abonnement Unibet Coolblue
pi_180913287
quote:
Pas op waar je zwemt: zwemwater vaker vervuild met blauwalg

Het warme weer leidt tot een toenemend aantal zwemwaarschuwingen Er zijn er dit jaar tot nu toe al 150 uitgegeven. In 2016 waren dat er nog 77, blijkt uit meerjarencijfers van de provincies.

Maar de hitte van de laatste weken speelt een belangrijke rol bij de vervuiling door blauwalg. "Samen met de hoeveelheid voedingsstoffen in water zorgt de hoge temperatuur ervoor dat blauwalgen groeien", zegt Hans Ruiter in het NOS Radio 1 Journaal. Hij is specialist zwemwaterkwaliteit bij Rijkswaterstaat.

"Daar is vaak weinig tegen te doen. We proberen het aantal voedingsstoffen voor blauwalg in water te verminderen, maar dat lost de structurele problemen niet op."

Waterschappen constateren dat het aantal waterschappen waar waterkwaliteitsproblemen voorkomen, snel toeneemt in deze extreem droge en hete zomer. Sinds vorige week is het aantal waterschappen met waterkwaliteitsproblemen - met name vissterfte - verdubbeld.

Hoe zijn blauwalgen te herkennen?
Blauwalgen zijn met het blote oog alleen te herkennen als ze zogenoemde kolonies of drijflagen vormen. De meeste blauwalgen hebben een groene kleur, maar er zijn ook soorten die roodbruin of bruingroen zijn. Bij een drijflaag vormt de blauwalg een verfachtige laag en groene soep op het water. Er hangt een sterke vislucht.

Toch is 2018 (nog) geen recordjaar: in 2014 bijvoorbeeld waren er meer zwemwaarschuwingen. Dat was geen extreem heet jaar, maar naast hitte kunnen ook andere factoren een rol spelen bij vervuiling.

Bij de zwemwatertelefoon van Friesland kwamen de afgelopen tijd veel klachten binnen over zwemmers die zich ziek voelden na een duik. Of dat ook bij andere provinciale zwemwaternummers het geval is, is niet bekend.

Fosfaat terugdringen
Het is nog te vroeg om te stellen dat de toename van vervuild water de komende jaren doorzet, zeggen Rijkswaterstaat en de Unie van Waterschappen. Toch verwachten blauwalgdeskundigen dat wel, zoals Petra Visser van de Universiteit van Amsterdam. "Blauwalg doet het goed bij hitte en de verwachting is dat we meer hete zomers krijgen."

Daarom wordt ook volop gewerkt aan de bestrijding van blauwalg. Die methodes zijn gericht op het terugdringen van het fosfaatgehalte. Fosfaat, wat onder meer in mest zit, is een voedingsstof voor blauwalg.

Andere voorbeelden van bestrijdingsmogelijkheden zijn het isoleren van meren, andere planten in het water, een zandlaag aanbrengen over de bodem of meer stroming opwekken zodat het water 'mengt' en andere algen de competitie aangaan met blauwalg. De afgelopen acht jaar is ook in 24 meren waterstofperoxide gespoten, een stof waar blauwalg gevoelig voor is.
Ik dacht dat er ergens een site was waar je landelijk kon zien waar het nu niet veilig was maar ik vind die effe niet. Wel lokaal.
pi_180913694
Zwemwater.nl ?
pi_180913853
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 10:42 schreef grimselman het volgende:
Zwemwater.nl ?
Hmm...daar kreeg ik eerder vanochtend een timeout op de site dus dacht dat die offline was
thx
pi_180920978
Blauwalg en Botulisme met dit weer is onvermijdelijk.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')