abonnement Unibet Coolblue
  donderdag 12 juli 2018 @ 17:34:09 #1
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_180427642
quote:
Alle nieuwe koopwoningen die al in de pijplijn zitten tot en met 2024 mogen nog gebouwd worden. Dat zijn er in totaal 12.500. Maar daarna is er alleen nog plek voor sociale woningbouw en huizen met een middenhuur tot 1100 euro per maand. Amsterdam wil elk jaar gemiddeld 7500 nieuwe woningen bouwen. Volgens de verdeling moet 40 procent daarvan sociale woningbouw zijn, 40 procent middenhuur en 20 procent koopwoningen. De vraag is of voor al die huizen voldoende financiers zijn te vinden.

Pensioenfondsen haken nu al af om geld te steken in sociale woningen in de hoofdstad. Ze hebben nauwelijks tot geen belangstelling, omdat de rendementen daarvan te laag zijn. „De hoofdstad moet inzien dat er grenzen zijn aan het tegen de markt inbouwen”, zegt Jan Fokkema, directeur van de Neprom, een vereniging die tussen overheden, aannemers en vastgoedontwikkelaars in zit. ,Een pensioenfonds moet een bepaald rendement maken. De hoofdstad loopt dus het risico dat de woonproductie inzakt omdat het niet financierbaar is.” „Voor mensen die een dure koopwoning willen kopen komen er genoeg woningen op de markt”, zegt wethouder Laurens Ivens van Wonen. „Nu zetten we in op sociale woningbouw en middenhuur.”

Wat de gemeente volgens Fokkema moet doen is ruimte creëren voor de bouw van goedkope koopwoningen. ,,Heel veel mensen met een kleine beurs willen doorstromen naar een koopwoning. Voor die mensen is geen ruimte in Amsterdam. Deze groep zou de hoofdstad moeten verleiden ons een sociale woning achter te laten voor mensen die het echt nodig hebben.” VVD-raadslid Naoum Néhmé reageert onthutst. „Het is schokkend dat dit college ervoor kiest om nul koopwoningen bij te bouwen tot 2025. Doorstromers, starters en gezinnen zijn daarvan de dupe. Deze woningplannen zijn simpelweg slecht voor Amsterdammers.”
https://www.telegraaf.nl/(...)-nieuwe-koopwoningen
Wordt vervolgd.
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
  donderdag 12 juli 2018 @ 17:46:51 #2
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_180427998
VEM2012:
quote:
Ik ga nergens aan voorbij. Er moet gebouwd worden. Maar waar anderen wel aan voorbij gaan is dat we ook hele gebieden hebben waar geen hond meer wil wonen. Je kan als maatschappij wel verwonderd gaan kijken naar het gevolg dat iedereen naar de grote steden trekt, maar een beetje zelfreflectie mag ook wel. Het zijn keuzes die gemaakt worden.
Wiens keuzes bedoel je? Van burgers, van bedrijfsleven? Hoe wil je daar verandering in brengen?

Mensen stimuleren om hun heil te zoeken buiten de stad, daar zie ik het nut wel van in. Maar hoe ver ga je daarin? Moet je iemand met carrière en sociaal leven in de Randstad richting krimpregioʼs duwen (Limburgse Mijnregio, Oost-Groningen, Achterhoek)?
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')