ik stond ook peentjes te zweten achter het fornuis, maar de Vlammentjes waren te verleidelijk om ze niet te frituren.quote:Op zaterdag 7 juli 2018 00:34 schreef Anthonie1 het volgende:
Dat je er uit komt te zien als een aangebrande Volendammer...
beide keren heb ik het vuur uitgezet.quote:Op zaterdag 7 juli 2018 00:37 schreef Kemestry het volgende:
Het gevaar komt pas bij dingen erin en eruit halen.
toch ook als je de olie te heet laat worden?quote:Op zaterdag 7 juli 2018 00:53 schreef Lienekien het volgende:
Vlam in de pan krijg je als je hete olie over de rand gaat, dus gewoon oppassen met de hoeveelheid olie in je pan.
Mongool gespot.quote:Op zaterdag 7 juli 2018 00:34 schreef Anthonie1 het volgende:
Dat je er uit komt te zien als een aangebrande Volendammer...
Dat gebeurt niet zo gauw.quote:Op zaterdag 7 juli 2018 00:54 schreef fespo het volgende:
[..]
toch ook als je de olie te heet laat worden?
ik zat al te denken om de deksel er al op te hebben tijdens het frituren, is dat een goed idee?quote:Op zaterdag 7 juli 2018 00:46 schreef Fokker89 het volgende:
Gewoon een deksel binnen handbereik er bij leggen, dan kun je die vlam in de pan meteen stoppen.
Niet in paniek raken is belangrijk, dus gewoon rustig die deksel (van je af) er op leggen. Dan kan je weinig gebeuren.
En nooit water natuurlijk, maar ik neem aan dat dat overbodig is om te zeggen.
Manmanman.quote:Op zaterdag 7 juli 2018 00:56 schreef Anthonie1 het volgende:
[..]
Zo'n Volendammer ziet er vooral Mongolisch uit. Maar wat je wil.
Nee, dan krijg je condens, dus water.quote:Op zaterdag 7 juli 2018 00:55 schreef fespo het volgende:
[..]
ik zat al te denken om de deksel er al op te hebben tijdens het frituren, is dat een goed idee?
Nee.quote:Op zaterdag 7 juli 2018 00:55 schreef fespo het volgende:
[..]
ik zat al te denken om de deksel er al op te hebben tijdens het frituren, is dat een goed idee?
Jawel. Geen water op olie gooien. Maar nogmaals dat was voor mij een normale reactie en was goed bedoelt. Doe eens normaal.quote:Op zaterdag 7 juli 2018 01:09 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Je reactie sloeg gewoon nergens op.
Het ging niet over water op olie gooien. Dat je dat niet moet doen was al benoemd. Als TS vervolgens vraagt of de deksel op de pan doen gedurende het frituren moet je dan niet ineens als een halve grap gaan suggereren dat er water op gooien een optie zou zijn.quote:Op zaterdag 7 juli 2018 01:10 schreef Karig_Hutje het volgende:
[..]
Jawel. Geen water op olie gooien. Maar nogmaals dat was voor mij een normale reactie en was goed bedoelt. Doe eens normaal.
Zulke mensen kan je beter gewoon negeren, op reacties gaan ze zich zitten afrukken.quote:
Idd gewoon even naar de Kijkshop ofzoquote:Op zaterdag 7 juli 2018 13:51 schreef nogeenoudebekende het volgende:
Ik zie het nut niet van klooien met een pan, voor 20 euro heb je al een frituurpan waarbij het enige gevaar de lompigheid van de gebruiker is. Plus je kan hem naar buiten flikkeren zodat je huis niet naar Friet van Piet stinkt.
Succes daarmeequote:Op zaterdag 7 juli 2018 13:54 schreef ABombali het volgende:
[..]
Idd gewoon even naar de Kijkshop ofzo
Ik frituur hoogstens een keer per maand, daar ga ik niet speciaal een frituur voor aanschaffen, geld is het issue niet. Geen zin in weer een extra ruimte innemend ding dat je maar voor 1 ding kan gebruiken. In een pan is het net zo makkelijk.quote:Op zaterdag 7 juli 2018 13:51 schreef nogeenoudebekende het volgende:
Ik zie het nut niet van klooien met een pan, voor 20 euro heb je al een frituurpan waarbij het enige gevaar de lompigheid van de gebruiker is. Plus je kan hem naar buiten flikkeren zodat je huis niet naar Friet van Piet stinkt.
Als je maar uitkijkt met de vlammentjes in de pan.quote:Op zaterdag 7 juli 2018 22:21 schreef Farenji het volgende:
[..]
Ik frituur hoogstens een keer per maand, daar ga ik niet speciaal een frituur voor aanschaffen, geld is het issue niet. Geen zin in weer een extra ruimte innemend ding dat je maar voor 1 ding kan gebruiken. In een pan is het net zo makkelijk.
En niet zo'n gekke angst.quote:Op zaterdag 7 juli 2018 22:06 schreef NewBalance het volgende:
Opletten na het frituren dat er geen kinderen bij de hete pan kunnen. Was een angst vroeger van mijn moeder.
Niet noemenswaardig maar brandwonden zijn niet fraai, en een hete pan olie met kinderen.quote:
De olie zal eerst steeds harder gaan roken. Als je dan nóg doorgaat met verwarmen dan zal het dus inderdaad in de pan in de fik vliegen. Omdat de olie daarvan nog veel meer opwarmt gaat het wel steeds harder branden... Grootste risico daarbij is dat je de vlammen in je afzuigkap zuigt die ook vaak wat vettig is. Als dat eenmaal brandt in de afzuiger of in het afvoerkanaal dan kan je maar beter snel de brandweer bellen...quote:Op zaterdag 7 juli 2018 00:33 schreef fespo het volgende:
ik heb vandaag voor het eerst gefrituurd (Vlammentjes) in een pan.
mijn grootste angst was echter om een vlam in de pan te krijgen dus ik heb geen risico genomen en ik denk dat mijn olie lager was de dan 175 graden.
nu ben ik erg benieuwd hoe snel je olie zal ontbranden, in dit geval zonnebloem olie.
moet je de olie dan voor een zeer lange tijd op hoog vuur hebben ontstaan en zie je dat aankomen door dat de olie eerst heel lang begint te walmen?
en zal er een steekvlam ontstaan in de hele keuken of krijg je alleen een vuurtje in je pan?
die is al een tijdje faillietquote:Op zaterdag 7 juli 2018 13:54 schreef ABombali het volgende:
[..]
Idd gewoon even naar de Kijkshop ofzo
bij 300 graden pas?quote:Op maandag 9 juli 2018 12:36 schreef Onaniem het volgende:
[..]
De olie zal eerst steeds harder gaan roken. Als je dan nóg doorgaat met verwarmen dan zal het dus inderdaad in de pan in de fik vliegen. Omdat de olie daarvan nog veel meer opwarmt gaat het wel steeds harder branden...
Als je er op tijd bij bent dan is het zeer goed mogelijk om een deksel op de pan te zetten (of een blusdeken) zonder je handen te branden. Wacht echter niet te lang...
Op het moment van ontbranden is de boel overigens wel boven de 300 graden. En wat je ook doet: NIET! MET! WATER! PROBEREN! TE! BLUSSEN!
Dat is de 'literatuurwaarde' voor de zelfontbrandingstemperatuur. Geen garanties op correctheid (ik heb het nooit nagemeten).quote:Op maandag 9 juli 2018 12:38 schreef fespo het volgende:
[..]
bij 300 graden pas?
dat is goed om te horen.
daar kom je niet zo snel bij, ik was meer in paniek dat ik bij 175 moet frituren en dat mijn olie misschien wel 240 graden wordt en gaat branden.
Alles is makkelijk tot het fout gaat. En het gaat nog altijd vaak genoeg fout.quote:Op zaterdag 7 juli 2018 22:21 schreef Farenji het volgende:
[..]
Ik frituur hoogstens een keer per maand, daar ga ik niet speciaal een frituur voor aanschaffen, geld is het issue niet. Geen zin in weer een extra ruimte innemend ding dat je maar voor 1 ding kan gebruiken. In een pan is het net zo makkelijk.
Ik vind het vooral handig voor het 'frieturen' van falafel. Je hebt maar een beetje olie nodig en zo'n pan is makkelijker schoon te maken.quote:Op zaterdag 7 juli 2018 13:51 schreef nogeenoudebekende het volgende:
Ik zie het nut niet van klooien met een pan, voor 20 euro heb je al een frituurpan waarbij het enige gevaar de lompigheid van de gebruiker is. Plus je kan hem naar buiten flikkeren zodat je huis niet naar Friet van Piet stinkt.
En een deksel bij de hand voor als onverhoopt toch de vlam erin slaat.quote:Op zaterdag 7 juli 2018 13:13 schreef tjoptjop het volgende:
Ik heb ook een pan
- Niet teveel vet zodat je niet het risico loopt dat het gaat overstromen
- Zorg dat de pan goed staat en niet van het fornuis af kan vallen.
- thermometer gebruiken
- er bij blijven. Niet de pan aanzetten en weer verder gamen oid
- Zodra je de friet erin gedaan hebt gas flink stoken om het afkoelende vet snel weer op temperatuur te krijgen. Anders krijg je slappe met vet volgezogen friet.
Nooit alleen frituren?quote:Op maandag 9 juli 2018 12:03 schreef NewBalance het volgende:
Ik frituur ca. 2x per jaar in een pan en blijf panisch. Vriendlief moet in de kamer blijven. Bem bang dat ik de schuimspaan? (Lepel met gaatjes) in de pan laat vallen en olie op mezelf spetter o.i.d. Ben er geen held in. Nooit alleen frituren is mijn 2e tip.
Liever een beetje plaats verliezen en een ¤20 neer te leggen voor een frituur dan deze risico te nemen. Dat ding kan je buiten frituren ook hequote:Op zaterdag 7 juli 2018 22:21 schreef Farenji het volgende:
[..]
Ik frituur hoogstens een keer per maand, daar ga ik niet speciaal een frituur voor aanschaffen, geld is het issue niet. Geen zin in weer een extra ruimte innemend ding dat je maar voor 1 ding kan gebruiken. In een pan is het net zo makkelijk.
waarom is dat eigenlijk?quote:
In dit geval een beetje onzinnig. Normaliter is een dikke bodem om de warmte goed te verdelen. Als je bakt is het fijn dat je ei overal even warm worst en niet zwart aan de.ene kant en nog maar net gaar aan de andere kant.quote:
ah okokquote:Op zondag 22 juli 2018 09:41 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
In dit geval een beetje onzinnig. Normaliter is een dikke bodem om de warmte goed te verdelen. Als je bakt is het fijn dat je ei overal even warm worst en niet zwart aan de.ene kant en nog maar net gaar aan de andere kant.
In dit geval is het niet nodig. De olie voert de energie door convectie af en verdeelt uit zichzelf de warmte.
Ten eerste gaat het me niet om het geld (leer lezen) en ten tweede is het risico minimaal en heel beheersbaar. Het risico van rondlopen met een volle theepot is groter dan een stilstaand pannetje olie. Wist je dat kokend heet water veel heftigere brandwonden geeft dan (vaak veel hetere) frituurolie?quote:Op zondag 22 juli 2018 00:44 schreef capuchon_jongen het volgende:
[..]
Liever een beetje plaats verliezen en een ¤20 neer te leggen voor een frituur dan deze risico te nemen. Dat ding kan je buiten frituren ook he
Maarjah als je te gierig bent om 20 euro neer te leggen
lekker de zelfde olie in een vieze pan gebruiken is gierig.quote:Op zondag 22 juli 2018 00:44 schreef capuchon_jongen het volgende:
[..]
Liever een beetje plaats verliezen en een ¤20 neer te leggen voor een frituur dan deze risico te nemen. Dat ding kan je buiten frituren ook he
Maarjah als je te gierig bent om 20 euro neer te leggen
neverquote:Op zondag 22 juli 2018 00:58 schreef Sigaartje het volgende:
Vlammetjes kun je trouwens ook uitstekend in de oven doen.
Zelfde geldt natuurlijk voor in slaap vallen op de bank met een peuk in je bek.quote:Op maandag 23 juli 2018 16:58 schreef aegir_de_viking het volgende:
Met je dronken kop na het stappen nog ff frituren en dan in slaap vallen op de bank terwijl de vlammetjes staan te bakken.
Dat is het risico, heb meerder studentenhuizen gekend die op die manier zijn uitgefikt.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |