abonnement Unibet Coolblue
  dinsdag 16 oktober 2018 @ 09:45:30 #226
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_182545960
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 09:17 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Zeker de helft van de VOC opvarenden zagen hun familie en vaderland ook nooit meer terug. Vrijheid is relatief: heel veel VOC "werknemers" waren mensen die eigenlijk een gevangenisstraf hadden, maar er waren handjes nodig in de Oost - wat niet maakte dat zij vrij waren. Niet alleen voor zwarten is de VOC een zwarte pagina in de familiegeschiedenis.
Voor de verschoppelingen van onze eigen maatschappij was het ook doffe ellende, maar er was dan tenminste nog een theoretisch perspectief, hoe klein ook, op een beter leven als gelijkwaardig burger met wat geld, een huisje en een gezinnetje. Voor een zwarte slaaf uit Afrika is het vrijwel uitgesloten dat hij iets bereikt in het leven. En als hij ontsnapt blijft hij vanwege zijn huidskleur herkenbaar als ex-slaaf die zo weer opgebracht kan worden.
  dinsdag 16 oktober 2018 @ 09:46:19 #227
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_182545981
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 09:43 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

zoals ik zei. het is nu een symbool voor de algehele repressie en ontheeming van zwarte mensen. ik denk dat iedereen dat wel ziet en voelt. het feit dat hij een neger is, is eigenlijk al genoeg.
niet dat het onbelangrijk is hoe het feitelijk zit, op zn minst interessant. maar we leven in een tijd dat de ellende uit het verleden een correctie verdient. en dan druk ik me nog heel beheerst uit.
Nee, dat proberen sommigen ervan te maken. Dat jij daar gevoelig voor bent, betekent niet dat ieder ander het ook is.
pi_182545987
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 09:39 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

dat is wat deze handeslposten deden. natuurlijk begon het klein. maar wel gelijk met vaak brute onderdrukking, en op zn minst oneerlijke handel, aangezien wij de enige waren die de waarde wisten.
Het begon inderdaad klein, dus je kan niet spreken over 100en jaren onderdrukking en het stelen van alle grondstoffen van het hele continent. Zijn we het daar over eens.
pi_182546035
.

[ Bericht 99% gewijzigd door Klepper272 op 16-10-2018 09:54:53 ]
pi_182546065
:')
pi_182546103
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 09:44 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

ik vrees dat jij gewoon moeite hebt om onder ogen te zien wat onze kant van de wereld op zn geweten heeft.
Het enige dat onze kant van de wereld op hun geweten heeft is technologische vooruitgang. Als deze in Afrika had plaatsgevonden waren wij onderdrukt geweest door hen. Je zag het toen de Islamitische wereld even voorop liep, toen kregen wij de klappen in de Balkan en Spanje en werden daar slaven en geld vandaan getrokken.

Dus ik ga me niet schuldig voelen over toeval. Afrika had lang zat de tijd om zich te ontwikkelen de duizenden jaren voordat de blanken kwamen.
  dinsdag 16 oktober 2018 @ 09:54:35 #232
182233 thedeedster
IWAB: Ik Weet Alles Beter...
pi_182546141
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 09:20 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

wij nederlanders hebben er flink aan bijgedragen. maar het gaat om het grote plaatje. we hebben het over racisme, blank en zwart. dat is veel groter dan alleen de nederlandse bijdrage.
Kappen met erfzonde.
Als mijn post niet duidelijk is, moet je misschien even je sarcasmeradar aanzetten.
  dinsdag 16 oktober 2018 @ 09:59:03 #233
456432 Kamina
Tenacious!
pi_182546207
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 05:16 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Die kutkinderen van de rubbertegelmaatschappij kunnen me geen reet schelen, die kunnen niet eens tegen een sprookjesfiguur als het niet van de fascistische Disney is.
Het gaat om immaterieel cultureel erfgoed
Dat cultureel erfgoed blijft gewoon bestaan, het is immers vastgelegd enkele jaren terug. Ook als de traditie verandert, wat het sowieso deed en doet, net als elke discussie.

quote:
[..]

Elk jaar wel een keertje. Maar jij komt pas kijken begrijp ik, waardoor je talloze zinvolle bijdragen hebt gemist in deze discussie en nu op hoge toon eist dat die worden herhaald, wat mensen toch behoorlijk zat worden omdat jíj te lui bent om je in te lezen voor je de discussie start. Waarschijnlijk heb je de OP niet eens gelezen, laat staan de gelinkte informatie.
Ik heb nergens beweerd dat de naam Zwarte Piet eeuwen teruggaat, er is niemand die dat beweert. Dat hoeft ook helemaal niet, ook niet voor een traditie. Feit is wel dat er ver voor Schenkman aantoonbaar zwartepietachtige figuren zijn die met het Sinterklaasfeest en/of verwante andere winterfeesten in verband worden gebracht. Ze komen in vele soorten en maten en hebben vele namen, maar ze hebben allemaal een zwart gezicht.
Lees Arnold Jan Scheer zijn werken over Sinterklaas.
Inlezen voor je deelneemt aan deze discussie ben ik ook voor, maar ik echt echt niet tientallen topics a 13 pagtina's teruglezen tot aan 2010, zeker niet als je maar je in bochten blijft wringen dat 'Zwarte Piet niet als racistisch opgevat moet worden, want traditie'.

quote:
[..]

Wat heb ik te maken met een Amsterdamse sjw-er die lichtelijk geïnspireerd door folklore een figuurtje uit zijn duim zoog en daar zijn politieke agenda op plakte?
Zwarte Klazen in Friesland? Ken ik niet, waar? Ik ken ze uit Amsterdam en de West-Veluwe en Rijnmond.
Je bent nu de hele discussie aan het ontkennen én de traditie. Gekke bocht hoor.

quote:
[..]

Uit de warrige argumentatie van jouw kant maakte ik op dat je die nummertjes elkaar liet opvolgen.
Omdat 1, dus 2, waaruit volgt 3, en dus conclusie 4. Maar als 2 fout is en 3 daar dus niet meer op aansluit en ook een fout bevat, dan kan 4 nooit een geldige conclusie zijn. Elementaire logica.
Zolang jouw enige argument is "nietes", dan is logica ver te zoeken bij jouw posts.

quote:
[..]

Het debat vind normaliter plaats doordat mensen zich inlezen. Dus begin eens met deeltje 1 in deze reeks. En dan de reeks hiervoor, die ook iets van 65 deeltjes kent.
Ja, hoor. Ben ik over een paar jaar terug. :')

quote:
Ik vroeg je te Googlen op afbeeldingen van Grauballe Man, omdat ik die afbeeldingen niet gepast vind voor "zomaar" op het forum te plaatsen.
Gegoogled heb ik genoeg (zie vorige topicdelen). Nu moet jij de conclusies daarvan nog lezen. Lees overigens ook de zinnige bijdragen van diverse anderen n.a.v. hun Googlewerk.
Wat is nou erg aan die afbeeldingen? Het kan misschien kwetsend zijn voor sommige oogjes, maar sinds wanneer is dat een punt?

quote:
Ik begrijp uit je laatste zin dat wanneer mensen tegen de zwarte piet als negerkarikatuur zijn, jij ze anti-piet noemt. Dus jij wil per se dat het een negerkarikatuur is. Dat maakt je een racist. Wat met je kortzichtigheid ook wel te begrijpen is. Jij ziet de wereld zwart-wit, anderen zien nuances en zelfs verschillende kleuren zwart.
Je draait de zaken nu om (al deed ik dat ook door per ongeluk de antipieten propiet te noemen). :')

quote:
1s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 05:59 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Nee, dat is het verhaaltje dat de NTR spint voor het Sinterklaasjournaal. De NTR heeft daar buiten hun uitzending om niets over te zeggen. De NTR bepaalt niet hoe cultureel immaterieel erfgoed geïnterpreteerd moet worden of moet worden vormgegeven.

Heel het land heeft Zwarte Pieten, alleen de NTR heeft roetveegpieten.

Het is in deze tijd van centrale- en stadsverwarming ook flauwekul dat Piet geroetveegd wordt door het ontluchtingskanaal van de HR-ketel. En als Sinterklaas een feest voor iedereen moet zijn, dan moet je niet suggereren dat Piet alleen langskomt bij mensen met een openhaard.
Je vergeet voor het gemak even de grote steden en winkelketens.

quote:
1s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 06:27 schreef Montagui het volgende:

[..]

Jij vult mijn opsomming aan, that's all. Ik zie geen antwoord op mijn vraag.
Dat ik het niet wil snappen? Steek even wat moeite in deze discussie, dan begrijpen mensen misschien wat je bedoelt.

quote:
1s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 06:49 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Polderen.
Wat aantoonbaar de afgelopen jaren niet heeft gewerkt.
Mening.

quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 09:44 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

ik vrees dat jij gewoon moeite hebt om onder ogen te zien wat onze kant van de wereld op zn geweten heeft.
Nee, hij ontkent het gewoon.
1 + 1 = blauw
pi_182546281
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 09:45 schreef Iblardi het volgende:

[..]

Voor de verschoppelingen van onze eigen maatschappij was het ook doffe ellende, maar er was dan tenminste nog een theoretisch perspectief, hoe klein ook, op een beter leven als gelijkwaardig burger met wat geld, een huisje en een gezinnetje. Voor een zwarte slaaf uit Afrika is het vrijwel uitgesloten dat hij iets bereikt in het leven. En als hij ontsnapt blijft hij vanwege zijn huidskleur herkenbaar als ex-slaaf die zo weer opgebracht kan worden.
Dat gold misschien aan de andere kant van de oceaan maar zo simpel lag het in Nederland niet. Slavernij was hier verboden, maar soms gedoogd en soms weer niet. Afrikanen in Europa konden net zo goed vrije burgers zijn, 'diplomaten' van Afrikaanse koninkrijken, prinsen, handelaren of ex-slaven. Iemand van Afrikaanse afkomst kon hier wel degelijk wat bereiken.

Er was hier geen strikte scheiding tussen blank en donker. Het was eigenlijk gewoon een zooitje. De bijbelse rechtvaardiging van de slavernij komt van de hand van een geboren Afrikaan. :')
quote:
Jacobus Eliza Johannes Capitein 1717 –1747
Handelaar Jacobus van Gogh nam bij zijn terugkeer in 1728 naar Nederland Jacobus, elf jaar oud, mee uit West-Afrika en liet hem in Den Haag naar school gaan. Capitein leerde onder meer schilderen en Latijn. Zijn talent voor studeren viel op en hij werd in staat gesteld in Leiden theologie te studeren. Capitein rondde die studie in 1742 af met een werkstuk waarin hij verdedigde dat de slavernij niet in strijd was met de christelijke leer. De Westindische Compagnie hoorde dit graag.
https://bukubooks.wordpress.com/swart/ 8}
Op donderdag 6 september 2012 @ 21:41 schreef Shakkara het volgende:
Uiteraard is het volgens Rutte en consorten de schuld van een imaginair links kabinet dat we ooit ergens in het verleden gehad schijnen te hebben.
  dinsdag 16 oktober 2018 @ 10:05:35 #235
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_182546336
quote:
3s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 10:02 schreef Prutzenberg het volgende:

[..]

Dat gold misschien aan de andere kant van de oceaan maar zo simpel lag het in Nederland niet. Slavernij was hier verboden, maar soms gedoogd en soms weer niet. Afrikanen in Europa konden net zo goed vrije burgers zijn, 'diplomaten' van Afrikaanse koninkrijken, prinsen, handelaren of ex-slaven. Iemand van Afrikaanse afkomst kon hier wel degelijk wat bereiken.

Er was hier geen strikte scheiding tussen blank en donker. Het was eigenlijk gewoon een zooitje. De bijbelse rechtvaardiging van de slavernij komt van de hand van een geboren Afrikaan. :')

[..]

https://bukubooks.wordpress.com/swart/ 8}
Ik had het dan ook specifiek over slaven die op de boot naar Amerika terechtkwamen, niet over Afrikanen in het algemeen.
  dinsdag 16 oktober 2018 @ 10:15:28 #236
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_182546508
En wat het renaissancekostuum betreft... Voor hetzelfde geld heeft Schenkman zijn illustrator gevraagd de knecht er zo Spaans mogelijk te laten uitzien en heeft deze daarom de typische uitdossing van de Spanjaarden ten tijde van de Opstand als inspiratiebron genomen.
pi_182546808
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 10:05 schreef Iblardi het volgende:

[..]

Ik had het dan ook specifiek over slaven die op de boot naar Amerika terechtkwamen, niet over Afrikanen in het algemeen.
Er waren genoeg Afrikaanse plantagehouders in de West, mét eigen slaven. Het was allemaal niet zo zwart-wit.
Op donderdag 6 september 2012 @ 21:41 schreef Shakkara het volgende:
Uiteraard is het volgens Rutte en consorten de schuld van een imaginair links kabinet dat we ooit ergens in het verleden gehad schijnen te hebben.
pi_182546953
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 09:20 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

wij nederlanders hebben er flink aan bijgedragen. maar het gaat om het grote plaatje. we hebben het over racisme, blank en zwart. dat is veel groter dan alleen de nederlandse bijdrage.
Nou, als mijn voorouders in slaven hebben gehandeld hadden ze wel wat beter hun best mogen doen want ik merk bijzonder weinig van al die verworven rijkdommen :7

[ Bericht 3% gewijzigd door Serieus_Persoon op 16-10-2018 10:53:30 ]
"Oh shut up, silly woman," said the reptile with a grin
"You knew damn well I was a snake before you took me in."
  dinsdag 16 oktober 2018 @ 10:45:02 #239
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_182547051
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 10:32 schreef Prutzenberg het volgende:

[..]

Er waren genoeg Afrikaanse plantagehouders in de West, mét eigen slaven. Het was allemaal niet zo zwart-wit.
Vrijwel niets in de geschiedenis is helemaal zwart-wit, maar ik denk dat het beeld dat de zwarte slaaf over het algemeen slechter af was dan de Europese opvarenden grotendeels juist is.
pi_182547065
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 09:20 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

wij nederlanders hebben er flink aan bijgedragen. maar het gaat om het grote plaatje. we hebben het over racisme, blank en zwart. dat is veel groter dan alleen de nederlandse bijdrage.
Wij Nederlanders? De praktijken in de koloniën konden alleen plaatsvinden omdat het min of meer onzichtbaar was. Toen hierover meer bekend werd bij het grote publiek, kwam ook het protest tegen deze praktijken op. We kennen allemaal Max Havelaar van Multatuli maar het boek The Narrative of a Five Years Expedition against the Revolted Negroes of Surinam (1796) heeft de aanzet gegeven tot de afschaffing van de slavernij.

Het waren praktijken waar alleen elites, zowel Europees als Afrikaans/Aziatisch, beter van werden.
Op donderdag 6 september 2012 @ 21:41 schreef Shakkara het volgende:
Uiteraard is het volgens Rutte en consorten de schuld van een imaginair links kabinet dat we ooit ergens in het verleden gehad schijnen te hebben.
pi_182548255
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 01:15 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

wij hebben er een massa industrie van gemaakt.
Ben je een moslim?
  dinsdag 16 oktober 2018 @ 12:19:06 #242
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_182548560
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 09:36 schreef Moneyfornothing1 het volgende:

[..]

Ik heb nog nooit zoiets gelezen. Het is bijna als dat van Kanye: slavery was a choice enzo.

En donkere mensen waren slaafeigenaren in de VS vind ik nog wel de mooiste; donkere mensen hadden namelijk geen reet te zeggen en werden gezien als beesten. Als ze al 'vrij' waren, dan werden ze vaak toch wel gekidnapt om alsnog als slaven te werken. En toen de slavernij in 1863 officieel 'voorbij' was ging het nog wel even door of werden ze wel uitgeroeid door de KKK. Of de racistische bevolking/overheid, jaren later nog. Dus lul aub niet zo achterlijk.
Leer de echte geschiedenis kennen:
https://www.snopes.com/fact-check/facts-about-slavery/

Dit wordt alleen zelden genoemd, omdat het het racistische beeld van de neger als slachtoffer en nobele wilde verstoort.

"Black Slaveowners" geeft een hele reeks hits op Google, er zijn boeken over geschreven en documentaires van gemaakt. Kies zelf wat je betrouwbaar vindt als bron. Bovenstaande bron leek mij het meest genuanceerd.
pi_182548838
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 09:46 schreef Iblardi het volgende:

[..]

Nee, dat proberen sommigen ervan te maken. Dat jij daar gevoelig voor bent, betekent niet dat ieder ander het ook is.
kwestie van bewustwording, denk ik. het is niet makkelijk om overzicht te krijgen over de loop van de geschiedenis.
pi_182548866
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 09:46 schreef TheJanitor het volgende:

[..]

Het begon inderdaad klein, dus je kan niet spreken over 100en jaren onderdrukking en het stelen van alle grondstoffen van het hele continent. Zijn we het daar over eens.
als we dan daarvan uitgaan, kunnen we ook stellen dat het westen 12 miljoen slachtoffers heeft gemaakt in een nog kortere tijd dan 400 jaar. dat maakt het nog erger, eigenlijk.
pi_182548931
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 09:52 schreef TheJanitor het volgende:

[..]

Het enige dat onze kant van de wereld op hun geweten heeft is technologische vooruitgang. Als deze in Afrika had plaatsgevonden waren wij onderdrukt geweest door hen. Je zag het toen de Islamitische wereld even voorop liep, toen kregen wij de klappen in de Balkan en Spanje en werden daar slaven en geld vandaan getrokken.

Dus ik ga me niet schuldig voelen over toeval. Afrika had lang zat de tijd om zich te ontwikkelen de duizenden jaren voordat de blanken kwamen.
je hoeft je van mij eigenlijk niet eens schuldig te voelen, als je dat niet kunt. maar dan kan je nog steeds wel onderkennen dat we iets moeten corrigeren.
maar dan ga ik ervan uit dat we in de toekomst een wereld willen, waar alle mensen net zo'n fijn rijk en bevoordeeld leven hebben als wij nu.
als je dat ook niet zo voelt, dan weet ik het ook niet meer.
pi_182548939
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 09:54 schreef thedeedster het volgende:

[..]

Kappen met erfzonde.
omdat jij het vervelend vind?
pi_182548955
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 09:59 schreef Kamina het volgende:

Nee, hij ontkent het gewoon.
ik ga uit van het goede in de mens. de neiging ontekken heeft ook een verhaal.
  dinsdag 16 oktober 2018 @ 12:46:49 #248
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_182548956
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 12:19 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Leer de echte geschiedenis kennen:
https://www.snopes.com/fact-check/facts-about-slavery/

Dit wordt alleen zelden genoemd, omdat het het racistische beeld van de neger als slachtoffer en nobele wilde verstoort.

"Black Slaveowners" geeft een hele reeks hits op Google, er zijn boeken over geschreven en documentaires van gemaakt. Kies zelf wat je betrouwbaar vindt als bron. Bovenstaande bron leek mij het meest genuanceerd.
Ik wilde hem net posten.
pi_182549019
quote:
7s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 10:39 schreef Serieus_Persoon het volgende:

[..]

Nou, als mijn voorouders in slaven hebben gehandeld hadden ze wel wat beter hun best mogen doen want ik merk bijzonder weinig van al die verworven rijkdommen :7
ga eens in de 3de wereld kijken, zou ik zeggen.
  dinsdag 16 oktober 2018 @ 12:54:07 #250
182233 thedeedster
IWAB: Ik Weet Alles Beter...
pi_182549099
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 12:45 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

omdat jij het vervelend vind?
Omdat je mij - en de meeste anderen - geen schuldgevoel kunt aanpraten.

Ik ben gewoon klaar met de inhoudelijke discussie en de zeurpieten kunnen m’n rug op.

Ik kom alleen nog maar op deze draadjes voor het leedvermaak.
Als mijn post niet duidelijk is, moet je misschien even je sarcasmeradar aanzetten.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')