abonnement Unibet Coolblue
pi_182377950
quote:
quote:
De BNPB maakte ook bekend dat reddingswerkers vanaf donderdag niet meer op zoek gaan naar overlevenden. Donderdag is het bijna twee weken geleden dat de aardbeving plaatsvond en dan worden de vermisten officieel dood verklaard.
Dat is spijtig.
  Moderator maandag 8 oktober 2018 @ 22:16:45 #103
8781 crew  Frutsel
pi_182401204
quote:
Dodental tsunami en aardbeving stijgt naar 1944
Het dodental door de aardbeving en tsunami die het Indonesische eiland Sulawesi vorige week hebben getroffen, is opgelopen naar 1.944. De Indonesische autoriteiten denken dat de telling nog bijna drie keer hoger kan uitvallen.

Nog zo'n vijfduizend mensen zijn vermist. De meesten van hen zijn inwoners van Balaroa en Petobo, de twee delen van de stad Palu die het zwaarst werden getroffen.

Door de aardbeving werd de bovenste laag grond in de stadsdelen vloeibaar, waardoor hele huizen door de modder werden opgeslokt.

Het is inmiddels tien dagen geleden dat het natuurgeweld Sulawesi trof. Reddingswerkzaamheden zijn nog in volle gang, hoewel de hulpdiensten weinig hoop hebben dat er nog overlevenden zullen worden gevonden.

"Het zou een wonder zijn als we nog iemand in leven vinden", zei Muhammad Syaugi, directeur van het Nationale Zoek- en Reddingsteam zondag.

Vanaf aanstaande donderdag zal officieel worden aangenomen dat de vermisten zijn omgekomen.
pi_182406216
quote:
VRT-reporter over Sulawesi: "Wie geluk heeft kan uitvaart regelen, grootste deel slachtoffers wordt in put gegooid"

"Wie geluk heeft kan zelf de uitvaart regelen, maar het grootse deel van de slachtoffers wordt in een put gegooid", dat vertelt VRT-reporter Yassine Atari in "De afspraak". Hij is afgereisd naar het Indonesische eiland Sulawesi net na de aardbeving en de tsunami, die er elf dagen geleden plaatsvonden. Bij de ramp vielen bijna 2.000 doden, nog eens duizenden mensen zijn vermist.

ma 08 okt 22:08

Alles ligt gewoon plat in Palu. De gebouwen en huizen zijn er ingestort en er is geen elektriciteit”, zegt Atari in het VRT-programma. De reporter bracht een week door in Palu, een plek in de zwaarst getroffen streek in het noordwesten van het eiland.

“Het is niet evident voor de hulpverleners om in deze regio te geraken.” Atari zelf is met de eerste commerciële vlucht naar het eiland afgereisd. “De hulpdiensten proberen de regio via de weg te bereiken, maar het is 21 uur rijden en de weg is heel moeilijk bereikbaar.”

“Plunderen mag”
Volgens Atari vormt de veiligheid in de regio ook een groot probleem. “In het begin werden alle vrachtwagens geplunderd. De overheid liet het plunderen in het begin ook toe, enkel voor de basisbenodigdheden. Men zei dat alle winkels vergoed zouden worden”, aldus Atari.

“Maar daarna werd het ingetrokken, omdat er wel hulp onderweg was. Wie nu nog plundert wordt beschoten, werd er gezegd.” Hij heeft ook erg weinig internationale hulp ter plaatse gezien. Volgens Atari ook omdat de overheid wil laten zien dat ze het zelf onder controle hebben.

“Duizenden mensen zijn hun huis kwijt. De mensen slapen gewoon op straat. Zelfs de mensen die hun huis nog hebben slapen op straat uit angst voor de naschokken. Op pleinen bouwen mensen geïmproviseerde shelters en daar slapen ze.” Ook Atari sliep op straat tussen de inwoners.

Massagraf
Heel wat mensen zijn hun familieleden kwijt. “Ze weten niet of ze in leven zijn, begraven zijn of nog begraven moeten worden. De reporter ging zelf naar zo’n massagraf. “Ik heb gewoon een vochtspoor gevolgd om tot bij het massagraf te geraken. De mensen worden namelijk uit de modder gehaald, op vrachtwagens geladen en naar de massagraven gereden.”

Aan het massagraf kwam Atari een man tegen die al twee dagen op zijn vrouw stond te wachten. De man wist enkel dat zijn vrouw in een gele lijkzak was gestopt en hij hoopte haar daar te vinden. “Veel mensen weten gewoon niet waar hun familieleden begraven zullen worden. Wie geluk heeft kan zelf de uitvaart regelen, maar het grootse deel van de slachtoffers wordt in een put gegooid.”

De hulpverleners hebben nog veel werk voor de boeg. “In Palu hebben ze maar een heel klein stuk kunnen doorzoeken, maar het gebied is enorm”, aldus Atari.

Atari wil blijven berichten over dit soort rampen. “Op deze manier maak je van mensen een getuige en wanneer je hen een getuige maakt, dragen ze ook ergens een verantwoordelijkheid met zich mee en dat is het doel.”
https://www.vrt.be/vrtnws(...)-een-vochtspoor-gev/
pi_182484626
quote:
Wat een trieste bedoening die response onder die video. Wat een trieste stemmingmakers.

[ Bericht 6% gewijzigd door thesiren.nl op 13-10-2018 08:20:20 ]
  Moderator woensdag 17 oktober 2018 @ 09:04:28 #109
8781 crew  Frutsel
pi_182565144
https://www.accuweather.c(...)s-ever-seen/70006341

2000 doden inmiddels en nog 5000 vermisten... dus dat dodental zal wel ergens rond de 7000-8000 gaan uitkomen :{
  Moderator dinsdag 5 februari 2019 @ 10:30:09 #110
8781 crew  Frutsel
pi_184831085
quote:
Dodental Sulawesi vastgesteld op 4340
Het dodental als gevolg van de meerdere aardbevingen en een tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi is definitief vastgesteld op 4.340, zo hebben de lokale autoriteiten bekendgemaakt.

De lokale gouverneur Longki Djanggola deelde het cijfer woensdag in gesprek met The Jakarta Post. Eind oktober lag het dodental nog op 2.081.

De tsunami kwam op 28 september aan land in de plaats Palu, nadat een aardbeving met een magnitude van 7.5 had plaatsgevonden. In de daaropvolgende dagen volgden meerdere bevingen.

Bijna de helft van de dodelijke slachtoffers viel in Palu. Volgens de Indonesische krant zijn 667 vermisten doodverklaard. 1.016 lichamen konden niet meer worden geïdentificeerd. In de weken na het natuurgeweld werden nog lichamen onder het puin vandaan gehaald.

De aardbevingen en tsunami hebben een spoor van vernieling achtergelaten op Sulawesi. 3.673 gebouwen werden volledig verwoest en ruim 39.000 panden raakten beschadigd.

Door een tekort aan geschikte woonvoorzieningen leeft een deel van de getroffen inwoners nog altijd in opvangen, meldt The Jakarta Post. Van de 699 tijdelijke wooncomplexen die gebouwd worden, zijn er 217 opgeleverd.

Meerdere landen hebben miljoenen euro's beschikbaar gesteld voor noodhulp op Sulawesi. De Wereldbank heeft een fonds van bijna 865 miljoen euro klaarstaan om Indonesië te helpen bij de wederopbouw.
  Moderator woensdag 6 maart 2019 @ 13:37:43 #111
8781 crew  Frutsel
pi_185429199
quote:
Tsunami Sulawesi kwam door schokgolfscheuring
Geologie Een schokgolfscheuring is als een vliegtuig dat door de geluidsbarrière knalt. Zo kan een tsunami ontstaan.

De tsunami die vorig jaar 28 september het Indonesische eiland Sulawesi trof, en meer dan 4.000 slachtoffers maakte, kwam als een verrassing. Hoe konden die metershoge golven zijn veroorzaakt, vroegen geologen zich al snel af. Want de oorsprong van de zware aardbeving lag bij de bekende, circa 400 kilometer lange Palu-Koro breuk. Dat is weliswaar een zeer actieve breuk, die de vorige eeuw acht zware aardbevingen veroorzaakte. Maar het is ook een breuk van het type zijschuiving (strike-slip fault), en die veroorzaken doorgaans geen tsunami’s. Bij dit type schuiven twee stukken breukgesteente in horizontale richting langs elkaar, terwijl tsunami’s vooral worden gezien bij verschuivingen in het vertikale vlak.

Deze week verschenen twee artikelen in Nature Geoscience die eenzelfde mogelijke verklaring aandragen: er heeft zich een zogeheten supershear rupture voorgedaan. Bij dit zeldzame fenomeen verplaatst het breukfront (het punt waar een breuk begint te glijden en zich vanaf daar voortzet) sneller dan de seismische schuifgolven die er door worden opgewekt – normaal is het andersom. Het Engelse Wikipedia-lemma vergelijkt het met een vliegtuig dat door de geluidsbarrière knalt. Zo’n ‘schokgolfscheuring’ kan sterke grondtrillingen veroorzaken. En wellicht een tsunami.

Seismische gegevens
De twee onderzoeksgroepen kwamen via verschillend onderzoek apart van elkaar tot de conclusie dat er sprake moet zijn geweest van zo’n supershear rupture. De ene groep gebruikte seismische gegevens om de lengte en de duur ervan af te leiden. Ze komen erop uit dat de snelheid van de scheuring inderdaad hoger was (4,1 km/s) dan die van de schuifgolven (3,4 tot 3,8 km/s).

De andere groep onderzocht satellietbeelden van de grondverplaatsing aan het oppervlak, en leidde daaruit af wat er ondergronds moet zijn gebeurd. Het idee is dat onder plekken met weinig grondverplaatsing het breukfront snel is gepasseerd. Zulke stukken zien ze vooral ten zuiden van hoofdstad Palu. De aardbeving begon 80 km noordelijk.

In een commentaar op de twee artikelen schrijft aardbevingsdeskundige Martin Mai van de King Abdullah University of Science and Technology in Thuwal, Saoedi-Arabië, dat beide groepen op indirecte weg op die schokgolfscheuring komen. Of die daadwerkelijk heeft plaatsgevonden zal verder onderzoek moeten uitwijzen. Datzelfde geldt voor de vraag of die scheuring heeft bijgedragen aan de tsunami.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')