abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_180697469
Mati bestaat uit heel veel groen, met de droogte en harde wind kan dat dorp in korte tijd volledig in brand zijn gevlogen. Ik weet niet of dit te voorkomen was.

https://www.google.nl/map(...)4!4d23.9874613?hl=nl
pi_180699776
AFP twitterde op dinsdag 24-07-2018 om 16:32:15 #BREAKING Greece wildfires death toll rises to 74, firefighters say https://t.co/sHomBae9tU reageer retweet
pi_180700828
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 juli 2018 14:33 schreef Strani het volgende:

[..]

Absoluut. Het gaat me dus vooral om de vergelijking. Waarom in het ene land wel en in het andere niet. Ik gok erop dat de Spaanse autoriteiten gewoon heel goed zijn in het managen van natuurbranden, en de Griekse een stuk minder.
Was volgens mij vorig jaar goed mis in Spanje. Of was dat Portugal?
  Moderator dinsdag 24 juli 2018 @ 18:38:02 #29
8781 crew  Frutsel
pi_180702568
Portugal kwamen toen ook tientallen mensen om. In beide landen zware bosbranden.
  Moderator woensdag 25 juli 2018 @ 13:22:00 #30
8781 crew  Frutsel
pi_180716924
BNONews twitterde op woensdag 25-07-2018 om 13:20:42 Death toll from wildfires in Greece rises to at least 80 with others still unaccounted-for, officials say; nearly 190 people were injured reageer retweet
  Moderator vrijdag 27 juli 2018 @ 11:18:09 #31
8781 crew  Frutsel
pi_180763981
quote:
Aanwijzingen voor brandstichting in bossen Griekenland

De Griekse minister van Openbare Orde, Toskas, zegt dat er aanwijzingen voor zijn dat de bosbranden in het land zijn aangestoken. Die aanwijzingen komen van satellietbeelden en onderzoek op de grond, zei hij op een persconferentie.

Zonder in te gaan op details zei de minister dat er mogelijk sprake is geweest van brandstichting toen er maandag binnen korte tijd op verschillende plaatsen brand ontstond. Een burgemeester in het rampgebied sluit tegelijkertijd niet uit dat ze zijn ontstaan door vonken van een gebroken elektriciteitskabel.

Een speciale afdeling van de brandweer is nog bezig met het onderzoek naar de branden, die inmiddels aan 83 mensen het leven hebben gekost. "Dus voorlopig lijkt het me te vroeg om definitieve conclusies te trekken", zegt correspondent Conny Keessen.

Scepsis over verklaring
Keessen zegt dat in Griekenland in het verleden vaker bosbranden zijn aangestoken. Door mazen in de wet konden verbrande stukken grond als bouwlocatie worden gebruikt. "Dus schakelden projectontwikkelaars mensen in om even een fikkie te stoken", zegt Keessen. Tegenwoordig gebeurt dat niet veel meer omdat de wet is gewijzigd.

Griekse media zijn dan ook sceptisch over de verklaring van de minister. De pers vermoedt dat hij de verantwoordelijkheid wil afschuiven door op brandstichting te wijzen. De autoriteiten in Griekenland krijgen veel kritiek omdat er geen noodplan klaarlag en de hulp na de branden traag op gang kwam.

Dna-posten
Nog steeds zoeken honderden brandweermensen naar slachtoffers. Ook vrijwilligers helpen zoeken. Vanaf morgen kunnen familieleden van slachtoffers en mensen die worden vermist zich in Athene melden bij dna-posten. Ze kunnen daar dna afstaan dat wordt gebruikt bij het identificeren van slachtoffers. Dat proces gaat vermoedelijk lang duren.

Intussen gaat in Griekenland de discussie door over de vraag waardoor er zoveel doden te betreuren zijn. Naast de kritiek op de autoriteiten, wordt ook gewezen op de massale illegale woningbouw in Griekenland. Ook in het rampgebied stonden veel huizen die zonder vergunning en onveilig zijn gebouwd, soms dicht op elkaar, met smalle straatjes, of in bosrijk gebied zonder goede vluchtwegen.
pi_180813573
Gevangen in het water: Griekse filmt haar vlucht voor naderend vuur

Nieuwe amateurbeelden die vandaag naar buiten zijn gekomen, laten zien hoe groot de chaos en paniek was bij de bosbranden in Griekenland. De video is gemaakt door de Griekse Elia Kallia. Ze was met honderden andere bewoners van het dorp Mati het water in gevlucht voor de naderende bosbranden, maar bleef wel filmen.

Ze konden maar net ontsnappen aan het vuur, vertelde ze tegen AP. "Er was geen enkele officiële informatie. Van niemand niet, niet van de politie en ook niet van de brandweer. Niemand zei tegen ons: vertrek, want het vuur komt eraan."

Zelf verloor ze haar huis en auto door de branden, maar kan ze het allemaal nog wel navertellen. Dat geldt niet voor zeker 88 mensen die werden overvallen door de bosbranden en zich niet op tijd in veiligheid konden brengen.

Het had niet veel gescheeld of Kallia's buren waren ook slachtoffer geworden. "Toen ik thuis kwam, zag ik de buren hun huis besproeien met water. Maar ze hadden geen idee wat er aan de hand was. Als ik ze niets had verteld, hadden ook zij het niet overleefd."

https://nos.nl/artikel/22(...)r-naderend-vuur.html

  Moderator maandag 30 juli 2018 @ 08:34:51 #33
8781 crew  Frutsel
pi_180828856
quote:
Zes dagen na Griekse bosbranden nog 25 vermisten

Zes dagen na de felle bosbranden in een kuststreek ten oosten van de Griekse hoofdstad Athene worden nog 25 mensen vermist en is het dodental opgelopen tot 91. Bij de laatste update van de brandweer op zaterdagavond was het officiële dodental nog 86. Tot nu toe was het aantal vermisten onduidelijk.

Verreweg de meeste slachtoffers kwamen om in de vlammen. Een kleiner aantal sprong in zee om aan de vlammen te ontkomen en verdronk. Tientallen vrijwilligers, onder hen gepensioneerde duikers van de Griekse marine, zoeken in zee naar slachtoffers.

Geen vluchtwegen
Honderden mensen herdachten de doden vandaag in de Grieks-orthodoxe kerk van het kustplaatsje Mati. Afgelopen maandag werd het plaatsje overvallen door de snel om zich heen grijpende bosbrand.

De Griekse autoriteiten hebben aanwijzingen dat de branden zijn aangestoken. In de pijnboombossen verspreidde het vuur zich razendsnel door de harde wind. Meer dan 2000 huizen zijn beschadigd en minstens een kwart daarvan moet worden gesloopt.

De Griekse overheid heeft veel kritiek gekregen omdat de bouwvoorschriften al tientallen jaren niet worden nageleefd. Ook waren er geen goede vluchtwegen. Premier Tsipras zei vrijdag dat hij volle verantwoordelijkheid daarvoor op zich neemt.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')