abonnement Unibet Coolblue
pi_181177443
Er bestaat een zelf-bier-brouwen topic , maar nog geen wijnmakers topic.

Wij hebben een enorme wijnrank in de tuin, en dat betekent normaal altijd, de hele maand augustus en september elke dag 2 trossen druiven mee naar je werk. In plaats daarvan wil ik wel eens proberen om een paar liter wijn te maken! Heb uiteraard niet de illusie dat dit een geslaagd experiment gaat worden, alles wat drinkbaar is beschouw ik als een meevaller :')


Er zijn wel van die doe het zelf pakketten te krijgen bij diverse zaken, en hier lees ik al wat instructie:
https://wijnenkoning.nl/b(...)van-jouw-eigen-wijn/

Maar ben vooral benieuwd of iemand van fok zich al eens aan een eigen brouwsel heeft gewaagd, en of het beviel?

Als ik wat spullen bij elkaar kan verzamelen dan ga ik de wijnoogst hier bijhouden :Y)
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_181177591
Tvp. Leuk idee ^O^
pi_181177949
Volgens mij valt het resultaat heel erg tegen, maar het er mee bezig zijn is het wel waard. Ik ga volgen, ben benieuwd.
pi_181178092
quote:
14s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 14:07 schreef Fokker89 het volgende:
Volgens mij valt het resultaat heel erg tegen, maar het er mee bezig zijn is het wel waard. Ik ga volgen, ben benieuwd.
Als je niets verwacht...
pi_181178163
quote:
10s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 14:13 schreef IJy het volgende:

[..]

Als je niets verwacht...
Nee precies, maar het hele proces meemaken en er mee bezig zijn is het denk ik al 100x waard.
  dinsdag 14 augustus 2018 @ 14:19:16 #6
206164 Gibson88
Beste debater aldus tong80
pi_181178204
Leuk idee, dit ga ik even volgen ! Zelf geen flauw benul eigenlijk.
Aan het typen...
pi_181178224
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 14:17 schreef Fokker89 het volgende:

[..]

Nee precies, maar het hele proces meemaken en er mee bezig zijn is het denk ik al 100x waard.
Dat sowieso.
  dinsdag 14 augustus 2018 @ 14:26:35 #8
206164 Gibson88
Beste debater aldus tong80
pi_181178369
Of ga je eigen 'Moonshine' maken :D !
Aan het typen...
pi_181178394
Cool wil ik ook wel volgen.

Waarom is het zo moeilijk om lekkere (als in drinkbaar, dat het geen topwijn zal worden snap ik wel) wijn te maken dan eigenlijk?

Ligt dat aan de soort druiven die je hebt of zo?

Ізгі тілектер Flip.
I think that it’s extraordinarily important that we in computer science keep fun in computing
For all who deny the struggle, the triumphant overcome
pi_181178518
quote:
16s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 14:27 schreef FlippingCoin het volgende:
Cool wil ik ook wel volgen.

Waarom is het zo moeilijk om lekkere (als in drinkbaar, dat het geen topwijn zal worden snap ik wel) wijn te maken dan eigenlijk?

Ligt dat aan de soort druiven die je hebt of zo?

Ізгі тілектер Flip.
Hygiëne. Je moet er echt wel wat aandacht aan besteden. De rest zelf is niet zo heel moeilijk,
pi_181178549
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 14:33 schreef Najieto het volgende:

[..]

Hygiëne. Je moet er echt wel wat aandacht aan besteden. De rest zelf is niet zo heel moeilijk,
Qua reiniging van de flessen en zo?

კეთილი სურვილებით Flip.
I think that it’s extraordinarily important that we in computer science keep fun in computing
For all who deny the struggle, the triumphant overcome
pi_181178621
Omdat je als huis tuin en keuken wijnmaker te maken hebt met allerlei risico's van verontreiniging vrees ik. En op elk moment in het proces kan je wijn veranderen in azjijn, of beschimmelen. Ook in deze instructies lees ik alleen maar: ontsmetten / steriliseren / handenwassen als rode draad door het verhaal.

https://www.wijnhobby.nl/index.php/informatief/benodigdheden

In volgorde van wat er moet gebeuren ga ik dus :
-een startset kopen met een vergistingsemmer, een glazen gist fles, en wat stofjes zoals sulfiet, citroenzuur en wijngist. plus wat slangen, stops en kurken, zo'n waterstop.
-druiven plukken, het zijn rode, dus ik ga ze met schil en al vergisten. Onze druifjes zijn eenmaal gerijpt superzoet, en dit was zo'n fantastische zomer dat ze nog meer smaak hebben dan andere jaren.
-qua terroir valt er weinig te verwachten van de polderklei waarin ie wortelt. Maar goed! On y va :)

Ik zit te denken over de rijping: wat voor smaak ontwikkelt mijn wijn in een glazen fles? Die lekkere houtige aroma's van eikenvaten rijping ga ik niet bereiken. Zou ik kunnen valsspelen door rooksnippers eikenhout (die heb ik) erbij te smijten in de fles tijdens dat rijpings proces?

Zo te zien kan ik bij deze lui de benodigde spullen wel kopen. En Ouderkerk is voor mij dichtbij genoeg om het af te halen en meteen wat tips in te winnen.
http://www.levenindebrouwerij.org/

[ Bericht 9% gewijzigd door Gripper op 14-08-2018 14:53:00 ]
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_181179297
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 14:26 schreef GibsonLesPaul88 het volgende:
Of ga je eigen 'Moonshine' maken :D !
Heb ik gedaan, was goed drinkbaar en ik werd er heel erg zat van.
  dinsdag 14 augustus 2018 @ 15:19:15 #14
206164 Gibson88
Beste debater aldus tong80
pi_181179656
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 15:05 schreef T-D het volgende:

[..]

Heb ik gedaan, was goed drinkbaar en ik werd er heel erg zat van.
Nice ! Ik heb 's een keer met brandewijn zelf wat gemaakt met sinaasappel en vanille. Moest wel 9 weken in een weckpot laten zitten maar lekker dat het was !
Aan het typen...
pi_181179779
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 15:19 schreef GibsonLesPaul88 het volgende:

[..]

Nice ! Ik heb 's een keer met brandewijn zelf wat gemaakt met sinaasappel en vanille. Moest wel 9 weken in een weckpot laten zitten maar lekker dat het was !
opgedronken als een redneck in de tuin bij een bbq? :9

آداب Flip.
I think that it’s extraordinarily important that we in computer science keep fun in computing
For all who deny the struggle, the triumphant overcome
pi_181179782
Een consumptiedruif heeft hele andere eigenschappen dan een wijndruif. De wijndruif heeft een kleine, gedrongen tros met een hoger suikergehalte dan een consumptiedruif. Kaas zegt dat het succes van je wijnexpiriment afhankelijk is van de druivensoort die in je tuin woont.
pi_181179876
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 15:19 schreef GibsonLesPaul88 het volgende:

[..]

Nice ! Ik heb 's een keer met brandewijn zelf wat gemaakt met sinaasappel en vanille. Moest wel 9 weken in een weckpot laten zitten maar lekker dat het was !
Ik had zo'n ketel gemaakt, met een koperspiraal. Maar ik vond het veel werk, het zelf mash maken, het distilleren zelf was dan wel weer leuk.
pi_181180367
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 15:24 schreef Leintjeuh het volgende:
Een consumptiedruif heeft hele andere eigenschappen dan een wijndruif. De wijndruif heeft een kleine, gedrongen tros met een hoger suikergehalte dan een consumptiedruif. Kaas zegt dat het succes van je wijnexpiriment afhankelijk is van de druivensoort die in je tuin woont.
Staan jullie dit nu live tezamen vanaf de bergkam te schrijven? O+
Kleine zoet ronde druifjes zijn t, met een hele wrange en matte schil. Diepviolet zijn ze.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  dinsdag 14 augustus 2018 @ 16:31:17 #19
195834 kaasplankje
Nu met maar 8% vet!
pi_181181424
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 15:47 schreef Gripper het volgende:

[..]

Staan jullie dit nu live tezamen vanaf de bergkam te schrijven? O+
Kleine zoet ronde druifjes zijn t, met een hele wrange en matte schil. Diepviolet zijn ze.
mamakaas heeft vroeger ook net als jij wil zelf geprobeerd wijn te maken van druiven uit eigen tuin. Hiervoor gebruikte ze ook een tafeldruif soort. Het werd met een hoop moeite een zurige wijn achtige drank. Er zijn wel kruisingen die in Nederland een goede druif geven om wijn van te maken. Je moet dan een vroege bloeier hebben. In een wijn druif zit ook zoveel sap dat als je een druif beschadigd met knippen het sap in je gezicht spuit. Ik zou als ik jou was beginnen met een goede druiven soort aanplanten.
pi_181181492
je hoeft niet speciaal met druiven wijn te maken :)
aardbeien, appels, pruimen enzz zijn ook geschikt om wijn mee te maken :)
pies on joe toe
pi_181196735
Om een deel van het proces te volgen zonder veel kosten te maken kan je ook eens prison wine maken.

Koop een pak of fles druivensap of wat dan ook.
Drink een kwart op maar houd de verpakking schoon, dus niet uit de fles drinken.
Doe een paar korrels (brood/bier/wijn) gist er bij in de fles/pak. Handje broodkruimels zou ook moeten kunnen werken (?).
Een waterslot of een rubberhandschoen (condoom) met een speldenprikje voor de co2 afvoer.
Zet het weg bij ongeveer 20 graden, stabiele temperatuur verbeterd de smaak.
Als de vergisting klaar is wacht dan nog een paar dagen voor de zekerheid.
hevel naar een schone kleinere fles, eventueel voorzichtig overgieten. Hierdoor raak je de drab kwijt.
Minder kopruimte is beter.
Schud de co2 (prik) eruit en laat nog even staan om het restant drab te laten bezinken.

Je hebt nu een veilig drinkbaar product. Smaak zal waarschijnlijk niet optimaal zijn maar wel leuk om eens te proberen. Uitgeprobeerd met diverse sapjes, druivensap was de enige die ik nog een beetje drinkbaar vond. Smaken verschillen.

Voor gist zou je ook het bezinksel van een speciaal bier kunnen nemen, liever van een paar flesjes dan.
pi_181197999
quote:
0s.gif Op woensdag 15 augustus 2018 09:00 schreef nanuk het volgende:
Handje broodkruimels zou ook moeten kunnen werken (?).

Nee daar zit geen gist meer in. Door het bakken van het brood is dat gist morsdood. Ook de tip van het gebruiken van bezinksel uit bieren met hergisting in de fles is vrij lastig. Dat bezinksel zijn afgestorven gistcellen en die zal je eerst weer tot leven moeten krijgen.
pi_181200085
quote:
0s.gif Op woensdag 15 augustus 2018 10:11 schreef ipa84 het volgende:

[..]

Nee daar zit geen gist meer in. Door het bakken van het brood is dat gist morsdood. Ook de tip van het gebruiken van bezinksel uit bieren met hergisting in de fles is vrij lastig. Dat bezinksel zijn afgestorven gistcellen en die zal je eerst weer tot leven moeten krijgen.
Die broodkruimels heb ik inderdaad ook sterk mijn twijfels over, vandaar dat vraagteken. Toch lees ik wel vaker dat er voldoende in kan zitten om weer te starten. Bier is waarschijnlijk (4000 jaar terug) uitgevonden door broden in water te bewaren die alsnog gingen gisten.

Bezinksel in 'echt' bier is gewoon gist en die is vrijwel altijd voldoende vitaal om weer op gang te komen en te voldoende te vermenigvuldigen om dit experiment waar te maken. Ga maar eens naar een willekeurig bierforum en je zal zien dat het een veel gebruikte methode is om zo een speciaal soort gist te krijgen.
pi_181201622
quote:
0s.gif Op woensdag 15 augustus 2018 11:45 schreef nanuk het volgende:

[..]

Die broodkruimels heb ik inderdaad ook sterk mijn twijfels over, vandaar dat vraagteken. Toch lees ik wel vaker dat er voldoende in kan zitten om weer te starten. Bier is waarschijnlijk (4000 jaar terug) uitgevonden door broden in water te bewaren die alsnog gingen gisten.

Bezinksel in 'echt' bier is gewoon gist en die is vrijwel altijd voldoende vitaal om weer op gang te komen en te voldoende te vermenigvuldigen om dit experiment waar te maken. Ga maar eens naar een willekeurig bierforum en je zal zien dat het een veel gebruikte methode is om zo een speciaal soort gist te krijgen.
Het zou best kunnen met broodkruimels in theorie. Gist is niets anders dan een schimmel. Dus als er al een gist spoor zit op het brood (wat je niet ziet en proeft) en het krijgt een voedingsbodem gaat het vanzelf vergisten en alcohol produceren. Kijk maar naar hoe in België lambiek gebrouwen wordt. De wort laten ze afkoelen in open kuipen en hopen zo wilde gist te vangen en na een tijdje doen ze het in vaten en gaat het vanzelf gisten. Daarom is bij andere bierstijlen het ook erg belangrijk om schoon te werken en alles goed schoon te maken omdat je niet per ongeluk de verkeerde gist soorten in je wort wil hebben. Zodat je geen infecties krijg met een nare smaak.

Het klopt ook dat je het met gist uit flesjes bier kan doen maar er zitten wel een paar aandachtspunten aan. Het moet vrij jong bier zijn hoe langer na het bottelen hoe meer gistcellen zijn afgestorven omdat er geen voedingsbodem meer is. Ten tweede moet je altijd eerst een giststarter er van maken om het gist ook weer daadwerkelijk vitaal te krijgen. Bij bier doe je dat door suiker water en wat mout extract toe te voegen. Hoe het bij wijn gaat geen idee maar denk dat je dan ook eerst wat druivensap met suiker nodig hebt om het weer goed tot leven te wekken. Die giststarter doe je pas later bij je brouwsel.
pi_181204426
quote:
0s.gif Op woensdag 15 augustus 2018 12:55 schreef ipa84 het volgende:
Het klopt ook dat je het met gist uit flesjes bier kan doen maar er zitten wel een paar aandachtspunten aan. Het moet vrij jong bier zijn hoe langer na het bottelen hoe meer gistcellen zijn afgestorven omdat er geen voedingsbodem meer is. Ten tweede moet je altijd eerst een giststarter er van maken om het gist ook weer daadwerkelijk vitaal te krijgen. Bij bier doe je dat door suiker water en wat mout extract toe te voegen. Hoe het bij wijn gaat geen idee maar denk dat je dan ook eerst wat druivensap met suiker nodig hebt om het weer goed tot leven te wekken. Die giststarter doe je pas later bij je brouwsel.
Wort (bier in wording) en ook most (wijn in wording) is in feite suikerwater met nog iets erbij. Vergisten is die suiker omzetten in alcohol en CO2. Een starter is vergisten met O2 erbij.

Gist in een bierflesje wordt wel inactief als de beschikbare suikers op zijn maar het gaat niet snel geheel dood, door weer suiker toe te voegen wordt het zelfs na een aantal jaar wel weer actief.

Je hele eindproduct is niet meer dan de starter die jij voorstelt te maken. Een starter is alleen maar bedoeld om gistcellen te laten vermeerderen, dat doe je door zuurstof toe te voegen tijdens het vergisten. Omdat je nu niet een grote hoeveelheid wilt vergisten (3/4 liter ongeveer) heb je niet zoveel gistcellen nodig. Bovendien doordat je al met het restje bier gaat schudden om het uit de fles te krijgen en ook je (druiven)sap in beweging hebt gehad zit er al weer zuurstof in het proces wat gebruikt gaat worden voor enige gistvermeerdering.

Met meer O2 vermeerder wel je gist maar het heeft ook een negatieve invloed op je smaak, afgezien van dat restje bier uit de fles schudden dus zo weinig mogelijk zuurstof er bij laten komen.
Als je alleen materialen en stoffen gebruikt die voedselveilig zijn kan je met een gerust hart het eindproduct proeven. mocht je een gevaarlijke bacteriële infectie in je wijn hebben dan is het zo smerig (walgingwekkend) dat je het toch niet gaat drinken.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')