abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_181146108


quote:
10s.gif Op maandag 21 mei 2018 19:50 schreef Drugshond het volgende:
https://www.finanzen.nl/valuta/euro-turkse-lira-koers



Turkish President Recep Tayyip Erdogan said he intends to tighten his grip on the economy and take more responsibility for monetary policy if he wins an election next month.
--------------
Alsof hij de buitenlandse markt kan besturen. 8)7
--------------

With the Turkish lira at a record low against the dollar and down this year against all 17 major currencies tracked by Bloomberg, Erdogan told Bloomberg TV in London on Monday that after the vote transforms Turkey into a full presidential system, he expects the central bank will have to heed his calls for lower interest rates.

https://www.bloomberg.com(...)-on-turkey-s-economy
========================================
In slechts 13 jr tijd heeft die munt 75 % aan waarde verloren.
Zie grafiek. https://finance.yahoo.com/quote/TRY%3DX?p=TRY%3DX&guccounter=1
----------------------------------
Het zal wel aan mij liggen, maar gaat Turkije niet heel erg stuk.

Nu een beter artikel die inhoudelijk beter is.
Supergroei Turkse economie stuit op wantrouwen
Economische groei


Van een bijna recessie naar een van de snelst groeiende economieën: de Turkse economie heeft zich hersteld. Maar twijfels zijn er, veel twijfels.

De Turkse economie groeide met 5,1 procent in het tweede kwartaal. Kan dat wel, vragen critici zich af.
[ afbeelding ]

In Turkije lijkt zich een economisch wonder te voltrekken. Twee weken geleden publiceerde het statistische instituut Türkstat de cijfers van het tweede kwartaal. Daaruit bleek dat Turkije met 5,1 procent één van de snelst groeiende economieën van de G20 is. Alleen China en India doen het beter. Veel experts reageerden sceptisch, net als bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers.

„Ik was geschokt door de cijfers”, zegt Murat Ucer, een econoom die voor adviesbureau Global Source Turkije volgt. „Ik heb die nacht geen oog dicht gedaan. Mijn prognoses waren veel voorzichtiger. Het verhaal dat ik aan mijn klanten vertelde, moest ik ineens grondig bijstellen.”

Veel economen en analisten kunnen moeilijk geloven dat de Turkse economie zo snel is hersteld na een uitermate slecht jaar. De mislukte coup leidde bijna tot een recessie, de regering wist met veel kunst en vliegwerk een valutacrisis af te wenden, en de toerismesector, een belangrijke bron van buitenlands geld, is nog niet uit de crisis. Hoe kon Türkstat dan toch met zulke sterke cijfers op de proppen komen?

Commerzbank, de tweede bank van Duitsland, bracht zelfs een rapport uit met de veelzeggende titel ‘Turkey – Are you kidding me?’. Daarin concludeert Lutz Karpowitz, strateeg opkomende markten, dat de Turkse groeicijfers „meer dan twijfelachtig” zijn en mogelijk zelfs het gevolg zijn van „politieke beïnvloeding”. Een zware aantijging, die overigens niet wordt onderbouwd.

Spiegelt Türkstat de economische situatie inderdaad mooier voor dan zij is, wellicht om de regering politiek uit de wind te houden tot de verkiezingen van 2019?

Nieuwe rekenmethode
De achterdocht over de groeicijfers begon toen Türkstat eind vorig jaar een nieuwe rekenmethode invoerde. Ineens bleek de gemiddelde levensstandaard in Turkije 20 procent hoger te liggen. Ook stelde Türkstat het bruto binnenlands product (bbp) van 2015 bij van 720 miljard dollar naar 861 miljard. Kortom, de omvang van de Turkse economie was met terugwerkende kracht 20 procent groter. En de economische groei sinds 2009 was ineens 1,8 procent hoger.

De invoering van de nieuwe rekenmethode kwam overigens niet uit de lucht vallen. Daar is drie jaar lang aan gewerkt, onder toeziend oog van het Europese statistiekbureau Eurostat. De vorige methode was beperkt en achterhaald, daar was iedereen het over eens. De nieuwe groeicijfers zijn gebaseerd op een veel grotere hoeveelheid data, in lijn met Europese standaarden.

Ondanks alle scepsis, is er geen enkele aanwijzing dat de regering druk heeft uitgeoefend op Türkstat

Zo gebruikt Türkstat nu de gegevens van de nationale inkomensadministratie en van het instituut voor sociale zekerheid, waardoor kleine en middelgrote bedrijven ook worden meegewogen in de omvang van de economie. Daarnaast kreeg Türkstat na een lang bureaucratisch gevecht toegang tot de annalen van het ministerie van Financiën. Die nieuwe gegevens leiden uiteraard tot andere groeicijfers, maar het resultaat valt of staat bij de rekenmethode.

Tegenstrijdigheden
„De veranderingen in het Turkse bbp en de groeipercentages zijn erg groot, niet alleen vanuit een absoluut perspectief, maar vooral in vergelijking met andere gevallen van herziening naar Europese standaarden of Verenigde Naties standaarden”, stelt Erik Meyersson, econoom bij Goldman Sachs. „In OESO-landen hebben zulke herzieningen een veel kleinere invloed gehad op het bbp en, althans gemiddeld, vrijwel geen effect gehad op de groei van het bbp.”

Hoe dat kan, is een raadsel. „Het probleem is dat we niet weten hoe ze tot deze cijfers zijn gekomen”, zegt Aykut Erdogdu, de tweede man van oppositiepartij CHP. „Als Türkstat zijn rekenmethode bekend zou maken, dan zouden ze hun gelijk kunnen bewijzen. Maar ik denk niet dat ze dat van plan zijn. Het wachten is op het rapport van Eurostat. Zij zullen de nieuwe methode zorgvuldig doorlichten, want er zijn zo veel tegenstrijdigheden.”

Ondanks alle scepsis, is er geen enkele aanwijzing dat de regering druk heeft uitgeoefend op Türkstat. „Het rapport van Commerzbank is te speculatief”, zegt een analist die anoniem wil blijven. „We zijn allemaal gefrustreerd over de cijfers. Ik denk dat een analist van de bank er genoeg van had en zijn nek heeft uitgestoken. Maar het is meer een opiniestuk dan een onderzoeksrapport.”

‘Groei op steroïden’
Er zijn ook andere geluiden. Timothy Ash, Turkije-expert van vermogensbeheerder Blue Bay Asset Management, vindt 5 procent groei niet zo vreemd, gezien de omstandigheden. „Voor het referendum heeft de regering veel geld in de economie gepompt om een recessie af te wenden. Er waren belastingverlagingen, staatsgaranties voor banken, schuldverlichting voor bedrijven. De export nam toe dankzij de goedkope lira en de economische opleving in Europa.”

Ucer noemt het zelfs ‘groei op steroïden’. „De regering heeft een hoop beleidsruimte gebruikt om een recessie af te wenden. Zulke groei is niet vol te houden, want de structurele problemen zijn niet opgelost. De groei is onevenwichtig en komt voor een groot deel van de bouwsector. Er wordt weinig geïnvesteerd in machines, een indicatie van toekomstige groei. En Turkije kampt nog altijd een structureel tekort op de lopende rekening.”

Met inflatie van ruim 11 procent, werkloosheid van ruim 10 procent, en een flinke belastingverhoging die vorige week werd aangekondigd, merken veel Turken weinig van de 5,1 procent groei. Uit een recent opinie-onderzoek aan van de zakenkrant Dünya bleek dat het vertrouwen in de economie afneemt. Het percentage dat de economie ziet als het grootste probleem steeg van 39 in het eerste kwartaal naar 49 procent in het tweede. Slechts 46 procent van de respondenten dacht dat Turkije welvarender zou zijn over vijf jaar. „Dit is zonder twijfel het meest gehate herstel in de historie”, concludeerde Istanbul Analytics.
---------------------------------------------------------------------------------------
Dit alles heeft te maken dat Erdogan steeds meer invloed probeert uit te oefenen op hun eigen centrale bank. Maar het is nu ook fair om te zeggen dat Turkije in een financiële zeepbel leeft.

Griekenland, Italië, ik zet nu mijn geld op Turkije die klapt. Laatst genoemde is gelukkig geen EU-land.
hier verder!

https://turksemedia.nl/ha(...)xplosief-toegenomen/
Ruilhandel, DAT is de oplossing tussen zulke landen , en jij koopt net zoveel van mij als ik van jou



pi_181146115
1929 all over?
  maandag 13 augustus 2018 @ 07:51:14 #3
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_181146465
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2018 07:11 schreef byah het volgende:
1929 all over?
nee , alleen Turkije gaat naar de mallemiezen , tenzij ze de IMF gaan bellen ipv Allah


quote:
0s.gif Op zondag 12 augustus 2018 21:10 schreef Jeanne_Darc het volgende:
Het Westen is de zondebok voor alles wat misgaat in die regio. Het is altijd de schuld van het Westen, maakt niet uit wat je doet. Als het Westen ingrijpt is het niet goed. Dan is de puinhoop de schuld van het Westen. Als een dictator (zoals Assad) niet weggestuurd wordt zijn ze ook kwaad, dan ben je een profiteur, een handlanger van het regime. Het is al 100-en jaren een grote bende in het midden oosten en al die islamitische landen en dat zal niet veranderen zolang die religie daar de baas is. Wegblijven daar, je niet mengen in zo'n wespennest.
heel juist, al die islam landen is een grote bende , zal niet veranderen ook
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_181146476
Misschien wil Griekenland dat andere helftje Cyprus wel voor een prikkie overnemen? Misschien zouden de inwoners van het Turkse deel daar nu wel heel blij van worden.
Of nog beter; terug naar de Britten...
Racist
  maandag 13 augustus 2018 @ 07:55:15 #5
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
  maandag 13 augustus 2018 @ 08:35:54 #6
478980 Voice_Over
Chief Opinion Officer
pi_181146829
Erdogan is tegen het verhogen van de rente. Dat heb je met die islamitische flauwekul. Rente is iets vies volgens Allah.

https://al-yaqeen.com/artikelen/de-islam-verwerpt-rente/
pi_181147062
Goede nieuwe OP
  maandag 13 augustus 2018 @ 09:13:52 #8
167941 hmmmz
Verlicht Despoot
pi_181147164
Banken wel open in Turkije?
Op vrijdag 12 juni 2015 21:03 schreef Danny het volgende:
Jup. Ben dan ook apetrots op je ;)
pi_181147461
quote:
0s.gif Op zondag 12 augustus 2018 22:26 schreef Infection het volgende:
De eerste dictator die een succesvolle economie draaiende weet te houden moet nog opstaan.
Singapore? :P
  Moderator maandag 13 augustus 2018 @ 09:40:20 #10
8781 crew  Frutsel
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')