abonnement Unibet Coolblue
pi_181606638
Ik las plan de champagne :D
Veel plezier!
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_181606725
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 14:33 schreef Najieto het volgende:

[..]

Hygiëne. Je moet er echt wel wat aandacht aan besteden. De rest zelf is niet zo heel moeilijk,
Dat. Maar de druiven zijn ook wel heel belangrijk. Je hebt ruim voldoende suikers nodig om te kunnen bewaren. Anders wordt het het snel zuur.

Wijn is niet zo makkelijk. Lekkere wijn al helemaal niet.

En azijn heb je zo gemaakt.

Maar zie dat je serieus alleen hebt en ik vermoed dat het in ieder geval een heel leuk experiment is.
Whatever...
pi_181607590
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 21:14 schreef Gripper het volgende:
Ik las plan de champagne :D
Veel plezier!
Dat wordt een stuk lastiger te maken :D

Wanneer heb jij eventuele extra suiker toegevoegd en in welke hoeveelheden en tussenperiode? En watvoor suiker heb je gebruikt? :)
hardcoholic
pi_181609266
quote:
1s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 21:43 schreef Ferdii het volgende:

[..]

Dat wordt een stuk lastiger te maken :D

Wanneer heb jij eventuele extra suiker toegevoegd en in welke hoeveelheden en tussenperiode? En watvoor suiker heb je gebruikt? :)
Ik moest in totaal 1600 gram suiker en heb dat over 4 dagen verdeeld. Heb fijne witte basterdsuiker gepakt en heel goed roeren. Nog beter zou zijn om pure druivensuiker (dextrose / fructose ) te nemen. Lost makkelijker op.

Geen gelei suiker want das voor jam!
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_181627884
tijd om de druiven te plukken :)


resultaat van dagje plukken :) bijna 15 liter most in totaal :Y)



Net onder de 70 *O* nu alleen nog bepalen hoe hoog ik in de alcohol wil gaan zitten :{


Most ziet er nu beetje bruin/rood uit :P



ik twijfel alleen of het niet slim is om direct de sulfiet erbij te doen :{ we hebben namelijk best wat fruitvliegjes hier. op internet vind ik verschillende verhalen over :{

[ Bericht 16% gewijzigd door Ferdii op 01-09-2018 20:22:51 ]
hardcoholic
pi_181633715
Ja doe maar!! Beetje sulfiet nu al er over heen strooien (half tl) en niet roeren. Dan beschermt dat meteen de bovenlaag een beetje :) mooie oogst!
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_181633762
Gaaf ook jij succes. ^O^

Vänliga Hälsningar Flip.
I think that it’s extraordinarily important that we in computer science keep fun in computing
For all who deny the struggle, the triumphant overcome
pi_181659630
Bij mij is na enkele dagen gisten het allerwildste er nu wel vanaf, er stijgen nog steeds wel belletjes op en het waterslot laat zien dat er nog gewoon druk in de fles zit. Om de 30 tellen ook nog een blubje.
In de kleine fles gebeurt maar bitter weinig, dat beschouw ik dan ook als het restje. Daar zit ook maar 2 L in terwijl er plek is voor 5, dus die fles is ook niet optimaal gevuld, en heeft misschien teveel oppervlak wat met zuurstof in contact is gekomen.

De geur is wat zwavelig, de sulfiet / sulfaatdampen en andere verbindingen zijn dus langzaam aan de fles aan het verlaten. Gelukkig nog geen azijngeur geroken want dan zou het foute boel zijn.

Onderin de grote fles ligt al een laag van 3 cm grijze drab, bezinksel en dode gist etc.
Denk dat ik eind deze week (dan zit ie er 1 week in) ga hevelen om die eerste laag zooi kwijt te raken. Wellicht om de dag een theelepeltje gistvoeding toevoegen om ze wakker te houden.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_181665988
Gisteravond de gist starter toegevoegd. Kom net uit mijn werk en hij staat tevreden te pruttelen *O*

Komende dagen lekker wat suiker voeren :Y

350 gram, 4 dagen lang :)
hardcoholic
  maandag 3 september 2018 @ 17:19:07 #85
74065 Burdie
Cogito ergo Fok!
pi_181666153
Wat een leuk topic *O*.
Wij hebben ook druiven in de tuin en ik zat ook al aan het zelf maken van wijn te denken. Ik heb wel onlangs druivensap gemaakt van onze druifjes, maar dat was niet echt lekker. Tvp dus :9.
KuikenGuppy
pi_181669300
Kleurtje wordt ook al een stuk beter :Y


hardcoholic
pi_181713403
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 15:05 schreef T-D het volgende:

[..]

Heb ik gedaan, was goed drinkbaar en ik werd er heel erg zat van.
zelf gedestilleerd?
pi_181738209
Hoe gaat het in Vianen? Al van de emmer in de fles? :)
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_181739378
Nog niet, vandaag de laatste portie suiker gevoerd :)

Kijken of ik morgen tijd heb om over te hevelen, anders wordt het zaterdag :Y

Vandaag wel even geproefd, licht fruitig, licht alcoholisch en een bubbeltje :P



hardcoholic
pi_181767707
Net overgeheveld naar fles. wat een vlekken bende, ook ik ben maar naar buiten verhuisd :D

Nogmaals gemeten met hychrometer. Het viel mij op dat er gewoon 0 suikers meer in de wijn zit. :{

Nu twijfel ik of de fles gisting nog wel doorgaat en of dit erg is als dit niet zo is :{
in principe is er voldoende suiker toegevoegd en alles omgezet naar alcohol. heb het sapje geproeft, duidelijke alcohol smaak te proeven. Bubbeltje is verdwenen en in de neus is zacht rood fruit te ruiken, aardbei/framboos oid :P


gieten maar :P


sapje heeft een bijzonder paars kleurtje :D



flesje gevuld :Y



iemand een idee of het starten met flesgisting, zonder activiteit, maar daarintegen geen suikers meer in de wijn een probleem is?

[ Bericht 21% gewijzigd door Ferdii op 08-09-2018 10:44:41 ]
hardcoholic
pi_181774953
Inmiddels bubbelt de fles weer lekker door, niks aan de hand dus, waarschijnlijk even stilgestaan na het overhevelen :Y
hardcoholic
pi_181775572
Ben benieuwd of het lukt. Zou wel mooi zijn.
pi_181959249
Een korte tussentijdse update: de wijn begint in zowel de grote als kleine fles helder te worden, en de gisting stopt bijna. Nog maar een minimaal drukverschil in het waterslot.

vorige week even met een sample bij een webwinkel / fysieke winkel geweest om te bedenken hoe we het aanpakken. Volgens de baas daar is de druif overduidelijk "Boskoops Glory" en heeft die altijd hetzelfde probleem: een wat onaangenaam scherp zuurtje.
Dus ik heb ook wat middelen meegekregen om de wijn te ontzuren. Zodra de gisting stopt, dat zal misschien deze of volgende week zijn, kan ik daarmee aan de slag. Het ontzuren bestaat uit een meting van het zuurgehalte, en daarna moet er natriumbicarbonaat worden toegevoegd.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_181963323
Leuk topic! Ik heb vorig jaar in Noord Spanje 2 wijngaarden gekocht. Wel bescheiden hoor, in totaal net geen hectare.
Dit jaar door hagel en vocht een magere oogst, en vanwege andere verplichtingen nog niet zelf wijn aan het maken. Maar dat gaat zeker gebeuren!
Zo'n wijngaard is sowieso al meer werk dan verwacht!
If you fear for the morality of your wives, educat. of your childr., the solidarity of your armchairs, privatized prisons, factory farms and the secu. of the state...then you are right. But what can you do?You are rotten, and the fire has been lit
pi_181967978
Hier inmiddels de eerste keer geklaard, de drap onderin weg gespoeld :Y wijn is een stuk schoner geworden.

Sample was licht zuur, maar licht rood fruit wel aanwezig. Bij openmaken grote fles leek het wat zwavelachtig, wat later in het glas niet merkbaar was. Ik hoop maar dat het de gistcellen/proces is :P

Op eerste foto zijn de dode gistcellen goed zichtbaar






[ Bericht 1% gewijzigd door Ferdii op 17-09-2018 20:59:08 ]
hardcoholic
pi_181967996
quote:
0s.gif Op maandag 17 september 2018 10:38 schreef Gripper het volgende:
Een korte tussentijdse update: de wijn begint in zowel de grote als kleine fles helder te worden, en de gisting stopt bijna. Nog maar een minimaal drukverschil in het waterslot.

vorige week even met een sample bij een webwinkel / fysieke winkel geweest om te bedenken hoe we het aanpakken. Volgens de baas daar is de druif overduidelijk "Boskoops Glory" en heeft die altijd hetzelfde probleem: een wat onaangenaam scherp zuurtje.
Dus ik heb ook wat middelen meegekregen om de wijn te ontzuren. Zodra de gisting stopt, dat zal misschien deze of volgende week zijn, kan ik daarmee aan de slag. Het ontzuren bestaat uit een meting van het zuurgehalte, en daarna moet er natriumbicarbonaat worden toegevoegd.
Leuk!

Welke winkel ben je geweest?
hardcoholic
pi_181978594
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 september 2018 10:05 schreef Ferdii het volgende:
Nogmaals gemeten met hychrometer. Het viel mij op dat er gewoon 0 suikers meer in de wijn zit.

Denk erom dat er ook al alcohol in zit. Suiker in een waterige oplossing is te meten. In een oplossing van water en alcohol zal de meting gecorrigeerd moeten worden. Je moet dus schatten/uitrekenen hoeveel alcohol er al in zit en dan een correctie factor moeten toepassen op je meting. Dus als er 0 wordt aangegeven zit er nog wel degelijk suiker in je oplossing als er ook alcohol in zit.

Leuk om te volgen.
pi_181978951
quote:
1s.gif Op maandag 17 september 2018 19:15 schreef Ferdii het volgende:

[..]

Leuk!

Welke winkel ben je geweest?
http://www.dewijkgaard.nl/ , in Meteren.
Maar is jouw gisting al gestopt dan, dat je -na een week na mij te zijn begonnen- nu al de eerste keer kon overhevelen?
Ik was vorige week ook van plan te gaan hevelen en filteren, maar de baas van de wijnwinkel zei me te wachten tot de gisting gestopt is.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_182633706
Even een kickje voor dit topic :Y

Zojuist voor de 2de keer geklaard. Hij was al flink helder, nog een klein beetje drab op de bodem van de fles. Kleur erg mooi donker paars/zwart, zoals rode wijn hoort te zijn :Y

Uiteraard ook geproefd, het viel mij zeker niet tegen. de zuren zijn voor 90% verdwenen, de overige zuren zijn absoluut niet vervelend :) blijft over licht kruidige tonen en rood fruit. Helemaal plaatsen lukt mij nog niet :P

De neus vind ik erg fijn. Mooi zacht en prettig rond. De afdronk is zelfs redelijk lang *O* blijft lang hangen, hoewel op dit moment in de afdronk de alcohol nog wat scherp overkomt. Hopelijk neemt dat in tijd nog wat af.

Verder erg jong, maar nu al vind ik hem aardig gebalanceerd :Y ik heb menig slechtere wijn geproefd en hij moet nog op fles rijpen :P in middels weer netjes terug in de fles. Over week of 2 maar eens opnieuw proeven en kijken of het tijd is voor bottelen :)

Foto”s:





hardcoholic
pi_182633818
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 september 2018 09:39 schreef Gripper het volgende:

[..]

http://www.dewijkgaard.nl/ , in Meteren.
Maar is jouw gisting al gestopt dan, dat je -na een week na mij te zijn begonnen- nu al de eerste keer kon overhevelen?
Ik was vorige week ook van plan te gaan hevelen en filteren, maar de baas van de wijnwinkel zei me te wachten tot de gisting gestopt is.
Ja het stond helemaal stil, heel klein druk verschilletje in het waterslot wat bijna verwaarloosbaar was. Inmiddels van mijn zwager begrepen dat hij nig ergens een alcohol meter heeft liggen. Hopelijk kan ik bij het bottelen dus de alcohol meten :Y Ben dus benieuwd wat er uit komt :D
hardcoholic
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')