FOK!forum / Culinesse à gogo / Zelf wijn maken
Gripperdinsdag 14 augustus 2018 @ 13:45
Er bestaat een zelf-bier-brouwen topic , maar nog geen wijnmakers topic.

Wij hebben een enorme wijnrank in de tuin, en dat betekent normaal altijd, de hele maand augustus en september elke dag 2 trossen druiven mee naar je werk. In plaats daarvan wil ik wel eens proberen om een paar liter wijn te maken! Heb uiteraard niet de illusie dat dit een geslaagd experiment gaat worden, alles wat drinkbaar is beschouw ik als een meevaller :')


Er zijn wel van die doe het zelf pakketten te krijgen bij diverse zaken, en hier lees ik al wat instructie:
https://wijnenkoning.nl/b(...)van-jouw-eigen-wijn/

Maar ben vooral benieuwd of iemand van fok zich al eens aan een eigen brouwsel heeft gewaagd, en of het beviel?

Als ik wat spullen bij elkaar kan verzamelen dan ga ik de wijnoogst hier bijhouden :Y)
IJydinsdag 14 augustus 2018 @ 13:51
Tvp. Leuk idee ^O^
#ANONIEMdinsdag 14 augustus 2018 @ 14:07
Volgens mij valt het resultaat heel erg tegen, maar het er mee bezig zijn is het wel waard. Ik ga volgen, ben benieuwd.
IJydinsdag 14 augustus 2018 @ 14:13
quote:
14s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 14:07 schreef Fokker89 het volgende:
Volgens mij valt het resultaat heel erg tegen, maar het er mee bezig zijn is het wel waard. Ik ga volgen, ben benieuwd.
Als je niets verwacht...
#ANONIEMdinsdag 14 augustus 2018 @ 14:17
quote:
10s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 14:13 schreef IJy het volgende:

[..]

Als je niets verwacht...
Nee precies, maar het hele proces meemaken en er mee bezig zijn is het denk ik al 100x waard.
Gibson88dinsdag 14 augustus 2018 @ 14:19
Leuk idee, dit ga ik even volgen ! Zelf geen flauw benul eigenlijk.
IJydinsdag 14 augustus 2018 @ 14:20
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 14:17 schreef Fokker89 het volgende:

[..]

Nee precies, maar het hele proces meemaken en er mee bezig zijn is het denk ik al 100x waard.
Dat sowieso.
Gibson88dinsdag 14 augustus 2018 @ 14:26
Of ga je eigen 'Moonshine' maken :D !
FlippingCoindinsdag 14 augustus 2018 @ 14:27
Cool wil ik ook wel volgen.

Waarom is het zo moeilijk om lekkere (als in drinkbaar, dat het geen topwijn zal worden snap ik wel) wijn te maken dan eigenlijk?

Ligt dat aan de soort druiven die je hebt of zo?

Ізгі тілектер Flip.
Najietodinsdag 14 augustus 2018 @ 14:33
quote:
16s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 14:27 schreef FlippingCoin het volgende:
Cool wil ik ook wel volgen.

Waarom is het zo moeilijk om lekkere (als in drinkbaar, dat het geen topwijn zal worden snap ik wel) wijn te maken dan eigenlijk?

Ligt dat aan de soort druiven die je hebt of zo?

Ізгі тілектер Flip.
Hygiëne. Je moet er echt wel wat aandacht aan besteden. De rest zelf is niet zo heel moeilijk,
FlippingCoindinsdag 14 augustus 2018 @ 14:34
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 14:33 schreef Najieto het volgende:

[..]

Hygiëne. Je moet er echt wel wat aandacht aan besteden. De rest zelf is niet zo heel moeilijk,
Qua reiniging van de flessen en zo?

კეთილი სურვილებით Flip.
Gripperdinsdag 14 augustus 2018 @ 14:37
Omdat je als huis tuin en keuken wijnmaker te maken hebt met allerlei risico's van verontreiniging vrees ik. En op elk moment in het proces kan je wijn veranderen in azjijn, of beschimmelen. Ook in deze instructies lees ik alleen maar: ontsmetten / steriliseren / handenwassen als rode draad door het verhaal.

https://www.wijnhobby.nl/index.php/informatief/benodigdheden

In volgorde van wat er moet gebeuren ga ik dus :
-een startset kopen met een vergistingsemmer, een glazen gist fles, en wat stofjes zoals sulfiet, citroenzuur en wijngist. plus wat slangen, stops en kurken, zo'n waterstop.
-druiven plukken, het zijn rode, dus ik ga ze met schil en al vergisten. Onze druifjes zijn eenmaal gerijpt superzoet, en dit was zo'n fantastische zomer dat ze nog meer smaak hebben dan andere jaren.
-qua terroir valt er weinig te verwachten van de polderklei waarin ie wortelt. Maar goed! On y va :)

Ik zit te denken over de rijping: wat voor smaak ontwikkelt mijn wijn in een glazen fles? Die lekkere houtige aroma's van eikenvaten rijping ga ik niet bereiken. Zou ik kunnen valsspelen door rooksnippers eikenhout (die heb ik) erbij te smijten in de fles tijdens dat rijpings proces?

Zo te zien kan ik bij deze lui de benodigde spullen wel kopen. En Ouderkerk is voor mij dichtbij genoeg om het af te halen en meteen wat tips in te winnen.
http://www.levenindebrouwerij.org/

[ Bericht 9% gewijzigd door Gripper op 14-08-2018 14:53:00 ]
T-Ddinsdag 14 augustus 2018 @ 15:05
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 14:26 schreef GibsonLesPaul88 het volgende:
Of ga je eigen 'Moonshine' maken :D !
Heb ik gedaan, was goed drinkbaar en ik werd er heel erg zat van.
Gibson88dinsdag 14 augustus 2018 @ 15:19
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 15:05 schreef T-D het volgende:

[..]

Heb ik gedaan, was goed drinkbaar en ik werd er heel erg zat van.
Nice ! Ik heb 's een keer met brandewijn zelf wat gemaakt met sinaasappel en vanille. Moest wel 9 weken in een weckpot laten zitten maar lekker dat het was !
FlippingCoindinsdag 14 augustus 2018 @ 15:24
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 15:19 schreef GibsonLesPaul88 het volgende:

[..]

Nice ! Ik heb 's een keer met brandewijn zelf wat gemaakt met sinaasappel en vanille. Moest wel 9 weken in een weckpot laten zitten maar lekker dat het was !
opgedronken als een redneck in de tuin bij een bbq? :9

آداب Flip.
Leintjeuhdinsdag 14 augustus 2018 @ 15:24
Een consumptiedruif heeft hele andere eigenschappen dan een wijndruif. De wijndruif heeft een kleine, gedrongen tros met een hoger suikergehalte dan een consumptiedruif. Kaas zegt dat het succes van je wijnexpiriment afhankelijk is van de druivensoort die in je tuin woont.
T-Ddinsdag 14 augustus 2018 @ 15:28
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 15:19 schreef GibsonLesPaul88 het volgende:

[..]

Nice ! Ik heb 's een keer met brandewijn zelf wat gemaakt met sinaasappel en vanille. Moest wel 9 weken in een weckpot laten zitten maar lekker dat het was !
Ik had zo'n ketel gemaakt, met een koperspiraal. Maar ik vond het veel werk, het zelf mash maken, het distilleren zelf was dan wel weer leuk.
Gripperdinsdag 14 augustus 2018 @ 15:47
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 15:24 schreef Leintjeuh het volgende:
Een consumptiedruif heeft hele andere eigenschappen dan een wijndruif. De wijndruif heeft een kleine, gedrongen tros met een hoger suikergehalte dan een consumptiedruif. Kaas zegt dat het succes van je wijnexpiriment afhankelijk is van de druivensoort die in je tuin woont.
Staan jullie dit nu live tezamen vanaf de bergkam te schrijven? O+
Kleine zoet ronde druifjes zijn t, met een hele wrange en matte schil. Diepviolet zijn ze.
kaasplankjedinsdag 14 augustus 2018 @ 16:31
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 15:47 schreef Gripper het volgende:

[..]

Staan jullie dit nu live tezamen vanaf de bergkam te schrijven? O+
Kleine zoet ronde druifjes zijn t, met een hele wrange en matte schil. Diepviolet zijn ze.
mamakaas heeft vroeger ook net als jij wil zelf geprobeerd wijn te maken van druiven uit eigen tuin. Hiervoor gebruikte ze ook een tafeldruif soort. Het werd met een hoop moeite een zurige wijn achtige drank. Er zijn wel kruisingen die in Nederland een goede druif geven om wijn van te maken. Je moet dan een vroege bloeier hebben. In een wijn druif zit ook zoveel sap dat als je een druif beschadigd met knippen het sap in je gezicht spuit. Ik zou als ik jou was beginnen met een goede druiven soort aanplanten.
bonkedinsdag 14 augustus 2018 @ 16:34
je hoeft niet speciaal met druiven wijn te maken :)
aardbeien, appels, pruimen enzz zijn ook geschikt om wijn mee te maken :)
nanukwoensdag 15 augustus 2018 @ 09:00
Om een deel van het proces te volgen zonder veel kosten te maken kan je ook eens prison wine maken.

Koop een pak of fles druivensap of wat dan ook.
Drink een kwart op maar houd de verpakking schoon, dus niet uit de fles drinken.
Doe een paar korrels (brood/bier/wijn) gist er bij in de fles/pak. Handje broodkruimels zou ook moeten kunnen werken (?).
Een waterslot of een rubberhandschoen (condoom) met een speldenprikje voor de co2 afvoer.
Zet het weg bij ongeveer 20 graden, stabiele temperatuur verbeterd de smaak.
Als de vergisting klaar is wacht dan nog een paar dagen voor de zekerheid.
hevel naar een schone kleinere fles, eventueel voorzichtig overgieten. Hierdoor raak je de drab kwijt.
Minder kopruimte is beter.
Schud de co2 (prik) eruit en laat nog even staan om het restant drab te laten bezinken.

Je hebt nu een veilig drinkbaar product. Smaak zal waarschijnlijk niet optimaal zijn maar wel leuk om eens te proberen. Uitgeprobeerd met diverse sapjes, druivensap was de enige die ik nog een beetje drinkbaar vond. Smaken verschillen.

Voor gist zou je ook het bezinksel van een speciaal bier kunnen nemen, liever van een paar flesjes dan.
ipa84woensdag 15 augustus 2018 @ 10:11
quote:
0s.gif Op woensdag 15 augustus 2018 09:00 schreef nanuk het volgende:
Handje broodkruimels zou ook moeten kunnen werken (?).

Nee daar zit geen gist meer in. Door het bakken van het brood is dat gist morsdood. Ook de tip van het gebruiken van bezinksel uit bieren met hergisting in de fles is vrij lastig. Dat bezinksel zijn afgestorven gistcellen en die zal je eerst weer tot leven moeten krijgen.
nanukwoensdag 15 augustus 2018 @ 11:45
quote:
0s.gif Op woensdag 15 augustus 2018 10:11 schreef ipa84 het volgende:

[..]

Nee daar zit geen gist meer in. Door het bakken van het brood is dat gist morsdood. Ook de tip van het gebruiken van bezinksel uit bieren met hergisting in de fles is vrij lastig. Dat bezinksel zijn afgestorven gistcellen en die zal je eerst weer tot leven moeten krijgen.
Die broodkruimels heb ik inderdaad ook sterk mijn twijfels over, vandaar dat vraagteken. Toch lees ik wel vaker dat er voldoende in kan zitten om weer te starten. Bier is waarschijnlijk (4000 jaar terug) uitgevonden door broden in water te bewaren die alsnog gingen gisten.

Bezinksel in 'echt' bier is gewoon gist en die is vrijwel altijd voldoende vitaal om weer op gang te komen en te voldoende te vermenigvuldigen om dit experiment waar te maken. Ga maar eens naar een willekeurig bierforum en je zal zien dat het een veel gebruikte methode is om zo een speciaal soort gist te krijgen.
ipa84woensdag 15 augustus 2018 @ 12:55
quote:
0s.gif Op woensdag 15 augustus 2018 11:45 schreef nanuk het volgende:

[..]

Die broodkruimels heb ik inderdaad ook sterk mijn twijfels over, vandaar dat vraagteken. Toch lees ik wel vaker dat er voldoende in kan zitten om weer te starten. Bier is waarschijnlijk (4000 jaar terug) uitgevonden door broden in water te bewaren die alsnog gingen gisten.

Bezinksel in 'echt' bier is gewoon gist en die is vrijwel altijd voldoende vitaal om weer op gang te komen en te voldoende te vermenigvuldigen om dit experiment waar te maken. Ga maar eens naar een willekeurig bierforum en je zal zien dat het een veel gebruikte methode is om zo een speciaal soort gist te krijgen.
Het zou best kunnen met broodkruimels in theorie. Gist is niets anders dan een schimmel. Dus als er al een gist spoor zit op het brood (wat je niet ziet en proeft) en het krijgt een voedingsbodem gaat het vanzelf vergisten en alcohol produceren. Kijk maar naar hoe in België lambiek gebrouwen wordt. De wort laten ze afkoelen in open kuipen en hopen zo wilde gist te vangen en na een tijdje doen ze het in vaten en gaat het vanzelf gisten. Daarom is bij andere bierstijlen het ook erg belangrijk om schoon te werken en alles goed schoon te maken omdat je niet per ongeluk de verkeerde gist soorten in je wort wil hebben. Zodat je geen infecties krijg met een nare smaak.

Het klopt ook dat je het met gist uit flesjes bier kan doen maar er zitten wel een paar aandachtspunten aan. Het moet vrij jong bier zijn hoe langer na het bottelen hoe meer gistcellen zijn afgestorven omdat er geen voedingsbodem meer is. Ten tweede moet je altijd eerst een giststarter er van maken om het gist ook weer daadwerkelijk vitaal te krijgen. Bij bier doe je dat door suiker water en wat mout extract toe te voegen. Hoe het bij wijn gaat geen idee maar denk dat je dan ook eerst wat druivensap met suiker nodig hebt om het weer goed tot leven te wekken. Die giststarter doe je pas later bij je brouwsel.
nanukwoensdag 15 augustus 2018 @ 14:58
quote:
0s.gif Op woensdag 15 augustus 2018 12:55 schreef ipa84 het volgende:
Het klopt ook dat je het met gist uit flesjes bier kan doen maar er zitten wel een paar aandachtspunten aan. Het moet vrij jong bier zijn hoe langer na het bottelen hoe meer gistcellen zijn afgestorven omdat er geen voedingsbodem meer is. Ten tweede moet je altijd eerst een giststarter er van maken om het gist ook weer daadwerkelijk vitaal te krijgen. Bij bier doe je dat door suiker water en wat mout extract toe te voegen. Hoe het bij wijn gaat geen idee maar denk dat je dan ook eerst wat druivensap met suiker nodig hebt om het weer goed tot leven te wekken. Die giststarter doe je pas later bij je brouwsel.
Wort (bier in wording) en ook most (wijn in wording) is in feite suikerwater met nog iets erbij. Vergisten is die suiker omzetten in alcohol en CO2. Een starter is vergisten met O2 erbij.

Gist in een bierflesje wordt wel inactief als de beschikbare suikers op zijn maar het gaat niet snel geheel dood, door weer suiker toe te voegen wordt het zelfs na een aantal jaar wel weer actief.

Je hele eindproduct is niet meer dan de starter die jij voorstelt te maken. Een starter is alleen maar bedoeld om gistcellen te laten vermeerderen, dat doe je door zuurstof toe te voegen tijdens het vergisten. Omdat je nu niet een grote hoeveelheid wilt vergisten (3/4 liter ongeveer) heb je niet zoveel gistcellen nodig. Bovendien doordat je al met het restje bier gaat schudden om het uit de fles te krijgen en ook je (druiven)sap in beweging hebt gehad zit er al weer zuurstof in het proces wat gebruikt gaat worden voor enige gistvermeerdering.

Met meer O2 vermeerder wel je gist maar het heeft ook een negatieve invloed op je smaak, afgezien van dat restje bier uit de fles schudden dus zo weinig mogelijk zuurstof er bij laten komen.
Als je alleen materialen en stoffen gebruikt die voedselveilig zijn kan je met een gerust hart het eindproduct proeven. mocht je een gevaarlijke bacteriële infectie in je wijn hebben dan is het zo smerig (walgingwekkend) dat je het toch niet gaat drinken.
Aventuraswoensdag 15 augustus 2018 @ 15:19
Mijn Schoonvader maakt wijn en die smaakt beter dan wat uit de meeste Franse flesjes komt. Het is een zoete variant a la Georgische wijnen c_/ O+
capuchon_jongenvrijdag 17 augustus 2018 @ 21:36
een tip:

Goede kwaliteitsdruiven= goede wijn
Gripperzondag 19 augustus 2018 @ 19:06
De benodigde spullen zijn besteld dus deze week gaat het feest beginnen!

Deze set:
https://www.brouwmarkt.nl(...)er-gistingsfles.html
FlippingCoinzondag 19 augustus 2018 @ 19:40
quote:
1s.gif Op zondag 19 augustus 2018 19:06 schreef Gripper het volgende:
De benodigde spullen zijn besteld dus deze week gaat het feest beginnen!

Deze set:
https://www.brouwmarkt.nl(...)er-gistingsfles.html
Cool

ga je foto's maken?

કાઇન્ડ સાદર Flip.
Gripperdonderdag 23 augustus 2018 @ 13:06
De spullen zijn gearriveerd! Allemaal potjes en busjes met gist en sulfiet en andere zaken, meetbuisje ditje datje, een sifon, hygrometer om suikergehalte te meten (en daarmee het uiteindelijke alcohol percentage) een grote emmer om de most in te maken en een glazen gistingsfles.

Zaterdag ga ik oogsten en dat wordt dan dag 0 van de expeditie + foto's natuurlijk. En dan misschien eind september nog een batch proberen, als er dan nog druiven over zijn.
Gripperzaterdag 25 augustus 2018 @ 16:47
Zo, ik ben begonnen!
25-8-2018 : dag 1

Hier een deel van de spullen: de pulpemmer, de gistingsfles, potjes met o.a. tannine, sulfiet, gist, en diverse voedingsmiddelen voor de gist, de kleur, en enzymen voor het zachter maken van de schilletjes.
Eerst de emmer en fles grondig gereinigd met sulfiet.

A7706813-2B73-4729-9B30-79047B610F8D_zpsgcpq8xig.jpg

Intussen de druiven plukken. Blijken er toch wat minder te zijn dan ik hoopte: ik wilde minstens 10 kg voor 10 liter (de gistfles is 10L) maar kwam maar tot 8.
Ik kan nog de buurman vragen, die heeft dezelfde druiven geloof ik. Of we houden het gewoon hierbij. Aanvullen met wat gewoon druivensap kan altijd nog.

21D5E020-946C-420D-AC96-DF44A0156D39_zpsmprcrxms.jpg

C418A38D-ADCE-4F93-A144-CFF6D98E6462_zpsx2cohtem.jpg

Reinigen en steeltjes en takjes ertussenuit halen

2B0AC2BF-849C-4F76-8378-08E56299CFD3_zps7ham66w5.jpg

Ongeveer een halfvolle emmer. Wat ruimte is niet erg, want als morgen het gisten begint komt het allemaal enorm omhoog.

5801EB51-A486-48D0-A4C4-39A6F530229F_zpsybflmzbz.jpg

En in de vensterbank staat een fles in de zon om tot leven te komen met daarin gist+druivensap+suiker, die mag morgen bij de pulp. Morgenochtend stampen, dan nog wat van die enzymen en een snufje tannine erbij en als laatste de gist.

3BC01BF5-2167-4C1A-B28D-F95D55BB0A07_zpskhgeecdh.jpg
nanukmaandag 27 augustus 2018 @ 10:34
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 augustus 2018 16:47 schreef Gripper het volgende:
Intussen de druiven plukken. Blijken er toch wat minder te zijn dan ik hoopte: ik wilde minstens 10 kg voor 10 liter (de gistfles is 10L) maar kwam maar tot 8.
Mag de gistfles wel zo vol? Bij bier moet je minsten een kwart tot de helft kopruimte over laten tijdens het gisten. Als de heftigheid er af is dan kan je wel overhevelen naar een kleinere fles.
Grippermaandag 27 augustus 2018 @ 11:13
quote:
0s.gif Op maandag 27 augustus 2018 10:34 schreef nanuk het volgende:

[..]

Mag de gistfles wel zo vol? Bij bier moet je minsten een kwart tot de helft kopruimte over laten tijdens het gisten. Als de heftigheid er af is dan kan je wel overhevelen naar een kleinere fles.
Wat ik heb gelezen is dat de pulpgisting (die in de emmer gaat plaatsvinden) het meest wilde proces is, en die emmer zit niet zo vol dat het gaat overstromen. Maar zal ook in de fles zeker ruimte overhouden!

Gistermiddag heb ik ook nog wat druiven van mn schoonouders gescoord, die hebben zo ongeveer dezelfde struik, alleen dan wel ouder dan onze.
Waardoor we nu op ruim 15 kg pulp zitten, daar moet 10 liter sap van te winnen zijn.

Na het uitpersen (dacht nog even aan met 1 blote voet in de emmer stampen maar heb uiteindelijk gewoon handenvol druiven fijn geknepen en met de hutspot stamper de boel bewerkt) het suikergehalte meten:

Daar komt een Oechsle gehalte van 60 uit wat te laag is voor fatsoenlijke wijn. Dit levert een potentieel alcohol percentage op van max 7,8%

4132E692-E426-4A14-94E2-478470E4DE9C_zpswopotucr.jpg

Komt ondat onze noord europese druiven nooit zoveel suiker ontwikkelen als zuidelijk fruit.
Een lekkere zongestoofde rioja druif zit uit zichzelf misschien al op 100, en heeft geen of weinig extra suiker nodig.

F0DBE273-49F6-41B0-A002-A7DAF5AE9966_zpssfm88l3e.jpg

Maar ik kan m aanzoeten met suiker. Als je de tabel bekijkt zit er nu 1575 gram / 10 L in, en we hebben zo'n 15L pulp in de emmer, dus 2360 gram. Dat moet naar 2650 gram / 10 L (en 3975 gram / 15L ) als ik uiteindelijk 13,4 % alcohol wil halen.
Minus een 1,5 % wat je kwijtraakt aan verdampen komen we dan op 12% en dat is een lichte rode wijn. Een zwaar alcohol percentage zou niet passen bij het lichtkleurige sap wat onze druiven geven.

Dus: ik moet van 2360 gram naar 3975, dat, betekent dat er 1615 gram suiker bij moet. De gist is gisteravond bij de pulp gegaan, en het ruikt als een brooddeeg, maar borrelt nog absoluut niet.
Dat kan komen omdat de basishoeveelheid suiker niet genoeg is voor de gist (dus vanmiddag ga ik m lekker veel eten geven) of het kan komen omdat de temperatuur in huis te laag is, 19 graden.

Waar 20-25 ideaal is voor een gistingsproces om op gang te komen.

Het ziet er allemaal nog niet zo heel smakelijk uit....
Gisteren heel groenig, en de gist is een raar roze schuim.

A329491D-CD1E-4398-BFE4-E8A96CD6F2B5_zpsbkqsgw8v.jpg 6F1995C5-F0DA-48AF-9762-FCD8C8406BAB_zpspuej8jft.jpg

Maar vanochtend zag ik dat de velletjes al wel heel goed hun kleur beginnen af te geven, want de vloeistof is al van groen naar rood verkleurd.
Fretworkmaandag 27 augustus 2018 @ 12:02
Goed bezig Gripper, wanneer verwacht je het resultaat af te hebben?
nanukmaandag 27 augustus 2018 @ 12:22
quote:
0s.gif Op maandag 27 augustus 2018 11:13 schreef Gripper het volgende:
Wat ik heb gelezen is dat de pulpgisting (die in de emmer gaat plaatsvinden) het meest wilde proces is, en die emmer zit niet zo vol dat het gaat overstromen. Maar zal ook in de fles zeker ruimte overhouden!
Als je start in die emmer en inderdaad wacht tot het bijna over is dan heb je weinig extra ruimte nodig in die fles.

Dat je geen activiteit ziet in die emmer is 90% zeker dat de emmer lucht/co2 lekt. Als je wel schuim ziet ontstaan dan is er niets aan de hand behalve dan dat je weinig controle hebt hoever het proces is. Mogelijk kan je met die dobber bepalen of je in de buurt van je eindresutaat komt of dat de waarde vrijwel gelijk blijft.

Veel suiker erbij dan wordt die wijn wel slap vrees ik. Slap in de zin van weinig smaak, alcohol kan je opvoeren zoveel je wilt met suiker (tot 18% dacht ik, dan gaat de gist dood).

Nogmaals, ik weet iets van bier maken, niet van wijn maar een hoop is het zelfde. Bier is gerstenwijn uiteindelijk.
Grippermaandag 27 augustus 2018 @ 13:19
quote:
0s.gif Op maandag 27 augustus 2018 12:02 schreef Fretwork het volgende:
Goed bezig Gripper, wanneer verwacht je het resultaat af te hebben?
Voordat alles uitgegist is en het brouwsel in flessen zit, kan wel 2-3 maanden duren. Geduld is een schone zaak :)
XLmaandag 27 augustus 2018 @ 13:54
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 14:37 schreef Gripper het volgende:
Omdat je als huis tuin en keuken wijnmaker te maken hebt met allerlei risico's van verontreiniging vrees ik. En op elk moment in het proces kan je wijn veranderen in azjijn, of beschimmelen. Ook in deze instructies lees ik alleen maar: ontsmetten / steriliseren / handenwassen als rode draad door het verhaal.

https://www.wijnhobby.nl/index.php/informatief/benodigdheden

In volgorde van wat er moet gebeuren ga ik dus :
-een startset kopen met een vergistingsemmer, een glazen gist fles, en wat stofjes zoals sulfiet, citroenzuur en wijngist. plus wat slangen, stops en kurken, zo'n waterstop.
-druiven plukken, het zijn rode, dus ik ga ze met schil en al vergisten. Onze druifjes zijn eenmaal gerijpt superzoet, en dit was zo'n fantastische zomer dat ze nog meer smaak hebben dan andere jaren.
-qua terroir valt er weinig te verwachten van de polderklei waarin ie wortelt. Maar goed! On y va :)

Ik zit te denken over de rijping: wat voor smaak ontwikkelt mijn wijn in een glazen fles? Die lekkere houtige aroma's van eikenvaten rijping ga ik niet bereiken. Zou ik kunnen valsspelen door rooksnippers eikenhout (die heb ik) erbij te smijten in de fles tijdens dat rijpings proces?

Zo te zien kan ik bij deze lui de benodigde spullen wel kopen. En Ouderkerk is voor mij dichtbij genoeg om het af te halen en meteen wat tips in te winnen.
http://www.levenindebrouwerij.org/

Denk dat houtsnippers ipv houten vaten wel werkt. Industriewijn komt gegarandeerd uit RVS. Die faken het dus ook.
XLmaandag 27 augustus 2018 @ 13:54
Leuk topic!
Grippermaandag 27 augustus 2018 @ 14:20
quote:
99s.gif Op maandag 27 augustus 2018 13:54 schreef XL het volgende:

[..]

Denk dat houtsnippers ipv houten vaten wel werkt. Industriewijn komt gegarandeerd uit RVS. Die faken het dus ook.
Een van de lekkerste Amerikaanse chardonnays die ik eens dronk in een restaurant was zo gemaakt. Echt zo'n vette boterige californische wijn, met heel veel houtsplintersmaak. : Panamera heette ie.
Dat was hele jonge wijn die ook in rvs was gerijpt, maar kunstmatig van houtsmaak voorzien door hele blokken eik in die troggen erbij te smijten. Niet al te verfijnd, kenners schreeuwen moord en brand, maar lekker dat ie was!!
Fretworkmaandag 27 augustus 2018 @ 14:38
quote:
0s.gif Op maandag 27 augustus 2018 13:19 schreef Gripper het volgende:

[..]

Voordat alles uitgegist is en het brouwsel in flessen zit, kan wel 2-3 maanden duren. Geduld is een schone zaak :)
Leuk vooruitzicht voor met Kerst voor de kachel ;)
Fretworkmaandag 27 augustus 2018 @ 14:41
quote:
0s.gif Op maandag 27 augustus 2018 14:20 schreef Gripper het volgende:

[..]

Een van de lekkerste Amerikaanse chardonnays die ik eens dronk in een restaurant was zo gemaakt. Echt zo'n vette boterige californische wijn, met heel veel houtsplintersmaak. : Panamera heette ie.
Dat was hele jonge wijn die ook in rvs was gerijpt, maar kunstmatig van houtsmaak voorzien door hele blokken eik in die troggen erbij te smijten. Niet al te verfijnd, kenners schreeuwen moord en brand, maar lekker dat ie was!!
Gewoon doen inderdaad, gaat net zo goed smaken. Worden wijnvaten net als whiskyvaten gebrand van te voren? Dan is dat misschien nog wel iets om ook even te doen boven een gasfornuisje.
nanukmaandag 27 augustus 2018 @ 15:01
quote:
1s.gif Op maandag 27 augustus 2018 14:41 schreef Fretwork het volgende:

[..]

Gewoon doen inderdaad, gaat net zo goed smaken. Worden wijnvaten net als whiskyvaten gebrand van te voren? Dan is dat misschien nog wel iets om ook even te doen boven een gasfornuisje.
Eh, zo ff bestaat niet in drankenland. Je hebt met ontiegelijk veel variabelen te maken die de smaak bepalen. door ook nog eens hout en of gebrand hout toe te gaan voegen introduceer je steeds meer variabelen. Mijn advies zou zijn eerst eens de basis onder de knie te krijgen en ervaren wat beter kan voordat je in het wilde weg steeds meer dingen gaat doen die misschien ook wel lekker zijn. Zelfs als je mazzel hebt en het wordt lekker dan is het nauwelijks meer te reproduceren. Eest leren hoe het werkt en dan pas experimenteren werkt meestal beter.
XLmaandag 27 augustus 2018 @ 15:10
quote:
0s.gif Op maandag 27 augustus 2018 14:20 schreef Gripper het volgende:

[..]

Een van de lekkerste Amerikaanse chardonnays die ik eens dronk in een restaurant was zo gemaakt. Echt zo'n vette boterige californische wijn, met heel veel houtsplintersmaak. : Panamera heette ie.
Dat was hele jonge wijn die ook in rvs was gerijpt, maar kunstmatig van houtsmaak voorzien door hele blokken eik in die troggen erbij te smijten. Niet al te verfijnd, kenners schreeuwen moord en brand, maar lekker dat ie was!!
Flesje 8 euro voor een Overzeese wijn. Die heeft nooit in een houtvat gezeten inderdaad
Fretworkmaandag 27 augustus 2018 @ 15:24
quote:
0s.gif Op maandag 27 augustus 2018 15:01 schreef nanuk het volgende:

[..]

Eh, zo ff bestaat niet in drankenland. Je hebt met ontiegelijk veel variabelen te maken die de smaak bepalen. door ook nog eens hout en of gebrand hout toe te gaan voegen introduceer je steeds meer variabelen. Mijn advies zou zijn eerst eens de basis onder de knie te krijgen en ervaren wat beter kan voordat je in het wilde weg steeds meer dingen gaat doen die misschien ook wel lekker zijn. Zelfs als je mazzel hebt en het wordt lekker dan is het nauwelijks meer te reproduceren. Eest leren hoe het werkt en dan pas experimenteren werkt meestal beter.
Ligt aan je doel mijn inziens. Als Gripper gewoon een keer het proces wil meemaken zou ik lekker in een deel van de batch hout gooien. Als je inderdaad probeert wijnmaken over verkoop te masteren kan je overwegen kritisch en puur bezig te blijven.
Grippermaandag 27 augustus 2018 @ 15:29
Er zijn al zoveel variabelen dat ik straks inderdaad niet meer weet hoe de smaak tot stand gekomen is.
Daarom schrijf ik nu ook alles op: hoeveel de boel weegt, hoeveel suiker er al in zit, hoeveel erbij gaat, en de tijden + temperaturen.

Tegen de tijd dat de pulp vanuit de emmer in de fles gaat, kan ik al eens proeven of het heel wrang of juist soepel is. En of er dan bijv nog tannine (heb een busje poeder, t ruikt inderdaad naar oud leer en scheepsdek) of misschien houtsnippers bij moet.

Dat is echter pas eind deze week aan de orde, eerst moet ie goed gaan gisten verdorie!
nanukmaandag 27 augustus 2018 @ 15:31
quote:
0s.gif Op maandag 27 augustus 2018 15:29 schreef Gripper het volgende:
Dat is echter pas eind deze week aan de orde, eerst moet ie goed gaan gisten verdorie!
quote:
0s.gif Op maandag 27 augustus 2018 12:22 schreef nanuk het volgende:
Dat je geen activiteit ziet in die emmer is 90% zeker dat de emmer lucht/co2 lekt. Als je wel schuim ziet ontstaan dan is er niets aan de hand behalve dan dat je weinig controle hebt hoever het proces is. Mogelijk kan je met die dobber bepalen of je in de buurt van je eindresutaat komt of dat de waarde vrijwel gelijk blijft.

Meten dus, zeer waarschijnlijk is die emmer niet luchtdicht genoeg.
Grippermaandag 27 augustus 2018 @ 15:46
quote:
0s.gif Op maandag 27 augustus 2018 15:31 schreef nanuk het volgende:

[..]
[..]

Meten dus, zeer waarschijnlijk is die emmer niet luchtdicht genoeg.
Volgens alle literatuur moet de emmer nu juist zuurstof kunnen krijgen, er ligt nu een theedoek overheen zodat de gist kan ademhalen. Ze moeten toch eerst tot leven komen en zich vermenigvuldigen. De pulpgisting is ook niet bedoeld om al heel veel alcohol te gaan ontwikkelen (dat zou dan nl toch verdampen) maar om veel levendig gist in je mengsel te krijgen, en alle smaak en kleur uit de velletjes te trekken.

Eigenlijk een beetje afgekeken van een bodega waar we met vrienden een paar jaar geleden een bezoekje hebben gebracht
CUL / Van sterrentent tot snackbar, waar heb jij gegeten? #6

quote:
De proeverij was leuk, veel info over technieken, hoe ze oogsten, hoe het rijpt, etc. In de kelder staan kaarsjes, als die uitgaan is er teveel CO2 door alle fermentatie die er open en bloot plaatsvindt, en dan moet je wegwezen.
Zo beschrijven die wijnboeren waar we op bezoek gingen t zelf op hun site :
http://www.baronia-m.com/vinos/null/4

quote:
They are destemed, lightly pressed and gravity carried (without pump) to the different fermentatition tanks. The grape juice of each variety, ferments and macerates itself with its lees at a controlled temperature of 24º C, using for this process inox steel tanks. During this process (c.a. 8 days) 1 “flush - over” and 1 “delestage” are daily made in order to extract the “sweet” tanins from our geapes along with their flavor and colour potential.
Dus omscheppen, open en bloot helpt allemaal met het ontwikkelen van de smaken.
Zij kunnen dat in hun stabiele kelder gewoon open en bloot doen in enorme rvs vaten, maar omdat ik het op zo'n kleine schaal doe in mn keuken is mn product gevoeliger voor eng spul en vooral voor die kleine terrorist: het fruitvliegje

Vandaar de theedoek :)
nanukdinsdag 28 augustus 2018 @ 07:37
OK, hier ontstaan dus de grote verschillen met bier.

Dan maar even de vraag hoeveel gram (korrel)gist heb je er in gedaan? Als je een week open laat vergisten met een paar gram gist dan is er al heel veel suiker omgezet in co2 en alcohol. Blijft er dan nog wel suiker over voor de alcohol die je wel in je fles wilt hebben?
Gripperdinsdag 28 augustus 2018 @ 18:01
Yes yes yes!!! Its alive :)

Ik hoor tevreden boeren en scheten. De gist duwt de koek telkens omhoog en die moet je driemaal daags weer onderduwen. Tegelijk beschermt de koek deels tegen ontsnappen van de alcohol.

9EC7F51B-118A-49F5-A18C-C2134C044900_zpsrrz51a31.jpg

Na omroeren :

E11EE0CB-CED4-49F0-A184-EC7AF3FE2BBD_zpsvgfmovch.jpg

Nanuk: weet niet hoeveel gram droge gist het is. Staat niet op het zakje helaas en heb t niet gewogen maar gewoon dat zakje wat erbij moest gemengd met druivensap en suiker en gistvoeding.

En de kleur is diep paars! Had ik zondagavond niet verwacht met dat groen-grijze prutje
kaasplankjedinsdag 28 augustus 2018 @ 18:21
Kunnen we nou al komen zuipen of hoe zit dat????
FlippingCoindinsdag 28 augustus 2018 @ 18:39
Mooi kleurtje hoor. :o


Lekker bezig. ^O^
Gripperdinsdag 28 augustus 2018 @ 18:41
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 augustus 2018 18:21 schreef kaasplankje het volgende:
Kunnen we nou al komen zuipen of hoe zit dat????
Jij mag altijd komen zuipen maar dan krijg je wel gewoon gerenommeerde wijn van een echt wijnhuis i.p.v. Kaap Vreeswijk 2018 :)
kaasplankjedinsdag 28 augustus 2018 @ 19:07
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 augustus 2018 18:41 schreef Gripper het volgende:

[..]

Jij mag altijd komen zuipen maar dan krijg je wel gewoon gerenommeerde wijn van een echt wijnhuis i.p.v. Kaap Vreeswijk 2018 :)
Misselijk en bouteille!
muzaswoensdag 29 augustus 2018 @ 06:09
Côtes du Lek.
kanovinniewoensdag 29 augustus 2018 @ 06:24
Waar zijn de foto's???
nanukwoensdag 29 augustus 2018 @ 08:04
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 augustus 2018 18:01 schreef Gripper het volgende:
Yes yes yes!!! Its alive :)

Ik hoor tevreden boeren en scheten. De gist duwt de koek telkens omhoog en die moet je driemaal daags weer onderduwen. Tegelijk beschermt de koek deels tegen ontsnappen van de alcohol.

[ afbeelding ]

Na omroeren :

[ afbeelding ]

Nanuk: weet niet hoeveel gram droge gist het is. Staat niet op het zakje helaas en heb t niet gewogen maar gewoon dat zakje wat erbij moest gemengd met druivensap en suiker en gistvoeding.

En de kleur is diep paars! Had ik zondagavond niet verwacht met dat groen-grijze prutje
Ziet er wel mooi uit. Grappig, die open vergisting. Wanneer mag het in de glazen fles? En hoe lang moet het daar blijven napruttelen?

Ik ben benieuwd.
Gripperwoensdag 29 augustus 2018 @ 08:28
quote:
0s.gif Op woensdag 29 augustus 2018 06:24 schreef kanovinnie het volgende:
Waar zijn de foto's???
Al dat wielrenvolk denkt weer aan gratis zuipen hoor :{w
Zie pagina 1 om de hele reis van druif tot glas mee te maken kano!
Gripperwoensdag 29 augustus 2018 @ 08:43
quote:
0s.gif Op woensdag 29 augustus 2018 08:04 schreef nanuk het volgende:

[..]

Ziet er wel mooi uit. Grappig, die open vergisting. Wanneer mag het in de glazen fles? En hoe lang moet het daar blijven napruttelen?

Ik ben benieuwd.
Ik denk dat ie echt wel lekker op gang is nu, en heb nog 2 rondes suiker toe te voegen (elke dag 400 gram, 4 dagen lang) dus het spulletje wordt donderdagavond overgeheveld van emmer naar fles.
Ik las wel instructies die het hebben over 8 dagen open gisten, maar zo lang durf ik gewoon niet aan, straks komt er iets ongewensts bij. De fruitvliegen zoemen nu al rond boven de emmer, op zoek naar een ingang.

Het resterende sap wat nog in de druiven zit pers ik uit met een doek (zat ook bij de set)

Na de toevoegingen van maandag en dinsdag is het Oechsle getal gestegen van 60 naar 80 en bevat de wijn nu in potentie 10% alcohol. (rekening houdend met ongeveer 1,5 % verlies door verdampen en restsuikers die geen alcohol worden)

Maar dat ding meet alleen de nog niet vergiste suiker (zoals je eerder al eens opmerkte) en het kan best zijn dat een deel al tot alcohol is vergist inmiddels. Daarom meet ik straks als ik thuiskom nog eens, om te zien of het nog steeds 80 is of alweer een beetje gedaald.
Dan heb je ongeveer een indicatie hoeveel procent per dag er van suiker naar alcohol gaat, en kan de hoeveelheid toe te voegen suiker nog wat worden bijgesteld.

Kleurtje hoor!

7AF45981-792D-4ABA-AFF4-9211769CB222_zpsa5xs45qr.jpg

[ Bericht 0% gewijzigd door Gripper op 29-08-2018 09:14:02 ]
nanukwoensdag 29 augustus 2018 @ 09:32
quote:
0s.gif Op woensdag 29 augustus 2018 08:43 schreef Gripper het volgende:
Na de toevoegingen van maandag en dinsdag is het Oechsle getal gestegen van 60 naar 80 en bevat de wijn nu in potentie 10% alcohol. (rekening houdend met ongeveer 1,5 % verlies door verdampen en restsuikers die geen alcohol worden)

Dat gaat nog wel een rekenklus worden, ik neem aan dat er tooltjes op internet beschikbaar zijn.
Je start met je sap, hopelijk heb je goed de beginwaarde opgeschreven, dat is de suikerwaarde in gewicht. Je voegt diverse keren suiker toe, die kan je dus optellen. Uiteindelijk heb je een eindwaarde van restsuikers echter wordt vooral die latere metingen erg beïnvloed door de aanwezige alcohol. Alcohol is lichter dan water daardoor zal je in werkelijkheid wat meer suiker over hebben dan de meting doet vermoeden.

Je kan ook suiker meten door refractie maar dan is de invloed van alcohol nog veel groter (zij het de andere kant op).

Kleur is indrukwekkend mooi. Heb je na het meten je sample ook geproefd?
Ferdiiwoensdag 29 augustus 2018 @ 14:14
Wat een leuk topic *O*

Ik heb in de tuin 3 flinke struiken, (waarvan 2 rood en 1 wit) staan, toevallig aan de andere kant van de lek, (Vianen, cote du lek sud) :P) Totaal zeker 120 rode druiventrossen en stuk of 30/40 wit.

Ook ik zat aan wijn maken te denken en sta op het punt de startersset van brouwmarkt te kopen. heb mijn druifjes nog even laten hangen :D Ga het topic volgen :Y

Foto van mijn trosjes :Y
2d11b2v.jpg
Fretworkwoensdag 29 augustus 2018 @ 14:24
quote:
0s.gif Op woensdag 29 augustus 2018 08:28 schreef Gripper het volgende:

[..]

Al dat wielrenvolk denkt weer aan gratis zuipen hoor :{w
Zie pagina 1 om de hele reis van druif tot glas mee te maken kano!
Stuur je deze week de datumprikker uit? :*
Gripperwoensdag 29 augustus 2018 @ 15:49
quote:
1s.gif Op woensdag 29 augustus 2018 14:14 schreef Ferdii het volgende:
Wat een leuk topic *O*

Ik heb in de tuin 3 flinke struiken, (waarvan 2 rood en 1 wit) staan, toevallig aan de andere kant van de lek, (Vianen, cote du lek sud) :P) Totaal zeker 120 rode druiventrossen en stuk of 30/40 wit.

Ook ik zat aan wijn maken te denken en sta op het punt de startersset van brouwmarkt te kopen. heb mijn druifjes nog even laten hangen :D Ga het topic volgen :Y

Foto van mijn trosjes :Y
[ afbeelding ]
Ayetoo buurman!
Wat leuk dat je t ook gaat proberen. Niet te lang wachten hoor, want de druiven zijn echt wel goed rijp nu.

In die set van brouwmarkt zitten twee gist zakjes. 1 voor wit (chablis) en 1 voor rood (bourgogne)
Je zou dan wel 1 extra glazen fles moeten hebben als je zowel een rode als een witte batch wilt maken.

Ben benieuwd naar jouw belevenissen :)
Ferdiiwoensdag 29 augustus 2018 @ 15:51
quote:
0s.gif Op woensdag 29 augustus 2018 15:49 schreef Gripper het volgende:

[..]

Ayetoo buurman!
Wat leuk dat je t ook gaat proberen. Niet te lang wachten hoor, want de druiven zijn echt wel goed rijp nu.

In die set van brouwmarkt zitten twee gist zakjes. 1 voor wit (chablis) en 1 voor rood (bourgogne)
Je zou dan wel 1 extra glazen fles moeten hebben als je zowel een rode als een witte batch wilt maken.

Ben benieuwd naar jouw belevenissen :)
ik denk dat ik de witte druiven ga houden en van de rode wijn ga maken :Y

is de handleiding van de set van brouwmarkt duidelijk? Zou natuurlijk zonde zijn als je door een mislukt proces alles kan wegkieperen :'(
Gripperwoensdag 29 augustus 2018 @ 16:05
quote:
0s.gif Op woensdag 29 augustus 2018 15:51 schreef Ferdii het volgende:

[..]

ik denk dat ik de witte druiven ga houden en van de rode wijn ga maken :Y

is de handleiding van de set van brouwmarkt duidelijk? Zou natuurlijk zonde zijn als je door een mislukt proces alles kan wegkieperen :'(
Verre van. Het is een boekje van niks. Plaatjes staan door elkaar, en het hele verhaal over de pulpgisting in een emmer wordt pas beschreven na de bladzijde over de gistingsfles.

Ik heb mn PVA zelf samengesteld op basis van die eerste link in mn openingspost:
https://wijnenkoning.nl/b(...)van-jouw-eigen-wijn/

Dit is redelijk rechttoe recht aan wat ik tot nu toe gedaan heb.

Als je heel erg de diepte in wilt en ook wat scheikunde begrijpt, dan moet je hier wezen:
https://www.brabantsewijnbouwers.nl/index.php?section=14

En als je bang aangelegd bent voorwat je wijn allemaal kan overkomen en wat er mis kan gaan... dan moet je dit vooral niet lezen:
https://schouvis.home.xs4all.nl/problemen_oplossen.htm
Ferdiiwoensdag 29 augustus 2018 @ 18:33
quote:
0s.gif Op woensdag 29 augustus 2018 16:05 schreef Gripper het volgende:

[..]

Verre van. Het is een boekje van niks. Plaatjes staan door elkaar, en het hele verhaal over de pulpgisting in een emmer wordt pas beschreven na de bladzijde over de gistingsfles.

Ik heb mn PVA zelf samengesteld op basis van die eerste link in mn openingspost:
https://wijnenkoning.nl/b(...)van-jouw-eigen-wijn/

Dit is redelijk rechttoe recht aan wat ik tot nu toe gedaan heb.

Als je heel erg de diepte in wilt en ook wat scheikunde begrijpt, dan moet je hier wezen:
https://www.brabantsewijnbouwers.nl/index.php?section=14

En als je bang aangelegd bent voorwat je wijn allemaal kan overkomen en wat er mis kan gaan... dan moet je dit vooral niet lezen:
https://schouvis.home.xs4all.nl/problemen_oplossen.htm
eerste link klinkt simpel en logisch, net bestelling gedaan :)
morgen even druiven proeven en checken of zij al geschikt zijn voor oogsten *O*

suikers zullen ongetwijfeld voldoende zijn, maar ik vond ze vorige week nog vrij stug en hard kwa schil/tannines. ik gok op dit weekend oogsten *O*
Grippervrijdag 31 augustus 2018 @ 09:37
Weer een belangrijke mijlpaal gisteren: van de emmer naar de fles :)
Het huis ruikt al een paar dagen naar wijnkelder door die open gisting, dus dat heeft goed zn werk gedaan. Alle suiker was ook gisteren toegevoegd, en het gekke is: als je nu met de oechslemeter meet, dan kom je maar aan een getal van 30 wat een heel vreemd laag alcohol-potentieel zou opleveren.
Tegelijk heb ik toch echt genoeg suiker erin gesmeten om zoveel alcohol te verkrijgen, en is er al een duidelijke alcoholsmaak aanwezig in de prut. Naast een bubbeltje: er zit prik in, ik heb canei gemaakt! :')

Eerst overhevelen, al het sap zit onder de pulp dus dat loopt vrij soepel in de fles.

23D14809-6A31-4AFD-9108-8AE92C5FA876_zpsrfwmozcy.jpg

Resterende pulp uitknijpen en ook toevoegen na filteren met een zeef
(Gatverdamme doe je dat buiten Grip? We willen natuurlijk geen paarse keukenvloer dat spul vlekt als de ziekte)

E565DFDB-C838-4B9B-A78B-CECE5E4079D5_zpscgftcwij.jpg

Nadat we het een wat flauw sapje vonden toch maar besloten om eikenhout toe te voegen!
De chips drijven gewoon in de fles.

B3571D4D-789E-4F15-9211-A38110C52313_zpsv3rb243q.jpg

En nu staat ie als een malle te borrelen

E4D15BD2-8EA4-4082-9191-480B3D04472D_zps6ceqiugj.jpg

E4324701-B14A-4AF3-8DA4-9BF7FC63D21C_zpssubkokrf.gif

Uiteindelijk hebben we zelfs nog meer most over, dat zit nu in een pan en ik hoop dat ie vanmiddag nog goed is. Ga straks heel snel nog een 5L fles erbij halen bij www.brouwmarkt.nl om dat ook te kunnen vergisten.

De komende weken goed in de gaten houden of er geen problemen optreden:
https://www.brabantsewijn(...)age=219&student=1108

Met name dus de geur in de gaten houden.
We willen geen rotte eieren / azijn / karnemelk ruiken.

Als ik toch bij die winkel ben vanmiddag, kunnen ze me misschien wat middeltjes meegeven voor als dat zou gebeuren.

[ Bericht 2% gewijzigd door Gripper op 31-08-2018 09:45:00 ]
kaasplankjevrijdag 31 augustus 2018 @ 09:40
Wat heb je tot nu toe financieel geïnvesteerd eigenlijk?
Grippervrijdag 31 augustus 2018 @ 09:47
Alleen die brouwset, 70¤
Al het andere is gratis geplukt :)
muzasvrijdag 31 augustus 2018 @ 10:59
Wanneer kunne we nou kome zuipe?
Erosjuhhhvrijdag 31 augustus 2018 @ 11:01
Wat een leven in die brouwfles _O_
Grippervrijdag 31 augustus 2018 @ 11:05
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 11:01 schreef Erosjuhhh het volgende:
Wat een leven in die brouwfles _O_
Heb een halfje XTC erbij gemieterd, die gistcellen staan te dansen als een malle met zn allen. Heel veel liefde in deze fles O+
Najietovrijdag 31 augustus 2018 @ 11:05
Ziet er erg mooi uit. Ik hoop dat het eindresultaat ook goed is. _O_ Zelf heb ik weleens een poging gedaan tot bier brouwen maar dat is mislukt en ik drink geen bier meer
Erosjuhhhvrijdag 31 augustus 2018 @ 11:07
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 11:05 schreef Gripper het volgende:

[..]

Heb een halfje XTC erbij gemieterd, die gistcellen staan te dansen als een malle met zn allen. Heel veel liefde in deze fles O+
:D heel weekend leven en dan dood t/'m woensdag om vervolgens weer langzaam op gang te komen
Grippervrijdag 31 augustus 2018 @ 11:14
quote:
1s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 11:07 schreef Erosjuhhh het volgende:

[..]

:D heel weekend leven en dan dood t/'m woensdag om vervolgens weer langzaam op gang te komen
:Y
Maar serieus, ben zelf ook verbaasd door hoeveel die gist zit te ruften met hun 10 miljoen miljard. En ook benieuwd hoe lang dat zo heftig blijft doorgaan.

In de eerste 2-3 weken wordt de meeste suiker vergist tot alcohol, en dan komt er uiteindelijk onderin bezinksel te liggen van drijvende deeltjes en de dode gistcellen die het nonstop raven niet hebben overleefd. Daarna zal het wel rustiger worden.
na 2 weken moet ik geloof ik ook weer een keer overhevelen om de bezinksels kwijt te raken.

En als de gisting onverhoopt zou stoppen terwijl er nog suiker over is, dan kan je m nog weer op gang brengen met voeding enzo, maar dat moet ik allemaal nog gaan uitzoeken. Weet ook nog niet precies hoe je kan meten of het resultaat goed is, anders dan door te ruiken of te proeven.

[ Bericht 10% gewijzigd door Gripper op 31-08-2018 11:27:12 ]
Ferdiivrijdag 31 augustus 2018 @ 17:10
Mijn spulletjes zijn gearriveerd *O* , ook meteen maar wat hippe wijnflesjes besteld :P

Vanavond plan de campagne en morgen plukken *O*


2dt56k8.jpg
Grippervrijdag 31 augustus 2018 @ 21:14
Ik las plan de champagne :D
Veel plezier!
Spanky78vrijdag 31 augustus 2018 @ 21:17
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 14:33 schreef Najieto het volgende:

[..]

Hygiëne. Je moet er echt wel wat aandacht aan besteden. De rest zelf is niet zo heel moeilijk,
Dat. Maar de druiven zijn ook wel heel belangrijk. Je hebt ruim voldoende suikers nodig om te kunnen bewaren. Anders wordt het het snel zuur.

Wijn is niet zo makkelijk. Lekkere wijn al helemaal niet.

En azijn heb je zo gemaakt.

Maar zie dat je serieus alleen hebt en ik vermoed dat het in ieder geval een heel leuk experiment is.
Ferdiivrijdag 31 augustus 2018 @ 21:43
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 21:14 schreef Gripper het volgende:
Ik las plan de champagne :D
Veel plezier!
Dat wordt een stuk lastiger te maken :D

Wanneer heb jij eventuele extra suiker toegevoegd en in welke hoeveelheden en tussenperiode? En watvoor suiker heb je gebruikt? :)
Grippervrijdag 31 augustus 2018 @ 22:26
quote:
1s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 21:43 schreef Ferdii het volgende:

[..]

Dat wordt een stuk lastiger te maken :D

Wanneer heb jij eventuele extra suiker toegevoegd en in welke hoeveelheden en tussenperiode? En watvoor suiker heb je gebruikt? :)
Ik moest in totaal 1600 gram suiker en heb dat over 4 dagen verdeeld. Heb fijne witte basterdsuiker gepakt en heel goed roeren. Nog beter zou zijn om pure druivensuiker (dextrose / fructose ) te nemen. Lost makkelijker op.

Geen gelei suiker want das voor jam!
Ferdiizaterdag 1 september 2018 @ 20:13
tijd om de druiven te plukken :)
ji2p3q.jpg

resultaat van dagje plukken :) bijna 15 liter most in totaal :Y)
25uiqmq.jpg


Net onder de 70 *O* nu alleen nog bepalen hoe hoog ik in de alcohol wil gaan zitten :{
qprllg.jpg

Most ziet er nu beetje bruin/rood uit :P

6dyhqc.jpg

ik twijfel alleen of het niet slim is om direct de sulfiet erbij te doen :{ we hebben namelijk best wat fruitvliegjes hier. op internet vind ik verschillende verhalen over :{

[ Bericht 16% gewijzigd door Ferdii op 01-09-2018 20:22:51 ]
Gripperzondag 2 september 2018 @ 00:41
Ja doe maar!! Beetje sulfiet nu al er over heen strooien (half tl) en niet roeren. Dan beschermt dat meteen de bovenlaag een beetje :) mooie oogst!
FlippingCoinzondag 2 september 2018 @ 00:44
Gaaf ook jij succes. ^O^

Vänliga Hälsningar Flip.
Grippermaandag 3 september 2018 @ 11:36
Bij mij is na enkele dagen gisten het allerwildste er nu wel vanaf, er stijgen nog steeds wel belletjes op en het waterslot laat zien dat er nog gewoon druk in de fles zit. Om de 30 tellen ook nog een blubje.
In de kleine fles gebeurt maar bitter weinig, dat beschouw ik dan ook als het restje. Daar zit ook maar 2 L in terwijl er plek is voor 5, dus die fles is ook niet optimaal gevuld, en heeft misschien teveel oppervlak wat met zuurstof in contact is gekomen.

De geur is wat zwavelig, de sulfiet / sulfaatdampen en andere verbindingen zijn dus langzaam aan de fles aan het verlaten. Gelukkig nog geen azijngeur geroken want dan zou het foute boel zijn.

Onderin de grote fles ligt al een laag van 3 cm grijze drab, bezinksel en dode gist etc.
Denk dat ik eind deze week (dan zit ie er 1 week in) ga hevelen om die eerste laag zooi kwijt te raken. Wellicht om de dag een theelepeltje gistvoeding toevoegen om ze wakker te houden.
Ferdiimaandag 3 september 2018 @ 17:09
Gisteravond de gist starter toegevoegd. Kom net uit mijn werk en hij staat tevreden te pruttelen *O*

Komende dagen lekker wat suiker voeren :Y

350 gram, 4 dagen lang :)
Burdiemaandag 3 september 2018 @ 17:19
Wat een leuk topic *O*.
Wij hebben ook druiven in de tuin en ik zat ook al aan het zelf maken van wijn te denken. Ik heb wel onlangs druivensap gemaakt van onze druifjes, maar dat was niet echt lekker. Tvp dus :9.
Ferdiimaandag 3 september 2018 @ 19:50
Kleurtje wordt ook al een stuk beter :Y


35i0jf9.jpg
devzerowoensdag 5 september 2018 @ 20:54
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 15:05 schreef T-D het volgende:

[..]

Heb ik gedaan, was goed drinkbaar en ik werd er heel erg zat van.
zelf gedestilleerd?
Gripperdonderdag 6 september 2018 @ 22:32
Hoe gaat het in Vianen? Al van de emmer in de fles? :)
Ferdiidonderdag 6 september 2018 @ 23:14
Nog niet, vandaag de laatste portie suiker gevoerd :)

Kijken of ik morgen tijd heb om over te hevelen, anders wordt het zaterdag :Y

Vandaag wel even geproefd, licht fruitig, licht alcoholisch en een bubbeltje :P



xldlye.jpg
Ferdiizaterdag 8 september 2018 @ 10:05
Net overgeheveld naar fles. wat een vlekken bende, ook ik ben maar naar buiten verhuisd :D

Nogmaals gemeten met hychrometer. Het viel mij op dat er gewoon 0 suikers meer in de wijn zit. :{

Nu twijfel ik of de fles gisting nog wel doorgaat en of dit erg is als dit niet zo is :{
in principe is er voldoende suiker toegevoegd en alles omgezet naar alcohol. heb het sapje geproeft, duidelijke alcohol smaak te proeven. Bubbeltje is verdwenen en in de neus is zacht rood fruit te ruiken, aardbei/framboos oid :P

bhkqxt.jpg
gieten maar :P
2ivmsu1.jpg

sapje heeft een bijzonder paars kleurtje :D
b88ls4.jpg
6p2akm.jpg

flesje gevuld :Y
fxtcua.jpg


iemand een idee of het starten met flesgisting, zonder activiteit, maar daarintegen geen suikers meer in de wijn een probleem is?

[ Bericht 21% gewijzigd door Ferdii op 08-09-2018 10:44:41 ]
Ferdiizaterdag 8 september 2018 @ 17:12
Inmiddels bubbelt de fles weer lekker door, niks aan de hand dus, waarschijnlijk even stilgestaan na het overhevelen :Y
#ANONIEMzaterdag 8 september 2018 @ 17:39
Ben benieuwd of het lukt. Zou wel mooi zijn.
Grippermaandag 17 september 2018 @ 10:38
Een korte tussentijdse update: de wijn begint in zowel de grote als kleine fles helder te worden, en de gisting stopt bijna. Nog maar een minimaal drukverschil in het waterslot.

vorige week even met een sample bij een webwinkel / fysieke winkel geweest om te bedenken hoe we het aanpakken. Volgens de baas daar is de druif overduidelijk "Boskoops Glory" en heeft die altijd hetzelfde probleem: een wat onaangenaam scherp zuurtje.
Dus ik heb ook wat middelen meegekregen om de wijn te ontzuren. Zodra de gisting stopt, dat zal misschien deze of volgende week zijn, kan ik daarmee aan de slag. Het ontzuren bestaat uit een meting van het zuurgehalte, en daarna moet er natriumbicarbonaat worden toegevoegd.
Diverse_Realitymaandag 17 september 2018 @ 14:39
Leuk topic! Ik heb vorig jaar in Noord Spanje 2 wijngaarden gekocht. Wel bescheiden hoor, in totaal net geen hectare.
Dit jaar door hagel en vocht een magere oogst, en vanwege andere verplichtingen nog niet zelf wijn aan het maken. Maar dat gaat zeker gebeuren!
Zo'n wijngaard is sowieso al meer werk dan verwacht!
Ferdiimaandag 17 september 2018 @ 19:14
Hier inmiddels de eerste keer geklaard, de drap onderin weg gespoeld :Y wijn is een stuk schoner geworden.

Sample was licht zuur, maar licht rood fruit wel aanwezig. Bij openmaken grote fles leek het wat zwavelachtig, wat later in het glas niet merkbaar was. Ik hoop maar dat het de gistcellen/proces is :P

Op eerste foto zijn de dode gistcellen goed zichtbaar



2j2ep13.jpg
2s8jxh3.jpg

[ Bericht 1% gewijzigd door Ferdii op 17-09-2018 20:59:08 ]
Ferdiimaandag 17 september 2018 @ 19:15
quote:
0s.gif Op maandag 17 september 2018 10:38 schreef Gripper het volgende:
Een korte tussentijdse update: de wijn begint in zowel de grote als kleine fles helder te worden, en de gisting stopt bijna. Nog maar een minimaal drukverschil in het waterslot.

vorige week even met een sample bij een webwinkel / fysieke winkel geweest om te bedenken hoe we het aanpakken. Volgens de baas daar is de druif overduidelijk "Boskoops Glory" en heeft die altijd hetzelfde probleem: een wat onaangenaam scherp zuurtje.
Dus ik heb ook wat middelen meegekregen om de wijn te ontzuren. Zodra de gisting stopt, dat zal misschien deze of volgende week zijn, kan ik daarmee aan de slag. Het ontzuren bestaat uit een meting van het zuurgehalte, en daarna moet er natriumbicarbonaat worden toegevoegd.
Leuk!

Welke winkel ben je geweest?
nanukdinsdag 18 september 2018 @ 09:20
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 september 2018 10:05 schreef Ferdii het volgende:
Nogmaals gemeten met hychrometer. Het viel mij op dat er gewoon 0 suikers meer in de wijn zit.

Denk erom dat er ook al alcohol in zit. Suiker in een waterige oplossing is te meten. In een oplossing van water en alcohol zal de meting gecorrigeerd moeten worden. Je moet dus schatten/uitrekenen hoeveel alcohol er al in zit en dan een correctie factor moeten toepassen op je meting. Dus als er 0 wordt aangegeven zit er nog wel degelijk suiker in je oplossing als er ook alcohol in zit.

Leuk om te volgen.
Gripperdinsdag 18 september 2018 @ 09:39
quote:
1s.gif Op maandag 17 september 2018 19:15 schreef Ferdii het volgende:

[..]

Leuk!

Welke winkel ben je geweest?
http://www.dewijkgaard.nl/ , in Meteren.
Maar is jouw gisting al gestopt dan, dat je -na een week na mij te zijn begonnen- nu al de eerste keer kon overhevelen?
Ik was vorige week ook van plan te gaan hevelen en filteren, maar de baas van de wijnwinkel zei me te wachten tot de gisting gestopt is.
Ferdiizaterdag 20 oktober 2018 @ 19:52
Even een kickje voor dit topic :Y

Zojuist voor de 2de keer geklaard. Hij was al flink helder, nog een klein beetje drab op de bodem van de fles. Kleur erg mooi donker paars/zwart, zoals rode wijn hoort te zijn :Y

Uiteraard ook geproefd, het viel mij zeker niet tegen. de zuren zijn voor 90% verdwenen, de overige zuren zijn absoluut niet vervelend :) blijft over licht kruidige tonen en rood fruit. Helemaal plaatsen lukt mij nog niet :P

De neus vind ik erg fijn. Mooi zacht en prettig rond. De afdronk is zelfs redelijk lang *O* blijft lang hangen, hoewel op dit moment in de afdronk de alcohol nog wat scherp overkomt. Hopelijk neemt dat in tijd nog wat af.

Verder erg jong, maar nu al vind ik hem aardig gebalanceerd :Y ik heb menig slechtere wijn geproefd en hij moet nog op fles rijpen :P in middels weer netjes terug in de fles. Over week of 2 maar eens opnieuw proeven en kijken of het tijd is voor bottelen :)

Foto”s:


ibe96p.jpg
1zp714m.jpg
bh0qa9.jpg
wu013n.jpg
Ferdiizaterdag 20 oktober 2018 @ 19:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 september 2018 09:39 schreef Gripper het volgende:

[..]

http://www.dewijkgaard.nl/ , in Meteren.
Maar is jouw gisting al gestopt dan, dat je -na een week na mij te zijn begonnen- nu al de eerste keer kon overhevelen?
Ik was vorige week ook van plan te gaan hevelen en filteren, maar de baas van de wijnwinkel zei me te wachten tot de gisting gestopt is.
Ja het stond helemaal stil, heel klein druk verschilletje in het waterslot wat bijna verwaarloosbaar was. Inmiddels van mijn zwager begrepen dat hij nig ergens een alcohol meter heeft liggen. Hopelijk kan ik bij het bottelen dus de alcohol meten :Y Ben dus benieuwd wat er uit komt :D
Gripperwoensdag 31 oktober 2018 @ 10:52
Ik was een dikke week op vakantie en had mn gistingsfles in de koude bijkeuken staan, in de hoop dat de gisting dan wel definitief zou stoppen. Maar nu haalden we m daar dinsdagavond toen we thuiskwamen uit, en, begon het waterslot weer vrolijk in de overdruk stand te gaan. Lijkt wel alsof er nog steeds leven in zit!

Nog maar een keer overhevelen dus en wachten tot ie stopt. Mooi dat die van jou al meteen een lekkere smaak heeft Ferdi, en de kleur is ook wat donkerder! Zal wel komen omdat je zuidelijker zit en meer zon hebt gekregen ;)
Ferdiizaterdag 10 november 2018 @ 17:12
Eerste flesjes zijn gereed *O*

De rest komt dinsdag als brauwmarkt een betere bottelaar komt brengen :D dat plastic ding is mij veel te zwaar :P


24xp5i8.jpg
Gripperwoensdag 21 november 2018 @ 00:31
Het wijnmaak-experiment is met succes afgerond :) 12 flessen x 0,75L en nog een klein beetje in een glazen appelsap fles is de uiteindelijke uitkomst.

Een lichte wijn met best wat zuur in de stijl van Oostenrijkse en Duitse rode wijnen is het. Ruikt naar aardbei en cassis, zeer licht rood van kleur, en niet al te veel diepgang in de smaak. Ik heb m afgelopen weekend nog ontzuurd met een middeltje, en daarmee kwam de smaak ineens beter uit de verf, en verdween de zuurheid meer naar de achtergrond.
Verwacht ongeveer van die wijn uit een grote jerrycan die de lokale pizzeria je voor 5 ¤ voor een half litertje serveert :)

Qua alcohol schat ik m ergens rond de 11-12 % maar heb geen middelen om dat te meten.

Omdat dit natuurlijk geen bewaarwijn is, gaan we er in elk geval maar een paar weggeven aan familie en vrienden, en verder gewoon lekker erom lachen als we mensen verrassen met een :

Sjatoo Vreeswijk 2018
Côtes du Lek
(mise en bouteille dans la cuisine)

Alleen nog bij een stickerboer een geinig etiket laten maken.

Bedankt voor het meelezen en in 2019 weer een nieuwe oogst!
golferwoensdag 21 november 2018 @ 01:58
Denk dat ik jouw chateau hoofdpijnazijn niet lekker ga vinden. :{w
derLudolfwoensdag 21 november 2018 @ 07:26
quote:
13s.gif Op woensdag 21 november 2018 01:58 schreef golfer het volgende:
Denk dat ik jouw chateau hoofdpijnazijn niet lekker ga vinden. :{w
Gah slapen joh, ouwe chagarijn
Gripperwoensdag 21 november 2018 @ 08:48
quote:
13s.gif Op woensdag 21 november 2018 01:58 schreef golfer het volgende:
Denk dat ik jouw chateau hoofdpijnazijn niet lekker ga vinden. :{w
Gelukkig, dat treft dat jij m overslaat, dan heb ik er weer eentje extra over om aan vrienden uit te delen. Deze limited edition kon wel eens populair worden tenslotte :P
Leintjeuhwoensdag 21 november 2018 @ 17:47
quote:
10s.gif Op woensdag 21 november 2018 07:26 schreef derLudolf het volgende:


Gah slapen joh, ouwe chagarijn
Mhehehehehehe

quote:
0s.gif Op woensdag 21 november 2018 08:48 schreef Gripper het volgende:


Gelukkig, dat treft dat jij m overslaat, dan heb ik er weer eentje extra over om aan vrienden uit te delen. Deze limited edition kon wel eens populair worden tenslotte :P
Zo zuur als golfer kan je wijntje niet zijn gelukkig :7
possetjemaandag 17 december 2018 @ 12:43
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 14:33 schreef Najieto het volgende:

[..]

Hygiëne. Je moet er echt wel wat aandacht aan besteden. De rest zelf is niet zo heel moeilijk,
Ja klopt ja, 1 keer ademen over de nog koude druivenpulp , kan al zorgen dat je wijn erg naaaar gaat smaken later..
Gripperdinsdag 1 oktober 2019 @ 14:39
Kick it!

Ook in 2019 weer begonnen aan een oogst, volgens precies dezelfde aanpak als vorig jaar want dat werkte toen goed. We hebben bijna een maand later geoogst dan afgelopen jaar: toen was het eind augustus, nu is het spul afgelopen weekend geplukt.
Die extra maand rijpen zie je meteen terug in de zoetheid: er zit dit jaar meer natuurlijke suiker in mn druiven. Vorig jaar begon ik met een Oechslegetal van 60 / 7,8% potentieel alcohol, en dit jaar is dat 80 / 11% . We gaan het dan ook proberen zonder additionele suiker dit keer.

De open gisting is al enkele dagen aan de gang, en vanavond gaat de wijn weer de grote fles in.
kanovinniewoensdag 23 oktober 2019 @ 19:19
En? Is de nieuwe batch Chateau d'quartier de la peur al klaar?
Gripperdonderdag 24 oktober 2019 @ 13:43
Non non, de vin est enkoor dans la bouteilje !