abonnement Unibet Coolblue
  zondag 10 juni 2018 @ 20:31:20 #1
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_179714562
300 g rundvlees
100 g pancetta
200cc droge witte wijn
200 cc vleesbouillon
1 blikje tomaten puree
1 ui, 1 peen en 1 stengel bleekselderij
Scheutje room
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_179714637
quote:
1s.gif Op zondag 10 juni 2018 20:31 schreef Pietverdriet het volgende:
Scheutje room
Waaaat?! :(

Nee, grapje... Ik kijk wel link uit. :D
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
  zondag 10 juni 2018 @ 20:43:21 #3
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_179714899
Via maiszetmeel en monteren kwamen jullie op ragu in een ander topic. Hier verder graag!

quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2018 19:17 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Wat je al zegt ja, in vleessauzen, dus niet in tomatensauzen, niet in Italiė.
quote:
1s.gif Op zondag 10 juni 2018 19:24 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Er is ongetwijfeld een dorp waar ze dit wél doen. Maar algemeen gesproken heb je gelijk.

De meeste ragu wordt nooit gemonteerd. De vezels uit de mirpoix en tomaten in combinatie met wat inkoken en gebruik van mager vlees (Jaja, Bolognese heeft heel mager vlees nodig) zorgen ervoor dat er amper een scheiding van vet bovenop komt.

Monteren is meer een Frans ding ook trouwens.
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2018 19:57 schreef Jordy-B het volgende:

[..]

In een saus die praktisch geen vet bevat valt weinig te emulgeren.

[..]

"traditionele" Bolognese is zo'n verneukt concept dat ik daar niet meer mijn vingers ga branden. Er zijn honderden verschillende Bologneserecepten die allemaal beweren traditioneel te zijn.

Daar waar alleen mager vlees (rund en kalf) wordt gebruikt, wordt meestal pancetta toegevoegd. Er zijn ook recepten waar een deel runder- een deel kalfs- en een deel varkensgehakt wordt gebruikt. Soms gebruikt men totaal verschillende stukken vlees (krabbetjes, karbonade), sommige recepten vragen om rode wijn, sommige om witte, sommige gebruiken melk, boter of niks.

Op vakantie in Bolzano heb ik overigens pasta met wildragu gehad die duidelijk was gemonteerd met boter. De lasange Bolognese in Bergamo was gezien de kleur vermoedelijk met melk.
quote:
1s.gif Op zondag 10 juni 2018 20:04 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Tomaten in een ragu bolognese?
Wat tomatenpuree maar geen tomaten.

quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2018 20:24 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Ik doe: vette mirepoix met parmaham aan zetten met een klein klontje boter. Tegelijk op een ander vuurt bak ik de zo mager mogelijke grof gehakte of gemalen rundvlees, ook in een klein klontje boter. Dan zodra dat mooi gebruind is, scheutsgewijs ca 200 ml melk erbij, steeds volledig laten droogbakken. Melk bevat lactose; dat is reducerende suiker en daarmee maak je een knettergoed maillardsmaak mee. Dan nog wat foelie en nootmuskaat.

Mengsel bij de gefruite mirepoix, die zijn eigen maillardreactie heeft. Even paar minuten zachtjes doorbakken en dan een mengsel van gezeefde tomaten en tomatenblokjes erbij. Die moeten uit een pak of blikje komen, want je kunt in noordwest europa gewoon nooit de juiste tomaten krijgen.

Wat zout en peper, eventueel nog een beetje nootmuskaat.

En dan minstens 3 uur heel zachtjes laten garen. De vezels uit mirepoix en tomaten houden als het goed is de viscositeit hoog en het vet dat erin zit komt niet uit de saus. Dan is hij te ver ingekookt, of je hebt te veel vet gebruikt (meestal te vet vlees).

Maar het is wel zo dat er geen officiele ragu bolognese is, dus alles is goed. Maar voor mij niet :P
In ieder geval heeft bolognese geen montage nodig. Dan is je saus veul te vet.

Enneh, pakjes bolognese geven echt niet zo veel smaak (voor de mod... ). Is wel umami, maar niet zoals die heel sterke en complexe warme rundvleessmaak.
quote:
1s.gif Op zondag 10 juni 2018 20:34 schreef FlippingCoin het volgende:

[..]

Waarom gebruik je daar witte wijn voor?
Game on :Y)
Spoilers!
  zondag 10 juni 2018 @ 20:50:43 #4
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_179715054
Ik moet deze weer eens maken!
https://kokrobin.wordpress.com/2008/06/04/spaghetti-bolognese/

En dan een flinke batch om in porties in te vriezen. En met wat shortcuts zoals het gebruik van eukenmachine, bliktomaten, k&k gehakt. Waarschijnlijk net zo goed met 80% minder werk. :)

Fuck de zogenaamd traditionele Bolognese. Ik ga voor de lekkerste!
  zondag 10 juni 2018 @ 21:06:28 #5
296595 foodlover
live and learn
pi_179715473
quote:
1s.gif Op zondag 10 juni 2018 20:31 schreef Pietverdriet het volgende:
300 g rundvlees
100 g pancetta
200cc droge witte wijn
200 cc vleesbouillon
1 blikje tomaten puree
1 ui, 1 peen en 1 stengel bleekselderij
Scheutje room
Simpel recept, lijkt me lekker zo!
Ik doe altijd scheut melk in plaats van room, ga eens scheutje room proberen.

Een vraag: ik doe een glas rode wijn in de saus. Waarom voeg jij witte wijn toe, wat doet dat met de smaak?
pi_179715588
Afgelopen week deze gemaakt: https://www.allesoveritaliaanseten.nl/recepten/ragu-alla-bolognese/
Was echt zoals in Italiė!!!
pi_179715609
quote:
1s.gif Op zondag 10 juni 2018 20:50 schreef RobinOok het volgende:
Ik moet deze weer eens maken!
https://kokrobin.wordpress.com/2008/06/04/spaghetti-bolognese/

En dan een flinke batch om in porties in te vriezen. En met wat shortcuts zoals het gebruik van eukenmachine, bliktomaten, k&k gehakt. Waarschijnlijk net zo goed met 80% minder werk. :)

Fuck de zogenaamd traditionele Bolognese. Ik ga voor de lekkerste!
Vissaus is geniaal. Check ook eens die van Kenji Lopez-Alt. Dat was de leidraad voor mijn eigen recept.
  zondag 10 juni 2018 @ 22:06:14 #8
167941 hmmmz
Verlicht Despoot
pi_179717497
quote:
1s.gif Op zondag 10 juni 2018 21:06 schreef foodlover het volgende:

[..]

Simpel recept, lijkt me lekker zo!
Ik doe altijd scheut melk in plaats van room, ga eens scheutje room proberen.

Een vraag: ik doe een glas rode wijn in de saus. Waarom voeg jij witte wijn toe, wat doet dat met de smaak?
Goede vraag, ik doe ook rood ipv wit.
Op vrijdag 12 juni 2015 21:03 schreef Danny het volgende:
Jup. Ben dan ook apetrots op je ;)
  zondag 10 juni 2018 @ 22:06:33 #9
167941 hmmmz
Verlicht Despoot
pi_179717507
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2018 21:09 schreef Heufje het volgende:
Afgelopen week deze gemaakt: https://www.allesoveritaliaanseten.nl/recepten/ragu-alla-bolognese/
Was echt zoals in Italiė!!!
Ja dat is goeie, duurt wel lang om te maken.
Op vrijdag 12 juni 2015 21:03 schreef Danny het volgende:
Jup. Ben dan ook apetrots op je ;)
pi_179717865
Maak al jaren dit recept enkele keren per jaar

http://koken.met.aschwin.net/pages/Italiaanse%20tomatensaus.htm
pi_179717938
quote:
1s.gif Op zondag 10 juni 2018 22:06 schreef hmmmz het volgende:

[..]

Ja dat is goeie, duurt wel lang om te maken.
Klopt, maar dan heb je wel echt een heerlijke ragu. Al is het voornamelijk wachttijd, maar dan schenk je toch gewoon een lekker wijntje in. Overigens heb ik 'm laatst met Chianti ipv Primitivo gemaakt.
Sowieso is dit een geweldige site voor echt Italiaanse recepten, althans dat vind ik!
pi_179718844
quote:
1s.gif Op zondag 10 juni 2018 20:50 schreef RobinOok het volgende:
Ik moet deze weer eens maken!
https://kokrobin.wordpress.com/2008/06/04/spaghetti-bolognese/

En dan een flinke batch om in porties in te vriezen. En met wat shortcuts zoals het gebruik van eukenmachine, bliktomaten, k&k gehakt. Waarschijnlijk net zo goed met 80% minder werk. :)

Fuck de zogenaamd traditionele Bolognese. Ik ga voor de lekkerste!
Traditionele bolognese bestaat niet, dus doe vooral wat je fijn vindt.

Wat in het recept van heston staat, zijn allerlei umami smaken die hij toevoegt.

Die smaak kun je op diverse manieren maken of toevoegen. Ikzelf doe het door het vlees apart te bakken, als het gebruind is (dus niet grijsgaar, maar echt licht gebruind) voeg ik langzaam wat beetje melk toe. De lactose daarin zorgt voor maillardrectie en dat geeft dan de diepe vleessmaak nadat je het 3 uur laat pruttelen met de rest van de ingredienten.

Wijn erin, kan, doe ik zelf niet, bouillon erin, kan doe ik ook niet. Ieder zijn meug. Ik doe er alleen nootmuskaat in, geen groene kruiden...

uiteindelijk krijg je een enorm geconcentreerde smaak. maar ongetwijfeld kun je er vissaus, oestersaus, beetje ansjovis, steranijs, paddenstoelenvocht of een beetje puree, sojasaus of worcestershire in kwijt. Allemaal umami en kokumi smaken.
Whatever...
pi_179719002
quote:
1s.gif Op zondag 10 juni 2018 20:31 schreef Pietverdriet het volgende:
300 g rundvlees
100 g pancetta
200cc droge witte wijn
200 cc vleesbouillon
1 blikje tomaten puree
1 ui, 1 peen en 1 stengel bleekselderij
Scheutje room
Even mijn eigen receptje. Is net wat anders.

Mirepoix
200g wortel
200g bleekselderij
200gr ui
100g parmaham fijn gesneden

Vlees
600g grof gemalen of fijn gesneden mager rundvlees bieflappen
200ml melk
klontje boter

Saus
500 g tomaten in blokjes (tomates concassees)\
500g passata


Zoals gezegd maak ik het vlees en de mirepoix eerst apart en voeg dan alles samen met de tomaat. ongeveer 3 uur pruttelen voor de echte diepe smaak. Voor die tijd komt deze er niet in.
Whatever...
  maandag 11 juni 2018 @ 06:17:05 #14
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_179721757
quote:
1s.gif Op zondag 10 juni 2018 21:06 schreef foodlover het volgende:

[..]

Simpel recept, lijkt me lekker zo!
Ik doe altijd scheut melk in plaats van room, ga eens scheutje room proberen.

Een vraag: ik doe een glas rode wijn in de saus. Waarom voeg jij witte wijn toe, wat doet dat met de smaak?
Witte wijn is het klassieke recept uit Bologna
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_179722387
quote:
0s.gif Op maandag 11 juni 2018 06:17 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Witte wijn is het klassieke recept uit Bologna
In het gedeponeerde recept zit inderdaad wijn.

Echter dat is in de jaren 80 ergens ingediend als origineel. Iedere Italiaan maakt zijn eigen versie.

Met wijn, zonder wijn, tomaten, etc.
Whatever...
pi_179722650
quote:
0s.gif Op maandag 11 juni 2018 06:17 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Witte wijn is het klassieke recept uit Bologna
Iedereen heeft zijn eigen "klassieke, originele, dit is hem hoor, de echte, heus waar"-recept uit Bologna.

Zeg gewoon dat witte wijn door de saus erg lekker is. :D
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
  maandag 11 juni 2018 @ 12:17:19 #17
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_179725184
Bron: Accademia Italiana della Cucina

https://www.npo3.nl/het-t(...)-ragu-alla-bolognese
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_179726194
Ik maak het altijd:
Ui
Wortel
Bleekselderij
Gehakt
Knoflook
Tomaat
Rode wijn
Peper
Zout
Basilicum
Melk

En maak meestal zelf wat tagliatelle dan. :P

Niet echt zoals het heurt maar vind het verdraaid lekker. :9
I think that it’s extraordinarily important that we in computer science keep fun in computing
For all who deny the struggle, the triumphant overcome
  maandag 11 juni 2018 @ 13:55:15 #19
138195 morgane
Omnomnomnivoor
pi_179726702
Heeft iemand een goed recept voor in een slowcooker?
pi_179728428
quote:
0s.gif Op maandag 11 juni 2018 13:55 schreef morgane het volgende:
Heeft iemand een goed recept voor in een slowcooker?
Die van Heufje maken en dan ca 8 uur op low.
We have far more in common than that which devides us..
pi_179728468
quote:
1s.gif Op zondag 10 juni 2018 20:31 schreef Pietverdriet het volgende:
300 g rundvlees
100 g pancetta
200cc droge witte wijn
200 cc vleesbouillon
1 blikje tomaten puree
1 ui, 1 peen en 1 stengel bleekselderij
Scheutje room
Ik doe er nooit wijn in. Of room :o Ga het een keer proberen, bedankt voor het recept _O_
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  maandag 11 juni 2018 @ 15:59:22 #22
138195 morgane
Omnomnomnivoor
pi_179728505
quote:
0s.gif Op maandag 11 juni 2018 15:54 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Die van Heufje maken en dan ca 8 uur op low.
Top, bedankt!
pi_179731146
quote:
0s.gif Op maandag 11 juni 2018 15:54 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Die van Heufje maken en dan ca 8 uur op low.
Ze kunnen bijna allemaal. Die van mij ook, als je het gehakt maar eerst apart maakt. Prutje mag daarna lang zacht garen.
Whatever...
pi_179731183
quote:
1s.gif Op maandag 11 juni 2018 19:13 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Ze kunnen bijna allemaal. Die van mij ook, als je het gehakt maar eerst apart maakt. Prutje mag daarna lang zacht garen.
Meestal doe ik dat ook. Lekker laten pruttelen
We have far more in common than that which devides us..
pi_179731228
quote:
1s.gif Op maandag 11 juni 2018 19:13 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Ze kunnen bijna allemaal. Die van mij ook, als je het gehakt maar eerst apart maakt. Prutje mag daarna lang zacht garen.
Is het idee van het lange pruttelen niet juist dat het vet uit voornamelijk het gehakt zich bindt met het caroteen uit de tomaat?
"Pools are perfect for holding water"
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')