abonnement Unibet Coolblue
pi_182005948
Dit is iets waar ik nu al een paar jaar tegenaan loop, en ik baal er wel van.

Ik vind het zelf heel belangrijk om mijzelf ''normaal'' en nuchter te gedragen. Zo ben ik ook opgevoed, en ik merk dat veel mensen dit een prettige eigenschap vinden. Dit was ook de reden dat ik als een van de weinigen nog bevriend was met bepaalde jongens van mijn studentenvereniging, oud voetbalteam en zelfs nog mijn basisschool klas, die elkaar onderling niet meer spraken : deze mensen bleven contact met mij zoeken en wilden de vriendschap graag onderhouden.

Nu ben ik 29, en tot zo'n beetje mijn 25e/26e vond ik het vooral heel belangrijk om door iedereen aardig gevonden te worden. Ik was voorkomend, behulpzaam en té aardig. Ik vond het moeilijk om mensen rechtstreeks ergens op aan te spreken, ondanks dat ik gedrag van bepaalde vrienden soms niet oke vond.

Inmiddels ben ik ouder, mijn enorme behoefte om constant van alles met vrienden te doen wordt ook steeds minder, maar ook durf ik meer voor mijzelf te kiezen en twijfel ik minder lang of bepaald gedrag van anderen jegens mij wel goed/echt vriendschappelijk is of dat iemand over mij heen probeert te lopen of zich t.o.v. mij bijvoorbeeld dominant opstelt. Ik durf nu beter knopen door te hakken en te beslissen om bepaalde vriendschappen te beëindigen als ik voel dat er in de essentie iets niet goed zit.

Dit heeft ertoe geleid dat ik de afgelopen ca. drie jaar vier vriendschappen heb moeten beëindigen. Ik vond dit ergens wel jammer, want deze personen hadden ook goede eigenschappen/heb ik leuke dingen bij meegemaakt. Maar tegelijkertijd vertoonden ze jegens mij bepaald gedrag waarvan ik vond dat dit niet toelaatbaar was en waarvan ik ook vond dat ik enige ruggengraat moest tonen en niet zo over mij heen moest laten lopen.

Er was dan bijvoorbeeld sprake van:

1) enorme dominantie : alles willen bepalen wat er wordt ondernomen. Als je vier keer mee gaat maar een vijfde keer geef je aan dat je niet kunt/geen zin hebt dan tien keer gaan bellen, bijna een soort verantwoording eisen waarom je niet mee gaat;
2) afgunst; vervelende dingen zeggen of wat ik doe/koop/waar ik woon;
3) inconsistent gedrag: prettig zijn als je 1 op 1 samen iets doet, maar als er andere personen bij komen (die in zijn ogen ''prominenter'' waren), dan was ik opeens niets meer

Enerzijds ben ik blij dat ik nu beter bepaalde contacten durf te beëindigen, omdat dit ook rust geeft en frustratie scheelt. Aan de andere kant merk ik dat je van sommige mensen ook wel bepaalde dingen moet tolereren. Er zijn nu eenmaal best veel mensen met moeilijke / complexe eigenschappen en/of onzekerheden over zichzelf waaruit ook weer vreemd/inconsistent gedrag uit voortvloeit. Als je alleen maar vrienden bent/kunt blijven met mensen die 100% aan jouw ideaalbeeld voldoen en die in jouw ogen nooit wat ''fout'' doen, dan zullen de meeste mensen denk ik nauwelijks vrienden over houden.

Ben wel benieuwd hoe jullie hier tegenaan kijken. Als je naar je eigen (vroegere) vriendschappen kijkt : wat pik je wel van een vriend en wat niet? Wanneer is bepaald gedrag voor jou aanleiding om een vriendschap te beëindigen?
pi_182005998
Neuken met m'n ex is voor mij een goede reden om een lange vriendschap te beëindigen.
pi_182006061
quote:
0s.gif Op woensdag 19 september 2018 14:24 schreef T-D het volgende:
Neuken met m'n ex is voor mij een goede reden om een lange vriendschap te beëindigen.
Met je ex? Toch geen probleem dan?
pi_182006130
Veel mensen hebben grote ego's. Volgens mij is dit nu in de tijd van instagram / vloggen etc. erger dan voorheen. Vooral rond de dertig zijn veel mensen bezig met settelen en kijken ze ook erg om hun heen hoe succesvol zij zijn t.o.v. anderen.

In mijn sociale omgeving merk ik dat mensen zich hierdoor ook anders gedragen. Een vriend die een betere baan krijgt en daardoor opeens arroganter gaat communiceren o.i.d. Die is gewoon niet meer zoals een jaar terug.

Vriendschappen beëindig ik nooit definitief, ik ga geen bericht sturen van ''de vriendschap is beëindigd'' ofzo. Wel stop ik soms met investeren in bepaalde mensen, vaak komen ze dan vanzelf na een tijdje weer bij je terug. Op dat moment beslis ik of ik daar ook behoefte aan heb.
  woensdag 19 september 2018 @ 20:29:24 #5
136343 BasEnAad
, die clown en die acrobaat!
pi_182013336
Vriendschappen zeg je niet op, die laat je doodbloeden. Zo gaat het geleidelijk en hoef je jezelf al die ingewikkelde vragen ook niet te stellen.
Ik heb ook meerdere afgunstige en saaie vrienden, ik heb daar gewoon minder contact mee, ik hou het af of stel het uit.
pi_182050549
Ik herken wel wat je bedoelt. Ik heb altijd verschillende groepjes vrienden gehad en van een aantal heb ik toch afscheid genomen ondanks dat ik er legendarische tijden mee heb beleefd. Bij de ene kwam het door toenemend drugsgebruik waar ik zelf niet zoveel in zag en bij een andere vriendschap lijkt het wat meer op wat jij beschrijft.

Op zich een hele toffe gast om mee op stap te gaan, maar nogal manipulatief van aard en kan soms vreselijk gemeen uit de hoek komen vanuit het niets. Met hem op stap gaan stond garant voor een memorabele avond, maar uiteindelijk toch besloten om niet meer met hem op te trekken. Het kostte me uiteindelijk steeds meer energie om hem te verdragen/accepteren en dan kom je tot de conclusie dat het beter is om de vriendschap te stoppen.

Veel vrienden hebben is leuk, maar na een aantal jaar wordt het mij steeds meer waard om een kleiner aantal echt goede vrienden te hebben dan een hele rits semi-vage vrienden.

quote:
0s.gif Op woensdag 19 september 2018 20:29 schreef BasEnAad het volgende:
Vriendschappen zeg je niet op, die laat je doodbloeden. Zo gaat het geleidelijk en hoef je jezelf al die ingewikkelde vragen ook niet te stellen.
Ik heb ook meerdere afgunstige en saaie vrienden, ik heb daar gewoon minder contact mee, ik hou het af of stel het uit.
Voor sommige vriendschappen gaat dat prima, maar ik merk ook bij sommige vriendschappen die ik heb laten doodbloeden dat het me na jaren nog best wel eens dwars zit. Soms kan het ook juist heel bevrijdend zijn om gewoon eens tegen elkaar uit te spreken dat dit het wel was met de vriendschap.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')