Bekende wijnen zijn meestal duur. Maar hoelang nog? Een Amerikaans bedrijf kopieert de chemische samenstelling van bekende wijnen en maakt die exact na. En het geinige is,
wijnkenners proeven het verschil niet. Amerikanen staan niet erg bekend om hun gevoel voor cultureel erfgoed. Meestal vergeven we het ze, maar nu maken ze het wel heel erg bont. Want waar Europeanen het vervaardigen van hoogstaande wijnen als ware kunst beschouwen, maakt een Amerikaans bedrijf beroemde wijnen simpelweg na.
Ari Walker, medeoprichter van Replica Wine, vond de prijs van wijn veel te hoog. En dus maakt zijn bedrijf sinds 2015 exacte kopieën van bekende Amerikaanse wijnen, om ze vervolgens 25 tot 50 % goedkoper te verkopen. Het proces is simpel. Het team van Walker analyseert de chemische samenstelling van de dure wijn en maakt die in een laboratorium na.
Wijn is volgens Walker gewoon ‘een combinatie van dupliceerbare componenten in bepaalde hoeveelheden en verhoudingen, zoals water, alcohol, esters, zuren, suikers, proteïnen, anthocyanen, polyfenolen, mineralen, enzovoort’, zo meldt De Standaard.
Daarnaast zouden er aan vele wijnen – ook in het dure segment – zaken worden toegevoegd: kleurextracten, eikextracten, aromatische gisten, artificiële suikers, zuren en tannines, kunstmatige enzymen, sulfiet. In de meeste wijnlanden kan aan een wijn daarnaast ook 15 procent wijn van een andere druif, een andere jaargang of een andere streek worden toegevoegd zonder dat hier melding van hoeft te worden gemaakt, verdedigt Walker zijn werkwijze.
Inmiddels verkoopt Walker zijn Replica-wijnen al in restaurants, wijnwinkels en supermarkten in 49 Amerikaanse staten.
In de Amerikaanse pers zouden wijnschrijvers en professionals al hebben toegegeven dat ze het verschil tussen het origineel en de replica's niet proefden. Een aantal vond de kopie zelfs beter dan het origineel.
http://www.quotenet.nl/Ni(...)-groot-succes-216040http://www.standaard.be/cnt/dmf20180622_03576189Kopen doen we hier
http://replicawine.comWat een uitvinding