abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_180652252
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 14:13 schreef Polenbatser het volgende:
Het komt nu namelijk over als een zweverige versie van 'schijt hebben aan de mening van anderen over jezelf en zichzelf en zelf ook geen zin meer hebben in een mening over jezelf en anderen'.
Van zweverigheid is al helemaal geen sprake trouwens. Echt eerder het tegenovergestelde ervan. Zweven doen we juist vaak enorm zolang we worden geleefd door onze identificaties met onze wereld van ideeën, overtuigingen, concepten, woorden. We zweven de hele dag rond in ons hoofd. Juist dát gaat eruit. Je komt met de beentjes op de grond. Zo nuchter als het maar kan.

Als je gaat ontdekken waar al die meningen van anderen over jou op zijn gebaseerd, evenals jouw mening over anderen, dan verliest het gewoon z'n waarde. Het is geen attitude van 'ik ga lekker schijt hebben aan alles en iedereen', het wordt je gewoon duidelijk waarop het gebaseerd is. En dan valt de lading ervan weg.
Meningen komen allemaal voort uit het aan dingen waarde toekennend ik-systeem. Het is allemaal geconditioneerd en relatief. Er zijn miljoenen meningen mogelijk. Het is maar net uit welk systeem van overtuigingen en gekoesterde waarde het voortkomt. Verander er iets in, en er komt weer een heel andere mening uit rollen. Allemaal reuze relatief, en inwisselbaar.
Eens kijken
pi_180654007
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 14:35 schreef Maharski het volgende:

[..]

Oké. Nou, ik ben mij eigenlijk gaan verdiepen in het onderwerp 'zelfrealisatie'. Daar ben ik boeken over gaan lezen. Ik ben filmpjes gaan kijken over dat onderwerp, en mezelf de vraag gesteld: 'hoe kun je daartoe komen? en wat is het nu eigenlijk?'. Nou, dan kom je al snel uit bij dingen als meditatie, en dat ben ik dan ook gaan doen zo'n 4-5 jaar geleden. Meditatie is een goede methode om je bewustzijn te gaan leren observeren en onderzoeken.
En dan kom je dus ook bij dingen als uit als zelfonderzoek als methode om, jawel, je zelf te gaan onderzoeken. Veel gehoord ding is dan dat ik het 'ik' of 'zelf' een illusie zou zijn waaraan het lijden ten grondslag ligt. Dat ben ik allemaal gaan onderzoeken. En hoewel het bij sommige echt in een flits kan gebeuren, was dat bij mij niet echt het geval. Het is een geleidelijk proces geweest waarin steeds een beetje meer duidelijk werd, en waarbij ik soms dacht 'ah dit is het', maar dan was dat toch ook weer niet helemaal het geval. Dus vaak het gevoel er 'dichtbij' te zijn, maar dan was hert toch nog niet helemaal duidelijk. Ik heb ook verder nooit een leraar bezocht.

Nou en toen is het met een beetje (online) hulp, meditatie en onderzoek toch duidelijk geworden. Niet dat je dan ineens helemaal totaal verlicht bent of zo hoor. Alleen je kunt het gaan zien voor wat het is, en het geloof erin valt weg; je kunt er doorheen gaan kijken. En dan verliezen gedachten, gevoelens, emoties die gerelateerd zijn aan je zelfbeeld - en dat zijn de meesten - hun zwaarte. Dan wordt het leven een stuk prettiger en lichter. :) en verder verandert er allemaal niet zo veel. Het is eigenlijk allemaal heel normaal en natuurlijk. Juist al die gekkigheid en neurotische neigingen lossen steeds meer op. Je wordt normaler dan je ooit was haha. The insane system becomes sane. En dat is heel prettig.
Dank je voor je antwoord. Denk dat ik je nu wat beter snap en ben het (deels) met je eens. Meditatie kan een waardevolle methode zijn om even uit de hectiek te ontsnappen en na te gaan wat je nou eigenlijk zelf vindt of wilt. Hoe voelt je lichaam, zijn er misschien grenzen die je overschrijdt, omdat je het niet goed aanvoelt als er vanalles om je heen gebeurt? Je kunt alles even laten voor wat het is en gewoon 'zijn'. Zelf ervaar ik meditatie ook als iets positiefs, alhoewel het voor mij de ene dag wel werkt en de volgende dag niet. Gewoon even tijd nemen voor mezelf en mezelf dat gunnen is wel onderdeel geworden van mijn dagelijkse routine, vaak in de vorm van yoga.

Moet eerlijk bekennen dat ik vrij sceptisch was en dat ik nog steeds niks heb met de theorie van chakra's e.d, maar gewoon de oefeningen doen en de focus op m'n lichaam en ademhaling leggen in plaats van m'n gedachten is fijn en geeft rust. Dus ja, ik snap wat je bedoelt met zelfrealisatie in dat aspect. Dat gezegd hebbende denk ik wel dat dit niet voor iedereen werkt, in feite kun je ook een wandeling in de natuur maken, of gaan vissen, of weet ik wat. Daarnaast heeft ook niet iedereen het nodig. Niet iedereen ervaart stress, of vindt het dagelijkse leven hectisch. Als je geen problemen ermee hebt hoeft er ook niks opgelost te worden natuurlijk.

Het is voor mij in elk geval een vorm van relativeren. Even een pauze nemen en dan opnieuw met een frisse blik ergens tegenaan kijken. En ja, veel mensen reageren vanuit hun eigen tekortkomingen. Ik maak andere keuzes dan anderen en soms merk ik dat ik negatieve reacties krijg die voortkomen uit een soort angst bij de ander. Het is natuurlijk heel fijn en veilig als anderen dezelfde keuzes maken als jou, want dat is toch een soort van bevestiging dat je het goed hebt gedaan. Nu kiest iemand anders voor iets anders, dan komt er twijfel boven of de eigen keuze wel goed was en dan is er een soort van paniek en moet de andere keuze worden afgebrand. Dus in die zin snap ik wat je bedoelt met oordelen die hun waarde verliezen als je het 'doorhebt', maar naar mijn mening is dat iets dat iedereen eigenlijk wel weet; mensen reageren vanuit hun eigen denken en doen.

Ik denk overigens ook dat dit niet een algemeen geldend iets is, zoveel mensen zoveel karakters en levensvisies. In die zin zou ik ook nooit iemand vertellen dat er 1 weg is om je problemen op te lossen en ik geloof ook niet dat iemand die zwaar depressief is gewoon moet gaan mediteren en alle problemen lossen zich wel op. Sterker nog, ik weet niet eens of mijn 'realisaties' over mezelf en anderen door mediteren komen, of dat het gewoon het ouder worden is, want dat brengt doorgaans ook een stuk rust bij mensen.

Naja, my 2 cents, hopelijk heb ik je goed begrepen. :)
pi_180656306
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 juli 2018 12:13 schreef Maharski het volgende:
Je leven is een droom. Het is niet werkelijk. Het heeft geen basis in de werkelijkheid. Je hele leven van lijden dient geen enkel nut, het gaat je niets brengen, en er valt ook niets in te 'halen'. Je kunt ieder moment met al die onzin stoppen en gaan leven in vrijheid. Alleen zijn er maar weinigen die je op dit 'open geheim' wijzen.
Ja een beetje zoiets als zeggen tegen iemand die angst heeft om te presenteren dat hij of zij niet bang hoeft te zijn want het publiek is ook maar mens en blabla. En dan in de praktijk verneuken ze de presentatie alsnog omdat je emoties nou eenmaal niet zo gemakkelijk onder controle krijgt/hebt. Dit is gewoon iets wat dommere mensen stellen en zich helemaal verlicht over voelen terwijl de normale persoon wel weet dat het gewoon gebazel is
pi_180656336
registreer om deze reclame te verbergen
Niets nieuws aan de horizon.
  zondag 22 juli 2018 @ 17:58:09 #55
465244 geeninspiratie1235
boeiende ondertitel
pi_180656822
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 13:47 schreef Maharski het volgende:

Ik heb 'm helemaal over het hoofd gezien, sorry.

Maakt niet uit

quote:
Oké, nou geloof me, dat zul je niet ervaren wanneer je nuchter bent waarschijnlijk. :P

In mijn geval, ook niet toen ik tripte. Truffels genomen en merkte niks, nou ja, bij chemische vorm van psilocybine wel en toen was het alsof ik door de ogen va n een soort beledigende geest naar mezelf keek. Salvia heb ik nooit genomen. Maar het hele idee van geen identiteit hebben dat niks echt is dat heb in lichte mate wel dagelijks ook al ben ik nuchter.

quote:
Ik begrijp nog steeds de vraag niet helemaal.

Maar ook voor jou: kijk als je zin en tijd hebt het filmpje even. Dat maakt een hoop duidelijk. ;)
De vraag was: kun jij het je voorstellen dat het niet hebben van een identiteit ook problemen mee brengt in het dagelijks leven? Zo ja welke? Zo nee wat vind je dan van de problemen die ik noemde?

Waarom moet ik een filmpje kijken? Die wilde jij kijken, jij opende dit topic.
pi_180657492
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 16:15 schreef Polenbatser het volgende:
Dank je voor je antwoord. Denk dat ik je nu wat beter snap en ben het (deels) met je eens. Meditatie kan een waardevolle methode zijn om even uit de hectiek te ontsnappen en na te gaan wat je nou eigenlijk zelf vindt of wilt. Hoe voelt je lichaam, zijn er misschien grenzen die je overschrijdt, omdat je het niet goed aanvoelt als er vanalles om je heen gebeurt? Je kunt alles even laten voor wat het is en gewoon 'zijn'. Zelf ervaar ik meditatie ook als iets positiefs, alhoewel het voor mij de ene dag wel werkt en de volgende dag niet. Gewoon even tijd nemen voor mezelf en mezelf dat gunnen is wel onderdeel geworden van mijn dagelijkse routine, vaak in de vorm van yoga.
Ja, dat is zeker zo wat je hier zegt imo. Maar je kunt meditatie dus ook gebruiken om je bewustzijn te onderzoeken. Tevens kun je ook tot bepaalde ervaringen komen. Je kunt steeds dieper in het bewustzijn zakken totdat er enkel nog een ervaring van puur bewustzijn is. Daar kun je iets in ontdekken wat de boel kan doen omdraaien omtrent hoe je jezelf geneigd bent te zien.
Er zijn natuurlijk ook verschillende meditatievormen. Maar het kan interessant zijn om in meditatie steeds dieper in jezelf te zakken, totdat je uitkomt bij je uiteindelijke essentie. Kunnen bijzondere dingen gebeuren.
Maar in de eerste plaats kun je zo al leren dat je je gedachten en alles niet bent, zodat er een afstand ontstaan en je de 'waarnemer' ontdekt (en steeds krachtiger en stabieler maakt mettertijd). En uiteindelijk kun je daar weer zelfs aan voorbij gaan. Imo heeft het zeker meer potentie dan enkel ontspanning en even tijdelijk een rustmomentje ervaren. Dat werkt natuurlijk ook maar tijdelijk. Je kunt ook duurzame effecten krijgen op de langere termijn, mits je het aanwendt tot een methode van innerlijk onderzoek.

quote:
Ik denk overigens ook dat dit niet een algemeen geldend iets is, zoveel mensen zoveel karakters en levensvisies. In die zin zou ik ook nooit iemand vertellen dat er 1 weg is om je problemen op te lossen en ik geloof ook niet dat iemand die zwaar depressief is gewoon moet gaan mediteren en alle problemen lossen zich wel op. Sterker nog, ik weet niet eens of mijn 'realisaties' over mezelf en anderen door mediteren komen, of dat het gewoon het ouder worden is, want dat brengt doorgaans ook een stuk rust bij mensen.
Ik zou ook nooit zeggen dat er maar één weg is. Zeker niet. Je hebt sowieso ontzettend veel verschillende methodes en technieken. Ook heb je meerdere paden die hier over gaan, in allerlei tradities. En idd, sommige (zeg maar gerust veel) mensen hebben geen ene zak met dit soort materie. Maar toch is wel iedereen op zoek naar ruimte en vrijheid. Men zoekt dat alleen vaak in dingen die slechts tijdelijk werken: een andere baan, een andere partner, een nieuwe auto, seksuele pleziertjes, drank, drugs, sport, eten, ga zo maar door. Iedereen jaagt onbewust al die genoegens na en zoekt eigenlijk dat ene blijvende geluk. Dat vind je alleen niet in die dingen. Werkt allemaal maar tijdelijk.

Je moet er ook wel rijp voor zijn en er aan toe zijn trouwens. Als dat niet geval is, komt er ook niets van terecht. Je zult dan ook niet gemotiveerd zijn.

[ Bericht 1% gewijzigd door Maharski op 22-07-2018 18:43:41 ]
Eens kijken
pi_180657594
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 17:58 schreef geeninspiratie1235 het volgende:
In mijn geval, ook niet toen ik tripte. Truffels genomen en merkte niks, nou ja, bij chemische vorm van psilocybine wel en toen was het alsof ik door de ogen va n een soort beledigende geest naar mezelf keek. Salvia heb ik nooit genomen. Maar het hele idee van geen identiteit hebben dat niks echt is dat heb in lichte mate wel dagelijks ook al ben ik nuchter.
Ho! stop.
Geen identiteit is niet wat ik bedoel. Er is een verschil tussen persoon (persona) en identiteit (individu). Identiteit blijft.

quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 17:58 schreef geeninspiratie1235 het volgende:
De vraag was: kun jij het je voorstellen dat het niet hebben van een identiteit ook problemen mee brengt in het dagelijks leven? Zo ja welke? Zo nee wat vind je dan van de problemen die ik noemde?
Ja, kan me dus zeker goed voorstellen dat 'het niet hebben van een identiteit' problemen met zich meebrengt in het dagelijks leven.
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 17:58 schreef geeninspiratie1235 het volgende:
Waarom moet ik een filmpje kijken? Die wilde jij kijken, jij opende dit topic.
8)7
Eens kijken
  zondag 22 juli 2018 @ 23:39:59 #58
465244 geeninspiratie1235
boeiende ondertitel
pi_180664085
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 18:40 schreef Maharski het volgende:

Ho! stop.
Geen identiteit is niet wat ik bedoel. Er is een verschil tussen persoon (persona) en identiteit (individu). Identiteit blijft.

Nu snap ik het even niet meer hoor? Eerst dramde je een beetje door over het loskomen van het ikje en nu blijft het ineens? Wat is een persona? Wat is een individu?

quote:
Ja, kan me dus zeker goed voorstellen dat 'het niet hebben van een identiteit' problemen met zich meebrengt in het dagelijks leven.

Bedoel je dan gewoon inschrijving bjj de gemeente of welke problemen ermee begrijp jij dan?

quote:
8)7
Ja misschien als ik tijd heb, dat ik het ga kijken, maar ik heb een hekel aan zelfhulpgoeroe's en dit lijkt me ook zo 1.
pi_180664663
Geeninspiratie, kom maar terug als je wél inspiratie hebt, want hier kan ik geen chocola van maken.
Eens kijken
  maandag 23 juli 2018 @ 23:09:45 #60
465244 geeninspiratie1235
boeiende ondertitel
pi_180685954
Sorry, ik had het niet helemaal goed uitgelegd blijkbaar, wat ik bedoelde was:
- wat bedoel jij dan met een persona en waarom is dat verschillend van waar jij het hier over hebt het "ik". Ik ken alleen maar de persona van Jung, wat ook zweverig op mij overkomt
Bedoel je met identiteit hoe de gemente jouw heeft geregistreerd en hoe andere mensen je zien?
- je kan voorstellen dat het niet hebben van een identiteit ook problemen geeft. Maar wat is dan jouw oplossing voor de problemen die ik noem? Die noemde je niet vandaar dat ik vroeg of je alleen bedoelde dat het problemen gaf als je geen officiele identiteit had
- ik heb het filmpje gekeken. Die man klinkt alsof die ook hypnose cds opneemt. Maar ik begrijp het niet. Hij zegt: het slechte gevoel is steeds hetzelfde, dus daarom is het niet echt. Hoe weet hij dat het steeds hetzelfde is in andere omstandigheiden? En omdat het steeds verandert is het niet echt., dan is niks echt. Mensen worden als ze doodgaan ook gerecycled qua lichaam. Wat ik wel goed vond was wat hij zei over empathie. Maar dan moet de samenleving daar wel op ingesreld zijn. De samenleving creert ook het ik concept.
pi_180699289
quote:
1s.gif Op maandag 23 juli 2018 23:09 schreef geeninspiratie1235 het volgende:
Sorry, ik had het niet helemaal goed uitgelegd blijkbaar, wat ik bedoelde was:
- wat bedoel jij dan met een persona en waarom is dat verschillend van waar jij het hier over hebt het "ik". Ik ken alleen maar de persona van Jung, wat ook zweverig op mij overkomt
Bedoel je met identiteit hoe de gemente jouw heeft geregistreerd en hoe andere mensen je zien?
Persona betekent 'masker' (latijn). Het is dat waarmee de wereld betreden. Persona bestaat uit verworvenheden, conditioneringen, houdingen, en waarmee je je vaak identificeert.

Je individu staat voor al je (aangeboren) talenten en mogelijkheden, je potenties.

Voor uitgebreidere beschrijving hierover, zou je hier eens kunnen kijken: https://www.zelfkennis.nu/essentie-en-persoonlijkheid/
Eens kijken
pi_180699546
quote:
1s.gif Op maandag 23 juli 2018 23:09 schreef geeninspiratie1235 het volgende:
- ik heb het filmpje gekeken. Die man klinkt alsof die ook hypnose cds opneemt. Maar ik begrijp het niet. Hij zegt: het slechte gevoel is steeds hetzelfde, dus daarom is het niet echt. Hoe weet hij dat het steeds hetzelfde is in andere omstandigheiden? En omdat het steeds verandert is het niet echt., dan is niks echt. Mensen worden als ze doodgaan ook gerecycled qua lichaam. Wat ik wel goed vond was wat hij zei over empathie. Maar dan moet de samenleving daar wel op ingesreld zijn. De samenleving creert ook het ik concept.
Kijk 'm nog een keer, of specifiek de dingen die je denkt niet te begrijpen, totdat het duidelijk is zou ik zeggen. ;)

En yes, tuurlijk creëert de samenleving ook het ik-concept. Voortdurend worden we er door bestookt. Van de samenleving hoef je niks te verwachten als je wilt ontwaken uit je ik-droom.

Waar het om gaat in Rupert Spira's uitleg, is dat alles komt en gaat, maar dat jij niet komt en gaat. Je hebt echter wel de neiging je voortdurend te identificeren met wat komt en gaat. Je trekt dat aan als een jas die als 'jou' voelt; er een is ellendig gevoel, en daar komt al snel uit: 'ik ben ellendig', 'ik voel me ellendig', terwijl dat gevoel komt en gaat, en ook vaak het resultaat is van die identificatie ermee. Zelfde als gedachten: er komen gedachten op, en je zou die als een toeschouwer kunnen voorbij zien trekken, maar in plaats daarvan verdwijn je erin en hypnotiseren ze je, en denk je dat je jezelf kunt destilleren uit gedachtes. Daarom weet je ook vaak niet wie je nou eigenlijk bent, want ben je die ellendige gevoelens, of die depressieve gedachtes, of ben je nu juist die gedachten en gevoelens waarin je je superieur boven alles voelt? Is je ware zelf nou de gedachte dat je geweldig bent, 'het goed voor elkaar hebt', knap bent, of is je ware zelf nu de gedachte dat je niks bereikt hebt, er niet uitziet, wat anderen van je zouden vinden, enzovoorts. Je weet niet welk ik-gevoel nou de meest realistische is. Het komt en gaat allemaal maar een beetje, dan weer zo, en dan weer zo. Maar het zijn gedachten en gevoelens die gewoon komen en gaan, en waar jij de neiging bij hebt je er voortdurend mee te identificeren (wat er voeding en energie aangeeft en de boel zo je leven lang in stand houdt). Daardoor wordt je heen en weer geslingerd tussen angst en hoop, misère en blijdschap, allerlei uitersten. Je verkeert in innerlijke verdeeldheid, en je hebt geen idee wie of wat je nu eigenlijk bent. En dat alles is het resultaat van onwetendheid en illusie.
Eens kijken
pi_180700389
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 juli 2018 12:22 schreef Harvest89 het volgende:
Goed topic. Helemaal mee eens.
Bijna alles wat we doen is nutteloos. En of je nu rijk, arm, dik, dun, slim, dom, mooi, of lelijk bent.
Aan het einde van de rit boeit het geen ene fuck meer. We eindigen allemaal hetzelfde. Weg voor eeuwig.
Het spijt me voor je, maar dat laatste is ernstig de vraag. Je lichaam, ja. Maar verder is het volstrekt onduidelijk.
pi_180701315
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 juli 2018 23:11 schreef Maharski het volgende:

[..]

Nee, heel bewust gekozen voor hier. Omdat ik enorm veel mensen zie worstelen met dit probleem, en wil laten weten dat er licht is in de soms eindeloos donker lijkende tunnel.
Dat is geen licht. Hooguit een zekere mate van relativering ofzo.
Op woensdag 7 februari 2018 11:59 schreef Vader_Aardbei het volgende:
Ik vind eerlijk gezegd de denkbeelden van die Taylor best meevallen.
pi_180703069
quote:
7s.gif Op dinsdag 24 juli 2018 17:41 schreef Xa1pt het volgende:
Dat is geen licht. Hooguit een zekere mate van relativering ofzo.
Nee, er kan iets gebeuren waardoor je het ineens ZIET. Het heeft niks met denken of gedachten te maken, maar puur met zien.
Eens kijken
pi_180703693
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 juli 2018 19:04 schreef Maharski het volgende:

[..]

Nee, er kan iets gebeuren waardoor je het ineens ZIET. Het heeft niks met denken of gedachten te maken, maar puur met zien.
Je doelt op een zekere verlichting? Wie ziet dat dan, of wie is er dan verlicht?

Niet dat ik het er overigens mee oneens ben, zelf ook wel een aantal boeken over non-dualisme gelezen, maar het gevaarlijke met dit soort benaderingen of zienswijzen is dat het een soort geloof lijkt te worden en bijna als een soort redmiddel wordt gepropageerd voor depressie, wanhoop, et cetera.
Op woensdag 7 februari 2018 11:59 schreef Vader_Aardbei het volgende:
Ik vind eerlijk gezegd de denkbeelden van die Taylor best meevallen.
  dinsdag 24 juli 2018 @ 23:35:47 #67
465244 geeninspiratie1235
boeiende ondertitel
pi_180709380
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 juli 2018 16:11 schreef Maharski het volgende:

Persona betekent 'masker' (latijn). Het is dat waarmee de wereld betreden. Persona bestaat uit verworvenheden, conditioneringen, houdingen, en waarmee je je vaak identificeert.

Je individu staat voor al je (aangeboren) talenten en mogelijkheden, je potenties.

Voor uitgebreidere beschrijving hierover, zou je hier eens kunnen kijken: https://www.zelfkennis.nu/essentie-en-persoonlijkheid/
Nou, ik had de neiging te stoppen met lezen bij "als je geboren bent met autisme...", toch uitgelezen en tja, komt al redelijk overeen met hoe ik de werkelijkheid dagelijks ervaar denk ik

quote:
0s.gif Op dinsdag 24 juli 2018 16:21 schreef Maharski het volgende:

[..]

Kijk 'm nog een keer, of specifiek de dingen die je denkt niet te begrijpen, totdat het duidelijk is zou ik zeggen. ;)

En yes, tuurlijk creëert de samenleving ook het ik-concept. Voortdurend worden we er door bestookt. Van de samenleving hoef je niks te verwachten als je wilt ontwaken uit je ik-droom.

Waar het om gaat in Rupert Spira's uitleg, is dat alles komt en gaat, maar dat jij niet komt en gaat. Je hebt echter wel de neiging je voortdurend te identificeren met wat komt en gaat. Je trekt dat aan als een jas die als 'jou' voelt; er een is ellendig gevoel, en daar komt al snel uit: 'ik ben ellendig', 'ik voel me ellendig', terwijl dat gevoel komt en gaat, en ook vaak het resultaat is van die identificatie ermee. Zelfde als gedachten: er komen gedachten op, en je zou die als een toeschouwer kunnen voorbij zien trekken, maar in plaats daarvan verdwijn je erin en hypnotiseren ze je, en denk je dat je jezelf kunt destilleren uit gedachtes. Daarom weet je ook vaak niet wie je nou eigenlijk bent, want ben je die ellendige gevoelens, of die depressieve gedachtes, of ben je nu juist die gedachten en gevoelens waarin je je superieur boven alles voelt? Is je ware zelf nou de gedachte dat je geweldig bent, 'het goed voor elkaar hebt', knap bent, of is je ware zelf nu de gedachte dat je niks bereikt hebt, er niet uitziet, wat anderen van je zouden vinden, enzovoorts. Je weet niet welk ik-gevoel nou de meest realistische is. Het komt en gaat allemaal maar een beetje, dan weer zo, en dan weer zo. Maar het zijn gedachten en gevoelens die gewoon komen en gaan, en waar jij de neiging bij hebt je er voortdurend mee te identificeren (wat er voeding en energie aangeeft en de boel zo je leven lang in stand houdt). Daardoor wordt je heen en weer geslingerd tussen angst en hoop, misère en blijdschap, allerlei uitersten. Je verkeert in innerlijke verdeeldheid, en je hebt geen idee wie of wat je nu eigenlijk bent. En dat alles is het resultaat van onwetendheid en illusie.
Ja maar wat is dan de waarheid volgens jou? Dat bovenstaande is logisch maar hoe zorgt deze waarheid dan voor een beter leven? Het zorgt naar mijn mening eerder voor het "niets heeft zin dus waarom bestaan mensen uberhaupt" gevoel. Natuurlijk is het ergens een verbetering, in de zin van dat het bevrijd van egoisme, frustraties vanwege onvervulde wensen, enz. Maar het creert ook weer nieuwe problemen zoals dus existentiele depressie, of dat de samenleving dus wel verwacht dat je jr eigen identiteit creert, wat is je idee daarover dan?
pi_180710363
quote:
10s.gif Op dinsdag 24 juli 2018 19:38 schreef Xa1pt het volgende:
Je doelt op een zekere verlichting? Wie ziet dat dan, of wie is er dan verlicht?

Niet dat ik het er overigens mee oneens ben, zelf ook wel een aantal boeken over non-dualisme gelezen, maar het gevaarlijke met dit soort benaderingen of zienswijzen is dat het een soort geloof lijkt te worden en bijna als een soort redmiddel wordt gepropageerd voor depressie, wanhoop, et cetera.
Ja, er zijn een hoop valkuilen die je tegen kan komen en zo nu en dan ook waarschijnlijk in loopt.
In 'de scene' zie je dat ook genoeg, dat het soms weer een soort nieuw geloof dreigt te vormen.
Mensen gaan dan de boeken napraten, of de leraren op dat gebied. Dan is het eigenlijk nog niet echt duidelijk, maar is het idd weer een nieuwe set overtuigingen geworden.
Het moet echt volkomen helder zijn. Anders gaat het denken er zeker weer mee aan de haal.

'Je doelt op een zekere verlichting? Wie ziet dat dan, of wie is er dan verlicht?'

'een zekere verlichting' is een mooie nuance wat mij betreft.
Wie ziet dat dan..... het kan duidelijk worden dat de ik-ervaring, of het ik-gevoel, eigenlijk maar een bepaald soort mentale constructie is, of een mentale set-up, die niet eens de hele dag door aanwezig is. Integendeel, vaker niet dan wel. Het wordt gezien in het bewustzijn dat je bent. Daarin verschijnt het ikje en het bijbehorende ik-gevoel. Door wie wordt dan dan gezien? In feite door niemand. Het wordt gezien in de open waarnemendheid die je eigenlijk in diepste essentie bent.

Maar dit gaat eigenlijk een beetje buiten het bereik van dit topic hoor. Zo ver hoeft het niet per sé te gaan. Het zelfbeeld waaraan je je de hele dag spiegelt, er op wijzen dat dat eigenlijk maar een illusie is, is beter te behappen denk ik. Dit bovenstaande heeft een te abstract karakter denk ik als je nauwelijks bekend bent met dit soort dingen. Maar goed, snap dat die vraag dan ook beantwoord wil worden.
Eens kijken
pi_180710535
quote:
1s.gif Op dinsdag 24 juli 2018 23:35 schreef geeninspiratie1235 het volgende:
Ja maar wat is dan de waarheid volgens jou? Dat bovenstaande is logisch maar hoe zorgt deze waarheid dan voor een beter leven? Het zorgt naar mijn mening eerder voor het "niets heeft zin dus waarom bestaan mensen uberhaupt" gevoel. Natuurlijk is het ergens een verbetering, in de zin van dat het bevrijd van egoisme, frustraties vanwege onvervulde wensen, enz. Maar het creert ook weer nieuwe problemen zoals dus existentiele depressie, of dat de samenleving dus wel verwacht dat je jr eigen identiteit creert, wat is je idee daarover dan?
Ik heb er nooit een existentiële depressie van gehad in ieder geval. :)
Zin kunnen heel veel dingen voor je hebben. In absolute zin hebben dingen misschien niet echt 'zin', in die zin (hè, alweer?) dat het niet echt uitmaakt. Wil niet zeggen dat er in relatieve zin niet genoeg dingen van nut zijn. Neem zoiets als plezier maken: tja, uiteindelijk kun je je afvragen wat het nut ervan is. Maar het heeft in ieder geval nut op het moment dat het aan de orde is: je hebt een leuke avond of dag, je bent weer even lekker connected met mensen/jezelf/het leven, de geluksstofjes gieren weer even, totdat het moment weer voorbij is. Het komt en gaat. Op het moment dat het er is, is het er, en later is het weer voorbij. Op het moment dat het er is, heeft het z'n eigen nut zullen we maar zeggen: je kunt er gewoon van genieten. Je zou er gewoon helemaal niet over kunnen nadenken, en het gewoon nemen zoals het komt. We kennen vooral zin en nut aan dingen toe met ons aan waarde toekennende systeem. Het is allemaal denken, en zo waarde toekennen aan dingen. Niemand verplicht je dat te doen verder. Je kunt gewoon keihard genieten van dingen zoals het uit zichzelf ontstaat allemaal. Zo is het eigenlijk ook met de minder leuke dingen. Het gebeurt. Het is wat Tijd je van moment tot moment presenteert. Daar heb het dan maar mee te doen, voor zolang als het duurt.... want alles is natuurlijk tijdelijk. Het komt en gaat.
Eens kijken
pi_180710824
quote:
0s.gif Op woensdag 25 juli 2018 00:21 schreef Maharski het volgende:

[..]

Ja, er zijn een hoop valkuilen die je tegen kan komen en zo nu en dan ook waarschijnlijk in loopt.
In 'de scene' zie je dat ook genoeg, dat het soms weer een soort nieuw geloof dreigt te vormen.
Mensen gaan dan de boeken napraten, of de leraren op dat gebied. Dan is het eigenlijk nog niet echt duidelijk, maar is het idd weer een nieuwe set overtuigingen geworden.
Het moet echt volkomen helder zijn. Anders gaat het denken er zeker weer mee aan de haal.

'Je doelt op een zekere verlichting? Wie ziet dat dan, of wie is er dan verlicht?'

'een zekere verlichting' is een mooie nuance wat mij betreft.
Wie ziet dat dan..... het kan duidelijk worden dat de ik-ervaring, of het ik-gevoel, eigenlijk maar een bepaald soort mentale constructie is, of een mentale set-up, die niet eens de hele dag door aanwezig is. Integendeel, vaker niet dan wel. Het wordt gezien in het bewustzijn dat je bent. Daarin verschijnt het ikje en het bijbehorende ik-gevoel. Door wie wordt dan dan gezien? In feite door niemand. Het wordt gezien in de open waarnemendheid die je eigenlijk in diepste essentie bent.

Maar dit gaat eigenlijk een beetje buiten het bereik van dit topic hoor. Zo ver hoeft het niet per sé te gaan. Het zelfbeeld waaraan je je de hele dag spiegelt, er op wijzen dat dat eigenlijk maar een illusie is, is beter te behappen denk ik. Dit bovenstaande heeft een te abstract karakter denk ik als je nauwelijks bekend bent met dit soort dingen. Maar goed, snap dat die vraag dan ook beantwoord wil worden.
Maar dat is nu net het punt. Dat "oh ja, dit ben ik eigenlijk niet, dit is een projectie op het beeldscherm" ook weer een gedachte of projectie is op datzelfde beeldscherm en door datzelfde ik wordt waargenomen of door dezelfde ik wordt gerealiseerd.
Op woensdag 7 februari 2018 11:59 schreef Vader_Aardbei het volgende:
Ik vind eerlijk gezegd de denkbeelden van die Taylor best meevallen.
pi_180711010
quote:
7s.gif Op woensdag 25 juli 2018 01:10 schreef Xa1pt het volgende:
Maar dat is nu net het punt. Dat "oh ja, dit ben ik eigenlijk niet, dit is een projectie op het beeldscherm" ook weer een gedachte of projectie is op datzelfde beeldscherm en door datzelfde ik wordt waargenomen of door dezelfde ik wordt gerealiseerd.
Ja dat is precies zo: dat is ook weer een gedachte en projectie op het innerlijk beeldscherm. Alleen dat dat door hetzelfde ik wordt waargenomen of gerealiseerd, dat laat nu net zien dat het ik-perspectief nog leidend is. Dat kan heel hardnekkig zijn! Dat lijkt zo'n onoverbrugbare tegenstrijdigheid. Als je nu net een keer op een punt komt waarop duidelijk wordt dat het omgekeerd is, dan is het duidelijk dat het ik niet realiseert, maar dat slechts een toe-eigening vanuit die mentale setup is.
Als je ziet dat leegte (open waarnemendheid) de essentie is, waarin het ik-toe-eigenings-centrum (razendsnel) ontstaat, dan wordt het gezien. En dan kun je er voortaan doorheen kijken. Dan kun je natuurlijk weer vragen: wie kijkt er dan doorheen? Vanuit gewaarzijn wordt erdoorheen gekeken. Zo kunnen dingen dan hun 'vastheid' of zwaarte verliezen, omdat duidelijk is dat het in essentie lege verschijnselen zijn die belangrijk worden gemaakt door het overal waarde aan toekennende ik-perspectief.

En zo dan dus ook je zelfbeeld. In essentie zijn het allemaal maar beelden, denkbeelden, gedachten, luchtbellen, leeg, niets concreets. De gedachte dat je 'dit' zou zijn, of 'dat'. Je bent gewoon.. de rest is er allemaal aan toegevoegd, maar het bestaat nergens concreet en vast. Dat lijkt allemaal maar zo omdat er een sterk geloof in is, en het zodoende dus vaak herhaald wordt en er zo 'vaste' patronen van denken, voelen en ervaren zijn ontstaan.
Eens kijken
  woensdag 25 juli 2018 @ 13:03:03 #72
465244 geeninspiratie1235
boeiende ondertitel
pi_180716521
quote:
0s.gif Op woensdag 25 juli 2018 00:21 schreef Maharski het volgende:

Ja, er zijn een hoop valkuilen die je tegen kan komen en zo nu en dan ook waarschijnlijk in loopt.
In 'de scene' zie je dat ook genoeg, dat het soms weer een soort nieuw geloof dreigt te vormen.
Mensen gaan dan de boeken napraten, of de leraren op dat gebied. Dan is het eigenlijk nog niet echt duidelijk, maar is het idd weer een nieuwe set overtuigingen geworden.
Het moet echt volkomen helder zijn. Anders gaat het denken er zeker weer mee aan de haal.

'Je doelt op een zekere verlichting? Wie ziet dat dan, of wie is er dan verlicht?'

'een zekere verlichting' is een mooie nuance wat mij betreft.
Wie ziet dat dan..... het kan duidelijk worden dat de ik-ervaring, of het ik-gevoel, eigenlijk maar een bepaald soort mentale constructie is, of een mentale set-up, die niet eens de hele dag door aanwezig is. Integendeel, vaker niet dan wel. Het wordt gezien in het bewustzijn dat je bent. Daarin verschijnt het ikje en het bijbehorende ik-gevoel. Door wie wordt dan dan gezien? In feite door niemand. Het wordt gezien in de open waarnemendheid die je eigenlijk in diepste essentie bent.

Maar dit gaat eigenlijk een beetje buiten het bereik van dit topic hoor. Zo ver hoeft het niet per sé te gaan. Het zelfbeeld waaraan je je de hele dag spiegelt, er op wijzen dat dat eigenlijk maar een illusie is, is beter te behappen denk ik. Dit bovenstaande heeft een te abstract karakter denk ik als je nauwelijks bekend bent met dit soort dingen. Maar goed, snap dat die vraag dan ook beantwoord wil worden.
Als je eigen identiteit toch maar een illusie is en iedereen in wezen hetzelfde is als 7 miljard andere mensen maar dat alleen nog maar bij zichzelf moet ontdekken dan snap ik best waarom er zoveel pedofielen op het fok forum zitten, of waarom 43% van de mensen een psychische aandoening heeft.

quote:
0s.gif Op woensdag 25 juli 2018 00:35 schreef Maharski het volgende:

Ik heb er nooit een existentiële depressie van gehad in ieder geval. :)
Zin kunnen heel veel dingen voor je hebben. In absolute zin hebben dingen misschien niet echt 'zin', in die zin (hè, alweer?) dat het niet echt uitmaakt. Wil niet zeggen dat er in relatieve zin niet genoeg dingen van nut zijn. Neem zoiets als plezier maken: tja, uiteindelijk kun je je afvragen wat het nut ervan is. Maar het heeft in ieder geval nut op het moment dat het aan de orde is: je hebt een leuke avond of dag, je bent weer even lekker connected met mensen/jezelf/het leven, de geluksstofjes gieren weer even, totdat het moment weer voorbij is. Het komt en gaat. Op het moment dat het er is, is het er, en later is het weer voorbij. Op het moment dat het er is, heeft het z'n eigen nut zullen we maar zeggen: je kunt er gewoon van genieten. Je zou er gewoon helemaal niet over kunnen nadenken, en het gewoon nemen zoals het komt. We kennen vooral zin en nut aan dingen toe met ons aan waarde toekennende systeem. Het is allemaal denken, en zo waarde toekennen aan dingen. Niemand verplicht je dat te doen verder. Je kunt gewoon keihard genieten van dingen zoals het uit zichzelf ontstaat allemaal. Zo is het eigenlijk ook met de minder leuke dingen. Het gebeurt. Het is wat Tijd je van moment tot moment presenteert. Daar heb het dan maar mee te doen, voor zolang als het duurt.... want alles is natuurlijk tijdelijk. Het komt en gaat.
Maar dat doet iedereen toch al? Op je verplichtingen na doe je wat je wilt. Lijkt me sterk dat er veel mensen zijn die er zelf voor kiezen om zichzelf te kwellen in plaats van plezier te maken.
pi_180716825
Allemaal gebakken lucht geperst in een spiritueel jasje. Waar zijn de methodes? Je moet dit, je kan dat... hoe dan? Meditatie? Hoe dan?

Conditionering is geen mentale entiteit, maar een fysieke realiteit. Simpelweg, mediteren en introspectie, levert niets op. Het levert alleen wat op voor ZIJ die geconditioneerd zijn om erin te geloven en vervolgens daar lichamelijke rust in vinden.
pi_180718597
quote:
1s.gif Op woensdag 25 juli 2018 13:03 schreef geeninspiratie1235 het volgende:
Als je eigen identiteit toch maar een illusie is en iedereen in wezen hetzelfde is als 7 miljard andere mensen maar dat alleen nog maar bij zichzelf moet ontdekken dan snap ik best waarom er zoveel pedofielen op het fok forum zitten, of waarom 43% van de mensen een psychische aandoening heeft.

Je hebt een identiteit. Individu=onverdeeld geheel. Je in innerlijke verdeeldheid verkerende ikje, dat zelfbeeld, dat is de illusie.

[ Bericht 0% gewijzigd door Maharski op 25-07-2018 14:46:05 ]
Eens kijken
pi_180718674
quote:
0s.gif Op woensdag 25 juli 2018 13:17 schreef Cockwhale het volgende:
Allemaal gebakken lucht geperst in een spiritueel jasje. Waar zijn de methodes? Je moet dit, je kan dat... hoe dan? Meditatie? Hoe dan?

Conditionering is geen mentale entiteit, maar een fysieke realiteit. Simpelweg, mediteren en introspectie, levert niets op. Het levert alleen wat op voor ZIJ die geconditioneerd zijn om erin te geloven en vervolgens daar lichamelijke rust in vinden.
Joh, al heb je geen klote met spiritualiteit... ik heb ook niet eens zo heel veel met spiritualiteit. Op zich staat het los van dat hele spirituele circus.
Eens kijken
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')