abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_180149092
registreer om deze reclame te verbergen
Vandaag is het 110-jarig jubileum van het Tuskunga-evenement

Het Tunguska-evenement was een grote explosie die plaatsvond in de buurt van de Stony Tunguska-rivier in Yeniseysk Governorate (nu Krasnoyarsk Krai), Rusland, op de ochtend van 30 juni 1908 (NS)

Het Tunguska-evenement is de grootste impactgebeurtenis op aarde in de opgenomen geschiedenis.


Effecten: 2.000 km2 (770 sq mi) bos afgevlakt.

Oorzaak: waarschijnlijke luchtstoot van kleine asteroÔde of komeet

Sterfgevallen: 0 bevestigd, 2 mogelijk

Evenement: Explosie in bosgebied (10-15 megaton van TNT)

Locatie: Krasnojarsk Krai, Rusland

De explosie geregistreerd bij seismische stations in heel EuraziŽ. Geschat wordt dat de resulterende schokgolf op sommige plaatsen gelijk was aan een aardbeving met 5,0 op de schaal van Richter.

Het produceerde ook schommelingen in atmosferische druk die sterk genoeg waren om in Groot-BrittanniŽ te worden gedetecteerd. In de loop van de volgende dagen was het nachtelijke luchtruim in AziŽ en Europa gloeiend; er werd getheoretiseerd dat dit te wijten was aan licht dat door ijsdeeltjes op grote hoogte ging die zich bij extreem lage temperaturen hadden gevormd.

tumblr_inline_pb5g6quT9d1tc5eth_500.jpg

Composite-Barogram.jpg

Chemische analyse van veengebieden uit het gebied bracht ook talrijke anomalieŽn aan het licht die werden beschouwd als consistent met een impactgebeurtenis.

De isotopische signaturen van stabiele koolstof-, waterstof- en stikstofisotopen in de laag van de veen laag overeenkomend met 1908 bleken niet consistent te zijn met de isotoop-verhoudingen gemeten in de aangrenzende lagen, en deze afwijking werd niet gevonden in moerassen buiten het gebied.

De veen laag met deze afwijkende kenmerken bevat ook een ongewoon hoog aandeel iridium, vergelijkbaar met de iridiumlaag in de grens tussen het krijt en het paleont.

Men gelooft dat deze ongebruikelijke proporties het gevolg zijn van puin van het vallende lichaam dat zich in de veen laag heeft afgezet. Aangenomen wordt dat de stikstof is afgezet als zure regen, een vermoedelijke neerslag van de explosie.
America went from a round Earth to a round Moon. Deal with it.
pi_180149331
Westminster ijsthee _O_
pindazakje
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')