abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_179422602
registreer om deze reclame te verbergen
Het vierde topic alweer over het zelf brouwen van bier. :Y)

brew02-1.jpg

brew01-1.jpg

Deel 1: CUL / Eigen bier brouwen
Deel 2: CUL / Eigen bier brouwen #2
Deel 4: CUL / Eigen bier brouwen #3

Externe links:

http://www.hobbybrouwen.nl/

---

Laatste post:

quote:
0s.gif Op zondag 27 mei 2018 14:45 schreef marc0871 het volgende:
Op naar het volgende deel.
Roken is dood. Dampen heeft de toekomst. De toekomst begint nu.
pi_179423500
En daarom brouwen wij het hier.

Gisteren het eerste flesje van mijn laatste Blonde opengemaakt.
Tikje bitterig, een zoetje van de mout, de grapefruit van de aromahop en een hintje muffigheid van de gist.
Carbonisatie valt wat tegen, ondanks 8 gram per liter bottelsuiker.
Al met al zeker niet ontevreden.

Tijdens het Pinksterweekend ben ik lekker aan het brouwen geweest.
Er staan nu een 3de batch van mijn Stout en een eerste poging tot een Weizen te vergisten.
Bij elkaar zo'n 40 liter bier.

De Weizen bestaat uit 50% tarwemout, 45% pilsmout en 5% munich dark.
Als hop heb ik Styrian Goldings gebruik (alleen bitterhop. De kruidnagel en de banaan moeten de smaakmakers zijn).
De gist is de WB-06 van Fermentis.
Roken is dood. Dampen heeft de toekomst. De toekomst begint nu.
pi_179428476
quote:
0s.gif Op zondag 27 mei 2018 15:26 schreef marc0871 het volgende:
Als hop heb ik Styrian Goldings gebruik (alleen bitterhop. De kruidnagel en de banaan moeten de smaakmakers zijn).

Hoeveel hop op hoeveel liter?
pi_179428914
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
99s.gif Op zondag 27 mei 2018 18:39 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Hoeveel hop op hoeveel liter?
Er zit niet zo veel alfazuur in (3,5%), dus het was nog aardig wat; 40 gram voor 20 liter.
Brouwhulp kwam net boven de 22 IBU uit.
Roken is dood. Dampen heeft de toekomst. De toekomst begint nu.
pi_179482052
Dat is wel het fijne aan weizens brouwen, weinig hopkosten :P. Wel wat lastiger filterem.

Heb nu een saaz single hop pale ale klaar om te drinken, daar gaat toch een hoop meer in. Smaakt al wel erg goed na 1,5 week.superfruitig en zacht.

Deze week meteen eenzelfde nieuwe batch maken met deze keer wat saaz dryhoppen 👍🏻
The smell of piss is so strong it smells like decent bacon
pi_179485395
Hier staat veel 's zomers spul te gisten, eigenlijk achterlijke timing maarja door het weer krijg ik zin saisons te brouwen.

Er staat een weizen met hibiscus na te gisten op fles. Een saison met spelt en ongemoute tarwe met 3711, Brett B en Brett C. net in het vat. Een cider met Brett C ook net in het vat. Hopelijk is de nazomer goed :+

Heeft iemand van jullie trouwens wel eens "ziek" bier gehad? Heb nog een saison staan met WLP670, zit ook Brett in, en die is ziek geworden. Van dat hele snotterige/slijmerige bier, trekt echt draden als je het inschenkt. Ik weet dat dat gewoon geduld is tot het weggegist is maar godsamme het is al 2 maanden snot
pi_180265873
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op woensdag 30 mei 2018 09:37 schreef Saind het volgende:
Hier staat veel 's zomers spul te gisten, eigenlijk achterlijke timing maarja door het weer krijg ik zin saisons te brouwen.

Er staat een weizen met hibiscus na te gisten op fles. Een saison met spelt en ongemoute tarwe met 3711, Brett B en Brett C. net in het vat. Een cider met Brett C ook net in het vat. Hopelijk is de nazomer goed :+

Heeft iemand van jullie trouwens wel eens "ziek" bier gehad? Heb nog een saison staan met WLP670, zit ook Brett in, en die is ziek geworden. Van dat hele snotterige/slijmerige bier, trekt echt draden als je het inschenkt. Ik weet dat dat gewoon geduld is tot het weggegist is maar godsamme het is al 2 maanden snot
Veel meer dan wat Kaam heb ik er nog niet in gehad.
Maar ik gooi er dan ook geen wilde gist in :+. Ik ben niet zo van die funky smaken in bier.

Even een update van mijn laatste brouwsels;

De Stout is eigenlijk nog te jong om er wat van te zeggen.
Smaken van koffie, chocolade, hintje zwarte bes en er begint wat droppigs aan te komen.
Hij is nog wat zoetig van de bottelsuiker en er zit nog een wat ruige moutbitterheid aan.
Die laten we nog een paar weken staan. Komt wel goed.

De Weizen was uit het gistvat wat wrangig zuur.
Door de tarwemout had ik wel wat zurigheid verwacht, dus dat verbaasde me niet.
De kruidnageltoets is er niet in gekomen. Hintje banaan wel.

Nu, na ruim een week op de fles, is het wrangige er wel vanaf en word hij friszuur.
Ik vind hem nu al lekker :9 Lekker fris.

Zaterdag staat er een Irish Red Ale op het programma.
Roken is dood. Dampen heeft de toekomst. De toekomst begint nu.
pi_180267293
Heeft er hier eigenlijk nog iemand meegedaan met het onk?
Onze stout heeft 79/100 gescoord.
pi_180270134
Netjes.

Wat waren de punten en de op- en aanmerkingen op het juryrapport?
Roken is dood. Dampen heeft de toekomst. De toekomst begint nu.
pi_181135196
Vandaag de Irish Red Ale gebotteld en een SMaSH Pale Ale met Cascade in de gistkist gezet (Ik gebruik een oude vrieskist met een Inkbird en een verwarmingsbuis als klimaatkast).

De Weizen ging veel te hard en staat op de nominatie om nog eens te brouwen.
De Stout begint inmiddels ook te slinken en wordt nog elke week lekkerder.
De harde moutbitterheid is een stuk zachter geworden.
Smaken van koffie, pure chocolade, een klein dropje en een karamellige zoetheid.
Roken is dood. Dampen heeft de toekomst. De toekomst begint nu.
pi_181587908
Ah super! Wist niet dat hier een topic over Bier Brouwen was .. 8)7

Zal me vast aanmelden! Ik ben in bezit van een GrainFather, Ispindel (moet nog inregelen) en twee fermentatiekasten (koelkasten). Ook ben ik experimenteel bezig met hop planten dat best goed gaat.

Momenteel bezig met Winter/Christmas bier wat voor mij nog nieuw is. Normaal brouw ik meestal een IPA.
pi_181588114
quote:
0s.gif Op donderdag 5 juli 2018 21:37 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Veel meer dan wat Kaam heb ik er nog niet in gehad.
Maar ik gooi er dan ook geen wilde gist in :+. Ik ben niet zo van die funky smaken in bier.

Even een update van mijn laatste brouwsels;

De Stout is eigenlijk nog te jong om er wat van te zeggen.
Smaken van koffie, chocolade, hintje zwarte bes en er begint wat droppigs aan te komen.
Hij is nog wat zoetig van de bottelsuiker en er zit nog een wat ruige moutbitterheid aan.
Die laten we nog een paar weken staan. Komt wel goed.

De Weizen was uit het gistvat wat wrangig zuur.
Door de tarwemout had ik wel wat zurigheid verwacht, dus dat verbaasde me niet.
De kruidnageltoets is er niet in gekomen. Hintje banaan wel.

Nu, na ruim een week op de fles, is het wrangige er wel vanaf en word hij friszuur.
Ik vind hem nu al lekker :9 Lekker fris.

Zaterdag staat er een Irish Red Ale op het programma.
Hoelang duurde het dat je Stout beter was? Hoorde dat best lang kan duren, half jaar ofzo?

[ Bericht 0% gewijzigd door Watashiwa op 31-08-2018 00:56:02 ]
pi_181588211


[ Bericht 100% gewijzigd door Watashiwa op 31-08-2018 00:55:37 ]
pi_181588240
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 00:44 schreef Watashiwa het volgende:

[..]

Hoelang duurde het dat je Stout beter was? Hoorde dat best lang kan duren, half jaar ofzo!
Mja, zoveel geduld heb ik (nog) niet. Hij is alweer op :@
Maar na ruim 8 weken op de fles, werd hij nog steeds beter.
Na een week of 6 was de meeste harde moutbitterheid er wel vanaf.
Roken is dood. Dampen heeft de toekomst. De toekomst begint nu.
pi_181588305
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 00:57 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Mja, zoveel geduld heb ik (nog) niet. Hij is alweer op :@
Maar na ruim 8 weken op de fles, werd hij nog steeds beter.
Na een week of 6 was de meeste harde moutbitterheid er wel vanaf.
Dat is dan weer het nadeel van het homebrewen Helaas gebruiken we geen filters zoals in de brouwerijen! Het is voor ons niet echt mogelijk om lang te bewaren (smaak althans)!
pi_181847868
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 00:57 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Mja, zoveel geduld heb ik (nog) niet. Hij is alweer op :@
Maar na ruim 8 weken op de fles, werd hij nog steeds beter.
Na een week of 6 was de meeste harde moutbitterheid er wel vanaf.
Voor een stout/porter leg ik meestal wel een aantal flessen op zij waar ik niet aan mag komen. Meeste bier zal zich niet echt verder ontwikkelen na 8 weken, maar ik had een porter die na 6 maanden een stuk beter was.

Niet dat ik meer geduld heb, want had graag nog eens geproefd na een jaar :D
pi_181849276
quote:
14s.gif Op dinsdag 11 september 2018 22:35 schreef devzero het volgende:

[..]

Voor een stout/porter leg ik meestal wel een aantal flessen op zij waar ik niet aan mag komen. Meeste bier zal zich niet echt verder ontwikkelen na 8 weken, maar ik had een porter die na 6 maanden een stuk beter was.

Niet dat ik meer geduld heb, want had graag nog eens geproefd na een jaar :D
Mja, dat ben ik ook elke keer weer van plan.
Maar dan ben ik weer niet op tijd geweest met mijn volgende batch en heb ik toch zin in bier.
En dan sneuvelen ze weer.
Roken is dood. Dampen heeft de toekomst. De toekomst begint nu.
pi_181849312
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 september 2018 23:22 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Mja, dat ben ik ook elke keer weer van plan.
Maar dan ben ik weer niet op tijd geweest met mijn volgende batch en heb ik toch zin in bier.
En dan sneuvelen ze weer.
Een heel bekend probleem ja. En ik heb maar beperkte ruimte om flessen te laten rusten, dus het is niet dat ik te veel kan maken.
pi_181849634
quote:
14s.gif Op dinsdag 11 september 2018 23:24 schreef devzero het volgende:

[..]

Een heel bekend probleem ja. En ik heb maar beperkte ruimte om flessen te laten rusten, dus het is niet dat ik te veel kan maken.
Het is dat ik die laatste Stout een dag na een Weizen heb gebrouwen, anders had die die 8 weken al niet gehaald.

Ik brouw 20 liter per keer. Doe ik ruim 4, hooguit 5 weken mee.
Voor het mooie zou ik eigenlijk elke 3 weken moeten brouwen. Dan is het weer goed tegen de tijd dat de vorige op begint te raken.
Meestal duurt het langer, dus ik moet tussendoor wel eens wat kopen.
Ik ga pas kopen als ik niks meer heb.
Deze en aankomende week heb ik vakantie, dus ik ga proberen een beetje vooruit te brouwen, voor als de Pale Ale die ik net gebotteld heb weer op is.
Roken is dood. Dampen heeft de toekomst. De toekomst begint nu.
pi_181850981
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 september 2018 23:42 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Het is dat ik die laatste Stout een dag na een Weizen heb gebrouwen, anders had die die 8 weken al niet gehaald.

Ik brouw 20 liter per keer. Doe ik ruim 4, hooguit 5 weken mee.
Voor het mooie zou ik eigenlijk elke 3 weken moeten brouwen. Dan is het weer goed tegen de tijd dat de vorige op begint te raken.
Meestal duurt het langer, dus ik moet tussendoor wel eens wat kopen.
Ik ga pas kopen als ik niks meer heb.
Deze en aankomende week heb ik vakantie, dus ik ga proberen een beetje vooruit te brouwen, voor als de Pale Ale die ik net gebotteld heb weer op is.
Af en toe een IPA of weizen er tussen door? Redelijk makkelijk te brouwen en je hebt wat op voorraad. 20 liter is redelijk standaard, maar misschien iets meer brouwen?

Doe je op fles of keg?
pi_181854105
over keggen gesproken

Ik kan m'n fusten niet gekoeld wegzetten, de tap koelt. Zouden jullie dan alsnog force carbonaten of suiker in het fust gooien voor hergisting?
Heb echt net voor het eerst een fust trouwens, omdat ik het bottelen ziek ben, dus nog niet uitgeprobeerd.
pi_181854263
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 juli 2018 00:21 schreef marc0871 het volgende:
Netjes.

Wat waren de punten en de op- en aanmerkingen op het juryrapport?
Oops hier nooit meer op gereageerd

De minpunten waren weinig co2 en schuim(stabiliteit).
Mocht meer body hebben/complex zijn.

Pluspunten
De (gebrande) smaak.
Goed in balans.


Aangezien het brouwen echt fout ging (het paste op een gegeven moment niet meer in de ketel)
Waren we erg blij nog met het commentaar en de punten.

Volgende keer doen we zeker weer mee. Nog een keer met de Stout, maar dan beter :)
En met nog wel wat andere biertjes denk ik.
  woensdag 12 september 2018 @ 10:41:01 #23
162870 motorbloempje
Dr. SJW voor jou...
pi_181854435
Klinkt goed! Hopelijk als wij onderweg weer zijn ook dat soort dingen doen en wat meer involved met de CAMRA zijn. Zijn al wel leden, maar vooral voor de bierfestivals en informatie nu...

Die verhuizing schiet maar niet op, en we hadden uiteindelijk nog wel 3 of 4 nieuwe ladingen kunnen brouwen :') :r
Bovenstaande is mijn mening, ook wanneer er niet expliciet 'ik vind' of soortgelijk in de post vermeld staat. En gelukkig zijn alle meningen hier welkom, dus dat is fijn. Toch? Liefs.
pi_181854516
Hier gaat het brouwen juist iets te snel :D

Net een batch weizen gebotteld. Komend weekend de weizen ipa bottelen.
En dan er staat een corona kloon te gisten.

En dan staat er nog een duvel triple hop kloon, dark ipa, kasteel route kloon op de planning de komende weken :D
pi_181854536
En kijken wat we met onze eigen hop kunnen dit jaar....ziet er ook al goed uit
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')