FOK!forum / Culinesse à gogo / Live cooking: Aardappels, groente, vlees
Sigaartjewoensdag 18 juli 2018 @ 16:55
Zo simpel, zo klinkt het.
En zo simpel is het eigenlijk ook.

Er is niks bijzonders aan, maar ik kan een dik boek schrijven over de mensen van wie dit het lievelingskostjes is. Absoluut.
Het is doodsimpel, alleen een beetje handwerk, en je brengt in een korte tijd een heerlijke maaltijd op tafel. Klinkt stom, het is een haat-liefde-verhouding in de keuken van nu, maar dit is het maal voor na een dag keihard werken en voor een goede slaap dat heerlijk smaakt.

Alleen een punt: het maken van de eigen jus. Dat is best een probleem.
Ik moet eerlijk zeggen. Nog nooit heeft iemand mij kunnen vertellen hoe je een goede jus maakt. Nooit.

En dit moet nu de eerste keer zijn. En ik ga er voor.

Waarschuwing: ik neem de tijd. Ik begin over een half uurtje met aardappels schillen of zo, jullie kunnen me volgen.

Vandaag: aardappelen, bloemkool en gehaktballen met jus. Let's go. :)

2vn3sll.jpg
Hiddendoewoensdag 18 juli 2018 @ 17:05
Ik wacht vol spanning af. Ik ben sowieso geen keukenprinses, en jus maken is me nog nooit gelukt.
Laat staan de botersaus die mijn moeder altijd maakte voor gerechten met eieren.
En waarom moet er altijd nootmuskaat gestrooid worden over bloemkool?
RobinOokwoensdag 18 juli 2018 @ 17:12
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 16:55 schreef Sigaartje het volgende:
Alleen een punt: het maken van de eigen jus. Dat is best een probleem.
Ik moet eerlijk zeggen. Nog nooit heeft iemand mij kunnen vertellen hoe je een goede jus maakt. Nooit.

En dit moet nu de eerste keer zijn.
Ik heb van mijn moeder geleerd: met gehaktballen maak je geen jus. :N
sirdanilotwoensdag 18 juli 2018 @ 17:12
Eigen jus kun je maken met de aanbaksels van vlees (ik neem aan gehaktballen in dit geval?) uit de pan. Je kunt wat bloem bij de aanbaksels en het vet doen als het vlees klaar is, dan goed schrapen (eventueel extra vet erbij als er niet al genoeg vet bij zit). Dan wat water of bouillon erbij en tadaa je hebt jus. Goed roeren om klonten te vermijden, en idealiter is het vocht wat je erbij doet koud want dan krijg je geen klontering.

Het kan ook met wijn en bier, dan heb je juist minder vet van het vlees nodig en geen bloem. Maar dat is niet echt traditioneel hollands.
sirdanilotwoensdag 18 juli 2018 @ 17:13
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 17:12 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Ik heb van mijn moeder geleerd: met gehaktballen maak je geen jus. :N
Ik weet niet het is niet echt lekker als er te veel gehaktbal prut in de pan zit. Maar je kan de jus na afloop ook zeven, geeft wel extra werk en afwas.
sirdanilotwoensdag 18 juli 2018 @ 17:14
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 17:05 schreef Hiddendoe het volgende:
En waarom moet er altijd nootmuskaat gestrooid worden over bloemkool?
Ik weet niet dat hoort gewoon zo. Zeker bij spruiten en sperziebonen. Is gewoon traditie.

Ik doe het liever met een dikke vadsige kaassaus bij de bloemkool dan hoeft de nootmuskaat niet per se.

En als pietverdriet dit leest: foelie ipv nootmuskaat.
Sigaartjewoensdag 18 juli 2018 @ 17:16
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 17:12 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Ik heb van mijn moeder geleerd: met gehaktballen maak je geen jus. :N
Ok. Ik ga gewoon iets proberen. Ik heb altijd nog jus in een kuipje. Maar ik probeer gewoon het beste er van te maken. We zien wel. Nee heb ik, ja kan ik krijgern.
Sigaartjewoensdag 18 juli 2018 @ 17:26
En daar gaan we. Aardappels schillen.
Voor de jeugd die het nog niet kan: schaam je niet, ik kon het ook niet, nooit geleerd. Laat een ander je niet uitlachen, gewoon proberen en vroeg of laat kom je er wel.

Doe het op een oude krant zodat ja na het schillen de krant ineen kunt vouwen en in een keer weg kunt gooien. Let op voor de valkuil: haal eerst het mesje weg ;)
Geschilde aardappels in een pan met water.

166zpd.jpg
Harvest89woensdag 18 juli 2018 @ 17:45
Topic met veel potentie.

Ik ben benieuwd naar het resultaat.
Sigaartjewoensdag 18 juli 2018 @ 17:59
Is een mooi pannetje geworden.
Ik schil niet alles, want ik ben alleen.

Even knoflook hakken

16jhusn.jpg

en wat zout er bij

1zf976.jpg

en dan is het de beurt aan de bloemkool. Dat gaat met harde hand. Bladeren er letterlijk afhakken en doormidden meppen die zooi. Pannetje water erbij, we gaan staks verder cutten.

28sq453.jpg
Sigaartjewoensdag 18 juli 2018 @ 18:00
Oh ja, bloemkool moet onder de kraan gespoeld worden. Helemaal vergeten, ga ik nu doen.
Schoonmaken.
Pietverdrietwoensdag 18 juli 2018 @ 18:01
aardappelen, bloemkool en gehaktballen met jus.
Klinkt als een aangenaam avondmaal
Hiddendoewoensdag 18 juli 2018 @ 18:17
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 17:59 schreef Sigaartje het volgende:
Is een mooi pannetje geworden.
Ik schil niet alles, want ik ben alleen.

Even knoflook hakken

[ afbeelding ]

en wat zout er bij

[ afbeelding ]

en dan is het de beurt aan de bloemkool. Dat gaat met harde hand. Bladeren er letterlijk afhakken en doormidden meppen die zooi. Pannetje water erbij, we gaan staks verder cutten.

[ afbeelding ]
Ik woon ook alleen, maar wat jij in je pan hebt, daar doe ik een hele week mee.
En waarom snij jij de aardappels niet in stukken?
Tip van mij: gebruik een dunschiller voor aardappels. En doe een klein stukje boter in de pan.
emmyemmy2woensdag 18 juli 2018 @ 18:17
doodgekookte bloemkool met dit:


8712100626111_groentesaus-995263.png

is mijn guilty pleasure :@
RobinOokwoensdag 18 juli 2018 @ 18:36
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 17:13 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Ik weet niet het is niet echt lekker als er te veel gehaktbal prut in de pan zit. Maar je kan de jus na afloop ook zeven, geeft wel extra werk en afwas.
Wat levert zeven qua smaak op dan? :?
sirdanilotwoensdag 18 juli 2018 @ 18:38
quote:
1s.gif Op woensdag 18 juli 2018 18:36 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Wat levert zeven qua smaak op dan? :?
Haalt de troep eruit als je een gladde jus wil, is voor structuur niet voor smaak.
Sigaartjewoensdag 18 juli 2018 @ 18:39
Sorry, ik had pech met Tinypic...

Maar goed, we gaan verder.

Bloemkool gesneden. pffff, wat een gedoe

p9a03nmct.jpg
RobinOokwoensdag 18 juli 2018 @ 18:39
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 18:38 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Haalt de troep eruit als je een gladde jus wil, is voor structuur niet voor smaak.
Oh, maar structuur was het probleem niet. ;)
Maar misschien vergis ik me en gold het alleen voor verse worst of zo...
sirdanilotwoensdag 18 juli 2018 @ 18:40
quote:
1s.gif Op woensdag 18 juli 2018 18:39 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Oh, maar structuur was het probleem niet. ;)
Maar misschien vergis ik me en gold het alleen voor verse worst of zo...
Spek denk ik. Dat is te zout voor jus.
Sigaartjewoensdag 18 juli 2018 @ 18:40
Ok het gehakt.

Kan ik alles opnieuw intikken, omdat ik een virusmelding kreeg vanuit Tinypic, he, wat schreef ik ook alweer.

qfvkd4dvi5.jpg
sirdanilotwoensdag 18 juli 2018 @ 18:41
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 18:40 schreef Sigaartje het volgende:
Ok het gehakt.

Kan ik alles opnieuw intikken, omdat ik een virusmelding kreeg vanuit Tinypic, he, wat schreef ik ook alweer.

[ afbeelding ]
Gaat er ook een beschuitje en een eitje doorheen? En is dit wel half om half?
Sigaartjewoensdag 18 juli 2018 @ 18:45
Oh ja. Wat ik eerst doe is de eerste kruiden (incl. chilipoeder) strooien op het bord.
Dan het gehakt eroverheen en met een mes alles verdelen en het kruiden doe ik ook met het mes, kruiden erover heen en dan er door heen hakken als het ware.

Hier is het klaar:
yzqgl9poyr9.jpg

En dan balletjes draaien. Ga er geen spierkracht opzetten, maar hou het luchtig, dan worden ze mals.

zaxq9kdr.jpg

De kleinste vooraan noem ik altijd het nakomertje. Dat is van het gehakt dat na al het draaien nog overblijft. Deze keer valt het mee, dus ik had een goede dag.

Degene die het nakomertje kreeg in het gezin van de moeder, dat was meestal een slecht teken voor hem. Een waarschuwing. Reden voor een slapeloze nacht. Ik heb vaak zo'n klein balletje gehad. Dan vroeg ik: Ma, waarom?
En dan zei ze: Dat weet je heel erg goed jochie!
En ik maar draaien in mijn bed.
Sigaartjewoensdag 18 juli 2018 @ 18:45
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 18:41 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Gaat er ook een beschuitje en een eitje doorheen? En is dit wel half om half?
Paneermeel zit al in de mix. Ja, dit is half om half. Waarom mensen er altijd een eitje doorheen draaien, nooit begrepen.
sirdanilotwoensdag 18 juli 2018 @ 18:46
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 18:45 schreef Sigaartje het volgende:

[..]

Paneermeel zit al in de mix. Ja, dit is half om half. Waarom mensen er altijd een eitje doorheen draaien, nooit begrepen.
Als je weinig paneermeel doet is het eitje niet nodig.
Sigaartjewoensdag 18 juli 2018 @ 18:52
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 18:17 schreef emmyemmy2 het volgende:
doodgekookte bloemkool met dit:


[ afbeelding ]

is mijn guilty pleasure :@
Ja is lekker, maar ik hou veel meer van "blote" groente zonder iets erbij. Groente smaakt op zich al gewoon goed. Sperziebonen ben ik ook gek op. Zit voldoende smaak aan.
Sigaartjewoensdag 18 juli 2018 @ 19:01
Ik ga aanstalten maken om te beginnen met braden. Rechts de slachtoffers.

2y3ynuk.jpg
Sigaartjewoensdag 18 juli 2018 @ 19:02
Tussendoor:

RobinOok, je raadt nooit wat ik aantrof bij het opruimen van mijn schuurtje.... :)
RobinOokwoensdag 18 juli 2018 @ 19:09
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 19:02 schreef Sigaartje het volgende:
Tussendoor:

RobinOok, je raadt nooit wat ik aantrof bij het opruimen van mijn schuurtje.... :)
Vertel! *O* *O* *O* *O* *O*
Pietverdrietwoensdag 18 juli 2018 @ 19:11
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 18:45 schreef Sigaartje het volgende:

[..]

Paneermeel zit al in de mix. Ja, dit is half om half. Waarom mensen er altijd een eitje doorheen draaien, nooit begrepen.
Beschuit/paneermeel/brood en ei eventueel wat melk diende oorspronkelijk om het gehakt te strekken, je kan ook gekookte rijst of grutten erdoor mengen. Arme mensen eten.
Als ik koolbladeren vul met gehakt gaat er ook gekookte rijst doorheen. Lekker voor de structuur ook
Kaneelstokjewoensdag 18 juli 2018 @ 19:12
Leuk topic.

Knoflook meekoken met de piepers? Heb ik nog nooit gezien.
Sigaartjewoensdag 18 juli 2018 @ 19:16
Nog even de ballen door de bloem gedraaid, knoflookblokje ligt ook al klaar

py9fwl.jpg

even een muziekje
Rodgrodwoensdag 18 juli 2018 @ 19:19
Krijg hiervan spontaan trek in gehaktballen _O_
#ANONIEMwoensdag 18 juli 2018 @ 19:20
Je bent alleen en eet 9 aardappelen een complete bloemkool en een halve kilo gehakt?????
realAIVDwoensdag 18 juli 2018 @ 19:24
Gehaktballen van gehakt dat eigenlijk niet eens gekneed is, ik ben wel benieuwd naar de uitkomst.
Zelf heb ik geleerd gehakt voor gehaktballen net zo lang te kneden tot de structuur veranderd (op zo'n portie een keer of 80 kneden gok ik). Altijd goede gehaktballen, al eet ik die zelden.

Btw, je houdt blijkbaar van pittige gehaktballen. Dan zou je voor de variatie ook eens een uitje, knoflook, sambal en ketjap door het gehakt kunnen mengen ipv zo'n zakje, dat is weer eens iets anders.
Pietverdrietwoensdag 18 juli 2018 @ 19:26
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 19:24 schreef realAIVD het volgende:
Gehaktballen van gehakt dat eigenlijk niet eens gekneed is, ik ben wel benieuwd naar de uitkomst.
Zelf heb ik geleerd gehakt voor gehaktballen net zo lang te kneden tot de structuur veranderd (op zo'n portie een keer of 80 kneden gok ik). Altijd goede gehaktballen, al eet ik die zelden.

Btw, je houdt blijkbaar van pittige gehaktballen. Dan zou je voor de variatie ook eens een uitje, knoflook, sambal en ketjap door het gehakt kunnen mengen ipv zo'n zakje, dat is weer eens iets anders.
Je krijgt dan een veel vastere structuur omdat het eiwit ketens gaat vormen, als je gehakt niet kneed, en zelf maalt en maar één keer door de molen haalt krijg je een heel losse structuur. Is dus maar net wat je wilt bereiken
Sigaartjewoensdag 18 juli 2018 @ 19:31
Nou daar gaan we dan, gas hoog!
de9nkat6xns.jpg

en wachten tot het er zo uitziet, wel een beetje roeren.
imxkcmrvor1c5.jpg
Sigaartjewoensdag 18 juli 2018 @ 19:37
En we draaien het vuur onder de helft.
Dan de ballen er in, voorzichtig

7j7pu33ttwau.jpg

en dan met een lepel keren en aanbraden.
Als de ballen zijn aangebraad, gooi er dan water bij tot iets meer dan de helft.

1panxq.jpg

Deksel erop en dan 25 minuten laten garen. Let erop dat je wel een kiertje van de deksel openlaat, anders komt er kookvocht uit.
Sigaartjewoensdag 18 juli 2018 @ 19:38
quote:
1s.gif Op woensdag 18 juli 2018 19:26 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Je krijgt dan een veel vastere structuur omdat het eiwit ketens gaat vormen, als je gehakt niet kneed, en zelf maalt en maar één keer door de molen haalt krijg je een heel losse structuur. Is dus maar net wat je wilt bereiken
Die van mij zijn altijd vrij los ja, dat klopt. Maar men zegt dat je niet te hard moet kneden. dus ik rol de ballen.
Sigaartjewoensdag 18 juli 2018 @ 19:39
Bouillonblokje erbij gooien.
Sigaartjewoensdag 18 juli 2018 @ 19:45
Even tussendoor gekeken, maar hij gaat gewoon lekker.
emxm8glza9.jpg
Sigaartjewoensdag 18 juli 2018 @ 19:46
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 19:20 schreef wolfjeamadeus het volgende:
Je bent alleen en eet 9 aardappelen een complete bloemkool en een halve kilo gehakt?????
Nee joh, de meeste ballen gaan met jus de vriezer in voor later. Aardappelen zijn niet geschikt voor de vriezer, ik eet morgen de rest.
Sigaartjewoensdag 18 juli 2018 @ 19:56
Ok, de gehakballen zijn klaar.
Sigaartjewoensdag 18 juli 2018 @ 19:59
Alvorens ik ga werken aan het al vooraf mislukte jusproject en het koken van de aardappels en de bloemkool even een kleine test.

z6rzmk63f8t.jpg
njyz70.jpg
Sigaartjewoensdag 18 juli 2018 @ 20:01
Mmmh, ze hadden ietsje harder gemogen. De bloem overheerst.
t0ex04fcusej.jpg
Sigaartjewoensdag 18 juli 2018 @ 20:01
Nee, dit wordt niks.
Ik denk dat ik ze nog even onder de grill gooi.
foodloverwoensdag 18 juli 2018 @ 20:11
Maak anders ff een lekkere bechamelsaus voor de bloemkool!

Zonde zeg van die ballen, ik snap ook ff niet waarom je ze door de bloem hebt gehaald?
Sigaartjewoensdag 18 juli 2018 @ 20:11
Misschien raar maar waar, maar de jus is klaar. En hij is fantastisch!
De aardappels en de bloemkool staan op en de gehakballen staan nog even in de oven.
sirdanilotwoensdag 18 juli 2018 @ 20:17
Ik ben benieuwd wat de oven ermee doet
foodloverwoensdag 18 juli 2018 @ 20:18
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 20:11 schreef Sigaartje het volgende:
Misschien raar maar waar, maar de jus is klaar. En hij is fantastisch!
De aardappels en de bloemkool staan op en de gehakballen staan nog even in de oven.
Mooi zo, fijn dat de jus is gelukt.
Ben benieuwd naar het eindresultaat, leuke topics om je kookproces te volgen.
realAIVDwoensdag 18 juli 2018 @ 20:18
Volgende keer als je gehaktballen maakt het gehakt even flink kneden, dit lijkt nergens op.
nogeenoudebekendewoensdag 18 juli 2018 @ 20:20
Waarom bloem? Doe de volgende keer paprikapoeder en laat die halve liter water weg, krijg je een lekker knapperig korstje.

Smakelijk weer. :7.
Sorellawoensdag 18 juli 2018 @ 20:26
Ik hou ook van een knapperig korstje en doe zodoende ook nooit geen water bij de ballen.
Maar voor broodje bal is jouw manier van bakken ideaal.
Knoflook bij de aardappelen ? ga ik ook eens doen
Sigaartjewoensdag 18 juli 2018 @ 20:34
De bloemkool is ook klaar, de aardappels staan nog op.

De walm van knoflook vult mijn keuken. :{
Ronaldwoensdag 18 juli 2018 @ 20:36
Waarom geen paneermeel i.p.v. bloem?
Whiskers2009woensdag 18 juli 2018 @ 20:39
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 20:36 schreef Ronaldsen het volgende:
Waarom geen paneermeel i.p.v. bloem?
Waarom sowieso iets op de gehaktballen? Nergens voor nodig.
En knoflook bij de aardappelen snap ik ook niet direct.

Maar ik vind de topics van Sigaartje hier in CUL wel helemaal ^O^
Dus ik hoop dat hij er nog veel zal maken :Y
Sigaartjewoensdag 18 juli 2018 @ 20:46
De aardappels zijn nog net niet gaar.
De knoflookjes zwemmen zo vrolijk door de pan. Het is me wat. Alsof het een klein feestje is. :')
naatje_1woensdag 18 juli 2018 @ 20:49
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 20:46 schreef Sigaartje het volgende:
De aardappels zijn nog net niet gaar.
De knoflookjes zwemmen zo vrolijk door de pan. Het is me wat. Alsof het een klein feestje is. :')
Filmpje --> Gifje --> Hier plaatsen?
Sigaartjewoensdag 18 juli 2018 @ 20:56
Te laat, ik ga opscheppen.
Whiskers2009woensdag 18 juli 2018 @ 21:20
En?
Hiddendoewoensdag 18 juli 2018 @ 21:59
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 20:56 schreef Sigaartje het volgende:
Te laat, ik ga opscheppen.
Jammer dat je het eindresultaat niet wilt laten zien.

:{w
Lucky_Strikewoensdag 18 juli 2018 @ 22:04
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 21:59 schreef Hiddendoe het volgende:

[..]

Jammer dat je het eindresultaat niet wilt laten zien.

:{w
Dat komt vast nog. Sigaartje is een man die de tijd voor zijn eten neemt.
Sigaartjewoensdag 18 juli 2018 @ 22:10
Sorry.

Het is nu donker. Morgen eet ik het weer, er is zat over. Het was geweldig! Aardappel met knoflooksmaak! Dat wordt een glaasje water naast mijn bed straks.
De gehaktballen zagen er een stuk beter uit na de oven, maar zijn wel wat lossig. Maar smaken prima.
Morgen maak ik een foto. Ik moest tussendoor ook nog een tekst afmaken.
Whiskers2009woensdag 18 juli 2018 @ 22:12
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 22:10 schreef Sigaartje het volgende:
Sorry.

Het is nu donker. Morgen eet ik het weer, er is zat over. Het was geweldig! Aardappel met knoflooksmaak! Dat wordt een glaasje water naast mijn bed straks.
De gehaktballen zagen er een stuk beter uit na de oven, maar zijn wel wat lossig. Maar smaken prima.
Morgen maak ik een foto. Ik moest tussendoor ook nog een tekst afmaken.
Als het goed smaakte is het ^O^
Black_Baronwoensdag 18 juli 2018 @ 22:18
Wat een hartverwarmend topic. O+
#ANONIEMdonderdag 19 juli 2018 @ 15:27
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 20:26 schreef Sorella het volgende:
Ik hou ook van een knapperig korstje en doe zodoende ook nooit geen water bij de ballen.
Maar voor broodje bal is jouw manier van bakken ideaal.
Knoflook bij de aardappelen ? ga ik ook eens doen
Als je van een knapperig korstje houdt, kan je beter niet altijd water doen bij de ballen.
#ANONIEMdonderdag 19 juli 2018 @ 15:28
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 22:10 schreef Sigaartje het volgende:
Sorry.

Het is nu donker. Morgen eet ik het weer, er is zat over. Het was geweldig! Aardappel met knoflooksmaak! Dat wordt een glaasje water naast mijn bed straks.
De gehaktballen zagen er een stuk beter uit na de oven, maar zijn wel wat lossig. Maar smaken prima.
Morgen maak ik een foto. Ik moest tussendoor ook nog een tekst afmaken.
Klinkt goed.

Gr.

Je vriend Mario
#ANONIEMdonderdag 19 juli 2018 @ 16:03
Als ik dit topic zie, krijg ik de neiging een " koken voor beginners"-reeks te openen, want met een paar simpele tips zou je dit gerecht echt aanzienlijk beter kunnen maken. Niet om lullig te doen ofzo, lang leve thuiskoks *O*. Maar kneed het gehakt de volgende keer eens met je handen bijvoorbeeld. Dan krijg je veel beter verdeelde kruiden en qua structuur ook fijnere ballen van. En veel minder bloem gebruiken de volgende keer! Zoals je hebt gemerkt krijg je anders een naar bloemsmaakje. Als je je aardappelen en bloemkool in kleinere stukken snijdt, zijn ze sneller gaar ook, en heb je minder dat de buitenkant al uit elkaar valt terwijl de binnenkant net gaar is.
Sigaartjedonderdag 19 juli 2018 @ 18:32
Dat denk ik ook. Ik heb nooit leren koken. Niets. Ik kom uit de tijd dat er gedacht werd dat je een huisvrouw kreeg.
Ik wist zelfs nog niet eens hoe ik een ei moest koken.

Ik heb altijd maar wat gedaan. Beetje aanklooien. Van elke dag patat wordt je lichaam niet blij. Dus ik moest wel. Aardappels en groente lukken me altijd heel goed hoor. Dan heb ik de helft al gewonnen vind ik.
Sigaartjedonderdag 19 juli 2018 @ 18:36
Normaal doe ik gehaktballen in de oven.
Half uurtje 180 graden. Gaat hartstikke goed. Zonder bloem, geen jus. Aardappels en sperziebonen erbij koken en voila!

Ik wil geen hartinfarct dus ik probeer zoveel mogelijk gezond te eten met weinig vet. Die ballen met jus zijn behoorlijk aan de cholesterolkant. En ik ga die hotdogs ook proberen, maar dat zijn dingen van hooguit een keer of twee keer per week.

[ Bericht 21% gewijzigd door Sigaartje op 19-07-2018 18:43:36 ]
Kaneelstokjedonderdag 19 juli 2018 @ 18:41
quote:
2s.gif Op donderdag 19 juli 2018 16:03 schreef clumsy_clown het volgende:
Als ik dit topic zie, krijg ik de neiging een " koken voor beginners"-reeks te openen, want met een paar simpele tips zou je dit gerecht echt aanzienlijk beter kunnen maken. Niet om lullig te doen ofzo, lang leve thuiskoks *O*. Maar kneed het gehakt de volgende keer eens met je handen bijvoorbeeld. Dan krijg je veel beter verdeelde kruiden en qua structuur ook fijnere ballen van. En veel minder bloem gebruiken de volgende keer! Zoals je hebt gemerkt krijg je anders een naar bloemsmaakje. Als je je aardappelen en bloemkool in kleinere stukken snijdt, zijn ze sneller gaar ook, en heb je minder dat de buitenkant al uit elkaar valt terwijl de binnenkant net gaar is.
Lijkt me wel een leuk topic.
Zanadonderdag 19 juli 2018 @ 18:50
Heb je de aardappels en de bloemkool in zo veel water gekookt? Ik neem veel minder, misschien 1/3 en dan de deksel erop (en goed opletten dat het niet droogkookt), dan kookt het sneller en wordt gedeeldelijk gestoomd. Mijn moeder gebruikt ook heel vaak water uit de waterkoker als het snel moet gaan, ze heeft inductie, maar op gas gaat het sowieso al sneller.
Sigaartjedonderdag 19 juli 2018 @ 18:56
quote:
0s.gif Op donderdag 19 juli 2018 18:50 schreef Zana het volgende:
Heb je de aardappels en de bloemkool in zo veel water gekookt? Ik neem veel minder, misschien 1/3 en dan de deksel erop (en goed opletten dat het niet droogkookt), dan kookt het sneller en wordt gedeeldelijk gestoomd. Mijn moeder gebruikt ook heel vaak water uit de waterkoker als het snel moet gaan, ze heeft inductie, maar op gas gaat het sowieso al sneller.
Dat doe ik altijd. Met elke groente. Tot nu smaakt het. Spruitjes, spinazie, groene kool voor de stamp.
Heerlijk.
#ANONIEMdonderdag 19 juli 2018 @ 19:00
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 20:18 schreef realAIVD het volgende:
Volgende keer als je gehaktballen maakt het gehakt even flink kneden, dit lijkt nergens op.
Nouja zeg. Die toon mag ook wel een onsje minder.
Sigaartjedonderdag 19 juli 2018 @ 19:05
Volgende keer als het minder warm is, ga ik eens een keer andijviestamppot maken. Erg lekker!
realAIVDdonderdag 19 juli 2018 @ 19:05
quote:
1s.gif Op donderdag 19 juli 2018 19:00 schreef Mariocash het volgende:

[..]

Nouja zeg. Die toon mag ook wel een onsje minder.
Noem je me nou dik?
realAIVDdonderdag 19 juli 2018 @ 19:06
quote:
0s.gif Op donderdag 19 juli 2018 19:05 schreef Sigaartje het volgende:
Volgende keer als het minder warm is, ga ik eens een keer andijviestamppot maken. Erg lekker!
Ja, lekker...met jus! :)
#ANONIEMdonderdag 19 juli 2018 @ 19:07
quote:
0s.gif Op donderdag 19 juli 2018 19:05 schreef realAIVD het volgende:

[..]

Noem je me nou dik?
Ja, maar dat is vanwege een traag werkende schildklier, toch? Ik had het nu vooral over je onnodig felle sneer. Laten we het gezellig houden met z’n allen.
realAIVDdonderdag 19 juli 2018 @ 19:09
quote:
1s.gif Op donderdag 19 juli 2018 19:07 schreef Mariocash het volgende:

[..]

Ja, maar dat is vanwege een traag werkende schildklier, toch? Ik had het nu vooral over je onnodig felle sneer. Laten we het gezellig houden met z’n allen.
Ik zal jouw onvoorstelbaar goede voorbeeld volgen, grapjas
#ANONIEMdonderdag 19 juli 2018 @ 19:14
quote:
0s.gif Op donderdag 19 juli 2018 19:09 schreef realAIVD het volgende:

[..]

Ik zal jouw onvoorstelbaar goede voorbeeld volgen, grapjas
Dat siert je. Een heel fijne avond toegewenst!
Lucky_Strikedonderdag 19 juli 2018 @ 19:21
Goedenavond. Lief doen :*
nogeenoudebekendedonderdag 19 juli 2018 @ 19:31
quote:
0s.gif Op donderdag 19 juli 2018 19:05 schreef Sigaartje het volgende:
Volgende keer als het minder warm is, ga ik eens een keer andijviestamppot maken. Erg lekker!
Pfft het is nooit te warm voor stamppot. :N.
#ANONIEMdonderdag 19 juli 2018 @ 19:32
quote:
14s.gif Op donderdag 19 juli 2018 18:41 schreef Kaneelstokje het volgende:

[..]

Lijkt me wel een leuk topic.
misschien dit weekend eens starten.
-Wereld-donderdag 19 juli 2018 @ 19:49
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 18:17 schreef emmyemmy2 het volgende:
doodgekookte bloemkool met dit:


[ afbeelding ]

is mijn guilty pleasure :@
:D niet alleen die van jou :@
realAIVDdonderdag 19 juli 2018 @ 19:51
quote:
0s.gif Op donderdag 19 juli 2018 19:49 schreef -Wereld- het volgende:

[..]

:D niet alleen die van jou :@
Ach kom op!!! Er wordt me net verteld dat ik lief moet doen, maar jullie lokken het nu gewoon uit hoor!!! :X
Lucky_Strikedonderdag 19 juli 2018 @ 19:57
quote:
1s.gif Op donderdag 19 juli 2018 19:32 schreef clumsy_clown het volgende:

[..]

misschien dit weekend eens starten.
Leuk idee ja.
realAIVDdonderdag 19 juli 2018 @ 19:58
Btw Sigaartje, de eerder ge-quote post was zoals je weet niet mijn enige...en ik bedoelde die laatste dan ook niet gemeen (volgens mij was het gewoon een beetje waar), je threads zijn wel superleuk en ongetwijfeld ook leerzaam voor anderen (en hopelijk ook voor jezelf).

Thread-idee van clumsy_clown is super...maar die threads kunnen naast elkaar bestaan, dus nu wacht ik op je andijviestamppotpost!!! *O*
#ANONIEMdonderdag 19 juli 2018 @ 20:36
http://www.kayotic.nl/blog/dutch-meatballs-gravy

Dit is een erg goed recept voor gehaktballen.
madeliefffdonderdag 19 juli 2018 @ 20:49
quote:
1s.gif Op woensdag 18 juli 2018 19:11 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Beschuit/paneermeel/brood en ei eventueel wat melk diende oorspronkelijk om het gehakt te strekken, je kan ook gekookte rijst of grutten erdoor mengen. Arme mensen eten.
Als ik koolbladeren vul met gehakt gaat er ook gekookte rijst doorheen. Lekker voor de structuur ook
wat is gehakt strekken? :0
Pietverdrietdonderdag 19 juli 2018 @ 20:51
quote:
1s.gif Op donderdag 19 juli 2018 20:49 schreef madeliefff het volgende:

[..]

wat is gehakt strekken? :0
Door de toevoeging van goedkope zaken zoals gekookte rijst, in melk geweekt oud brood of gekookte grutten het volume vergroten zodat je van weinig gehakt meer ballen kan draaien. Arme mensen eten.
Niets mis mee verder, ik vind gehakt met rijst een heerlijke vulling voor koolbladeren of wijnblad
madeliefffdonderdag 19 juli 2018 @ 20:57
quote:
1s.gif Op donderdag 19 juli 2018 20:51 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Door de toevoeging van goedkope zaken zoals gekookte rijst, in melk geweekt oud brood of gekookte grutten het volume vergroten zodat je van weinig gehakt meer ballen kan draaien. Arme mensen eten.
Niets mis mee verder, ik vind gehakt met rijst een heerlijke vulling voor koolbladeren of wijnblad
oo , ik dacht dat ei werd toegevoegd om het gehakt voor de gehaktbal te binden. Maar er is dus eigenlijk geen ei en paneermeel nodig zeg je? Ook kwa smaak niet?
Sigaartjedonderdag 19 juli 2018 @ 21:48
quote:
0s.gif Op donderdag 19 juli 2018 19:58 schreef realAIVD het volgende:
Btw Sigaartje, de eerder ge-quote post was zoals je weet niet mijn enige...en ik bedoelde die laatste dan ook niet gemeen (volgens mij was het gewoon een beetje waar), je threads zijn wel superleuk en ongetwijfeld ook leerzaam voor anderen (en hopelijk ook voor jezelf).

Thread-idee van clumsy_clown is super...maar die threads kunnen naast elkaar bestaan, dus nu wacht ik op je andijviestamppotpost!!! *O*
En welke was dat dan?
realAIVDdonderdag 19 juli 2018 @ 22:02
quote:
0s.gif Op donderdag 19 juli 2018 21:48 schreef Sigaartje het volgende:

[..]

En welke was dat dan?
Ik heb gisteren na het hele gehaktballen avontuur (voordat ze de oven in gingen) gepost:
"Volgende keer als je gehaktballen maakt het gehakt even flink kneden, dit lijkt nergens op."

Mariocash nam daar aanstoot aan.

nu maakt dat me niet zo heel erg enorm veel uit, natuurlijk,
maar als mijn laatste opmerking van gisteren bij jou ook vervelend is aangekomen, zeg ik bij deze welgemeend sorry! :)
Sigaartjedonderdag 19 juli 2018 @ 22:04
quote:
0s.gif Op donderdag 19 juli 2018 22:02 schreef realAIVD het volgende:

[..]

Ik heb gisteren na het hele gehaktballen avontuur (voordat ze de oven in gingen) gepost:
"Volgende keer als je gehaktballen maakt het gehakt even flink kneden, dit lijkt nergens op."

Mariocash nam daar aanstoot aan.

nu maakt dat me niet zo heel erg enorm veel uit, natuurlijk,
maar als mijn laatste opmerking van gisteren bij jou ook vervelend is aangekomen, zeg ik bij deze welgemeend sorry! :)
Oh nee, daar kan ik wel tegen. Ik heb alleen moeite met persoonlijke aantijgingen (ja, soms vlieg ik trouwens ook wel eens uit de bocht).
Maar ik zag ook wel dat het er niet uit zag.

Sorry niet nodig hoor.
realAIVDdonderdag 19 juli 2018 @ 22:07
Nee, het was inderdaad niet persoonlijk bedoelt, ik had het puur over je ballen!

uhm, dat klinkt ook behoorlijk fout eigenlijk. :s)
misschien zijn forums gewoon niet echt mijn ding, haha.

Fijne avond allemaal!
emmyemmy2donderdag 19 juli 2018 @ 22:46
quote:
0s.gif Op donderdag 19 juli 2018 19:51 schreef realAIVD het volgende:

[..]

Ach kom op!!! Er wordt me net verteld dat ik lief moet doen, maar jullie lokken het nu gewoon uit hoor!!! :X
Het is ook afschuwelijk, daarom ook guilty *)
Red_85donderdag 19 juli 2018 @ 23:05
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 19:12 schreef Kaneelstokje het volgende:
Leuk topic.

Knoflook meekoken met de piepers? Heb ik nog nooit gezien.
Als je verse knoflook hebt, zit er meestal nog een stuk stengel aan.

Die moet je er toch afsnijden om de bol te openen. In de stengel zit ook smaak, snij ik in stukken van halve cm en kook ik regelmatig mee met m'n aardappelen. Als ik het heb natuurlijk.

Een vleug van knoflook, niet te sterk maar je proeft het duidelijk. Heerlijk als je puree gaat maken.
Amadonderdag 19 juli 2018 @ 23:10
quote:
0s.gif Op donderdag 19 juli 2018 19:05 schreef Sigaartje het volgende:
Volgende keer als het minder warm is, ga ik eens een keer andijviestamppot maken. Erg lekker!
Stamppot rauwe andijvie met spekjes en een gehaktbal. O+
Red_85donderdag 19 juli 2018 @ 23:12
quote:
2s.gif Op donderdag 19 juli 2018 23:10 schreef Amarantha het volgende:

[..]

Stamppot rauwe andijvie met spekjes en een gehaktbal. O+
Fit for a king.
DeHoveniervrijdag 20 juli 2018 @ 15:03
quote:
2s.gif Op donderdag 19 juli 2018 23:10 schreef Amarantha het volgende:

[..]

Stamppot rauwe andijvie met spekjes en een gehaktbal. O+
_O_

En gesmolten kaas :9
Black_Baronvrijdag 20 juli 2018 @ 15:14
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 juli 2018 15:03 schreef DeHovenier het volgende:

[..]

_O_

En gesmolten kaas :9
Yes! :*
RobinOokzaterdag 21 juli 2018 @ 15:27
quote:
0s.gif Op donderdag 19 juli 2018 19:05 schreef Sigaartje het volgende:
Volgende keer als het minder warm is, ga ik eens een keer andijviestamppot maken. Erg lekker!
Met wat erbij?
Zullen we deze keer eens allemaal onze aanmerkingen en tips vooraf geven ipv achteraf of ga je toch liever je eigen gang?
Sigaartjezaterdag 21 juli 2018 @ 15:56
Vooraf is prima hoor.
Reageer later wel, zit nu in de bios
ChildoftheStarszaterdag 21 juli 2018 @ 18:14
Leuk topic! Ga ik volgen
Skeletor.vrijdag 27 juli 2018 @ 00:43
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 17:12 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Ik heb van mijn moeder geleerd: met gehaktballen maak je geen jus. :N
Dat heb ik ook geleerd! Oost-Europeanen maken zeker geen gehaktballen met jus.
Sicstusvrijdag 27 juli 2018 @ 10:54
quote:
1s.gif Op vrijdag 27 juli 2018 00:43 schreef Skeletor. het volgende:

[..]

Dat heb ik ook geleerd! Oost-Europeanen maken zeker geen gehaktballen met jus.
Ik wel :Y