abonnement Unibet Coolblue
pi_181857158
Bedreigingen om 'racistische' make-up: "Ze zouden mijn kinderen iets aandoen"

quote:
HAARLEMMERMEER - Het werk van make-up artist Annemieke Tip is genomineerd voor de Make-up Awards, maar niet iedereen kan het waarderen. "Ik kreeg telefoontjes van mensen die zeiden mijn kinderen iets aan te doen."

Annemieke is nog steeds enorm geschrokken door de heftige reacties. "Bah, dit is een vorm van blackfacing, dat is racisme", leest de Hoofddorpse voor, terwijl ze naar de reacties bij de foto op Facebook kijkt. "Nog eentje: mijn huidskleur is geen kostuum, je zou gediskwalificeerd moeten worden!"

Het gaat allemaal om een foto zie ze had ingestuurd voor de Make-Up Awards, een wedstrijd voor visagisten. Het gezicht van het blanke model is gedeeltelijk bruin geschminkt. Toen Annemieke bij de acht genomineerden bleek te zitten, werd de foto gedeeld op Facebook. Vanaf dat moment stroomden de reacties binnen.

Bedreigingen
Het begon met een paar berichten op Facebook, waarin mensen tegen Annemieke zeiden dat ze het racistisch vonden. "Daarna kreeg ik ook telefoontjes. Ze dwongen mij om de foto te verwijderen, en als ik dat niet zou doen, zouden ze mijn kinderen iets aandoen", vertelt ze.

Annemieke deed aangifte bij de politie. "Daarna werd ik wéér gebeld, en werd tegen me gezegd dat ze me daar gezien hadden. Ook vertelden ze dat ze wisten dat mijn kinderen alleen naar huis waren gefietst. Het was verschrikkelijk. Heel bedreigend."

Racisme
De make-up zou racistisch zijn, maar dat was niet Annemieke haar intentie. "Ik wilde iets moois maken en het accent leggen op ogen. Daarom besloot ik om met schaduw te werken, en schaduw breng je vaak aan met bruin", vertelt ze. De touwen en het jute om de nek van het model, pasten goed bij de make up. "Ik wilde iets ruws erbij hebben, naast de zachte, kleurrijke stoffen."

Dat mensen de touwen om de nek linken aan het slavernijverleden, had Annemieke naar eigen zeggen nooit kunnen bedenken. "Absoluut niet. Ik word nu uitgemaakt voor racist, terwijl ik zelf ook getint ben," zegt de Indische Annemieke.

Blackfacing
Het Bureau Discriminatiezaken kijkt niet op van de beschuldigingen. "Er zijn veel mensen die zich erg gekwetst voelen door bijvoorbeeld een piet die zwart is geschminkt", zegt directeur Frederique Janss. "Dat kan deze opgemaakte vrouw ook losmaken."

In de reacties op de foto wordt de term blackfacing vaak genoemd, maar daarvan is volgens Janss geen sprake. "Die term wordt in de Verenigde Staten gebruikt voor blanke mensen die zich donker schminken. Vaak gaat het om een karikatuur. Bij het werk van deze make-up artist is duidelijk dat het om kunst gaat. Wel zou een toelichting bij het werk prettig zijn voor veel mensen."

Kunst
Woordvoerder Stefan Ammerlaan van de Make-up Awards laat weten dat de organisatie aandacht voor de wedstrijd op prijs stelt, maar tegelijkertijd 'betreurt dat deze discussie op gang komt'. "Uit honderden inzendingen heeft de jury acht inzendingen genomineerd waar met liefde en passie aan is gewerkt en technisch bijzonder goed zijn uitgevoerd."

Hij benadrukt dat de make up-creaties moeten worden gezien als kunstuiting. "Het gaat om de artistieke kwaliteit Je krijgt er een gevoel bij of je krijgt er geen gevoel bij. Het is je eigen interpretatie."

De organisatie begrijpt niet dat sommige mensen Annemiekes creatie als racistisch bestempelen: "Als wij hadden gemerkt dat ze racistische bedoelingen had met haar ontwerp, hadden we haar niet genomineerd." Bovendien wordt er ook veel op Annemiekes ontwerp gestemd. "Je ziet dat een grote groep het wel mooi vindt."

Dat Annemieke en haar familie naar aanleiding van haar creatie worden bedreigd, noemt Ammerlaan 'betreurenswaardig'. "We hebben tegen haar gezegd dat het handig is om dat bij de politie te melden, maar voor de rest kunnen wij weinig betekenen."

Vrijheid
Annemieke overwoog even om zich terug te trekken, maar zet toch door. "Want dat is precies wat ze willen", zegt de Hoofddorpse. Annemieke hoeft absoluut niet te winnen, maar hoopt dat deze nare gebeurtenis uiteindelijk iets goeds oplevert.

"Het liefst wil ik dat kunstenaars hun dingen kunnen doen, zonder dat ze zich geremd voelen. Ik merk dat er steeds meer beperkingen in komen en ik hoop dat daar verandering in komt."


Bron

Persoonlijk vind ik het een fascinerende foto. Maar ik zie niet echt wat hier racistisch aan is, althans niet voldoende om bedreigd te worden of de kinderen te bedreigen. Als dit niet zou mogen, dan mogen donkere vrouwen ook hun haren niet meer blonderen is mijn mening. Hopelijk wint die meid de wedstrijd, enige manier om tegen dit soort racisme in te gaan.

De andere genomineerden staan hier.
pi_181857397
Het blijft een vreemd fenomeen, de doorgeslagen progressiviteit die steeds meer beperkingen oplegt aan de manier waarop mensen denken en kunnen handelen. Het is het tegenovergestelde van wat ik me voorstel bij progressiviteit, maar misschien klopt er wel iets niet aan mijn definitie ervan.
pi_181857419
Een zwarte huidskleur is racistisch.
Ô mon citoyens vous serez unis.
pi_181857459
quote:
"Daarna werd ik wéér gebeld, en werd tegen me gezegd dat ze me daar gezien hadden. Ook vertelden ze dat ze wisten dat mijn kinderen alleen naar huis waren gefietst. Het was verschrikkelijk. Heel bedreigend."
Als je vanwege wat make-up een gezin zo in de gaten gaat houden heb je kennelijk verder ook niet veel zinnigs te doen. :')

Tevens is dit natuurlijk weer gezeur om niets, maar helaas is er nu eenmaal een nogal luidruchtig groepje dat werkelijk alles in een dubieus daglicht weet te plaatsen. Zelfs een stuk touw, dus...
pi_181857460
Ik vind de combinatie met de touwen misschien wat ongepast (dwz, ik kan me voorstellen dat je daar iets achter zoekt), maar anders dan dat snap ik de ophef niet zo.
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
  woensdag 12 september 2018 @ 13:23:31 #6
309164 Woelwater
oranje-blanje-bleu
pi_181857482
quote:
0s.gif Op woensdag 12 september 2018 13:07 schreef J.A.R.V.I.S. het volgende:
Maar ik zie niet echt wat hier racistisch aan is, althans niet voldoende om bedreigd te worden of de kinderen te bedreigen.
Je ziet toch zeker ook wel dat ze als halve zwarte Piet is opgemaakt 8)7
Een bruine huidskleur mogen alleen katoenplukkers hebben, of afstammelingen daarvan.
pi_181857493
Onzin discussie.
  woensdag 12 september 2018 @ 13:30:56 #8
3542 Gia
User under construction
pi_181857611
Als ik de andere deelnemers zo zie, dan vind ik deze verreweg de mooiste.
Ik zie er totaal niets racistisch in. Niet alles wat bruin is, is racistisch of slaat op mensen van een zekere afkomst.

Mogen mensen nog wel onder een zonnebank. Er zijn er die echt behoorlijk bruin worden.
Lelijk, nmm, maar toch, bruin. Willen ze dan op een negerin (ja, zo heet dat) lijken? Want waarom zou je anders bruin willen zijn?
  woensdag 12 september 2018 @ 13:32:31 #9
148813 Vader_Aardbei
Stem JA21 in maart!
pi_181857639
quote:
Nog eentje: mijn huidskleur is geen kostuum, je zou gediskwalificeerd moeten worden!"
''Mijn'' huidskleur. :') Alsof die mensen er patent op hebben.

Als ik op het toilet een bruine drol uitpers, is dat dan ook appropriatie? Ik heb immers geen toestemming gevraagd aan een person of colour of ik wel in ZIJN huidskleur mag schijten. Misschien voortaan maar blanke drollen leggen.
  woensdag 12 september 2018 @ 13:33:57 #10
148813 Vader_Aardbei
Stem JA21 in maart!
pi_181857667
quote:
0s.gif Op woensdag 12 september 2018 13:30 schreef Gia het volgende:
Als ik de andere deelnemers zo zie, dan vind ik deze verreweg de mooiste.
Ik zie er totaal niets racistisch in. Niet alles wat bruin is, is racistisch of slaat op mensen van een zekere afkomst.
Temeer omdat dit meisje ook geen krullen, rode lippen, gouden oorbellen etc. heeft. Het is helemaal geen racistische karikatuur, gewoon chocoladebruine verf.
  woensdag 12 september 2018 @ 13:34:07 #11
425882 Lothiriel
Altijd optimistisch!
pi_181857669
quote:
0s.gif Op woensdag 12 september 2018 13:32 schreef Vader_Aardbei het volgende:

[..]

''Mijn'' huidskleur. :') Alsof die mensen er patent op hebben.

Als ik op het toilet een bruine drol uitpers, is dat dan ook appropriatie? Ik heb immers geen toestemming gevraagd aan een person of colour of ik wel in ZIJN huidskleur mag schijten. Misschien voortaan maar blanke drollen leggen.
Witte drollen dan, blank = racistisch
Political correctness is tyranny with manners
- Charlton Heston
pi_181857674
Die telefonische bedreigingen moeten toch te traceren zijn? Lijkt me niet zo'n probleem in deze tijd.
Much like down syndrom, red hair is a genetic mutation, and it occurs when a human has unprotected sex with a clown.
pi_181857686
quote:
10s.gif Op woensdag 12 september 2018 13:34 schreef Lothiriel het volgende:

[..]

Witte drollen dan, blank = racistisch
Vogelpoep is wit, racistische beesten. :r
Much like down syndrom, red hair is a genetic mutation, and it occurs when a human has unprotected sex with a clown.
  woensdag 12 september 2018 @ 13:36:11 #14
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_181857707
Artikelen gebaseerd op facebookreacties :')
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_181857714
Het wordt tijd dat er meer aandacht van het OM komt m.b.t. deze zieke geesten.
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_181857718
quote:
0s.gif Op woensdag 12 september 2018 13:36 schreef Dven het volgende:
Artikelen gebaseerd op facebookreacties :')
Dit.

We moeten eens stoppen met Ophef = Nieuws.
Weggegaan en opgerot
pi_181857733
quote:
0s.gif Op woensdag 12 september 2018 13:36 schreef Dven het volgende:
Artikelen gebaseerd op facebookreacties :')
Lees het artikel anders even pik.

آداب Flip.
I think that it’s extraordinarily important that we in computer science keep fun in computing
For all who deny the struggle, the triumphant overcome
pi_181857845
Wat een onzin weer. 8)7 8)7
pi_181857936
Mensen mogen vinden wat ze willen maar het is absoluut ziekelijk om iemands kinderen te gaan bedreigen omdat je een creatie racistisch vindt. Dat soort mensen zijn geen activisten meer maar terroristen.
pi_181857949
quote:
0s.gif Op woensdag 12 september 2018 13:18 schreef Luckyseven het volgende:
Het blijft een vreemd fenomeen, de doorgeslagen progressiviteit die steeds meer beperkingen oplegt aan de manier waarop mensen denken en kunnen handelen. Het is het tegenovergestelde van wat ik me voorstel bij progressiviteit, maar misschien klopt er wel iets niet aan mijn definitie ervan.
Het zijn de anti-racisme roepers die in hokjes denken en discrimineren. Waarom zou een make-up artiest niet zoiets mogen creëren, het is gewoon kunst. Er is al ophef als blank iemand in een Afrikaans gewaad loopt, maar waarom is er dan geen ophef dat bijvoorbeeld donkere vrouwen hun haren stylen of blond verven vraag ik mij dan af.

Ze zijn echt doorgeslagen.
pi_181857962
quote:
0s.gif Op woensdag 12 september 2018 13:22 schreef Jordy-B het volgende:
Ik vind de combinatie met de touwen misschien wat ongepast (dwz, ik kan me voorstellen dat je daar iets achter zoekt), maar anders dan dat snap ik de ophef niet zo.
Maakt wel het plaatje af, is een mooie foto en mooie make-up. Ik zoek er ook niets achter, gewoon een kunstenares in mijn ogen, en een prachtig model.
pi_181857986
quote:
0s.gif Op woensdag 12 september 2018 13:22 schreef Jordy-B het volgende:
Ik vind de combinatie met de touwen misschien wat ongepast (dwz, ik kan me voorstellen dat je daar iets achter zoekt), maar anders dan dat snap ik de ophef niet zo.
Dan wel in de categorie 'zoekt heel hard en gij zult vinden'.

quote:
Het Bureau Discriminatiezaken kijkt niet op van de beschuldigingen. "Er zijn veel mensen die zich erg gekwetst voelen door bijvoorbeeld een piet die zwart is geschminkt", zegt directeur Frederique Janss. "Dat kan deze opgemaakte vrouw ook losmaken."
Onzin, er zijn veel mensen die er een punt van maken. Terecht of onterecht, dat is heel wat anders. Als je je erg gekwetst voelt door deze foto heb je persoonlijke issues die professionele hulp vereisen.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_181857988
Negers en racisme... Het is tegenwoordig een pleonasme lijkt het wel.
AMG heten en dan een Volvo rijden...
pi_181857994
quote:
0s.gif Op woensdag 12 september 2018 13:23 schreef Woelwater het volgende:

[..]

Je ziet toch zeker ook wel dat ze als halve zwarte Piet is opgemaakt 8)7
Een bruine huidskleur mogen alleen katoenplukkers hebben, of afstammelingen daarvan.
Ja dat zie ik? Maar wat is het probleem? Dus donkere mensen mogen de haren niet blond verven want dat is racistisch, alleen blanke mensen kunnen blonde haren hebben? En ook geen zalfjes voor de huid meer om de huid wat tinten lichter te maken, is ook racisme.
  woensdag 12 september 2018 @ 13:51:38 #25
148813 Vader_Aardbei
Stem JA21 in maart!
pi_181858012
quote:
0s.gif Op woensdag 12 september 2018 13:22 schreef Jordy-B het volgende:
Ik vind de combinatie met de touwen misschien wat ongepast (dwz, ik kan me voorstellen dat je daar iets achter zoekt), maar anders dan dat snap ik de ophef niet zo.
Alleen voor Amerikanen, daar werden negers vroeger nog wel eens opgehangen. Volgens mij hebben wij die 'traditie' hier in NL nooit gehad.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')