abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 21 september 2018 @ 14:04:17 #1
313219 vinnypassy
Everything is in our mind.
pi_182046935
De 'live' kooktopics met foto's vind ik altijd leuk om te volgen hier. Zoals de meesten wel zullen weten, kook ik ook graag - alleen van de luxe diners maak ik foto's. Maar op vrije dagen als deze maak ik ook graag gerechten die wat makkelijker zijn, maar iets meer tijd vergen.

Vorige week kwamen we terug van vakantie en had ik weer zin om mijn gele stoofpan te gebruiken. Ik had nog vier prachtige sukadelappen in de vriezer liggen, in de loop van de week stapelden zich wat ingrediënten op (wijn, wortel) en dus besloot ik vandaag op mijn vrije dag een soort bolognesesaus te maken. Zonder recept (volg ik volgende keer wel) maar gewoon lekker improviseren. Vaak genoeg gemaakt, dus moet goed komen.

Ik heb geen verzamelfoto en ook niet van het snijden, maar ik begon natuurlijk met de basis:
- Wortel, ui, bleekselderij en knoflook fijnsnijden. Ik had geen spek of pancetta, dus deed ik het zo in een pan met boter om rustig te gaan stoven. En ja, dit is allemaal met de hand gesneden, hoewel dit niet mijn mooiste brunoise ooit is - ik vind dat gewoon leuk om te doen als ik de hele dag de tijd heb.



- Sukade in stukjes snijden en op hoog vuur lekker karameliseren.



- Inmiddels kon er tomatenpuree, oregano en nootmuskaat bij de groenten. Roeren en bakken.



- Het vlees moet goed bruin worden. Iets als dit (ging hierna nog iets verder), want ik wil smaken opbouwen. Normaal doe ik dit met gehakt, maar ik ga er vanuit dat dit met de sukade ook prima lukt.



- Dan een scheut volle melk erbij. Dit n.a.v. de discussie hier onlangs ergens in CUL over smaken opbouwen. Goed in laten koken.



- Als het er zo uit ziet, volgende scheut melk erbij. De rest van de melk kan ik dit weekend mooi gebruiken voor cappuccino.



- Dit laat ik inkoken tot er een klein wit laagje om het vlees zit. Wordt lekker. Ik giet er een enorm glas rode port bij en het restant van een fles rode wijn die we gisteren bij de borrel hadden. Het vlees staat bijna volledig onder, dus het is iets meer dan ik eigenlijk wilde. Dit laat ik echter ook weer inkoken, dus levert vast weer extra veel smaak op en ik wil ook een stevige saus.



[ Bericht 0% gewijzigd door vinnypassy op 21-09-2018 14:19:33 ]
  vrijdag 21 september 2018 @ 14:11:33 #2
313219 vinnypassy
Everything is in our mind.
pi_182047054
Dat gaat de goede kant op, er is nog ongeveer een derde over.



Tijd om er een halve liter warme rundvleesbouillon bij te doen, die gaat gelijk weer koken in de hete pan. Ook deze laat ik weer inkoken, ik wil diepe maken.

  vrijdag 21 september 2018 @ 14:14:19 #3
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_182047113
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 september 2018 14:04 schreef vinnypassy het volgende:
Wortel, ui, selderij
Ik zie geen selderij. :{w
  vrijdag 21 september 2018 @ 14:16:21 #4
313219 vinnypassy
Everything is in our mind.
pi_182047154
Sorry, ik zeg altijd selderij ipv bleekselderij. ;)
  vrijdag 21 september 2018 @ 14:18:53 #5
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_182047203
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 september 2018 14:16 schreef vinnypassy het volgende:
Sorry, ik zeg altijd selderij ipv bleekselderij. ;)
Kan goed fout aflopen als iemand je recept wil namaken.
Hup, de editknop in jij!
  vrijdag 21 september 2018 @ 14:19:12 #6
313219 vinnypassy
Everything is in our mind.
pi_182047210
Dit ruikt heerlijk.



Ik ben vergeten de mirepoix toe te voegen voordat ik de wijn erbij deed, dus dat doe ik nu maar snel. Gaat wel iets schelen qua smaak, maar so be it. Er zit al extra wijn en bouillon in.

  vrijdag 21 september 2018 @ 14:20:36 #7
313219 vinnypassy
Everything is in our mind.
pi_182047236
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 september 2018 14:18 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Kan goed fout aflopen als iemand je recept wil namaken.
Hup, de editknop in jij!
Jaja, al gedaan. Ik gooi mijn recept ook nog wel online met hoeveelheden erbij, wat beter werkt dan 'een scheut melk' en 'een groot glas wijn'.
  vrijdag 21 september 2018 @ 14:25:18 #8
313219 vinnypassy
Everything is in our mind.
pi_182047319
Tijd voor de laatste stappen voordat het vuur laag kan. Eerst een kruidenbundeltje maken; bleekselderijblad, basilicum, tijm en laurierblad.



Blik tomaten opentrekken.



Dat in de pan doen.



Om vervolgens het deksel erop te gooien, het vuur laag te zetten en over twee uurtjes weer eens te kijken hoe het ermee staat.



Tussendoor de keuken dus ook weer geordend, dus nu kan ik ff een filmpje opzetten.
  vrijdag 21 september 2018 @ 16:49:39 #9
313219 vinnypassy
Everything is in our mind.
pi_182049830
Na twee uur heeft de saus een wat donkerdere kleur gekregen, maar vooral qua smaak gaat het de goede kant. Lekker vol en het ruikt hier fantastisch, de smaak is al een stuk intenser dan aan het begin. Het vlees houdt nog mooi vorm in de pan, maar kun je eenvoudig uit elkaar drukken. Nog een uurtje of twee op heel laag vuur en dan is het genoeg geweest voor vandaag.



pi_182049997
Ik krijg hier honger van :9~
Spoilers!
  vrijdag 21 september 2018 @ 17:25:06 #11
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_182050425
Vast een lekkere saus, maar heeft inderdaad niks met bolognese te maken.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  vrijdag 21 september 2018 @ 18:58:33 #12
313219 vinnypassy
Everything is in our mind.
pi_182051903
Het is ook zeker een lekkere saus! Dit is hem geworden, waarbij het vlees heerlijk zacht is geworden. De saus mag nu afkoelen, zondag ga ik hem opeten.

pi_182053446
:9
pi_182055876
Ziet er lekker uit, die nootmuskaat zou ik zelf niet zo snel doen. Verder zou ik de basilicum gewoon los erin gooien, kan je prima eten hoor, zeker als het helemaal geslonken is :)
  Moderator vrijdag 21 september 2018 @ 22:07:49 #15
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_182055907
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 september 2018 17:25 schreef golfer het volgende:
Vast een lekkere saus, maar heeft inderdaad niks met bolognese te maken.
Meer dan hetgeen wat de meesten bolognese noemen.
Ik heb het recept niet zo paraat, maar rundvlees, wijn, tomaat, wortel, bleekselderij en een scheutje melk horen er wel in.

Enige op/aanmerking is dat vlees niet door de gehaktmolen is gehaald en dat het spek ontbreekt.
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator vrijdag 21 september 2018 @ 22:09:41 #16
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_182055939
Overigens, ik was al van plan om dit weekend bolognesesaus te maken.
Kranplätze müssen verdichtet sein
  vrijdag 21 september 2018 @ 22:28:32 #17
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_182056293
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 september 2018 18:58 schreef vinnypassy het volgende:
Het is ook zeker een lekkere saus! Dit is hem geworden, waarbij het vlees heerlijk zacht is geworden. De saus mag nu afkoelen, zondag ga ik hem opeten.

[ afbeelding ]
Ziet er lekker uit. Prima Bolognese. ^O^
  vrijdag 21 september 2018 @ 22:29:44 #18
313219 vinnypassy
Everything is in our mind.
pi_182056314
quote:
1s.gif Op vrijdag 21 september 2018 22:07 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Meer dan hetgeen wat de meesten bolognese noemen.
Ik heb het recept niet zo paraat, maar rundvlees, wijn, tomaat, wortel, bleekselderij en een scheutje melk horen er wel in.

Enige op/aanmerking is dat vlees niet door de gehaktmolen is gehaald en dat het spek ontbreekt.
Normaal maak ik hem inderdaad ook met spek/pancetta bij de groenten en met gehakt ipv sukade, maar ik moest ff restjes opmaken. Ik heb ooit voor een vriendin het recept van mijn saus opgeschreven zoals ik hem normaal maak.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
  vrijdag 21 september 2018 @ 22:30:46 #19
313219 vinnypassy
Everything is in our mind.
pi_182056331
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 september 2018 22:29 schreef vinnypassy het volgende:

[..]

Normaal maak ik hem inderdaad ook met spek/pancetta bij de groenten en met gehakt ipv sukade, maar ik moest ff restjes opmaken. Ik heb ooit voor een vriendin het recept van mijn saus opgeschreven zoals ik hem normaal maak.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 september 2018 22:05 schreef 111210 het volgende:
Ziet er lekker uit, die nootmuskaat zou ik zelf niet zo snel doen. Verder zou ik de basilicum gewoon los erin gooien, kan je prima eten hoor, zeker als het helemaal geslonken is :)
Ik heb hem ook wel zonder gemaakt, maar dat beetje nootmuskaat maakt hem net iets hartiger. Maakt een beetje het verschil tussen lekker en erg lekker. :)
  zaterdag 22 september 2018 @ 13:43:20 #20
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_182064583
Wat Robin zegt! Goeie saus man! _O_
Siesta & Fiesta!
pi_182066601
Lekker zeg! Met aandacht en tijd gemaakt.
Wil je zondag nog een foto plaatsen van de saus bovenop je pasta?
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
  zaterdag 22 september 2018 @ 18:38:24 #22
313219 vinnypassy
Everything is in our mind.
pi_182068215
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 september 2018 16:51 schreef FutureFairytale het volgende:
Lekker zeg! Met aandacht en tijd gemaakt.
Wil je zondag nog een foto plaatsen van de saus bovenop je pasta?
Komt goed!
pi_182069646
Ik heb een keer een bolognese-recept gevolgd waarbij aangeraden werd om er gepureerde kippenlevertjes doorheen te doen. "Maak je geen zorgen" werd er bij gezegd.

Heb de hele pan weg kunnen gooien :r

Deze saus ziet er prima uit! Goed topic.
  maandag 24 september 2018 @ 09:34:58 #24
313219 vinnypassy
Everything is in our mind.
pi_182098235
Bij het opwarmen van de saus besloot ik het vlees maar ff uit elkaar te trekken (of gewoon duwen met de lepel), zodat het vlees gelijkmatiger verdeeld werd door de saus.



Eerst saus bij de pasta scheppen en goed mengen.



Vervolgens op het bord, nog iets extra saus eroverheen en afmaken met wat geraspte parmezaan .



Ik kan jullie vertellen: het was héérlijk! We dronken er een fles Peconio bij, die we vorig jaar zelf vanuit Toscane hadden meegenomen.

Dit was onderdeel van een eenvoudig Italiaans driegangendiner. Vooraf hadden we mijn versie van caprese (buffelmozzarella met alleen de zaadjes en het vocht van tomaat (die ik meng met wat olijfolie, azijn, sjalot en peper & zeezout) en basilicum), achteraf mascarponecrème (2 eigeel met 80g suiker opkloppen, mengen met 200g mascarpone en 2 opgeklopte eiwitten) met bosvruchten in wat likeur en fijngemalen kandijkoek - dit recept kregen we van onze agriturismo dit jaar.





Kwaliteit van de foto's is niet top, maar doe het er maar mee. :-)
pi_182098642
O+
Spoilers!
pi_182098753
Dit ontstijgt het niveau van de eerdere "macaroni a la ... " topics wel zeg. Ik ga m ook een keer zo maken Vinny, fuck dat eeuwige gehakt. t is herfst sinds dit weekend dus draadjesvlees tijd!
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_182102715
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 september 2018 20:07 schreef Takadanobaba het volgende:
Ik heb een keer een bolognese-recept gevolgd waarbij aangeraden werd om er gepureerde kippenlevertjes doorheen te doen. "Maak je geen zorgen" werd er bij gezegd.

Heb de hele pan weg kunnen gooien :r

Deze saus ziet er prima uit! Goed topic.
Ik vind dit dan juist weer geniaal. Gaat standaard in mijn saus.
  maandag 24 september 2018 @ 14:51:59 #28
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_182103560
Gistermiddag op 24Kitchen Jamie in Italië (Toscane), deze ragu zien maken, die wel een beetje lijkt op die van Vinny:

https://www.24kitchen.nl/(...)eesragu#ingredienten
https://www.24kitchen.nl/(...)ragu#bereidingswijze
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  maandag 24 september 2018 @ 23:03:59 #29
233495 LPFAN
<3 Linkin Park
pi_182115452
Krijg er honger van :9
Kom een kijkje nemen op onze facebookpagina van Stichting Queri.
https://www.facebook.com/thuiszorgvoordieren/
pi_182117215
Fantastisch (weer) vinny!
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')