abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_179778101
registreer om deze reclame te verbergen
13-06-2018

Onderzoekers publiceren ‘extreem racistische’ pagina’s uit dagboeken van Einstein

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © AP - .

Wetenschap & Planeet Tijdens zijn reizen door Azië in de jaren twintig van de vorige eeuw hield de wereldberoemde wetenschapper Albert Einstein verschillende dagboeken bij. In de onlangs gepubliceerde dagboeken gaf hij opvallend negatieve typeringen van Aziatische volkeren. “IJverig, smerig en stompzinnig volk”, zo staat te lezen op één van de pagina’s. Zelfs voor kinderen kende de natuurkundige geen genade. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Racisme omschreef hij ooit als “een ziekte van blanke mensen”. Nu blijkt dat de wetenschapper zelf aan die “ziekte” leed. In zijn dagboeken, geschreven tussen oktober 1922 en maart 1923, kwam hij meermaals racistisch uit de hoek. Hoewel Einstein respect had voor de werkethiek van de Chinezen, vergeleek hij ze onder meer met “een kudde”. “Ze zitten niet op banken als ze eten maar zitten op hun hurken zoals Europeanen doen als ze zichzelf ontlasten in het bos”, klinkt het.


Ook op de snelheid waarmee Aziatische volkeren zich voortplanten, uitte de wetenschapper kritiek. “Het zou jammer zijn als de Chinezen daardoor andere rassen in aantal zouden overtreffen. Die gedachte alleen al is onuitsprekelijk somber”, schreef hij. De kinderen van de Chinese volkeren zijn volgens hem “leeg van geest en dom”.

Volgens Ze’ev Rosenkranz, adjunct-directeur van het Einstein Papers Project aan het Californische Institute of Technology pende Einstein later “nog een portie extreme vrouwenhaat” neer in zijn dagboeken.“Ik merk hoe weinig verschil er is tussen man en vrouw. Ik snap niet welke fatale aantrekkingskracht de Chinese vrouw bezit waardoor een man zo weerloos zou worden dat hij zichzelf niet kan verweren tegen de geweldige zegen van het ouderschap”, aldus Einstien.

Humanitair icoon

“Veel van zijn commentaren komen nu als ongepast over. Zeker wat hij schrijft over de Chinezen”, zegt Rosenkranz. “Ze contrasteren ook met het publieke imago van Einstein, die naast wetenschapper toch ook een humanitair icoon was. Het was een beetje choquerend om te lezen als je hem kende van zijn publieke statements. Het is duidelijk dat hij wilde dat dit nooit openbaar gemaakt zou worden.”

“Het feit dat Einstein de Chinezen ziet als een bedreiging, is een van de meest bepalende eigenschappen van de racistische ideologie”, verduidelijkt de onderzoeker. “Velen mogen zijn meningen in die tijd misschien gedeeld hebben, universeel waren ze zeker niet. Er waren zeker ook al mensen die veel toleranter waren”, besluit Rosenkranz, die de ‘Travel Diaries’ van Einstein vertaalde.

De dagboeken van de wetenschapper, die in 1921 de Nobelprijs voor de Natuurkunde won, werden gepubliceerd door de uitgeverij van Princeton University.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_179778193
Mooi, Einstein maar eens aanklagen!
Opgraven die handel en voor het gerecht slepen.
pi_179778213
quote:
0s.gif Op donderdag 14 juni 2018 09:05 schreef Antaris het volgende:
Mooi, Einstein maar eens aanklagen!
Opgraven die handel en voor het gerecht slepen.
Wordt lastig, hij is gecremeerd en zijn as is op een onbekende plek uitgestrooid.
pi_179778312
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op donderdag 14 juni 2018 09:08 schreef Dven het volgende:

[..]

Wordt lastig, hij is gecremeerd en zijn as is op een onbekende plek uitgestrooid.
Dan maar met een stofzuiger op willekeurige plaatsen langsgaan. ;-)
Ze hebben toch een plakje van zijn hersenen toch?
In mijn ogen is dat voldoende.
pi_179778468
Nou leuk. Zul je zien dat ze de relativiteitstheorie ook af willen schaffen.
Un dann rettet kein Kavallerie,
keine Zorro kümmert sich dodrömm.
Dä piss höchstens e " Zet " en der Schnie
pi_179781301
Volgens mij hadden heel veel mensen rond die tijd racistische trekjes, en dat moet absoluut afgekeurd worden. Maar we waarderen Heidegger's filosofie ook niet minder omdat ie een Nazi was.
pi_179782629
registreer om deze reclame te verbergen
Hiermee bewijst ie dat Einstein gewoon menselijk is.
Wij allemaal hebben ergens wel iets negatief over iemand anders. Alleen houden de meeste voor zich.
Al nationaal zorgfonds getekend? Zo niet, bezoek www.nationaalzorgfonds.nl
pi_179784321
quote:
Het was een beetje choquerend om te lezen als je hem kende van zijn publieke statements. Het is duidelijk dat hij wilde dat dit nooit openbaar gemaakt zou worden.”
Hij is nu dood dus blijkbaar mag het dan toch?
The objective is keep Arsenal English, albeit with a lot of foreign players.
pi_179784439
pfff, interpretatiefoutje en #racisme, altijd makkelijk.

quote:
“Het zou jammer zijn als de Chinezen daardoor andere rassen in aantal zouden overtreffen. Die gedachte alleen al is onuitsprekelijk somber”, schreef hij.
Andersom dus: als dat niet uit de klauwen loopt, blijft de diversiteit in stand.

quote:
“Ik merk hoe weinig verschil er is tussen man en vrouw. Ik snap niet welke fatale aantrekkingskracht de Chinese vrouw bezit waardoor een man zo weerloos zou worden dat hij zichzelf niet kan verweren tegen de geweldige zegen van het ouderschap”, aldus Einstien.
Hij snapt niet hoe vrouwen het voor elkaar krijgen dat ook mannen een kind willen. Dat is gewoon een goeie vraag, hier kun je een ongelofelijke discussie op los laten barsten.
[A living organism] feeds upon negative entropy. Thus the device by which an organism maintains itself stationary at a fairly high level of orderliness really consists in continually sucking orderliness from its environment.
E. Schrödinger
  donderdag 14 juni 2018 @ 17:54:59 #10
167383 Molurus
the talking snake
pi_179787524
Dat is ook een stukje tijdsgeest denk ik. Ik sta er in elk geval niet van te kijken.
Philosophy: questions that may never be answered.
Religion: answers that must never be questioned.
pi_179822591
Reacties in China vallen mee:
Chinese defend Einstein's portrait of their people as 'filthy' and 'obtuse'
(omdat het pre-communisme was?)

In de hongersnood van '20-'21 stierven een half miljoen Chinezen. Misschien was Einstein in '22 in dat gebied. Ik weet niet hoe snel je herstelt van een half jaar of langer verhongeren, en heel wat mensen zullen familieleden (man, vrouw, kinderen, ouders, broers,zusters ... ) verloren hebben. Als je dan die streek bezoekt en denkt dat je de "normale" Chinese samenleving ziet.
Experiencing minor difficulties. Have positive up-angle and attempting to blow. Will keep you informed.
pi_179912215
Discombobulate schreef:

"Volgens mij hadden heel veel mensen rond die tijd racistische trekjes, en dat moet absoluut afgekeurd worden. Maar we waarderen Heidegger's filosofie ook niet minder omdat ie een Nazi was."

Meer nog: racisme was de regel.Einde negentiende en begin twintigste eeuw werden de evolutietheorie (Darwin) en globale kennis van erfelijke overdracht van eigenschappen (Mendel) gemeengoed. En zo dachten niet weinigen dat ook in de soort mens wel eens flink geselecteerd mocht worden: de eugenese: de beste exemplaren veel kinderen de slechtste steriliseren en castreren.
Op beperkte schaal werd het toegepast in Zweden, de Sowjet-Unie en het Verenigd Koninkrijk. Er werd mee geëxperimenteerd in Italië en Frankrijk. België had een sterke beweging die eugenetica promoveerde. Nazi-Duitsland paste het, zoals bekend, op grote schaal toe.

"Gekleurde" rassen werden doorgaans als minderwaardig beschouwd.

Vandaag de dag weet men dat veel cultureel van aard is. Als kinderen van jongsaf aan met de paplepel ingegoten krijgen dat krijgerschap het hoogste goed is voor een man, én de haat jegens een andere stam, dan zal het hoogste ideaal voor een jonge puber zijn zoveel mogelijk mannen van de andere stam doden. Dat doet niets af aan zijn intelligentie, aangeboren vaardigheden, alleen hij gebruikt het anders.

Ook identiteit speelt een grote rol. In de VS was enkele tientallen jaren al naar voren gekomen dat zwarte kinderen als ze redelijk goed kunnen leren en redelijk goed kunnen sporten veel vaker voor sport kiezen dan blanke kinderen die ongeveer net zo goed kunnen leren en sporten. Hangt samen met voorbeeldfiguren en de verwachtingen van de omgeving, die beide spelen een grote rol in de identificatieprocessen. De blanke kinderen wontwikkelen hun intelligentie anders en stimuleren op hun beurt ook hun kinderen weer anders dan dat hun zwarte leeftijdsgenoten zullen doen.

Cultuur en identiteit spelen een veel grotere rol dan genen. Maar dat weten we nu; tachtig jaar geleden wist men dat niet.
pi_179952938
Geen idee waarom dit nieuws is. Heb hier iets van letterlijk 18 jaar geleden al over gelezen in een boek dat over hem ging.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')