abonnement bol.com Unibet Coolblue
  dinsdag 30 oktober 2018 @ 17:59:04 #1
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_182840770
Kabinet: meevallertje voor huizenkopers

quote:
Door VALENTIJN BARTELS & MARTIJN KLERKS
Updated Vandaag, 12:26 Vandaag, 09:15 in GELD


DEN HAAG - Huizenkopers die een hypotheek willen afsluiten met Nationale Hypotheekgarantie, hoeven daar volgend jaar iets minder premie voor te betalen. Dat scheelt ze enkele honderden euro’s.


Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) verlaagt de premie voor de hypotheekgarantie.
Ⓒ ANP


De zogenoemde NHG-premie gaat in 2019 van 1,0 naar 0,9 procent van de koopsom, schrijft minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Het fonds dat de NHG beheert, spreekt van een ’tussenstap’. Volgend jaar moet onderzocht worden of de premie nog verder omlaag kan. „Daar zijn goede aanknopingspunten voor”, zet NHG-directeur Arjen Gielen.

Bescherming

De hypotheekgarantie is een bescherming voor woningbezitters die door bijvoorbeeld een echtscheiding of werkloosheid niet meer hun maandlasten kunnen betalen, en kan volgend jaar worden afgesloten bij huizen met een koopsom tot 290.000 euro. Voor huizen met energiebesparende voorzieningen ligt de grens op 307.400 euro, werd vorige maand al bekend.

Geldverstrekkers lopen bij een NHG-hypotheek minder risico, en rekenen doorgaans dan ook een lagere rente. De koper betaalt bij het afsluiten van de hypotheek eenmalig een premie voor de NHG.

Voller

De kas van de organisatie die de hypotheekgarantie beheert, is de afgelopen jaren steeds voller geraakt, omdat de premies blijven binnenstromen, maar steeds minder woningbezitters een beroep op het fonds hoeven te doen. Het fonds raakt zelfs te vol, betoogde de Vereniging Eigen Huis dit jaar al meerdere keren. Volgens de belangenclub kan de premie best omlaag.

Dat gaat nu dus gebeuren, al gaat het kabinet niet terug naar de tijd dat de NHG-premie minder dan 0,5 procent van de koopsom bedroeg. Wie volgend jaar een huis koopt voor precies 290.000 euro, is 2610 euro kwijt aan de hypotheekgarantie, in plaats van 2900 euro. De premie moet niet te veel gaan schommelen, legde Gielen eerder dit jaar uit in De Telegraaf. „We willen niet nu de premie verlagen, en bij de volgende crisis weer verhogen.”

Eigen zak

Ook geeft Ollongren geen gehoor aan de oproep van de NHG zélf om de premie weer onderdeel te maken van de hypotheek. Huizenkopers moeten het bedrag nog altijd uit eigen zak betalen, net als bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting en de notariskosten. Dat weerhoudt ze er niet van om een hypotheek met NHG af te sluiten, aldus Ollongren.

© https://www.telegraaf.nl/(...)je-voor-huizenkopers
Geachte lezer,

Behalve op de Zuidas te Amsterdam of op locatie te Haarlem, is het onderhavige bericht thans het onderwerp van gesprek op diverse andere locaties. Echter, de veelbesproken verlaging van de premie hypotheekgarantie laat verschillende gemoederen - waaronder dat van welwillende kopers *) - niet onbetuigd en roert menig critici hierover zijn staart, want geheel naar wens en goeddunken van het VEH kan deze premie best nog wat verder omlaag.

Enfin, een heuse hypotheekgarantie, teneinde goed beslagen ten ijs :9 te komen voor in het geval dat :s) :s) :s), heeft behalve gebruikelijke geldwaarde uiteraard een nóg grotere waarde voor uw gemoedsrust voor op de langere termijn, mij dunkt. *) En ja, energiebesparende maatregelen wegen uiteraard mee in de bepaling van de hoogte van de koopsom. Degene die uw financiële weg regelt, oftewel (uw) geldverstrekker die een hypotheek voor u bewaarheidt *), zal zich ook wat beter gedekt voelen. o|O

Net als verschillende andere meevallers die 'n groot aantal Nederlanders na de crisis ten goede kwamen, komt het omlaag brengen van deze premie nooit ongelegen. ^O^ Behalve dat is het ook nog functioneel. Bovendien kent men vast de slogan: Jazeker de Hypotheker !! Want zeg nou zelf: elke goedgeluimde hypotheekverstrekker heeft er toch ook belang bij dat alles tot in de puntjes geregeld wordt voor de enthousiaste koper?

Het fonds - het orgaan dat een (uw) hypotheekgarantie goed en wel regelt - lijkt ook financieel maar weinig te klagen te hebben. Welbeschouwd is het in de loop der tijd steeds voller geraken van de kas een voldongen feit geworden. :9~ ''Tot de nok toe gevuld, temeer omdat steeds minder mensen een beroep doen op de hypotheekgarantie maar de premie gedurende de crisistijd toch verhoogd is tot 1 procent van de koopsom'', zo luidt enig commentaar van Eigen Huis. :)

Volgens ingewijden op de Zuidas kan óók dit zeker geen kwaad. ''Temeer daar deze organisatie de taak heeft om in geval van nood :o betalingen over te nemen van de verzekerde. Dat geeft voor de laatste partij, de weledele koper in makelaarsland *), op voorhand al zoveel rust. :z Een win win situatie voor betrokken partijen :s), want problemen door forse verlaging van de NHG-premie naar 0,9 procent van de aankoopsom zullen niet aan de orde zijn'', denken wij.

Wat kan ik zeggen? ''Als investeerder in duurzaam vastgoed en een 'solide fundament', zal men toch allereerst 'n stevig paar financiële voeten in de aarde moeten zetten. ;) Dat geschiedt zoals gebruikelijk door een forse transactie uit geheel eigen zak te kunnen overleggen. Wanneer alles rond is komt al het goede vanzelf, verdwijnen alle aanvankelijke zorgen als sneeuw voor de zon en kan men het nieuwe woongenot zo snel mogelijk gaan aanvaarden.'' o|O

Welnu, geheel naar goeddunken onzerzijds op waardige locaties te Haarlem *) en Amsterdam, zien wij best brood :Y) in het besluit van het kabinet tot deze premieverlaging voor het nieuwe jaar.

Dus mensen, wij gaan vanavond aan de wijn. Doe eventueel uw voordeel ergens mee, en neem het ervan op de manier hoe u het wenst. Rest mij nog u voor straks 'n heel fijne avond toe te wensen!!

Scjvb
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
  dinsdag 30 oktober 2018 @ 18:01:59 #2
91039 mstx
2x1/2 = 1/2 x 1/2
pi_182840840
"Dat scheelt ze enkele honderden euro’s."
Maximaal dus ¤307. Wauw!
Op donderdag 2 juli 2009 22:41 schreef RTB het volgende:
als ik elk rap"liedje" een kans moest geven was ik aan het eind van dit millennium nog bezig met het tempo waarin die kotshoop uitgebraakt wordt.
👾
pi_182840889
quote:
1s.gif Op dinsdag 30 oktober 2018 18:01 schreef mstx het volgende:
"Dat scheelt ze enkele honderden euro’s."
Maximaal dus ¤307. Wauw!
En dat is dan ook nog een bedrag dat verdwijnt in de hypotheekschuld. Dus waar niemand direct iets van merkt.
pi_182840913
Wat een onzin!
Je hoort bij de betere, maar nog lang niet bij de beste
  dinsdag 30 oktober 2018 @ 18:24:34 #5
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_182841361
Scjvb-topic, niet gelezen. Kwaliteit is toch al gegarandeerd dus kan niet trollen.
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_182841720
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 oktober 2018 18:24 schreef Dven het volgende:
Kwaliteit is toch al gegarandeerd
beste trol ooit _O_
pi_182846087
quote:
2s.gif Op dinsdag 30 oktober 2018 17:59 schreef Scjvb het volgende:
Kabinet: meevallertje voor huizenkopers

[..]

Volgens ingewijden op de Zuidas kan óók dit zeker geen kwaad. ''Temeer daar deze organisatie de taak heeft om in geval van nood :o betalingen over te nemen van de verzekerde. Dat geeft voor de laatste partij, de weledele koper in makelaarsland *), op voorhand al zoveel rust. :z Een win win situatie voor betrokken partijen :s), want problemen door forse verlaging van de NHG-premie naar 0,9 procent van de aankoopsom zullen niet aan de orde zijn'', denken wij. [ afbeelding ]

Bovenstaande klopt niet en is een grote misvatting (tenminste, als je doelt op overnemen van betalingen v/d maandlasten).

NHG is geen verzekering die jou ondersteunt bij het voldoen van jouw maandlasten wanneer je in de financiële problemen zit, zodat je in de woning kan blijven wonen.

NHG zorgt ervoor dat:
a) de bank niet achterblijft met een restschuld wanneer de woning (ivm bijv. financiële problemen) gedwongen moet worden verkocht.
b) een eventuele restschuld na gedwongen verkoop EVENTUEEL KAN worden kwijtgescholden mits blijkt dat de voormalig huizenbezitter er echt alles aan heeft gedaan de schuld te voorkomen. Je krijgt hierbij overigens wel een "negatieve" registratie in het BKR (maar wel net een andere, denk wat minder ernstige, dan bij gedwongen verkoop na wanbetaling)

https://www.nhg.nl/Consum(...)s-en-BKR-registratie
Krekker is de bom!
  dinsdag 30 oktober 2018 @ 23:33:09 #8
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_182848291
quote:
NHG is geen verzekering die jou ondersteunt bij het voldoen van jouw maandlasten wanneer je in de financiële problemen zit, zodat je in de woning kan blijven wonen.
Mhm.. niet bepaald.

Dat zou wel een heel riante manier zijn om in geval van nood te kunnen claimen als verzekerde, maar er zijn nou eenmaal ook grenzen. Voorts biedt deze best sympathieke verzekering - met het meevallertje van 0,9 procent van de koopsom ingesloten - uiteraard een bepaalde dekking.

Maar goed, een groot aandeel in het proces/ rompslomp levert de aanvankelijke koper uiteindelijk zelf, want wie zijn billen brandt.. Dus blijft het allesbehalve een ideale situatie indien men een beroep moet doen op de verzekering. Overmacht is hierbij nooit uitgesloten, maar men heeft deels ook een eigen verantwoordelijkheid zo goed en kwaad als mogelijk.

quote:
Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) maakte vanochtend bekend dat de premie voor het ’vangnet’ van de huizenmarkt een klein stapje omlaag gaat. De NHG staat open voor huizenkopers die niet meer dan 290.000 euro uitgeven. Het fonds neemt de maandlasten over als de koper plotseling niet meer aan zijn maandlasten kan voldoen, bijvoorbeeld vanwege werkloosheid of een echtscheiding. Vanwege die garantie rekenen banken lagere rentes voor NHG-hypotheken.
Scjvb
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')