abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_180306781
registreer om deze reclame te verbergen
Dat is wel gaaf.
pi_180315331
Froome word eind deze maand weer vader

chrisfroome twitterde op vrijdag 06-07-2018 om 21:05:14 The important things in life! 💛🤞my baby girl waits 23 days to make her appearance 🙏😬 https://t.co/Oh1WMoyhhZ reageer retweet
Vind wel dat hij bij de bevalling hoort te zijn :)
pi_180325548
quote:
Wielrenners zweren bij ‘superbrood’ op basis van speciaal graan, maar dat mag je volgens experts met een korreltje zout nemen

Tritordeum heeft zijn intrede gedaan in het wielerpeloton. Geen nieuwe doping, wel een graansoort met bijzondere krachten. Te consumeren met een korreltje zout.
De hype van spelt hebben we gehad, tijd voor iets nieuws. Dat denken wij niet, dat vonden de spelttelers in Nederlands-Limburg. Met de hulp van Wiro Nillesen, een man die de keten van boer tot consument overziet, werd bij onze noorderburen tritordeum ge´ntroduceerd: een graansoort ge´mporteerd uit Spanje. Je maakt er “wonderbrood” van, volgens De Volkskrant. “Met dit ontbijt win je de Tour”, kopte de krant deze week, omdat het nu door twee Nederlandse wielerteams gegeten wordt. Maar wat is het?

“Tritordeum is een kruising van twee graansoorten, harde tarwe (triticum durum, nvdr.) en wilde Chileense gerst (hordeum chilense, nvdr.)”, zegt Nillesen. “Het werd in Spanje ontwikkeld in de jaren 70. Ze waren daar op zoek naar graansoorten die gedijen in het droge binnenland. Tritordeum voldeed, maar het duurde tot 2013 voor het ook echt verwerkt werd in graanproducten.”

Een beetje een wonder – een graansoort die op een schrale zandgrond standhoudt en vrij goed bestand is tegen schimmels en ziekten – maar het zijn vooral de voedingswaarden van tritordeum die de aandacht trekken.

Geel brood, gele trui?

“Tritordeum bevat 40 tot 60 procent minder gluten dan gewone tarwe, en maakt het brood op die manier beter verteerbaar. Het bevat verder meer eiwitten, meer antioxidanten, veel lute´ne – goed voor de ogen en de reden waarom het zo geel is – en meer vezels. Het gaat slechts om enkele procenten, maar tritordeum heeft over de hele lijn iets betere voedingswaarden dan andere graansoorten”, zegt Nillesen.

Voedingswetenschapper Fred Brouns van de universiteit van Maastricht wil dat nadrukkelijk relativeren. “Er is geen wetenschappelijke evidentie dat tritordeum gezonder is. Dat het beter verteerbaar zou zijn door het lagere glutengehalte, is onderdeel van de antiglutenhype die de ronde doet op sociale media en die we danken aan boeken als De Voedselzandloper en Broodbuik. Voor wie Úcht glutenintolerant is – ongeveer ÚÚn procent van de bevolking – is tritordeum niet geschikt, voor wie echt gevoelig is aan tarwe ook niet.”

Wielerteams LottoJumbo en Sunweb zijn desondanks overtuigd. Deze en volgende week rijdt een vrachtwagen met diepgevroren tritordeumdeeg – ter plaatse af te bakken – van Bakkerij de Bisschopsmolen in Maastricht naar Frankrijk om de renners in de Tour te bevoorraden. “Ze vinden het lekker en voelen zich er goed bij. Dat is erg belangrijk, want renners moeten nu eenmaal heel veel eten, tot 9.000 kilocalorieŰn per dag”, zegt Frank van Eerd van de Bisschopsmolen. De bakker wil niet beweren dat je met tritordeum de Tour wint. Of dat het veel beter is dan andere granen. “Tom Dumoulin (de kopman van Sunweb, nvdr.), die gevoelige darmen heeft, eet liever onze broden met quinoa en haver, dat is persoonlijk. Maar de meeste andere renners zijn wel overtuigd van het nieuwe graan.”

Geen toevoegingen

“Het beste van brood zit niet in de graansoort, maar in de manier waarop het gemaakt wordt”, merkt Van Eerd nog op. “Wij zijn teruggekeerd naar de basis: brood dat gemaakt is van alleen meel, water, desem, zout en eventueel olijfolie. Geen toevoegingen. Dat is wat het gezonder maakt.”

Professor Brouns acht die bewering niet bewezen. “Er zitten misschien net iets meer mineralen in desembrood en voor mensen met een prikkelbare darm zou het ook ietsje beter verteerbaar zijn. Maar een groot gezondheidsvoordeel is niet aangetoond”, zegt hij. “Wonderbrood bestaat niet, en de Tour winnen dankzij brood is al helemaal niet mogelijk.”
ONZE ploegen gaan hard op wonderbrood _O_
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')