FOK!forum / Lifestyle / frituren in een pan, wat zijn de risico's?
fespozaterdag 7 juli 2018 @ 00:33
ik heb vandaag voor het eerst gefrituurd (Vlammentjes) in een pan.
mijn grootste angst was echter om een vlam in de pan te krijgen dus ik heb geen risico genomen en ik denk dat mijn olie lager was de dan 175 graden.

nu ben ik erg benieuwd hoe snel je olie zal ontbranden, in dit geval zonnebloem olie.

moet je de olie dan voor een zeer lange tijd op hoog vuur hebben ontstaan en zie je dat aankomen door dat de olie eerst heel lang begint te walmen?
en zal er een steekvlam ontstaan in de hele keuken of krijg je alleen een vuurtje in je pan?
Anthonie1zaterdag 7 juli 2018 @ 00:34
Dat je er uit komt te zien als een aangebrande Volendammer...
fespozaterdag 7 juli 2018 @ 00:36
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 juli 2018 00:34 schreef Anthonie1 het volgende:
Dat je er uit komt te zien als een aangebrande Volendammer...
ik stond ook peentjes te zweten achter het fornuis, maar de Vlammentjes waren te verleidelijk om ze niet te frituren.
Kemestryzaterdag 7 juli 2018 @ 00:37
Het gevaar komt pas bij dingen erin en eruit halen.
fespozaterdag 7 juli 2018 @ 00:38
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 juli 2018 00:37 schreef Kemestry het volgende:
Het gevaar komt pas bij dingen erin en eruit halen.
beide keren heb ik het vuur uitgezet.
mailyzaterdag 7 juli 2018 @ 00:46
Jij had vlammentjes in de pan.
#ANONIEMzaterdag 7 juli 2018 @ 00:46
Gewoon een deksel binnen handbereik er bij leggen, dan kun je die vlam in de pan meteen stoppen.

Niet in paniek raken is belangrijk, dus gewoon rustig die deksel (van je af) er op leggen. Dan kan je weinig gebeuren.

En nooit water natuurlijk, maar ik neem aan dat dat overbodig is om te zeggen.
ABombalizaterdag 7 juli 2018 @ 00:53
Doe ik al 10 jaar, er is nog nooit iets gebeurd. Kijk alleen uit met vochtige snacks die je er in gooit. Als er bijvoorbeeld nog een stukje ijs er aan vastzit, dan kan het hard gaat spetteren.

Neem wel een hoge pan, dus geen koekenpan ofzo, iets waar het vuur niet bij kan
Lienekienzaterdag 7 juli 2018 @ 00:53
Vlam in de pan krijg je als je hete olie over de rand gaat, dus gewoon oppassen met de hoeveelheid olie in je pan.
fespozaterdag 7 juli 2018 @ 00:54
quote:
1s.gif Op zaterdag 7 juli 2018 00:53 schreef Lienekien het volgende:
Vlam in de pan krijg je als je hete olie over de rand gaat, dus gewoon oppassen met de hoeveelheid olie in je pan.
toch ook als je de olie te heet laat worden?
Karig_Hutjezaterdag 7 juli 2018 @ 00:54
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 juli 2018 00:34 schreef Anthonie1 het volgende:
Dat je er uit komt te zien als een aangebrande Volendammer...
Mongool gespot.
Lienekienzaterdag 7 juli 2018 @ 00:55
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 juli 2018 00:54 schreef fespo het volgende:

[..]

toch ook als je de olie te heet laat worden?
Dat gebeurt niet zo gauw.
fespozaterdag 7 juli 2018 @ 00:55
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 juli 2018 00:46 schreef Fokker89 het volgende:
Gewoon een deksel binnen handbereik er bij leggen, dan kun je die vlam in de pan meteen stoppen.

Niet in paniek raken is belangrijk, dus gewoon rustig die deksel (van je af) er op leggen. Dan kan je weinig gebeuren.

En nooit water natuurlijk, maar ik neem aan dat dat overbodig is om te zeggen.
ik zat al te denken om de deksel er al op te hebben tijdens het frituren, is dat een goed idee?
Anthonie1zaterdag 7 juli 2018 @ 00:56
quote:
13s.gif Op zaterdag 7 juli 2018 00:54 schreef Karig_Hutje het volgende:

[..]

Mongool gespot.
Zo'n Volendammer ziet er vooral Mongolisch uit. Maar wat je wil.
Karig_Hutjezaterdag 7 juli 2018 @ 00:57
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 juli 2018 00:56 schreef Anthonie1 het volgende:

[..]

Zo'n Volendammer ziet er vooral Mongolisch uit. Maar wat je wil.
Manmanman.
#ANONIEMzaterdag 7 juli 2018 @ 00:57
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 juli 2018 00:55 schreef fespo het volgende:

[..]

ik zat al te denken om de deksel er al op te hebben tijdens het frituren, is dat een goed idee?
Nee, dan krijg je condens, dus water.

Als het echt gaat spetteren is het vuur te heet, of zit er inderdaad te veel vocht of ijs aan.
Lienekienzaterdag 7 juli 2018 @ 00:57
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 juli 2018 00:55 schreef fespo het volgende:

[..]

ik zat al te denken om de deksel er al op te hebben tijdens het frituren, is dat een goed idee?
Nee.
Karig_Hutjezaterdag 7 juli 2018 @ 01:10
quote:
1s.gif Op zaterdag 7 juli 2018 01:09 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Je reactie sloeg gewoon nergens op.
Jawel. Geen water op olie gooien. Maar nogmaals dat was voor mij een normale reactie en was goed bedoelt. Doe eens normaal.
Lienekienzaterdag 7 juli 2018 @ 01:13
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 juli 2018 01:10 schreef Karig_Hutje het volgende:

[..]

Jawel. Geen water op olie gooien. Maar nogmaals dat was voor mij een normale reactie en was goed bedoelt. Doe eens normaal.
Het ging niet over water op olie gooien. Dat je dat niet moet doen was al benoemd. Als TS vervolgens vraagt of de deksel op de pan doen gedurende het frituren moet je dan niet ineens als een halve grap gaan suggereren dat er water op gooien een optie zou zijn.
Haagszaterdag 7 juli 2018 @ 01:17
Doe eens niet
leolinedancezaterdag 7 juli 2018 @ 01:23
Frituur bitchfight!
tjoptjopzaterdag 7 juli 2018 @ 13:13
Ik heb ook een pan

- Niet teveel vet zodat je niet het risico loopt dat het gaat overstromen
- Zorg dat de pan goed staat en niet van het fornuis af kan vallen.
- thermometer gebruiken
- er bij blijven. Niet de pan aanzetten en weer verder gamen oid
- Zodra je de friet erin gedaan hebt gas flink stoken om het afkoelende vet snel weer op temperatuur te krijgen. Anders krijg je slappe met vet volgezogen friet.
Farenjizaterdag 7 juli 2018 @ 13:35
Ik doe het ook en het belangrijkste is idd dat je erbij blijft, en idealiter een thermometer hebt om de temp niet te hoog te laten oplopen. Als je die niet hebt kun je ook een klein stukje brood gebruiken om de temp te checken. Als dat blijft drijven en redelijk snel lichtbruin kleurt is de temp goed. Verder oppassen met water, alles goed drogen/droogdeppen voordat het erin gaat, altijd een groot genoeg deksel erbij hebben voor noodgevallen en niet vergeten om het vuur uit te zetten voordat je op de bank in slaap valt.
FlippingCoinzaterdag 7 juli 2018 @ 13:45
quote:
13s.gif Op zaterdag 7 juli 2018 00:57 schreef Karig_Hutje het volgende:

[..]

Manmanman.
Zulke mensen kan je beter gewoon negeren, op reacties gaan ze zich zitten afrukken.
nogeenoudebekendezaterdag 7 juli 2018 @ 13:51
Ik zie het nut niet van klooien met een pan, voor 20 euro heb je al een frituurpan waarbij het enige gevaar de lompigheid van de gebruiker is. Plus je kan hem naar buiten flikkeren zodat je huis niet naar Friet van Piet stinkt.
ABombalizaterdag 7 juli 2018 @ 13:54
quote:
14s.gif Op zaterdag 7 juli 2018 13:51 schreef nogeenoudebekende het volgende:
Ik zie het nut niet van klooien met een pan, voor 20 euro heb je al een frituurpan waarbij het enige gevaar de lompigheid van de gebruiker is. Plus je kan hem naar buiten flikkeren zodat je huis niet naar Friet van Piet stinkt.
Idd gewoon even naar de Kijkshop ofzo
leolinedancezaterdag 7 juli 2018 @ 14:10
quote:
1s.gif Op zaterdag 7 juli 2018 13:54 schreef ABombali het volgende:

[..]

Idd gewoon even naar de Kijkshop ofzo
Succes daarmee
marzmanzaterdag 7 juli 2018 @ 16:10
Wij doen het zo vaak, mijn ouders hadden vroeger ook zo'n gietijzeren frietpan die je op het vuur moet zetten. Dat is ook niet zo heel veel verschillend. Voordeel van een gewone pan is dat je maar een beetje vet nodig hebt en dit ook weer snel kunt verversen.
NewBalancezaterdag 7 juli 2018 @ 22:06
Opletten na het frituren dat er geen kinderen bij de hete pan kunnen. Was een angst vroeger van mijn moeder. :)
Farenjizaterdag 7 juli 2018 @ 22:21
quote:
14s.gif Op zaterdag 7 juli 2018 13:51 schreef nogeenoudebekende het volgende:
Ik zie het nut niet van klooien met een pan, voor 20 euro heb je al een frituurpan waarbij het enige gevaar de lompigheid van de gebruiker is. Plus je kan hem naar buiten flikkeren zodat je huis niet naar Friet van Piet stinkt.
Ik frituur hoogstens een keer per maand, daar ga ik niet speciaal een frituur voor aanschaffen, geld is het issue niet. Geen zin in weer een extra ruimte innemend ding dat je maar voor 1 ding kan gebruiken. In een pan is het net zo makkelijk.
mailyzaterdag 7 juli 2018 @ 23:07
quote:
1s.gif Op zaterdag 7 juli 2018 22:21 schreef Farenji het volgende:

[..]

Ik frituur hoogstens een keer per maand, daar ga ik niet speciaal een frituur voor aanschaffen, geld is het issue niet. Geen zin in weer een extra ruimte innemend ding dat je maar voor 1 ding kan gebruiken. In een pan is het net zo makkelijk.
Als je maar uitkijkt met de vlammentjes in de pan.
FlippingCoinzaterdag 7 juli 2018 @ 23:18
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 juli 2018 22:06 schreef NewBalance het volgende:
Opletten na het frituren dat er geen kinderen bij de hete pan kunnen. Was een angst vroeger van mijn moeder. :)
En niet zo'n gekke angst. :X
#ANONIEMzaterdag 7 juli 2018 @ 23:20
quote:
1s.gif Op zaterdag 7 juli 2018 23:18 schreef FlippingCoin het volgende:

[..]

En niet zo'n gekke angst. :X
Heb je je ooit verbrandt?
T-Dzaterdag 7 juli 2018 @ 23:24
Wel een pan met een dikke bodem gebruiken. Ik frituur mijn home made kibbeling ook gewoon in een pan, gaat altijd goed.
FlippingCoinzondag 8 juli 2018 @ 00:55
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 juli 2018 23:20 schreef DevFreak het volgende:

[..]

Heb je je ooit verbrandt?
Niet noemenswaardig maar brandwonden zijn niet fraai, en een hete pan olie met kinderen. :X
NewBalancemaandag 9 juli 2018 @ 12:03
Ik frituur ca. 2x per jaar in een pan en blijf panisch. Vriendlief moet in de kamer blijven. Bem bang dat ik de schuimspaan? (Lepel met gaatjes) in de pan laat vallen en olie op mezelf spetter o.i.d. Ben er geen held in. Nooit alleen frituren is mijn 2e tip.
Onaniemmaandag 9 juli 2018 @ 12:36
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 juli 2018 00:33 schreef fespo het volgende:
ik heb vandaag voor het eerst gefrituurd (Vlammentjes) in een pan.
mijn grootste angst was echter om een vlam in de pan te krijgen dus ik heb geen risico genomen en ik denk dat mijn olie lager was de dan 175 graden.

nu ben ik erg benieuwd hoe snel je olie zal ontbranden, in dit geval zonnebloem olie.

moet je de olie dan voor een zeer lange tijd op hoog vuur hebben ontstaan en zie je dat aankomen door dat de olie eerst heel lang begint te walmen?
en zal er een steekvlam ontstaan in de hele keuken of krijg je alleen een vuurtje in je pan?
De olie zal eerst steeds harder gaan roken. Als je dan nóg doorgaat met verwarmen dan zal het dus inderdaad in de pan in de fik vliegen. Omdat de olie daarvan nog veel meer opwarmt gaat het wel steeds harder branden... Grootste risico daarbij is dat je de vlammen in je afzuigkap zuigt die ook vaak wat vettig is. Als dat eenmaal brandt in de afzuiger of in het afvoerkanaal dan kan je maar beter snel de brandweer bellen...

Als je er op tijd bij bent dan is het zeer goed mogelijk om een deksel op de pan te zetten (of een blusdeken) zonder je handen te branden. Wacht echter niet te lang...

Op het moment van ontbranden is de boel overigens wel boven de 300 graden. En wat je ook doet: NIET! MET! WATER! PROBEREN! TE! BLUSSEN!
Gunnermaandag 9 juli 2018 @ 12:37
quote:
1s.gif Op zaterdag 7 juli 2018 13:54 schreef ABombali het volgende:

[..]

Idd gewoon even naar de Kijkshop ofzo
die is al een tijdje failliet
fespomaandag 9 juli 2018 @ 12:38
quote:
0s.gif Op maandag 9 juli 2018 12:36 schreef Onaniem het volgende:

[..]

De olie zal eerst steeds harder gaan roken. Als je dan nóg doorgaat met verwarmen dan zal het dus inderdaad in de pan in de fik vliegen. Omdat de olie daarvan nog veel meer opwarmt gaat het wel steeds harder branden...

Als je er op tijd bij bent dan is het zeer goed mogelijk om een deksel op de pan te zetten (of een blusdeken) zonder je handen te branden. Wacht echter niet te lang...

Op het moment van ontbranden is de boel overigens wel boven de 300 graden. En wat je ook doet: NIET! MET! WATER! PROBEREN! TE! BLUSSEN!
bij 300 graden pas?
dat is goed om te horen.
daar kom je niet zo snel bij, ik was meer in paniek dat ik bij 175 moet frituren en dat mijn olie misschien wel 240 graden wordt en gaat branden.
Onaniemmaandag 9 juli 2018 @ 12:40
quote:
0s.gif Op maandag 9 juli 2018 12:38 schreef fespo het volgende:

[..]

bij 300 graden pas?
dat is goed om te horen.
daar kom je niet zo snel bij, ik was meer in paniek dat ik bij 175 moet frituren en dat mijn olie misschien wel 240 graden wordt en gaat branden.
Dat is de 'literatuurwaarde' voor de zelfontbrandingstemperatuur. Geen garanties op correctheid (ik heb het nooit nagemeten).

Mocht het tóch gebeuren: afzuigkap uit, gas uit (in elk geval niet meer verwarmen), deksel er op. Niet mee gaan lopen en géén water er in gooien om te blussen... In geval van twijfel (als de vlammen bijvoorbeeld je afzuigkap geraakt hebben) brandweer bellen, je wil niet dat een onzichtbaar klein brandje uiteindelijk je huis kost...
nogeenoudebekendemaandag 9 juli 2018 @ 12:44
quote:
1s.gif Op zaterdag 7 juli 2018 22:21 schreef Farenji het volgende:

[..]

Ik frituur hoogstens een keer per maand, daar ga ik niet speciaal een frituur voor aanschaffen, geld is het issue niet. Geen zin in weer een extra ruimte innemend ding dat je maar voor 1 ding kan gebruiken. In een pan is het net zo makkelijk.
Alles is makkelijk tot het fout gaat. En het gaat nog altijd vaak genoeg fout.
Anthonie1maandag 9 juli 2018 @ 14:25
Nu heb ik zin in patat...
Morrigandonderdag 12 juli 2018 @ 20:31
quote:
14s.gif Op zaterdag 7 juli 2018 13:51 schreef nogeenoudebekende het volgende:
Ik zie het nut niet van klooien met een pan, voor 20 euro heb je al een frituurpan waarbij het enige gevaar de lompigheid van de gebruiker is. Plus je kan hem naar buiten flikkeren zodat je huis niet naar Friet van Piet stinkt.
Ik vind het vooral handig voor het 'frieturen' van falafel. Je hebt maar een beetje olie nodig en zo'n pan is makkelijker schoon te maken.
Spanky78donderdag 12 juli 2018 @ 20:36
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 juli 2018 13:13 schreef tjoptjop het volgende:
Ik heb ook een pan

- Niet teveel vet zodat je niet het risico loopt dat het gaat overstromen
- Zorg dat de pan goed staat en niet van het fornuis af kan vallen.
- thermometer gebruiken
- er bij blijven. Niet de pan aanzetten en weer verder gamen oid
- Zodra je de friet erin gedaan hebt gas flink stoken om het afkoelende vet snel weer op temperatuur te krijgen. Anders krijg je slappe met vet volgezogen friet.
En een deksel bij de hand voor als onverhoopt toch de vlam erin slaat.

Als dat gebeurt meteen deksel erop, gas uit. En wachten.

Nooit klonten ijs of water in je kokende olie doen. Bevroren producten gaan prima.

Ik frituur uienringen of calamares in beslag falafel, loempia en bhajees ook gewoon in een wok met olie.

Frites etc. in een airfryer
T42woensdag 18 juli 2018 @ 15:17
Ik frituur nog op gas heb wel een thermometer in vet hangen. Branden is pas boven 250graden
#ANONIEMwoensdag 18 juli 2018 @ 19:19
quote:
0s.gif Op maandag 9 juli 2018 12:03 schreef NewBalance het volgende:
Ik frituur ca. 2x per jaar in een pan en blijf panisch. Vriendlief moet in de kamer blijven. Bem bang dat ik de schuimspaan? (Lepel met gaatjes) in de pan laat vallen en olie op mezelf spetter o.i.d. Ben er geen held in. Nooit alleen frituren is mijn 2e tip.
Nooit alleen frituren? _O-

Bel je van tevoren ook alvast de brandweer voor de zekerheid?
capuchon_jongenzondag 22 juli 2018 @ 00:44
quote:
1s.gif Op zaterdag 7 juli 2018 22:21 schreef Farenji het volgende:

[..]

Ik frituur hoogstens een keer per maand, daar ga ik niet speciaal een frituur voor aanschaffen, geld is het issue niet. Geen zin in weer een extra ruimte innemend ding dat je maar voor 1 ding kan gebruiken. In een pan is het net zo makkelijk.
Liever een beetje plaats verliezen en een ¤20 neer te leggen voor een frituur dan deze risico te nemen. Dat ding kan je buiten frituren ook he :)

Maarjah als je te gierig bent om 20 euro neer te leggen
Sigaartjezondag 22 juli 2018 @ 00:58
Vlammetjes kun je trouwens ook uitstekend in de oven doen.
madeliefffzondag 22 juli 2018 @ 09:23
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 juli 2018 23:24 schreef T-D het volgende:
Wel een pan met een dikke bodem gebruiken.
waarom is dat eigenlijk?
Spanky78zondag 22 juli 2018 @ 09:41
quote:
1s.gif Op zondag 22 juli 2018 09:23 schreef madeliefff het volgende:

[..]

waarom is dat eigenlijk?
In dit geval een beetje onzinnig. Normaliter is een dikke bodem om de warmte goed te verdelen. Als je bakt is het fijn dat je ei overal even warm worst en niet zwart aan de.ene kant en nog maar net gaar aan de andere kant.

In dit geval is het niet nodig. De olie voert de energie door convectie af en verdeelt uit zichzelf de warmte.
madeliefffzondag 22 juli 2018 @ 14:44
quote:
1s.gif Op zondag 22 juli 2018 09:41 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

In dit geval een beetje onzinnig. Normaliter is een dikke bodem om de warmte goed te verdelen. Als je bakt is het fijn dat je ei overal even warm worst en niet zwart aan de.ene kant en nog maar net gaar aan de andere kant.

In dit geval is het niet nodig. De olie voert de energie door convectie af en verdeelt uit zichzelf de warmte.
ah okok
Farenjizondag 22 juli 2018 @ 16:59
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 00:44 schreef capuchon_jongen het volgende:

[..]

Liever een beetje plaats verliezen en een ¤20 neer te leggen voor een frituur dan deze risico te nemen. Dat ding kan je buiten frituren ook he :)

Maarjah als je te gierig bent om 20 euro neer te leggen
Ten eerste gaat het me niet om het geld (leer lezen) en ten tweede is het risico minimaal en heel beheersbaar. Het risico van rondlopen met een volle theepot is groter dan een stilstaand pannetje olie. Wist je dat kokend heet water veel heftigere brandwonden geeft dan (vaak veel hetere) frituurolie?
fespozondag 22 juli 2018 @ 21:13
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 00:44 schreef capuchon_jongen het volgende:

[..]

Liever een beetje plaats verliezen en een ¤20 neer te leggen voor een frituur dan deze risico te nemen. Dat ding kan je buiten frituren ook he :)

Maarjah als je te gierig bent om 20 euro neer te leggen
lekker de zelfde olie in een vieze pan gebruiken is gierig.
fespozondag 22 juli 2018 @ 21:13
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 00:58 schreef Sigaartje het volgende:
Vlammetjes kun je trouwens ook uitstekend in de oven doen.
never
nooit
niet
aegir_de_vikingmaandag 23 juli 2018 @ 16:58
Met je dronken kop na het stappen nog ff frituren en dan in slaap vallen op de bank terwijl de vlammetjes staan te bakken.
Dat is het risico, heb meerder studentenhuizen gekend die op die manier zijn uitgefikt.
Farenjimaandag 23 juli 2018 @ 17:30
quote:
0s.gif Op maandag 23 juli 2018 16:58 schreef aegir_de_viking het volgende:
Met je dronken kop na het stappen nog ff frituren en dan in slaap vallen op de bank terwijl de vlammetjes staan te bakken.
Dat is het risico, heb meerder studentenhuizen gekend die op die manier zijn uitgefikt.
Zelfde geldt natuurlijk voor in slaap vallen op de bank met een peuk in je bek.