abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  zaterdag 7 juli 2018 @ 14:15:58 #1
94257 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_180306736
registreer om deze reclame te verbergen
'Historisch' zware regen in Japan: doden en 1,6 miljoen mensen gevacueerd

In het westen en midden van Japan zijn bij zware overstromingen ten minste 47 mensen om het leven gekomen. Vijf slachtoffers liggen in coma en tientallen mensen worden vermist. Naar verwachting zal het uiteindelijke dodental veel hoger uitvallen.

Ruim 1,6 miljoen mensen zijn gevacueerd. Nog eens meer dan 3 miljoen mensen hebben het advies gekregen om ook een veilig heenkomen te zoeken.

De overstromingen zijn het gevolg van zware regenval, die door de Japanse meteorologische dienst wordt omschreven als 'historisch'. Er wordt gewaarschuwd voor aardverschuivingen, stijgend waterpeil in de rivieren en harde wind.

Modderlawines, gebroken dam
De schade is enorm, meldt correspondent Kjeld Duits vanuit Tokio. "In heel West-Japan zijn wegen gedeeltelijk weggevaagd, of ze zijn bedolven onder modderlawines. Spoorwegverbindingen zijn verbroken. Tientallen rivieren zijn buiten hun oevers getreden. Er is ten minste een dam gebroken en een groot deel van de stad Kurashiki, nabij Hiroshima, staat geheel onder water."

Morgen gaat het naar verwachting opnieuw regenen in gebieden waar het al veel geregend heeft. Op het eiland Shikoku is het afgelopen etmaal ruim 58 centimeter regen gevallen.

Er zijn bijna 50.000 hulpverleners ingezet van politie, brandweer en leger. Ze zijn vanwege de slechte staat van de wegen goeddeels aangewezen op boten en helikopters waardoor de reddingsoperatie moeizaam verlopen.

In Japan worden vooral landelijke gebieden elk jaar getroffen door zware regenval en overstromingen, die meestal slachtoffers eisen.

https://nos.nl/artikel/22(...)sen-geevacueerd.html
  zaterdag 7 juli 2018 @ 14:19:57 #2
94257 aloa
Steeds harder, steeds sneller
  zaterdag 7 juli 2018 @ 14:30:14 #3
94257 aloa
Steeds harder, steeds sneller
  zaterdag 7 juli 2018 @ 23:15:41 #4
94257 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_180321865
registreer om deze reclame te verbergen
Meer dan vijftig doden door noodweer Japan


Door extreem noodweer in het zuidwesten van Japan zijn al circa vijftig mensen om het leven gekomen. Een zelfde aantal wordt nog steeds vermist. Sinds donderdag stortregent het en volgens de weersverwachtingen houdt de regen nog aan.
Zeker 1,6 miljoen mensen moesten worden gevacueerd uit vrees voor overstromingen en aardverschuivingen. De rampenbestrijdingsdienst heeft nog eens 3,1 miljoen mensen geadviseerd om het gebied te verlaten.

De meteorologische dienst van Japan sprak van historische regenval. Ook waarschuwde de dienst vier prefecturen op Honshu, het hoofdeiland van Japan, voor het gevaarlijke weer en drong aan waakzaam te zijn voor aardverschuivingen, stijgend rivierwater en harde wind. De dienst verwacht zondag nog meer regen.

Rond de 48.000 hulpverleners zijn ingezet om te helpen zoeken naar vermisten. Zeker vijfhonderd huizen zijn beschadigd door de zware regens en ongeveer veertig mensen zijn gewond geraakt. In Motoyama, een stad op het eiland Shikoku, viel 583 millimeter regen in 24 uur.

https://www.nu.nl/buitenl(...)-noodweer-japan.html
  zondag 8 juli 2018 @ 12:51:07 #5
94257 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_180329998
Slecht weer Japan houdt aan, dodental blijft stijgen

Het dodental door overstromingen na zware regenval in Japan is opgelopen tot zeker 65. Daar zal het waarschijnlijk niet bij blijven: vier zwaargewonden zijn er slecht aan toe en er worden nog tientallen mensen vermist. Sinds donderdag heeft het in het zuidwesten van Japan gestortregend. Vandaag was het opnieuw nat, zij het minder dan de afgelopen week.

Volgens de Japanse meteorologische dienst breekt de regenval records. Zo is op het eiland Shikoku in drie uur tijd 26,3 centimeter regen gevallen. Nog nooit eerder viel in Japan in korte tijd zo veel regen. Er wordt gewaarschuwd voor "extreem gevaarlijke situaties".

Race tegen de klok
Honderden huizen zijn door de overstromingen verwoest. Sommige bewoners vluchten het dak van hun huis op en proberen de aandacht te trekken van de reddingshelikopters die overvliegen. Premier Abe zegt dat de tienduizenden reddingswerkers hun uiterste best doen, maar dat het een race tegen de klok is.

Dodental van de overstromingen Japan loopt op
Tientallen rivieren zijn buiten hun oevers getreden, wegen en spoorwegverbindingen zijn weggevaagd, ten minste een dam is gebroken en een groot deel van de stad Kurashiki, bij Hiroshima, staat onder water. Het gebied rond Hiroshima is bijzonder zwaar getroffen: alleen al hier zijn 27 doden en 21 vermisten gemeld.

Inmiddels zijn 1,6 miljoen mensen gevacueerd. Nog eens 3,6 miljoen mensen hebben het advies gekregen om ook een veilig heenkomen te zoeken. In verschillende plaatsen wordt gewaarschuwd voor aardverschuivingen, stijgend waterpeil in de rivieren en harde wind.

https://nos.nl/artikel/22(...)-blijft-stijgen.html
  maandag 9 juli 2018 @ 18:24:50 #6
94257 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_180359684
Dodental opgelopen naar 109.

quote:
Het dodental van de grote overstromingen en aardverschuivingen in Japan is opgelopen tot zeker 109. Nog eens 79 mensen zijn vermist. De overstromingen zijn de zwaarste in Japan sinds 1983, toen als gevolg van zware regenval 117 mensen om het leven kwamen.

Reddingswerkers zoeken in de modder en puin naar overlevenden van de natuurramp, maar de kans is groot dat het dodental verder zal oplopen. De Japanse premier Abe heeft zijn bezoeken deze week aan Belgi, Frankrijk, Saudi-Arabi en Egypte geannuleerd vanwege de natuurramp.

"Japan is goed voorbereid op aardbevingen, tsunami's en overstromingen, maar de afgelopen dagen waren extreem", zegt correspondent Kjeld Duits in het NOS Radio 1 Journaal. "Er is drie of vier dagen lang 400 millimeter per dag gevallen. Daar kun je niet tegenop."

Het dichtbevolkte land bestaat grotendeels uit onherbergzaam gebied, waardoor veel mensen op kwetsbare plekken wonen. "De meeste mensen wonen op een smalle strook, ingeklemd tussen bergen en de zee", zegt Duits. "De regen die in de bergen valt, komt razendsnel in bewoonde gebieden. Dat kan heel snel, heel erg misgaan."

De mensen die aan voet van de berg woonden, werden overvallen door aardverschuivingen. "Maar dat woord doet totaal geen recht aan wat er plaatsvond: de grond raakte z verzadigd dat hele berghellingen met rotsblokken en bomen als modderlawines naar beneden raasden", beschrijft Duits. "Van huizen is niets meer over en wegen zijn vernietigd. Asfalt ziet eruit als ijsschotsen en er liggen rotsblokken op de weg van 2 meter hoog."

In de zwaargetroffen stad Kurashiki, was er een ander probleem. Daar stroomt de Oda-rivier over in de veel grotere Takahashi. Maar de Takahashi stond door de regenval zo hoog dat het water van de Oda niet konden worden opgenomen. "Door de enorme druk brak de dam van de Oda op drie plaatsen. Binnen enkele uren stonden 5000 woningen, soms tot aan het dak, onder water."

De meeste schade is ontstaan langs rivieren en aan de voet van bergen. De meer dan 3 miljoen mensen die zijn gevacueerd, zijn opgevangen in scholen en buurthuizen in onder meer Kurashiki en Hiroshima.

Problemen nog niet voorbij
Hoewel het niet meer regent, zijn de problemen allesbehalve voorbij, zegt Duits. "De hoogste alarmfase, die gold in 11 van de 47 prefecturen, is gisteren opgeheven. Vandaag zijn er nog maar twee gebieden waar waarschuwingen gelden. De zon schijnt, maar dat schept weer nieuwe problemen: het is in het rampgebied tussen de 30 en 35 graden met een enorm hoge luchtvochtigheid."

De angst bestaat dan ook dat de hitte voor nog meer slachtoffers gaat zorgen. "Het is heel zwaar voor hulpverleners en getroffen bewoners. Vooral omdat op veel plekken nog geen water en elektriciteit is."

https://nos.nl/artikel/22(...)og-niet-voorbij.html
pi_180361327
registreer om deze reclame te verbergen
Dodental inmiddels op 124.
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
  woensdag 11 juli 2018 @ 10:22:47 #8
94257 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_180393847
Schade natuurramp Japan op zelfde niveau als na tsunami 2011

Nu de omvang van de ravage door de natuurramp in Japan steeds duidelijker wordt, is het de vraag hoe het zo mis kon gaan. De extreme weersomstandigheden en de kwetsbare ligging van veel dichtbevolkte gebieden zijn logische oorzaken, maar mogelijk hebben ook menselijke fouten een rol gespeeld.

"Sinds gisteren is hier de discussie dat mensen waarschuwingen hebben genegeerd", zegt correspondent Kjeld Duits in het NOS Radio 1 Journaal. "Een reden daarvoor is dat mensen z vaak worden gewaarschuwd zonder dat er iets aan de hand is, dat velen de waarschuwingen niet meer serieus nemen." In Japan worden vanwege mogelijke regenval en aardverschuivingen regelmatig waarschuwingen afgegeven.

Ook is het Japanse alarmfasesysteem bij natuurrampen onduidelijk, zegt Duits. "Het hoogste niveau is duidelijk: extreem noodweer, onmiddellijk evacueren. Maar het eerste niveau is: bereid je voor op evacuatie. Niemand hier weet wat dat betekent."

De zoektocht naar overlevenden gaat door, maar dat is een moeizame operatie. "Veel plekken zijn bedolven onder een laag opgedroogde modder, de zoektocht kan weken duren", zegt Duits. "Er zijn ook veel plekken gesoleerd geraakt. Daar zijn vermoedelijk nog overlevenden, maar waarschijnlijk ook meer doden. De stad Kure, met ruim 220.000 inwoners, is volledig afgesloten van de buitenwereld."

Het dodental van de natuurramp werd vanochtend bijgesteld naar 176. Tientallen mensen zijn nog vermist en miljoenen zijn gevacueerd. "Gezien de enorme omvang van het rampgebied, ongeveer 4,5 keer Nederland, en de hoeveelheid regen en schade, kun je zeggen dat het aantal slachtoffers nog veel hoger had kunnen zijn", zegt Duits. De extreme regenval van vorige week veroorzaakte grote overstromingen, aardverschuivingen en modderstromen.

Schade
Het is nog te vroeg voor een schatting van de totale schade. "De eerste overstromingen begonnen een week geleden, maar dit is zo'n enorme ramp dat er nog geen officieel overzicht is."

Wel zijn er voorlopige cijfers: 18.000 huizen in 31 van 47 prefecturen werden getroffen. Een kwart miljoen woningen in twaalf prefecturen hebben nog geen stromend water. Veel snelwegen zijn beschadigd, de productie in fabrieken ligt stil en soms zijn hele bruggen weggespoeld.

Volgens een Japanse hoogleraar aan het onderzoeksinstituut voor rampenpreventie ligt de schade op hetzelfde niveau als na de tsunami van 2011. Die tsunami veroorzaakte de kernramp bij Fukushima. 19.000 mensen kwamen toen om het leven.

Door de Japanse regering is 3,2 miljard euro vrijgemaakt voor de wederopbouw. "Maar dat bedrag zal ongetwijfeld flink moeten stijgen", voorspelt Duits.

Veel plekken levensgevaarlijk
Officieel is het regenseizoen voorbij, maar nog steeds is de situatie op veel plekken levensgevaarlijk. "In Hiroshima werd gisteren een wijk verrast door een modderstroom, terwijl het prachtig weer was. 25.000 mensen moesten worden gevacueerd."

Ook in Fukuyama is vandaag een evacuatie afgekondigd. "Een dam bij een reservoir dreigt te breken. Het blijft voorlopig oppassen in het Japanse rampgebied."

https://nos.nl/artikel/22(...)na-tsunami-2011.html
  zondag 15 juli 2018 @ 22:23:47 #9
233102 cherrycoke
This picture disturbs me
pi_180502428
https://www.ad.nl/buitenland/doden-door-hittegolf-japan~aad2e901/

ongelofelijk of niet eerst verzuipen en dan heeeet
🚂🚂🚂🚂🚂🚂🚂🚂🚂🚂🚂🚂🚂
pi_180576752
quote:
Tienduizenden Japanners nog zonder stromend water na noodweer

Ongeveer 55.000 huishoudens in het westen van Japan zitten nog zonder stromend water als gevolg van de extreme regenval eerder deze maand.
De Japanse omroep NHK meldt dat ook nog 4.669 mensen in opvangcentra verblijven,

In het begin van juli regende het ruim een maand enorm hard, wat zorgde voor overstromingen en aardverschuivingen. Het dodental van het noodweer is opgelopen naar 216. Vijftien mensen worden nog vermist.

Het leger en lokale overheden delen water uit in gebieden waar de watervoorziening nog moet worden hersteld.

Hevige regenval Japan

In het gebied dat het zwaarst getroffen werd door het noodweer, heerst nu een hittegolf die al meer dan een week duurt. Al meer dan 24 mensen kwamen om het leven door de hitte.

Het warme weer zorgt ervoor dat het moeilijker is om alles te herstellen dat kapot is gegaan tijdens de hevige regen. Mensen zitten daardoor mogelijk nog weken zonder stroom en water.

In de grote steden Tokyo, Kyoto en Osaka wordt het 35 graden, op sommige plaatsen stijgt het kwik tot boven de 40 graden.

Japan heeft vaker te maken met hoge temperaturen, maar dan in augustus. Het is uitzonderlijk dat de temperaturen in juli al zo hoog zijn. Daarnaast is de luchtvochtigheid enorm hoog, doordat het land omring wordt door de zee.
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')