Als je niets verwacht...quote:Op dinsdag 14 augustus 2018 14:07 schreef Fokker89 het volgende:
Volgens mij valt het resultaat heel erg tegen, maar het er mee bezig zijn is het wel waard. Ik ga volgen, ben benieuwd.
Dat sowieso.quote:Op dinsdag 14 augustus 2018 14:17 schreef Fokker89 het volgende:
[..]
Nee precies, maar het hele proces meemaken en er mee bezig zijn is het denk ik al 100x waard.
Hygiëne. Je moet er echt wel wat aandacht aan besteden. De rest zelf is niet zo heel moeilijk,quote:Op dinsdag 14 augustus 2018 14:27 schreef FlippingCoin het volgende:
Cool wil ik ook wel volgen.
Waarom is het zo moeilijk om lekkere (als in drinkbaar, dat het geen topwijn zal worden snap ik wel) wijn te maken dan eigenlijk?
Ligt dat aan de soort druiven die je hebt of zo?
Ізгі тілектер Flip.
Qua reiniging van de flessen en zo?quote:Op dinsdag 14 augustus 2018 14:33 schreef Najieto het volgende:
[..]
Hygiëne. Je moet er echt wel wat aandacht aan besteden. De rest zelf is niet zo heel moeilijk,
Heb ik gedaan, was goed drinkbaar en ik werd er heel erg zat van.quote:Op dinsdag 14 augustus 2018 14:26 schreef GibsonLesPaul88 het volgende:
Of ga je eigen 'Moonshine' maken !
Nice ! Ik heb 's een keer met brandewijn zelf wat gemaakt met sinaasappel en vanille. Moest wel 9 weken in een weckpot laten zitten maar lekker dat het was !quote:Op dinsdag 14 augustus 2018 15:05 schreef T-D het volgende:
[..]
Heb ik gedaan, was goed drinkbaar en ik werd er heel erg zat van.
opgedronken als een redneck in de tuin bij een bbq?quote:Op dinsdag 14 augustus 2018 15:19 schreef GibsonLesPaul88 het volgende:
[..]
Nice ! Ik heb 's een keer met brandewijn zelf wat gemaakt met sinaasappel en vanille. Moest wel 9 weken in een weckpot laten zitten maar lekker dat het was !
Ik had zo'n ketel gemaakt, met een koperspiraal. Maar ik vond het veel werk, het zelf mash maken, het distilleren zelf was dan wel weer leuk.quote:Op dinsdag 14 augustus 2018 15:19 schreef GibsonLesPaul88 het volgende:
[..]
Nice ! Ik heb 's een keer met brandewijn zelf wat gemaakt met sinaasappel en vanille. Moest wel 9 weken in een weckpot laten zitten maar lekker dat het was !
Staan jullie dit nu live tezamen vanaf de bergkam te schrijven?quote:Op dinsdag 14 augustus 2018 15:24 schreef Leintjeuh het volgende:
Een consumptiedruif heeft hele andere eigenschappen dan een wijndruif. De wijndruif heeft een kleine, gedrongen tros met een hoger suikergehalte dan een consumptiedruif. Kaas zegt dat het succes van je wijnexpiriment afhankelijk is van de druivensoort die in je tuin woont.
mamakaas heeft vroeger ook net als jij wil zelf geprobeerd wijn te maken van druiven uit eigen tuin. Hiervoor gebruikte ze ook een tafeldruif soort. Het werd met een hoop moeite een zurige wijn achtige drank. Er zijn wel kruisingen die in Nederland een goede druif geven om wijn van te maken. Je moet dan een vroege bloeier hebben. In een wijn druif zit ook zoveel sap dat als je een druif beschadigd met knippen het sap in je gezicht spuit. Ik zou als ik jou was beginnen met een goede druiven soort aanplanten.quote:Op dinsdag 14 augustus 2018 15:47 schreef Gripper het volgende:
[..]
Staan jullie dit nu live tezamen vanaf de bergkam te schrijven?
Kleine zoet ronde druifjes zijn t, met een hele wrange en matte schil. Diepviolet zijn ze.
Nee daar zit geen gist meer in. Door het bakken van het brood is dat gist morsdood. Ook de tip van het gebruiken van bezinksel uit bieren met hergisting in de fles is vrij lastig. Dat bezinksel zijn afgestorven gistcellen en die zal je eerst weer tot leven moeten krijgen.quote:Op woensdag 15 augustus 2018 09:00 schreef nanuk het volgende:
Handje broodkruimels zou ook moeten kunnen werken (?).
Die broodkruimels heb ik inderdaad ook sterk mijn twijfels over, vandaar dat vraagteken. Toch lees ik wel vaker dat er voldoende in kan zitten om weer te starten. Bier is waarschijnlijk (4000 jaar terug) uitgevonden door broden in water te bewaren die alsnog gingen gisten.quote:Op woensdag 15 augustus 2018 10:11 schreef ipa84 het volgende:
[..]
Nee daar zit geen gist meer in. Door het bakken van het brood is dat gist morsdood. Ook de tip van het gebruiken van bezinksel uit bieren met hergisting in de fles is vrij lastig. Dat bezinksel zijn afgestorven gistcellen en die zal je eerst weer tot leven moeten krijgen.
Het zou best kunnen met broodkruimels in theorie. Gist is niets anders dan een schimmel. Dus als er al een gist spoor zit op het brood (wat je niet ziet en proeft) en het krijgt een voedingsbodem gaat het vanzelf vergisten en alcohol produceren. Kijk maar naar hoe in België lambiek gebrouwen wordt. De wort laten ze afkoelen in open kuipen en hopen zo wilde gist te vangen en na een tijdje doen ze het in vaten en gaat het vanzelf gisten. Daarom is bij andere bierstijlen het ook erg belangrijk om schoon te werken en alles goed schoon te maken omdat je niet per ongeluk de verkeerde gist soorten in je wort wil hebben. Zodat je geen infecties krijg met een nare smaak.quote:Op woensdag 15 augustus 2018 11:45 schreef nanuk het volgende:
[..]
Die broodkruimels heb ik inderdaad ook sterk mijn twijfels over, vandaar dat vraagteken. Toch lees ik wel vaker dat er voldoende in kan zitten om weer te starten. Bier is waarschijnlijk (4000 jaar terug) uitgevonden door broden in water te bewaren die alsnog gingen gisten.
Bezinksel in 'echt' bier is gewoon gist en die is vrijwel altijd voldoende vitaal om weer op gang te komen en te voldoende te vermenigvuldigen om dit experiment waar te maken. Ga maar eens naar een willekeurig bierforum en je zal zien dat het een veel gebruikte methode is om zo een speciaal soort gist te krijgen.
Wort (bier in wording) en ook most (wijn in wording) is in feite suikerwater met nog iets erbij. Vergisten is die suiker omzetten in alcohol en CO2. Een starter is vergisten met O2 erbij.quote:Op woensdag 15 augustus 2018 12:55 schreef ipa84 het volgende:
Het klopt ook dat je het met gist uit flesjes bier kan doen maar er zitten wel een paar aandachtspunten aan. Het moet vrij jong bier zijn hoe langer na het bottelen hoe meer gistcellen zijn afgestorven omdat er geen voedingsbodem meer is. Ten tweede moet je altijd eerst een giststarter er van maken om het gist ook weer daadwerkelijk vitaal te krijgen. Bij bier doe je dat door suiker water en wat mout extract toe te voegen. Hoe het bij wijn gaat geen idee maar denk dat je dan ook eerst wat druivensap met suiker nodig hebt om het weer goed tot leven te wekken. Die giststarter doe je pas later bij je brouwsel.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |