De 'live' kooktopics met foto's vind ik altijd leuk om te volgen hier. Zoals de meesten wel zullen weten, kook ik ook graag - alleen van de luxe diners maak ik foto's. Maar op vrije dagen als deze maak ik ook graag gerechten die wat makkelijker zijn, maar iets meer tijd vergen.
Vorige week kwamen we terug van vakantie en had ik weer zin om mijn gele stoofpan te gebruiken. Ik had nog vier prachtige sukadelappen in de vriezer liggen, in de loop van de week stapelden zich wat ingrediënten op (wijn, wortel) en dus besloot ik vandaag op mijn vrije dag een soort bolognesesaus te maken. Zonder recept (volg ik volgende keer wel) maar gewoon lekker improviseren. Vaak genoeg gemaakt, dus moet goed komen.
Ik heb geen verzamelfoto en ook niet van het snijden, maar ik begon natuurlijk met de basis:
- Wortel, ui, bleekselderij en knoflook fijnsnijden. Ik had geen spek of pancetta, dus deed ik het zo in een pan met boter om rustig te gaan stoven. En ja, dit is allemaal met de hand gesneden, hoewel dit niet mijn mooiste brunoise ooit is - ik vind dat gewoon leuk om te doen als ik de hele dag de tijd heb.
- Sukade in stukjes snijden en op hoog vuur lekker karameliseren.
- Inmiddels kon er tomatenpuree, oregano en nootmuskaat bij de groenten. Roeren en bakken.
- Het vlees moet goed bruin worden. Iets als dit (ging hierna nog iets verder), want ik wil smaken opbouwen. Normaal doe ik dit met gehakt, maar ik ga er vanuit dat dit met de sukade ook prima lukt.
- Dan een scheut volle melk erbij. Dit n.a.v. de discussie hier onlangs ergens in CUL over smaken opbouwen. Goed in laten koken.
- Als het er zo uit ziet, volgende scheut melk erbij. De rest van de melk kan ik dit weekend mooi gebruiken voor cappuccino.
- Dit laat ik inkoken tot er een klein wit laagje om het vlees zit. Wordt lekker. Ik giet er een enorm glas rode port bij en het restant van een fles rode wijn die we gisteren bij de borrel hadden. Het vlees staat bijna volledig onder, dus het is iets meer dan ik eigenlijk wilde. Dit laat ik echter ook weer inkoken, dus levert vast weer extra veel smaak op en ik wil ook een stevige saus.
[ Bericht 0% gewijzigd door vinnypassy op 21-09-2018 14:19:33 ]