abonnement Unibet Coolblue
pi_179332895
In zeker opzicht, een beetje dubbel, de aanhef: rechts staat al sedert de zestiende eeuw voor behoud van de bestaande orde en links voor een nieuwe orde. Die nieuwe orde kon bestaan uit geleidelijke omvorming of omwenteling.

Vandaag de dag is links of wat men als zodanig herkent, voorstander van gelijkheid -"sociale rechtvaardigheid"- van allerlei snit: betreffe dat inkomen, ras, geloof, seksuele voorkeur, geslacht, cultuur of zelfs "diersoort". Elke minderheid of "zwakkere groep" moet gelijkgesteld worden, moge zij nooit lijden onder enige achterstelling of misbruik. Links heeft zich daarmee geconformeerd aan het liberalisme wat individuele gelijkberechtiging, vrijheden en keuzes centraal stelt in de mensenrechten. Het huidige links stelt niet langer de gemeenschap centraal, maar de individualiteit, Links is weer, net als in 1798, liberaal bij uitstek: vrijheid van geweten is weer het grootste goed, niet wat de gemeenschap of de samenleving als geheel oordeelt en ten goede komt.

Datzelfde links omarmt wereldwijde vrijhandel, dat helpt de derde wereld, want zo concurreren arme landen op gelijke voet met rijke - in theorie dan- maar wereldwijde vrijhandel leidt binnen alle landen (ongeacht deze rijk of arm zijn, vergelijk China en India enerzijds met de VS anderzijds) tot groeiende inkomens- en kansenongelijkheid. Maar ook leidt de globalisering tot iets heel anders, wellicht minder verwacht: cultuurbotsingen.: vrij verkeer van personen leidt tot migraties van grote groepen immigranten welke niet altijd moeiteloos integreren in de samenlevingen die hen ontvangen. Voeg daarbij, minder zichtbaar maar niet minder ingrijpend: de globaliserende en ontwrichtende invloeden van commercie, media en reclame op lokale culturen.

Doordat links zich mee liet sleuren in de individualisering en de globalisering, is links vastgelopen, verzand, sprakeloos, "uitgeluld". Links biedt geen tegenwicht meer aan het liberalisme, want ze zijn het zelf geworden, en hebben geen antwoord op vragen welke de individuele keuzes van rechtvaardiging ontdoen en slechts de gemeenschap als zodanig kan beantwoorden.

Links heeft geen toekomst mits het zich richt op de oude collectieve idealen: die van gemeenschappelijke vooruitgang en gemeenschappelijk welzijn. Kortom, links moet het weer aandurven antiliberaal en dus ook anti-individualist te worden: geen gemakkelijke opgave in deze tijd van "Gender neutral".

De linkse vernieuwing moet dus niet slechts de strijd aanbinden met de neoliberale economiegoeroes, met de transnationale veelverdieners en transnationale belastingontduikers, welke de zonden der globalisering belichamen, doch ook met de lieden en actiegroepjes die hun minidomeintje boven het algemene belang stellen: rellende nichten, verwarde pubers, aanstellerige feministes, dierenactivisten, haatimamvolgelingen, om maar een paar zijstraten te noemen.

Links Nederland, wordt wakker: als de dijk doorbreekt moet je niet gaan twisten over gereformeerd of katholiek. En houdt u voor wat uw (meest friese) voorvaderen al wisten en verdedigden: Sljocht en rjocht, frysk en frij, (gelijken, andermans oordeel wikkend, rechtdoorzee, doch altijd vrij - fries laat ik even buiten beschouwing-).

[ Bericht 0% gewijzigd door vanverre op 23-05-2018 06:43:51 ]
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')