quote:Op dinsdag 18 september 2018 10:44 schreef mono-oXide het volgende:
Ik had het al in de weblog gepost:
Apparaat komt uit de Caraïben, daar eten we Tostones (ook wel fritos in sommige streken).
[ afbeelding ]
Het heet in het Engels een Platain press of een Tostonera in het Spaans.
over het algemeen gebruiken we houten maar de giet aluminium zoals deze zijn er ook.
Simpelweg een apparaat om schijven bakbanaan te pletten.
De bakbanaan wordt in dikke schijven gesneden, voorgebakken, daarna hiermee geplet om daarna weer af te bakken. recept: http://mamashighstrung.com/2013/09/gadget-tree-tostonera/
Voor kleine wafeltjes dan of niet?quote:Op zaterdag 15 september 2018 20:03 schreef Scuidward het volgende:
Wafelijzer zou ik zeggen, maar zelf nooit in huis gehad.
Patronen in vlees drukken dan?quote:Op zaterdag 15 september 2018 20:06 schreef poezenvanger_van_hamelen het volgende:
En pers je de deeg er niet uit zonder randjes er omheen?
Zeker wel, dat kan je dan hergebruiken, wat er overblijft is een dunne wafel, altijd dezelfde hoeveelheid.quote:Op zaterdag 15 september 2018 20:06 schreef poezenvanger_van_hamelen het volgende:
En pers je de deeg er niet uit zonder randjes er omheen?
Een half tosti ijzert danquote:Op zaterdag 15 september 2018 20:10 schreef poezenvanger_van_hamelen het volgende:
[..]
Daar is het veel te klein voor, het oppervlak past niet eens een pakje peuken op.
Alle afbeeldingen van wafelijzers hebben van die dikke randen, ik ben nog niet overtuigd.quote:Op zaterdag 15 september 2018 20:07 schreef Marsenal het volgende:
[..]
Zeker wel, dat kan je dan hergebruiken, wat er overblijft is een dunne wafel, altijd dezelfde hoeveelheid.
Nee geen merk of tekst. Hij past ook niet op een fornuis en je kan hem ook niet zelf boven het vuur houden want dan klapt hij open, en hij wordt dan veel te heet volgens mij.quote:Op zaterdag 15 september 2018 20:39 schreef wcborstel het volgende:
Staat er nergens iets van tekst op, merk ofzo?
Dat zou ook kunnen.quote:Op zaterdag 15 september 2018 20:07 schreef Scuidward het volgende:
[..]
Patronen in vlees drukken dan?
Maar waarom zo klein? En er blijft toch niks over van zo’n patroon als je iets bakt! En plat slaan daar heb je van die hamertjes voor.quote:
Ja maar daar zitten van die randjes omheen. Plus de hendels van dat ding zijn zo lang dat je het veilig in het vuur kan hangen.quote:Op zaterdag 15 september 2018 20:50 schreef wcborstel het volgende:
Ik vind wel een stroopwafelijzer als dit...
[ afbeelding ]
De inkeping zit er volgens mij op om je hand ruimte te geven om hem dicht te kunnen klappen.quote:Op zaterdag 15 september 2018 20:49 schreef Postbus100 het volgende:
Ik moest ook gelijk aan zo'n vleeshamer denke. hoe ziet het eruit als hij dicht is? Vanwaar die inkeping van een halve cirkel?
Goede kansquote:Op zaterdag 15 september 2018 21:11 schreef RobinOok het volgende:
Hamburgerpers? Bolletje gehakt erin en dan plat drukken?
Zusje van deze : https://www.worthpoint.co(...)ly-molding-492139625
Gips? En dan nog meer wafelijzers maken?quote:Op zaterdag 15 september 2018 22:28 schreef Scuidward het volgende:
Omgekeerd gedacht zou je er ook iets op kunnen laten stollen. Maar dat lijkt mij voornamelijk onhandig. Chocoladedecoratie?
Interessant apparaat, geen idee wat het is, maar, euh, waarom een Stach moddercake voor de schaal? Heb ik ook nooit eerder gezienquote:Op zaterdag 15 september 2018 20:01 schreef poezenvanger_van_hamelen het volgende:
Ik vond het in de keukenla van een vriend en heb geen idee wat het is. Ik heb er een Stach moddercake naast gezet voor de schaal.
[ afbeelding ]
Ik heb al een poging gedaan om hem te bevestigen aan de gaspit maar zonder succes. De onderkant is helemaal vlak.quote:Op zaterdag 15 september 2018 23:35 schreef Charlie_Brown het volgende:
Maak ook eens een foto van de onderkant.
Misschien zit er een inkeping voor op een gaspit
Dat laatste was een flauw grapje :’)quote:Op zaterdag 15 september 2018 22:41 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Interessant apparaat, geen idee wat het is, maar, euh, waarom een Stach moddercake voor de schaal? Heb ik ook nooit eerder gezien
Er staat geen merknaam in/op?quote:Op zaterdag 15 september 2018 23:44 schreef poezenvanger_van_hamelen het volgende:
[..]
Ik heb al een poging gedaan om hem te bevestigen aan de gaspit maar zonder succes. De onderkant is helemaal vlak.
Nee helemaal geen ruimte, het lijkt me niet dat het de bedoeling is om er iets in te bakken oid.quote:Op zaterdag 15 september 2018 23:52 schreef Postbus100 het volgende:
Hoe groot is de ruimte ertussen als hij dichtvalt? Zit volgens mij nog best wat ruimte tussen, of niet?
Wat gebeurt er als je er een witte boterham tussen doet? Foto?quote:Op zondag 16 september 2018 00:14 schreef poezenvanger_van_hamelen het volgende:
[..]
Nee helemaal geen ruimte, het lijkt me niet dat het de bedoeling is om er iets in te bakken oid.
Ik begin me af te vragen of het ding niet voor iets heel andërs dan voedselbereiding is.quote:Op zondag 16 september 2018 01:08 schreef RobinOok het volgende:
Als we er hier niet uitkomen wil ik het later nog wel eens op Facebook vragen. Of misschien kun je de foto naar foodlog mailen, die vinden het vast leuk er een artikeltje aan te wijden en ik weet zeker dat het antwoord er dan gauw is.
Postzegelaandrukkerquote:Op zondag 16 september 2018 05:34 schreef Lunatiek het volgende:
[..]
Ik begin me af te vragen of het ding niet voor iets heel andërs dan voedselbereiding is.
Veel te kleinquote:
Galetten dan?quote:
En een foto als het dicht is; kun je zien hoeveel ruimte ertussen is.quote:Op zondag 16 september 2018 09:07 schreef Pietverdriet het volgende:
Kan je een foto van de achter/onderkant posten, TS?
Heb die vriend van me gevraagd dit te doen en de foto door te sturen, ook van de onderkant.quote:Op zondag 16 september 2018 01:14 schreef maily het volgende:
[..]
Wat gebeurt er als je er een witte boterham tussen doet? Foto?
Er zit geen ruimte tussen als het dichtgeklapt is.quote:Op zondag 16 september 2018 09:58 schreef maily het volgende:
[..]
En een foto als het dicht is; kun je zien hoeveel ruimte ertussen is.
Leuk idee.quote:Op zondag 16 september 2018 01:08 schreef RobinOok het volgende:
Als we er hier niet uitkomen wil ik het later nog wel eens op Facebook vragen. Of misschien kun je de foto naar foodlog mailen, die vinden het vast leuk er een artikeltje aan te wijden en ik weet zeker dat het antwoord er dan gauw is.
Dat ja. Hoe komt die vriend eraan?quote:Op zondag 16 september 2018 12:05 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik denk dat het net zo goed iets kan zijn van een schoenmaker, boekbinder of genverbrander als iets uit de keuken btw
Hij weet niet hoe dat ding in zijn keukenla terecht is gekomen. Hij heeft met meerdere personen zijn woning gedeeld in de loop der jaren.quote:Op zondag 16 september 2018 12:10 schreef Postbus100 het volgende:
[..]
Dat ja. Hoe komt die vriend eraan?
Als jij me een plaatje kan laten zien van een (vintage) notenkraker die ook maar een beetje lijkt op dit ding dan geloof ik je. En ja, ik heb gezocht.quote:Op zondag 16 september 2018 12:17 schreef AlexanderC het volgende:
Ik denk ook dat het een notenkraker is
Eensch. Ik zoek me ook steeds rot.quote:Op zondag 16 september 2018 12:58 schreef poezenvanger_van_hamelen het volgende:
[..]
Als jij me een plaatje kan laten zien van een (vintage) notenkraker die ook maar een beetje lijkt op dit ding dan geloof ik je. En ja, ik heb gezocht.
Ik heb alle soorten wafelijzers al gehad, notenkrakers, knoflook -en hamburger persers maar er is gewoon niks dat op dit ding lijktquote:Op zondag 16 september 2018 12:59 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Eensch. Ik zoek me ook steeds rot.
Nee ga vooral je gang, ik wil gewoon weten waar dit ding voor is.quote:Op zondag 16 september 2018 13:01 schreef RobinOok het volgende:
Ik kan er niet meer tegen!!!! Mag ik hem al op facebook knallen? Of wil je er liever zelf/hier achterkomen?
Zou ook nog kunnen inderdaad, en dat het per ongeluk in de keukenla beland is omdat die persoon ook geen flauw idee had waar het ding voor is. Hij is iig vrij intensief gebruikt als je naar de gebruikerssporen op de hendel kijkt bijvoorbeeld.quote:Op zondag 16 september 2018 12:05 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik denk dat het net zo goed iets kan zijn van een schoenmaker, boekbinder of genverbrander als iets uit de keuken btw
Offtopic, maar ik vind het altijd zo gek van Facebook dat dat soort dingen 'openbaar' staan, maar dat je die niet kunt zien als je niet ingelogd bent (ik heb namelijk geen Facebook, vandaar). Wat is dan de betekenis van openbaar?quote:Op zondag 16 september 2018 13:20 schreef RobinOok het volgende:
Okay, kan het echt niet uitstaan! De vraag staat nu (openbaar) op mijn facebook, we gaan het zien. :-)
Dat je geen vrienden hoeft te zijn. ;-)quote:Op zondag 16 september 2018 13:28 schreef Postbus100 het volgende:
[..]
Offtopic, maar ik vind het altijd zo gek van Facebook dat dat soort dingen 'openbaar' staan, maar dat je die niet kunt zien als je niet ingelogd bent (ik heb namelijk geen Facebook, vandaar). Wat is dan de betekenis van openbaar?
En waarvoor dient dit?quote:Op zondag 16 september 2018 13:08 schreef RobinOok het volgende:
Ik kom wel in de buurt nu, op de franse google, met "brocante presse viande".
[ afbeelding ]
Nog even verder zoeken....
Oh, daar twijfel ik niet aan.quote:Op zondag 16 september 2018 13:30 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Dat je geen vrienden hoeft te zijn. ;-)
Maar ik zal zeker wel terugmelden mocht er iets interessants gezegd worden.
Vind je?quote:
Inferieure biefstukjes mals maken. In plaats van erop te hameren met zo'n vleeshamer. Voor een slager gaat dit sneller. Of toch hamburgers maken door er een gehaktbal in te pletten. Nou ja, dat is de theorie, ik ben nog steeds niet overtuigd.quote:
Daar staat het al op sinds gisteren, zonder succes.quote:Op zondag 16 september 2018 15:33 schreef emmyemmy2 het volgende:
Probeer het eens op reddit.com/r/whatisthisthing
Mijn "facebookvrienden" laten me ook in de steek...quote:Op zondag 16 september 2018 15:38 schreef poezenvanger_van_hamelen het volgende:
[..]
Daar staat het al op sinds gisteren, zonder succes.
Misschien is het een dom ontworpen vleespletter?quote:Op zondag 16 september 2018 16:06 schreef RobinOok het volgende:
Ik zou dan verwachten dat er een "stand" op zit. Als je nu een biefstuk ertussen legt moet je zelf maar zien hoe hard je duwt. En is de kant bij de scharnier platter dan aan de overkant ervan. Iets klopt er gewoon niet. Dat we er ook geen vinden op google geeft me ook geen goed gevoel. Maar ja, het is tot nu toe wel de meest aannemelijke optie....
Martelwerktuigquote:Op zondag 16 september 2018 16:15 schreef Postbus100 het volgende:
Plus dat je dan wel echt hele kleine biefstukjes hebt. Dat ding beslaat maar een kwart van een boterham!
Ik zou het dan logischer vinden dat het een soort van ouderwetse lijmklem ofzo is.
Ik denk een vleespletter die het formaat ook aangeeft in het restaurant. Ik denk jaren 50 of 60.quote:Op zondag 16 september 2018 16:11 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Misschien is het een dom ontworpen vleespletter?
Om te martelen met veel te kleine biefstukjesquote:
Hier halfronde uitsparing is er volgens mij om de hand ruimte te geven om de hendel naar beneden te kunnen halen.quote:Op zondag 16 september 2018 17:06 schreef Maerwynn het volgende:
Ik verwacht dat er in de halfronde uitsparing van de onderkant een schaaltje of schoteltje zou kunnen staan. Waarom is die uitsparing er anders? Maar of het nou voor vlees of noten is? Het patroon geeft deukjes, geen patroon zoals bij biefstuk.
geloof er niks van, zal wel zijn "meest logische verklaring" geweest zijn.quote:Op zondag 16 september 2018 16:00 schreef Kaatje1 het volgende:
Antwoord gekregen van een brocante specialist:
Vlees pletter.
Wanneer je een paar biefstukjes koopt, zijn ze vaak niet evenredig.
En heeft het ene stuk langer/korter nodig om te bakken, en dat is tricky.
Met dit ding plet je ze in gelijkwaardige dikte.
Precies wat ik ook dacht. Dat je je knokkels niet stoot.quote:Op zondag 16 september 2018 17:11 schreef poezenvanger_van_hamelen het volgende:
[..]
Hier halfronde uitsparing is er volgens mij om de hand ruimte te geven om de hendel naar beneden te kunnen halen.
Maar waarom dan halfrond? Dat stuk had ook een hele andere vorm kunnen hebben waarbij minder materiaal nodig zou zijn.quote:Op zondag 16 september 2018 17:36 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Precies wat ik ook dacht. Dat je je knokkels niet stoot.
Meer stabiliteit? Omdat hij anders misschien om klapt als je veel druk zet wellicht?quote:Op zondag 16 september 2018 18:30 schreef Maerwynn het volgende:
[..]
Maar waarom dan halfrond? Dat stuk had ook een hele andere vorm kunnen hebben waarbij minder materiaal nodig zou zijn.
quote:Op maandag 17 september 2018 07:33 schreef qltel het volgende:
En nu wil ik het weten ook.. https://frontpage.fok.nl/(...)mand-wat-dit-is.html
staan erbij.quote:Op maandag 17 september 2018 07:37 schreef maily het volgende:
[..]
Ook belangrijk: de pootjes en de halfronde uitsparing
Ik ben benieuwd, je zou toch zeggen dat er iemand is die weet wat dat ding is? :’)quote:Op maandag 17 september 2018 07:33 schreef qltel het volgende:
En nu wil ik het weten ook.. https://frontpage.fok.nl/(...)mand-wat-dit-is.html
Ik heb geen idee, mail even naar forum@fok.nlquote:Op maandag 17 september 2018 07:59 schreef poezenvanger_van_hamelen het volgende:
Kan iemand zien of ik een ban heb op de frontpage trouwens? Ik kan daar niks posten en in het verleden lelijke dingen over de frontpage gezegd.
ja hoor, kan ik. Hoor je van me via DM.quote:Op maandag 17 september 2018 07:59 schreef poezenvanger_van_hamelen het volgende:
Kan iemand zien of ik een ban heb op de frontpage trouwens? Ik kan daar niks posten en in het verleden lelijke dingen over de frontpage gezegd.
Zou dit het dan zijn?!quote:Op maandag 17 september 2018 08:38 schreef bonke het volgende:
het is een rietsuikerpersje om het sap uit rietsuikerstengels te drukken
gewoon voor huis tuin en keuken gebruik
komt uit indonesie
quote:Op maandag 17 september 2018 08:38 schreef bonke het volgende:
het is een rietsuikerpersje om het sap uit rietsuikerstengels te drukken
gewoon voor huis tuin en keuken gebruik
komt uit indonesie
er hoort trouwens nog een soort van bak bij waar je hem inzet
Was de oplossing misschien dichterbij dan je dacht Maar eventueel weet zij wel weer mensen die het ook kunnen bevestigen.quote:Op maandag 17 september 2018 08:45 schreef poezenvanger_van_hamelen het volgende:
Als we een foto kunnen vinden zou dat helemaal perfect zijn. Ik kan het mijn Javaanse oma ook eens vragen trouwens....
Ik heb het tropenmuseum gemaild, misschien dat zij het kunnen bevestigen.quote:Op maandag 17 september 2018 08:47 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Was de oplossing misschien dichterbij dan je dacht Maar eventueel weet zij wel weer mensen die het ook kunnen bevestigen.
quote:Op maandag 17 september 2018 08:55 schreef poezenvanger_van_hamelen het volgende:
[..]
Ik heb het tropenmuseum gemaild, misschien dat zij het kunnen bevestigen.
De pootjes kan je in een rooster zetten (of over iets) zodat je daarna alleen de bovenkant hoeft in te duwen zonder dat ie weg glijdtquote:Op maandag 17 september 2018 09:51 schreef Postbus100 het volgende:
Kan je genoeg druk zetten op één zo'n hendel? lijkt me toch dat dat ding dan kantelt /omvalt of dat je niet genoeg kracht kan zetten met het knijpen.
Ja dat baart me ook nog zorgen. Er is echt helemaal NIKS te vinden wat hier ook maar enigszins op lijktquote:Op maandag 17 september 2018 10:48 schreef Marsenal het volgende:
Ik heb me echt suf gegoogled, maar zoeken naar een rietsuiker-pers levert 0,0 vergelijkbare resultaten op, in verschillende talen, verschillende synoniemen. Je komt dan eigenlijk altijd uit bij die rolpersen, ook simpele gietijzeren dingen, nog steeds in rolpersvorm.
ik vond hem ook wel mooi verzonnen eigenlijkquote:Op maandag 17 september 2018 10:48 schreef poezenvanger_van_hamelen het volgende:
[..]
Ja dat baart me ook nog zorgen. Er is echt helemaal NIKS te vinden wat hier ook maar enigszins op lijkt
Godsamme :’) We waren er bijna.quote:Op maandag 17 september 2018 11:02 schreef bonke het volgende:
[..]
ik vond hem ook wel mooi verzonnen eigenlijk
zou toch wat zijn als het nog echt waar is ook
Aaaaaaaarggggg.quote:Op maandag 17 september 2018 11:02 schreef bonke het volgende:
[..]
ik vond hem ook wel mooi verzonnen eigenlijk
zou toch wat zijn als het nog echt waar is ook
Zijn er binnenkort opnames van Kunst & Kitsch bij jou in de buurt?quote:Op maandag 17 september 2018 11:06 schreef poezenvanger_van_hamelen het volgende:
[..]
Godsamme :’) We waren er bijna.
Ik had het zaterdag al op /r/whatisthisthing gezet, zonder succes.quote:Op maandag 17 september 2018 16:08 schreef Kreator het volgende:
Je kunt het ook eens op Reddit vragen trouwens. Dat is echt een enorm potentieel aan views.
quote:Op maandag 17 september 2018 08:38 schreef bonke het volgende:
het is een rietsuikerpersje om het sap uit rietsuikerstengels te drukken
gewoon voor huis tuin en keuken gebruik
komt uit indonesie
er hoort trouwens nog een soort van bak bij waar je hem inzet
.quote:Op maandag 17 september 2018 11:02 schreef bonke het volgende:
[..]
ik vond hem ook wel mooi verzonnen eigenlijk
zou toch wat zijn als het nog echt waar is ook
Ik zou eerder denken aan een degelijke antiquair...quote:Op maandag 17 september 2018 16:55 schreef -Miauw- het volgende:
Hmm misschien een mail sturen naar een goede kookwinkel? Duikelman bijvoorbeeld.
Kan ook natuurlijkquote:Op maandag 17 september 2018 16:58 schreef Postbus100 het volgende:
[..]
Ik zou eerder denken aan een degelijke antiquair...
Ik heb het halve internet afgespeurd naar vintage retro meat hand presses (ook in het Frans) maar niks gevonden dat er op lijkt. Tevens is het ding ook veel te klein om iets fatsoenlijk te kunnen pletten.quote:Op maandag 17 september 2018 17:10 schreef Beathoven het volgende:
Het lijkt me één van de vele varianten op een 'meat tenderizer'.
de hamer is natuurlijk het bekendst
Maar je hebt ze in allerlei soorten en maten
[ afbeelding ]
Daar zat ik ook al aan te denkenquote:Op maandag 17 september 2018 16:41 schreef Piles het volgende:
De Quest heeft (elke maand) ook zo'n rubriek. Komen ook de gekste dingen voorbij.
#team antiquairquote:Op maandag 17 september 2018 17:26 schreef poezenvanger_van_hamelen het volgende:
Ik heb de Quest even via facebook gevraagd of zij er iets mee kunnen. Wat zijn andere opties om het na te kunnen vragen? Antiquair en een kookwinkel?
tja..quote:Op maandag 17 september 2018 17:17 schreef poezenvanger_van_hamelen het volgende:
[..]
Ik heb het halve internet afgespeurd naar vintage retro meat hand presses (ook in het Frans) maar niks gevonden dat er op lijkt. Tevens is het ding ook veel te klein om iets fatsoenlijk te kunnen pletten.
Het ding is niet geschikt om iets mee te verhitten zoals bij een wafelijzer. Je kan hem niet op een gaspit oid zetten of klemmen, het hendeltje is veel te kort, hetzou gloeiend heet worden, je zou je handen fikken aan de gaspit en het ding zou ook nog eens open klappen.quote:Op maandag 17 september 2018 17:32 schreef Beathoven het volgende:
[..]
tja..
Wat ik je misschien nog zou willen aanraden is om het eens goed (voor) te verhitten op het vuur en er eens een wafeltje mee te maken om te kijken of het een geloofwaardige uitkomst heeft. Aan de hand van de uitkomst is er dan misschien een nieuwe ingang om op te zoeken via search by image oid.
daar kun je geen wafel mee bakken, echt niet, dat ding kan niet op het vuurquote:Op maandag 17 september 2018 17:32 schreef Beathoven het volgende:
[..]
tja..
Wat ik je misschien nog zou willen aanraden is om het eens goed (voor) te verhitten op het vuur en er eens een wafeltje mee te maken om te kijken of het een geloofwaardige uitkomst heeft. Aan de hand van de uitkomst is er dan misschien een nieuwe ingang om op te zoeken via search by image oid.
Terug naar wat je zelf al had gevonden. De door jou gevonden en genoemde vleespers gecombineerd met dit iets afwijkende patroon (as close as it gets) van een andere vintage vleespers lijkt me dat het een oude vleespers betreft toch wel het meest plausibele antwoord. Bij sommige obscure voorwerpen (met in dit geval een bepaald patroon) uit het verleden is het best kans dat je ze niet direct via google vindt.quote:Op maandag 17 september 2018 17:37 schreef poezenvanger_van_hamelen het volgende:
[..]
Het ding is niet geschikt om iets mee te verhitten zoals bij een wafelijzer. Je kan hem niet op een gaspit oid zetten of klemmen, het hendeltje is veel te kort, hetzou gloeiend heet worden, je zou je handen fikken aan de gaspit en het ding zou ook nog eens open klappen.
Verder zitten er helemaal geen sporen van verhitting op terwijl hij zo te zien wel zeer intensief is gebruikt.
Klopt, je had vroeger alleen wel meer keukengereedschap waarbij de gemiddelde huisman / vrouw van nu zich bij achter de oren krabt. Op onderstaande afbeelding wel wat bekend spul maar ook minder bekende tools.quote:Op maandag 17 september 2018 20:13 schreef Marsenal het volgende:
Ik vind het idee dat het voor vlees bedoeld is toch echt onwaarschijnlijk. Je zou er eventueel een lompe schnitzel mee kunnen maken, maar daar gebruiken slagers al generaties lang gewoon een flinke klap met de hakbijl voor.
Nog een laatste kleine afdwaling. Sommig gereedschap is ook in verval geraakt omdat het specifiek voor een bepaald gerecht gemaakt was in een bepaalde streek. Denk b.v. aan een stamppot stamper van nu, in landen waar ze het niet eten vind je ze niet. Ook ben ik van mening dat men nu thuis veel meer bezig is met lekker eten dan toen. Er stonden toen nog weleens trendy combinaties van smaken en ronduit smerige presentaties op tafel die vooral "voedzaam" waren maar waar je niet echt naar uitkeek. Men brouwde en flanste wat in elkaar en dat werd gedeeld maar men wist in het algemeen gewoon niet wat koken was.quote:Op maandag 17 september 2018 20:54 schreef Marsenal het volgende:
Hm, fair enough, I have to call in an expert, best I can do is two-fiddy
Dat lijkt me meer een vorm met twee hollle kanten. Iets waar je een chocolade kerstbal of paasei mee maakt.quote:Op maandag 17 september 2018 22:08 schreef Postbus100 het volgende:
Dit is overigens het enige plaatje wat ik ben tegengekomen wat enigzins in de buurt komt (het rechtervoorwerp).iemand die daarmee verder kan?
https://duckduckgo.com/?q(...)300_71_booy-3-n1.jpg
Al eens een foto van een Jell-O salade gezien?quote:Op maandag 17 september 2018 21:06 schreef Beathoven het volgende:
[..]
Men brouwde en flanste wat in elkaar en dat werd gedeeld maar men wist in het algemeen gewoon niet wat koken was.
[ afbeelding ]
Ja helaas gezien en gelukkig niet geproefd. Weleens een verslag gelezen met daarin de conclusie dat het wel ok was maar ik vind het teveel geknoei voor iets dat slechts redelijk te eten is.quote:Op maandag 17 september 2018 22:29 schreef Hawaii_Tim het volgende:
[..]
Al eens een foto van een Jell-O salade gezien?
Wie zet zijn koffiekan zo op het fornuis?quote:Op dinsdag 18 september 2018 08:25 schreef blessed19 het volgende:
Mijn (Limburgse) moeder herkende het meteen als een wafelijzer. Die deed je vroeger op het keukenfornuis, zo'n ding dat door hout warm wordt gestookt wat geen gaspitten heeft.
[ afbeelding ]
In die tijd werden er ook niet veel stokbroden gebakken in Limburgquote:Op dinsdag 18 september 2018 08:52 schreef Marsenal het volgende:
Die stokbroden passen toch helemaal niet in dat oventje? Wat is dit voor een kolder
En het is ook echt veel te klein.quote:Op dinsdag 18 september 2018 08:25 schreef blessed19 het volgende:
Mijn (Limburgse) moeder herkende het meteen als een wafelijzer. Die deed je vroeger op het keukenfornuis, zo'n ding dat door hout warm wordt gestookt wat geen gaspitten heeft.
[ afbeelding ]
*edit
Dat kan het niet zijn, want je kan maar 1 kant verwarmen.
Die kant is een warmhoudplaat.quote:Op dinsdag 18 september 2018 08:28 schreef maily het volgende:
[..]
Wie zet zijn koffiekan zo op het fornuis?
Daar is het veel te fragiel voor.quote:Op dinsdag 18 september 2018 09:24 schreef Bonzi_Buddy het volgende:
Wellicht iets om aardappels mee te pletten voor stampot?
Ja dat blijft toch de meest logische verklaring tot nu toe. Het formaat en de vorm zie je inderdaad terug komen bij andere antieke vleespersen zoals hier:quote:Op maandag 17 september 2018 20:08 schreef Beathoven het volgende:
[..]
Terug naar wat je zelf al had gevonden. De door jou gevonden en genoemde vleespers gecombineerd met dit iets afwijkende patroon (as close as it gets) van een andere vintage vleespers lijkt me dat het een oude vleespers betreft toch wel het meest plausibele antwoord. Bij sommige obscure voorwerpen (met in dit geval een bepaald patroon) uit het verleden is het best kans dat je ze niet direct via google vindt.
[ afbeelding ]
Als het nog een verassende wending krijgt dan hoor ik het natuurlijk graag
De moddercake daarentegen was 'to die for'.quote:Op dinsdag 18 september 2018 09:45 schreef Bugno2 het volgende:
Ik weet niet wat het is, maar wil je vriend wel adviseren voortaan betere witte wijn te kopen. Life's too short to drink bad wine.
Had 'ie wel een portje bij mogen serveren.quote:Op dinsdag 18 september 2018 09:49 schreef poezenvanger_van_hamelen het volgende:
[..]
De moddercake daarentegen was 'to die for'.
Of een lekker gekoelde eisweinquote:Op dinsdag 18 september 2018 09:55 schreef Bugno2 het volgende:
[..]
Had 'ie wel een portje bij mogen serveren.
Ik kom alleen maar dit soort dingen tegen:quote:Op dinsdag 18 september 2018 10:00 schreef Curiosity het volgende:
Een collega vind dit apparaat lijken op een mal om roti platen te maken. Om het deeg plat te maken zonder deegroller.
Roti's ter grootte van een sigarettenpakje?quote:Op dinsdag 18 september 2018 10:00 schreef Curiosity het volgende:
Een collega vind dit apparaat lijken op een mal om roti platen te maken. Om het deeg plat te maken zonder deegroller.
Dan nog zet je het handvat de andere kant op?quote:Op dinsdag 18 september 2018 09:13 schreef blessed19 het volgende:
[..]
Die kant is een warmhoudplaat.
dat soort persen heeft een constructie waarmee druk wordt gezet, dat heeft het mystery object nietquote:Op dinsdag 18 september 2018 10:00 schreef Curiosity het volgende:
Een collega vind dit apparaat lijken op een mal om roti platen te maken. Om het deeg plat te maken zonder deegroller.
nee, dat zijn twee plankjes en dat draai je aan met vleugelmoertjesquote:Op dinsdag 18 september 2018 10:28 schreef Postbus100 het volgende:
En een bloemendroger? Om maar eens wat anders te noemen
hoeraquote:Op dinsdag 18 september 2018 10:44 schreef mono-oXide het volgende:
Ik had het al in de weblog gepost:
Apparaat komt uit de Caraïben, daar eten we Tostones (ook wel fritos in sommige streken).
[ afbeelding ]
Het heet in het Engels een Platain press of een Tostonera in het Spaans.
over het algemeen gebruiken we houten maar de giet aluminium zoals deze zijn er ook.
Simpelweg een apparaat om schijven bakbanaan te pletten.
De bakbanaan wordt in dikke schijven gesneden, voorgebakken, daarna hiermee geplet om daarna weer af te bakken. recept: http://mamashighstrung.com/2013/09/gadget-tree-tostonera/
quote:Op dinsdag 18 september 2018 10:44 schreef mono-oXide het volgende:
Ik had het al in de weblog gepost:
Apparaat komt uit de Caraïben, daar eten we Tostones (ook wel fritos in sommige streken).
[ afbeelding ]
Het heet in het Engels een Platain press of een Tostonera in het Spaans.
over het algemeen gebruiken we houten maar de giet aluminium zoals deze zijn er ook.
Simpelweg een apparaat om schijven bakbanaan te pletten.
De bakbanaan wordt in dikke schijven gesneden, voorgebakken, daarna hiermee geplet om daarna weer af te bakken. recept: http://mamashighstrung.com/2013/09/gadget-tree-tostonera/
quote:Op dinsdag 18 september 2018 09:45 schreef Bugno2 het volgende:
Ik weet niet wat het is, maar wil je vriend wel adviseren voortaan betere witte wijn te kopen. Life's too short to drink bad wine.
Wauw! Wat goedquote:Op dinsdag 18 september 2018 10:44 schreef mono-oXide het volgende:
Ik had het al in de weblog gepost:
Apparaat komt uit de Caraïben, daar eten we Tostones (ook wel fritos in sommige streken).
[ afbeelding ]
Het heet in het Engels een Platain press of een Tostonera in het Spaans.
over het algemeen gebruiken we houten maar de giet aluminium zoals deze zijn er ook.
Simpelweg een apparaat om schijven bakbanaan te pletten.
De bakbanaan wordt in dikke schijven gesneden, voorgebakken, daarna hiermee geplet om daarna weer af te bakken. recept: http://mamashighstrung.com/2013/09/gadget-tree-tostonera/
Genverbranderquote:Op zondag 16 september 2018 12:05 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik denk dat het net zo goed iets kan zijn van een schoenmaker, boekbinder of genverbrander als iets uit de keuken btw
Yeaaaahh, kan ik me weer met andere dingen bezig houdenquote:Op dinsdag 18 september 2018 10:44 schreef mono-oXide het volgende:
Ik had het al in de weblog gepost:
Apparaat komt uit de Caraïben, daar eten we Tostones (ook wel fritos in sommige streken).
[ afbeelding ]
Het heet in het Engels een Platain press of een Tostonera in het Spaans.
over het algemeen gebruiken we houten maar de giet aluminium zoals deze zijn er ook.
Simpelweg een apparaat om schijven bakbanaan te pletten.
De bakbanaan wordt in dikke schijven gesneden, voorgebakken, daarna hiermee geplet om daarna weer af te bakken. recept: http://mamashighstrung.com/2013/09/gadget-tree-tostonera/
quote:Op dinsdag 18 september 2018 10:44 schreef mono-oXide het volgende:
Ik had het al in de weblog gepost:
Apparaat komt uit de Caraïben, daar eten we Tostones (ook wel fritos in sommige streken).
[ afbeelding ]
Het heet in het Engels een Platain press of een Tostonera in het Spaans.
over het algemeen gebruiken we houten maar de giet aluminium zoals deze zijn er ook.
Simpelweg een apparaat om schijven bakbanaan te pletten.
De bakbanaan wordt in dikke schijven gesneden, voorgebakken, daarna hiermee geplet om daarna weer af te bakken. recept: http://mamashighstrung.com/2013/09/gadget-tree-tostonera/
Jaaaa! Ik kan weer slapen (hoe weet je dit trouwens?! )quote:Op dinsdag 18 september 2018 10:44 schreef mono-oXide het volgende:
Ik had het al in de weblog gepost:
Apparaat komt uit de Caraïben, daar eten we Tostones (ook wel fritos in sommige streken).
[ afbeelding ]
Het heet in het Engels een Platain press of een Tostonera in het Spaans.
over het algemeen gebruiken we houten maar de giet aluminium zoals deze zijn er ook.
Simpelweg een apparaat om schijven bakbanaan te pletten.
De bakbanaan wordt in dikke schijven gesneden, voorgebakken, daarna hiermee geplet om daarna weer af te bakken. recept: http://mamashighstrung.com/2013/09/gadget-tree-tostonera/
Geboren op de Dominicaanse Republiek, de bakbanaan is onze aardappel.quote:Op dinsdag 18 september 2018 12:09 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Jaaaa! Ik kan weer slapen (hoe weet je dit trouwens?! )
Helemaal geweldig, dat internetquote:Op dinsdag 18 september 2018 12:11 schreef mono-oXide het volgende:
Geboren op de Dominicaanse Republiek, de bakbanaan is onze aardappel.
De ex huisgenote van die vriend komt ook uit de Dominicaanse Republiek en is onlangs weer vertrokken terug naar haar land van herkomst. Weten we ook gelijk hoe hij daar terecht is gekomenquote:Op dinsdag 18 september 2018 12:11 schreef mono-oXide het volgende:
[..]
Geboren op de Dominicaanse Republiek, de bakbanaan is onze aardappel.
Nee niemand nog.quote:Op dinsdag 18 september 2018 12:14 schreef Postbus100 het volgende:
[..]
True!
Heeft het tropenmuseum trouwens al gereageerd?
quote:Op dinsdag 18 september 2018 10:44 schreef mono-oXide het volgende:
Ik had het al in de weblog gepost:
Apparaat komt uit de Caraïben, daar eten we Tostones (ook wel fritos in sommige streken).
[ afbeelding ]
Het heet in het Engels een Platain press of een Tostonera in het Spaans.
over het algemeen gebruiken we houten maar de giet aluminium zoals deze zijn er ook.
Simpelweg een apparaat om schijven bakbanaan te pletten.
De bakbanaan wordt in dikke schijven gesneden, voorgebakken, daarna hiermee geplet om daarna weer af te bakken. recept: http://mamashighstrung.com/2013/09/gadget-tree-tostonera/
He kenner, is dit eenzelfde apparaat?quote:Op dinsdag 18 september 2018 10:44 schreef mono-oXide het volgende:
Ik had het al in de weblog gepost:
Apparaat komt uit de Caraïben, daar eten we Tostones (ook wel fritos in sommige streken).
[ afbeelding ]
Het heet in het Engels een Platain press of een Tostonera in het Spaans.
over het algemeen gebruiken we houten maar de giet aluminium zoals deze zijn er ook.
Simpelweg een apparaat om schijven bakbanaan te pletten.
De bakbanaan wordt in dikke schijven gesneden, voorgebakken, daarna hiermee geplet om daarna weer af te bakken. recept: http://mamashighstrung.com/2013/09/gadget-tree-tostonera/
quote:Op maandag 17 september 2018 22:08 schreef Postbus100 het volgende:
Dit is overigens het enige plaatje wat ik ben tegengekomen wat enigzins in de buurt komt (het rechtervoorwerp).iemand die daarmee verder kan?
https://duckduckgo.com/?q(...)300_71_booy-3-n1.jpg
daar had iemand al antwoord op gegeven, dat is om een holle vorm van chocola te maken, een half paasei. Alles op dat plaatje heeft met chocola te makenquote:Op dinsdag 18 september 2018 12:45 schreef Postbus100 het volgende:
[..]
He kenner, is dit eenzelfde apparaat?
[..]
Ik dacht dat dat een gok was. En toen ik net zocht op dit apparaat, kwam ik ook weer van die persen met van die bolletjes tegen. Dus toen dacht ik : misschien is het wel hetzelfde apparaat.quote:Op dinsdag 18 september 2018 13:00 schreef Doedezemaar het volgende:
[..]
daar had iemand al antwoord op gegeven, dat is om een holle vorm van chocola te maken, een half paasei. Alles op dat plaatje heeft met chocola te maken
Ik zie een mooi spin-off-topic voor mequote:Op dinsdag 18 september 2018 13:05 schreef poezenvanger_van_hamelen het volgende:
Dat wordt plantain maken binnenkort, nu ga ik het ding gebruiken ook...
Apparaat werkt alleen met de groene (onrijpe) plantain.quote:Op dinsdag 18 september 2018 13:05 schreef poezenvanger_van_hamelen het volgende:
Dat wordt plantain maken binnenkort, nu ga ik het ding gebruiken ook...
Ook leuk om weer eens wat te vinden waar het internet niet binnen 3 seconde een antwoord op heeft. Dit soort mysteries zijn zeldzaam tegenwoordig.quote:
Terug naar CULquote:Op dinsdag 18 september 2018 13:08 schreef Postbus100 het volgende:
[..]
Ik zie een mooi spin-off-topic voor me
Hulde! Goed gedaan!quote:Op dinsdag 18 september 2018 10:44 schreef mono-oXide het volgende:
Ik had het al in de weblog gepost:
Apparaat komt uit de Caraïben, daar eten we Tostones (ook wel fritos in sommige streken).
[ afbeelding ]
Het heet in het Engels een Platain press of een Tostonera in het Spaans.
over het algemeen gebruiken we houten maar de giet aluminium zoals deze zijn er ook.
Simpelweg een apparaat om schijven bakbanaan te pletten.
De bakbanaan wordt in dikke schijven gesneden, voorgebakken, daarna hiermee geplet om daarna weer af te bakken. recept: http://mamashighstrung.com/2013/09/gadget-tree-tostonera/
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |