abonnement Unibet Coolblue
pi_182432440


Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !



Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.



Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.



Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.



Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.



Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).



Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.

Het nummer 1 merk is overigens Sunpower (USA) (ook veruit de duurste) voor panelen en SMA (DE) voor omvormers.
pi_182435484
Ikea heeft ook van die panelen die in het dak verzinken. Zie je niet veel in NL. Vind het wel strak.
pi_182440900
Vraag. Het aarden van het frame van de panelen, kan dat gewoon over dr reguliere aarde draad (geen groen) naar de meterkast of moet dat apart? Ik heb namelijk in het verleden alleen blauw, bruin en groen geel extra gelegd en geen aarde draad.
pi_182441225
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 21:40 schreef koentjuh18 het volgende:
Vraag. Het aarden van het frame van de panelen, kan dat gewoon over dr reguliere aarde draad (geen groen) naar de meterkast of moet dat apart? Ik heb namelijk in het verleden alleen blauw, bruin en groen geel extra gelegd en geen aarde draad.
Dit legt het wel uit:

https://www.zonnepanelen.net/aarden-zonnepanelen/

Aanvulling:

quote:
De aardingskabel moet minimaal 6mm2 zijn. De kabel moet worden aangesloten op een goed aardingspunt. Vaak wordt de aardingskabel aangesloten op de omvormer. De omvormer is natuurlijk ook geaard maar omdat de aardingskabel van de omvormer naar de hoofdaarde vaak slechts 2,5mm2 is heeft dit weinig zin.
Lijkt dus niet zomaar te mogen met de bestaande kabel.
Bij mijn installatie is inderdaad een aardingsrail geplaatst bij de omvormers met een extra 6mm2 kabel die tot aan de meterkast is getrokken en waar ook de omvormers op geaard zijn.
Er moesten toch al kabels naar de meterkast dus deze gelijk meegenomen.

Zie aarderail (links onderaan, zit grijs kapje overheen) bij mijn installatie:



[ Bericht 11% gewijzigd door TheFreshPrince op 10-10-2018 22:03:06 ]
pi_182447970
quote:
1s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 14:58 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik zag pas Ja Solar voorbij komen in zo’n offerte, lijkt me vrij standaard.
Dat is inderdaad een "normaal" paneel.

quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 17:43 schreef Ill-Skillz het volgende:
Ikea heeft ook van die panelen die in het dak verzinken. Zie je niet veel in NL. Vind het wel strak.
Heeft niks met de panelen te maken, maar met het montage systeem.
Gebruiken wij ook.

IRFTS Easy Roof
GSE In-Roof

Om er 2 te noemen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_182454346
quote:
0s.gif Op donderdag 11 oktober 2018 10:53 schreef bambino het volgende:

[..]

Dat is inderdaad een "normaal" paneel.

[..]

Heeft niks met de panelen te maken, maar met het montage systeem.
Gebruiken wij ook.

IRFTS Easy Roof
GSE In-Roof

Om er 2 te noemen.
Thanks voor de info.
Waarom zie je dit zo weinig in NL?
pi_182455076
Ik wil uitbreiden!

Ik heb inmiddels een dakterras erbij gekregen en wil hier een afdakje van zonnepanelen op maken. Heb nu:

Solaredge SE3000
Solaredge P370 optimizers
8x Sunpower E20-327Wp panelen

Samen dus 2620Wp en de omvormer zou 3750Wp aan panelen kunnen hebben volgens de specificaties. Maximum AC output blijft dan steken op 3000W, met 125% aan panelen.

Nu lijkt het makelijkste 3 Sunpower panelen (en 3 Optimizers) erbij, maar die zijn nog altijd vrij prijzig. Maar met de Optimizers kan ik ook andere merken combineren.Ik zat ik te kijken naar 3x Ja Solar 300w of 4x 270w, ook leuk om te zien hoe deze presteren tegenover de Sunpowers met de jaren.

Verstandig, of beter om alle panelen hetzelfde te houden?
.
pi_182455353
quote:
1s.gif Op donderdag 11 oktober 2018 17:18 schreef Fer het volgende:
Solaredge SE3000
Is het de Solaredge SE3000 of de SE3000 HD Wave versie?

De SE3000 mag 135% overdimensioneren, de SE3000HD Wave mag tot 155%.
Dus 4050Wp of 4650Wp.

quote:
Nu lijkt het makelijkste 3 Sunpower panelen (en 3 Optimizers) erbij, maar die zijn nog altijd vrij prijzig. Maar met de Optimizers kan ik ook andere merken combineren.Ik zat ik te kijken naar 3x Ja Solar 300w of 4x 270w, ook leuk om te zien hoe deze presteren tegenover de Sunpowers met de jaren.

Verstandig, of beter om alle panelen hetzelfde te houden?
Nee, die kan je juist mooi mixen met wat anders, geen probleem zolang je maar binnen de specs van de optimizers blijft, dus 60 of 72 cells panelen.

quote:
Solaredge SE3000
Solaredge P370 optimizers
8x Sunpower E20-327Wp panelen
Die Sunpower E20-327Wp zijn toch 96 cells panelen? Die mogen niet aan de P370 optimizers, daar is de P400 of P500 voor. Het voltage kan op een koude heldere dag met veel zon te hoog zijn en je optimizers beschadigen. Die 60 volt grens (Vmpp) van de P370 bereiken ze al bij ongeveer -5 graden Celsius op een heldere dag, om nog maar niet te spreken over de open klemspanning (VOC) die nog fors hoger is.

De P400 / P500 mogen tot 80 volt.

Zie: https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-power-optimizer-datasheet-nld.pdf en https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-P5-series-add-on-power-optimizer-datasheet-na.pdf

Een oplossing kan zijn om je P370's door te schuiven naar je nieuwe panelen en voor de Sunpowers nieuwe P500's aan te schaffen. Wat je overhoudt op MP.

[ Bericht 20% gewijzigd door TheFreshPrince op 11-10-2018 18:07:23 ]
pi_182456326
Misschien zijn ze dan wel P500. Kan de documentatie even niet controleren.
.
pi_182456482
quote:
1s.gif Op donderdag 11 oktober 2018 18:39 schreef Fer het volgende:
Misschien zijn ze dan wel P500. Kan de documentatie even niet controleren.
Kan ook natuurlijk ;)
Kan je het niet zien via de portal van SolarEdge?
pi_182456584
quote:
0s.gif Op donderdag 11 oktober 2018 18:50 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Kan ook natuurlijk ;)
Kan je het niet zien via de portal van SolarEdge?
Nee alleen info over het paneel, merk/type sn vermogen enz.
.
pi_182456719
quote:
1s.gif Op donderdag 11 oktober 2018 18:56 schreef Fer het volgende:

[..]

Nee alleen info over het paneel, merk/type sn vermogen enz.
Bij "logical layout" -> "string" -> "inverter" helemaal uitklappen zou het er wel bij moeten staan dacht ik.
Is alweer even geleden dat ik er voor het laatst heb rondgekeken, mijn huidige set hangt nog niet aan het internet.
pi_182462528
Wat zijn de regels voor invoeden op de bestaande groep tegenwoordig?

Vroeger kon je 625w met een omvormer in het stopcontact aansluiten. Die zijn verboden, maar volgens Victron zou je nu tot 9A! mogen mogen invoeden met een omvormer direct aangesloten op de bestaande groep van 16A.
.
pi_182462841
quote:
1s.gif Op donderdag 11 oktober 2018 22:36 schreef Fer het volgende:
Wat zijn de regels voor invoeden op de bestaande groep tegenwoordig?

Vroeger kon je 625w met een omvormer in het stopcontact aansluiten. Die zijn verboden, maar volgens Victron zou je nu tot 9A! mogen mogen invoeden met een omvormer direct aangesloten op de bestaande groep van 16A.
quote:
Secundair invoeden
Verderop in de nieuwe NEN 1010 staat een
hoofdstuk over parallel invoeden. Van
Velthoven: “Enerzijds wordt gesteld dat
parallel werkende voedingsbronnen (zoals aan
een pv-installatie) op een aparte eindgroep
moeten worden aangesloten, terwijl een
volgende bepaling toelaat dat een dergelijke
voedingsbron -weliswaar onder strikte
voorwaarden - ook aan de secundaire zijde
van een eindgroep mag worden aangesloten.”
Situatieschets voeding verdeelinrichting.
Nieuwe NEN 1010 tegenstrijdig over
aansluiten zonnepanelen.
Het aansluiten van een pv-omvormer op een
bestaande eindgroep blijft dus toegestaan.
Sterker nog, de eis dat dit beperkt moet
blijven tot 2,25 ampère is van de baan. “De
hoeveelheid stroom hangt af van de toegepaste
bekabeling, bijvoorbeeld doorsnede en
materiaal, en de plaatselijke omstandigheden
zoals warmteafgifte. In een stenen of
betonnen wand die de warmte goed afvoert
kun je er meer stroom doorheen laten gaan
dan als de bedrading in een isolerende wand
ligt. Het is dus belangrijk om de voorschriften
voor kabelberekening hierbij goed op te
volgen, dan hoeft deze aansluitmethode niet
direct een gevaar op te leveren.”

9 ampère?
Omvormerfabrikant Mastervolt stelt op zijn
website ‘Pv-omvormers tot 2kWac op
gecombineerde groep toegestaan’. Dat
betekent dat een installateur een nieuwe
pv-installatie tot 8 zonnepanelen (max 2070
Wattac) niet meer op een aparte zekering in de
meterkast hoeft aan te sluiten. ‘Deze voorwaarden
houden in de praktijk een verruiming in: er
mag in de meeste gevallen ruim 9 A worden
teruggevoed.’ NEN-secretaris Van Velthoven
vindt het onverstandig van Mastervolt zo
ruimhartig over versoepeling spreekt en
adviseert installateurs nadrukkelijk om bij deze
aansluitmethode eerst een kabelberekening uit
te voeren. “Om -zoals ook is voorgeschreven in
de voorwaarden in NEN 1010:2015- vast te
stellen hoeveel extra stroom is toegelaten op
betrefende eindgroep.” Alleen als via een
berekening wordt aangetoond dat de extra
stroom vervoerd kan worden, levert de
installateur een veilige installatie op, waarschuwt
Van Velthoven, die erkent dat het geen
gemakkelijke berekening is. “Dat is het
vakmanschap van de installateur. Het hangt af
van hoe de installatiemethode is. Als je in
plaats van draad-in-buis drie-aderige kabel
gebruikt, wellicht van 1,5 mm2
, dan heb je
mogelijk veel minder speling. In sommige
gevallen is zelfs meer ruimte dan de door
Mastervolt gemelde 9 ampère. Op het
technologie-forum Tweakers verbazen ook
forumleden zich over de 9 ampère die
Mastervolt noemt en de verwarring die dit
geeft bij pv-installateurs. ‘Ik zou het sowieso
niet riskeren zonder onderverdeling. Als er iets
gebeurt, dan wordt de installateur aansprakelijk
gesteld. Zo’n onderverdeling zijn de kosten
nu ook weer niet.’

Complex
Technicus Roderick van Domburg ziet de bui al
hangen. ‘De nieuwe richtlijn lijkt me technisch
correct, volledig en veilig, maar ook complex.
Dat werkt wel in de hand dat installateurs
‘gewoon 2 kW aansluiten, want dat mag van
NEN 1010’ zonder dat ze voldoende kennis
hebben van de randvoorwaarden.’ Michiel uit
Tilburg zegt op Tweakers dat Mastervolt met
die 9 ampere wel dicht op de grens gaat zitten.
‘Bij mij gaat wel 90% van de kabel door beton,
maar de 10% gaat ook door gipsblokken
muurtjes en aardig dicht langs radiatoren, dat
haal ik nooit met die 30 graden als grens.’ Hij
vraagt zich ook af wat al die lasverbindingen
voor invloed hebben op de berekening. ‘Kijk ik
naar mijn schuur (dus 9A invoegen op mijn
huiskamer groep) dan moet ik door een rottige
kabel naar de huiskamer met een hoop
koppelstukken voordat ik bij de meterkast ben.
Dat vind ik wat discutabel door de vele
koppelstukken die daar zitten.’ Van Velthoven
van de NEN 1010-normcommissie geeft voor
zo’n situatie een helder advies: “Bij twijfel is het
veel verstandiger om te kiezen voor de andere
aansluitmethode: een aparte eindgroep.” Zowel
bij een eigen eindgroep als aansluiting op een
bestaande eindgroep moet het om een vaste
verbinding gaan. Een stekker-verbinding is
verboden.
Bron: http://magazine.installatiejournaal.nl/digitaleeditie/2016/2/20160331___/1_38/lowres_page.pdf

Het mag blijkbaar, mits goed berekend, tot 2kW / 9A maar advies is: nieuwe groep, veilig en kost de kop niet.

[ Bericht 12% gewijzigd door TheFreshPrince op 11-10-2018 22:53:14 ]
pi_182463042
quote:
Ik betwijfel of ze het zelf wel snappen?

Het heeft toch vooral met de vertakkingen van het netwerk te maken? Zodra er tussen groepenkast en omvormer nog een aftakking zit, waarop meerder zware verbruikers kunnen zitten, kan er over aftakking meer dan 16A lopen of zodra er een verlengsnoer aangesloten wordt met 2 frietpannen oid, kan er teveel stroom door het verlengsnoer, zonder dat de groep springt.
.
pi_182463116
quote:
1s.gif Op donderdag 11 oktober 2018 22:52 schreef Fer het volgende:

[..]

Ik betwijfel of ze het zelf wel snappen?

Het heeft toch vooral met de vertakkingen van het netwerk te maken? Zodra er tussen groepenkast en omvormer nog een aftakking zit, waarop meerder zware verbruikers kunnen zitten, kan er over aftakking meer dan 16A lopen of zodra er een verlengsnoer aangesloten wordt met 2 frietpannen oid, kan er teveel stroom door het verlengsnoer, zonder dat de groep springt.
Het blijft mooie materie, ik zou het er niet op wagen.
Mijn omvormers zijn met ieder een eigen 5-aderige kabel (3-fase) van 4mm2 in de meterkast op een eigen groep gezet. Het is geen speelgoed, het moet minimaal 25 jaar veilig kunnen functioneren.
pi_182468748
quote:
1s.gif Op donderdag 11 oktober 2018 16:46 schreef Ill-Skillz het volgende:

[..]

Thanks voor de info.
Waarom zie je dit zo weinig in NL?
Omdat de meeste mensen al een dak hebben. Dus dan zet je de panelen erop.

Dit montage systeem is 2x zo duur als een op-dak systeem (35 euro of 70 euro ex per paneel) en het kost 1,5x zoveel arbeid.

Weinig mensen die dat er voor over hebben om het maar iets mooier te maken.

Wij plaatsen het wel overigens, dit jaar denk ik een stuk of 10.
Dat zijn óf mensen die een nieuw dak nodig hebben óf mensen die het nieuw bouwen (hetzij het huis, hetzij een schuur/aanbouw etc).

Als ik persoonlijk mijn situatie bekijk zou ik nooit in-dak genomen hebben op mijn huis, dat uiterlijk boeit me echt nul, want anderen er van vinden nog minder. Het gaat om de opgewekte stroom.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_182468985
Wij hebben een SMA omvormer en sinds november vorig jaar een nieuwe router gekregen van onze provider, met daarbij ook een ander ip adres ofzo denk ik. Maar het lukt mij sinds die tijd niet meer om onze omvormer uit te lezen met de app van SMA. Ik moet iets aanpassen aan de instellingen, maar ben echt een leek daarmee.

Hoe krijg ik dit voor elkaar?
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_182469053
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 10:24 schreef Patroon het volgende:
Wij hebben een SMA omvormer en sinds november vorig jaar een nieuwe router gekregen van onze provider, met daarbij ook een ander ip adres ofzo denk ik. Maar het lukt mij sinds die tijd niet meer om onze omvormer uit te lezen met de app van SMA. Ik moet iets aanpassen aan de instellingen, maar ben echt een leek daarmee.

Hoe krijg ik dit voor elkaar?
Is de omvormer bekabeld of via WiFi aangesloten? In geval van WiFi wel aangemeld op de nieuwe router?

Dan... kan hij via DHCP automatisch een IP hebben gekregen van de router, in dat geval zal je moeten inloggen in je router (of modem) en bij DHCP kijken welke adressen er uitgedeeld zijn. Met wat geluk herken je in die lijst je SMA omvormer en anders (zoveel zullen het er niet zijn?) probeer je alle uitgedeelde IP-adressen uit.

Stond hij met een vast IP ingesteld dan is het wat lastiger. Ik weet niet hoe het werkt bij zo'n SMA omvormer maar wss kan je in het menu de omvormer op DHCP zetten. Als dat niet lukt, weet je het IP nog van de omvormer?
pi_182469221
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 10:28 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Is de omvormer bekabeld of via WiFi aangesloten? In geval van WiFi wel aangemeld op de nieuwe router?

Dan... kan hij via DHCP automatisch een IP hebben gekregen van de router, in dat geval zal je moeten inloggen in je router (of modem) en bij DHCP kijken welke adressen er uitgedeeld zijn. Met wat geluk herken je in die lijst je SMA omvormer en anders (zoveel zullen het er niet zijn?) probeer je alle uitgedeelde IP-adressen uit.

Stond hij met een vast IP ingesteld dan is het wat lastiger. Ik weet niet hoe het werkt bij zo'n SMA omvormer maar wss kan je in het menu de omvormer op DHCP zetten. Als dat niet lukt, weet je het IP nog van de omvormer?
Poeh veel vragen...ik zal als ik thuis ben even kijken. Ik kan via het scherm van de omvormer kijken wat het ip adres van de omvormer is.

De omvormer is niet bekabeld maar via wifi. De omvormer is niet aangemeld op de nieuwe router.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_182469273
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 10:41 schreef Patroon het volgende:

[..]

Poeh veel vragen...ik zal als ik thuis ben even kijken. Ik kan via het scherm van de omvormer kijken wat het ip adres van de omvormer is.

De omvormer is niet bekabeld maar via wifi.
Ok, het eerste wat je zeker moet weten is dat je omvormer ingesteld is op de WiFi van je nieuwe router, anders zal het sowieso niet werken ;)

Als dat het geval is, en je kan het LAN-IP achterhalen, zou je dat IP hier kunnen posten? Daarna kunnen we met een laptop of PC uitvinden of dat IP gelijk is aan de range van het thuisnetwerk. Maar eerst deze punten maar...

Tot februari zat ik 21 jaar in de ICT buitendienst dus we komen er vast wel uit :P
pi_182469333
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 10:43 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ok, het eerste wat je zeker moet weten is dat je omvormer ingesteld is op de WiFi van je nieuwe router, anders zal het sowieso niet werken ;)

Als dat het geval is, en je kan het LAN-IP achterhalen, zou je dat IP hier kunnen posten? Daarna kunnen we met een laptop of PC uitvinden of dat IP gelijk is aan de range van het thuisnetwerk. Maar eerst deze punten maar...

Tot februari zat ik 21 jaar in de ICT buitendienst dus we komen er vast wel uit :P
Top. Gaaf dat je wil helpen. Ik zal vanavond of zondag even bovenstaande vragen proberen te beantwoorden. Als het wat teveel offtopic is wil ik het ook wel via DM regelen.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_182469474
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 10:47 schreef Patroon het volgende:

[..]

Top. Gaaf dat je wil helpen. Ik zal vanavond of zondag even bovenstaande vragen proberen te beantwoorden. Als het wat teveel offtopic is wil ik het ook wel via DM regelen.
Zo offtopic lijkt het me niet, er zullen vast meer mensen met omvormers zijn die tegen dit probleem aanlopen.
pi_182470512
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 10:56 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Zo offtopic lijkt het me niet, er zullen vast meer mensen met omvormers zijn die tegen dit probleem aanlopen.
Oja, nog even een vraag waar ik vanavond sowieso tegen aan ga lopen, hoe kom ik in mijn router?
Maar ik kan 't mis hebben...
  vrijdag 12 oktober 2018 @ 12:11:09 #25
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_182470639
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 12:02 schreef Patroon het volgende:

[..]

Oja, nog even een vraag waar ik vanavond sowieso tegen aan ga lopen, hoe kom ik in mijn router?
Ip adres intypen
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_182470852
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 12:11 schreef daNpy het volgende:

[..]

Ip adres intypen
En hoe weet ik die? Ik ben echt een mega noob met dit.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_182471729
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 12:23 schreef Patroon het volgende:

[..]

En hoe weet ik die? Ik ben echt een mega noob met dit.
Eerst maar ff zien of je omvormer met WiFi verbonden is ;)
pi_182472340
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 13:22 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Eerst maar ff zien of je omvormer met WiFi verbonden is ;)
Dat moet ik toch in de router zien?
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_182477500
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 14:09 schreef Patroon het volgende:

[..]

Dat moet ik toch in de router zien?
Dat moet je op de omvormer kunnen zien lijkt me :P
pi_182477757
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 19:46 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Dat moet je op de omvormer kunnen zien lijkt me :P
IP van omvormer is 192.168.1.100

Ik kan niet zien of die in wifi netwerk zit.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_182478047
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 19:56 schreef Patroon het volgende:

[..]

IP van omvormer is 192.168.1.100

Ik kan niet zien of die in wifi netwerk zit.
Ah mooi dat je dat iig achterhaald hebt.

Nu is het zaak om uit te zoeken of je thuisnetwerk in dezelfde "range" (subnet) zit als je omvormer

Als je op je PC of laptop met de rechter muisknop op je startknop klikt en dan "opdrachtprompt" kiest, krijg je een zwart venstertje.
Vervolgens type je daar "ipconfig" gevolgd door enter.

Wat staat er dan achter IPv4 Address?
pi_182479363
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 20:14 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ah mooi dat je dat iig achterhaald hebt.

Nu is het zaak om uit te zoeken of je thuisnetwerk in dezelfde "range" (subnet) zit als je omvormer

Als je op je PC of laptop met de rechter muisknop op je startknop klikt en dan "opdrachtprompt" kiest, krijg je een zwart venstertje.
Vervolgens type je daar "ipconfig" gevolgd door enter.

Wat staat er dan achter IPv4 Address?
Als ik met rechtermuiskop op de startknop druk zie ik wel uitvoeren staan, maar als ik daar ipconfig typ, gebeurd er niets.

Edit: met google al gevonden:

Wireless LAN adapter Wi-Fi:

IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.2.6
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_182479460
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 21:16 schreef Patroon het volgende:

[..]

Als ik met rechtermuiskop op de startknop druk zie ik wel uitvoeren staan, maar als ik daar ipconfig typ, gebeurd er niets.
Ik denk dat je een stap overslaat of geen Windows 10 hebt?
Maar je kan ook CMD typen gevolgd door enter, dan krijg je dat zwarte venster waar je ipconfig kan typen ook.
pi_182479484
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 21:20 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik denk dat je een stap overslaat of geen Windows 10 hebt?
Maar je kan ook CMD typen gevolgd door enter, dan krijg je dat zwarte venster waar je ipconfig kan typen ook.
Zie mijn ninjaedit 8-)
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_182479681
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 21:21 schreef Patroon het volgende:

[..]

Zie mijn ninjaedit 8-)
PC IP: 192.168.2.6

Omvormer IP: 192.168.1.100

Ze zitten niet in hetzelfde subnet / IP range (het derde cijfer is verschillend, de eerste 3 cijfers zouden gelijk moeten zijn).

Je PC heeft internet, dus die zit wel op de router en 192.168.2.x is dus het correcte subnet.
Je omvormer zit op het verkeerde subnet dus die zal sowieso geen toegang tot internet hebben zo.

Nu is dus de vraag:
- is je omvormer verbonden met het WiFi netwerk...

Zie je een WiFi netwerk met de naam SMAxxxxxxx nogwat ??
pi_182479719
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 21:31 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

PC IP: 192.168.2.6

Omvormer IP: 192.168.1.100

Ze zitten niet in hetzelfde subnet / IP range, het derde cijfer is verschillend.

Je PC heeft internet, dus die zit wel op de router en 192.168.2.x is dus het correcte subnet.

Nu is dus de vraag:
- is je omvormer verbonden met het WiFi netwerk...

Zie je een WiFi netwerk met de naam SMAxxxxxxx nogwat ??
Kan ik dat met de laptop gewoon zien bij de wifi netwerken?
Daar staat iig geen SMA wifi bij.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_182479739
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 21:32 schreef Patroon het volgende:

[..]

Kan ik dat met de laptop gewoon zien bij de wifi netwerken?
Ja, of smartphone.

quote:
Daar staat iig geen SMA wifi bij.
Ok, dan staat hij niet in configuratiemodus dus heb je ook niets aan de app om hem in te stellen.

Even verder zoeken...
pi_182479771
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 21:33 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ja, of smartphone.
staat er niet bij.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_182480084
Ik zie zo snel alleen maar handleidingen om bij eerste installatie de omvormer in te stellen op je WiFi netwerk. Je ziet dan een SMAxxxxxx netwerk, daar verbind je mee (wachtwoord staat op de sticker op de zijkant van de omvormer) en dan kan je met de app je omvormer aanmelden op je gewone WiFi netwerk.

Maar nergens informatie hoe je dat later aanpast. Netwerk instellingen kan je wel aanpassen via de app maar dan moet je eerst verbinding hebben met de omvormer... iets met kip-ei...

De snelste oplossing zou zijn om de omvormer-instellingen te resetten, dan kan je je aanmelden op de WiFi van je omvormer en je omvormer aanmelden bij je router. Maar ik weet niet of dat tot problemen kan leiden met bijvoorbeeld de statistieken.
pi_182480150
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 21:44 schreef MaGNeT het volgende:
vormer-instellingen te resetten, dan kan je je aanmelden op de WiFi van je omvormer en je omvormer aanmelden bij je router. Maar ik weet niet of dat tot problemen kan leiden met bijvoorbeeld de statistieken.
Ik kan wel met bluetooth verbinding in de omvormer, maar kan dan verder niet zoveel wijzigen lijkt het.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_182480176
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 21:47 schreef Patroon het volgende:

[..]

Ik kan wel met bluetooth verbinding in de omvormer, maar kan dan verder niet zoveel wijzigen lijkt het.
Oh, ook prima :D

Zie je wel iets over DHCP staan? Of iets over "network" of "network settings"?
pi_182480323
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 21:47 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Oh, ook prima :D

Zie je wel iets over DHCP staan? Of iets over "network" of "network settings"?
Ik zal er morgen even mee verder, moet zo weg...bedankt tot zover!
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_182480431
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 21:52 schreef Patroon het volgende:

[..]

Ik zal er morgen even mee verder, moet zo weg...bedankt tot zover!
Ok :P
pi_182485940
Zonnepanelen zijn wel lekker aan het dalen in prijs zeg. 105e inclusief btw voor 280 watt. Dat is 0,30 euro/wp ex btw.
  zaterdag 13 oktober 2018 @ 07:57:18 #45
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_182486033
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 oktober 2018 07:41 schreef Randy_S het volgende:
Zonnepanelen zijn wel lekker aan het dalen in prijs zeg. 105e inclusief btw voor 280 watt. Dat is 0,30 euro/wp ex btw.
Welke panelen en waar te koop?
pi_182494186
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 oktober 2018 07:57 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Welke panelen en waar te koop?
https://www.installand.nl(...)-wp-poly-zwart-frame
pi_182494253
quote:
Poly paneel, niet heel mooi op je dak. Ideaal voor zonneparken of platte daken.
pi_182494547
Gaat bij mij gewoon op de achterkant van het huis. Zie het toch bijna niet.
pi_182497773
Ik zit nu op +8% tov heel vorig jaar
Je hoort bij de betere, maar nog lang niet bij de beste
  zaterdag 13 oktober 2018 @ 23:47:28 #50
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_182503103
quote:
Wel een onbekend en lelijk paneel.
pi_182504801
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 21:52 schreef Patroon het volgende:

[..]

Ik zal er morgen even mee verder, moet zo weg...bedankt tot zover!
Welke sma heb je exact?

Want je hoeft nul te doen in je router.

Je moet eerst verbinden met je SMA. Als die WiFi heeft (oudere types was dat optioneel) dan moet je daarmee verbinden. Als je het netwerk niet ziet dan even de DC switch omhalen (als je die hebt) en daarna meterkast omvormer uitzetten. Dan beide weer aan. Zie je hem dan wel?

Bluetooth kan ook. Moet je pc of laptop met Bluetooth pakken en erbij gaan zitten. Dan programma van sma downloaden. Sunny portal.

Dan verbinden met sma en naar de settings. Daar moet je in het lijstje je nieuwe WiFi selecteren en iets verder naar onder de key. Dan opslaan en het werkt weer.

Zelfde verhaal met WiFi. Maar dan moet je naar het ip adres van je sma gaan. Dat is niet de 192 maar een standaard ip adres. Ben ik ff kwijt uit mijn hoofd maar is op Google wel te vonden. Dan moet je inloggen.
Als je die niet meer weet moet je reset key aanvragen via sma (soort PUK code).

Normaal is het 0000 voor gebruikers en 1111 voor installateur maar die wordt dus gewijzigd bij de eerste keer inloggen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_182507325
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2018 01:28 schreef bambino het volgende:

[..]

Welke sma heb je exact?

Want je hoeft nul te doen in je router.

Je moet eerst verbinden met je SMA. Als die WiFi heeft (oudere types was dat optioneel) dan moet je daarmee verbinden. Als je het netwerk niet ziet dan even de DC switch omhalen (als je die hebt) en daarna meterkast omvormer uitzetten. Dan beide weer aan. Zie je hem dan wel?

Bluetooth kan ook. Moet je pc of laptop met Bluetooth pakken en erbij gaan zitten. Dan programma van sma downloaden. Sunny portal.

Dan verbinden met sma en naar de settings. Daar moet je in het lijstje je nieuwe WiFi selecteren en iets verder naar onder de key. Dan opslaan en het werkt weer.

Zelfde verhaal met WiFi. Maar dan moet je naar het ip adres van je sma gaan. Dat is niet de 192 maar een standaard ip adres. Ben ik ff kwijt uit mijn hoofd maar is op Google wel te vonden. Dan moet je inloggen.
Als je die niet meer weet moet je reset key aanvragen via sma (soort PUK code).

Normaal is het 0000 voor gebruikers en 1111 voor installateur maar die wordt dus gewijzigd bij de eerste keer inloggen.
Dat SMAxxxxx WiFi netwerk zag hij niet op z'n laptop / smartphone.
Maar bluetooth is dan wel een goede tip als dat ook kan, hij had al verbinding via bluetooth.
pi_182507719
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2018 01:28 schreef bambino het volgende:

[..]

Welke sma heb je exact?

Want je hoeft nul te doen in je router.

Je moet eerst verbinden met je SMA. Als die WiFi heeft (oudere types was dat optioneel) dan moet je daarmee verbinden. Als je het netwerk niet ziet dan even de DC switch omhalen (als je die hebt) en daarna meterkast omvormer uitzetten. Dan beide weer aan. Zie je hem dan wel?

Bluetooth kan ook. Moet je pc of laptop met Bluetooth pakken en erbij gaan zitten. Dan programma van sma downloaden. Sunny portal.

Dan verbinden met sma en naar de settings. Daar moet je in het lijstje je nieuwe WiFi selecteren en iets verder naar onder de key. Dan opslaan en het werkt weer.

Zelfde verhaal met WiFi. Maar dan moet je naar het ip adres van je sma gaan. Dat is niet de 192 maar een standaard ip adres. Ben ik ff kwijt uit mijn hoofd maar is op Google wel te vonden. Dan moet je inloggen.
Als je die niet meer weet moet je reset key aanvragen via sma (soort PUK code).

Normaal is het 0000 voor gebruikers en 1111 voor installateur maar die wordt dus gewijzigd bij de eerste keer inloggen.
Heb een SMA Sunnyboy 5000TL-21

Kan met Bluetooth er wel in en heb een nieuwe verbinding gemaakt omdat ik oude ww niet meer wist, maar zie dan niets over verbinding ofzo staan.

Ik zie nu trouwens dat ik Sunny Explorer gebruik. Is dat anders dan Sunny Portal?

Het vreemde is ook dat ik in Sunny Explorer de bestaande installatie wel openen en connecten met bluetooth hij geen verbinding maakt met de omvormer, dus ik kom niet eens bij de stap om het ww in te vullen. Als ik een nieuwe installatie (die ik laatst heb aangemaakt) maakt hij wel verbinding met de omvormer en kan ik het ww invullen, echter dan zie ik in het programma niets over wifi over verbinding instellingen..

[ Bericht 6% gewijzigd door Patroon op 14-10-2018 10:44:43 ]
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_182508090
Probeer nu met Sunny Explorer een nieuwe installatie aan te maken, maar het programma loopt dan steeds vast. Is gewoon mega instabiel...ben er onderhand aardig klaar mee..
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_182509809
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2018 10:33 schreef Patroon het volgende:

[..]

Heb een SMA Sunnyboy 5000TL-21

Kan met Bluetooth er wel in en heb een nieuwe verbinding gemaakt omdat ik oude ww niet meer wist, maar zie dan niets over verbinding ofzo staan.

Ik zie nu trouwens dat ik Sunny Explorer gebruik. Is dat anders dan Sunny Portal?

Het vreemde is ook dat ik in Sunny Explorer de bestaande installatie wel openen en connecten met bluetooth hij geen verbinding maakt met de omvormer, dus ik kom niet eens bij de stap om het ww in te vullen. Als ik een nieuwe installatie (die ik laatst heb aangemaakt) maakt hij wel verbinding met de omvormer en kan ik het ww invullen, echter dan zie ik in het programma niets over wifi over verbinding instellingen..
Ik weet niet wat het verschil in software is, kan ook goed zijn dat het juist in explorer moet.

Je moet op zoek naar het woord parameters. In de parameters staan details over de wifi en daar kun je het aanpassen.

Maar je omvormer moet wifi hebben, anders kon je voorheen niet die app gebruiken. Je app werkte ook als je niet thuis was (dus als je niet verbonden bent via bluetooth).

Als je een laptop met bluetooth hebt, kan je ook die ff aangooien en teamviewer erop zetten. Dan kan ik proberen of het mij lukt. In dat geval moet je ff pmen en nummer uitwisselen. Dan kunnen we per telefoon even de info van teamviewer doorgeven etc.

Ik doe het niet dagelijks (gelukkig) maar heb wel een aantal keer een SMA opnieuw online moeten zetten en het is altijd puzzelen.

Als je je oude data wilt behouden, dan moet je ook via die installatie inloggen. Als je dat wachtwoord niet meer weet moet het gereset worden.

Als je het niet uitmaakt welke data hij bewaard, dan kan het met de nieuwe installatie die je aangemaakt hebt.

Sunny Portal werkt overigens niet bedenk ik me net.
Sunny Portal is de app en online om in te loggen op je omvormer. Dan moet hij echter al online zijn.

Sunny Explorer is dus om in te stellen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_182514835
Volgens mij is het gelukt. Ik heb dit programma gedownload van SMA

https://www.sma.de/en/pro(...)nnection-assist.html

Daarna DHCP aangezet.

En toen deed hij het weer!
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_182514950
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2018 19:02 schreef Patroon het volgende:
Volgens mij is het gelukt. Ik heb dit programma gedownload van SMA

https://www.sma.de/en/pro(...)nnection-assist.html

Daarna DHCP aangezet.

En toen deed hij het weer!
*O*
pi_182550546


ZIe hier onze grafiek van gisteren. Het is echt niet de hele dag strakblauw geweest maar hoort een zonnepanneel naar 0 terug te zakken als er een wolkje is? Lijkt me niet toch? Hij komt keurig om 8 uur online (zonsopgang, geen schaduw) en ook de tijd van de zonsondergang lijkt te kloppen. Maar die diepe dalen en rare vlakke stukken lijken me niet normaal. Enig idee wat er mis gaat?

Info: geen enkele schaduw, panelen op het zuiden. En panelen sinds 16/9 online en misschien drie grafieken gevonden die wel mooi 'rond' zijn.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_182550989
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 14:13 schreef d.k. het volgende:
[ afbeelding ]

ZIe hier onze grafiek van gisteren. Het is echt niet de hele dag strakblauw geweest maar hoort een zonnepanneel naar 0 terug te zakken als er een wolkje is? Lijkt me niet toch? Hij komt keurig om 8 uur online (zonsopgang, geen schaduw) en ook de tijd van de zonsondergang lijkt te kloppen. Maar die diepe dalen en rare vlakke stukken lijken me niet normaal. Enig idee wat er mis gaat?

Info: geen enkele schaduw, panelen op het zuiden. En panelen sinds 16/9 online en misschien drie grafieken gevonden die wel mooi 'rond' zijn.
Dat lijkt me niet correct.
Welke omvormer?
Geeft hij een netspanning aan? Zo ja, hoeveel?
pi_182551215
Goodwe omvormer. Ik kan er - via portal - vanalles van aflezen. Help me even voor de afkorting van de netspanning (ac voltage? dc voltage?).
Kan dit ook nog het gevolg zijn van een niet goed werkende verbinding tussen omvormer/portal via wifi? We hebben een paar keer gecontroleerd, de dagopbrengst online komt wel overeen met die op de omvormer zelf.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_182551310
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 14:13 schreef d.k. het volgende:
[ afbeelding ]

ZIe hier onze grafiek van gisteren. Het is echt niet de hele dag strakblauw geweest maar hoort een zonnepanneel naar 0 terug te zakken als er een wolkje is? Lijkt me niet toch? Hij komt keurig om 8 uur online (zonsopgang, geen schaduw) en ook de tijd van de zonsondergang lijkt te kloppen. Maar die diepe dalen en rare vlakke stukken lijken me niet normaal. Enig idee wat er mis gaat?

Info: geen enkele schaduw, panelen op het zuiden. En panelen sinds 16/9 online en misschien drie grafieken gevonden die wel mooi 'rond' zijn.
Komt dat van de portal van de zonnepanelenleverancier? Hebben jullie niet gewoon internetstoring gehad of zo?

zo ziet schaduw eruit.
pi_182551368
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 14:13 schreef d.k. het volgende:
[ afbeelding ]

ZIe hier onze grafiek van gisteren. Het is echt niet de hele dag strakblauw geweest maar hoort een zonnepanneel naar 0 terug te zakken als er een wolkje is? Lijkt me niet toch? Hij komt keurig om 8 uur online (zonsopgang, geen schaduw) en ook de tijd van de zonsondergang lijkt te kloppen. Maar die diepe dalen en rare vlakke stukken lijken me niet normaal. Enig idee wat er mis gaat?

Info: geen enkele schaduw, panelen op het zuiden. En panelen sinds 16/9 online en misschien drie grafieken gevonden die wel mooi 'rond' zijn.
Dit is niet goed, net of ze uitvallen.
Mijn solaredge heeft trouwens gewoon een buffer voor de data als de verbinding wegvalt.
Je hoort bij de betere, maar nog lang niet bij de beste
pi_182551532
Ik heb al eerder even rondgevraagd, onze huizen zijn allemaal tegelijk opgeleverd, 9 woningen. We hebben allemaal dezelfde omvormer en allemaal dezelfde rare grafieken. Het lijkt er inderdaad op dat ze uitvallen. Ik kan online op zo'n diep dal klikken en dan zie je ook echt power = 0.
Het kan natuurlijk een wifi probleem zijn, maar dan is het toch typisch dat we dat allemaal hebben? En in onze situatie hangt de omvormer letterlijk 30 cm van de experiabox af. Prima signaal, op de telefoon ook geen enkel probleem er mee.

De data komen van de semsportal, dat is de portal waarop alle gegevens van Goodwe binnen komen. Ik heb ook een app, die geeft (logischerwijs) hetzelfde beeld. En schaduw buiten die van wolken kan het hier niet zijn. Huis staat nu nog op een kale vlakte, zelfs geen bomen in de buurt.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_182551648
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 15:10 schreef d.k. het volgende:
Ik heb al eerder even rondgevraagd, onze huizen zijn allemaal tegelijk opgeleverd, 9 woningen. We hebben allemaal dezelfde omvormer en allemaal dezelfde rare grafieken. Het lijkt er inderdaad op dat ze uitvallen. Ik kan online op zo'n diep dal klikken en dan zie je ook echt power = 0.
Het kan natuurlijk een wifi probleem zijn, maar dan is het toch typisch dat we dat allemaal hebben? En in onze situatie hangt de omvormer letterlijk 30 cm van de experiabox af. Prima signaal, op de telefoon ook geen enkel probleem er mee.

De data komen van de semsportal, dat is de portal waarop alle gegevens van Goodwe binnen komen. Ik heb ook een app, die geeft (logischerwijs) hetzelfde beeld. En schaduw buiten die van wolken kan het hier niet zijn. Huis staat nu nog op een kale vlakte, zelfs geen bomen in de buurt.
Ik denk dat je beter kan investeren in een eigen kWh meter en logging. Het maakt niks uit als er gaten in de portal zitten. Als je in het echie maar wel energie hebt opgeleverd.
Je kan zelfs simpelweg je slimme meter (als je die hebt) koppelen aan enelogic of zo, dan kan je achteraf zien of de teruglevering wel goed is verlopen.

Dan heb je een 2nd opinion zeg maar.

pi_182551762
Slimme meter present (kan niet anders he, huis uit 2018). Maar dat loggen, is dat een beetje te doen zonder superspecialistische kennis? Want echt heel technisch ben ik niet, maar ik vind het wel leuk om dingen uit te zoeken, dus dan zou ik me daar gewoon in moeten verdiepen.

Ah, dat enelogic is heel simpel. Even wachten tot de gegevens binnen gaan komen van de meter.

[ Bericht 15% gewijzigd door d.k. op 16-10-2018 15:41:32 ]
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_182552042
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 15:24 schreef d.k. het volgende:
Slimme meter present (kan niet anders he, huis uit 2018). Maar dat loggen, is dat een beetje te doen zonder superspecialistische kennis? Want echt heel technisch ben ik niet, maar ik vind het wel leuk om dingen uit te zoeken, dus dan zou ik me daar gewoon in moeten verdiepen.

Ah, dat enelogic is heel simpel. Even wachten tot de gegevens binnen gaan komen van de meter.
Nee, is super simpel en gratis https://enelogic.com/nl/prijzen/slimme-meter-uitlezen
pi_182557227
Zit op telefoon dus kan niet quoten.

Die dip naar 0 is geen WiFi probleem. Goodwe en alle andere merken hebben een buffer voor opslag van data. Sommige 1 dag of 1 week. Dit is dus daadwerkelijk een probleem.

Hoe kom je er achter? Net op dat moment op de omvormer kijken. Dan zie je wat hij doet.

Ook in de log moet je iets kunnen vinden met een nummer. Dat nummer (storingvrije) geeft aan waarom.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_182557380
Maar waar vind ik de log? Ik zie op de goodwe portal geen log en dat is de enige manier die ik ken om hem uit te lezen.

Ik denk dat ik maar eens contact ga zoeken met de installateur. Iets met garantie enzo.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_182557421
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 20:08 schreef d.k. het volgende:
Maar waar vind ik de log? Ik zie op de goodwe portal geen log en dat is de enige manier die ik ken om hem uit te lezen.

Ik denk dat ik maar eens contact ga zoeken met de installateur. Iets met garantie enzo.
Ik zou eerst de slimme meter log eens afwachten, als die wel teruglevering laat zien dan is het een probleem in de monitoring en heb je iig wat onderbouwing als je belt / mailt ;)
pi_182557483
Maar dan nog, waar vind ik de log? Via de slimme meter dan? Dan moet ik nog even wachten, dat duurt een dagje voordat die toestemming er doorheen is voor enelogic
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_182557520
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 20:14 schreef d.k. het volgende:
Maar dan nog, waar vind ik de log? Via de slimme meter dan? Dan moet ik nog even wachten, dat duurt een dagje voordat die toestemming er doorheen is voor enelogic
Geen idee hoe die GoodWe werkt ;)
Maar wat je op de slimme meter uitleest is wel betrouwbaar, als daar nog teruglevering staat terwijl je portal 0 aangeeft dan weet je dat het een probleem is met de monitoring.

Als je slimme meter ook 0 aangeeft terwijl de zon vrolijk op je dak schijnt dan is er een probleem in je PV-systeem.

Het moet flink bewolkt zijn wil je 0 Watt op de meter krijgen ;) Zelfs op 4 oktober gebeurde dat hier niet...

Dus idd even wachten, die paar dagen maken ook niet uit.
pi_182557540
Dan wachten we het af. Inmiddels met de buren aan het speuren want ik ben niet de enige. En dan straks de log eens bekijken.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_182558003
Iemand ervaring met de zonnepanelen van de Ikea?
  dinsdag 16 oktober 2018 @ 21:05:11 #74
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_182558675
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 20:17 schreef d.k. het volgende:
Dan wachten we het af. Inmiddels met de buren aan het speuren want ik ben niet de enige. En dan straks de log eens bekijken.
Enelogic laat je zo’n zelfde soort log zometeen zien. Alleen wel een log excl wat je direct op verbruikt maar zal je genoeg info geven om te kunnen vergelijken met je goodwe log.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_182559158
We gaan het zien. Hoor net dat bij 1 vd buren de panelen het pas net weer doen, er was een kabel op het dak stuk. Dat belooft wat, de installatie is pas 3 maanden oud.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_182559161
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 20:41 schreef ferrari_rood het volgende:
Iemand ervaring met de zonnepanelen van de Ikea?
Geen ervaring maar het lijkt me ook geen slechte aanbieding als je een standaardsituatie hebt, mooi dak op zuid-oost tot zuid-west waar een stuk of 8 tot 16 panelen op passen.
pi_182559189
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 21:18 schreef d.k. het volgende:
We gaan het zien. Hoor net dat bij 1 vd buren de panelen het pas net weer doen, er was een kabel op het dak stuk. Dat belooft wat, de installatie is pas 3 maanden oud.
Cowboys op het dak gehad? :D
pi_182559236
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 15:10 schreef d.k. het volgende:
Ik heb al eerder even rondgevraagd, onze huizen zijn allemaal tegelijk opgeleverd, 9 woningen. We hebben allemaal dezelfde omvormer en allemaal dezelfde rare grafieken.
Zitten de zonnepanelen bij alle 9 woningen op dezelfde fase aangesloten? Dan kan het zijn dat bij een flinke opbrengst de spanning op die fase te ver oploopt (tot 254V) en dan schakelt een omvormer automatisch uit. Om weer in te schakelen als de spanning op het net weer wat gezakt is.

Door de zonnepanelen op een andere fase aan te sluiten in de meterkast, kan het zijn dat dat het uitvallen bij jou niet meer voor komt.
pi_182559459
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 21:20 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Zitten de zonnepanelen bij alle 9 woningen op dezelfde fase aangesloten? Dan kan het zijn dat bij een flinke opbrengst de spanning op die fase te ver oploopt (tot 254V) en dan schakelt een omvormer automatisch uit. Om weer in te schakelen als de spanning op het net weer wat gezakt is.

Door de zonnepanelen op een andere fase aan te sluiten in de meterkast, kan het zijn dat dat het uitvallen bij jou niet meer voor komt.
Met die optie wilde ik nog even wachten tot de uitslag van de slimme meter er is ;)
Kan een issue zijn met monitoring. Hoog AC voltage was volgende optie.
pi_182559850
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 21:18 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Geen ervaring maar het lijkt me ook geen slechte aanbieding als je een standaardsituatie hebt, mooi dak op zuid-oost tot zuid-west waar een stuk of 8 tot 16 panelen op passen.
Wel op het zuiden
pi_182561304
:s) ik vond de logs op de portal. Leuke excelsheet van gisteren gemaakt waarin de dip van gisteren goed te zien is. Gewoon dik 3 kwartier is er niks doorgegeven. Maar als ik het goed gezien heb is er wel gewoon opbrengst. De dagopbrengst maakt er een sprong omhoog. Maar goed, dit is pas 1 dip nader bekeken en ook nog op de telefoon. Morgen eens kijken of ik tijd heb de andere dippen te bekijken. En dan ook fatsoenlijk op de computer aangezien de omvormer elke minuut een meting doorgeeft en het ding toch zo'n 11 uur aan staat.

Wordt vervolgd dus en straks ook zeker vergeleken met de log van de meter.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_182566197
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 22:38 schreef d.k. het volgende:
:s) ik vond de logs op de portal. Leuke excelsheet van gisteren gemaakt waarin de dip van gisteren goed te zien is. Gewoon dik 3 kwartier is er niks doorgegeven. Maar als ik het goed gezien heb is er wel gewoon opbrengst. De dagopbrengst maakt er een sprong omhoog. Maar goed, dit is pas 1 dip nader bekeken en ook nog op de telefoon. Morgen eens kijken of ik tijd heb de andere dippen te bekijken. En dan ook fatsoenlijk op de computer aangezien de omvormer elke minuut een meting doorgeeft en het ding toch zo'n 11 uur aan staat.

Wordt vervolgd dus en straks ook zeker vergeleken met de log van de meter.
welke portal gebruik je van Goodwe? Ik gebruik deze: https://www.goodwe-power.com/
maar begrijp dat ze bezig zijn met een migratie naar een nieuwe portal (SEMS portal oid). Maar daar waren allemaal issues mee....

anyway, ik heb dus ook een goodwe omvormer, de grafieken bij mij laten geen "gaten" zien, hooguit een terugval door bewolking/schaduw. Zover ik weet ververst de omvormer elke 5 minuten de uit te lezen waardes.

Je kunt hem ook uitlezen via een api:
https://eu.goodwe-power.c(...)ser?userName=degroot

Waarbij username je gebruikersnaam is om in te loggen op de goodwe portal.
pi_182567071
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 22:38 schreef d.k. het volgende:
:s) ik vond de logs op de portal. Leuke excelsheet van gisteren gemaakt waarin de dip van gisteren goed te zien is. Gewoon dik 3 kwartier is er niks doorgegeven. Maar als ik het goed gezien heb is er wel gewoon opbrengst. De dagopbrengst maakt er een sprong omhoog. Maar goed, dit is pas 1 dip nader bekeken en ook nog op de telefoon. Morgen eens kijken of ik tijd heb de andere dippen te bekijken. En dan ook fatsoenlijk op de computer aangezien de omvormer elke minuut een meting doorgeeft en het ding toch zo'n 11 uur aan staat.

Wordt vervolgd dus en straks ook zeker vergeleken met de log van de meter.
Ik bedoel de logs in de omvormer zelf. Dus via het scherm van de omvormer.
Daar moet je bij error logs kunnen komen (als er een scherm op zit).
Dat laat hij zien dat hij opstart in de morgen en afsluit in de avond en alles er tussenin.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_182569711
Ik kan via de sems portal allerlei waarden aflezen, elke minuut wordt er iets gestuurd. Ja of niet dus :{ de gaten in de grafiek komen doordat er dan geen data wordt verstuurd. De opbrengst lijkt echter wel door te lopen, maar dat weet ik pas zeker als ik de logs van de meter heb.
Logs op de omvormer zelf heb ik nog niet bekeken, maar dat is een heel simpel iets met alleen een menu voor de wifi etc. Iig geen grafieken, daar heb ik de portal (de sems, die andere ging niet meer als nieuwe gebruiker) voor nodig.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_182580142
Even een korte vraag. Ik heb een offerte geaccepteerd met zonnepanelen JA Solar 295 Wp MONO - kristallijn (COMFORT). Nu zijn er schijnbaar leveringsproblemen van de JA Solar en bieden ze mij Q Cells aan met ook 295 WP. Is er nog een verschil tussen deze 2 merken?
pi_182581302
quote:
0s.gif Op woensdag 17 oktober 2018 22:07 schreef Koe_Boy het volgende:
Even een korte vraag. Ik heb een offerte geaccepteerd met zonnepanelen JA Solar 295 Wp MONO - kristallijn (COMFORT). Nu zijn er schijnbaar leveringsproblemen van de JA Solar en bieden ze mij Q Cells aan met ook 295 WP. Is er nog een verschil tussen deze 2 merken?
Zit weinig verschil tussen. het zijn beide merken die al enkele jaren in Nederland verkrijgbaar zijn.
Specs verschillen weinig. De één zal bij bewolking mss wat beter presteren, de ander bij hoge temperaturen maar meer dan een paar procent zal het niet zijn.
Garanties zeggen verder ook niets, je weet toch niet of je leverancier en fabriek over 25 jaar nog bestaan om die "opbrengst garantie" te claimen, nog los van hoe je aantoont dat het niet meer gehaald wordt.

Ik heb Talesun, goedkope meuk uit Thailand, ze zien er aan zowel de voor- als achterkant niet veel anders uit dan m'n JaSolar panelen die van het dak afkwamen, maar als ik ze erbij zou leggen zou dat niet mooi worden. Ik ging uitbreiden en kon niet dezelfde panelen meer krijgen dus alles maar vervangen :P

Mochten ze over 10 of 20 jaar massaal stuk gaan dan zie ik dan wel weer, tegen die tijd zijn er weer betere panelen voor minder geld, maar waarschijnlijk halen ze de 25 jaar fluitend.

[ Bericht 2% gewijzigd door TheFreshPrince op 17-10-2018 23:06:53 ]
pi_182585815
Nou, ik heb inmiddels twee offertes binnen die elkaar eigenlijk niks ontlopen. De derde zit er ¤2.000 boven en toen ik zei dat we dan wel uitgepraat waren werd me nog even fijntjes verteld dat ik dan troep ging kopen. En bedankt
pi_182586043
quote:
1s.gif Op donderdag 18 oktober 2018 09:23 schreef Doedezemaar het volgende:
Nou, ik heb inmiddels twee offertes binnen die elkaar eigenlijk niks ontlopen. De derde zit er ¤2.000 boven en toen ik zei dat we dan wel uitgepraat waren werd me nog even fijntjes verteld dat ik dan troep ging kopen. En bedankt
:D
pi_182586127
quote:
0s.gif Op donderdag 18 oktober 2018 09:36 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

:D
het zal hun verdienmodel wel zijn ofzo. Maar met die bijna ¤2000 extra wordt de terugverdientijd iets van 12 jaar, als de huidige salderingsregels zo blijven. Ja daag, met de andere twee offertes zit ik op 6 tot 7 jaar terugverdientijd en ik vermoed dat ik over 12 jaar elders woon.
pi_182586355
quote:
1s.gif Op donderdag 18 oktober 2018 09:43 schreef Doedezemaar het volgende:

[..]

het zal hun verdienmodel wel zijn ofzo. Maar met die bijna ¤2000 extra wordt de terugverdientijd iets van 12 jaar, als de huidige salderingsregels zo blijven. Ja daag, met de andere twee offertes zit ik op 6 tot 7 jaar terugverdientijd en ik vermoed dat ik over 12 jaar elders woon.
Sommige bedrijven denken dat de consument gek is ;)
pi_182588931
Pfoe, en de volgende aanbieder brengt weer verwarring, die zegt dat het te krap wordt om de panelen portrait te leggen, want dan zouden ze net over de onderste dakpan uitsteken en zou de dakgoot zijn functie verliezen. Zij zouden dus maar 4 panelen landscape kwijt kunnen op het schuine dak van onze aanbouw.
Heeft er iemand iets zinnigs te zeggen hierover?
pi_182589430
quote:
1s.gif Op donderdag 18 oktober 2018 12:38 schreef Doedezemaar het volgende:
Pfoe, en de volgende aanbieder brengt weer verwarring, die zegt dat het te krap wordt om de panelen portrait te leggen, want dan zouden ze net over de onderste dakpan uitsteken en zou de dakgoot zijn functie verliezen. Zij zouden dus maar 4 panelen landscape kwijt kunnen op het schuine dak van onze aanbouw.
Heeft er iemand iets zinnigs te zeggen hierover?
Ik heb hier geen exacte maten van dat dak gezien, denk ik? ;)

Maar er zijn kleinere panelen, Panasonic heeft ze iig. (HIT N245 is 158x80cm)
Of juist grotere.
Is maar net wat beter uitkomt.

Maar idd 1 hele dakpan vanaf dakgoot niets leggen is wel slim omdat water er anders zo overheen stroomt.

Met een lange stok/lat waar je met plakband halve meters op “aftekent” kan je de hoogte meten als je niet over een ladder beschikt. Reken 1 dakpan onder nok en 1 vanaf goot als minimum.

[ Bericht 7% gewijzigd door TheFreshPrince op 18-10-2018 13:09:08 ]
pi_182589911
quote:
1s.gif Op donderdag 18 oktober 2018 09:23 schreef Doedezemaar het volgende:
Nou, ik heb inmiddels twee offertes binnen die elkaar eigenlijk niks ontlopen. De derde zit er ¤2.000 boven en toen ik zei dat we dan wel uitgepraat waren werd me nog even fijntjes verteld dat ik dan troep ging kopen. En bedankt
Die mensen heb je er helaas ook bij.
Ik zorg dat je deze week onze offerte nog binnen hebt, sorry voor de late reactie maar het is druk :D
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_182590321
quote:
1s.gif Op donderdag 18 oktober 2018 13:02 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik heb hier geen exacte maten van dat dak gezien, denk ik? ;)

Maar er zijn kleinere panelen, Panasonic heeft ze iig. (HIT N245 is 158x80cm)
Of juist grotere.
Is maar net wat beter uitkomt.

Maar idd 1 hele dakpan vanaf dakgoot niets leggen is wel slim omdat water er anders zo overheen stroomt.

Met een lange stok/lat waar je met plakband halve meters op “aftekent” kan je de hoogte meten als je niet over een ladder beschikt. Reken 1 dakpan onder nok en 1 vanaf goot als minimum.
ik kan daar gelukkig veilig mijn rolmaat uit het kantelraam steken en afhankelijk van welke marges je hanteert kan het net wel of toch maar liever niet. Maar ik verwacht geen ontzettende waterval bij een regenbui, dus die gok nemen we dan maar
  donderdag 18 oktober 2018 @ 16:07:47 #95
20979 darktower
www.twitter.com/locuta
pi_182592621
Wie kan mij helpen? Ik heb nu sinds een ruime maand zonnepanelen en ik heb eigenlijk nog drie vragen:
1) is het normaal/erg dat de snoeren onder de panelen relatief los op de dakpannen liggen (zie foto, is misschien wat lastig te zien, maar beetje inzoomen helpt wellicht)?
2) ik heb twee staatjes bijgevoegd van de opbrengst per dag, en totaal tot nu toe. Heb 13 panelen en de onderste zes liggen op een plat dak. Is het verschil in opbrengst ongeveer wel kloppend, of zou ik moeten kijken of de panelen die op het platte dak liggen schuiner kunnen?
3) is de opbrengst ok?
Gaat om 280wp panelen.




Auteur van de boeken "Van Rotterdam naar het Witte Huis" (Obama) en "Project Homerus" (DSB)
pi_182593842
quote:
0s.gif Op donderdag 18 oktober 2018 16:07 schreef darktower het volgende:
Wie kan mij helpen? Ik heb nu sinds een ruime maand zonnepanelen en ik heb eigenlijk nog drie vragen:
1) is het normaal/erg dat de snoeren onder de panelen relatief los op de dakpannen liggen (zie foto, is misschien wat lastig te zien, maar beetje inzoomen helpt wellicht)?
2) ik heb twee staatjes bijgevoegd van de opbrengst per dag, en totaal tot nu toe. Heb 13 panelen en de onderste zes liggen op een plat dak. Is het verschil in opbrengst ongeveer wel kloppend, of zou ik moeten kijken of de panelen die op het platte dak liggen schuiner kunnen?
3) is de opbrengst ok?
Gaat om 280wp panelen.

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Die snoeren mogen wel los liggen op een schuin dak, daar blijft toch geen water staan omdat het afloopt. Bij platte daken zou ik de stekkers iig niet op het dak laten liggen, je hebt dan kans dat ze in het water komen te liggen.

Opbrengst vind ik moeilijk in te schatten, optimaal krijg je het nooit.

Als het bewolkt is zijn plat liggende panelen in het voordeel, als het zomer is staat de zon hoog, dan zijn platter liggende panelen ook in het voordeel. Als de zon laag staat zijn panelen die wat meer rechtop staan (45-50 graden) in het voordeel. Zie het maar als een leuke "mix" ;)
Panelen die nu achterblijven kunnen in de zomermaanden dus ineens beter presteren omdat de zon dan hoger staat.

Belangrijk is wel dat je altijd 8 van de 13 panelen hebt die niet in de schaduw liggen, uitgaande van een SolarEdge 1-fase omvormer, ofwel in deze situatie dus 5 maximaal tegelijk in de schaduw.

[ Bericht 1% gewijzigd door TheFreshPrince op 18-10-2018 17:18:10 ]
  donderdag 18 oktober 2018 @ 18:05:16 #97
20979 darktower
www.twitter.com/locuta
pi_182594948
quote:
0s.gif Op donderdag 18 oktober 2018 17:08 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Die snoeren mogen wel los liggen op een schuin dak, daar blijft toch geen water staan omdat het afloopt. Bij platte daken zou ik de stekkers iig niet op het dak laten liggen, je hebt dan kans dat ze in het water komen te liggen.

Opbrengst vind ik moeilijk in te schatten, optimaal krijg je het nooit.

Als het bewolkt is zijn plat liggende panelen in het voordeel, als het zomer is staat de zon hoog, dan zijn platter liggende panelen ook in het voordeel. Als de zon laag staat zijn panelen die wat meer rechtop staan (45-50 graden) in het voordeel. Zie het maar als een leuke "mix" ;)
Panelen die nu achterblijven kunnen in de zomermaanden dus ineens beter presteren omdat de zon dan hoger staat.

Belangrijk is wel dat je altijd 8 van de 13 panelen hebt die niet in de schaduw liggen, uitgaande van een SolarEdge 1-fase omvormer, ofwel in deze situatie dus 5 maximaal tegelijk in de schaduw.
Met zes op het platte dak liggen er bij lage zon met pech dus altijd max 7 niet in de schaduw. :)
Dank voor de tips, ik check even of de stekkers los liggen bij de platliggende panelen!
Auteur van de boeken "Van Rotterdam naar het Witte Huis" (Obama) en "Project Homerus" (DSB)
pi_182595468
Ik heb inmiddels ook de errorlog van de omvormer zelf kunnen checken. Grap van de dag is dat van de drie meldingen van foutcodes er 1 is toen de omvormer nog niet online was (en ik kan dan dus niet kijken in de log) en 2 keer was de foutmelding toen het systeem niks gelogd heeft op de portal.

De foutcode is wel helder, isolatiefout. Dus er gaat ergens iets mis met de bekabeling. Blijft staan dan ik dus 3x een foutmelding heb, maar het systeem veel vaker geen gegevens naar de portal stuurt. Nou zou dat laatste nog een Goodwe probleem kunnen zijn, er schijnen problemen te zijn met de server. Morgen kan ik bij de enelogic data, kijken of dat nog wat oplevert. En voor de foutcode mag de installateur terugkomen. Beetje gedoe of dat via de aannemer moet (nieuwbouwhuis) maar wat mij betreft wordt daar wat haast mee gemaakt.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_182595831
quote:
0s.gif Op donderdag 18 oktober 2018 18:38 schreef d.k. het volgende:
Ik heb inmiddels ook de errorlog van de omvormer zelf kunnen checken. Grap van de dag is dat van de drie meldingen van foutcodes er 1 is toen de omvormer nog niet online was (en ik kan dan dus niet kijken in de log) en 2 keer was de foutmelding toen het systeem niks gelogd heeft op de portal.

De foutcode is wel helder, isolatiefout. Dus er gaat ergens iets mis met de bekabeling. Blijft staan dan ik dus 3x een foutmelding heb, maar het systeem veel vaker geen gegevens naar de portal stuurt. Nou zou dat laatste nog een Goodwe probleem kunnen zijn, er schijnen problemen te zijn met de server. Morgen kan ik bij de enelogic data, kijken of dat nog wat oplevert. En voor de foutcode mag de installateur terugkomen. Beetje gedoe of dat via de aannemer moet (nieuwbouwhuis) maar wat mij betreft wordt daar wat haast mee gemaakt.
Ah kijk, weer een stapje verder ;)
Isoltiefout is idd niet in orde meestal.
pi_182598450
quote:
0s.gif Op donderdag 18 oktober 2018 18:38 schreef d.k. het volgende:
Ik heb inmiddels ook de errorlog van de omvormer zelf kunnen checken. Grap van de dag is dat van de drie meldingen van foutcodes er 1 is toen de omvormer nog niet online was (en ik kan dan dus niet kijken in de log) en 2 keer was de foutmelding toen het systeem niks gelogd heeft op de portal.

De foutcode is wel helder, isolatiefout. Dus er gaat ergens iets mis met de bekabeling. Blijft staan dan ik dus 3x een foutmelding heb, maar het systeem veel vaker geen gegevens naar de portal stuurt. Nou zou dat laatste nog een Goodwe probleem kunnen zijn, er schijnen problemen te zijn met de server. Morgen kan ik bij de enelogic data, kijken of dat nog wat oplevert. En voor de foutcode mag de installateur terugkomen. Beetje gedoe of dat via de aannemer moet (nieuwbouwhuis) maar wat mij betreft wordt daar wat haast mee gemaakt.
Isolatiefout is helaas een heel globale error. Als er ook maar iets in de bekabeling optreed is dat de eerste fout die er komt.

Zijn het panelen op een plat of schuin dak?

Eitherway is stap 1 de stekkers goed nakijken. Maar het is heel vreemd dat het op enkele minuten voorkomt, en dan weer niet.
Het lijkt dan eerder op een piek problee, zon achter de wolk en de wolk is ineens weg waardoor de panelen in 1 keer een klap stroom willen gaan maken, kabel is daar misschien net te traag voor, omvormer voelt dat iets niet klopt en reset. Omdat hij dan normaal opstart wordt de stroom eerst opgebouwd en gaat het prima.

Maar dit is eerder gokwerk dan kennis.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_182599025
Schuin dak en zowel huis als installatie zijn gloednieuw. We laten het dus over aan de aannemer en installateur, die mogen gaan zoeken en controleren.
Zelfs vandaag (grijs, amper opbrengst) is er weer een periode dataloos. En er lijkt geen enkel verband tussen dataloze perioden en de foutcodes.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
  vrijdag 19 oktober 2018 @ 11:49:07 #102
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_182607532
Dit jaar voor het eerst ook meer opgewekt dan verbruikt. Voorgaande jaren kochten we nog 150kWh in. ¤200,- terug *O*
Ik heb je lief mijn hele leven
  vrijdag 19 oktober 2018 @ 14:31:42 #103
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_182610800
doe ik ook al twee jaar. altijd leuk om te zien.
zal volgend jaar wel anders zijn, deze winter over op warmtepomp.
Tot nooit .......
  vrijdag 19 oktober 2018 @ 15:30:00 #104
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_182611789
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 oktober 2018 14:31 schreef Speekselklier het volgende:
doe ik ook al twee jaar. altijd leuk om te zien.
zal volgend jaar wel anders zijn, deze winter over op warmtepomp.
Dit is incl water water warmtepomp 😉
Ik heb je lief mijn hele leven
  vrijdag 19 oktober 2018 @ 17:00:52 #105
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_182613710
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 oktober 2018 15:30 schreef laziness het volgende:

[..]

Dit is incl water water warmtepomp 😉
warmtepomp boiler idd... verbruik was -1000kwh
Tot nooit .......
  vrijdag 19 oktober 2018 @ 17:20:51 #106
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_182614063
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 oktober 2018 17:00 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

warmtepomp boiler idd... verbruik was -1000kwh
Jij zei dat je met overgaan op warmtepomp vast niet meer zoveel overschot zou hebben.
Dus ik haalde mijn situatie aan ;) Incl een water water warmtepomp, geen gas en 12x265wp is meer terugleveren dan opwekken in een hoekwoning een hele mooie prestatie vind ik.
We hebben dit jaar een verbruik van 3300kWh en 3500kWh opgewekt.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_182616833
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 oktober 2018 17:00 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

warmtepomp boiler idd... verbruik was -1000kwh
Was dat vroeger 250 m3 gas? Ik verbruik 900 m3 totaal, dat is 3500kwh wat ik dan moet opwekken om electrisch te stoken.
.
  vrijdag 19 oktober 2018 @ 21:57:19 #108
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_182619094
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 oktober 2018 17:20 schreef laziness het volgende:

[..]

Jij zei dat je met overgaan op warmtepomp vast niet meer zoveel overschot zou hebben.
Dus ik haalde mijn situatie aan ;) Incl een water water warmtepomp, geen gas en 12x265wp is meer terugleveren dan opwekken in een hoekwoning een hele mooie prestatie vind ik.
We hebben dit jaar een verbruik van 3300kWh en 3500kWh opgewekt.
AH ok... Zal niet meer zo veel aan mezelf denken.
Zonder gas is het helemaal netjes inderdaad!
Tot nooit .......
pi_182619584
Dat is zeker netjes als je gasloos bent.

Ik zit dit jaar op ruim 5000kWh verbruik en 2650kWh opwekking. Als de boel beneden goed geïsoleerd is, de vloerverwarming is aangelegd en de aanvoertemperatuur van de warmtepomp daardoor 15 graden omlaag kan, hoop ik op een verbruik van omstreeks 4000kWh uit te komen.

In de toekomst komen er dan misschien nog wat panelen op de schuur en een (PH)EV.
pi_182631091
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 oktober 2018 20:07 schreef Fer het volgende:

[..]

Was dat vroeger 250 m3 gas? Ik verbruik 900 m3 totaal, dat is 3500kwh wat ik dan moet opwekken om electrisch te stoken.
Welke pomp gebruik je dan? 900m3 met een redelijke warmtepomp is pakweg 2000kWh.

Ik heb vorig jaar mijn hoekwoning warm gehouden met 2588kWh.
Dit jaar (moet nog een maand, 22-11 heb ik hem 2 jaar) zit ik op 2418kWh tot nu. Mede omdat ik nu samenwoon (sinds oktober vorig jaar).

Ik denk dit jaar op ongeveer 2700-2800 uit te komen voor hoekwoning inclusief tapwater (heb een groot bad die minimaal 2 keer per week gebruikt wordt).
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_182634473
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 oktober 2018 17:29 schreef bambino het volgende:

[..]

Welke pomp gebruik je dan? 900m3 met een redelijke warmtepomp is pakweg 2000kWh.

Ik heb vorig jaar mijn hoekwoning warm gehouden met 2588kWh.
Dit jaar (moet nog een maand, 22-11 heb ik hem 2 jaar) zit ik op 2418kWh tot nu. Mede omdat ik nu samenwoon (sinds oktober vorig jaar).

Ik denk dit jaar op ongeveer 2700-2800 uit te komen voor hoekwoning inclusief tapwater (heb een groot bad die minimaal 2 keer per week gebruikt wordt).
Nog niks, maar ik doe iets van 250 water, 60 koken, 600 verwarming. Ik vermoed dat ik 3000kwh moet opwekken om dat electrisch te verstoken i.p.v. op gas.
.
pi_182642432
quote:
1s.gif Op zaterdag 20 oktober 2018 20:33 schreef Fer het volgende:

[..]

Nog niks, maar ik doe iets van 250 water, 60 koken, 600 verwarming. Ik vermoed dat ik 3000kwh moet opwekken om dat elektrisch te verstoken i.p.v. op gas.
Ik verwacht een stuk lager.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  zondag 21 oktober 2018 @ 11:40:40 #113
46906 Brave_Sir_Robin
He bravely ran away
pi_182645172
Over BTW terugvragen:

Ik heb op mijn vorige huis panelen geplaatst, en de BTW teruggevraagd (in 2014).

Nu op mijn huidige huis wederom panelen geplaatst. Moet ik me dan opnieuw als ondernemer bij de belastingdienst opgeven, of kan ik die van 2014 gebruiken?
Galantly he chickened out...
The tale of Sir Robin: http://www.youtube.com/watch?v=BZwuTo7zKM8
pi_182648074
quote:
0s.gif Op zondag 21 oktober 2018 11:40 schreef Brave_Sir_Robin het volgende:
Over BTW terugvragen:

Ik heb op mijn vorige huis panelen geplaatst, en de BTW teruggevraagd (in 2014).

Nu op mijn huidige huis wederom panelen geplaatst. Moet ik me dan opnieuw als ondernemer bij de belastingdienst opgeven, of kan ik die van 2014 gebruiken?
op de website van de Belastingdienst:
U bent een particulier met zonnepanelen en hebt u aangemeld als ondernemer voor de btw. Maar u hebt nog geen btw-aangifte gedaan over het tijdvak waarin u de zonnepanelen hebt gekocht
Hebt u eerder btw-aangifte gedaan over een ander tijdvak? Of in ieder geval nog geen btw-aangifte gedaan over het tijdvak waarin u de zonnepanelen hebt gekocht? Vraag uw belastingkantoor dan om u een btw-aangifte te sturen over het tijdvak waarin u de zonnepanelen hebt gekocht.

als het goed is, heb je je in 2014 geregistreerd als 'ondernemer' om eenmalig BTW-aangifte te doen voor de zonnepanelen. daarna ontheffing van administratieve verplichtingen...

maar je staat nog wel als 'ondernemer' geregistreerd volgens mij, dus je hebt nog een BTW-nummer. alleen dus even aangifte opvragen bij je Belastingkantoor, als ik dat zo lees.
(_/_)
(='.'=)
(")_(")
pi_182767274
hallo,

we hebben de keuze gemaakt voor zonnepanelen, alleen wil ik nog even jullie mening hierover!
We hebben niet gekozen voor de goedkoopste maar bij de installateur waar we het beste gevoel bij hadden.

Hieronder even een samenvatting van wat we (waarschijnlijk) gaan laten plaatsen.

12 Panelen S-Energy (Samsung) 300 Percium All Black SN300M-10
1 Omvormer Solar Edge SE 3500H en 12 optimizers

Volledige installatie inclusief aanmelding garantiefonds SGZE

Subtotaal ex. BTW
5.299,00¤

Af:
Uw korting
299,00¤

Totale prijs Exclusief BTW
5.000,00¤

graag jullie reactie

mvg dirk
pi_182768705
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 oktober 2018 01:36 schreef dirkdijk het volgende:
hallo,

we hebben de keuze gemaakt voor zonnepanelen, alleen wil ik nog even jullie mening hierover!
We hebben niet gekozen voor de goedkoopste maar bij de installateur waar we het beste gevoel bij hadden.

Hieronder even een samenvatting van wat we (waarschijnlijk) gaan laten plaatsen.

12 Panelen S-Energy (Samsung) 300 Percium All Black SN300M-10
1 Omvormer Solar Edge SE 3500H en 12 optimizers

Volledige installatie inclusief aanmelding garantiefonds SGZE

Subtotaal ex. BTW
5.299,00¤

Af:
Uw korting
299,00¤

Totale prijs Exclusief BTW
5.000,00¤

graag jullie reactie

mvg dirk
Waarom heb je de optimizers nodig? SMA heeft bijvoorbeeld een systeem waarbij alleen de panelen die het echt nodig hebben een optimizer krijgen zoals bijvoorbeeld degene naast de schoorsteen in de schaduw. Er zijn ook andere systemen hiervoor of gewoon geen paneel in de schaduw leggen.
.
pi_182768784
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 oktober 2018 08:34 schreef Fer het volgende:

[..]

Waarom heb je de optimizers nodig? SMA heeft bijvoorbeeld een systeem waarbij alleen de panelen die het echt nodig hebben een optimizer krijgen zoals bijvoorbeeld degene naast de schoorsteen in de schaduw. Er zijn ook andere systemen hiervoor of gewoon geen paneel in de schaduw leggen.
Ja, alleen bij veel schaduw is optimizers nodig. Anders zonde van het geld.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_182769353
Wat houdt dat garantiefonds in? Dat ben ik nog niet tegengekomen bij de talloze offertes die ik de afgelopen tijd heb opgevraagd.
pi_182769931
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 oktober 2018 10:00 schreef Doedezemaar het volgende:
Wat houdt dat garantiefonds in? Dat ben ik nog niet tegengekomen bij de talloze offertes die ik de afgelopen tijd heb opgevraagd.
Via google:
https://www.sgze.nl/?gcli(...)hEAAYASAAEgKd3_D_BwE
pi_182769962
quote:
ah, geen van de leden komt me bekend voor
pi_182839041
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 13:35 schreef bambino het volgende:
Over 2 weken liggen de extra 9 panelen er ook een jaar en heb ik voor het eerst 1 heel jaar hetzelfde aantal panelen.
In de tijd daarvoor kwam er elke keer binnen een jaar extra panelen bij, begon met 18, toen 6 op de schuur erbij en later dus de 9 (en toen 9 en 6 op andere omvormer).

Op dit moment staat de teller op 6785kWh en daar komt dus nog zo'n 100-300kWh bij afhankelijk van het weer de komende 18 dagen.

Als ik uit ga van 7000kWh dan heb ik een rendement behaald van net geen 80%. Ik heb namelijk 8835wp liggen.
De panelen op de schuur krijgen namelijk over een week of 3-4 schaduw van het huis (staan ten noorden van woning) en panelen op schuine dak krijgen elke morgen schaduw van de bomen ten oosten van het huis.

Het % valt me echt tegen eigenlijk, ik had als verkoper hier een hoger rendement aan gehangen en dan ken ik de situatie. Dit laat zien hoe moeilijk schaduw te berekenen is, zelfs als ik alles weet.

Al met al maakt het % niet uit, ik wek voldoende op.
Mocht ik over een x aantal jaar elektrisch gaan rijden, dan vervang ik alle panelen voor 320-340wp (wat op dat moment maar beschikbaar is) en ga ik er zo'n 1500-2000kWh op vooruit, maar voorlopig is dit RUIM voldoende.

Mijn verbruik over dezelfde periode is namelijk 5900kWh. Ik heb zo'n 900kWh over op dit moment. Toch maar iets vaker de airco laten loeien :P
Eergisteren lagen ze er een jaar op, mijn schatting was aardig goed.

Jaarteller:
6116kWh verbruikt
7036kWh opgewekt
8835wp
Rendement: 79.64%
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  woensdag 31 oktober 2018 @ 21:58:06 #122
20979 darktower
www.twitter.com/locuta
pi_182866164
Nu mijn dak vol ligt met zonnepanelen, vroeg ik me af waar je het beste nog meer kunt investeren in zonnepanelen elders. Ik heb al meegedaan aan projecten op duurzaaminvesteren.nl en zonnepanelendelen.nl, maar zijn er eigenlijk ook nog goede/betrouwbare andere sites met vergelijkbare projecten? Wie weet dat toevallig?
Auteur van de boeken "Van Rotterdam naar het Witte Huis" (Obama) en "Project Homerus" (DSB)
pi_182866230
quote:
0s.gif Op woensdag 31 oktober 2018 21:58 schreef darktower het volgende:
Nu mijn dak vol ligt met zonnepanelen, vroeg ik me af waar je het beste nog meer kunt investeren in zonnepanelen elders. Ik heb al meegedaan aan projecten op duurzaaminvesteren.nl en zonnepanelendelen.nl, maar zijn er eigenlijk ook nog goede/betrouwbare andere sites met vergelijkbare projecten? Wie weet dat toevallig?
Denk zinloos, want zonnestroom is maar 2-3ct waard. Alleen als je het zelf opwekt bespaar je vaak 20ct per kwh.
.
  woensdag 31 oktober 2018 @ 22:02:10 #124
20979 darktower
www.twitter.com/locuta
pi_182866238
quote:
1s.gif Op woensdag 31 oktober 2018 22:01 schreef Fer het volgende:

[..]

Denk zinloos, want zonnestroom is maar 2-3ct waard. Alleen als je het zelf opwekt bespaar je vaak 20ct per kwh.
Hoezo zinloos? Ik zit dus al in projecten die bijv 5 jaar lopen en 4 a 5% rente per jaar betalen. Is toch prima?
Auteur van de boeken "Van Rotterdam naar het Witte Huis" (Obama) en "Project Homerus" (DSB)
pi_182866453
quote:
0s.gif Op woensdag 31 oktober 2018 22:02 schreef darktower het volgende:

[..]

Hoezo zinloos? Ik zit dus al in projecten die bijv 5 jaar lopen en 4 a 5% rente per jaar betalen. Is toch prima?
Je hebt gelijk, de besparing bij eigen zonnepanelen is bijna 20% van de investering. Als je slechts de brutoprijs voor je kwh ontvangt is het nog altijd 4-5% inderdaad.
.
pi_182867159
quote:
0s.gif Op woensdag 31 oktober 2018 21:58 schreef darktower het volgende:
Nu mijn dak vol ligt met zonnepanelen, vroeg ik me af waar je het beste nog meer kunt investeren in zonnepanelen elders. Ik heb al meegedaan aan projecten op duurzaaminvesteren.nl en zonnepanelendelen.nl, maar zijn er eigenlijk ook nog goede/betrouwbare andere sites met vergelijkbare projecten? Wie weet dat toevallig?
Is dat duurzaaminvesteren.nl een beetje veilig buiten AFM om?

Edit: https://cxo.nl/e-commerce(...)dfunding-op-het-spel

Die sla ik maar even over :P

[ Bericht 18% gewijzigd door Patroon op 31-10-2018 22:53:50 ]
Maar ik kan 't mis hebben...
  donderdag 1 november 2018 @ 09:57:25 #127
20979 darktower
www.twitter.com/locuta
pi_182871608
quote:
1s.gif Op woensdag 31 oktober 2018 22:47 schreef Patroon het volgende:

[..]

Is dat duurzaaminvesteren.nl een beetje veilig buiten AFM om?

Edit: https://cxo.nl/e-commerce(...)dfunding-op-het-spel

Die sla ik maar even over :P
Dat is een erg oud bericht, en totaal achterhaald: Duurzaaminvesteren heeft nog nooit een default gehad, en er zijn zat projecten die niet achtergesteld zijn. Dat artikel waar jij aan refereert gaat over 1 project, uit de begintijd. Voor mij is duurzaaminvesteren op dit moment nog de enige betrouwbare juist, waar ik lang tevreden was met Collin Crowdfunding, maar die maken er een potje van helaas.
Auteur van de boeken "Van Rotterdam naar het Witte Huis" (Obama) en "Project Homerus" (DSB)
pi_182872000
Ik zit er aan te denken om onze garage ook te voorzien van zonnepanelen. Hier kunnen nog wel 8-10 panelen op. Ik heb nu 3400wp op het dak liggen met een omvormer van 5000w (SMA5000tl21). Wij verbuiken nu maar 2000 per jaar. De extra panelen zijn dus puur om meer rendement op te brengen dan een spaarrekening.

Stel ik leg er 1400w bij (100% op zuid zonder schaduw). Dat levert mij zo'n 1400kwh op x11ct = 154 euro. Ik heb geen idee wat dit mij gaat kosten maar als dat 2500 euro is, dan levert mij dat zo'n 6% per jaar op, maar ik moet ook rekening houden met de afschrijving.

Bij 2500 euro kosten en 154 opbrengst per jaar is de terugverdientijd wel 16 jaar...
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_182889186
quote:
0s.gif Op donderdag 1 november 2018 10:18 schreef Patroon het volgende:
Ik zit er aan te denken om onze garage ook te voorzien van zonnepanelen. Hier kunnen nog wel 8-10 panelen op. Ik heb nu 3400wp op het dak liggen met een omvormer van 5000w (SMA5000tl21). Wij verbuiken nu maar 2000 per jaar. De extra panelen zijn dus puur om meer rendement op te brengen dan een spaarrekening.

Stel ik leg er 1400w bij (100% op zuid zonder schaduw). Dat levert mij zo'n 1400kwh op x11ct = 154 euro. Ik heb geen idee wat dit mij gaat kosten maar als dat 2500 euro is, dan levert mij dat zo'n 6% per jaar op, maar ik moet ook rekening houden met de afschrijving.

Bij 2500 euro kosten en 154 opbrengst per jaar is de terugverdientijd wel 16 jaar...
Je zou kunnen overwegen zelf te monteren. Plat dak op een schuur is redelijk eenvoudig. Scheelt een hoop kosten. Zijn verschillende sets met micro-omvormers te vinden. Weet niet waar die SMA van je zit maar een kabel leggen vanaf je schuurdak naar die omvormen zorgt voor veel verlies (lange kabel) en is een vervelend werkje. Met een micro-omvormer prik je de panelen gewoon in de stekkerdoos in je schuur en je levert terug.
pi_182889297
quote:
3s.gif Op donderdag 1 november 2018 23:33 schreef Ill-Skillz het volgende:

[..]

Je zou kunnen overwegen zelf te monteren. Plat dak op een schuur is redelijk eenvoudig. Scheelt een hoop kosten. Zijn verschillende sets met micro-omvormers te vinden. Weet niet waar die SMA van je zit maar een kabel leggen vanaf je schuurdak naar die omvormen zorgt voor veel verlies (lange kabel) en is een vervelend werkje. Met een micro-omvormer prik je de panelen gewoon in de stekkerdoos in je schuur en je levert terug.
Dat "direct in de stekkerdoos prikken" mag volgens mij niet meer bij nieuw aangelegde systemen.
En toen het mocht was dat beperkt tot zo'n 600 Watt.

Lange DC kabel is ook niet zo'n probleem, ik heb o.a. 25 panelen voor (zuid) op m'n woning en de omvormers in een vrijstaande garage achter de woning. Maar je moet de draad er wel kunnen krijgen inderdaad.
pi_182891470
quote:
3s.gif Op donderdag 1 november 2018 23:33 schreef Ill-Skillz het volgende:

[..]

Je zou kunnen overwegen zelf te monteren. Plat dak op een schuur is redelijk eenvoudig. Scheelt een hoop kosten. Zijn verschillende sets met micro-omvormers te vinden. Weet niet waar die SMA van je zit maar een kabel leggen vanaf je schuurdak naar die omvormen zorgt voor veel verlies (lange kabel) en is een vervelend werkje. Met een micro-omvormer prik je de panelen gewoon in de stekkerdoos in je schuur en je levert terug.
De omvormer hangt in de garage pal onder de plek waar de panelen komen te liggen, er zit zelfs al een dak doorvoer boven de omvormer naar het garagedak, waar nu de kabels van het schuine dak ook doorlopen.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_183057723
Internet is verhuisd!

Sinds gisteren is de opbrengst live te monitoren :)

https://pvoutput.org/list.jsp?sid=62890
pi_183058876
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 november 2018 10:14 schreef MaGNeT het volgende:
Internet is verhuisd!

Sinds gisteren is de opbrengst live te monitoren :)

https://pvoutput.org/list.jsp?sid=62890
Netjes! Hier ook. https://pvoutput.org/list.jsp?userid=52053
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_183064126
quote:
Dronrijp? :D
pi_183066961
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 november 2018 16:59 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Dronrijp? :D
Nee Amsterdam.
Maar ik kan 't mis hebben...
  zaterdag 10 november 2018 @ 20:09:54 #136
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_183068374
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 november 2018 10:14 schreef MaGNeT het volgende:
Internet is verhuisd!
oh goed dat ik weet. weet je ook waarheen?
want ik werk op het internet dus het is wel handig te weten waar ik me maandag moet melden.
Tot nooit .......
pi_183069461
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 november 2018 20:09 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

oh goed dat ik weet. weet je ook waarheen?
want ik werk op het internet dus het is wel handig te weten waar ik me maandag moet melden.
:P
Van m'n oude naar m'n nieuwe woning }:|
pi_183076979
Hier zijn ze vrijdag ook geplaatst, in 2.5 dag 4,2kwh opgewekt. Laat de zomer maar beginnen :7
pi_183077545
quote:
1s.gif Op zondag 11 november 2018 13:06 schreef Urnotindangr het volgende:
Hier zijn ze vrijdag ook geplaatst, in 2.5 dag 4,2kwh opgewekt. Laat de zomer maar beginnen :7
De zon breekt door!!!

Al een PVOutput account? :)
pi_183077981
quote:
1s.gif Op zondag 11 november 2018 13:40 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

De zon breekt door!!!

Al een PVOutput account? :)
Nee helemaal niet bekend mee eigenlijk.
  woensdag 14 november 2018 @ 10:57:10 #141
65960 sanger
|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
pi_183139083
Even gek gedacht, maar twee vrienden van mij hebben ook net een nieuw huis gekocht. Een is letterlijk de straat naast mij, de andere een kleine km verderop. Zou het nog voordeel kunnen opleveren om met z'n drieen gezamelijk een offerte op te vragen?
Everything you want is on the other side of fear.
Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.
pi_183139429
quote:
0s.gif Op woensdag 14 november 2018 10:57 schreef sanger het volgende:
Even gek gedacht, maar twee vrienden van mij hebben ook net een nieuw huis gekocht. Een is letterlijk de straat naast mij, de andere een kleine km verderop. Zou het nog voordeel kunnen opleveren om met z'n drieen gezamelijk een offerte op te vragen?
Natuurlijk kan dat voordelig zijn. Maar net of die panelenboer verlegen zit om werk.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_183141989
quote:
0s.gif Op woensdag 14 november 2018 10:57 schreef sanger het volgende:
Even gek gedacht, maar twee vrienden van mij hebben ook net een nieuw huis gekocht. Een is letterlijk de straat naast mij, de andere een kleine km verderop. Zou het nog voordeel kunnen opleveren om met z'n drieen gezamelijk een offerte op te vragen?
Wij hebben het toen met de straat aangevraagd, uiteindelijk deed ongeveer de helft mee, en dat leverde wel korting op.
pi_183145252
quote:
0s.gif Op woensdag 14 november 2018 10:57 schreef sanger het volgende:
Even gek gedacht, maar twee vrienden van mij hebben ook net een nieuw huis gekocht. Een is letterlijk de straat naast mij, de andere een kleine km verderop. Zou het nog voordeel kunnen opleveren om met z'n drieen gezamelijk een offerte op te vragen?
Natuurlijk!
Wij als installateur zijn altijd blij met een combinatie klus.
Als het fysieke buren zijn is de korting wat hoger, dan stuur ik gewoon een mannetje extra en doen we 2 woningen tegelijk.
Als het wat verder weg is dan krijgen ze allen hun eigen installatie datum. Maar omdat mensen samen akkoord gaan geven we alsnog korting.

Hoogte korting ligt aan de systemen. Als die alle 3 gelijk zijn kun je rekening houden met 100 euro pp inc BTW. Is er 1 met 6 panelen 1 met 12 en 1 met 20. Dan wordt die korting evenredig verdeeld zodat het eerlijk is.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  woensdag 14 november 2018 @ 16:22:56 #145
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_183145410
quote:
0s.gif Op woensdag 14 november 2018 16:16 schreef bambino het volgende:
Natuurlijk!
Wij als installateur zijn altijd blij met een combinatie klus.
Als het fysieke buren zijn is de korting wat hoger, dan stuur ik gewoon een mannetje extra en doen we 2 woningen tegelijk.
En als het drie dezelfde nieuwbouwwoningen zijn is het nog makkelijker.
Hoe je maar 1 installatie uit te rekenen.
Tot nooit .......
  woensdag 14 november 2018 @ 16:43:15 #146
65960 sanger
|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
pi_183145915
Het zijn wel 3 verschillende type woningen. 1 is een straat verder, de andere een km of zoiets.
Everything you want is on the other side of fear.
Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.
pi_183148440
quote:
0s.gif Op woensdag 14 november 2018 16:22 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

En als het drie dezelfde nieuwbouwwoningen zijn is het nog makkelijker.
Hoe je maar 1 installatie uit te rekenen.
Daar hebben we software voor met een formule. Moet er niet aan denken om elke offerte montage uit te rekenen :D

Aantal panelen * uur per paneel + inpak uur per pallet etc etc. Zit een hele formule achter zodat we ongeveer het aantal manuren weten. Dat weer maal het uur tarief = montage kosten.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  zaterdag 1 december 2018 @ 09:49:54 #148
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_183472920
Van de week zaten we op 3 jaar zonnepanelen. 10.300kWh met 3180wp. Een gemiddeld rendement van 108% per jaar kom je dan op uit ^O^
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_183472961
quote:
0s.gif Op donderdag 1 november 2018 23:41 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Dat "direct in de stekkerdoos prikken" mag volgens mij niet meer bij nieuw aangelegde systemen.
En toen het mocht was dat beperkt tot zo'n 600 Watt.

Lange DC kabel is ook niet zo'n probleem, ik heb o.a. 25 panelen voor (zuid) op m'n woning en de omvormers in een vrijstaande garage achter de woning. Maar je moet de draad er wel kunnen krijgen inderdaad.
Er moet volgens mij een fysieke schakelaar aanwezig zijn en daarnaast kan zoiets natuurlijk alleen met voldoende weinig vermogen anders smelt je leiding.

Ik heb 5100wp op mijn dak, meer kon niet volgens mijn huidige aansluiting op het net.
Whatever...
pi_183474494
Iemand ervaring met zonnepanelen in een soortgelijke situatie als die van mij ?
Ik heb een schuin bitumen dak en plek voor 10 tot 12 panelen met ligging Zuid-West.
Eventueel plek voor zelfde aantal op andere kant van het dak N-O, maar lijkt mij niet rendabel.

Het bitumen dak ligt er nu ongeveer 11 jaar op (verwachte levensduur van dit soort dak is 25 jaar)
Hoe zit het als het dak moet worden vervangen ?
Kunnen deze panelen dan gemakkelijk weer worden verwijderd ?
Kan de betreffende dakdekker deze panelen er zelf weer naderhand weer op plaatsen of moet hiervoor toch weer een bedrijf (welke zonnepanelen plaatst) hiervoor bijkomen ?
pi_183475775
Interessant.

Zouden de panelen de levensduur van het bitumen niet verlengen?
.
pi_183478363
Direct onder de panelen wel maar helaas niet het hele dak.

Je wilt geen dakdekker je panelen laten verwijderen en terugplaatsen. Daar is het iets te fragiel voor, gemiddeld tenminste. Je hebt natuurlijk ook dakdekkers die panelen leggen voor erbij.
Laat die handjes wapperen!
  Moderator zaterdag 1 december 2018 @ 17:35:27 #153
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_183479210
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 december 2018 16:38 schreef Gieliovd het volgende:
Direct onder de panelen wel maar helaas niet het hele dak.

Je wilt geen dakdekker je panelen laten verwijderen en terugplaatsen. Daar is het iets te fragiel voor, gemiddeld tenminste. Je hebt natuurlijk ook dakdekkers die panelen leggen voor erbij.
De gemiddelde dakdekker moet je daar niet aan laten komen denk ik. En zeker niet Teun de beun..
pi_183592389
Ik krijg straks een aantal forse dakoppervlakken ter beschikking voor zonnepanelen en zat zo eens te kijken hoe en wat...

Nu is die import heffing verdwenen maar waar haal je nu echt goedkope panelen?

Ik zou om te beginnen wel eens 10-15 stuks willen neerleggen, pal op het zuiden.

Marktplaats al eens afgezocht en ja daar staat wel wat op, nieuw, maar niet dat ik denk wow!

3000-4500 wp moet toch met die Chinese panelen goed te betalen zijn?
Laat die handjes wapperen!
pi_183593571
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 december 2018 20:16 schreef Gieliovd het volgende:
Ik krijg straks een aantal forse dakoppervlakken ter beschikking voor zonnepanelen en zat zo eens te kijken hoe en wat...

Nu is die import heffing verdwenen maar waar haal je nu echt goedkope panelen?

Ik zou om te beginnen wel eens 10-15 stuks willen neerleggen, pal op het zuiden.

Marktplaats al eens afgezocht en ja daar staat wel wat op, nieuw, maar niet dat ik denk wow!

3000-4500 wp moet toch met die Chinese panelen goed te betalen zijn?
Als je veel dak over hebt zou ik voor 275Wp panelen gaan, JaSolar, Trina, Talesun, QCell, PhonoSolar of ander goedkoop spul.

https://www.solar-bouwmarkt.nl al bekeken?
pi_183593860
Wel eens gezien ja. Daar haal je voor 104 euro inderdaad al een paneel. Best aardige prijs. 275 kijkt inderdaad wel een betaalbaar paneel als je wat meters hebt. Uiteindelijk geldt dan kun je 1 paneel meer kwijt en scheelt dat voldoende vs. 3xx panelen is dat prima.

Ik kan me alleen herinneren dat je met de importheffing voorheen dit soort prijzen ook wel kon vinden. Vandaar mijn vraag: is dit zo of zijn ergens de prijzen echt significant lager?

3KWp voor ¤1100 ex omvormer etc is natuurlijk ook best scherp.

[ Bericht 33% gewijzigd door Gieliovd op 07-12-2018 21:22:18 ]
Laat die handjes wapperen!
pi_183593989
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 december 2018 21:15 schreef Gieliovd het volgende:
Wel eens gezien ja. Daar haal je voor 104 euro inderdaad al een paneel. Best aardige prijs. 275 kijkt inderdaad wel een betaalbaar paneel als je wat meters hebt. Uiteindelijk geldt dan kun je 1 paneel meer kwijt en scheelt dat voldoende vs. 3xx panelen is dat prima.
Precies, als ruimte geen probleem is telt de ¤ / Wp prijs.

Al een richting voor een omvormer? 1 of 3-fase? Op maat of op de groei?
pi_183594111
Zie edit :9

Mijn gevoel zegt op de groei voor de capaciteit van het dak. De garage heeft een vloer oppervlak van 54m2 dus wat het dak dan wordt geen idee.

Als het kan 3 fase.
Laat die handjes wapperen!
pi_183594232
quote:
1s.gif Op vrijdag 7 december 2018 21:24 schreef Gieliovd het volgende:
Zie edit :9

Mijn gevoel zegt op de groei voor de capaciteit van het dak. De garage heeft een vloer oppervlak van 54m2 dus wat het dak dan wordt geen idee.

Als het kan 3 fase.
3-fase kom je mooi uit met 18-20 panelen in een string, 580 volt is vaak optimaal.
1-fase 10-12 per string, die willen vaak zo'n 370 volt voor het optimale werkbereik.

Hangt natuurlijk een beetje van het merk/type omvormer af maar het is een redelijke indicatie. Je mag er wel wat onder of boven zitten zolang je VOC spanning maar binnen de specificaties blijft (ook als het flink vriest).

Zou je dus eerst 18-20 panelen leggen met een overmaatse 3-fase omvormer, dan zou je later op de 2e MPPT een 2e string van nog zo'n aantal kunnen koppelen.

Ik ga dan uit van een 10 of 11kW omvormer maar je kan ook 2x 5 of 6kW nemen natuurlijk.
Ik heb 2x 8kW 3-fase omvormers op een 3x25A aansluiting, gaat prima.

Enige is dat je dan voor iedere omvormer een extra stroomkabel naar de meterkast moet trekken.

Mocht je eruit zijn welk merk/model en hoeveel panelen je wil, dan kunnen we je hier best wel helpen met het doorrekenen van een passende omvormer.

Ik heb nu 68 panelen, als ik er meer kwijt kon op oost-west of zuid dan had ik het gedaan.

[ Bericht 4% gewijzigd door TheFreshPrince op 07-12-2018 21:39:52 ]
pi_183603821
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 december 2018 21:28 schreef MaGNeT het volgende:

[..]
knip
Ik ben ook bezig met het extra bijleggen van zonnepanelen. Ik heb momenteel 3400wp op het dak met een omvormer van 5000w. Hiervan zijn nog 2 ingangen vrij, dus kan er nog prima wat bij. Ik heb ook nog ruimte op het plattedak. Ons verbruik is al dubbel afgedekt (4000kwh opwek en 2000kwh verbruik) dus zie dit puur als een beter alternatief dan rente/beleggen. Bovendien kan het in de winter mijn dagelijks verbruik beter afdekken wanneer het salderen straks misschien verdwijnt. Op dit moment krijg ik 11ct per kwh die ik teruglever en dat blijft de komende 3 jaar in ieder geval zo (3 jaar vast gezet).

Ik heb de volgende berekening gemaakt:

De blauwe poly 275wp a 104 euro (Trina) lijkt mij het beste. Ze zijn niet mooi, maar met 10% helling zie ik ze toch (bijna) niet. Deze hebben verweg de meeste wp per euro. Bij de kosten zitten de montage sets en kabels al bij in. Ik ga ze zelf met een kennis aanleggen. De dakdoorvoer naar de omvormer ligt er al. Bij de berekening ben ik uitgegaan van de 1e 3 jaar 11ct per kwh en de 12 jaren erna 7ct per jaar (kan het altijd meevallen). Ook verwacht ik dat de panelen langer dan 15 jaar meegaan, maar dan valt dat ook altijd mee. De Qcell leveren meer WP op, maar dan zal mijn omvormer (nog) meer gaan aftoppen in de zomer, dus die zal in werkelijkheid minder opbrengen.


Volgens omgevingsloket.nl moet de afstand tussen de panelen en de dakrand minimaal de hoogte van het paneel is. Bij landscape 10 graden is dat 24 cm. Dat kan ik overal wel halen. Ik ook is de afstand tussen de rijen panelen 174cm, overal voldoende. Behalve tussen de rij van 5 en de 2 ervoor, daar zal het 150cm zijn. Maar dat zal zo'n 2% minder rendement voor die 2 panelen zijn, dat is te verwaarlozen: https://www.zonnepanelen.(...)-berekenen-plat-dak/
Desnoods kan ik die voorste 2 nog 10cm naar voren schuiven. De collector gaat 70cm naar achteren, zodat die nog vollop in de zon staat en geen schaduw krijgt van de rij zonnepanelen ervoor.

Denken jullie dat dit een realistisch legplan is?

[ Bericht 2% gewijzigd door Patroon op 08-12-2018 13:57:25 ]
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_183603999
Komt wel goed zo denk ik.
Poly heeft als voordeel dat ze bij diffuus licht ietwat beter presteren dan mono panelen.
De hoek van 10 graden is voor de winter wel weer wat nadeliger, de zon staat dan fors lager.
Maar al-met-al zal het op de jaaropbrengst weinig effect hebben en met bewolking liggen ze juist wel weer ideaal.

Schoonhouden zal op zo'n plat dak ook geen probleem zijn, dus mocht er wat op blijven liggen dan is het een kwestie van even de zachte borstel er overheen als het regent.

Hoeveel panelen ga je nu leggen? Op het plaatje lijken het er 9 maar als ik reken kom ik op 11,3 ongeveer :P

Met 11 stuks lijkt me 2500kWh per jaar realistisch gezien de 10 graden hoek en omdat het op de foto lijkt alsof je redelijk in de richting van het zuiden zit.

[ Bericht 22% gewijzigd door TheFreshPrince op 08-12-2018 14:47:56 ]
pi_183604269
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 december 2018 12:56 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Komt wel goed zo denk ik.
Poly heeft als voordeel dat ze bij diffuus licht ietwat beter presteren dan mono panelen.
De hoek van 10 graden is voor de winter wel weer wat nadeliger, de zon staat dan fors lager.
Maar al-met-al zal het op de jaaropbrengst weinig effect hebben en met bewolking liggen ze juist wel weer ideaal.

Schoonhouden zal op zo'n plat dak ook geen probleem zijn, dus mocht er wat op blijven liggen dan is het een kwestie van even de zachte borstel er overheen als het regent.

Hoeveel panelen ga je nu leggen? Op het plaatje lijken het er 9 maar als ik reken kom ik op 11,3 ongeveer :P

Met 11 stuks lijkt me 2500kWh per jaar realistisch gezien de 10 graden hoek en omdat het op de foto lijkt alsof je redelijk in de richting van het zuiden zit.
Het zijn er 9 inderdaad a 275wp = 2475wp. Hoe kom je dan op 11.3? Ik zit pal op het zuiden. De Solar Frontier panelen op het dak 3400wp (35graden) brachten in 2017 1.16 op en in 2018 zit ik nu al op 1.25 (4278kwh). Gezien de hellingshoek en poly paneel verwacht ik daarom op 1.0 te zitten (dus wp=kwh op jaarbasis).

Bij 15graden heb je 5% minder opbrengst dan bij 35graden. Dus laten we voor 10graden 7% minder nemen = 2301kwh op jaarbasis. Maar dan ga ik dus uit van de factor 1.0 ipv de 1.20 waar ik nu gemiddeld op zit bij zelfde richting met 35graden.

[ Bericht 4% gewijzigd door Patroon op 08-12-2018 13:21:18 ]
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_183604337
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 december 2018 13:15 schreef Patroon het volgende:

[..]

Het zijn er 9 inderdaad a 275wp = 2475wp. Hoe kom je dan op 11.3? Ik zit pal op het zuiden. De Solar Frontier panelen op het dak 3400wp (35graden) brachten in 2017 1.16 op en in 2018 zit ik nu al op 1.25 (4278kwh). Gezien de hellingshoek en poly paneel verwacht ik daarom op 1.0 te zitten (dus wp=kwh op jaarbasis).
Vanwege je ex. BTW prijs ;) Ik kom op een ander bedrag voor 9 panelen van ¤104 per stuk.

Ik heb de tabel van Hespul er nog eens bijgepakt, je hebt gelijk, 0.95x factor zou haalbaar moeten zijn, al zal je mss ook nog wat verliezen omdat je vooral 's zomers een klein deel van de dag schaduw hebt van je eigen woning.
pi_183604382
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 december 2018 13:20 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Vanwege je ex. BTW prijs ;) Ik kom op een ander bedrag voor 9 panelen van ¤104 per stuk.
Ah ja, bij die prijs zit ook 250 euro platte dak montage en 50 euro aan kabels en pluggen. Daar gaat ook de btw nog vanaf.

104x9 = 936
montage = 250
Kabels = 50
Totaal = 1236 incl btw
Ex btw = 976
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_183604404
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 december 2018 13:20 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Vanwege je ex. BTW prijs ;) Ik kom op een ander bedrag voor 9 panelen van ¤104 per stuk.

Ik heb de tabel van Hespul er nog eens bijgepakt, je hebt gelijk, 0.95x factor zou haalbaar moeten zijn, al zal je mss ook nog wat verliezen omdat je vooral 's zomers een klein deel van de dag schaduw hebt van je eigen woning.
Hoe zie je dat van de schaduw eigen woning? de richting is precies hetzelfde als de panelen op het dak. De zon komt aan de zijkant op en draait gedurende dag langs de achterkant naar het westen.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_183604427
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 december 2018 13:24 schreef Patroon het volgende:

[..]

Hoe zie je dat van de schaduw eigen woning? de richting is precies hetzelfde als de panelen op het dak. De zon komt aan de zijkant op en draait gedurende dag langs de achterkant naar het westen.
Is een schatting ;)

Je zou eens kunnen kijken op suncalc.net en dan je eigen woning op de langste dag van het jaar pakken.

http://suncalc.net/#/52.35,4.917,12/2019.06.23/13:25
pi_183604437
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 december 2018 13:26 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Is een schatting ;)

Je zou eens kunnen kijken op suncalc.net en dan je eigen woning op de langste dag van het jaar pakken.

http://suncalc.net/#/52.35,4.917,12/2019.06.23/13:25
Zie mijn dm, wilde mijn adres hier niet neerzetten.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_183604812
Een beetje zonlicht zou wel fijn zijn... dit is echt huilen :P

https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=70798&sid=62890
pi_183605013
https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=52053&sid=47323&dt=20181208

Hier begint net de zon ff door de wolken te komen.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_183621594
Inmiddels zo'n 4200kwh opgewekt in iets minder dan 2 jaar tijd. Redelijk in lijn der verwachting.

Wat zijn de meningen omtrent slimme meters? Wel of niet doen?
pi_183622203
quote:
0s.gif Op zondag 9 december 2018 11:21 schreef Den_Haag het volgende:
Inmiddels zo'n 4200kwh opgewekt in iets minder dan 2 jaar tijd. Redelijk in lijn der verwachting.

Wat zijn de meningen omtrent slimme meters? Wel of niet doen?
Ik had de keuze niet, slimme meter zat al in m'n "nieuwe" woning.

Praktische is dat je hem makkelijk kan uitlezen met een Youless of Raspberry Pi.

En als het salderen na 2021 stopt zal iedereen met panelen sowieso wel aan de slimme meter moeten, anders zou er ongelijkheid ontstaan tussen mensen met een ferraris die kan terugdraaien en een slimme meter die een apart telwerk heeft voor teruglevering.
pi_183624104
Zolang aparte telwerken voor afname en teruglevering niet verplicht zijn, zal inderdaad salderen op de factuur financieel hetzelfde resultaat moeten hebben als wanneer je een analoge meter hebt die kan terugdraaien. Immers moet de overheid gelijke gevallen gelijk behandelen.
  maandag 24 december 2018 @ 14:26:12 #173
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_183940293
Ben weer een beetje aan het rondkijken voor wat PV voor ons nieuwe huis maar man man, die prijzen gaan nergens meer over :D

De set voor op de garage heb ik uitgedacht en de prijzen compleet. Gekozen voor een zuid + west opstelling i.v.m. salderen.

6x 275wp poly zuid
9x 275wp poly west
Flatfix Fusion montage :9~
SMA SB3.6 stringomvormer
4125 WP

Totaal 2656 euro ex _O-



Over de panelen op het huis ben ik nog niet uit. Kan er 16 kwijt maar dat is wellicht iets teveel van het goede.
  maandag 24 december 2018 @ 14:29:54 #174
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_183940366
Dat is toch helemaal niet heel duur?
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
  Moderator maandag 24 december 2018 @ 14:31:37 #175
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_183940406
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2018 14:26 schreef Revolution-NL het volgende:
Ben weer een beetje aan het rondkijken voor wat PV voor ons nieuwe huis maar man man, die prijzen gaan nergens meer over :D

De set voor op de garage heb ik uitgedacht en de prijzen compleet. Gekozen voor een zuid + west opstelling i.v.m. salderen.

6x 275wp poly zuid
9x 275wp poly west
Flatfix Fusion montage :9~
SMA SB3.6 stringomvormer
4125 WP

Totaal 2656 euro ex _O-

[ afbeelding ]

Over de panelen op het huis ben ik nog niet uit. Kan er 16 kwijt maar dat is wellicht iets teveel van het goede.
Godsakke, ga je ze voor die prijs nog zelf leggen ? :?
  vrijdag 28 december 2018 @ 14:46:55 #176
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_184030637
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2018 14:31 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Godsakke, ga je ze voor die prijs nog zelf leggen ? :?
Ja, dat ook nog :'(
  Moderator vrijdag 28 december 2018 @ 14:51:03 #177
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_184030757
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 december 2018 14:46 schreef Revolution-NL het volgende:

[..]

Ja, dat ook nog :'(
Nou, dan heb ik waarschijnlijk alleen met zonnepaneelboeren gepraat die de hoofdprijs voor durven te vragen. Na het vragen van een offerte of vier, was ik er in die zin al wel weer klaar mee dat het niet binnen mijn budget kan vallen.

Terwijl het in mijn geval hoogstens om de helft van het aantal panelen ging; op een plat dak, gesitueerd op het zuiden :{ 8)7
  vrijdag 28 december 2018 @ 14:57:14 #178
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_184030951
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 december 2018 14:51 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Nou, dan heb ik waarschijnlijk alleen met zonnepaneelboeren gepraat die de hoofdprijs voor durven te vragen. Na het vragen van een offerte of vier, was ik er in die zin al wel weer klaar mee dat het niet binnen mijn budget kan vallen.

Terwijl het in mijn geval hoogstens om de helft van het aantal panelen ging; op een plat dak, gesitueerd op het zuiden :{ 8)7
Je moet ook niet met dozenschuivers praten maar zelf je spullen bij elkaar zoeken. Daarnaast niet kiezen dure "premium" oplossingen zoals solar edge :O, tegenwoordig doen ze alsof je PV zonder niet meer werkt. Mooie marketing strategie hebben die gasten.

Oldskool string inverters ftw, last van schaduw -> SMA Optitrac _O_
  Moderator vrijdag 28 december 2018 @ 15:31:56 #179
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_184031904
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 december 2018 14:57 schreef Revolution-NL het volgende:
Je moet ook niet met dozenschuivers praten maar zelf je spullen bij elkaar zoeken.
Ik ben dan wel elektrotechnisch geschoold, maar daar ontbreekt mij de kennis eigenlijk voor.
Vaktechnisch gezien heb ik nog nooit geen zonnepaneel of omvormer in de handen gehad.

De afmetingen van mijn platte dak zijn bekend (en dat daar max. 6 panelen op passen) en hoe ik bij de meterkast moet kunnen komen (daar heb ik ooit loze leidingen ingemaakt)

Even gekeken naar dat SMA optitrac, dat is goede ontwikkeling :)

  vrijdag 28 december 2018 @ 15:54:44 #180
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_184032513
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 december 2018 15:31 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Ik ben dan wel elektrotechnisch geschoold, maar daar ontbreekt mij de kennis eigenlijk voor.
Vaktechnisch gezien heb ik nog nooit geen zonnepaneel of omvormer in de handen gehad.

De afmetingen van mijn platte dak zijn bekend (en dat daar max. 6 panelen op passen) en hoe ik bij de meterkast moet kunnen komen (daar heb ik ooit loze leidingen ingemaakt)

Even gekeken naar dat SMA optitrac, dat is goede ontwikkeling :)

Het stelt echt niets voor, een groep in de meterkast realiseren lukt je waarschijnlijk ook wel.

Dan is het een kwestie van:
1. panelen shoppen op marktplaats
2 omvormer shoppen,
3.montage materiaal bij-elkaar klikken (https://www.solar-outlet.(...)-flatfix-fusion.html )
4. paar meter AC kabel van je panelen naar je omvormer bestellen
5. MC4 connectoren panelen + tang bestellen

Als dit binnen is, kwestie van inelkaar schroeven, plug and play. Nadien even aangifte doen voor de btw teruggave.

Heb je een tekening /oriëntatie van je dak, last van schaduw?
  Moderator vrijdag 28 december 2018 @ 17:40:07 #181
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_184035307
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 december 2018 15:54 schreef Revolution-NL het volgende:
Heb je een tekening /oriëntatie van je dak, last van schaduw?
Uit een eerdere offerte geplukt.



Dat is ongeveer het platte dakoppervlak. Oriëntatie van het dak is op zuid, er is geen last van schaduw. Omvormer is met een meter of vier aan kabel o.i.d. wel te bereiken. Het is een wat moeilijke combinatie van plat dak en een kleine dakopbouw waarachter de zolder zich bevind.



De schoorsteen is inmiddels al een paar jaar weg ;)

Ik heb altijd uit offertes begrepen dat het schuine dak gedeelte niet te gebruiken was voor panelen vanwege de (beperkte) hellingshoek o.i.d. ?

Of ik tref alleen bedrijven die gewoon snel geld willen en niet heel ver willen adviseren _O-
  vrijdag 28 december 2018 @ 19:06:19 #182
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_184037668
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 december 2018 17:40 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Uit een eerdere offerte geplukt.

[ afbeelding ]

Dat is ongeveer het platte dakoppervlak. Oriëntatie van het dak is op zuid, er is geen last van schaduw. Omvormer is met een meter of vier aan kabel o.i.d. wel te bereiken. Het is een wat moeilijke combinatie van plat dak en een kleine dakopbouw waarachter de zolder zich bevind.

[ afbeelding ]

De schoorsteen is inmiddels al een paar jaar weg ;)

Ik heb altijd uit offertes begrepen dat het schuine dak gedeelte niet te gebruiken was voor panelen vanwege de (beperkte) hellingshoek o.i.d. ?

Of ik tref alleen bedrijven die gewoon snel geld willen en niet heel ver willen adviseren _O-
Het is ook maar net wat je wilt. Wil je het optimaal met deftige spullen of wil je een snelle terugverdientijd.

Ik ga even uit van het laatste. Even wat natte vinger werk met wat prijzen van de interwebs van verschillende aanbieders. (Op het oog lijkt het platte dak op de foto geen 2.80)

Vastgegeven is het platte dak. (1650wp)
6x 275WP a 87.73 = 526 euro
2x rijen van 3 flatfixfusion = 360 euro
1x Growatt 1500s = 330 euro
Klein materiaal (zekering automaat + kabel + connectoren) = 100 euro
Totaal 1316 incl. btw, excl btw 1039

Schatting opbrengst 1500kWh

Het lastige is het schuine dak, deze kan je prima inzetten echter is dit een andere dakhelling als de panelen op het plattedak, daarnaast heb je schaduw van de panelen op het platte dakvlak. Optimaal is 3 panelen landscape op het plattedak alleen kost je dat een extra omvormer (bijv. Growatt 1000) of 3 micro inverters.

Je zou ook 5x portrait op het hellende dak kunnen leggen (op het oog lijkt dat net te passen), en dan kan je een grotere omvormer gebruiken met 2 MPPT's (strings) bijv. growatt 3000. Nadeel is dat je in de ochtend / avond en de tussen seizoenen op deze 5 panelen opbrengst mist.

Dan kom je op:

platte dak. (1650wp)
6x 275WP a 87.73 = 526 euro
2x rijen van 3 flatfixfusion (weinig balast nodig :) ) = 360 euro

schuine dak (1375wp)
5x 275 wp a 438 euro
1x rij van 5 clickfit evo = 120 euro

1x Growat 3000 MTL-S + gratis WiFi module a 650 euro
Klein materiaal (zekering automaat + kabel + connectoren) = 100 euro

Totaal 3025wp
Schatting opbrengst 2450kWh i.v.m. schaduw van eerste rij.

Totaal 2194 incl. btw, excl btw 1733,26


Conclusie
950kWh extra opbrengst kost je eenmalig 878 extra.

Installatiebranche /aannemers blijft ook gewoon ruk als particulier, moet voor mijn nieuwe woning nog iemand hebben die een garage zet met overkapping... wat een ramp... :|W

[ Bericht 1% gewijzigd door Revolution-NL op 28-12-2018 19:13:21 ]
  vrijdag 28 december 2018 @ 19:48:09 #183
482094 Mikeytt
Any/All. 1997
pi_184039048
Wtf zijn al die termen :') Heb gewoon 4700 euro betaald voor zonnepanelen die ze gemomteerd hebben. Goede investering _O_
BLACK LIVES MATTER
Mannenvoetbal heeft een fascismeprobleem
Nazis deserve to be beaten. Tolerance of intolerance is cowardice *O*
[img]https://i.imgur.com/jDiUACq.png[/img]
pi_184041468
Waar haal jij 275wp panelen voor 87 euro??
Laat die handjes wapperen!
  vrijdag 28 december 2018 @ 21:00:30 #185
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_184041502
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 december 2018 20:59 schreef Gieliovd het volgende:
Waar haal jij 275wp panelen voor 87 euro??
uhhh Marktplaats :P
pi_184041560
Nieuw?! Wut ik moet hebben.
Laat die handjes wapperen!
pi_184043879
Dat schuine dak is aanmerkelijk steiler dan het deel van mijn dak waar de panelen op liggen.

Het zal dus wel liggen aan de combinatie van twee systemen onder verschillende hellingshoek die de installateurs tegen houdt. Moeten ze ineens gaan nadenken en een beetje creatief naar de mogelijkheden kijken. Dat is toch wel heel moeilijk als je gewend bent om alleen maar standaard pakketten van 6, 9 of 12 panelen te verkopen.
pi_184045483
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 december 2018 22:03 schreef Ivo1985 het volgende:
Dat schuine dak is aanmerkelijk steiler dan het deel van mijn dak waar de panelen op liggen.

Het zal dus wel liggen aan de combinatie van twee systemen onder verschillende hellingshoek die de installateurs tegen houdt. Moeten ze ineens gaan nadenken en een beetje creatief naar de mogelijkheden kijken. Dat is toch wel heel moeilijk als je gewend bent om alleen maar standaard pakketten van 6, 9 of 12 panelen te verkopen.
Je kan toch ook een omvormer nemen met 2 ingangen en dan een lus over het schuine dak en een lus over het platte dak.
Maar ik kan 't mis hebben...
  Moderator vrijdag 28 december 2018 @ 23:19:07 #189
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_184046599
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 december 2018 22:03 schreef Ivo1985 het volgende:
Dat schuine dak is aanmerkelijk steiler dan het deel van mijn dak waar de panelen op liggen.

Het zal dus wel liggen aan de combinatie van twee systemen onder verschillende hellingshoek die de installateurs tegen houdt. Moeten ze ineens gaan nadenken en een beetje creatief naar de mogelijkheden kijken. Dat is toch wel heel moeilijk als je gewend bent om alleen maar standaard pakketten van 6, 9 of 12 panelen te verkopen.
Dat zal dan inderdaad het geval zijn bij mij; genoeg bedrijven aangeschreven, die ook allemaal komen met absurde prijzen en in ieder geval niet verder willen kijken dan dat hun neus lang is.
Die gewoon een standaard pakket hebben en daar de hoofdprijs voor vragen. Laatste offerte was iets van ruim ¤ 5500,- voor zes paneeltjes op het platte dak met een A merk sma omvormer.

Moest ik zelf nog wel even een groepje ervoor in de meterkast bouwen en de bekabeling naar de omvormer brengen _O-

:{w

quote:
0s.gif Op vrijdag 28 december 2018 19:06 schreef Revolution-NL het volgende:

[..]

Het is ook maar net wat je wilt. Wil je het optimaal met deftige spullen of wil je een snelle terugverdientijd.

Ik ga even uit van het laatste. Even wat natte vinger werk met wat prijzen van de interwebs van verschillende aanbieders. (Op het oog lijkt het platte dak op de foto geen 2.80)

...............

Installatiebranche /aannemers blijft ook gewoon ruk als particulier, moet voor mijn nieuwe woning nog iemand hebben die een garage zet met overkapping... wat een ramp... :|W
Echt heel erg bedankt :Y _O_ , ik ga er wanneer de persoonlijke situatie het toe laat eens in duiken. Het kan dus wel voor ruim 1/3 van de prijs die ik tot nu toe heb gezien :P

Ook bedankt voor de informatie in je PB !
Fijn dat er mensen zijn die mee willen denken.
pi_184048386
Je zou ook nog kunnen kijken naar een tweedehands setje. Dan heb je het nog eerder terug verdiend. Beetje marktplaats in de gaten houden en er snel bij zijn.
  zaterdag 29 december 2018 @ 09:40:32 #191
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_184053454
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 december 2018 00:03 schreef Makrolon het volgende:
Je zou ook nog kunnen kijken naar een tweedehands setje. Dan heb je het nog eerder terug verdiend. Beetje marktplaats in de gaten houden en er snel bij zijn.
In relatie tot de nieuwprijs vind ik marktplaats vaak stevig.
Verkopers hebben ze nieuw vaak voor veel geld verkocht en hebben grote verwachtingen voor setjes met een relatief lage opbrengst.
Tot nooit .......
pi_184056597
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 december 2018 15:31 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Ik ben dan wel elektrotechnisch geschoold, maar daar ontbreekt mij de kennis eigenlijk voor.
Vaktechnisch gezien heb ik nog nooit geen zonnepaneel of omvormer in de handen gehad.

De afmetingen van mijn platte dak zijn bekend (en dat daar max. 6 panelen op passen) en hoe ik bij de meterkast moet kunnen komen (daar heb ik ooit loze leidingen ingemaakt)

Even gekeken naar dat SMA optitrac, dat is goede ontwikkeling :)

Optitrac bestaat al jaren. En ja, het helpt. Maar als er altijd schaduw is, zoals Pieter zijn kersenboom, ga je altijd voor optimizers.
Optitrac is leuk voor wanneer er heel soms schaduw komt.
Of bijvoorbeeld in de ochtend een half uur of uur de schoorsteen/CV pijp op 1 paneel.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_184056751
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 december 2018 09:40 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

In relatie tot de nieuwprijs vind ik marktplaats vaak stevig.
Verkopers hebben ze nieuw vaak voor veel geld verkocht en hebben grote verwachtingen voor setjes met een relatief lage opbrengst.
Ja klopt, je moet t goed in de gaten houden.

Nou moet ik zeggen dat de prijzen het laatste jaar voor nieuw spul wel echt omlaag zijn gegaan en je dus nog beter moet opletten.
pi_184094556
Als ik alles bij elkaar scharrel dan is dat het goedkoopste, regel ik een zzp'er via werkspot of heeft iemand tips, pm mag, woon in regio West-Friesland.

Er kunnen 12 panelen op mijn dak (zuid).
  zondag 30 december 2018 @ 23:10:23 #195
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_184106053
quote:
0s.gif Op zondag 30 december 2018 19:14 schreef ShoNuf het volgende:
Als ik alles bij elkaar scharrel dan is dat het goedkoopste, regel ik een zzp'er via werkspot of heeft iemand tips, pm mag, woon in regio West-Friesland.

Er kunnen 12 panelen op mijn dak (zuid).
Je kan blijkbaar niet zelf monteren en waarschijnlijk ook geen storingen zoeken.
Als er iets mis is kan je gaan schakelen tussen twee, drie of vier partijen.

Ik zou het OF zelf plaatsen OF een partij voor alles zoeken.
Tot nooit .......
  zondag 30 december 2018 @ 23:57:17 #196
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_184108263
quote:
1s.gif Op zondag 30 december 2018 23:10 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Je kan blijkbaar niet zelf monteren en waarschijnlijk ook geen storingen zoeken.
Als er iets mis is kan je gaan schakelen tussen twee, drie of vier partijen.

Ik zou het OF zelf plaatsen OF een partij voor alles zoeken.
Dat zou ik ook doen. Heb je ook garantie.
pi_184116288
Voor mijn gevoel ben ik het dubbele kwijt als ik alles door een bedrijf laat verzorgen dan als ik alles bij elkaar scharrel en een zpp'er inhuur.

Ik ben inderdaad niet handig maar is mijn gevoel juist zoja dan vind ik dat garantie onevenredig veel kost.
  maandag 31 december 2018 @ 11:25:55 #198
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_184116785
quote:
0s.gif Op maandag 31 december 2018 11:02 schreef ShoNuf het volgende:
Voor mijn gevoel ben ik het dubbele kwijt als ik alles door een bedrijf laat verzorgen dan als ik alles bij elkaar scharrel en een zpp'er inhuur.

Ik ben inderdaad niet handig maar is mijn gevoel juist zoja dan vind ik dat garantie onevenredig veel kost.
Je zegt in weze dat een omvormer of een zonnepaneel bij de ene leverancier de helft kost dan bij een ander als je zoekt. Zulke verschillen heb ik nog niet gezien.
Of ga je ook je spullen tweedehands bij elkaar scharrelen?

Zou je mij (ons) wat voorbeelden kunnen geven?
Tot nooit .......
pi_184120740
12 panelen a 275 wp Astron energy mono black
1x omnik omvormer
1x montagesysteem
1x kabelset
Inclusief montage en het aanbrengen van een extra groep en overige elektra werkzaamheden.

Bovenstaande kost mij ¤4.699,-

Gevoelsmatig betaal ik dan de hoofdprijs of klopt dat niet?
  maandag 31 december 2018 @ 14:50:10 #200
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_184121926
quote:
0s.gif Op maandag 31 december 2018 14:08 schreef ShoNuf het volgende:
12 panelen a 275 wp Astron energy mono black
1x omnik omvormer
1x montagesysteem
1x kabelset
Inclusief montage en het aanbrengen van een extra groep en overige elektra werkzaamheden.

Bovenstaande kost mij ¤4.699,-

Gevoelsmatig betaal ik dan de hoofdprijs of klopt dat niet?
Dat klopt niet.
pi_184122358
quote:
0s.gif Op maandag 31 december 2018 14:08 schreef ShoNuf het volgende:
12 panelen a 275 wp Astron energy mono black
1x omnik omvormer
1x montagesysteem
1x kabelset
Inclusief montage en het aanbrengen van een extra groep en overige elektra werkzaamheden.

Bovenstaande kost mij ¤4.699,-

Gevoelsmatig betaal ik dan de hoofdprijs of klopt dat niet?
¤1,42 per Wp is aan de hoge kant.

Mijn set was ¤1,08 per Wp en dat was dan ook nog met SolarEdge optimizers, wat het sowieso al duur maakt.

Dus moet idd wel iets goedkoper kunnen.

[ Bericht 2% gewijzigd door TheFreshPrince op 31-12-2018 15:23:53 ]
pi_184124373
Wij willen in maart-april ook zonnepanelen, nu zijn wij wel handig maar niet zo handig dit zelf te kunnen.
We zijn dus op zoek naar een totaal pakket, maar ook daar zijn er tig verschillende.
Nu gebruiken we ongeveer per jaar 2500 kw maar gezien de toekomst
Dus... paar vraagjes,
Is het verstandig meer op je dak te leggen dan nodig, garagedak is 8 m lang en 3.5 meter breed dus plaats genoeg en vol in de zon zonder schaduw

Wat/ wie heeft een goed pakket, we wonen in een uit hoek dus men moet wel tot hier komen en hier is Zeeuws Vlaanderen.

Panelen moeten op garagedak die staat 15 meter van huis, in garage zit krachtstroom die niet wordt gebruikt, kan de omvormer daar geplaatst worden of moet er toch een kabel naar huis gegraven worden?
pi_184125820
quote:
0s.gif Op maandag 31 december 2018 16:19 schreef cvg het volgende:

Panelen moeten op garagedak die staat 15 meter van huis, in garage zit krachtstroom die niet wordt gebruikt, kan de omvormer daar geplaatst worden of moet er toch een kabel naar huis gegraven worden?
Omvormer kan in de garage geplaatst worden, bedrading van krachtstroom kan gebruikt worden dus kabel naar de garage hoeft niet gegraven te worden. ^O^
pi_184126592
Hoewel 2018 nog volop bezig is, is het voor de panelen al voorbij. Het was een uitzonderlijk goed jaar. 201 KWh meer opgewekt dan in 2017.

2017: 2565 KWh
2018: 2766 KWh

Berekende opbrengst van de leverancier is 2310 KWh. Dus al 2 jaar ruim boven het voorspelde minimum.

Dit alles met 3300wp op Oost op een dak van 30 graden. Niet de meest ideale richting voor panelen maar het kan dus wel.
pi_184157716
https://www.solar-bouwmarkt.nl/300-wp-all-black.html
https://link.marktplaats.nl/m1263137057

Bovenstaande panelen zijn volgens mij van prima kwaliteit en goede prijzen.
Daarom vind ik een offerte van ¤4.700,- , gevoelsmatig te veel.

Als ik 12 betere panelen koop voor nog geen ¤1.700 euro, dan blijft er nog ¤3.000,- over voor de omvormer, materiaal voor het vastzetten van de panelen, divers klein materiaal + arbeidsloon.

Bij Solar bouwmarkt kunnen ze het ook voor je plaatsen voor ¤1.035,-. Dit lijkt mij ook weer veel geld of is dit een normaal arbeidsloon?
pi_184158051
quote:
0s.gif Op woensdag 2 januari 2019 11:55 schreef ShoNuf het volgende:
https://www.solar-bouwmarkt.nl/300-wp-all-black.html
https://link.marktplaats.nl/m1263137057

Bovenstaande panelen zijn volgens mij van prima kwaliteit en goede prijzen.
Daarom vind ik een offerte van ¤4.700,- , gevoelsmatig te veel.

Als ik 12 betere panelen koop voor nog geen ¤1.700 euro, dan blijft er nog ¤3.000,- over voor de omvormer, materiaal voor het vastzetten van de panelen, divers klein materiaal + arbeidsloon.

Bij Solar bouwmarkt kunnen ze het ook voor je plaatsen voor ¤1.035,-. Dit lijkt mij ook weer veel geld of is dit een normaal arbeidsloon?
Doorgaans moet je uitgaan van 2 man die een dag voor je gereserveerd zijn, dan is het niet extreem veel. Bij een vaste prijs ligt het risico ook bij hen als het uitloopt, lijkt me.

Als je een deel zelf kan doen, zoals omvormer monteren, stroomkabels alvast naar de juiste plekken trekken, bespaar je ook zo weer 3 uren.
pi_184158280
quote:
0s.gif Op woensdag 2 januari 2019 11:55 schreef ShoNuf het volgende:
https://www.solar-bouwmarkt.nl/300-wp-all-black.html
https://link.marktplaats.nl/m1263137057

Bovenstaande panelen zijn volgens mij van prima kwaliteit en goede prijzen.
Daarom vind ik een offerte van ¤4.700,- , gevoelsmatig te veel.

Als ik 12 betere panelen koop voor nog geen ¤1.700 euro, dan blijft er nog ¤3.000,- over voor de omvormer, materiaal voor het vastzetten van de panelen, divers klein materiaal + arbeidsloon.

Bij Solar bouwmarkt kunnen ze het ook voor je plaatsen voor ¤1.035,-. Dit lijkt mij ook weer veel geld of is dit een normaal arbeidsloon?
Wel grappig, die link van MP staat "het wereldwijd bekende merk NSP". Ik loop al wat jaartjes mee in de zonnepanelen business, maar ik heb er nog nooit van gehoord.

SolarFabrik wel, prima merk!

Montage van 12 panelen is een kort dagje, ik schat 6 uur p.p = 12 uur werk + rijden.
Reken rustig met 45-50 euro ex. btw per uur. Dus 600-700 euro ex ben je kwijt. 850 incl. btw
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_184158333
@MaGNeT, ik heb een aantal offertes ontvangen (¤4.699 en ¤4.700), dit waren 2 lokale bedrijven. Beide gaven aan dat het een dagdeel werk is met 2 man. Ik ben niet handig en moet alles uitbesteden.

Als ik het via Solar-bouwmarkt regel met de panelen in de link hierboven, weet jij dan hoeveel ik ongeveer totaal kwijt ben?

Ik heb de bouwmarkt gemaild voor een offerte, afwachten nu.

[ Bericht 9% gewijzigd door ShoNuf op 02-01-2019 13:36:16 ]
  Moderator woensdag 2 januari 2019 @ 17:30:54 #209
72712 crew  Rene
Dabadee dabadaa
pi_184163772
quote:
0s.gif Op woensdag 2 januari 2019 12:30 schreef bambino het volgende:

[..]

Wel grappig, die link van MP staat "het wereldwijd bekende merk NSP". Ik loop al wat jaartjes mee in de zonnepanelen business, maar ik heb er nog nooit van gehoord.

SolarFabrik wel, prima merk!

Montage van 12 panelen is een kort dagje, ik schat 6 uur p.p = 12 uur werk + rijden.
Reken rustig met 45-50 euro ex. btw per uur. Dus 600-700 euro ex ben je kwijt. 850 incl. btw
Ok! Wij willen met meerdere buren er wat bij laten leggen. Ik heb er nu 5 en een omvormer tot 1800 van Goodwe. Dus plm 5 per huis erbij zodat we geen nieuwe omvormer hoeven. Da's niet gek die prijs. Regio noord?
 | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
  woensdag 2 januari 2019 @ 17:55:22 #210
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_184164194
quote:
0s.gif Op woensdag 2 januari 2019 11:55 schreef ShoNuf het volgende:
https://www.solar-bouwmarkt.nl/300-wp-all-black.html
https://link.marktplaats.nl/m1263137057

Bovenstaande panelen zijn volgens mij van prima kwaliteit en goede prijzen.
Daarom vind ik een offerte van ¤4.700,- , gevoelsmatig te veel.

Als ik 12 betere panelen koop voor nog geen ¤1.700 euro, dan blijft er nog ¤3.000,- over voor de omvormer, materiaal voor het vastzetten van de panelen, divers klein materiaal + arbeidsloon.

Bij Solar bouwmarkt kunnen ze het ook voor je plaatsen voor ¤1.035,-. Dit lijkt mij ook weer veel geld of is dit een normaal arbeidsloon?
Je moet denk ik dat 'gevoelsmatig' aan de kant zetten en dan alle kosten op een rijtje zetten. 800 tot 1000 euro voor montage is normaal.

Onder aan de streep vind je een verschil van bedrag x tussen volledig uitbesteden en losse spullen schrapen en laten monteren.

Jij moet dan de keuze maken of het gemak en de garantie je dat waard is. Mijn advies is om niet blindelings op het goedkoopste af te gaan, maar ook te kijken naar ervaringen van anderen. Qua montage werkt niet iedereen even netjes, los van het gebruikte montagesysteem. Mocht je een goed adresje zoeken voor een complete offerte, stuur maar een DM :)
pi_184166850
[quote]
Wij willen in maart-april ook zonnepanelen, nu zijn wij wel handig maar niet zo handig dit zelf te kunnen.
We zijn dus op zoek naar een totaal pakket, maar ook daar zijn er tig verschillende.
Nu gebruiken we ongeveer per jaar 2500 kw maar gezien de toekomst
Dus... paar vraagjes,

Is het verstandig meer op je dak te leggen dan nodig, garagedak is 8 m lang en 3.5 meter breed dus plaats genoeg en vol in de zon zonder schaduw

Wat/ wie heeft een goed pakket, we wonen in een uit hoek dus men moet wel tot hier komen en hier is Zeeuws Vlaanderen.

Iemand?
  † In Memoriam † woensdag 2 januari 2019 @ 20:08:38 #212
230491 Zith
pls tip
pi_184166895
Hebben zonnepanelen überhaupt nog nut als je niet thuis werkt na 2020?
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  woensdag 2 januari 2019 @ 20:14:19 #213
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_184167043
Ik heb een warmtepomp die ‘s nachts mijn water opwarmt en het huis verwarmt dan wel koelt. Dit kan ik omzetten naar overdag. Wasmachine, droger en vaatwasser met timer functies en dan heb ik een heel deel van wat ik opwek ter plekke weer verbruikt.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_184168901
quote:
0s.gif Op woensdag 2 januari 2019 20:08 schreef Zith het volgende:
Hebben zonnepanelen überhaupt nog nut als je niet thuis werkt na 2020?
Dat hangt af van de opvolger.

Zolang de terugleververgoeding niet al te karig wordt, is een terugverdientijd van 7 tot 10 jaar nog steeds mogelijk met een nieuwe set.
  woensdag 2 januari 2019 @ 23:12:13 #215
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_184171115
quote:
0s.gif Op woensdag 2 januari 2019 20:08 schreef Zith het volgende:
Hebben zonnepanelen überhaupt nog nut als je niet thuis werkt na 2020?
Batterijen zullen ook steeds goedkoper worden.
Tot nooit .......
pi_184179084
quote:
6s.gif Op woensdag 2 januari 2019 17:30 schreef Renesite het volgende:

[..]

Ok! Wij willen met meerdere buren er wat bij laten leggen. Ik heb er nu 5 en een omvormer tot 1800 van Goodwe. Dus plm 5 per huis erbij zodat we geen nieuwe omvormer hoeven. Da's niet gek die prijs. Regio noord?
Wij zitten in het oosten.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  dinsdag 8 januari 2019 @ 20:03:36 #217
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_184285548
quote:
0s.gif Op woensdag 2 januari 2019 20:08 schreef Zith het volgende:
Hebben zonnepanelen überhaupt nog nut als je niet thuis werkt na 2020?
Ligt aan je gebruiksprofiel en hoe goed je inkoopt. 2020 haalt men overigens niet, volgens mij uitgesteld naar 2023 *O*

Tegen die tijd zullen de thuisbatterijen ook wel goedkoper zijn ~O>
pi_184286311
quote:
0s.gif Op woensdag 2 januari 2019 20:08 schreef Zith het volgende:
Hebben zonnepanelen überhaupt nog nut als je niet thuis werkt na 2020?
Voor het deel van de stroom wat je direct verbruikt maakt het vervallen van de salderingsregeling geen verschil. Met wat slimme aanpassingen in je gewoontes kan dat eigen gebruik aardig oplopen.

Wassen en drogen op je vrije dag in plaats van 's avonds de wasmachine aanzetten. Vaatwasser niet 's avonds laten draaien, maar 's ochtends als de laatste die van huis gaat vertrekt. Elektrische (of warmtepomp)boiler op een timer zetten zodat hij om 12 uur 's middags begint met opwarmen.

En als je een warmtepomp voor verwarming hebt: zorgen dat het huis overdag opgewarmd wordt.

De 'schade' door het vervallen van de salderingsregeling wordt dan heel erg beperkt.

Wanneer je nu 2000kWh per jaar opwekt, waarvan je 1000kWh direct zelf gebruikt, dan bespaar je met een stroomprijs van 23 cent nu zo'n 460 euro.

Straks levert het eigen gebruik nog steeds 23 cent per kWh op, dus 230 euro. De 1000kWh die je nu teruglevert, leveren afhankelijk van je energieleverancier zo'n 5 tot 12 cent per kWh op. Dus 50 tot 120 euro. De zonnepanelen leveren zonder vervanging van de salderingsregeling dus nog 280 tot 350 euro op. Daar bovenop komt nog de subsidiedie de salderingsregeling moet vervangen.

Een terugverdientijd van nu 6 a 7 jaar wordt straks omstreeks 10 jaar als er helemaal geen vervanging van de salderingsregeling komt. Met de huidige rentestanden nog steeds een rendabele investering.

[ Bericht 28% gewijzigd door Ivo1985 op 08-01-2019 20:35:23 ]
  † In Memoriam † dinsdag 8 januari 2019 @ 20:37:39 #219
230491 Zith
pls tip
pi_184286521
Je huis verwarmen doe je meestal niet op de dagen dat er veel zonnestroom is... Maar voor de rest heb je gelijk.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_184286675
quote:
0s.gif Op woensdag 2 januari 2019 20:08 schreef Zith het volgende:
Hebben zonnepanelen überhaupt nog nut als je niet thuis werkt na 2020?
je bedoelt wanneer het huidige salderingstelsel wordt veranderd? Jazeker, want
- er komt iets voor terug
- je eigen directe verbruik, dat is bij mij ongeveer 50%
- met een accu kan je nog meer zelf gebruiken.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_184677468
https://www.nu.nl/economie/5710182/subsidie-zonnepanelen-blijft-een-jaar-langer-van-kracht.html

Niet echt een verrassing:

quote:
Aan de nieuwe regeling die Wiebes aanvankelijk in gedachte had, blijken echter veel haken en ogen te zitten. Betrokken partijen hebben volgens de bewindsman "ernstige zorgen" over de uitvoering ervan.

Hij onderzoekt nu of die zorgen kunnen worden weggenomen. Mogelijk moet een alternatief worden gezocht. Dit betekent dat een nieuwe regeling pas kan ingaan op 1 januari 2021.
Ik vraag me af of dat op 1 januari 2021 anders zal zijn, er zullen ook nog heel wat ferraris-meters vervangen moeten worden, anders kunnen mensen met zo'n meter wel blijven salderen ;)
pi_184677776
quote:
0s.gif Op maandag 28 januari 2019 17:50 schreef MaGNeT het volgende:
https://www.nu.nl/economie/5710182/subsidie-zonnepanelen-blijft-een-jaar-langer-van-kracht.html

Niet echt een verrassing:

[..]

Ik vraag me af of dat op 1 januari 2021 anders zal zijn, er zullen ook nog heel wat ferraris-meters vervangen moeten worden, anders kunnen mensen met zo'n meter wel blijven salderen ;)
Maar ik kan 't mis hebben...
  maandag 28 januari 2019 @ 18:10:06 #223
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_184677891
Goed nieuws ^O^
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_184678873
Top, ieder jaar dat het langer duurt wordt het makkelijker om ze terug te verdienen.

Als het weer geen gekke dingen gaat doen worden de panelen hier 1 april (ja echt :P ) op het dak gelegd. Mooi op tijd voor de zonnige dagen :)
Ik zeg maar zoo, dat is korter dan dierentuin
  maandag 28 januari 2019 @ 19:04:41 #225
107631 Pikhoofd
What's in a name?
pi_184679144
Weet iemand wat dit voor onderplaten zijn? ik heb nu 3 indak zonnepanelen en wil er nog 5 in portret boven leggen, maar degene die het gelegd heeft geeft helaas geen antwoord.
pi_184680447
quote:
0s.gif Op maandag 28 januari 2019 18:54 schreef Asschen_sukar het volgende:
Top, ieder jaar dat het langer duurt wordt het makkelijker om ze terug te verdienen.

Als het weer geen gekke dingen gaat doen worden de panelen hier 1 april (ja echt :P ) op het dak gelegd. Mooi op tijd voor de zonnige dagen :)
Ja als het zo doorgaat hebben wij de panelen eind 2022 eruit. Nog 1 jaar extra salderen erbij en de buit is binnen :P
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_184680510
Die beslissing kon niet anders. Eerst moet er nog een wetswijziging doorheen waarmee alle ferrarismeters worden afgekeurd en dan moeten de netbeheerders nog zorgen dat 99% van die meters is vervangen voor meters met apart telwerk voor teruglevering.

Dat gaat echt nog even duren.
  maandag 28 januari 2019 @ 20:23:55 #228
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_184680926
Ik vind de terugverdientijd niet zo relevant. Wat ik belangrijker vind is de totale besparing gedurende de gebruiksduur. Als je het systeem terugverdiend hebt zit je pas op zo'n 1/3 van de verwachtte levensduur.

Salderen zal inderdaad nog wel even blijven gelukkig.
pi_184681185
quote:
0s.gif Op maandag 28 januari 2019 20:23 schreef leolinedance het volgende:
Ik vind de terugverdientijd niet zo relevant. Wat ik belangrijker vind is de totale besparing gedurende de gebruiksduur. Als je het systeem terugverdiend hebt zit je pas op zo'n 1/3 van de verwachtte levensduur.

Salderen zal inderdaad nog wel even blijven gelukkig.
Zou ik ook zeggen met te dure optimizers zonder schaduw vol op zuid :P
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_184682421
quote:
1s.gif Op maandag 28 januari 2019 20:33 schreef Patroon het volgende:

[..]

Zou ik ook zeggen met te dure optimizers zonder schaduw vol op zuid :P
Ik dacht dat ik ook geen last van schaduw zou hebben. Klopt ook. In de zomer. In de winter dus vet veel schaduw. Dus wel blij dat ik solar effe heb. Zeker met de extra uitbreidingen op verschillende richtingen en hoeken :p
pi_184683338
Via vereniging eigen huis nu meegedaan aan het collectief. Met een maand zou het schouwrapport er moeten zijn en dan voor 1 juni op het dak.

Iemand ervaring met de doorvoer vanaf een platdak en de kabel naar binnen te krijgen? Enige gat op mijn dak is van de mechanische ventilatie en die lijkt mij niet gunstig uitkomen ten opzichte van de meterkast.
pi_184683423
quote:
0s.gif Op maandag 28 januari 2019 22:10 schreef Mathijz het volgende:
Via vereniging eigen huis nu meegedaan aan het collectief. Met een maand zou het schouwrapport er moeten zijn en dan voor 1 juni op het dak.

Iemand ervaring met de doorvoer vanaf een platdak en de kabel naar binnen te krijgen? Enige gat op mijn dak is van de mechanische ventilatie en die lijkt mij niet gunstig uitkomen ten opzichte van de meterkast.
Daar zijn wel doorvoeren voor te krijgen.

Zoek op “kabeldoorvoer plat dak”.
Heb ook zoiets, kabel komt via plat dak van bijkeuken binnen.
pi_184683659
quote:
0s.gif Op maandag 28 januari 2019 22:10 schreef Mathijz het volgende:
Via vereniging eigen huis nu meegedaan aan het collectief. Met een maand zou het schouwrapport er moeten zijn en dan voor 1 juni op het dak.

Iemand ervaring met de doorvoer vanaf een platdak en de kabel naar binnen te krijgen? Enige gat op mijn dak is van de mechanische ventilatie en die lijkt mij niet gunstig uitkomen ten opzichte van de meterkast.
Hier ook een dakdoorvoer

https://www.installatieva(...)ji_r7C4aAh8QEALw_wcB
Maar ik kan 't mis hebben...
  maandag 28 januari 2019 @ 22:25:05 #234
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_184683661
quote:
1s.gif Op maandag 28 januari 2019 20:33 schreef Patroon het volgende:

[..]

Zou ik ook zeggen met te dure optimizers zonder schaduw vol op zuid :P
Duur is relatief. Ten eerste omdat ons idee over wat 'duur' is nogal kan verschillen. Ten tweede omdat ik zonnepanelen als lange termijn investering zie.

Zo veel mensen zo veel wensen. De één wil een zo kort mogelijke terugverdientijd. De ander wil zo veel mogelijk uit zijn beschikbare oppervlak halen. Nog een ander wil weer de allermooiste (dakpan) panelen, of legt panelen bewust niet allemaal op het zuiden i.v.m. het in de toekomst afschaffen van de salderingsregeling.

Overal valt wel iets voor te zeggen. Als je verwacht over een paar jaar te vertrekken snap ik dat je terugverdientijd als een belangrijke indicator ziet.
  maandag 28 januari 2019 @ 22:30:51 #235
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_184683763
quote:
1s.gif Op maandag 28 januari 2019 21:27 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Ik dacht dat ik ook geen last van schaduw zou hebben. Klopt ook. In de zomer. In de winter dus vet veel schaduw. Dus wel blij dat ik solar effe heb. Zeker met de extra uitbreidingen op verschillende richtingen en hoeken :p
Hier ook. Zal wel eens wat plaatjes van de SolarEdge app posten binnenkort.
Mijn beste panelen zaten vandaag op 230Wh, de slechtste op 174Wh.

edit:


Dit van van de maand januari:



[ Bericht 11% gewijzigd door leolinedance op 28-01-2019 22:38:58 ]
pi_184683890
Het was niet zo'n hele beste dag met veel bewolking:

https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=70798&sid=62890

  maandag 28 januari 2019 @ 22:56:07 #237
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_184684063
Vanaf het begin (ruim 2 jaar geleden):



Wanneer je er vanuit gaat dat dezelfde panelen altijd de bottleneck vormen bij geen optimizers en één string kun je exact berekenen wat de winst is. In mijn geval tot nu toe zo'n Eur 80, per jaar.

Maar de praktijk is anders, per seizoen zijn het steeds andere panelen die de bottleneck vormen. Daardoor wordt de 'winst' t.o.v. een enkele string met optimizers nog wat groter. Echter zou je door het toepassen van 2 (of meer) strings wel weer wat voordeel kunnen behalen.

Al met al koffiedik kijken wat het resultaat exact is, maar het lijkt in ieder geval prima uit te kunnen. En dan laat ik de lange garantie van Solar Edge waar je bij menig ander flink voor mag betalen gemakshalve even buiten beschouwing.
pi_184684134
quote:
0s.gif Op maandag 28 januari 2019 22:56 schreef leolinedance het volgende:
Vanaf het begin (ruim 2 jaar geleden):

[ afbeelding ]

Wanneer je er vanuit gaat dat dezelfde panelen altijd de bottleneck vormen bij geen optimizers en één string kun je exact berekenen wat de winst is. In mijn geval tot nu toe zo'n Eur 80, per jaar.

Maar de praktijk is anders, per seizoen zijn het steeds andere panelen die de bottleneck vormen. Daardoor wordt de 'winst' t.o.v. een enkele string met optimizers nog wat groter. Echter zou je door het toepassen van 2 (of meer) strings wel weer wat voordeel kunnen behalen.

Al met al koffiedik kijken wat het resultaat exact is, maar het lijkt in ieder geval prima uit te kunnen. En dan laat ik de lange garantie van Solar Edge waar je bij menig ander flink voor mag betalen gemakshalve even buiten beschouwing.
Haha wel mooi. Ik weet altijd precies wat je gaat zeggen he..niet zo happen he :P

Hangt er trouwens ook net vanaf wat je vergelijkt. Hier liggen 4 strings en SMA staat er om bekend dat ze heel goed omgaan met een beetje schaduw door de seizoenen. Maar ook in de winter of wanneer dan ook totaal geen schaduw.
Maar ik kan 't mis hebben...
  maandag 28 januari 2019 @ 23:03:29 #239
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_184684192
quote:
1s.gif Op maandag 28 januari 2019 23:00 schreef Patroon het volgende:

[..]

Haha wel mooi. Ik weet altijd precies wat je gaat zeggen he..niet zo happen he :P

Hangt er trouwens ook net vanaf wat je vergelijkt. Hier liggen 4 strings en SMA staat er om bekend dat ze heel goed omgaan met een beetje schaduw door de seizoenen. Maar ook in de winter of wanneer dan ook totaal geen schaduw.
Dit is mijns inziens geen happen maar een poging om te laten zien dat het volgens mij wel uit kan. De discussies zijn hier eerder gevoerd, en dan is het ook wel eens leuk om wat resultaten te laten zien denk ik.

Maar je hebt gelijk dat het afhankelijk is wat je met wat vergelijkt. En natuurlijk ook met de salderingsregeling, energieprijzen etc. Ik reken gewoon nog met 0,20 ct/kWh nu.

Hoor het ook graag als ik de plank compleet mis sla met mijn berekening/beredenering.
pi_184684254
Voor de garage (2x 16 panelen) had ik prima met een gewone string-omvormer toegekund.

Op de woning is het wat ingewikkelder met 25 en 11 panelen en schaduwen van de dakkapellen.

Dus uiteindelijk alles maar Solar Edge gedaan.
Het werkt prima, leuke statistieken en je kan handig zien welke optimizer stuk is.
  dinsdag 29 januari 2019 @ 09:40:15 #241
347535 46
Kent Farm.
pi_184688192
Aloha,

Ik heb al het een en ander ingelezen hier over de zonnepanelen, maar ik zie door de bomen het bos niet meer waar ik naar moet kijken, heb een offerte gekregen van een bedrijf maar weet dus niet of dit nu goed of minder goed is, of goedkoop of duur.



Iemand hier nog een tip qua bedrijf die het goed kan leveren in het oosten van het land, Twente.

Bvd
Wat een bakker met 40 broden verdient, verdient een hoer met 1 snee!
pi_184688322
quote:
99s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 09:40 schreef 46 het volgende:
Aloha,

Ik heb al het een en ander ingelezen hier over de zonnepanelen, maar ik zie door de bomen het bos niet meer waar ik naar moet kijken, heb een offerte gekregen van een bedrijf maar weet dus niet of dit nu goed of minder goed is, of goedkoop of duur.

[ afbeelding ]

Iemand hier nog een tip qua bedrijf die het goed kan leveren in het oosten van het land, Twente.

Bvd
Je krijgt 12x 300Wp panelen op je dak, dat is 3600Wp totaal.
Je betaalt ¤5282,22 / 3600 = ¤1,47 per Wp incl. BTW.

Ter vergelijking, ik was vorig jaar ¤1,08 per Wp kwijt incl. BTW.

Ik zou proberen om nog een paar offertes te krijgen of kijken of je wat korting kan regelen.

Na 2020 verdwijnt het "salderen", je zal dan misschien nog zo'n ¤0,12 per kWh krijgen en dan zit je op een terugverdientijd van meer dan 10 jaar.
pi_184688377
Laten we zeggen dat je panelen gemiddeld zo'n 3500kWh per jaar opwekken.
Met een terugleversubsidie van ¤0,12 zit je dan op ¤420 opbrengst per jaar.

BTW krijg je terug, hou je over: ¤4365,47 / ¤420 = 10,39 jaar.

Tegen die tijd is je omvormer mogelijk ook al ongeveer aan vervanging toe, dus tel er nog 2 jaar terugverdientijd bij op.

Misschien is de terugleversubsidie de eerste jaren wel wat hoger maar Wiebes heeft al aangegeven dat hij het wil laten zakken met de prijs van zonnepanelen, dus ik zet in op een verwacht gemiddelde.
pi_184688441
Mijn buurman (die 1,5 maand geleden zijn zonnepanelen heeft laten leggen) kreeg nog gewoon een berekening waar men uitgaat van salderen.

Niet erg netjes, want er werd optimistisch gerekend met ¤0,22 per kWh en dan lijkt zo'n offerte ineens veel gunstiger dan hij is.
Hij heeft iets van 6 offertes moeten aanvragen voor hij op een geschikte prijs kwam, dus geef niet op :P
pi_184688491
De prestaties in de winter

zijn toch heel wat anders dan in de zomer


vanwege de winterschaduwen. (bomen aan de overkant van de straat die bij laaghangend zon dus wel heel veel schaduw geven)



Ik ga paneel 1.1.16 dus maar eens even van richting veranderen als het wat minder koud is. Als deze dezelfde richting heeft als de zuidwest gerichte panelen, dan heeft ie in de winter veel minder last van schaduw.

(de panelen die naar het noordoosten wijzen zitten op dakkapel EN boven dakkapel. En zijn ook nog eens een paar maanden later toegevoegd. Dat is ook een voordeel van solar edge dus)
pi_184688511
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 09:59 schreef MaGNeT het volgende:
Mijn buurman (die 1,5 maand geleden zijn zonnepanelen heeft laten leggen) kreeg nog gewoon een berekening waar men uitgaat van salderen.

Niet erg netjes, want er werd optimistisch gerekend met ¤0,22 per kWh en dan lijkt zo'n offerte ineens veel gunstiger dan hij is.
Hij heeft iets van 6 offertes moeten aanvragen voor hij op een geschikte prijs kwam, dus geef niet op :P
Maar stroomprijs is nu wel 0,22EUR/kwh. Dus zo vreemd toch niet? En zolang het onduidelijk is wat minister kwiebes van plan is kunnen zonnepaneelboeren niks anders verzinnen.

(mijn idee is dat kwiebes het probleem wel aan de volgende minister overlaat. 2021 is verkiezingsjaar weer.)
pi_184688584
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 10:05 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Maar stroomprijs is nu wel 0,22EUR/kwh. Dus zo vreemd toch niet? En zolang het onduidelijk is wat minister kwiebes van plan is kunnen zonnepaneelboeren niks anders verzinnen.

(mijn idee is dat kwiebes het probleem wel aan de volgende minister overlaat. 2021 is verkiezingsjaar weer.)
Probleem is dat de zonnepaneelboeren je rijk rekenen en niet vertellen dat salderen (zoals het er nu voor staat) over 2 jaar gedaan is.

Als je nu een offerte aanvraagt, toch wel iets om rekening mee te houden.
pi_184688627
quote:
0s.gif Op maandag 28 januari 2019 17:50 schreef MaGNeT het volgende:
https://www.nu.nl/economie/5710182/subsidie-zonnepanelen-blijft-een-jaar-langer-van-kracht.html

Niet echt een verrassing:

[..]

Ik vraag me af of dat op 1 januari 2021 anders zal zijn, er zullen ook nog heel wat ferraris-meters vervangen moeten worden, anders kunnen mensen met zo'n meter wel blijven salderen ;)
Dit was toch al bekend? Ik had het een tijd terug ook al gelezen dat het nu 2021 zou worden.

quote:
0s.gif Op maandag 28 januari 2019 19:04 schreef Pikhoofd het volgende:
Weet iemand wat dit voor onderplaten zijn? ik heb nu 3 indak zonnepanelen en wil er nog 5 in portret boven leggen, maar degene die het gelegd heeft geeft helaas geen antwoord.[ afbeelding ]
Er bestaan niet heel veel merken die in Nederland verkrijgbaar zijn voor in-roof. Ik zou zeggen google er eens op, en bekijk per merk de foto's. Wellicht kom je het tegen.

Maar als er toch 5 bij komen, mag dat toch best een ander systeem zijn? Vraag een offerte op en laat dat bedrijf de keuze maken voor het type systeem.

quote:
0s.gif Op maandag 28 januari 2019 19:59 schreef Patroon het volgende:

[..]

Ja als het zo doorgaat hebben wij de panelen eind 2022 eruit. Nog 1 jaar extra salderen erbij en de buit is binnen :P
Als de regeling er wel komt duurt het niet ineens 3 jaar langer, maar misschien 1 maand (voor jou omdat je dan nog maar 1 jaar moet). Dus heel boeiend is het niet.

quote:
0s.gif Op maandag 28 januari 2019 22:30 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Hier ook. Zal wel eens wat plaatjes van de SolarEdge app posten binnenkort.
Mijn beste panelen zaten vandaag op 230Wh, de slechtste op 174Wh.

edit:
[ afbeelding ]

Dit van van de maand januari:

[ afbeelding ]

En nu nog een keer van 1 vol jaar. Dan wordt het interessant en is het berekenbaar (al waren de afgelopen 12 maanden veel beter dan gemiddeld).

quote:
0s.gif Op maandag 28 januari 2019 22:39 schreef MaGNeT het volgende:
Het was niet zo'n hele beste dag met veel bewolking:

https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=70798&sid=62890

[ afbeelding ]
Zelfde verhaal hier.

Bij het "oost/west" systeem zit er tussen de panelen zelf nauwelijks verschil. Dus een 2MPP omvormer had (bijna) hetzelfde gedaan.
Echter heb je nu 32x37 euro ex. btw betaald voor optimizers + meer voor de omvormer. Maar dit is 1 dag. Wat is 1 jaar?

Voor het andere systeem zie je wel iets, door een (denk ik) dakkapel?
Paneel 1.1.2 is een uitschieter, dat zie ik niet vaak. Wat bijvoorbeeld kan is dat dat paneel precies geraakt wordt door weerspiegeling van iemand zijn raam en daardoor net een kwartiertje extra in de zon staat? Maar dat is echt een wilde gok.

In het onderste deel zie je duidelijk 3 verschillende panelen. 35 31 en 12 liggen naast (ik denk) het dakkapel.
Maar ook hier hetzelfde verhaal.
Laat die 3 panelen weg, en een omvormer met 2mpp en je bespaard een hoop investering. De opwek zal niet bijzonder veel lager zijn.

Maar ook hier, ik moet een jaar overzicht zien om het te berekenen.

quote:
0s.gif Op maandag 28 januari 2019 22:56 schreef leolinedance het volgende:
Vanaf het begin (ruim 2 jaar geleden):

[ afbeelding ]

Wanneer je er vanuit gaat dat dezelfde panelen altijd de bottleneck vormen bij geen optimizers en één string kun je exact berekenen wat de winst is. In mijn geval tot nu toe zo'n Eur 80, per jaar.

Maar de praktijk is anders, per seizoen zijn het steeds andere panelen die de bottleneck vormen. Daardoor wordt de 'winst' t.o.v. een enkele string met optimizers nog wat groter. Echter zou je door het toepassen van 2 (of meer) strings wel weer wat voordeel kunnen behalen.

Al met al koffiedik kijken wat het resultaat exact is, maar het lijkt in ieder geval prima uit te kunnen. En dan laat ik de lange garantie van Solar Edge waar je bij menig ander flink voor mag betalen gemakshalve even buiten beschouwing.
Hier is het dus berekenbaar inderdaad. 436 is je laagste. Die maal het aantal panelen. Dan weet je verschil in opwek. Dat maal stroom prijs.

Als dat 80 euro is, is jou investering dus (sorry dat ik het zeg) 100% nutteloos geweest.
Voor de prijs van 2 optimizers heb je nu meer stroom opgewekt, echter heb jij 15 duo optimizers gekocht á 42 euro stuk.

Heb je dan ook een dikke omvormer? Want ik ken duo optimizers op SolarEdge alleen vanaf 15k.

quote:
99s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 09:40 schreef 46 het volgende:
Aloha,

Ik heb al het een en ander ingelezen hier over de zonnepanelen, maar ik zie door de bomen het bos niet meer waar ik naar moet kijken, heb een offerte gekregen van een bedrijf maar weet dus niet of dit nu goed of minder goed is, of goedkoop of duur.

[ afbeelding ]

Iemand hier nog een tip qua bedrijf die het goed kan leveren in het oosten van het land, Twente.

Bvd
Allemachtig wat duur!!
Wat je ook doet, die offerte lekker door midden scheuren.

Ik heb net een offerte gemaakt met 12 panelen (ander merk, Q-cell en 305wp) met een Omnik omvormer (vind ik beter dan GoodWe) en ik kom incl. btw op hetzelfde uit als jij nu ex. (9 euro lager zelfs).

4.356 incl. btw

En je woont ook nog in Twente ook. Stuur me ff een pm me je adres en email. Maak ik een offerte voor je.

p.s. mag ik weten welk bedrijf dat is (mag in pm).
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_184688650
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 10:11 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Probleem is dat de zonnepaneelboeren je rijk rekenen en niet vertellen dat salderen (zoals het er nu voor staat) over 2 jaar gedaan is.

Als je nu een offerte aanvraagt, toch wel iets om rekening mee te houden.
Tja.. dat doen natuurlijk alle verkopers. ze moetenimmers verkopen. Isolatieboeren zeggen ook standaard dat spouwmuurisolatie "500-750 euro per jaar bespaart" (of 45% van de stookkosten). Beetje overgenomen van milieucentrale..

Sommige zijn wat eerlijker en zeggen dat je meer moet denken in de vorm van 20-30% besparing. In mijn geval misschien zelfs maar 10% besparing omdat ik al warmtepomp+isolatie heb en deze "vervangt" met extra isolatie.

zelf nadenken en narekenen blijft handig.
pi_184688664
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 10:14 schreef bambino het volgende:

[..]

Dit was toch al bekend? Ik had het een tijd terug ook al gelezen dat het nu 2021 zou worden.

[
Nee, eerst was het 2020. Dat kan eind zijn, maar ook begin 2020. Nu is het dus naar 2021 verplaatst. Maar nog steeds zonder toezeggingen.
pi_184688666
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 10:16 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Tja.. dat doen natuurlijk alle verkopers. ze moetenimmers verkopen. Isolatieboeren zeggen ook standaard dat spouwmuurisolatie "500-750 euro per jaar bespaart" (of 45% van de stookkosten). Beetje overgenomen van milieucentrale..

Sommige zijn wat eerlijker en zeggen dat je meer moet denken in de vorm van 20-30% besparing. In mijn geval misschien zelfs maar 10% besparing omdat ik al warmtepomp+isolatie heb en deze "vervangt" met extra isolatie.

zelf nadenken en narekenen blijft handig.
Ik heb ook 1 muur spouw laten vullen. No way in hell dat dat 30% heeft bespaard.
Maar het is onberekenbaar, want ik heb tegelijkertijd tig andere dingen gedaan.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_184688682
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 10:18 schreef bambino het volgende:

[..]

Ik heb ook 1 muur spouw laten vullen. No way in hell dat dat 30% heeft bespaard.
Maar het is onberekenbaar, want ik heb tegelijkertijd tig andere dingen gedaan.
Waarom 1 muur en niet alle muren? Een van de "als"-en is natuurlijk dat alle muren worden geisoleerd.

Die 30% is ook bedoeld voor een hoekwoning 2/1 kap. (zoals mijne)
pi_184688683
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 10:17 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Nee, eerst was het 2020. Dat kan eind zijn, maar ook begin 2020. Nu is het dus naar 2021 verplaatst. Maar nog steeds zonder toezeggingen.
https://www.zelfenergiepr(...)-verlengen-tot-2021/

Ik wist het wel dat ik het al eens gelezen had :)

En nee, dat was nog niet officieel dat het ook zo ging gebeuren. Maar het is nu ook niet officieel dat het in 2021 wel gaat gebeuren.

Dus het nieuws was er al wel eerder (dat het er aan kwam).
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_184688721
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 10:19 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Waarom 1 muur en niet alle muren? Een van de "als"-en is natuurlijk dat alle muren worden geisoleerd.
Omdat mijn voorkant gevel en achterkant gevel geen spouw hebben. En de andere muur een tussenmuur is met de buurman. Dus spouw of niet, doet daar bijzonder weinig.

Ik heb een hoekwoning, dus de kopse kan was belangrijk. Die spouw was ook heel groot, zo'n 14-18 cm. Die zit nu helemaal vol.

Inmiddels heb ik de hele voor en achter geval laten metselen (was keralit) en daar tussen zit nu een kleine spouw. Die blijft echter leeg (is 1-2 cm). Daarin zitten nu aluminium kozijnen met triple glas.

Ik zit in de zonnepanelen en warmtepomp wereld, dus energiezuinig is nu mijn ding. Hele woning is van kruipruimte tot nok gerenoveerd.

Als het bestond, had ik nu A+++ energielabel. Ik had al A voor de gevels, spouw, vloer, dak gedaan waren dankzij zonnepanelen en warmtepomp.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_184688755
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 10:14 schreef bambino het volgende:

[..]

Dit was toch al bekend? Ik had het een tijd terug ook al gelezen dat het nu 2021 zou worden.

[..]
Klopt, is geen verrassing maar wel een bevestiging ;)

quote:
Bij het "oost/west" systeem zit er tussen de panelen zelf nauwelijks verschil. Dus een 2MPP omvormer had (bijna) hetzelfde gedaan.
Echter heb je nu 32x37 euro ex. btw betaald voor optimizers + meer voor de omvormer. Maar dit is 1 dag. Wat is 1 jaar?
Ik raad SolarEdge dan ook niet aan standaard, tenzij je echt niet anders kan. Al zijn er natuurlijk ook andere oplossingen, zoals van Tigo.

Voor het dak op m'n woning was het wel praktisch, zeker met 25+11 panelen, wat niet echt in 1 sting is te krijgen op een 3-fase omvormer maar wat met SolarEdge prima kan.

Het is hobby en ik zit op ¤1,08 per Wp incl. BTW dus denk dat ik een prima deal heb ;)
pi_184688787
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 10:19 schreef bambino het volgende:

[..]

https://www.zelfenergiepr(...)-verlengen-tot-2021/

Ik wist het wel dat ik het al eens gelezen had :)

En nee, dat was nog niet officieel dat het ook zo ging gebeuren. Maar het is nu ook niet officieel dat het in 2021 wel gaat gebeuren.

Dus het nieuws was er al wel eerder (dat het er aan kwam).
Een paar maanden geleden zou ie idd met een voorstel van verlenging komen. Dat moest het kabinet goedkeuren. En inderdaad, ik lees nog nergens dat de goedkeuring voor de verlenging officieel is verleend.
pi_184688800
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 10:24 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Klopt, is geen verrassing maar wel een bevestiging ;)

[..]

Ik raad SolarEdge dan ook niet aan standaard, tenzij je echt niet anders kan. Al zijn er natuurlijk ook andere oplossingen, zoals van Tigo.

Voor het dak op m'n woning was het wel praktisch, zeker met 25+11 panelen, wat niet echt in 1 sting is te krijgen op een 3-fase omvormer maar wat met SolarEdge prima kan.

Het is hobby en ik zit op ¤1,08 per Wp incl. BTW dus denk dat ik een prima deal heb ;)
Wij doen tegenwoordig steeds meer SolarEdge. Systeem werkt gewoon goed en weinig gezeik mee.

Tigo doen we tegenwoordig bijna niet meer. Prijs is inmiddels zo goed als gelijk, en dan is SE beter.

En SE op het systeem met 25+11 is echt niet raar. Zou ik ook als 1e hebben geadviseerd.
Maar die andere 32 met 16-16 kan makkelijk op een 2MPP (mits andere seizoenen geen directe schaduw).
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_184688829
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 10:28 schreef bambino het volgende:

[..]

Wij doen tegenwoordig steeds meer SolarEdge. Systeem werkt gewoon goed en weinig gezeik mee.

Tigo doen we tegenwoordig bijna niet meer. Prijs is inmiddels zo goed als gelijk, en dan is SE beter.

En SE op het systeem met 25+11 is echt niet raar. Zou ik ook als 1e hebben geadviseerd.
Maar die andere 32 met 16-16 kan makkelijk op een 2MPP (mits andere seizoenen geen directe schaduw).
Ja, klopt, dat zei ik ook al :P

Al moet ik zeggen, nu met de laagstaande zon heb ik wel forse schaduwen van de woning van de buren. Maar dat is niet genoeg om het prijsverschil te verantwoorden.

Ik heb het vooral gedaan voor de hobby, de statistieken en te kunnen bewijzen dat panelen op het noorden ook prima werken, als de aanschafprijs maar goed is ;)
pi_184688858
Sailliant detail. Door het gewiebel van wiebes heb ik (en een paar andere buren) afgezien van de postcoderoosregeling.

Het is mij namelijk te onduidelijk hoe deze in de toekomst uit gaat zien. Wiebes heeft tussen neus en lippen door iets gezegd dat daar ook wat gaat veranderen.

Zo zie je maar weer wat de impact kan zijn van deze onzekerheid. Die vent heeft meer kapot gemaakt dan dat we lief hebben.

(mijn 8,1kWp aan zonnepanelen zijn niet afdoende om mijn verbruik+warmtepomp af te dekken denk ik)

quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 10:28 schreef bambino het volgende:

[..]

Wij doen tegenwoordig steeds meer SolarEdge. Systeem werkt gewoon goed en weinig gezeik mee.
Enige tips over optimizers die niet aan springen? Ik heb er een vijftal die bij grauw weer niet mee doen. terwijl hun directe buren dus wel (met minimale levering van een paar watt) wel wakker springen.

Niks aan te doen en gewoon negeren? Of kan er toch wat mis zijn?
pi_184688930
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 10:32 schreef athlonkmf het volgende:
Sailliant detail. Door het gewiebel van wiebes heb ik (en een paar andere buren) afgezien van de postcoderoosregeling.

Het is mij namelijk te onduidelijk hoe deze in de toekomst uit gaat zien. Wiebes heeft tussen neus en lippen door iets gezegd dat daar ook wat gaat veranderen.

Zo zie je maar weer wat de impact kan zijn van deze onzekerheid. Die vent heeft meer kapot gemaakt dan dat we lief hebben.

(mijn 8,1kWp aan zonnepanelen zijn niet afdoende om mijn verbruik+warmtepomp af te dekken denk ik)

[..]

Enige tips over optimizers die niet aan springen? Ik heb er een vijftal die bij grauw weer niet mee doen. terwijl hun directe buren dus wel (met minimale levering van een paar watt) wel wakker springen.

Niks aan te doen en gewoon negeren? Of kan er toch wat mis zijn?
Dat is wel "normaal" gedrag helaas :P
Maar denk niet dat je er veel mee verliest.

Het gebeurt hier ook alleen op dagen dat het zo donker is dat de opbrengst van het hele systeem niet eens boven de 1kWh komt.

Een paar panelen op noord hebben het wel eens als het heel helder is en ze in de schaduw liggen. Pas als de zon dan in het westen staat, zijn ze er allemaal weer.
Maar de rest heeft dan toch nog amper wat opgewekt.
pi_184688965
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 10:38 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Dat is wel "normaal" gedrag helaas :P
Maar denk niet dat je er veel mee verliest.

Het gebeurt hier ook alleen op dagen dat het zo donker is dat de opbrengst van het hele systeem niet eens boven de 1kWh komt.
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 10:38 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Dat is wel "normaal" gedrag helaas :P
Maar denk niet dat je er veel mee verliest.
Naja... 5x5W is natuurlijk al voldoende om 5 webcams aan te sturen. Alle beetjes helpen. Tis ook dat ik irriteer aan die 0W op de schema.. Dus eigenlijk is het maar goed ook dat ik (nog) niet heb uitgevogeld waar ik de opwek per optimizer kan uitlezen via de API...

Ik verbaas me er gewoon over dat van dezelfde optimizers een paar niet meewerken. En de directe buren wel. Ze gebruiken toch dezelfde chips dus moeten net zo efficient zijn neem ik aan.

(maar goed, bij een stringomvormer zal de hele groep niet meewerken, dus moet ik me daar maar mee troosten)
pi_184688981
Ik zie het nu ook op noord, het is helder.
Enkele panelen hebben 3,75Wh opgeleverd, 4 staan nog op 0... ofwel ¤0,000825 x 4 voor die panelen misgelopen :P
pi_184688987
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 10:42 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

[..]

Naja... 5x5W is natuurlijk al voldoende om 5 webcams aan te sturen. Alle beetjes helpen. Tis ook dat ik irriteer aan die 0W op de schema.. Dus eigenlijk is het maar goed ook dat ik (nog) niet heb uitgevogeld waar ik de opwek per optimizer kan uitlezen via de API...

(maar goed, bij een stringomvormer zal de hele groep niet meewerken, dus moet ik me daar maar mee troosten)
Watt of Wh ;)
pi_184689007
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 10:43 schreef MaGNeT het volgende:
Ik zie het nu ook op noord, het is helder.
Enkele panelen hebben 3,75Wh opgeleverd, 4 staan nog op 0... ofwel ¤0,000825 x 4 voor die panelen misgelopen :P
Het gaat niet om geld, maar om de statistieken ;)

Anders kan ik wel stoppen met het optimaliseren van mijn warmtepomp. Want dat heeft me maar 4,40 bespaart...



quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 10:44 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Watt of Wh ;)
Op playback is het Watt. Zonder playback Wh. ;)

pi_184689055
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 10:45 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Het gaat niet om geld, maar om de statistieken ;)

[ afbeelding ]

[..]

Op playback is het Watt. Zonder playback Wh. ;)
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Naja, ik kijk naar het verschil in dagopbrengst, anders is het niet te berekenen :P
pi_184689090
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 10:48 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Naja, ik kijk naar het verschil in dagopbrengst, anders is het niet te berekenen :P
Ik kijk naar het totaal.


Een zwarte paneel op de solaredgelayout blijf ik niks vinden (zwarte paneel op het dak wel weer heel mooi :P )

Maar het blijft knagen dat een vijftal optimizers dus blijkbaar "minder goed werken"
pi_184689143
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 10:50 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Ik kijk naar het totaal.
[ afbeelding ]

Een zwarte paneel op de solaredgelayout blijf ik niks vinden (zwarte paneel op het dak wel weer heel mooi :P )

Maar het blijft knagen dat een vijftal optimizers dus blijkbaar "minder goed werken"
Wil je het zeker weten of het optimizer gerelateerd is, dan zou je ze kunnen omwisselen op je dak.
Wel een klusje :P

Maar bedenk ook, je hebt dan misschien 0Wh staan, ze halen je string echter niet naar beneden.

Ik heb 25 (zuid / zuid-oost) + 11 (noord / noord-west) = 36 panelen in 1 string maar hoef me nooit druk te maken over welke panelen wel of geen zonlicht krijgen.
pi_184689161
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 10:53 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Wil je het zeker weten of het optimizer gerelateerd is, dan zou je ze kunnen omwisselen op je dak.
Wel een klusje :P

Maar bedenk ook, je hebt dan misschien 0Wh staan, ze halen je string echter niet naar beneden.
Wat ik me dus afvraag is of de panelen ook daadwerkelijk niks leveren als de optimizers op 0W staan. Of dat ze wel stroom leveren, maar het wordt niet geregistreerd.
pi_184689192
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 10:54 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Wat ik me dus afvraag is of de panelen ook daadwerkelijk niks leveren als de optimizers op 0W staan. Of dat ze wel stroom leveren, maar het wordt niet geregistreerd.
Ook nog een optie, de optimizers krijgen de stroom voor hun eigen werking (dus ook het aanmelden) uit het paneel. Het zijn ook nog eens DC-DC omvormers, wat ook verlies geeft.

Verlies heb je altijd door optimizers. Hun kracht zit in het flexibel omgaan met schaduwval.
Zolang ik maar een stuk of 12 tot 16 panelen heb die nog enigszins licht opvangen, heb ik opbrengst van de string :)
  dinsdag 29 januari 2019 @ 12:31:07 #270
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_184690659
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 10:14 schreef bambino het volgende:

[..]

Hier is het dus berekenbaar inderdaad. 436 is je laagste. Die maal het aantal panelen. Dan weet je verschil in opwek. Dat maal stroom prijs.

Als dat 80 euro is, is jou investering dus (sorry dat ik het zeg) 100% nutteloos geweest.
Voor de prijs van 2 optimizers heb je nu meer stroom opgewekt, echter heb jij 15 duo optimizers gekocht á 42 euro stuk.

Heb je dan ook een dikke omvormer? Want ik ken duo optimizers op SolarEdge alleen vanaf 15k.

[..]

SE5K omvormer op 5.1kWp. Een vergelijkbare SMA met 7 jaar minder garantie kost meer.
De 2 stuks die je noemt moet 4 zijn in 2 jaar. Zoals ik al zei, zo veel mensen zo veel wensen. Ik kijk wat verder dan enkel de tvt. Wat voor jou 100% nutteloos is, kan voor mij waardevol zijn :)

Heb Eur 6.641,- betaald overigens. Met een opbrengst van Eur 2.377,- (bij 21ct/kWh) in 2 jaar zou dat alsnog op een tvt van <6 jaar komen wat volgens mij lang niet gek is. Uiteraard afhankelijk van de salderingsregeling.

Zo ver ik weet nog geen 'niet-aanspringende' optimizers gehad. Zal er eens op letten. Vind het wel irritant dat de SE5K 's ochtends als ie aan gaat véél lawaai maakt. Ik heb nu een slaapkamper op zolder gemaakt, niet direct aan het ketelhok, maar zou me niet verbazen als je hem toch hoort een kamer verder.

[ Bericht 6% gewijzigd door leolinedance op 29-01-2019 12:49:29 ]
pi_184691764
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 12:31 schreef leolinedance het volgende:

[..]

SE5K omvormer op 5.1kWp. Een vergelijkbare SMA met 7 jaar minder garantie kost meer.
De 2 stuks die je noemt moet 4 zijn in 2 jaar. Zoals ik al zei, zo veel mensen zo veel wensen. Ik kijk wat verder dan enkel de tvt. Wat voor jou 100% nutteloos is, kan voor mij waardevol zijn :)

Heb Eur 6.641,- betaald overigens. Met een opbrengst van Eur 2.377,- (bij 21ct/kWh) in 2 jaar zou dat alsnog op een tvt van <6 jaar komen wat volgens mij lang niet gek is. Uiteraard afhankelijk van de salderingsregeling.

Zo ver ik weet nog geen 'niet-aanspringende' optimizers gehad. Zal er eens op letten. Vind het wel irritant dat de SE5K 's ochtends als ie aan gaat véél lawaai maakt. Ik heb nu een slaapkamper op zolder gemaakt, niet direct aan het ketelhok, maar zou me niet verbazen als je hem toch hoort een kamer verder.
SMA is inderdaad duurder dan een losse SE omvormer.
Maar een Omnik 5k is goedkoper.

Dan nog hebben we het over 15 optimizers die je blijkbaar niet terugverdiend. Dus nutteloos is het, op basis van investering, terugverdientijd, rendement. De enige waarde die het voor jou kan hebben is:
2 jaar meer garantie op omvormer
Beter merk omvormer
Inzicht per paneel ipv per omvormer

Als dat je 650 euro (ik denk zelfs iets meer) waard is, ex btw. Be my guest.

Maar ik kijk er naar als verkoper, dit is normaal gesproken niet verkoopbaar omdat ik het niet kan verdedigen. Tenzij je precies aan die 3 punten hierboven veel waarde hecht.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  dinsdag 29 januari 2019 @ 14:27:03 #272
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_184692669
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 13:35 schreef bambino het volgende:

Dan nog hebben we het over 15 optimizers die je blijkbaar niet terugverdiend.
Die begrijp ik echt niet...
pi_184692720
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 14:27 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Die begrijp ik echt niet...
Je zegt nu 80 euro meer opgewekt te hebben dan zonder optimizers.
Dan verdien je blijkbaar de optimizers niet terug als je er zo weinig mee verdiend t.o.v. de kosten van optimizers.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  dinsdag 29 januari 2019 @ 14:32:26 #274
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_184692777
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 14:29 schreef bambino het volgende:

[..]

Je zegt nu 80 euro meer opgewekt te hebben dan zonder optimizers.
Dan verdien je blijkbaar de optimizers niet terug als je er zo weinig mee verdiend t.o.v. de kosten van optimizers.
80 euro per jaar hè! :D
pi_184693923
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 14:32 schreef leolinedance het volgende:

[..]

80 euro per jaar hè! :D
Ok, dan verdien je dus net geen 2 optimizers per jaar terug als je van die 80 uit gaat.

Is 7,5 voor alleen de optimizers.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  dinsdag 29 januari 2019 @ 16:28:40 #276
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_184694986
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 15:38 schreef bambino het volgende:

[..]

Ok, dan verdien je dus net geen 2 optimizers per jaar terug als je van die 80 uit gaat.

Is 7,5 voor alleen de optimizers.
Prima dus ^O^ Grote kans dat ik hier nog lang woon na die 7,5 jaar

[ Bericht 0% gewijzigd door leolinedance op 29-01-2019 16:34:28 ]
pi_184700101
Zo'n 23kWh vandaag :)

En ook in de winter leveren noord en oost nog wel iets op ;)

pi_184706197
Ik heb 15 zonnepanelen op mijn dak liggen op zuidwest en met die panelen wek ik ruim voldoende op voor mijn verbruik. Ik heb ook nog een dakvlak met oriëntatie NoordOost, richting ongeveer 315 graden en een dakhelling van ongeveer 45 graden. Uit de tabellen haal ik een opbrengst van ongeveer 55% van de maximale opbrengst, de huidige panelen zitten boven de 80%. Ik verwacht op het dak op NO geen last te hebben van veel schaduw, alleen dat er bij de opkomende zon wat verlies is door huizen aan de overkant van de straat. Ik zou daar nog meer dan 10 panelen kwijt kunnen. Ik twijfel of het als investering rendabel is, dus bijna niet salderen en alleen terugleveren. Hoe kijken de kenners hier daar tegenaan? En wat voor systeem zou dan aan te raden zijn? Ik denk in eerste instantie aan een systeem met relatief goedkope panelen met iets minder piekvermogen en een standaard omvormer.
pi_184707094
quote:
0s.gif Op woensdag 30 januari 2019 09:14 schreef Faraday01 het volgende:
Ik heb 15 zonnepanelen op mijn dak liggen op zuidwest en met die panelen wek ik ruim voldoende op voor mijn verbruik. Ik heb ook nog een dakvlak met oriëntatie NoordOost, richting ongeveer 315 graden en een dakhelling van ongeveer 45 graden. Uit de tabellen haal ik een opbrengst van ongeveer 55% van de maximale opbrengst, de huidige panelen zitten boven de 80%. Ik verwacht op het dak op NO geen last te hebben van veel schaduw, alleen dat er bij de opkomende zon wat verlies is door huizen aan de overkant van de straat. Ik zou daar nog meer dan 10 panelen kwijt kunnen. Ik twijfel of het als investering rendabel is, dus bijna niet salderen en alleen terugleveren. Hoe kijken de kenners hier daar tegenaan? En wat voor systeem zou dan aan te raden zijn? Ik denk in eerste instantie aan een systeem met relatief goedkope panelen met iets minder piekvermogen en een standaard omvormer.
10 panelen en een goedkope stringomvormer lijkt me ook de beste manier voor een korte tvt.

Kijk naar panelen met de laagste prijs per Wp. Je zal dan ergens tussen de 275 en 300Wp panelen uitkomen verwacht ik.
pi_184707530
quote:
0s.gif Op woensdag 30 januari 2019 10:06 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

10 panelen en een goedkope stringomvormer lijkt me ook de beste manier voor een korte tvt.

Kijk naar panelen met de laagste prijs per Wp. Je zal dan ergens tussen de 275 en 300Wp panelen uitkomen verwacht ik.
wat denk jij dat de tvt ongeveer zal zijn? En is de oriëntatie goed genoeg om dit rendabel te laten worden of is het verlies van bijna de helft van de theoretische opbrengst te groot?
pi_184707773
quote:
1s.gif Op woensdag 30 januari 2019 10:40 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

wat denk jij dat de tvt ongeveer zal zijn? En is de oriëntatie goed genoeg om dit rendabel te laten worden of is het verlies van bijna de helft van de theoretische opbrengst te groot?
Zie hierboven, ik heb ze letterlijk in alle richtingen liggen :P

Als het bewolkt is, maakt het sowieso geen fluit uit in welke richting je panelen liggen. Op dat soort dagen doen alle panelen ongeveer hetzelfde qua opbrengst.

Alleen als de zon schijnt, krijgen panelen op het zuiden natuurlijk meer zonuren.

Als salderen verdwijnt in 2021, dan gaan we over op de "terugleversubsidie".
Niemand weet nog hoe hoog die subsidie wordt.
Als het ¤0,15 per kWh wordt dan heb je een opbrengst van ¤225 per jaar voor die 10 panelen.
Dat wordt een hele lange terugverdientijd...

Installateurs rekenen gewoon nog met salderen en spiegelen het allemaal heel mooi voor, zo ook bij mijn buren. Die hebben 6 offerte's aangevraagd voor ze iets hadden wat rond de ¤1,15 incl. BTW per kWh zat. Wil je een tvt onder de 15 jaar hebben dan moet je zeker niet boven die prijs uit komen.

Lastig, lastig...

Het scheelt natuurlijk wel dat je nog bijna 2 jaar kan salderen als je nu laat leggen.
En... je hebt ook nog een deel "eigen verbruik", zo'n 30%. Dat deel scheelt je echte kWh's in afname uit het net.

Ik heb dagen dat ik 8kWh opwek en maar slechts 2kWh teruglever, de rest heeft mijn warmtepomp (en wat standby apparatuur) dan opgemaakt. Maar dat scheelt me wel 6kWh kopen uit het net, tegen ¤0,23 per kWh.
pi_184707843
Vandaag:

Opgewekt: 2,3kWh
https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=70798&sid=62890

Teruggeleverd: 0,509kWh

Ofwel: mooi hoog eigen verbruik, dus ook als het salderen stopt "saldeer" ik nog een deel intern en daar doet de overheid niets aan, dat deel komt nooit langs de meter.
pi_184708143
Dank je Magnet!

Ik reken me zeker niet rijk en ik twijfel eerder of het uit kan. Salderen zit er ook de komende 2 jaar niet in omdat ik al meer opwek dan ik verbruik.

Als ik 14x280 Wp leg wek ik daarmee ongeveer 2150 kWh op bij 55%. Dat levert tegen mijn huidige teruglevertarief van 11ct ¤240 op. De terugleversubsidie zal afnemen dus stel gemiddeld 2ct over de eerste 15 jaar dan kom ik op in totaal ¤280 per jaar. Met ¤1,15 per Wp incl BTW is de tvt 16 jaar. Bij ¤1/Wp kom ik op 14 jaar en dan houd ik er nog geen rekening mee dat er een mvormer vervangen moet worden.

Ik denk ook na over een lucht-water warmtepomp en dat zou het wel wat aantrekkelijker kunnen maken als ik 20-30 % direct kan gebruiken daarvoor. Ik vind het lastig in te schatten of het de moeite waard is op dit moment
pi_184708216
quote:
0s.gif Op woensdag 30 januari 2019 11:21 schreef Faraday01 het volgende:
Dank je Magnet!

Ik reken me zeker niet rijk en ik twijfel eerder of het uit kan. Salderen zit er ook de komende 2 jaar niet in omdat ik al meer opwek dan ik verbruik.

Als ik 14x280 Wp leg wek ik daarmee ongeveer 2150 kWh op bij 55%. Dat levert tegen mijn huidige teruglevertarief van 11ct ¤240 op. De terugleversubsidie zal afnemen dus stel gemiddeld 2ct over de eerste 15 jaar dan kom ik op in totaal ¤280 per jaar. Met ¤1,15 per Wp incl BTW is de tvt 16 jaar. Bij ¤1/Wp kom ik op 14 jaar en dan houd ik er nog geen rekening mee dat er een mvormer vervangen moet worden.

Ik denk ook na over een lucht-water warmtepomp en dat zou het wel wat aantrekkelijker kunnen maken als ik 20-30 % direct kan gebruiken daarvoor. Ik vind het lastig in te schatten of het de moeite waard is op dit moment
Voor mij telt de VRH ook nog mee, op m'n rekening kost het geld alleen maar geld.

Als je het in 15 jaar terugverdient, heb je jaarlijks 6,67% rendement over je investering ;)
pi_184708403
quote:
0s.gif Op woensdag 30 januari 2019 11:26 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Voor mij telt de VRH ook nog mee, op m'n rekening kost het geld alleen maar geld.

Als je het in 15 jaar terugverdient, heb je jaarlijks 6,67% rendement over je investering ;)
om dat voor elkaar te krijgen moet ik dan nog iemand vinden die ze voor ¤1/Wp inclusief BTW en aansluiten in de meterkast op mijn dak legt en dat zal niet eenvoudig zijn :X
pi_184713099
quote:
1s.gif Op woensdag 30 januari 2019 11:37 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

om dat voor elkaar te krijgen moet ik dan nog iemand vinden die ze voor ¤1/Wp inclusief BTW en aansluiten in de meterkast op mijn dak legt en dat zal niet eenvoudig zijn :X
Is het een hoog dak?
pi_184713259
quote:
0s.gif Op woensdag 30 januari 2019 16:10 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Is het een hoog dak?
Twee bouwlagen met een schuine kap, 7-9 meter boven de grond.
pi_184713450
quote:
1s.gif Op woensdag 30 januari 2019 16:21 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Twee bouwlagen met een schuine kap, 7-9 meter boven de grond.
Ok, ik haak af, alles boven de 2 meter is te hoog :P
pi_184713929
quote:
0s.gif Op woensdag 30 januari 2019 16:32 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ok, ik haak af, alles boven de 2 meter is te hoog :P
Ik ook om het zelf te doen _O-

Uit verschillende tabellen en diagrammen komen verschillende uitkomsten, variërend van ongeveer 58% tot ongeveer 65%. Wat is het meest betrouwbaar? Oriëntatie is 315 graden NO en dakhelling 45 graden

[ Bericht 5% gewijzigd door Faraday01 op 30-01-2019 17:05:51 ]
pi_184714008
quote:
0s.gif Op woensdag 30 januari 2019 16:55 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Ik ook om het zelf te doen_O-

Uit verschillende tabellen en diagrammen komen verschillende uitkomsten, variërend van ongeveer 58% tot ongeveer 65%. Wat is het meest betrouwbaar? Oriëntatie is 315 graden NO en dakhelling 45 graden
Ik zou rekenen met 50% opbrengst. Als je binnen die 50% tot een acceptabele tvt weet te komen, dan valt het in de praktijk nog iets mee. Hangt ook af van het jaar, vorig jaar was bijvoorbeeld super gunstig maar je kan ook een jaar als 2013 (?) hebben.

Je kan je dak ook in SMA designweb gooien, dan heb je een behoorlijk goede schatting van wat het opbrengt.
pi_184719111
Zijn er hier meer met een goodwe omvormer? Onze omvormer krijg ik niet meer op de wifi nadat ons modem herstart werd. Echt alles al geprobeerd, niks werkt. Afstand kan het niet zijn, router en omvormer hangen meter uit elkaar. En inloggen op de wifi module lukt, maar verbinding met netwerk niet. En ja, diverse netwerken geprobeerd :(
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_184719214
Omvormer al van de stroom gehad?
pi_184719651
Nee dat nog niet, wel al meerdere malen gereset, zowel via knop op omvormer als via wifi module. Omvormer even stroom eraf kan geen kwaad verder? Dan kijk ik even of dat morgen lukt. Nu is ie sowieso uit en kan ik niks testen.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_184953635
Gaat mooi vandaag, iedere 10 minuten > 1kWh erbij :D

https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=70798&sid=62890

Warm water ook weer gratis gemaakt vandaag, rechtstreeks uit de panelen :)
pi_184954114
quote:
0s.gif Op maandag 11 februari 2019 13:22 schreef MaGNeT het volgende:
Gaat mooi vandaag, iedere 10 minuten > 1kWh erbij :D

https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=70798&sid=62890

Warm water ook weer gratis gemaakt vandaag, rechtstreeks uit de panelen :)
De efficiency valt mij wel wat tegen ;)

https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=52053&sid=47323
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_184954578
quote:
0s.gif Op maandag 11 februari 2019 13:52 schreef Patroon het volgende:

[..]

De efficiency valt mij wel wat tegen ;)

https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=52053&sid=47323
Ja, is wel logisch.
Heb 11 panelen op noord, 16 op oost, 16 op west en 25 op zuid.
Met name noord en oost halen flink de performance naar beneden maar op jaarbasis wekt het toch meer op dan lege dakpannen ;)

Had er graag meer op zuid gelegd maar het dak is niet groter :P
pi_184954587
quote:
0s.gif Op maandag 11 februari 2019 14:17 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ja, is wel logisch.
Heb 11 panelen op noord, 16 op oost, 16 op west en 25 op zuid.
Had er graag meer op zuid gelegd maar het dak is niet groter :P
Snap ik. Oost-west is wel weer beter als het salderen eraf gaat.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_184954596
quote:
1s.gif Op maandag 11 februari 2019 14:18 schreef Patroon het volgende:

[..]

Snap ik. Oost-west is wel weer beter als het salderen eraf gaat.
Ja, klopt, en iedere kWh van noord is ook mooi meegenomen, doet toch zo'n 55% t.o.v. zuid.
Vooral de late uurtjes in de zomer doen ze nog goed mee.
En als het egaal bewolkt is doen ze allemaal hetzelfde.
pi_184955080
quote:
0s.gif Op maandag 11 februari 2019 14:19 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ja, klopt, en iedere kWh van noord is ook mooi meegenomen, doet toch zo'n 55% t.o.v. zuid.
Vooral de late uurtjes in de zomer doen ze nog goed mee.
En als het egaal bewolkt is doen ze allemaal hetzelfde.
Nice.

Momenteel 6e plekje op Tweakers qua efficiency. Hopelijk kan ik dit jaar ook weer een paar keer een dagje "winnen"

https://pvoutput.org/liveteam.jsp?o=gss&d=desc&tid=426
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_184955722
Hoi allemaal,

Ik heb een vraagje over mijn zonnepanelen.
Ik gebruik de ginlong monitoring tool, maar ik snap niet wat ik moet invullen.

1. Volgens de specificatie heb ik ik 5200 Wp in totaal
(260 Wp x 20 zonnepanelen = 5200 Wp)


2. Bij het invullen van de informatie vraagt Ginlong om de hoeveelheid in kWp.
Dat zou dan 5,2 moeten zijn? (foute waarde ingevuld zodat de rode tekst tevoorschijn kwam)


3. Maar uiteindelijk krijg ik dan de volgende notatie:


Heb ik het zo goed ingevuld? kW is toch iets anders dan kWp?
Sometimes it seems like lately, I just don't know. Better sit back and go, with the flow.
pi_184955774
quote:
0s.gif Op maandag 11 februari 2019 15:36 schreef mjh487 het volgende:
Hoi allemaal,

Ik heb een vraagje over mijn zonnepanelen.
Ik gebruik de ginlong monitoring tool, maar ik snap niet wat ik moet invullen.

1. Volgens de specificatie heb ik ik 5200 Wp in totaal
(260 Wp x 20 zonnepanelen = 5200 Wp)
[ afbeelding ]

2. Bij het invullen van de informatie vraagt Ginlong om de hoeveelheid in kWp.
Dat zou dan 5,2 moeten zijn? (foute waarde ingevuld zodat de rode tekst tevoorschijn kwam)
[ afbeelding ]

3. Maar uiteindelijk krijg ik dan de volgende notatie:
[ afbeelding ]

Heb ik het zo goed ingevuld? kW is toch iets anders dan kWp?
Ja, is goed zo :)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')