Het is anderhalve week geleden, dus vergeef me de gaten in het geheugen. Ik werd getriggered door het verslag van Heroine.
Waar: Petossi, Haarlem
Wanneer: 21 juni
Wat at je:We aten het 5-gangenmenu van de chef, met een Bob-wijnarrangement (wel zo veilig na ons bezoekje aan de Jopenkerk). Gelukkig waren we fietsend...
We begonnen met amuse, waarvan ik totaal kwijt ben wat het was, maar er zat heerlijke Piccalilly bij.
We begonnen met maatjesharing, biet en kers, met daarbij een chip van roggebrood, haringcreme, in kersenazijn ingelegd Amsterdams uitje en kersenmerenque. Interessante combinatie van zout, zuur en kleine zoete hinten. Vooral de zuren waren goed op orde in het gerecht. Heerlijk om mee te beginnen en goed passend binnen de filosofie van de chef.
Vervolgens kregen wij kalfstartaar met 60 maanden oude parmigiano, daarbij een Parmazaanschuim (ook 60 maanden), een Parmazaankoekje (uiteraard weer dezelfde kaas), hazelnoten, klein dotje truffelmayonaise en volgens mij Piccalilly. Heerlijk gerecht, vooral het schuim was fantastisch op smaak, ik ben nog steeds verbaasd over de hoeveelheid smaak die in het schuim zat, bizar. De rest van het gerecht was ook lekker, al wordt de tartaar wat overschreeuwd door de rest.
Het derde gerecht was een trio van bloemkool; gerookt en gegrild, ingelegd met lavendel en een mousse. Daarbij enkele toefjes romanescocreme, oude boerenkaas en vandouvan quinoa crumble. Lekker op smaak, vooral de gerookte bloemkool was erg goed. De gefrituurde quinoa was vrij zout, maar het gerecht kon het goed hebben. Leuk dat er een groentengang bij zat. De gang ging echter gepaard met een Gewurztraminer uit Zuid Afrika, die door het Afrikaanse klimaar vrijwel alle zuren kwijt was. Hierdoor was de wijn een stuk zoeter dan wij normaal zouden paren met dit gerecht.
Tussendoor hadden we nog een kleine amuse met pijlinktvis en tapioca"kaviaar". Leuk gemaakt, prima in orde.
Hoofdgerecht was een proeverij van Kamperlam met lamsjus van bonenkruid en baharat, handgerolde parelcouscous uit Tunesië, geroosterde paprikacreme met granaatappelmelasse, zoetzuur van komkommer en tzatzikischuim. De proeverij bestond uit een heerlijk zacht, bijna smeltend koteletje, en een stukje procureur. Lekker, fijne combinatie met de komkommer en tzatziki en heerlijk smakende jus. Wel een tikkeltje veilig vergeleken met andere gerechten, maar we waren beide positief.
Na hadden we een dessert op basis van bananenijs met tonkaboon en kaffir limoen. Lekker, verder niets dat er uitsprong maar zeker gezien het perfecte formaat (klein genoeg) een passende afsluiter op een heerlijke avond.
Impressie: Petossi wordt gerund daar Bart, die kennelijk ooit Masterchef heeft gewonnen. Hij probeert Nederlandse ingredienten eer aan te doen in zijn gerechten.
Mooie zaak, niet te groot en in mijn herinnering leuk ingericht. Wij zaten buiten aan de straatkant onder de luifel met de mogelijkheid om een heater aan te zetten. Enorm te spreken over het personeel; vriendelijk, professioneel en prettig in de omgang.
De gerechten waren wat mij betreft allemaal top. Uitschieter voor mijn vriendin was het trio van bloemkool, zelf was ik vooral fan van de kalfstartaar (vanwege dat overheerlijke Parmazaanschuim
).
Al met al heerlijk gegeten en zeker voor die prijs voor ons een no-brainer. De wijnkeuze was interessant, maar niet altijd top naar onze mening. De wijnen zelf waren erg lekker, maar vooral bij de mierzoete Zuid Afrikaanse Gewurztraminer in combinatie met de gerookte bloemkool was de pairing naar onze mening niet de beste.
Kosten: 135 euro voor 2 personen, 5 gangen met een halve glazen arrangement en een aperatiefje. Dit was wel met een actie via Heerlijk.nl. Normaliter komt er nog zo'n 35 euro bij.
Cijfer: 8,5/10