abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  woensdag 12 september 2018 @ 11:01:27 #26
162870 motorbloempje
Dr. SJW voor jou...
pi_181854695
registreer om deze reclame te verbergen
Zoveel zullen we in de toekomst ook niet gaan brouwen, want het moet ook wel op komen enzo, en als eckte FOK!kers hebben we natuurlijk niet zoveel vrienden ;( :+

Nu ja, straks met verhuizen gaan we wel een introductieborrel doen in onze nieuwe cul-de-sac en gaan daarvoor een speciaal biertje brouwen hebben we al bedacht O+ dus wie weet krijgen we dan wat 'vaste klanten' die we als excuus kunnen gebruiken om meer te brouwen 8-)
Bovenstaande is mijn mening, ook wanneer er niet expliciet 'ik vind' of soortgelijk in de post vermeld staat. En gelukkig zijn alle meningen hier welkom, dus dat is fijn. Toch? Liefs.
pi_181854723
quote:
0s.gif Op woensdag 12 september 2018 11:01 schreef motorbloempje het volgende:
Zoveel zullen we in de toekomst ook niet gaan brouwen, want het moet ook wel op komen enzo, en als eckte FOK!kers hebben we natuurlijk niet zoveel vrienden ;( :+


Wij ook niet hoor :D en toch gaat het te snel op
pi_181854788
Ik heb vorige week een krat bier aan mijn buurman gegeven in ruil voor dat hij mijn auto heeft gewassen 8-)

Heb teveel bier in huis, kan en wil niet alles zelf opdrinken. Brouw meestal twee batches achter elkaar en dat een of twee keer per maand.

Qua opslag geen probleem, heb nu enkele dozen/kratten met RIS en quads die staan te rijpen en genoeg lichter bier om ‘nu’ te drinken.
I'm surrounded by morons!
TRV [2016: Nederland, Portugal, Belgi, Nederland, Nederland, Oostenrijk, Nederland, VK, Nederland, USA, Zweden, Belgi, Japan.
TRV [2017: Frankrijk, Duitsland, Duitsland, Zweden, Nederland, Japan, Duitsland
TRV plannen 2018: Belgie, UK, UK, Nederland, UK
  woensdag 12 september 2018 @ 11:11:56 #29
162870 motorbloempje
Dr. SJW voor jou...
pi_181854876
registreer om deze reclame te verbergen
We proberen wat te minderen met bier drinken. Kwaliteit/kwantiteit dat soort dingen :@ :') al lukt het niet altijd. :@

Zit er aan te denken om te kijken of ik als we verhuisd zijn een soort van clubje op kunnen richten met wat thuisbrouwers voor uitwisselen en samen brouwen enzo.
Bovenstaande is mijn mening, ook wanneer er niet expliciet 'ik vind' of soortgelijk in de post vermeld staat. En gelukkig zijn alle meningen hier welkom, dus dat is fijn. Toch? Liefs.
pi_181854978
Wij hebben zo'n 10 man vrienden/familie die proeven (en soms in untappd punten geven)
Maar de rest van de 3 kratjes zijn meestal voor ons.
pi_181856976
quote:
5s.gif Op woensdag 12 september 2018 01:46 schreef devzero het volgende:

[..]

Af en toe een IPA of weizen er tussen door? Redelijk makkelijk te brouwen en je hebt wat op voorraad. 20 liter is redelijk standaard, maar misschien iets meer brouwen?

Doe je op fles of keg?
Vooralsnog op fles.
Ik vind 300/350 euro om te beginnen met keggen toch wel een bak geld.

IPA vind ik maar af en toe lekker. De weizen beviel wel heel erg goed, dus die gaat wel een keer op herhaling.

Tja, naast het werk, de boodschappen, het huishouden en een stukje mantelzorg, hou ik niet altijd tijd en zin over.
Als ik dan tijd heb, moet het weer ook nog meewerken (buitenbrouwerij).

quote:
1s.gif Op woensdag 12 september 2018 10:25 schreef Sarabi het volgende:

[..]

Oops hier nooit meer op gereageerd

De minpunten waren weinig co2 en schuim(stabiliteit).
Mocht meer body hebben/complex zijn.

Pluspunten
De (gebrande) smaak.
Goed in balans.

Aangezien het brouwen echt fout ging (het paste op een gegeven moment niet meer in de ketel)
Waren we erg blij nog met het commentaar en de punten.

Volgende keer doen we zeker weer mee. Nog een keer met de Stout, maar dan beter :)
En met nog wel wat andere biertjes denk ik.
Schuimstabiliteit is met veel gebrande mouten toch al een dingetje.
Co2 is op te lossen met wat meer bottelsuiker.
Niet te veel, want Stout is niet echt een koolzuurrijke stijl.

Voor de body zou je wat hoger kunnen maischen. 67 graden geeft al wat meer onvergistbare suikers.
Of 65 en wat langer 72 graden.
Voor de gelaagdheid/complexiteit kan je wat meer verschillende soorten mouten gebruiken, oplopend in EBC. Cara- en bisquitmouten e.d.
Je zou ook met havervlokken en lactose kunnen werken, om een wat dikker mondgevoel te krijgen.
En geef het wat tijd. Mijn stout werd na 8 weken op fles ook nog steeds lekkerder.

Bekend probleem.
6,5 Kilo mout voor 20 liter, zware, volmout Stout was eigenlijk net wat te veel, voor mijn 25 liter pannetje.
Daar heb ik maar een 36 liter pan voor bij gekocht.

[ Bericht 1% gewijzigd door marc0871 op 12-09-2018 13:03:55 ]
Roken is dood. Dampen heeft de toekomst. De toekomst begint nu.
  woensdag 12 september 2018 @ 13:05:25 #32
303802 nogeenoudebekende
The future is shit...
pi_181857114
registreer om deze reclame te verbergen
Dit staat toch wel al een tijdje op m'n bucketlist. Hoeveel tijd gaat er gemiddeld inzitten?
And so is the past
pi_181857223
quote:
7s.gif Op woensdag 12 september 2018 13:05 schreef nogeenoudebekende het volgende:
Dit staat toch wel al een tijdje op m'n bucketlist. Hoeveel tijd gaat er gemiddeld inzitten?
Je moet er toch wel een volle middag voor uit trekken, van vlam onder de pan, tot in het gistvat en alles weer schoon.
Maar de meeste tijd gaat zitten in wachten tot de volgende stap.
En uiteraard het grote wachten totdat de vergisting klaar is en nog minstens zo lang voor je het kan drinken.
Reken op een week of 4/5 van brouwdag tot drinken.

Kijk eens op hobbybrouwen en hun forum.

[ Bericht 12% gewijzigd door marc0871 op 12-09-2018 13:21:16 ]
Roken is dood. Dampen heeft de toekomst. De toekomst begint nu.
pi_181857514
Het body probleem kwam vooral omdat het hele maischen fout ging :D We wilden toch te veel in een te kleine ketel idd.
In 3 jaar tijd hebben we nog geen batch gehad waarbij zo veel fout ging als bij deze.
Maarja kennelijk was ie nog steeds behoorlijk oke.
  woensdag 12 september 2018 @ 13:26:39 #35
303802 nogeenoudebekende
The future is shit...
pi_181857546
quote:
0s.gif Op woensdag 12 september 2018 13:11 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Je moet er toch wel een volle middag voor uit trekken, van vlam onder de pan, tot in het gistvat en alles weer schoon.
Maar de meeste tijd gaat zitten in wachten tot de volgende stap.
En uiteraard het grote wachten totdat de vergisting klaar is en nog minstens zo lang voor je het kan drinken.
Reken op een week of 4/5 van brouwdag tot drinken.

Kijk eens op hobbybrouwen en hun forum.
Dat valt op zich best wel mee. Ik ben nu de wiki voor blikbrouwen aan het lezen.

Kan ik trouwens als ik het goed schoonmaak e.d. Spullen zoals gistvaten en waterslot gebruiken waar eerder wijn in is gemaakt of is het beter om het nieuw te halen ivm contaminatie?
And so is the past
pi_181858013
quote:
0s.gif Op woensdag 12 september 2018 13:25 schreef Sarabi het volgende:
Het body probleem kwam vooral omdat het hele maischen fout ging :D We wilden toch te veel in een te kleine ketel idd.
In 3 jaar tijd hebben we nog geen batch gehad waarbij zo veel fout ging als bij deze.
Maarja kennelijk was ie nog steeds behoorlijk oke.
^O^
quote:
14s.gif Op woensdag 12 september 2018 13:26 schreef nogeenoudebekende het volgende:

[..]

Dat valt op zich best wel mee. Ik ben nu de wiki voor blikbrouwen aan het lezen.

Kan ik trouwens als ik het goed schoonmaak e.d. Spullen zoals gistvaten en waterslot gebruiken waar eerder wijn in is gemaakt of is het beter om het nieuw te halen ivm contaminatie?
Mja, blikbrouwen is leuk om mee te beginnen.
Je leert iig wat er gebeurt tijdens de gisting.
Qua 'brouwen' is het niet veel meer dan siroop verwarmen en in een emmer, opgeloste suiker, water en gist erbij en 2 weken wegzetten.
Dat gaf mij niet echt de voldoening en ben na 2 batches overgestapt op volmout. Veel leuker :s)
Maar als opstapje zeker bruikbaar ^O^

Ik denk dat je die 2 hobby's beter gescheiden houdt. Koop nieuw.
Koop gistvaten met een schroefdeksel ivm luchtdicht.
Voor het bottelen is een extra emmer wel fijn, om het van het gist af over te hevelen.
Koop daarvoor een automatische hevel en neem er meteen een bottelpijpje met stop bij.
Voor het kroonkurken raad ik een tafelmodel kroonkurkapparaat aan. Kijk eens voor het model Lisa.
Voor het ontsmetten iets als puro san of starsan. Vergeet het spuitflesje niet ;)

https://www.brouwmarkt.nl/
Roken is dood. Dampen heeft de toekomst. De toekomst begint nu.
pi_182392330
Zaterdag een IPA gebrouwen met Cascade uit eigen tuin. Heel erg benieuwd hoe dat gaat uitpakken.

Gelezen dat die Amerikaanse hoppen lang niet zo citrusachtig zijn op eigen bodem. Eerst zien dan geloven. Het waterslot ruikt goed iig

9_C3318_F3_AEAC_4999_80_AA_3_BBF21582170.jpg

[ Bericht 18% gewijzigd door ikheetmartijn op 08-10-2018 18:58:38 ]
"The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid onces are full of confidence." -Charles Bukowski
pi_182415550
quote:
1s.gif Op maandag 8 oktober 2018 15:40 schreef ikheetmartijn het volgende:
Zaterdag een IPA gebrouwen met Cascade uit eigen tuin. Heel erg benieuwd hoe dat gaat uitpakken.

Gelezen dat die Amerikaanse hoppen lang niet zo citrusachtig zijn op eigen bodem. Eerst zien dan geloven. Het waterslot ruikt goed iig

[ link | afbeelding ]
Cool!

Wij hebben afgelopen weekend onze hop geoogst ergens de komende weken ook een ipa van brouwen
pi_182426330
Mooi proces h? Ik keek graag dagelijks naar hoe m'n bellen erbij hingen, dat is bijna een gemis nu! ;)

Die kleine van mij heeft me nog even geholpen met het plukken van de 1,3kg. Hij was er helaas na 10 bellen wel weer klaar mee (het moet geen werk worden).

Ik hield na drogen zo'n 300 gram over.

85 gram daarvan zit in deze 28 liter IPA. Samen met 20gr Magnum bitterhop, 50 gram Amarillo en straks 100 gram Mosaic koudhop.

[ Bericht 0% gewijzigd door ikheetmartijn op 10-10-2018 11:08:47 ]
"The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid onces are full of confidence." -Charles Bukowski
pi_182426848
Plukken deed ik samen met mijn man. Is wel een werkje.

Na het drogen hielden we ongeveer 300gr Cascade over en 100gr Magnum
pi_182427264
Ja best wel he?

Ik vond nog wilde hop (800gr gedroogd) . Vrij aromatisch, maar alfazuren? Zeg het maar.
Mooi voor een "bij-elkaar-raapsel" biertje, maar niet echt reproduceerbaar.
"The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid onces are full of confidence." -Charles Bukowski
pi_182427590
Vrienden hadden wilde hop voor ons maar dat durfde ik nog niet aan :D

Ben benieuwd wat het bij jou gaat worden
pi_182427610
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 10:05 schreef ikheetmartijn het volgende:
Ja best wel he?

Ik vond nog wilde hop (800gr gedroogd) . Vrij aromatisch, maar alfazuren? Zeg het maar.
Mooi voor een "bij-elkaar-raapsel" biertje, maar niet echt reproduceerbaar.
Gewoon alleen gebruiken om te whirlpoolen, maakt het allemaal niet zo uit.
pi_182427829
Precies, mijn idee. Alleen de aroma's pakken, niet de bitterheid.

Voor nu eerst nog druk bezig om de parameters van m'n nieuwe EasyBrew 50 een beetje onder de knie te krijgen ^O^
"The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid onces are full of confidence." -Charles Bukowski
pi_182428071
Ik heb de wilde hop dit jaar in een soort Saison met alle restjes Brett die ik had gegooid. Geloof 5 strains Brett, lading speltmout bij de pilsmout en nu half jaartje ofzo in secondary. Denk niet dat de hop erg door gaat komen en dat is maar goed ook want het rook precies als knoflook
pi_182428162
Eigenlijk rijp voor een mooi lambiek projectje dus. Eikenhouten vaatje aanschaffen... ;)

Maar dat van die saison is wel een erg goed idee! Vorig jaar 1 saison gebrouwen. Had ook een kleine dryhop. Hoofdvergisting met een saison gist, nagisting (en hergisting op fles) met een brett. Die beviel heel erg goed.

Body zou ik wel een tikkeltje dikker willen, maar is erg lastig natuurlijk omdat die brett alles opvreet. Nog niet in verdiept in hoe ik dit eventueel zou kunnen oplossen.
"The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid onces are full of confidence." -Charles Bukowski
pi_182428330
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 10:53 schreef ikheetmartijn het volgende:
Eigenlijk rijp voor een mooi lambiek projectje dus. Eikenhouten vaatje aanschaffen... ;)

Maar dat van die saison is wel een erg goed idee! Vorig jaar 1 saison gebrouwen. Had ook een kleine dryhop. Hoofdvergisting met een saison gist, nagisting (en hergisting op fles) met een brett. Die beviel heel erg goed.

Body zou ik wel een tikkeltje dikker willen, maar is erg lastig natuurlijk omdat die brett alles opvreet. Nog niet in verdiept in hoe ik dit eventueel zou kunnen oplossen.
Haver erin werkte voor mij
Iig m'n Saison met wlp670 en haver is best dik.
pi_182428490
Goeie tip. Ga ik eens mee spelen in Brouwhulp
"The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid onces are full of confidence." -Charles Bukowski
pi_182433184
Om nog een beetje leven in de brouwerij te houden hier;

Wat is jullie tot nu toe best gebrouwen bier en waarom?

Bij mij is dat op dit moment een IPA waar ik erg tevreden over ben. Op dit moment staat v2 te pruttelen. V1 was zacht, lekker fris, subtiel bitter, geen esters, lekker veel smaak met z'n 6,5% maar niet alcoholisch en verschrikkelijk (positief) hoppig. Gevaarlijk lekker.

Het was het eerste bier op fust en samen met een paar vrienden is hij er heel erg rap door gegaan.
"The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid onces are full of confidence." -Charles Bukowski
pi_182439806
Een Pale Ale van Pils, Munich Light en Cascade hop.
Een uurtje gemaischt op 63 graden.
Vergist met US-05 op 20 graden.
Gistte door van 1.050 naar 1.002. Behoorlijk droog, dus.
Dat was goed te merken in de bitterheid

Die was dus veel te snel op.

Het volgende brouwsel was een variatie; Pale Ale ipv Pils en een maisch op 65 graden.
Die was wat evenwichtiger qua bitterheid en moutigheid.
1.050 > 1.007.
Heel anders, maar bijna net zo lekker.

Ook deze was snel weg.

De droge, bittere variant wint nipt.
Roken is dood. Dampen heeft de toekomst. De toekomst begint nu.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')