abonnement bol.com Unibet Coolblue
  Moderator dinsdag 17 juli 2018 @ 09:02:08 #1
8781 crew  Frutsel
pi_180529980


quote:
Mini-tsunami op Mallorca en Menorca

MALLORCA - Een vloedgolf van zo’n 1,5 meter overspoelde maandag de stranden op vakantie-eiland Mallorca en het nabijgelegen Menorca.

Dat melden verschillende buitenlandse media. Het bizarre weerverschijnsel had ook gevolgen voor vakantieresorts op Mallorca. Bars en terrassen aan de kust werden overspoeld met zeewater ook boulevards en wegen langs het strand staan blank.

De wegen in Alcudia in het noorden van Mallorca staan onder water.
quote:
Mini-tsunami bij Menorca en Mallorca

PALMA – De eilanden Menorca en Mallorca hebben maandag te maken gehad met de gevolgen van een zogenaamde “rissaga”, ofwel een mini-tsunami die regelmatig voorkomt bij de Balearen. Het was deze zondagnacht en maandagmorgen weer zover in de haven van Ciutadella op het eiland Menorca, niet alleen in de haven maar ook in Cala en Blanes, Platja Gran en Sa Caleta. Ook op Mallorca had men te maken met de Spaanse tsunami.

Het komt bij Menorca en in mindere mate ook op andere plaatsen aan de Middellandse Zee regelmatig voor dat men te maken heeft met de “rissaga”. Tussen middernacht en 12 uur ‘s-middags (of andersom) kan het zeepeil met 80 tot 100 centimeter stijgen waardoor boten in de havens omhoog geduwd worden en straten nabij de havens blank kunnen komen te staan. De “rissaga” is een fenomeen wat meerdere keren per jaar kan voorkomen bij de Balearen eilanden.

Dit keer vond de “rissaga” zondagnacht en maandagmorgen plaats waarbij het water zich eerst terugtrok zeeinwaarts om daarna terug te stromen landinwaarts en er straten blank stonden en het waterpeil met 1,5 meter steeg. Dat gebeurde opnieuw in de haven van de stad Ciutadella op Menorca maar ook in de baai Cala de Blanes, bij het Platja Gran, Sa Caleta en Santandria.

De grootste waarneming vond plaats in de haven van Ciutadella waar om 7 uur maandagmorgen het waterpeil met 1,5 meter steeg. In de Cala de Blanes raakte de chiringuito Piratas licht beschadigd en werden strandstoelen en parasols meters meegesleurd door het stijgende zeewater.

Het eiland Mallorca had dit keer echter ook te maken met de “rissaga” waarbij het waterpeil flink steeg in de haven van Port d’Alcudia waar straten, stoepen en terrassen blank stonden en het verkeer werd gehinderd.

Wat is de rissaga
De rissaga (In het Catalaans) is een fenomeen wat beïnvloed wordt door het weer maar wel het waterpeil tot wel 4 meter laat stijgen. Deze water stijgingen kunnen ook plaatsvinden in inhammen, baaien en nabij stranden waarbij soms de zee een strand opslokt. Mocht dat overdag gebeuren dan moeten strandgangers soms vluchten voor het stijgende water.

“Rissagas” ontstaan door verschillende meteorologische omstandigheden die samen de stijging van het waterpeil kunnen veroorzaken. Meestal heeft het te maken met sterke winden in de troposfeer en warme lucht op lagere niveaus van de atmosfeer en zwak tot matig laag aan de grond.

In korte tijd stijgt en daalt de zeespiegel maar wanneer dit intens is kunnen er overstromingen plaatsvinden en kunnen zelfs boten verwoest en de havenstructuur aangetast worden.

De laatste grote “rissage” van de afgelopen 20 jaar vond plaats op 15 juni 2006 toen er stijgingen van het waterpeil plaatsvonden tot wel 4 meter waardoor veel schade werd aangericht maar er gelukkig geen gewonden vielen. In 2006 waren de weersomstandigheden dusdanig dat er samen met bovenstaande verschijnselen ook nog een storm plaatsvond waardoor de atmosferische druk zeer hoog was.
Door de sterke stroming braken de touwen van een historische zeilboot in de haven van Mallorca. De boot en de bemanning moesten worden teruggeloodst naar de haven omdat de boot dreigde af te drijven naar zee, zo meldt Mirror.

Er waren geen meldingen van gewonden. De ’rissaga’ zoals het weerfenomeen wordt genoemd in het Catalaans Spaans - deed zich voor toen de stranden grotendeels leeg waren.

„Ik heb nog nooit zo’n ’rissaga’ gezien in de baai van Alcúdia”, vertelt Martí Fuster, eigenaar van een vissersboot tegenover Mirror. „Het water in de haven zakte plotseling ruim een meter en kwam vervolgens terug om de kust te laten overstromen”, aldus Fuster.[/q]
  Moderator dinsdag 17 juli 2018 @ 09:02:31 #2
8781 crew  Frutsel
pi_180531194
Ik geloof dat je je wel ff de tering schrikt.

Ook jammer dat het zout water is, anders hadden de bloemen en planten er nog iets aan gehad.
Weggegaan en opgerot
  User die overal opduikt 2022 dinsdag 17 juli 2018 @ 10:30:02 #4
186611 Haags
pi_180531259
Tof!
Zonder wrijving geen glans
pi_180544750
Duitse toerist omgekomen door 'mini-tsunami' op Mallorca

Op het Spaanse eiland Mallorca is een Duitse toerist van 52 om het leven gekomen door een hoge golf die Mallorca en Menorca gisteren trof. De golf van anderhalve meter hoog, die ook wel een 'mini-tsunami' werd genoemd, kwam gisteren bij de twee eilanden aan land. Daardoor liepen straten, stranden en terrassen onder.

De Duitse toerist was met zijn vrouw en achtjarige tweeling op vakantie op Mallorca, melden media in Spanje. De man zou met zijn gezin langs de kust zijn gelopen toen de golf hem en zijn kinderen trof.

De moeder kon een van de kinderen redden, de vader en het andere kind werden de zee in getrokken. Bewoners hebben de twee met een kano uit het water gehaald, maar de hulp kwam voor de vader te laat. Naar de doodsoorzaak van de man wordt nog onderzoek gedaan.

https://nos.nl/artikel/22(...)ami-op-mallorca.html
  Moderator woensdag 18 juli 2018 @ 10:33:57 #6
8781 crew  Frutsel
pi_180553573
quote:
Meteorological tsunamis or meteotsunamis are rare but hazardous long ocean waves, which have the same frequencies and spatial scales as tsunami waves.

However, they are not related to seismic activity, volcanic explosions or submarine landslides, but to atmospheric forcing: pressure jumps, atmospheric gravity waves, frontal passages, squalls, etc.



Illustration of the meteotsunami generation processes. Numerous atmospheric gravity waves (represented by bubbles) are generated at the interface of unstable and stable atmospheric layer at places of strong wind shear. Air pressure change (a surface manifestation of atmospheric gravity waves) generates long-ocean waves which can be amplified through several processes: (1) Proudman resonance (due to matching of long-ocean waves speed and speed of atmospheric gravity wave); (2) shelf amplification (due to shoaling); and (3) harbour resonance (due to matching of frequency of incoming long-ocean waves and harbour eigenfrequencies). Incoming ocean waves can be amplified more than 100 times before hitting the coast as a destructive meteotsunami (figure taken from ¦epić et al., 2015).
  Moderator donderdag 20 juni 2019 @ 09:11:18 #7
8781 crew  Frutsel
pi_187515939
anddd...they did it again... O+

quote:
Zee stijgt 80 cm bij Menorca vanwege mini-tsunami

MENORCA – Het eiland Menorca heeft vrijdag te maken gehad met de gevolgen van een zogenaamde ‘rissaga’, ofwel een mini-tsunami, iets dat regelmatig voorkomt bij de Balearen. Er werd in de Spaanse kranten gesproken over het gevaar van de ‘meteotsunami’ en de Middellandse Zeekust. Maar feit is dat alleen het eiland Menorca te maken heeft gehad met het stijgende water.

Vrijdagmorgen steeg het water in de haven van de stad Ciutadella met zo’n 79 cm vanwege de ‘rissaga’ ofwel ‘meteotsunami’. De hoge luchtvochtigheidsgraad, de oostelijke wind en de bewolkte hemel waren de dominante meteorologische omstandigheden van deze vrijdag en de oorzaak van de mini-tsunami.

Daarnaast was er ook sprake van modderregen (regen met Afrikaans zand/modder). De Spaanse weerdienst Aemet had al gewaarschuwd voor de mogelijke ‘rissaga’ en heeft tot vrijdagmiddag een geel weeralarm aangehouden. Er was gelukkig geen schade.

Het komt bij Menorca en in mindere mate ook op andere plaatsen aan de Middellandse Zee regelmatig voor dat men te maken heeft met de ‘rissaga’. Tussen middernacht en 12 uur ‘s middags (of andersom) kan het zeepeil met 80 tot 100 cm stijgen waardoor boten in de havens omhoog geduwd worden en straten nabij de havens blank komen te staan.

Wat is de rissaga
De rissaga (In het Catalaans) is een fenomeen dat beïnvloed wordt door het weer en het waterpeil tot wel 4 meter laat stijgen. Deze water stijgingen kunnen ook plaatsvinden in inhammen, baaien en nabij stranden waarbij soms de zee een strand opslokt. Mocht dat overdag gebeuren dan moeten strandgangers soms vluchten voor het stijgende water.

‘Rissagas’ ontstaan door verschillende meteorologische omstandigheden die samen de stijging van het waterpeil kunnen veroorzaken. Meestal heeft het te maken met sterke winden in de troposfeer en warme lucht op lagere niveaus van de atmosfeer en zwak tot matig laag aan de grond.

In korte tijd stijgt en daalt de zeespiegel maar wanneer dit intens is kunnen er overstromingen plaatsvinden en kunnen zelfs boten verwoest en de havenstructuur aangetast worden.
pi_187544860
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 10:33 schreef Frutsel het volgende:

[..]

Thanks, vond de uitleg in de OP niet erg verhelderend. Beetje niveau Helga van Leur die uitlegt hoe onweer werkt.
What Would Goku Do
  User die overal opduikt 2022 zondag 23 juni 2019 @ 10:12:32 #9
186611 Haags
pi_187561170
Ik blijf dit tof vinden , mits geen slachtoffers of ander persoonlijk leed. :{
Zonder wrijving geen glans
  Jaap van Dissel-award 2022 maandag 24 juni 2019 @ 11:25:37 #10
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_187577668
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')