abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  dinsdag 28 augustus 2018 @ 18:39:56 #51
459912 FlippingCoin
Weer zo'n kut millennial.
pi_181525238
registreer om deze reclame te verbergen
Mooi kleurtje hoor. :o


Lekker bezig. ^O^
slechts gestoord door het niet gestoord willen worden
You can all run naked backwards through a field of dicks. :6
leve de eigenpijperij
al die willen te kaap'ren varen moeten mannen met baarden zijn
pi_181525263
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 augustus 2018 18:21 schreef kaasplankje het volgende:
Kunnen we nou al komen zuipen of hoe zit dat????
Jij mag altijd komen zuipen maar dan krijg je wel gewoon gerenommeerde wijn van een echt wijnhuis i.p.v. Kaap Vreeswijk 2018 :)
Mijn foto's op Flickr!
Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  dinsdag 28 augustus 2018 @ 19:07:58 #53
195834 kaasplankje
Nu met maar 8% vet!
pi_181525830
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 augustus 2018 18:41 schreef Gripper het volgende:

[..]

Jij mag altijd komen zuipen maar dan krijg je wel gewoon gerenommeerde wijn van een echt wijnhuis i.p.v. Kaap Vreeswijk 2018 :)
Misselijk en bouteille!
pi_181536290
registreer om deze reclame te verbergen
Côtes du Lek.
  woensdag 29 augustus 2018 @ 06:24:44 #55
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_181536467
Waar zijn de foto's???
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
pi_181537020
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 augustus 2018 18:01 schreef Gripper het volgende:
Yes yes yes!!! Its alive :)

Ik hoor tevreden boeren en scheten. De gist duwt de koek telkens omhoog en die moet je driemaal daags weer onderduwen. Tegelijk beschermt de koek deels tegen ontsnappen van de alcohol.

[ afbeelding ]

Na omroeren :

[ afbeelding ]

Nanuk: weet niet hoeveel gram droge gist het is. Staat niet op het zakje helaas en heb t niet gewogen maar gewoon dat zakje wat erbij moest gemengd met druivensap en suiker en gistvoeding.

En de kleur is diep paars! Had ik zondagavond niet verwacht met dat groen-grijze prutje
Ziet er wel mooi uit. Grappig, die open vergisting. Wanneer mag het in de glazen fles? En hoe lang moet het daar blijven napruttelen?

Ik ben benieuwd.
pi_181537237
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op woensdag 29 augustus 2018 06:24 schreef kanovinnie het volgende:
Waar zijn de foto's???
Al dat wielrenvolk denkt weer aan gratis zuipen hoor :{w
Zie pagina 1 om de hele reis van druif tot glas mee te maken kano!
Mijn foto's op Flickr!
Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_181537413
quote:
0s.gif Op woensdag 29 augustus 2018 08:04 schreef nanuk het volgende:

[..]

Ziet er wel mooi uit. Grappig, die open vergisting. Wanneer mag het in de glazen fles? En hoe lang moet het daar blijven napruttelen?

Ik ben benieuwd.
Ik denk dat ie echt wel lekker op gang is nu, en heb nog 2 rondes suiker toe te voegen (elke dag 400 gram, 4 dagen lang) dus het spulletje wordt donderdagavond overgeheveld van emmer naar fles.
Ik las wel instructies die het hebben over 8 dagen open gisten, maar zo lang durf ik gewoon niet aan, straks komt er iets ongewensts bij. De fruitvliegen zoemen nu al rond boven de emmer, op zoek naar een ingang.

Het resterende sap wat nog in de druiven zit pers ik uit met een doek (zat ook bij de set)

Na de toevoegingen van maandag en dinsdag is het Oechsle getal gestegen van 60 naar 80 en bevat de wijn nu in potentie 10% alcohol. (rekening houdend met ongeveer 1,5 % verlies door verdampen en restsuikers die geen alcohol worden)

Maar dat ding meet alleen de nog niet vergiste suiker (zoals je eerder al eens opmerkte) en het kan best zijn dat een deel al tot alcohol is vergist inmiddels. Daarom meet ik straks als ik thuiskom nog eens, om te zien of het nog steeds 80 is of alweer een beetje gedaald.
Dan heb je ongeveer een indicatie hoeveel procent per dag er van suiker naar alcohol gaat, en kan de hoeveelheid toe te voegen suiker nog wat worden bijgesteld.

Kleurtje hoor!

7AF45981-792D-4ABA-AFF4-9211769CB222_zpsa5xs45qr.jpg

[ Bericht 0% gewijzigd door Gripper op 29-08-2018 09:14:02 ]
Mijn foto's op Flickr!
Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_181538200
quote:
0s.gif Op woensdag 29 augustus 2018 08:43 schreef Gripper het volgende:
Na de toevoegingen van maandag en dinsdag is het Oechsle getal gestegen van 60 naar 80 en bevat de wijn nu in potentie 10% alcohol. (rekening houdend met ongeveer 1,5 % verlies door verdampen en restsuikers die geen alcohol worden)

Dat gaat nog wel een rekenklus worden, ik neem aan dat er tooltjes op internet beschikbaar zijn.
Je start met je sap, hopelijk heb je goed de beginwaarde opgeschreven, dat is de suikerwaarde in gewicht. Je voegt diverse keren suiker toe, die kan je dus optellen. Uiteindelijk heb je een eindwaarde van restsuikers echter wordt vooral die latere metingen erg beïnvloed door de aanwezige alcohol. Alcohol is lichter dan water daardoor zal je in werkelijkheid wat meer suiker over hebben dan de meting doet vermoeden.

Je kan ook suiker meten door refractie maar dan is de invloed van alcohol nog veel groter (zij het de andere kant op).

Kleur is indrukwekkend mooi. Heb je na het meten je sample ook geproefd?
pi_181545336
Wat een leuk topic *O*

Ik heb in de tuin 3 flinke struiken, (waarvan 2 rood en 1 wit) staan, toevallig aan de andere kant van de lek, (Vianen, cote du lek sud) :P) Totaal zeker 120 rode druiventrossen en stuk of 30/40 wit.

Ook ik zat aan wijn maken te denken en sta op het punt de startersset van brouwmarkt te kopen. heb mijn druifjes nog even laten hangen :D Ga het topic volgen :Y

Foto van mijn trosjes :Y
2d11b2v.jpg
hardcoholic
  woensdag 29 augustus 2018 @ 14:24:54 #61
423121 Fretwork
Acte d'éloquence
pi_181545667
quote:
0s.gif Op woensdag 29 augustus 2018 08:28 schreef Gripper het volgende:

[..]

Al dat wielrenvolk denkt weer aan gratis zuipen hoor :{w
Zie pagina 1 om de hele reis van druif tot glas mee te maken kano!
Stuur je deze week de datumprikker uit? :*
pi_181547560
quote:
1s.gif Op woensdag 29 augustus 2018 14:14 schreef Ferdii het volgende:
Wat een leuk topic *O*

Ik heb in de tuin 3 flinke struiken, (waarvan 2 rood en 1 wit) staan, toevallig aan de andere kant van de lek, (Vianen, cote du lek sud) :P) Totaal zeker 120 rode druiventrossen en stuk of 30/40 wit.

Ook ik zat aan wijn maken te denken en sta op het punt de startersset van brouwmarkt te kopen. heb mijn druifjes nog even laten hangen :D Ga het topic volgen :Y

Foto van mijn trosjes :Y
[ afbeelding ]
Ayetoo buurman!
Wat leuk dat je t ook gaat proberen. Niet te lang wachten hoor, want de druiven zijn echt wel goed rijp nu.

In die set van brouwmarkt zitten twee gist zakjes. 1 voor wit (chablis) en 1 voor rood (bourgogne)
Je zou dan wel 1 extra glazen fles moeten hebben als je zowel een rode als een witte batch wilt maken.

Ben benieuwd naar jouw belevenissen :)
Mijn foto's op Flickr!
Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_181547599
quote:
0s.gif Op woensdag 29 augustus 2018 15:49 schreef Gripper het volgende:

[..]

Ayetoo buurman!
Wat leuk dat je t ook gaat proberen. Niet te lang wachten hoor, want de druiven zijn echt wel goed rijp nu.

In die set van brouwmarkt zitten twee gist zakjes. 1 voor wit (chablis) en 1 voor rood (bourgogne)
Je zou dan wel 1 extra glazen fles moeten hebben als je zowel een rode als een witte batch wilt maken.

Ben benieuwd naar jouw belevenissen :)
ik denk dat ik de witte druiven ga houden en van de rode wijn ga maken :Y

is de handleiding van de set van brouwmarkt duidelijk? Zou natuurlijk zonde zijn als je door een mislukt proces alles kan wegkieperen :'(
hardcoholic
pi_181547909
quote:
0s.gif Op woensdag 29 augustus 2018 15:51 schreef Ferdii het volgende:

[..]

ik denk dat ik de witte druiven ga houden en van de rode wijn ga maken :Y

is de handleiding van de set van brouwmarkt duidelijk? Zou natuurlijk zonde zijn als je door een mislukt proces alles kan wegkieperen :'(
Verre van. Het is een boekje van niks. Plaatjes staan door elkaar, en het hele verhaal over de pulpgisting in een emmer wordt pas beschreven na de bladzijde over de gistingsfles.

Ik heb mn PVA zelf samengesteld op basis van die eerste link in mn openingspost:
https://wijnenkoning.nl/b(...)van-jouw-eigen-wijn/

Dit is redelijk rechttoe recht aan wat ik tot nu toe gedaan heb.

Als je heel erg de diepte in wilt en ook wat scheikunde begrijpt, dan moet je hier wezen:
https://www.brabantsewijnbouwers.nl/index.php?section=14

En als je bang aangelegd bent voorwat je wijn allemaal kan overkomen en wat er mis kan gaan... dan moet je dit vooral niet lezen:
https://schouvis.home.xs4all.nl/problemen_oplossen.htm
Mijn foto's op Flickr!
Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_181552070
quote:
0s.gif Op woensdag 29 augustus 2018 16:05 schreef Gripper het volgende:

[..]

Verre van. Het is een boekje van niks. Plaatjes staan door elkaar, en het hele verhaal over de pulpgisting in een emmer wordt pas beschreven na de bladzijde over de gistingsfles.

Ik heb mn PVA zelf samengesteld op basis van die eerste link in mn openingspost:
https://wijnenkoning.nl/b(...)van-jouw-eigen-wijn/

Dit is redelijk rechttoe recht aan wat ik tot nu toe gedaan heb.

Als je heel erg de diepte in wilt en ook wat scheikunde begrijpt, dan moet je hier wezen:
https://www.brabantsewijnbouwers.nl/index.php?section=14

En als je bang aangelegd bent voorwat je wijn allemaal kan overkomen en wat er mis kan gaan... dan moet je dit vooral niet lezen:
https://schouvis.home.xs4all.nl/problemen_oplossen.htm
eerste link klinkt simpel en logisch, net bestelling gedaan :)
morgen even druiven proeven en checken of zij al geschikt zijn voor oogsten *O*

suikers zullen ongetwijfeld voldoende zijn, maar ik vond ze vorige week nog vrij stug en hard kwa schil/tannines. ik gok op dit weekend oogsten *O*
hardcoholic
pi_181591420
Weer een belangrijke mijlpaal gisteren: van de emmer naar de fles :)
Het huis ruikt al een paar dagen naar wijnkelder door die open gisting, dus dat heeft goed zn werk gedaan. Alle suiker was ook gisteren toegevoegd, en het gekke is: als je nu met de oechslemeter meet, dan kom je maar aan een getal van 30 wat een heel vreemd laag alcohol-potentieel zou opleveren.
Tegelijk heb ik toch echt genoeg suiker erin gesmeten om zoveel alcohol te verkrijgen, en is er al een duidelijke alcoholsmaak aanwezig in de prut. Naast een bubbeltje: er zit prik in, ik heb canei gemaakt! :')

Eerst overhevelen, al het sap zit onder de pulp dus dat loopt vrij soepel in de fles.

23D14809-6A31-4AFD-9108-8AE92C5FA876_zpsrfwmozcy.jpg

Resterende pulp uitknijpen en ook toevoegen na filteren met een zeef
(Gatverdamme doe je dat buiten Grip? We willen natuurlijk geen paarse keukenvloer dat spul vlekt als de ziekte)

E565DFDB-C838-4B9B-A78B-CECE5E4079D5_zpscgftcwij.jpg

Nadat we het een wat flauw sapje vonden toch maar besloten om eikenhout toe te voegen!
De chips drijven gewoon in de fles.

B3571D4D-789E-4F15-9211-A38110C52313_zpsv3rb243q.jpg

En nu staat ie als een malle te borrelen

E4D15BD2-8EA4-4082-9191-480B3D04472D_zps6ceqiugj.jpg

E4324701-B14A-4AF3-8DA4-9BF7FC63D21C_zpssubkokrf.gif

Uiteindelijk hebben we zelfs nog meer most over, dat zit nu in een pan en ik hoop dat ie vanmiddag nog goed is. Ga straks heel snel nog een 5L fles erbij halen bij www.brouwmarkt.nl om dat ook te kunnen vergisten.

De komende weken goed in de gaten houden of er geen problemen optreden:
https://www.brabantsewijn(...)age=219&student=1108

Met name dus de geur in de gaten houden.
We willen geen rotte eieren / azijn / karnemelk ruiken.

Als ik toch bij die winkel ben vanmiddag, kunnen ze me misschien wat middeltjes meegeven voor als dat zou gebeuren.

[ Bericht 2% gewijzigd door Gripper op 31-08-2018 09:45:00 ]
Mijn foto's op Flickr!
Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  vrijdag 31 augustus 2018 @ 09:40:03 #67
195834 kaasplankje
Nu met maar 8% vet!
pi_181591461
Wat heb je tot nu toe financieel geïnvesteerd eigenlijk?
pi_181591580
Alleen die brouwset, 70¤
Al het andere is gratis geplukt :)
Mijn foto's op Flickr!
Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_181593035
Wanneer kunne we nou kome zuipe?
  vrijdag 31 augustus 2018 @ 11:01:22 #70
22851 Erosjuhhh
Blijven dromen schatjuh
pi_181593073
Wat een leven in die brouwfles _O_
Vroeger maakte het niet uit welk bier je dronk, maar toen dacht je ook dat alle meisjes hetzelfde waren
pi_181593161
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 11:01 schreef Erosjuhhh het volgende:
Wat een leven in die brouwfles _O_
Heb een halfje XTC erbij gemieterd, die gistcellen staan te dansen als een malle met zn allen. Heel veel liefde in deze fles O+
Mijn foto's op Flickr!
Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_181593182
Ziet er erg mooi uit. Ik hoop dat het eindresultaat ook goed is. _O_ Zelf heb ik weleens een poging gedaan tot bier brouwen maar dat is mislukt en ik drink geen bier meer
  vrijdag 31 augustus 2018 @ 11:07:48 #73
22851 Erosjuhhh
Blijven dromen schatjuh
pi_181593222
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 11:05 schreef Gripper het volgende:

[..]

Heb een halfje XTC erbij gemieterd, die gistcellen staan te dansen als een malle met zn allen. Heel veel liefde in deze fles O+
:D heel weekend leven en dan dood t/'m woensdag om vervolgens weer langzaam op gang te komen
Vroeger maakte het niet uit welk bier je dronk, maar toen dacht je ook dat alle meisjes hetzelfde waren
pi_181593401
quote:
1s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 11:07 schreef Erosjuhhh het volgende:

[..]

:D heel weekend leven en dan dood t/'m woensdag om vervolgens weer langzaam op gang te komen
:Y
Maar serieus, ben zelf ook verbaasd door hoeveel die gist zit te ruften met hun 10 miljoen miljard. En ook benieuwd hoe lang dat zo heftig blijft doorgaan.

In de eerste 2-3 weken wordt de meeste suiker vergist tot alcohol, en dan komt er uiteindelijk onderin bezinksel te liggen van drijvende deeltjes en de dode gistcellen die het nonstop raven niet hebben overleefd. Daarna zal het wel rustiger worden.
na 2 weken moet ik geloof ik ook weer een keer overhevelen om de bezinksels kwijt te raken.

En als de gisting onverhoopt zou stoppen terwijl er nog suiker over is, dan kan je m nog weer op gang brengen met voeding enzo, maar dat moet ik allemaal nog gaan uitzoeken. Weet ook nog niet precies hoe je kan meten of het resultaat goed is, anders dan door te ruiken of te proeven.

[ Bericht 10% gewijzigd door Gripper op 31-08-2018 11:27:12 ]
Mijn foto's op Flickr!
Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_181601078
Mijn spulletjes zijn gearriveerd *O* , ook meteen maar wat hippe wijnflesjes besteld :P

Vanavond plan de campagne en morgen plukken *O*


2dt56k8.jpg
hardcoholic
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')