abonnement Unibet Coolblue
pi_182971536
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 15:47 schreef ikheetmartijn het volgende:
Om nog een beetje leven in de brouwerij te houden hier;

Wat is jullie tot nu toe best gebrouwen bier en waarom?

Bij mij is dat op dit moment een IPA waar ik erg tevreden over ben. Op dit moment staat v2 te pruttelen. V1 was zacht, lekker fris, subtiel bitter, geen esters, lekker veel smaak met z'n 6,5% maar niet alcoholisch en verschrikkelijk (positief) hoppig. Gevaarlijk lekker.

Het was het eerste bier op fust en samen met een paar vrienden is hij er heel erg rap door gegaan.
Hier ook IPA! Collega's en vrienden waren zeer enthousiast! 3 batches van 20 liter waren dan ook zeer snel op!

Voor de winter een Special Porter gemaakt en hoe langer in fles beter het wordt (nu drie maanden). Voortreffelijk :)

Aankomend brouwsels ga ik een Irish Red Ale maken op verzoek met honing met daarna gelijk in de maak een Witbier Special (met Cristal Malt) ! Kijken hoe dat gaat :P
pi_182973679
Er staan er hier eindelijk weer twee te fermenteren. Niet verhuisd nog, maar moesten toch maar een beetje aan de slag.

Een NEIPA en een California Common :9
Ja doei.
pi_182973749
Ik denk toch onze 2 batches van een weizen ipa :9

Of de session ipa, stout of quatruple
  Moderator dinsdag 6 november 2018 @ 10:47:31 #54
45833 crew  Fogel
pi_182974081
Een vriend van me vroeg of ik wilde proberen om Brewdog's Elvis Juice na te maken. Challenge accepted. Gelukkig heeft BD hun recepten vrijgegeven, dus dat maakt het al een stuk makkelijker.
Heb het origineel geproefd, vind het maar niks. De boel ongeveer zoals het recept gebrouwen en het resultaat is een bier wat ik zelf niks vind.
Maargoed, gelukkig was het voor een vriend, dus hij mag het opdrinken :D (en hij was zeer te spreken over mijn bier, maar hij is dan ook een fan van Elvis Juice).

Leuk om een keer geprobeerd te hebben met dryhopping en grapefruitschil marineren in vodka enzo, maar niet voor herhaling vatbaar.

In de categorie bier waar ik wel over te spreken ben: een tripel met wat rooksmaak, gebrouwen van water uit een "heilige bron" aan het pelgrimspad wat in Trondheim uitkomt.
Had eerst een testbatch met kraanwater gemaakt om het smaakprofiel te testen (want er zit vrij veel in wat niet in het reinheitsgebot1) voorkomt :P) en was zeer tevreden.
Daarna nog een keer met het bronwater en het smaakt precies hetzelfde. Prima dus.

1) Siroop, steranijs, kaneel, veenbes, zoethout, sinaasappelschil, koriander. En dat alles uiteraard in zeer minimale hoeveelheden.

De testbatch heb ik op vat staan, die met echt "heilig water" heb ik gebotteld en van etiketten voorzien (kutwerk om die vast te plakken).
Verder nog een blond en een kerstbier gemaakt en op vat gedaan.

Qua kerstbier: ben lid van een facebookgroep voor een bierkerstkalender. 24 brouwers leveren ieder een krat met bier in, en je krijgt dan totaal 24 verschillende (incl je eigen) brouwsels terug. Perfecte kerstkalender! Ben erg benieuwd wat de bijdrages van de anderen zijn.
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, UK, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
pi_182974124
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 november 2018 10:47 schreef Fogel het volgende:

Qua kerstbier: ben lid van een facebookgroep voor een bierkerstkalender. 24 brouwers leveren ieder een krat met bier in, en je krijgt dan totaal 24 verschillende (incl je eigen) brouwsels terug. Perfecte kerstkalender! Ben erg benieuwd wat de bijdrages van de anderen zijn.
Dat is gaaf :D
pi_183033976
De 2e eigen recept IPA vond ook gretig aftrek met 2 herfstbbq’s 😂

Op dit moment een 30 liter kerstbier met kaneel, steranijs en nootmuskaat aan het gisten.

Morgen voor de derde keer m’n IPA brouwen, maar dan met de buurman.

Daarna staan dit jaar nog een Orval en een Chouffe benadering in de planning. Beide de eerste keer dat ik ze probeer.

En ondertussen zit ik alweer te fantaseren over m’n eerste milkstout en een Zuster Agatha benadering.

Wat een vervelende hobby toch ook
pi_183034469
Milkstout staat ook hoog op onze lijst :9
pi_183037708
Gisteren de mooie mosaics bij de NEIPA geflikkerd voor een paar dagen dry hoppen, zondag bottelen. Wat ruikt hij al lekker, beter valt het niet tegen O+
Ja doei.
pi_183051255
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2018 10:08 schreef motorbloempje het volgende:
Gisteren de mooie mosaics bij de NEIPA geflikkerd voor een paar dagen dry hoppen, zondag bottelen. Wat ruikt hij al lekker, beter valt het niet tegen O+
succes!

Oxidatie schijnt aardig hardnekkig te zijn bij dit biertype
pi_183080489
Gravity ook. Denk dat de grains toch echt wel voorbij hun beste tijd zijn ;( 6.3% est, nu met meten 3.6%, dus niet genoeg goede suikers -O-

Hij is ook bitterder dan ik had gehoopt. Hij ruikt heerlijk, maar denk dat dit een privebatch wordt, en dan zodra we verhuisd zijn, hopelijk snel, een nieuwe batch brouwen, nog een keer proberen met verser spul.
Ja doei.
pi_183095030
Dat is een best verschil inderdaad, jammer! Te grof geschroot?

M'n eerste IPA was ook veel te bitter dan verwacht. Tegenwoordig gooi ik de hops er pas in na terugkoelen onder de 80 graden. Dan pakt hij alleen de aroma's en nauwelijks bitterheid.
pi_183096512
Denk dat een beetje de hopzakken uitknijpen wat te enthousiast gegaan is ook. Het is een leerschool!
Ja doei.
pi_183283559
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2018 10:08 schreef motorbloempje het volgende:
Gisteren de mooie mosaics bij de NEIPA geflikkerd voor een paar dagen dry hoppen, zondag bottelen. Wat ruikt hij al lekker, beter valt het niet tegen O+
Al geproefd?
pi_183287170
quote:
0s.gif Op woensdag 21 november 2018 13:43 schreef ikheetmartijn het volgende:

[..]

Al geproefd?
Ja, hij is veel te bitter om een NEIPA te kunnen zijn helaas. 4.1%ABV gemeten. Hij is wel lekker overigens, gebotteld nu, en over een weekje of 2 maar eens echt proberen.

Hij heet dan ook NEIFA. New England Indian Fail Ale.
Ja doei.
pi_183287187
quote:
0s.gif Op woensdag 21 november 2018 17:04 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

Hij heet dan ook NEIFA. New England Indian Fail Ale.
:D awww

Hier is de IPA met eigen hop goed gelukt :9 bitter maar toch ook fris. Drinkt iets te makkelijk door.
pi_183294974
quote:
0s.gif Op woensdag 21 november 2018 17:04 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

Ja, hij is veel te bitter om een NEIPA te kunnen zijn helaas. 4.1%ABV gemeten. Hij is wel lekker overigens, gebotteld nu, en over een weekje of 2 maar eens echt proberen.

Hij heet dan ook NEIFA. New England Indian Fail Ale.
Jammer dat hij je iets tegenstaat. Hoe ga je het anders doen de volgende keer? Wil je het recept delen?
pi_183296158
Zie hierboven, pilsner malt wrsch te oud en te enthousiast de hopszakken uitgeknepen na de boil.
Ja doei.
pi_183298746
Te hoge bitterheid kan niet aan oude mout of het uitknijpen van hopzakken liggen ;)

Eerder aan je hopgiften (dus soort, hoeveelheid, tijdstip en temperatuur). Vandaar dat ik benieuwd ben naar het recept
pi_183299109
quote:
14s.gif Op woensdag 21 november 2018 23:37 schreef motorbloempje het volgende:
Zie hierboven, pilsner malt wrsch te oud en te enthousiast de hopszakken uitgeknepen na de boil.
Dat is allebei niet echt een ding

In principe zou je mout zo oud kunnen zijn dat je wat amylase activiteit verliest maar dan hebben we het wel over jaren in vochtige omstandigheden bewaren

[ Bericht 13% gewijzigd door #ANONIEM op 22-11-2018 09:31:02 ]
pi_183299220
Wij hebben ooit mout uit het gulden tijdperk gebruikt, dat werd geen lekker bier
pi_183299826
Dit is wel een leuke pagina met smaakafwijkingen:
https://www.brouw-bier.nl/praktijk/afwijkingen.aspx
pi_183300133
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 10:07 schreef ikheetmartijn het volgende:
Dit is wel een leuke pagina met smaakafwijkingen:
https://www.brouw-bier.nl/praktijk/afwijkingen.aspx
Eens kijken later :)

Er is aardig wat te verbeteren aan 't recept, volgens onze calculaties en Beersmith zou hij ontzettend niet bitter moeten zijn en zat hij ver links in het groen, wat betekent dat hij net de juiste, grenzend aan te weinig bitter, had moeten hebben. En alcoholomzet is ook 2% af. Onze vorige 3 brews waren allemaal exact wat we wilden hebben, dus zeer vervelend dit. Kan nu geen recepten delen want ben op werk, maar zal later wel even op je PM antwoorden.
Ja doei.
pi_183300346
Ik ben benieuwd!

Dat is wel herkenbaar. Heb nu net zo'n EasyBrew en heb m'n volume en SG nog niet 100% onder controle.

Zo'n afwijking kan aan van alles liggen; anders geschroot, misschien tarwe / havervlokken gebruikt en wat filter problemen, misschien kanaalvorming tijdens het spoelen, zeg het maar.
pi_183300501
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 10:27 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

Eens kijken later :)

Er is aardig wat te verbeteren aan 't recept, volgens onze calculaties en Beersmith zou hij ontzettend niet bitter moeten zijn en zat hij ver links in het groen, wat betekent dat hij net de juiste, grenzend aan te weinig bitter, had moeten hebben. En alcoholomzet is ook 2% af. Onze vorige 3 brews waren allemaal exact wat we wilden hebben, dus zeer vervelend dit. Kan nu geen recepten delen want ben op werk, maar zal later wel even op je PM antwoorden.
Hoe was je dryhop schema

Dat is bij NEIPA belangrijker dan je zou denken. Oxidatie en onhandig dryhoppen zijn eigenlijk de dingen die het meest mis gaan
pi_183300533
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 10:57 schreef Saind het volgende:

[..]

Hoe was je dryhop schema

Dat is bij NEIPA belangrijker dan je zou denken. Oxidatie en onhandig dryhoppen zijn eigenlijk de dingen die het meest mis gaan
Hij was voordat we begonnen met de dryhop ook al bitterder dan gehoopt. Hebben 4 dagen gedryhopt met de mosaic nadat hij goed tot rust was gekomen. Ben niet erg blij met de 'theeballen' die we hebben voor het dryhoppen, want die laten ook nog eens best veel door :') dus daar ga ik ook even kritisch naar kijken.

Filteren jullie je bier nog tijdens het bottelen trouwens ergens doorheen de fles in ofzo voor als er wat meer spul in zit dan gehoopt?
Ja doei.
pi_183300561
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 10:58 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

Hij was voordat we begonnen met de dryhop ook al bitterder dan gehoopt. Hebben 4 dagen gedryhopt met de mosaic nadat hij goed tot rust was gekomen. Ben niet erg blij met de 'theeballen' die we hebben voor het dryhoppen, want die laten ook nog eens best veel door :') dus daar ga ik ook even kritisch naar kijken.

Filteren jullie je bier nog tijdens het bottelen trouwens ergens doorheen de fles in ofzo voor als er wat meer spul in zit dan gehoopt?
Best dryhoppen tijdens primary en secondary. Niet te lang, en goed purgen met CO2 voor iedere keer dat je de boel opent. Ik ben gaan keggen juist vanwege dit soort bieren. Bottelen eventueel met beergun vanuit fust na force carbonaten
pi_183300630
Ja, dat doen/hebben we dus allemaal niet aan equipment, het is allemaal erg simpel zonder al te veel poespas.

Een 30l Bulldog brewer, een sparge tank, en verder gewoon in grote plastic tonnen fermenteren en daarna bottelen.
Ja doei.
pi_183300646
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 11:04 schreef motorbloempje het volgende:
Ja, dat doen/hebben we dus allemaal niet aan equipment, het is allemaal erg simpel zonder al te veel poespas.
Dan zou ik niet teveel verwachten van je homebrew NEIPA. Je moet zuurstof echt heel laag houden, dat lukt gewoon niet zonder op z'n minst spul om te keggen
pi_183300673
Dat komt hopelijk in de toekomst nog wel, maargoed :) misschien dan even beter uitzoeken welke bieren wat specialere behandelingen nodig hebben dan we nu kunnen bieden. :)
Ja doei.
  donderdag 22 november 2018 @ 11:07:56 #80
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_183300693
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 10:07 schreef ikheetmartijn het volgende:
Dit is wel een leuke pagina met smaakafwijkingen:
https://www.brouw-bier.nl/praktijk/afwijkingen.aspx
Interessant
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_183300903
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 10:58 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

Hij was voordat we begonnen met de dryhop ook al bitterder dan gehoopt. Hebben 4 dagen gedryhopt met de mosaic nadat hij goed tot rust was gekomen. Ben niet erg blij met de 'theeballen' die we hebben voor het dryhoppen, want die laten ook nog eens best veel door :') dus daar ga ik ook even kritisch naar kijken.

Filteren jullie je bier nog tijdens het bottelen trouwens ergens doorheen de fles in ofzo voor als er wat meer spul in zit dan gehoopt?
Wij gebruiken simpele hopzakjes, zijn ook niet duur en als je echt wil kan je ze hergebruiken.

Verder filteren we het niet meer tijdens het bottelen.
pi_183300929
quote:
1s.gif Op donderdag 22 november 2018 11:23 schreef Sarabi het volgende:

[..]

Wij gebruiken simpele hopzakjes, zijn ook niet duur en als je echt wil kan je ze hergebruiken.

Verder filteren we het niet meer tijdens het bottelen.
Hebben voor tijdens de boil idd hopzakken, maar voor dry-hoppen dachten we dat zo'n theebal wel wat handiger zou zijn, maar daar ben ik niet van overtuigd geraakt na 2 gebruiken (De California Common (UnCommon, heet 'ie) is ook gedryhopped nu, gaan we zondag bottelen)... dus misschien gewoon ook daar maar onze zakjes gebruiken!
Ja doei.
pi_183300975
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 10:58 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

Filteren jullie je bier nog tijdens het bottelen trouwens ergens doorheen de fles in ofzo voor als er wat meer spul in zit dan gehoopt?
Nee, ik wil geen oxidatie riskeren.

Filteren voordat de wort het gistvat in gaat wel met een vrij fijnmazige hopspider.
Drooghoppen doe ik met pellets, dat zakt mooi naar de bodem.
Aan het eind van het drooghoppen "coldcrash" ik met mijn vergistingskast en dan zakken de meeste eiwitten ook wel mooi naar de bodem.

Daarna voorzichtig afhevelen naar sodakeg of bottelemmer met suikeroplossing.
pi_183301081
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 10:58 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

Hij was voordat we begonnen met de dryhop ook al bitterder dan gehoopt.
Dan gok ik dat je "whirlpool" of "vlamuit" hopgift had.

Brouwsoftware neemt dan vaak de IBU's niet mee van deze. Maar dat is alleen juist als je eerst terug koelt naar 80 graden. Boven de 80 graden neemt hij nog veel alfazuur (bitterheid) op. Onder de 80 graden eigenlijk alleen maar hoparoma's.

Heb ik mij ook een paar keer flink op verkeken. M'n IPA's zijn d'r een stuk beter op geworden (vind ik)
pi_183301251
Zal het eens onder de loep nemen.

Deze was trouwens Mosaic en Galaxy :)
Ja doei.
pi_183301311
Beide heerlijke hoppen!
pi_183301396
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 11:00 schreef Saind het volgende:

[..]
Ik ben gaan keggen juist vanwege dit soort bieren. Bottelen eventueel met beergun vanuit fust na force carbonaten
Ik wil binnenkort m'n Fermentasaurus eens gebruiken met drukset. Kan ik mooi natuurlijk carboniseren en daarna zuurstofloos keggen. Ideaal voor dit soort bieren idd
pi_183302772
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 11:24 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

Hebben voor tijdens de boil idd hopzakken, maar voor dry-hoppen dachten we dat zo'n theebal wel wat handiger zou zijn, maar daar ben ik niet van overtuigd geraakt na 2 gebruiken (De California Common (UnCommon, heet 'ie) is ook gedryhopped nu, gaan we zondag bottelen)... dus misschien gewoon ook daar maar onze zakjes gebruiken!
https://www.aliexpress.co(...)9f-9733-f910a498eee7
pi_183302816
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 11:48 schreef ikheetmartijn het volgende:

[..]

Ik wil binnenkort m'n Fermentasaurus eens gebruiken met drukset. Kan ik mooi natuurlijk carboniseren en daarna zuurstofloos keggen. Ideaal voor dit soort bieren idd
Zo'n fermentasaurus past niet echt in m'n appartementje maar zou er graag een hebben, ideale dingen voor dit zulk werk
pi_183302822
Ja doei.
  Moderator donderdag 22 november 2018 @ 13:16:07 #91
355459 crew  noodgang
noodgang
pi_183302827
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 11:24 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

Hebben voor tijdens de boil idd hopzakken, maar voor dry-hoppen dachten we dat zo'n theebal wel wat handiger zou zijn, maar daar ben ik niet van overtuigd geraakt na 2 gebruiken (De California Common (UnCommon, heet 'ie) is ook gedryhopped nu, gaan we zondag bottelen)... dus misschien gewoon ook daar maar onze zakjes gebruiken!
Ik gebruik gewoon hopzakjes voor dryhoppen, maar gooi er een hoop knikkers (wel eerst even koken :P) bij zodat het zakje niet blijft drijven
pi_183302864
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 13:16 schreef noodgang het volgende:

[..]

Ik gebruik gewoon hopzakjes, maar gooi er een hoop knikkers (wel eerst even koken :P) bij zodat het zakje niet blijft drijven
Ik ook :D Altijd handje knikkers onderin de bak star san liggen
pi_183302897
Toch jammer dat ik al die knikkers van vroeger heb weggeflikkerd. En heb ze hier (engeland) nooit gezien :') maar dat komt misschien ook omdat ik niet in kinderspeelgoedwinkels kom :+

Zal ze vast wel online kunnen krijgen.
Ja doei.
  Moderator donderdag 22 november 2018 @ 13:22:03 #94
355459 crew  noodgang
noodgang
pi_183302945
quote:
14s.gif Op donderdag 22 november 2018 13:19 schreef motorbloempje het volgende:
Toch jammer dat ik al die knikkers van vroeger heb weggeflikkerd. En heb ze hier (engeland) nooit gezien :') maar dat komt misschien ook omdat ik niet in kinderspeelgoedwinkels kom :+

Zal ze vast wel online kunnen krijgen.
Misschien hebben ze wel van die glazen 'stenen' bij een aquariumwinkel ofzo? Die lijken me ook prima te gebruiken
pi_183302959
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 13:22 schreef noodgang het volgende:

[..]

Misschien hebben ze wel van die glazen 'stenen' bij een aquariumwinkel ofzo? Die lijken me ook prima te gebruiken
Ja, zat ik ook al aan te denken, van die 'sierdingen' :')
Ja doei.
pi_183319462
Veel te veel werk man hopzakjes en knikkers ontsmetten.. Gewoon pellets er in mikken ;)

Kat (poes) van huis zondag dus m'n IPA bottelen en een eerste poging tot een La Chouffe brouwen ^O^
pi_183320233
Kan ook niet wachten tot we verhuisd zijn en dan hebben we zo ongeveer de hele bijkeuken tot onze beschikking als semi-permanente brouwerij met genoeg storage space.
Nu alles nog in keuken en in kleine pantry onder de trap, spullen voornamelijk opgeslagen in een net wat te vochtige garage enzo :')

O+ bijna
Ja doei.
pi_183320365
Tis hier ook een hele voorbereiding. Voorheen in de keuken, met de EasyBrew nu in de garage (past niet onder afzuigkap). Bus uit de garage, spullen van zolder naar de garage. Goed voor de conditie dat bierbrouwen...

Hier ook het plan om de bijkeuken/berging op te knappen, betegelen, isoleren, elektra omgooien en een vaste brouwopstelling te maken. Hopelijk in de zomer ergens.
pi_183321670
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 november 2018 10:53 schreef ikheetmartijn het volgende:
Tis hier ook een hele voorbereiding. Voorheen in de keuken, met de EasyBrew nu in de garage (past niet onder afzuigkap). Bus uit de garage, spullen van zolder naar de garage. Goed voor de conditie dat bierbrouwen...

Hier ook het plan om de bijkeuken/berging op te knappen, betegelen, isoleren, elektra omgooien en een vaste brouwopstelling te maken. Hopelijk in de zomer ergens.
We hebben de optie om, later als we groot zijn, de utility room en de study een te maken, of van de study een steriele betegelde ruimte te maken met deur ofzo:



Maar moeten eerst maar eens zien dat we a) verhuizen, b) de muren wegbreken tussen keuken/eetkamer/lounge :+ maar het kan geen kwaad om wat te dromen O+
Ja doei.
pi_183331806
Zo eens even een starter maken voor zondag.
White Labs WLP510 Bastogne Belgian Ale opschalen naar 1,5 liter voor 30 liter Chouffe.

Dit wordt de 2e keer dat ik een starter ga maken (luie korrelgistgebruiker, en al wel op 23 brouwsels zitten).

Nog tips?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')