Jij mag altijd komen zuipen maar dan krijg je wel gewoon gerenommeerde wijn van een echt wijnhuis i.p.v. Kaap Vreeswijk 2018quote:Op dinsdag 28 augustus 2018 18:21 schreef kaasplankje het volgende:
Kunnen we nou al komen zuipen of hoe zit dat????
Misselijk en bouteille!quote:Op dinsdag 28 augustus 2018 18:41 schreef Gripper het volgende:
[..]
Jij mag altijd komen zuipen maar dan krijg je wel gewoon gerenommeerde wijn van een echt wijnhuis i.p.v. Kaap Vreeswijk 2018
Ziet er wel mooi uit. Grappig, die open vergisting. Wanneer mag het in de glazen fles? En hoe lang moet het daar blijven napruttelen?quote:Op dinsdag 28 augustus 2018 18:01 schreef Gripper het volgende:
Yes yes yes!!! Its alive
Ik hoor tevreden boeren en scheten. De gist duwt de koek telkens omhoog en die moet je driemaal daags weer onderduwen. Tegelijk beschermt de koek deels tegen ontsnappen van de alcohol.
[ afbeelding ]
Na omroeren :
[ afbeelding ]
Nanuk: weet niet hoeveel gram droge gist het is. Staat niet op het zakje helaas en heb t niet gewogen maar gewoon dat zakje wat erbij moest gemengd met druivensap en suiker en gistvoeding.
En de kleur is diep paars! Had ik zondagavond niet verwacht met dat groen-grijze prutje
Al dat wielrenvolk denkt weer aan gratis zuipen hoorquote:
Ik denk dat ie echt wel lekker op gang is nu, en heb nog 2 rondes suiker toe te voegen (elke dag 400 gram, 4 dagen lang) dus het spulletje wordt donderdagavond overgeheveld van emmer naar fles.quote:Op woensdag 29 augustus 2018 08:04 schreef nanuk het volgende:
[..]
Ziet er wel mooi uit. Grappig, die open vergisting. Wanneer mag het in de glazen fles? En hoe lang moet het daar blijven napruttelen?
Ik ben benieuwd.
Dat gaat nog wel een rekenklus worden, ik neem aan dat er tooltjes op internet beschikbaar zijn.quote:Op woensdag 29 augustus 2018 08:43 schreef Gripper het volgende:
Na de toevoegingen van maandag en dinsdag is het Oechsle getal gestegen van 60 naar 80 en bevat de wijn nu in potentie 10% alcohol. (rekening houdend met ongeveer 1,5 % verlies door verdampen en restsuikers die geen alcohol worden)
Stuur je deze week de datumprikker uit?quote:Op woensdag 29 augustus 2018 08:28 schreef Gripper het volgende:
[..]
Al dat wielrenvolk denkt weer aan gratis zuipen hoor
Zie pagina 1 om de hele reis van druif tot glas mee te maken kano!
Ayetoo buurman!quote:Op woensdag 29 augustus 2018 14:14 schreef Ferdii het volgende:
Wat een leuk topic
Ik heb in de tuin 3 flinke struiken, (waarvan 2 rood en 1 wit) staan, toevallig aan de andere kant van de lek, (Vianen, cote du lek sud) ) Totaal zeker 120 rode druiventrossen en stuk of 30/40 wit.
Ook ik zat aan wijn maken te denken en sta op het punt de startersset van brouwmarkt te kopen. heb mijn druifjes nog even laten hangen Ga het topic volgen
Foto van mijn trosjes
[ afbeelding ]
ik denk dat ik de witte druiven ga houden en van de rode wijn ga makenquote:Op woensdag 29 augustus 2018 15:49 schreef Gripper het volgende:
[..]
Ayetoo buurman!
Wat leuk dat je t ook gaat proberen. Niet te lang wachten hoor, want de druiven zijn echt wel goed rijp nu.
In die set van brouwmarkt zitten twee gist zakjes. 1 voor wit (chablis) en 1 voor rood (bourgogne)
Je zou dan wel 1 extra glazen fles moeten hebben als je zowel een rode als een witte batch wilt maken.
Ben benieuwd naar jouw belevenissen
Verre van. Het is een boekje van niks. Plaatjes staan door elkaar, en het hele verhaal over de pulpgisting in een emmer wordt pas beschreven na de bladzijde over de gistingsfles.quote:Op woensdag 29 augustus 2018 15:51 schreef Ferdii het volgende:
[..]
ik denk dat ik de witte druiven ga houden en van de rode wijn ga maken
is de handleiding van de set van brouwmarkt duidelijk? Zou natuurlijk zonde zijn als je door een mislukt proces alles kan wegkieperen
eerste link klinkt simpel en logisch, net bestelling gedaanquote:Op woensdag 29 augustus 2018 16:05 schreef Gripper het volgende:
[..]
Verre van. Het is een boekje van niks. Plaatjes staan door elkaar, en het hele verhaal over de pulpgisting in een emmer wordt pas beschreven na de bladzijde over de gistingsfles.
Ik heb mn PVA zelf samengesteld op basis van die eerste link in mn openingspost:
https://wijnenkoning.nl/b(...)van-jouw-eigen-wijn/
Dit is redelijk rechttoe recht aan wat ik tot nu toe gedaan heb.
Als je heel erg de diepte in wilt en ook wat scheikunde begrijpt, dan moet je hier wezen:
https://www.brabantsewijnbouwers.nl/index.php?section=14
En als je bang aangelegd bent voorwat je wijn allemaal kan overkomen en wat er mis kan gaan... dan moet je dit vooral niet lezen:
https://schouvis.home.xs4all.nl/problemen_oplossen.htm
Heb een halfje XTC erbij gemieterd, die gistcellen staan te dansen als een malle met zn allen. Heel veel liefde in deze flesquote:
heel weekend leven en dan dood t/'m woensdag om vervolgens weer langzaam op gang te komenquote:Op vrijdag 31 augustus 2018 11:05 schreef Gripper het volgende:
[..]
Heb een halfje XTC erbij gemieterd, die gistcellen staan te dansen als een malle met zn allen. Heel veel liefde in deze fles
quote:Op vrijdag 31 augustus 2018 11:07 schreef Erosjuhhh het volgende:
[..]
heel weekend leven en dan dood t/'m woensdag om vervolgens weer langzaam op gang te komen
Dat. Maar de druiven zijn ook wel heel belangrijk. Je hebt ruim voldoende suikers nodig om te kunnen bewaren. Anders wordt het het snel zuur.quote:Op dinsdag 14 augustus 2018 14:33 schreef Najieto het volgende:
[..]
Hygiëne. Je moet er echt wel wat aandacht aan besteden. De rest zelf is niet zo heel moeilijk,
Dat wordt een stuk lastiger te makenquote:Op vrijdag 31 augustus 2018 21:14 schreef Gripper het volgende:
Ik las plan de champagne
Veel plezier!
Ik moest in totaal 1600 gram suiker en heb dat over 4 dagen verdeeld. Heb fijne witte basterdsuiker gepakt en heel goed roeren. Nog beter zou zijn om pure druivensuiker (dextrose / fructose ) te nemen. Lost makkelijker op.quote:Op vrijdag 31 augustus 2018 21:43 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Dat wordt een stuk lastiger te maken
Wanneer heb jij eventuele extra suiker toegevoegd en in welke hoeveelheden en tussenperiode? En watvoor suiker heb je gebruikt?
zelf gedestilleerd?quote:Op dinsdag 14 augustus 2018 15:05 schreef T-D het volgende:
[..]
Heb ik gedaan, was goed drinkbaar en ik werd er heel erg zat van.
Leuk!quote:Op maandag 17 september 2018 10:38 schreef Gripper het volgende:
Een korte tussentijdse update: de wijn begint in zowel de grote als kleine fles helder te worden, en de gisting stopt bijna. Nog maar een minimaal drukverschil in het waterslot.
vorige week even met een sample bij een webwinkel / fysieke winkel geweest om te bedenken hoe we het aanpakken. Volgens de baas daar is de druif overduidelijk "Boskoops Glory" en heeft die altijd hetzelfde probleem: een wat onaangenaam scherp zuurtje.
Dus ik heb ook wat middelen meegekregen om de wijn te ontzuren. Zodra de gisting stopt, dat zal misschien deze of volgende week zijn, kan ik daarmee aan de slag. Het ontzuren bestaat uit een meting van het zuurgehalte, en daarna moet er natriumbicarbonaat worden toegevoegd.
Denk erom dat er ook al alcohol in zit. Suiker in een waterige oplossing is te meten. In een oplossing van water en alcohol zal de meting gecorrigeerd moeten worden. Je moet dus schatten/uitrekenen hoeveel alcohol er al in zit en dan een correctie factor moeten toepassen op je meting. Dus als er 0 wordt aangegeven zit er nog wel degelijk suiker in je oplossing als er ook alcohol in zit.quote:Op zaterdag 8 september 2018 10:05 schreef Ferdii het volgende:
Nogmaals gemeten met hychrometer. Het viel mij op dat er gewoon 0 suikers meer in de wijn zit.
http://www.dewijkgaard.nl/ , in Meteren.quote:Op maandag 17 september 2018 19:15 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Leuk!
Welke winkel ben je geweest?
Ja het stond helemaal stil, heel klein druk verschilletje in het waterslot wat bijna verwaarloosbaar was. Inmiddels van mijn zwager begrepen dat hij nig ergens een alcohol meter heeft liggen. Hopelijk kan ik bij het bottelen dus de alcohol meten Ben dus benieuwd wat er uit komtquote:Op dinsdag 18 september 2018 09:39 schreef Gripper het volgende:
[..]
http://www.dewijkgaard.nl/ , in Meteren.
Maar is jouw gisting al gestopt dan, dat je -na een week na mij te zijn begonnen- nu al de eerste keer kon overhevelen?
Ik was vorige week ook van plan te gaan hevelen en filteren, maar de baas van de wijnwinkel zei me te wachten tot de gisting gestopt is.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |