https://eenvandaag.avrotr(...)or-personeelstekort/quote:Restaurants en cafés sluiten hun deuren, vaak een extra dag maar soms zelfs helemaal. Dat komt omdat er een schreeuwend tekort is aan gekwalificeerd personeel. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt het een groot probleem, maar ziet ook dat de werknemer in de horeca verandert.
Volgens voorzitter Robèr Willemsen van KHN zijn er momenteel 30.000 vacatures in de horeca, waarvan ruim een derde, zo’n tienduizend vacatures, structureel niet in te vullen zijn. Willemsen spoort ondernemers aan creatief te zijn: “We kennen allemaal de voorbeelden van ondernemers die zorgen voor huisvesting of vervoer, zoals een scooter voor hun personeel. Maar in de brede zin geldt voor de meeste ondernemers dat ze goed naar de arbeidstijden en werkomstandigheden moeten kijken en ook naar opleiding en ontwikkeling van mensen. Dat is heel belangrijk.”
Willemsen ziet ook dat er veel uitvallers zijn bij de horeca-opleidingen: “Ook daar moeten we wat aan doen, het vak moet aantrekkelijker worden. De tijden van 80 tot 90 uur werken in de week zijn voor de nieuwkomers in de horeca een no-go. Daar moet je als sector op anticiperen.”
De marges zijn ook heel laag in de horeca. Verder zijn er achterlijke regels. Sinds 1 juli moet elk restaurant of kroeg altijd een BHV aanwezig hebben en een veiligheidsplan maken. Echt van de zotte.quote:Op vrijdag 7 september 2018 18:26 schreef Daario het volgende:
Lees: geen personeel beschikbaar die voor een hongerloon wil werken
Hoe komt het dan dat alle horeca-ondernemers die ik ken behoorlijk loaded zijn?quote:Op vrijdag 7 september 2018 18:29 schreef BEFEM het volgende:
De marges zijn ook heel laag in de horeca
Je betaalt 2,80 voor een biertje en de marges zijn heel laag. Vast.quote:Op vrijdag 7 september 2018 18:29 schreef BEFEM het volgende:
[..]
De marges zijn ook heel laag in de horeca. Verder zijn er achterlijke regels. Sinds 1 juli moet elk restaurant of kroeg altijd een BHV aanwezig hebben en een veiligheidsplan maken. Echt van de zotte.
Dan verhoog je de marges maar...quote:Op vrijdag 7 september 2018 18:29 schreef BEFEM het volgende:
[..]
De marges zijn ook heel laag in de horeca. Verder zijn er achterlijke regels. Sinds 1 juli moet elk restaurant of kroeg altijd een BHV aanwezig hebben en een veiligheidsplan maken. Echt van de zotte.
Weet ik niet, witwassen ofzo. In Amsterdam wordt 90% van de horeca contant betaald (als in; het pand). Is een groot deel drugsgeld.quote:Op vrijdag 7 september 2018 18:30 schreef Hamzoef het volgende:
[..]
Hoe komt het dan dat alle horeca-ondernemers die ik ken behoorlijk loaded zijn?
Waar kan je nog voor die prijs een biertje halen dan? In schubbekutteveen?quote:Op vrijdag 7 september 2018 18:30 schreef hooibaal het volgende:
[..]
Je betaalt 2,80 voor een biertje en de marges zijn heel laag. Vast.
Want dat is inderdaad alles wat je kosten zijn...quote:Op vrijdag 7 september 2018 18:30 schreef hooibaal het volgende:
[..]
Je betaalt 2,80 voor een biertje en de marges zijn heel laag. Vast.
Nee man. Niet allemaal.quote:Op vrijdag 7 september 2018 18:31 schreef BEFEM het volgende:
[..]
Weet ik niet, witwassen ofzo. In Amsterdam wordt 90% van de horeca contant betaald (als in; het pand). Is een groot deel drugsgeld.
Je kan de marges bijna alleen maar verhogen door de prijzen te verhogen. We weten allemaal dat er dan ook weer een hoop gezeik komt.quote:Op vrijdag 7 september 2018 18:30 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Dan verhoog je de marges maar...
Dit is zoals altijd: er is een tekort aan mensen die tegen dat salaris willen werken.
Verdubbel je het salaris dan heb je geen problemen.
Kleine marge betekent teveel aanbod tov de vraag of een te grote overhead.quote:Op vrijdag 7 september 2018 18:33 schreef BEFEM het volgende:
[..]
Je kan de marges bijna alleen maar verhogen door de prijzen te verhogen. We weten allemaal dat er dan ook weer een hoop gezeik komt.
Zijn die kroegen niet grotendeels in handen van de grote bierbrouwerijen en zijn die eigenaren dus niet gewoon zetbazen?quote:Op vrijdag 7 september 2018 18:31 schreef BEFEM het volgende:
[..]
Weet ik niet, witwassen ofzo. In Amsterdam wordt 90% van de horeca contant betaald (als in; het pand). Is een groot deel drugsgeld.
Wat zal de inkoopsprijs zijn? 1,20 de liter? Heb je een bruto marge van ¤12,80 oftewel 91%. Dat zou ik met de beste wil van de wereld niet laag willen noemen.quote:Op vrijdag 7 september 2018 18:32 schreef BEFEM het volgende:
[..]
Want dat is inderdaad alles wat je kosten zijn...
Ik ken de situatie niet van de mensen die jij kent, ik quote alleen het nieuws.quote:
Dat geldt vooral voor de natte horeca. Het steeds maar invoeren van nieuwe verplichtingen is idd diep treurig. Horeca ondernemers moeten zich gezamenlijk eens gaan afzetten..quote:Op vrijdag 7 september 2018 18:29 schreef BEFEM het volgende:
[..]
De marges zijn ook heel laag in de horeca. Verder zijn er achterlijke regels. Sinds 1 juli moet elk restaurant of kroeg altijd een BHV aanwezig hebben en een veiligheidsplan maken. Echt van de zotte.
Haha nee man. Ze zitten vast aan contracten van de leveranciers. Weet het niet uit mn hoofd maar het is wel veel meer dan 1.20 per liter. Ligt ook aan je contract uiteraard en je omzet.quote:Op vrijdag 7 september 2018 18:36 schreef hooibaal het volgende:
[..]
Wat zal de inkoopsprijs zijn? 1,20 de liter? Heb je een bruto marge van ¤12,80 oftewel 91%. Dat zou ik met de beste wil van de wereld niet laag willen noemen.
Inkoop zo'n 1600 voor 500 liter. Zonder korting, afhankelijk van de afname gaat daar nog behoorlijk wat van af.quote:Op vrijdag 7 september 2018 18:36 schreef hooibaal het volgende:
[..]
Wat zal de inkoopsprijs zijn? 1,20 de liter? Heb je een bruto marge van ¤12,80 oftewel 91%. Dat zou ik met de beste wil van de wereld niet laag willen noemen.
Dat mochten ze willen. Ten eerste is de inkoopprijs hoger, een ondernemer betaalt per liter meer dan de consument in de supermarkt betaalt, ten tweede heb je ook tapverliezen. Waarom doet een ondernemer dit dan? Omdat een onderneming in de horeca zo'n risico is dat de bank geen lening verstrekt en dus de brouwerij dit zelf doet. Met een wurgcontract erbij...quote:Op vrijdag 7 september 2018 18:36 schreef hooibaal het volgende:
[..]
Wat zal de inkoopsprijs zijn? 1,20 de liter? Heb je een bruto marge van ¤12,80 oftewel 91%. Dat zou ik met de beste wil van de wereld niet laag willen noemen.
Volgens mij niet, het was pas in het nieuws dat het een groot probleem is. Zit mobiel en kan het zo snel niet vinden. Ook veel horeca die om de 6 maanden veranderen, dat klopt natuurlijk ook van geen kanten.quote:Op vrijdag 7 september 2018 18:35 schreef Hathor het volgende:
[..]
Zijn die kroegen niet grotendeels in handen van de grote bierbrouwerijen en zijn die eigenaren dus niet gewoon zetbazen?
Inmiddels hoger denk ik. Op basis van mijn ervaring lag pakweg 10 jaar geleden de literprijs op 1,10 bij een gemiddelde afname van 2000 liter per week.quote:Op vrijdag 7 september 2018 18:36 schreef hooibaal het volgende:
[..]
Wat zal de inkoopsprijs zijn? 1,20 de liter? Heb je een bruto marge van ¤12,80 oftewel 91%. Dat zou ik met de beste wil van de wereld niet laag willen noemen.
En daar moeten het glas, de stoel, de tafel, het licht, de ober, de kroeg zelf, de vaatwasser etc etc ook nog van betaald worden.quote:Op vrijdag 7 september 2018 18:41 schreef timmmmm het volgende:
Maar goed, als we dat even doorrekenen. is dat 3,2 per liter. 0.64 voor een fluitje wat voor zo'n 2 euro de deur uitgaat
In sommige gebieden in Duitsland is dit al common practise. Allemaal oostblokkers in de bediening.quote:Op vrijdag 7 september 2018 18:46 schreef hooibaal het volgende:
Nou, misschien kunnen we voor de horeca dan ook een sloot Polen gaan invliegen die voor acht euro per uur komen werken. Want meer dan dat kunnen die arme horecaondernemers toch echt niet betalen.
Kinderen van 15 in dienst voor 3 euro per uur.quote:Op vrijdag 7 september 2018 18:30 schreef Hamzoef het volgende:
[..]
Hoe komt het dan dat alle horeca-ondernemers die ik ken behoorlijk loaded zijn?
Het glas wordt meestal kosteloos door de leverancier van de drank verstrekt en voor glazen heb je geen vaatwasser nodig. Maar ik begrijp wat je bedoelt.quote:Op vrijdag 7 september 2018 18:44 schreef robijntjestralendwit het volgende:
[..]
En daar moeten het glas, de stoel, de tafel, het licht, de ober, de kroeg zelf, de vaatwasser etc etc ook nog van betaald worden.
Horeca heeft over het algemeen echt niet zo'n grote marge. Uiteraard zijn er uitschieters...
15-jarigen heb je niet zo veel aan in de horeca, want die mogen niet tot sluitingstijd werken. 16-jarigen voor minimumloon dusquote:Op vrijdag 7 september 2018 18:56 schreef Ferrari_Tape het volgende:
[..]
Kinderen van 15 in dienst voor 3 euro per uur.
Schimmige bijverdiensten in het criminele milieu.
Waren die ook eigenaar van het pand of huurden ze dat van de brouwerij?quote:Op vrijdag 7 september 2018 18:56 schreef timmmmm het volgende:
[..]
Het glas wordt meestal kosteloos door de leverancier van de drank verstrekt en voor glazen heb je geen vaatwasser nodig. Maar ik begrijp wat je bedoelt.
Ik ben het echter niet met je eens. Ik heb voor twee horecazaken de financiele administratie gedaan en hoewel de uitgaven behoorlijk zijn, hoef je je als de zaak redelijk loopt geen zorgen te maken om de lage marge. Het geld loopt wel binnen hoor.
Ik acht daarbij het risico te groot dat die onderweg naar mijn tafel mijn bestelling zelf nuttigen.quote:Op vrijdag 7 september 2018 18:48 schreef Hamzoef het volgende:
[..]
In sommige gebieden in Duitsland is dit al common practise. Allemaal oostblokkers in de bediening.
Eigenaar. Dat zal vast ook veel schelen. Ik heb het idee dat de melkerij door brouwers meer in de randstad leeft dan hier in het boerse Brabantquote:Op vrijdag 7 september 2018 19:00 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Waren die ook eigenaar van het pand of huurden ze dat van de brouwerij?
Nah, hier in Nijmegen zijn er volgens mij ook maar een handjevol kroegen met een eigen pand. Die idiote pachtconstructies met de grote brouwers moeten ook maar eens afgeschaft worden.quote:Op vrijdag 7 september 2018 19:02 schreef timmmmm het volgende:
[..]
Eigenaar. Dat zal vast ook veel schelen. Ik heb het idee dat de melkerij door brouwers meer in de randstad leeft dan hier in het boerse Brabant
In Brabant zijn het inderdaad vaker familieaangelegenheden of zaken die al 200 jaar bestaan. Die hebben normaal gesproken minder te maken met een brouwer.quote:Op vrijdag 7 september 2018 19:02 schreef timmmmm het volgende:
[..]
Eigenaar. Dat zal vast ook veel schelen. Ik heb het idee dat de melkerij door brouwers meer in de randstad leeft dan hier in het boerse Brabant
Nou ja, grote stad vs de kleinere stadjes dan. Omgeving Etten-Leur zeg maar.quote:Op vrijdag 7 september 2018 19:04 schreef hooibaal het volgende:
[..]
Nah, hier in Nijmegen zijn er volgens mij ook maar een handjevol kroegen met een eigen pand. Die idiote pachtconstructies met de grote brouwers moeten ook maar eens afgeschaft worden.
De steden vooral, brouwerij eigenaar van pand, bar en koeling, etc.quote:Op vrijdag 7 september 2018 19:02 schreef timmmmm het volgende:
[..]
Eigenaar. Dat zal vast ook veel schelen. Ik heb het idee dat de melkerij door brouwers meer in de randstad leeft dan hier in het boerse Brabant
Het is verplicht de fooi te delen als uitbater.quote:Op vrijdag 7 september 2018 19:10 schreef Aluah-Snackbar het volgende:
Minimumloon in de horeca echt zijn Hollanders zo gierig joh. Ga anders voor oosterse restaurants werken. Dan wordt de fooi ook nogeens verdeeld. Maar dan moet je wel beunen. 10-22. elke dag.
Dat mag niet.quote:Op vrijdag 7 september 2018 19:10 schreef Aluah-Snackbar het volgende:
Minimumloon in de horeca echt zijn Hollanders zo gierig joh. Ga anders voor oosterse restaurants werken. Dan wordt de fooi ook nogeens verdeeld. Maar dan moet je wel beunen. 10-22. elke dag.
quote:
quote:Op vrijdag 7 september 2018 19:11 schreef timmmmm het volgende:
[..]
Het is verplicht de fooi te delen als uitbater.
2 bijbaantjes in de keuken gehad, 2 in de bediening, 2 stages en nu receptie/administratie. Bij alle zeven gewoon meegedeeld in de fooi.quote:Op vrijdag 7 september 2018 19:15 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
[..]
Zeker nog nooit in de horeca gewerrkt
Nee dat klopt, maar zonder dat weet ik ook wel dat je volgens de arbowet niet standaard twaalf uur per dag mag werken.quote:Op vrijdag 7 september 2018 19:15 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
[..]
Zeker nog nooit in de horeca gewerrkt
Eerder regel dan uitzondering.quote:Op vrijdag 7 september 2018 19:17 schreef hooibaal het volgende:
[..]
Nee dat klopt, maar zonder dat weet ik ook wel dat je volgens de arbowet niet standaard twaalf uur per dag mag werken.
Tijd om de wet te gaan handhaven dus.quote:
Zorgt voor nog lagere marges en lagere salarissenquote:Op vrijdag 7 september 2018 19:19 schreef hooibaal het volgende:
[..]
Tijd om de wet te gaan handhaven dus.
Omdat jij praktisch altijd poep praat.quote:Op vrijdag 7 september 2018 18:30 schreef Hamzoef het volgende:
[..]
Hoe komt het dan dat alle horeca-ondernemers die ik ken behoorlijk loaded zijn?
Tijd om de wet te gaan maken om wat mensen willen ipv wat mensen die nog nooit in de horeca gewerkt hebben dénken dat goed is.quote:Op vrijdag 7 september 2018 19:19 schreef hooibaal het volgende:
[..]
Tijd om de wet te gaan handhaven dus.
Eens. Als je eenmaal bezig bent maken die 4 uurtjes extra ook niet meer zoveel uit, zolang je tussendoor maar kan eten.quote:Op vrijdag 7 september 2018 19:23 schreef timmmmm het volgende:
[..]
Tijd om de wet te gaan maken om wat mensen willen ipv wat mensen die nog nooit in de horeca gewerkt hebben dénken dat goed is.
De meeste van de mensen met wie ik gewerkt heb werken liever 3-4 lange dagen dan 5 'normale' dagen. Als de werknemers het willen en de werkgevers het willen, snap ik nooit zo goed dat anderen dan bepalen dat dat zo niet mag.
Maar goed, dat zal mijn liberale inborst zijn.
Er lijkt juist te weinig horeca te zijn. Het arbeidsaanbod kan de vraag niet bijbenen, zoveel te weinig horeca is er volgens de consumentquote:
Reageer dan gewoon niet, minkukel.quote:Op vrijdag 7 september 2018 19:21 schreef SebbeSwensje het volgende:
[..]
Omdat jij praktisch altijd poep praat.
Handhaving kost de overheid en bedrijfsleven geld. Dat wil de VVD niet.quote:Op vrijdag 7 september 2018 19:19 schreef hooibaal het volgende:
[..]
Tijd om de wet te gaan handhaven dus.
Schei uit met die regels. Tot de jaren '90 was het nog vrij liberaal en verdienden horecamedewerkers goed geld. Sindsdien is het door allerlei betuttelingen bergafwaarts gegaan.quote:Op vrijdag 7 september 2018 18:29 schreef BEFEM het volgende:
[..]
De marges zijn ook heel laag in de horeca. Verder zijn er achterlijke regels. Sinds 1 juli moet elk restaurant of kroeg altijd een BHV aanwezig hebben en een veiligheidsplan maken. Echt van de zotte.
Gaat vaak om eigenaren die zulke uren maken. Personeel zal niet snel 80 uur werken. En als ze dat doen dan zijn het studenten.quote:Op vrijdag 7 september 2018 20:44 schreef Jellereppe het volgende:
80 - 90 uur per week? Dat is praktisch werken, eten, slapen, werken, eten, slapen. Wat als je een gezin wilt starten? Verdienen die geen tijd? Smeerpijpen die horeca-runners. Dat moet je alleen steken in het runnen van de eigen bedrijf of als een salaris hebt die minimaal honderdduizenden euro's (netto) per jaar schuift. Niet voor 7 euro per uur.
En 21% is btw.quote:Op vrijdag 7 september 2018 18:44 schreef robijntjestralendwit het volgende:
[..]
En daar moeten het glas, de stoel, de tafel, het licht, de ober, de kroeg zelf, de vaatwasser etc etc ook nog van betaald worden.
Horeca heeft over het algemeen echt niet zo'n grote marge. Uiteraard zijn er uitschieters...
quote:Op vrijdag 7 september 2018 19:36 schreef Hamzoef het volgende:
[..]
Reageer dan gewoon niet, minkukel.
Maar dan of geen klanten omdat je marges op peil gehouden hebt met hogere prijzen, of zelf geen brood op de plank, omdat je marges te laag zijn.quote:Op vrijdag 7 september 2018 20:54 schreef Kamelenteen het volgende:
Betaal een net salaris en je vind personeel..
Yep. Zelfde met ingenieurs.quote:Op vrijdag 7 september 2018 18:30 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Dan verhoog je de marges maar...
Dit is zoals altijd: er is een tekort aan mensen die tegen dat salaris willen werken.
Verdubbel je het salaris dan heb je geen problemen.
Om de 1 of andere reden mag in Nederland een ervaren ingenieur alsnog niet meer verdienen dan een standaard manager, een soort glazen plafond voor techneuten zeg maar... ken er een hoop die naar Duitsland zijn geëmigreerd omdat ze daar wel voor goed geld aan de slag konden.quote:Op zondag 9 september 2018 09:37 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Yep. Zelfde met ingenieurs.
Daar is geen tekort aan men wil echter niet betalen.
Nee hoor, een dag sluiten heeft best veel andere voordelen.quote:Op zondag 9 september 2018 06:22 schreef MichaelScott het volgende:
Dan de salarissen maar verhogen.
Lijkt me beter dan een dag omzet moeten missen.
Dat is allang achterhaald. Tegenwoordig werken ze vaak maar max 40 uur en dan beginnen ze al te piepen hoor zwaar het is.quote:Op zondag 9 september 2018 11:51 schreef Kamina het volgende:
Waarom zijn werkweken van 80-90 blijkbaar een norm in de horeca? Als je dat verdeelt over twee werknemers hebben ze alsnog een volledige werkweek.
Dat is helemaal geen norm.quote:Op zondag 9 september 2018 11:51 schreef Kamina het volgende:
Waarom zijn werkweken van 80-90 blijkbaar een norm in de horeca? Als je dat verdeelt over twee werknemers hebben ze alsnog een volledige werkweek.
Besef je ook wel dat als het economisch mis gaat de Horeca een van de eerste sectoren is waar de klappen gaan vallen. Daar gaan mensen het als eerst op besparen, daarna komen pas de retailers, bouw etcquote:Op zondag 9 september 2018 12:03 schreef Mortaxx het volgende:
Doen de werkgevers zelf. Ga dan eens fatsoenlijk betalen, winst wordt er genoeg gemaakt.
Doet me denken aan een artikel laatst. Restaurant eigenaar kon geen personeel vinden terwijl hij toch zo goed voor z'n mensen was. Ze deelden zelfs mee in de fooi!
je beseft wel dat de crisis al jaren achter ons ligt en er goed geld wordt uitgegeven in de horeca. Als je dan met een cao verhoging van 1,3% komt terwijl men er 10 jaar lang al in koopkracht op achteruit gaatquote:Op zondag 9 september 2018 12:11 schreef YebCar het volgende:
[..]
Besef je ook wel dat als het economisch mis gaat de Horeca een van de eerste sectoren is waar de klappen gaan vallen. Daar gaan mensen het als eerst op besparen, daarna komen pas de retailers, bouw etc
Maar als het goed gaat (zoals nu) Dan profiteert de horeca pas als laatst. Eerst gaan mensen kopen en bouwen wat ze in de crisis gemist hebben en daarna gaan ze weer flinken (reizen) spenderen in de horeca.
Horeca CAO (verloning) is een wassen neus.quote:Op zondag 9 september 2018 12:13 schreef Mortaxx het volgende:
[..]
je beseft wel dat de crisis al jaren achter ons ligt en er goed geld wordt uitgegeven in de horeca. Als je dan met een cao verhoging van 1,3% komt terwijl men er 10 jaar lang al in koopkracht op achteruit gaat
dit is gewoon niet waarquote:Op zondag 9 september 2018 12:21 schreef YebCar het volgende:
[..]
Horeca CAO (verloning) is een wassen neus.
NIEMAND werkt meer voor dat soort bedragen. In de randstad zit je 20-30% boven de bedragen die in de cao zijn vastgelegd. En nog kan je geen personeel vinden.
Ah jij bent zo iemand die je personeel het liefst voor een appel en een ei laat werken?quote:Op zondag 9 september 2018 12:21 schreef YebCar het volgende:
[..]
Horeca CAO (verloning) is een wassen neus.
NIEMAND werkt meer voor dat soort bedragen. In de randstad zit je 20-30% boven de bedragen die in de cao zijn vastgelegd. En nog kan je geen personeel vinden.
een zelfstandig werkend kok staat voor rond de 1800 in de cao. Nou succes om er 1 te vinden voor 1800. Ze vragen nu 2500-2600 voor dat. Heb er paar op gesprek gekregen die zonder schaamte 3000 ging vragen en dan bekijk ik hun cv en dan kan ik nauwelijks mijn lach inhouden.
Als je zulke bedragen gaat betalen maak je niet alleen je eigen bedrijf kapot, maar zorg je dat er vele met je mee gaan.
Lezen is weer niet je sterkste punt zie ik.quote:Op zondag 9 september 2018 12:34 schreef FlippingCoin het volgende:
[..]
Ah jij bent zo iemand die je personeel het liefst voor een appel en een ei laat werken?
Met achterlijke werkuren.quote:Op vrijdag 7 september 2018 18:26 schreef Daario het volgende:
Lees: geen personeel beschikbaar die voor een hongerloon wil werken
Er is al altijd een tekort aan goede mensen geweest.quote:Op zondag 9 september 2018 12:39 schreef YebCar het volgende:
[..]
Lezen is weer niet je sterkste punt zie ik.
Nee, ik betaal mijn personeel ruim 30% boven de horeca cao, daarnaast ontvangen ze jaarlijks een bonus van ¤1800 bruto als er redelijke doelstellingen worden behaald.
En beuren ze ook nog gemiddeld ¤400-600 per maand aan fooi, zijn de pauzes betaald en krijgen ze onbeperkt te drinken en een kosteloze maaltijd., dus mijn medewerkers hebben niets te klagen
Het zoeken van personeel wat daadwerkelijk voldoet ik juist een heikel punt, Als kok niveau 2 op vacatures reageren waarbij je niet voldoet en daarnaast ook een exorbitant salaris vragen is redicuul. Alleen het gebeurd momenteel, want tekort aan ' goed' personeel
Ik vind het heel moeilijk te geloven wat je schrijft en hetgeen ik om mij heen hoor met jouw verhaal te combineren....quote:Op zondag 9 september 2018 12:21 schreef YebCar het volgende:
[..]
Horeca CAO (verloning) is een wassen neus.
NIEMAND werkt meer voor dat soort bedragen. In de randstad zit je 20-30% boven de bedragen die in de cao zijn vastgelegd. En nog kan je geen personeel vinden.
een zelfstandig werkend kok staat voor rond de 1800 in de cao. Nou succes om er 1 te vinden voor 1800. Ze vragen nu 2500-2600 voor dat. Heb er paar op gesprek gekregen die zonder schaamte 3000 ging vragen en dan bekijk ik hun cv en dan kan ik nauwelijks mijn lach inhouden.
Als je zulke bedragen gaat betalen maak je niet alleen je eigen bedrijf kapot, maar zorg je dat er vele met je mee gaan.
Bepaald werkt lijkt me op den duur helemaal niet aantrekkelijk meer voor de huidige beroepsbevolking.quote:Op zondag 9 september 2018 11:51 schreef Kamina het volgende:
Waarom zijn werkweken van 80-90 blijkbaar een norm in de horeca? Als je dat verdeelt over twee werknemers hebben ze alsnog een volledige werkweek.
volgens mij krijgen vuilnisophalers al meer betaald dan administratieve tiepmiepen hoor.quote:Op zondag 9 september 2018 13:17 schreef Beathoven het volgende:
[..]
Bepaald werkt lijkt me op den duur helemaal niet aantrekkelijk meer voor de huidige beroepsbevolking.
Er is ook een tekort aan vrachtwagenchauffeurs. En ik ken zo wel mensen die best het stuur in handen zouden willen nemen, maar dat is het punt niet. Je moet ook op een strak schema met steekkarretjes op prutserige kleine ruimtes willen werken voor een beetje geld, zelfs in hittegolven. Terwijl men een tijd geleden nog tegen de chauffeurs zei "voor jou tien Polen".
In mijn utopie wordt het zwaarste werk het beste beloond en kantoorbaantjes minder maar in de realiteit zal dat geen vleugels krijgen.
Yep, dat is nl.quote:Op zondag 9 september 2018 11:13 schreef Henno het volgende:
[..]
Om de 1 of andere reden mag in Nederland een ervaren ingenieur alsnog niet meer verdienen dan een standaard manager, een soort glazen plafond voor techneuten zeg maar... ken er een hoop die naar Duitsland zijn geëmigreerd omdat ze daar wel voor goed geld aan de slag konden.
Dan hoort Utrecht niet bij de randstad. Daar betaalt men gewoon minimumloon.quote:Op zondag 9 september 2018 12:21 schreef YebCar het volgende:
[..]
Horeca CAO (verloning) is een wassen neus.
NIEMAND werkt meer voor dat soort bedragen. In de randstad zit je 20-30% boven de bedragen die in de cao zijn vastgelegd. En nog kan je geen personeel vinden.
een zelfstandig werkend kok staat voor rond de 1800 in de cao. Nou succes om er 1 te vinden voor 1800. Ze vragen nu 2500-2600 voor dat. Heb er paar op gesprek gekregen die zonder schaamte 3000 ging vragen en dan bekijk ik hun cv en dan kan ik nauwelijks mijn lach inhouden.
Als je zulke bedragen gaat betalen maak je niet alleen je eigen bedrijf kapot, maar zorg je dat er vele met je mee gaan.
Probeer het uit zou ik zeggen.Zet een neppe cv in elkaar en ga solliciteren. Of beter, ga op Facebook in de groep horeca vacature en zeg dat je beschikbaar bent. Kijk maar hoeveel je aangeboden krijgt.quote:Op zondag 9 september 2018 13:00 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Ik vind het heel moeilijk te geloven wat je schrijft en hetgeen ik om mij heen hoor met jouw verhaal te combineren....
Als je dat nou even zelf doet, en dan meteen bijhoudt welk loon er bij al die aanboden hoort. Dan kan je daarna zelf bewijs leveren voor je stelling dat 'in de randstad men standaard 20-30% meer dan het cao-minimum betaalt'.quote:Op zondag 9 september 2018 18:53 schreef YebCar het volgende:
[..]
Probeer het uit zou ik zeggen.Zet een neppe cv in elkaar en ga solliciteren. Of beter, ga op Facebook in de groep horeca vacature en zeg dat je beschikbaar bent. Kijk maar hoeveel je aangeboden krijgt.
Dat geloof ik wel, ik word nu ook door de gehele wereld regelmatig gebeld.quote:Op zondag 9 september 2018 18:53 schreef YebCar het volgende:
[..]
Probeer het uit zou ik zeggen.Zet een neppe cv in elkaar en ga solliciteren. Of beter, ga op Facebook in de groep horeca vacature en zeg dat je beschikbaar bent. Kijk maar hoeveel je aangeboden krijgt.
Wat voor horeca functie bekleed je?quote:Op zondag 9 september 2018 21:16 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Dat geloof ik wel, ik word nu ook door de gehele wereld regelmatig gebeld.
Laat het maar aan de horeca over om de lage inkomsten kaart weer te spelen. Als je voldoende personeel wilt dan moet je ze betalen. Het blijft een kwestie van alles is te koop voor geldquote:Op vrijdag 7 september 2018 18:29 schreef BEFEM het volgende:
[..]
De marges zijn ook heel laag in de horeca. Verder zijn er achterlijke regels. Sinds 1 juli moet elk restaurant of kroeg altijd een BHV aanwezig hebben en een veiligheidsplan maken. Echt van de zotte.
Bediening is nog erger, de meeste die ik ken zitten nauwelijks boven een uitkering, voor hun is het vaak net zo lonend om 3 dagen te werken en af en toe een beetje zwart.quote:Op zondag 9 september 2018 12:21 schreef YebCar het volgende:
[..]
Horeca CAO (verloning) is een wassen neus.
NIEMAND werkt meer voor dat soort bedragen. In de randstad zit je 20-30% boven de bedragen die in de cao zijn vastgelegd. En nog kan je geen personeel vinden.
een zelfstandig werkend kok staat voor rond de 1800 in de cao. Nou succes om er 1 te vinden voor 1800. Ze vragen nu 2500-2600 voor dat. Heb er paar op gesprek gekregen die zonder schaamte 3000 ging vragen en dan bekijk ik hun cv en dan kan ik nauwelijks mijn lach inhouden.
Als je zulke bedragen gaat betalen maak je niet alleen je eigen bedrijf kapot, maar zorg je dat er vele met je mee gaan.
Volgens mij spreken jullie elkaar tegen.quote:Op maandag 10 september 2018 07:31 schreef raptorix het volgende:
[..]
Bediening is nog erger, de meeste die ik ken zitten nauwelijks boven een uitkering, voor hun is het vaak net zo lonend om 3 dagen te werken en af en toe een beetje zwart.
Denk verkeerd gequote, ik doelde er meer op dat de Horeca nog steeds slecht verdiend, een goede kok kan nog wel wat verdienen, maar dat zijn meestal slopende dagen. Een kennis van me heeft het handiger aangepakt, die adviseert nu catering bedrijven en werkt af en toe als freelance kok.quote:Op maandag 10 september 2018 09:08 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Volgens mij spreken jullie elkaar tegen.
Sorry hoor maar dat zijn toch geen lonen waar je van kan rondkomen! En dan verwachten dat die persoon op de gekste uren komt werken. E 3000 lijkt mij het minimum loon voor iemand die opgeleid is, ter vergelijking....een buschauffeur bij de HTM verdient nog meer!quote:Op zondag 9 september 2018 12:21 schreef YebCar het volgende:
[..]
Horeca CAO (verloning) is een wassen neus.
NIEMAND werkt meer voor dat soort bedragen. In de randstad zit je 20-30% boven de bedragen die in de cao zijn vastgelegd. En nog kan je geen personeel vinden.
een zelfstandig werkend kok staat voor rond de 1800 in de cao. Nou succes om er 1 te vinden voor 1800. Ze vragen nu 2500-2600 voor dat. Heb er paar op gesprek gekregen die zonder schaamte 3000 ging vragen en dan bekijk ik hun cv en dan kan ik nauwelijks mijn lach inhouden.
Als je zulke bedragen gaat betalen maak je niet alleen je eigen bedrijf kapot, maar zorg je dat er vele met je mee gaan.
Voor een schamel loontje de hele dag in een stressvolle omgeving staan, op onmogelijke tijden en in de hitte. Je moet het maar leuk vinden.quote:Op dinsdag 11 september 2018 08:02 schreef ietjefietje het volgende:
[..]
Sorry hoor maar dat zijn toch geen lonen waar je van kan rondkomen! En dan verwachten dat die persoon op de gekste uren komt werken. E 3000 lijkt mij het minimum loon voor iemand die opgeleid is, ter vergelijking....een buschauffeur bij de HTM verdient nog meer!
Lees: als je op je luie reet blijft zitten krijg je in Nederland ook een ruim inkomen om van te kunnen leven en de eisen die daaraan gesteld worden, worden niet of nauwelijks nageleefd.quote:Op vrijdag 7 september 2018 18:26 schreef Daario het volgende:
Lees: geen personeel beschikbaar die voor een hongerloon wil werken
Het rookverbod heeft de horeca ook aardig de nek omgedraaid.quote:Op vrijdag 7 september 2018 19:05 schreef BEFEM het volgende:
[..]
Wat echter niet vergeten moet worden is dat je wel om de 5 jaar moet investeren in een nieuwe opzet van je tent. Als je dat niet doet heb je kans dat het leegloopt en kan je het bijna niet meer omdraaien.
Zullen we dit even doorberekenen?quote:Op dinsdag 11 september 2018 08:02 schreef ietjefietje het volgende:
[..]
Sorry hoor maar dat zijn toch geen lonen waar je van kan rondkomen! En dan verwachten dat die persoon op de gekste uren komt werken. E 3000 lijkt mij het minimum loon voor iemand die opgeleid is, ter vergelijking....een buschauffeur bij de HTM verdient nog meer!
Zie hier het probleem, er word gewoon te weinig omzet gemaakt. De bezettingsgraad en/of het bestedingsnivo van je voorbeeld zaak is gewoon te laag. Een slechte ondernemer dus.quote:Op dinsdag 11 september 2018 11:07 schreef YebCar het volgende:
[..]
Zullen we dit even doorberekenen?
Voor een eenvoudige kleine restaurant/lunchroom , met een dagomzet van ¤1000
Dat is grofweg per maand ¤30000.
Je hebt ongeveer 25% inslag op je inkoop grondprodukten dus -
¤7500
Je huur plus elektra, zwaar afhankelijk waar je zit natuurlijk, van 1000 in een dorp tot 10000 in hartje Amsterdam. Laten we reeel 3500 pakken. Dus -¤3500
Even je GWL
-¤1500
Je belastingen/verzekeringen/pensioen etc voor precario/terras/ etc etc etc
-¤2000
Je bent alle dagen open, dus minimaal 4 man personeel nodig, 2 bediening, 2 keuken. Die allemaal minimaal 3000 zou moeten verdienen volgens jou
dus ¤ 12000, komt nog een vakantiereservering bij en andere kosten, zit je op -¤15000
Dus 30000-29500
Hou je ¤500 over voor al je andere kosten
afschrijving, administratieve kosten en waarschijnlijk nog een heleboel andere kosten.
Ja lekker haalbaar
Misschien sta je zelf in de zaak, bespaar je dus 3500 aan kosten, Dus hou je 4000 over voor al die andere kosten.
En over welke gekken uren heb je het? De horeca is 24uur per dag open, aangezien een hotel ook onder horeca valt. Maarja de meeste zaken zijn open op de normale tijden. Wil je geen gekke tijden in de horeca? Dan moet je ook niet buiten de deur eten na 6 uur savonds.
Jij denkt dat elke zaak duizenden euros pakt per dag?quote:Op dinsdag 11 september 2018 11:59 schreef Mortaxx het volgende:
1000 euro per dag omzet? Dan is je probleem niet de personeelskosten maar je omzet
dan zijn een hoop van deze zaken gewoon niet rendabelquote:Op dinsdag 11 september 2018 12:12 schreef YebCar het volgende:
[..]
Jij denkt dat elke zaak duizenden euros pakt per dag?
Bijna 20% van alle eetgelegenheden draait zo een lage omzet en ook zij hebben personeel nodig.
(snackbars, lunchroom, koffietentjes etc etc etc)
Juist, dat is een groot probleem. Veel niet rendabele zaken, vaak uitgebaat door mensen die horecaquote:Op dinsdag 11 september 2018 12:17 schreef Mortaxx het volgende:
[..]
dan zijn een hoop van deze zaken gewoon niet rendabel
De kok is dan ook de anchorman van de tent waar alles in theorie op zou kunnen draaien.quote:Op dinsdag 11 september 2018 12:23 schreef janatwork het volgende:
[..]
Juist, dat is een groot probleem. Veel niet rendabele zaken, vaak uitgebaat door mensen die horeca
"wel leuk lijkt" en gefinancierd met geld van papa of verdient in een andere bedrijfstak. Maar die zaken drukken de max prijs voor een bak koffie en de bezettingsgraad in andere zaken wel.
En na 3 jaar failliet, geld weg en de volgende
grappig genoeg kan je als kok juist in dit soort zaken aardig boeren
Niet als je 3000 euro p.p gaat betalen nee.quote:Op dinsdag 11 september 2018 12:17 schreef Mortaxx het volgende:
[..]
dan zijn een hoop van deze zaken gewoon niet rendabel
Wat te denken van de eigenaars?quote:Op dinsdag 11 september 2018 12:12 schreef YebCar het volgende:
[..]
Jij denkt dat elke zaak duizenden euros pakt per dag?
Bijna 20% van alle eetgelegenheden draait zo een lage omzet en ook zij hebben personeel nodig.
(snackbars, lunchroom, koffietentjes etc etc etc)
Call centers daar waar men van de teammanager niet naar de wc mag gaan? Lijkt mij niet een branche waar het prima is.quote:Op dinsdag 11 september 2018 13:37 schreef Voice_Over het volgende:
Horeca en call centers zijn het afvoerputje van de arbeidsmarkt. Van mij mogen bedrijven die hun medewerkers niet serieus nemen en rechtvaardig belonen helemaal kapot gaan.
wat te denken?quote:Op dinsdag 11 september 2018 13:20 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Wat te denken van de eigenaars?
Ipv gelijk personeel aan te nemen. Als je 1000 omzet hebt pd moet je je niet met 4 man personeel gaan bezighouden.quote:
Goed management is inderdaad belangrijk. Maar je hebt ook een minimale bezetting nodig. Soms ligt de piek op andere momenten. Flow van gasten is niet constant. Je kan het niet met z,n 2en, tenzij je 10uur per dag p.p wilt draaien en 7 dagen per week.quote:Op dinsdag 11 september 2018 13:54 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Ipv gelijk personeel aan te nemen. Als je 1000 omzet hebt pd moet je je niet met 4 man personeel gaan bezighouden.
Want dat is een royaal salaris gezien de werktijden, werkdruk en werkomstandigheden?quote:Op dinsdag 11 september 2018 12:32 schreef YebCar het volgende:
[..]
Niet als je 3000 euro p.p gaat betalen nee.
nee dat denk ik helemaal niet, ik denk zelf dat al die onrendable zaken alleen maar rondkomen om iets met drugs er naast te doen. Maar verwachten dat het wel even over de rug van het personeel kan.....get real!quote:Op dinsdag 11 september 2018 12:12 schreef YebCar het volgende:
[..]
Jij denkt dat elke zaak duizenden euros pakt per dag?
Bijna 20% van alle eetgelegenheden draait zo een lage omzet en ook zij hebben personeel nodig.
(snackbars, lunchroom, koffietentjes etc etc etc)
Als het goed is heb je na een tijdje wel door hoe de flow loopt in gasten, en dan kun je best voor die 2-3 uurtjes iemand laten bijspringen. Maar je hoeft echt niet 4 personen de hele dag uit hun neus te hebben staan vreten.quote:Op dinsdag 11 september 2018 14:00 schreef YebCar het volgende:
[..]
Goed management is inderdaad belangrijk. Maar je hebt ook een minimale bezetting nodig. Soms ligt de piek op andere momenten. Flow van gasten is niet constant. Je kan het niet met z,n 2en, tenzij je 10uur per dag p.p wilt draaien en 7 dagen per week.
ok.quote:Op dinsdag 11 september 2018 14:05 schreef ietjefietje het volgende:
[..]
nee dat denk ik helemaal niet, ik denk zelf dat al die onrendable zaken alleen maar rondkomen om iets met drugs er naast te doen. Maar verwachten dat het wel even over de rug van het personeel kan.....get real!
Ik eet zelf bijna nooit buiten de deur, wat het kost voor twee maaltijden....daar heb ik een hele winkelwagen met eten voor bij de Appie! Ik ben toch niet gek!
Juist! Heb je gelijk in. En nu komt het. Als je als werkzoekende kan werken bij of alsquote:Op dinsdag 11 september 2018 14:06 schreef Franknfurter het volgende:
[..]
Als het goed is heb je na een tijdje wel door hoe de flow loopt in gasten, en dan kun je best voor die 2-3 uurtjes iemand laten bijspringen. Maar je hoeft echt niet 4 personen de hele dag uit hun neus te hebben staan vreten.
Dus zal je je moeten onderscheiden, flexibeler zijn, meer doen met de input van je werknemers, beter opleiden. Dat noemen we ondernemen, kan je dat niet dan moet je geen eigen zaak beginnen.quote:Op dinsdag 11 september 2018 14:18 schreef YebCar het volgende:
[..]
Juist! Heb je gelijk in. En nu komt het. Als je als werkzoekende kan werken bij of als
1. 4uur per dag alleen tijdens drukke periodes en voor minimum
2. fulltime aanstelling bij een andere zaak.
3. 4uur per dag werken bij een zaak die je meer dan het minimum geeft.
Je vist als kleine ondernemer in dezelfde pool als de grotere jongens.
En dan ligt het probleem bij die kleine ondernemer. Niet raar dat werknemers geen zin hebben om voor die kleine ondernemer voor een hongerloontje te gaan werken.quote:Op dinsdag 11 september 2018 14:18 schreef YebCar het volgende:
[..]
Juist! Heb je gelijk in. En nu komt het. Als je als werkzoekende kan werken bij of als
1. 4uur per dag alleen tijdens drukke periodes en voor minimum
2. fulltime aanstelling bij een andere zaak.
3. 4uur per dag werken bij een zaak die je meer dan het minimum geeft.
Je vist als kleine ondernemer in dezelfde pool als de grotere jongens.
Dat is natuurlijk onzin. De kostprijs van die koffie is veel hoger dan alleen de inkoop. winstmarges in de horeca komen zelden boven de 8% uit. En dat is voor zo'n risicovolle sector gewoon matig.quote:Op dinsdag 11 september 2018 14:35 schreef de_boswachter het volgende:
Moeten ze maar fatsoenlijk betalen.
Wel ¤ 2.50 vragen voor een bak koffie (lees: 90% winst),
Eens, er gaat een heleboel geld een heleboel kanten op. Maar niet richting het personeel.quote:maar dan wel je personeel afschepen met ¤ 1250- netto in de maand. Rotte sector.
Zijn genoeg mensen die als bijbaantje best tijdens de avondspits even willen komen werken. Je moet als werkgever het op zien te lossen, niet eerst iedereen uitzuigen en vervolgens gaan liggen janken dat niemand voor een hongerloontje zich de benen onder zn lijf vandaan komt rennen. Legio studenten, 50+-ers of desnoods scholieren die dat voor langere tijd willen doen als ze maar op een goede beloning kunnen rekenen.quote:Op dinsdag 11 september 2018 14:18 schreef YebCar het volgende:
[..]
Juist! Heb je gelijk in. En nu komt het. Als je als werkzoekende kan werken bij of als
1. 4uur per dag alleen tijdens drukke periodes en voor minimum
2. fulltime aanstelling bij een andere zaak.
3. 4uur per dag werken bij een zaak die je meer dan het minimum geeft.
Je vist als kleine ondernemer in dezelfde pool als de grotere jongens.
Dit idd.quote:Op vrijdag 7 september 2018 18:30 schreef Hamzoef het volgende:
[..]
Hoe komt het dan dat alle horeca-ondernemers die ik ken behoorlijk loaded zijn?
Als je het pand bezit of een hypotheek lapt op basis van de aankoopprijs twintig jaar geleden scheelt dat ook enorm.quote:
En dan zijn we dus weer terug bij af. Hogere beloning om beter personeel te vinden, meer risico dat je zaak over de kop gaat. Mindere beloning en geen personeel kunnen vinden.quote:Op dinsdag 11 september 2018 14:41 schreef Franknfurter het volgende:
[..]
Zijn genoeg mensen die als bijbaantje best tijdens de avondspits even willen komen werken. Je moet als werkgever het op zien te lossen, niet eerst iedereen uitzuigen en vervolgens gaan liggen janken dat niemand voor een hongerloontje zich de benen onder zn lijf vandaan komt rennen. Legio studenten, 50+-ers of desnoods scholieren die dat voor langere tijd willen doen als ze maar op een goede beloning kunnen rekenen.
Bij ons.. en dan is het waarschijnlijk overal zo.quote:Op dinsdag 11 september 2018 14:04 schreef Franknfurter het volgende:
Als je 4 man personeel nodig hebt voor een dagomzet van 1000 euro, ben je ook niet bijzonder slim bezig. En als je een eigen zaak hebt kun je daar toch lekker zelf iedere dag in gaan staan? Hou je zomaar opeens 9000 per maand over als je nog maar 1 persoon hoeft te betalen. Horecaondernemers zijn gewoon skeer en daar krijgen ze nu de ellende van voorgeschoteld. Bij ons moest ook iedereen maar jong en goedkoop zijn, terwijl je voor 3 van die 14-jarige tutjes ook gewoon 1 fatsoenlijk opgeleid persoon kunt inhuren. Hou je nog wat euro's over ook. Financieel mismanagement hoeft niet het probleem van de werknemers te worden, dan moet de eigenaar maar een mkb-cursusje gaan doen ofzo. Of zelf eens mee gaan werken.
Misschien moet je daar eens mee stoppen dan, een vakkracht het zelfde belonen als een 17 jarige scholier die een bijbaantje heeftquote:Op dinsdag 11 september 2018 18:46 schreef YebCar het volgende:
[..]
Bij ons.. en dan is het waarschijnlijk overal zo.
Nee, bij mij werkt iedereen voor een vakvolwassen loon, Als een 17 jarige bij mij in de bediening staat krijgt ze gewoon wat iedereen krijgt.
Je hoeft geen ondernemer te zijn he? Dat doe je omdat je het leuk vind en je een gat in de markt ziet. Daar hoort inderdaad een risico en eventueel een riante beloning bij.quote:Het punt bij ondernemers is dat werknemers het altijd wel denkt beter te weten hoe het wel en niet moet. Je moet openstaan voor ideeën van medewerkers, maar ze moeten niet gelijk naast hun schoenen lopen.
Werknemers denken altijd dat we dik verdienen. Soms is dat ook wel zo. Simplistisch denken zoals koffievoorbeeld hierboven. 90% marge !!!! wow.
Ik laat af en toe facturen zien wat er allemaal betaald moet worden.
Onderhoud vaatwasser, 1500 euro per jaar. Spoedreparatie, weer 1000 euro. Precariobelasting voor terras. 6800 per jaar. Aanschafkosten wijnglazen 2,50 de stuk waarvan er op jaarbasis 200 kapot gaan. Vuilnis ophaaldienst per kwartaal 4500 euro.
En ga zo maar door.
Een horeca onderneming is best een groot risico, daar mag gerust een goede verdienste tegenover staan. Het is allemaal eigen vermogen wat je inbrengt, een bank leent de kleinschalige horeca al jaren niets meer. Vandaar de wurgcontracten met brouwerijen vroeger. Dus ga je failliet dan ben je alles kwijt.
Je haalt een paar dingen door elkaar.quote:Op dinsdag 11 september 2018 20:54 schreef janatwork het volgende:
[..]
Misschien moet je daar eens mee stoppen dan, een vakkracht het zelfde belonen als een 17 jarige scholier die een bijbaantje heeft
Dan snap ik wel dat je geen marge overhoud om mensen voor wie het hun vak is normaal te verlonen.
Je hoeft geen ondernemer te zijn he? Dat doe je omdat je het leuk vind en je een gat in de markt ziet. Daar hoort inderdaad een risico en eventueel een riante beloning bij.
Klinkt misschien gek, maar een horeca ondernemer betaalt meer voor zijn bier dan jij als consument in de winkel....quote:Op vrijdag 7 september 2018 18:30 schreef hooibaal het volgende:
[..]
Je betaalt 2,80 voor een biertje en de marges zijn heel laag. Vast.
Als een vakkracht het zelfde kan als een 17 jarige moet je hem ontslaan. Eens dat kennis en ervaring leidend moeten zijn maar die kan van een 17 jarige onmogelijk op pijl zijn, daar zijn ze simpelweg te jong voor.quote:Op dinsdag 11 september 2018 21:11 schreef YebCar het volgende:
[..]
Je haalt een paar dingen door elkaar.
Ik hou een riante marge over. Daar ligt het niet aan. Daardoor kan ik mijn medewerkers een goed salaris geven.
Ik noem slechts voorbeelden op waardoor het kan komen.
Verder zeg ik niet dat een 17jarige scholier met bijbaan hetzelfde krijgt als een verkracht. Ik zeg als een 17 jarige hetzelfde kan als een verkracht, dan krijg je mij eenzelfde salaris.
Leeftijd zou geen basis moeten zijn voor salaris, maar ervaring en kennis wel.
Als je je personeel beter betaald kan je beter personeel aannemen. Die kunnen door kennis en ervaring de omzet verhogen en de gast een fijnere tijd bezorgen waardoor die eerder terug komt.quote:Op dinsdag 11 september 2018 21:13 schreef klipper het volgende:
[..]
Klinkt misschien gek, maar een horeca ondernemer betaalt meer voor zijn bier dan jij als consument in de winkel....
De brouwers draaien de kroegen de nek om.
Aan de andere kant, als het personeel beter betaald wordt, dan stijgen de prijzen weer en komen er weer minder mensen langs.
deze vicieuze cirkel is bijna niet te doorbreken.
quote:Op vrijdag 7 september 2018 18:26 schreef Daario het volgende:
Lees: geen personeel beschikbaar die voor een hongerloon wil werken
Genoeg verschillende horeca waar je binnen 4 weken drillen je alles al kan. Je focust teveel op 1 soort horeca die je in je gedachten hebt.quote:Op dinsdag 11 september 2018 21:17 schreef janatwork het volgende:
[..]
Als een vakkracht het zelfde kan als een 17 jarige moet je hem ontslaan. Eens dat kennis en ervaring leidend moeten zijn maar die kan van een 17 jarige onmogelijk op pijl zijn, daar zijn ze simpelweg te jong voor.
Je hebt gelijk dat in een groot deel van de horeca mensen met 4 weken ervaring volwaardig worden ingezet. Ik ben het alleen niet met je eens dat je dan alles al kan, je kent hoogstens de voorgekauwde zinnetjes maar hebt geen idee welke kleur druif een chardonnay eigenlijk is. Laat staan dat je de gast wat inhoudelijks kan vertellen over de kaart of een suggestie kan doen.quote:Op dinsdag 11 september 2018 21:29 schreef YebCar het volgende:
[..]
Genoeg verschillende horeca waar je binnen 4 weken drillen je alles al kan. Je focust teveel op 1 soort horeca die je in je gedachten hebt.
Ken genoeg 17 jarige met meer ervaring dan een vakkracht. Ik op 17 jarige leeftijd als voorbeeld en 2 die ik momenteel in dienst heb. Okay ze zijn nu 19. maar nog niet 22
Ik denk niet dat werken in een cafetaria, mcdonalds, broodjeszaak oid zulke kennis hebben. Mijn kennis over wijnen is vrij goed. Niveau wset 2. Heb ik dat ooit nodig gehad? Nee, in grotendeels van mijn zaken in het niet nodig. Wat is dan wel nodig? menusuggestie? Verder dan vragen zoals, Wat is lekker? (wat overigens vrij persoonlijk is maar goed) komen ze niet hoor.quote:Op dinsdag 11 september 2018 21:47 schreef janatwork het volgende:
[..]
Je hebt gelijk dat in een groot deel van de horeca mensen met 4 weken ervaring volwaardig worden ingezet. Ik ben het alleen niet met je eens dat je dan alles al kan, je kent hoogstens de voorgekauwde zinnetjes maar hebt geen idee welke kleur druif een chardonnay eigenlijk is. Laat staan dat je de gast wat inhoudelijks kan vertellen over de kaart of een suggestie kan doen.
En dat is wat mij betreft op elk niveau, van lunchroom tot sterrentent, een onderdeel van gastvrijheid.
Natuurlijk heb je 19 jarige toppers die al 5 jaar ervaring hebben en echt prima gastheren/vrouwen zijn. Maar dat zijn echt de uitzonderingen.
Er zijn call centers waar je per dag een maximum aantal minuten naar de WC mag. Als je meer moet dan wordt dat van je hongerloontje afgetrokken.quote:Op dinsdag 11 september 2018 13:53 schreef Cherni het volgende:
[..]
Call centers daar waar men van de teammanager niet naar de wc mag gaan? Lijkt mij niet een branche waar het prima is.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |