abonnement Unibet Coolblue
  maandag 21 mei 2018 @ 19:50:50 #1
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_179307168


Turkish President Recep Tayyip Erdogan said he intends to tighten his grip on the economy and take more responsibility for monetary policy if he wins an election next month.
--------------
Alsof hij de buitenlandse markt kan besturen. 8)7
--------------

With the Turkish lira at a record low against the dollar and down this year against all 17 major currencies tracked by Bloomberg, Erdogan told Bloomberg TV in London on Monday that after the vote transforms Turkey into a full presidential system, he expects the central bank will have to heed his calls for lower interest rates.

https://www.bloomberg.com(...)-on-turkey-s-economy
========================================
In slechts 13 jr tijd heeft die munt 75 % aan waarde verloren.
Zie grafiek. https://finance.yahoo.com/quote/TRY%3DX?p=TRY%3DX&guccounter=1
----------------------------------
Het zal wel aan mij liggen, maar gaat Turkije niet heel erg stuk.

Nu een beter artikel die inhoudelijk beter is.
Supergroei Turkse economie stuit op wantrouwen
Economische groei


Van een bijna recessie naar een van de snelst groeiende economieën: de Turkse economie heeft zich hersteld. Maar twijfels zijn er, veel twijfels.

De Turkse economie groeide met 5,1 procent in het tweede kwartaal. Kan dat wel, vragen critici zich af.


In Turkije lijkt zich een economisch wonder te voltrekken. Twee weken geleden publiceerde het statistische instituut Türkstat de cijfers van het tweede kwartaal. Daaruit bleek dat Turkije met 5,1 procent één van de snelst groeiende economieën van de G20 is. Alleen China en India doen het beter. Veel experts reageerden sceptisch, net als bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers.

„Ik was geschokt door de cijfers”, zegt Murat Ucer, een econoom die voor adviesbureau Global Source Turkije volgt. „Ik heb die nacht geen oog dicht gedaan. Mijn prognoses waren veel voorzichtiger. Het verhaal dat ik aan mijn klanten vertelde, moest ik ineens grondig bijstellen.”

Veel economen en analisten kunnen moeilijk geloven dat de Turkse economie zo snel is hersteld na een uitermate slecht jaar. De mislukte coup leidde bijna tot een recessie, de regering wist met veel kunst en vliegwerk een valutacrisis af te wenden, en de toerismesector, een belangrijke bron van buitenlands geld, is nog niet uit de crisis. Hoe kon Türkstat dan toch met zulke sterke cijfers op de proppen komen?

Commerzbank, de tweede bank van Duitsland, bracht zelfs een rapport uit met de veelzeggende titel ‘Turkey – Are you kidding me?’. Daarin concludeert Lutz Karpowitz, strateeg opkomende markten, dat de Turkse groeicijfers „meer dan twijfelachtig” zijn en mogelijk zelfs het gevolg zijn van „politieke beïnvloeding”. Een zware aantijging, die overigens niet wordt onderbouwd.

Spiegelt Türkstat de economische situatie inderdaad mooier voor dan zij is, wellicht om de regering politiek uit de wind te houden tot de verkiezingen van 2019?

Nieuwe rekenmethode
De achterdocht over de groeicijfers begon toen Türkstat eind vorig jaar een nieuwe rekenmethode invoerde. Ineens bleek de gemiddelde levensstandaard in Turkije 20 procent hoger te liggen. Ook stelde Türkstat het bruto binnenlands product (bbp) van 2015 bij van 720 miljard dollar naar 861 miljard. Kortom, de omvang van de Turkse economie was met terugwerkende kracht 20 procent groter. En de economische groei sinds 2009 was ineens 1,8 procent hoger.

De invoering van de nieuwe rekenmethode kwam overigens niet uit de lucht vallen. Daar is drie jaar lang aan gewerkt, onder toeziend oog van het Europese statistiekbureau Eurostat. De vorige methode was beperkt en achterhaald, daar was iedereen het over eens. De nieuwe groeicijfers zijn gebaseerd op een veel grotere hoeveelheid data, in lijn met Europese standaarden.

Ondanks alle scepsis, is er geen enkele aanwijzing dat de regering druk heeft uitgeoefend op Türkstat

Zo gebruikt Türkstat nu de gegevens van de nationale inkomensadministratie en van het instituut voor sociale zekerheid, waardoor kleine en middelgrote bedrijven ook worden meegewogen in de omvang van de economie. Daarnaast kreeg Türkstat na een lang bureaucratisch gevecht toegang tot de annalen van het ministerie van Financiën. Die nieuwe gegevens leiden uiteraard tot andere groeicijfers, maar het resultaat valt of staat bij de rekenmethode.

Tegenstrijdigheden
„De veranderingen in het Turkse bbp en de groeipercentages zijn erg groot, niet alleen vanuit een absoluut perspectief, maar vooral in vergelijking met andere gevallen van herziening naar Europese standaarden of Verenigde Naties standaarden”, stelt Erik Meyersson, econoom bij Goldman Sachs. „In OESO-landen hebben zulke herzieningen een veel kleinere invloed gehad op het bbp en, althans gemiddeld, vrijwel geen effect gehad op de groei van het bbp.”

Hoe dat kan, is een raadsel. „Het probleem is dat we niet weten hoe ze tot deze cijfers zijn gekomen”, zegt Aykut Erdogdu, de tweede man van oppositiepartij CHP. „Als Türkstat zijn rekenmethode bekend zou maken, dan zouden ze hun gelijk kunnen bewijzen. Maar ik denk niet dat ze dat van plan zijn. Het wachten is op het rapport van Eurostat. Zij zullen de nieuwe methode zorgvuldig doorlichten, want er zijn zo veel tegenstrijdigheden.”

Ondanks alle scepsis, is er geen enkele aanwijzing dat de regering druk heeft uitgeoefend op Türkstat. „Het rapport van Commerzbank is te speculatief”, zegt een analist die anoniem wil blijven. „We zijn allemaal gefrustreerd over de cijfers. Ik denk dat een analist van de bank er genoeg van had en zijn nek heeft uitgestoken. Maar het is meer een opiniestuk dan een onderzoeksrapport.”

‘Groei op steroïden’
Er zijn ook andere geluiden. Timothy Ash, Turkije-expert van vermogensbeheerder Blue Bay Asset Management, vindt 5 procent groei niet zo vreemd, gezien de omstandigheden. „Voor het referendum heeft de regering veel geld in de economie gepompt om een recessie af te wenden. Er waren belastingverlagingen, staatsgaranties voor banken, schuldverlichting voor bedrijven. De export nam toe dankzij de goedkope lira en de economische opleving in Europa.”

Ucer noemt het zelfs ‘groei op steroïden’. „De regering heeft een hoop beleidsruimte gebruikt om een recessie af te wenden. Zulke groei is niet vol te houden, want de structurele problemen zijn niet opgelost. De groei is onevenwichtig en komt voor een groot deel van de bouwsector. Er wordt weinig geïnvesteerd in machines, een indicatie van toekomstige groei. En Turkije kampt nog altijd een structureel tekort op de lopende rekening.”

Met inflatie van ruim 11 procent, werkloosheid van ruim 10 procent, en een flinke belastingverhoging die vorige week werd aangekondigd, merken veel Turken weinig van de 5,1 procent groei. Uit een recent opinie-onderzoek aan van de zakenkrant Dünya bleek dat het vertrouwen in de economie afneemt. Het percentage dat de economie ziet als het grootste probleem steeg van 39 in het eerste kwartaal naar 49 procent in het tweede. Slechts 46 procent van de respondenten dacht dat Turkije welvarender zou zijn over vijf jaar. „Dit is zonder twijfel het meest gehate herstel in de historie”, concludeerde Istanbul Analytics.
---------------------------------------------------------------------------------------
Dit alles heeft te maken dat Erdogan steeds meer invloed probeert uit te oefenen op hun eigen centrale bank. Maar het is nu ook fair om te zeggen dat Turkije in een financiële zeepbel leeft.

Griekenland, Italië, ik zet nu mijn geld op Turkije die klapt. Laatst genoemde is gelukkig geen EU-land.
  maandag 21 mei 2018 @ 20:26:57 #2
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_179307929
S&P Global Ratings cut Turkey’s foreign currency rating to BB-/B earlier this month, citing risks of a ‘hard landing’, as well as imbalances in its economy.
pi_179307931
Jaloers! Zal de gemiddelde Erdofascist hier roepen.
Om aan te geven hoe hoog Erdogan het moederschap acht, gaf hij een voorbeeld uit de praktijk. ''Ik kuste wel eens de voeten van mijn moeder omdat ze naar het paradijs roken. Zij wierp me dan een zedige blik toe en huilde soms.''
pi_179315284
Erdogan heeft dat ook een hele eigen theorie over inflatie. Niet zo vreemd dat dat gierend uit de klauwen loopt als de sultan er dergelijke ideeën op na houdt:
https://www.bloomberg.com(...)ores-a-win-in-turkey
Don't quote me boy, cause I ain't said shit!
Send Banano to: ban_1drjycsqhpwa1i4uxo1mmqau6q8gibgbn6oabtub53zpcrabjunt3uscaqty
pi_179315454
Godver, in 2010 was 2TL nog 1 euro toen in daar op vakantie was :')

Bennis met terugwerkende kracht toch nog genaaid ;(
  woensdag 23 mei 2018 @ 06:45:27 #6
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_179333053
Ben benieuwd wanneer Erdogan een nieuwe (online) munt gaat introduceren.
Op woensdag 25 april 2018 20:45 schreef Ronald-Koeman het volgende:
7e minuut Robben eraf met spierblessure.
pi_179333111
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 mei 2018 08:06 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
Erdogan heeft dat ook een hele eigen theorie over inflatie. Niet zo vreemd dat dat gierend uit de klauwen loopt als de sultan er dergelijke ideeën op na houdt:
https://www.bloomberg.com(...)ores-a-win-in-turkey
hij moet nog goed zijn best doen om het qau inflatie van Venezuela te gaan winnen. ;)
pi_179333127
Dit is fantastisch nieuws voor Turken die een uitkering vanuit Nederland krijgen en in Turkije wonen.
Racist
pi_179333141
Ik denk dat als deze man echt de waarheid gaat vertellen over alles wat hij doet, er nog weinig Turken zijn die hem willen.
Wat ontbreekt in Turkije is kritisch onderzoek.

Wat me opvalt is dat hij toen minister-president was hij alle macht naar die functie trok en nu hij president is hij precies hetzelfde doet maar dan voor die functie. En hij houdt natuurlijk een prachtig betoog waarom dat moet in staatsbelang.

En die statistiek, staaltje creatief boekhouden, vermoed ik.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  woensdag 23 mei 2018 @ 07:35:22 #11
335133 MichaelScott
fulltime CEO//parttime fluffer
pi_179333195
Ach, sjoemelen met de statistieken doen ze hier in Nederland ook. Dus wat dat betreft.
Op zaterdag 8 februari 2014 23:39 schreef Slaapscheet het volgende:
Oke, MichaelScott, je bent geweldig. :D
pi_179333210
De Turkse Lira heeft volgens mij altijd een hoge inflatie gehad, 10 procent per jaar is vrij normaal.
🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️ TikTok next Block
pi_179333214
quote:
14s.gif Op woensdag 23 mei 2018 07:35 schreef MichaelScott het volgende:
Ach, sjoemelen met de statistieken doen ze hier in Nederland ook. Dus wat dat betreft.
Dit is van een heel andere orde.

Wat Erdogan doet is recht lullen wat krom is en daar is hij meester in, puur omdat datgene wat hij uitstrooit dankbaar wordt ontvangen door domme grond.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  woensdag 23 mei 2018 @ 09:02:39 #14
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_179333706
Spann0nd!

edit:

gaat rap inderdaad. Zelfs binnen een dag een redelijk groot verschil.

https://www.xe.com/currencycharts/?from=USD&to=TRY&view=1D

[ Bericht 94% gewijzigd door Eyjafjallajoekull op 23-05-2018 09:13:38 ]
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
  woensdag 23 mei 2018 @ 09:13:39 #15
229532 Twiitch
Speelt met zichzelf
pi_179333799
Schuld van het buitenland die het machtige Turkije proberen te splitsen. Remember Lausanne. British Deep State. Joden. Ottomaanse klap etc.etc.
pi_179334187
Die bubbel knapt binnenkort wel :Y
pi_179334238
quote:
1s.gif Op dinsdag 22 mei 2018 08:34 schreef spiritusbus het volgende:
Godver, in 2010 was 2TL nog 1 euro toen in daar op vakantie was :')

Bennis met terugwerkende kracht toch nog genaaid ;(
Toen ik regelmatig in Turkije was was 1 MILJOEN TL nog 60 eurocent :')
  woensdag 23 mei 2018 @ 10:11:42 #18
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_179334298
quote:
0s.gif Op woensdag 23 mei 2018 09:59 schreef Syd het volgende:
Die bubbel knapt binnenkort wel :Y
Een bubbel vol met vluchtelingen uit Syrie die dan opeens allemaal verder willen. :P Als het echt zo slecht gaat zou het verstandig zijn van de EU om alvast maatregelen te nemen....
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_179334333
Tja, de financiële markt trapt niet in die achterlijke praatjes van dat het aan het buitenland ligt en weet ik het wie allemaal nog meer. Die zien dat deze man van het land een bananenrepubliek aan het maken is zonder oppositie en zonder een onafhankelijke rechterlijke macht.

Ik voorzie een Venezuela-scenario.
  woensdag 23 mei 2018 @ 10:29:48 #20
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_179334453
quote:
2s.gif Op woensdag 23 mei 2018 09:02 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Spann0nd!

edit:

gaat rap inderdaad. Zelfs binnen een dag een redelijk groot verschil.

https://www.xe.com/currencycharts/?from=USD&to=TRY&view=1D

quote:
0s.gif Op woensdag 23 mei 2018 07:40 schreef raptorix het volgende:
De Turkse Lira heeft volgens mij altijd een hoge inflatie gehad, 10 procent per jaar is vrij normaal.
Nu is het 20 % in 1 maand.
pi_179334646
quote:
0s.gif Op woensdag 23 mei 2018 10:16 schreef Confetti het volgende:
Tja, de financiële markt trapt niet in die achterlijke praatjes van dat het aan het buitenland ligt en weet ik het wie allemaal nog meer. Die zien dat deze man van het land een bananenrepubliek aan het maken is zonder oppositie en zonder een onafhankelijke rechterlijke macht.

Ik voorzie een Venezuela-scenario.
De bevolking in Turkije is helaas nog niet zo slim als de bevolking in Venezuela. Komt misschien nog.
Op woensdag 25 april 2018 20:45 schreef Ronald-Koeman het volgende:
7e minuut Robben eraf met spierblessure.
pi_179335124
quote:
0s.gif Op woensdag 23 mei 2018 10:06 schreef GereDathan het volgende:

[..]

Toen ik regelmatig in Turkije was was 1 MILJOEN TL nog 60 eurocent :')
Ja ok, dat was een andere munt. Dit gaat over dezelfde munt.
pi_179335582
quote:
1s.gif Op woensdag 23 mei 2018 11:30 schreef spiritusbus het volgende:

[..]

Ja ok, dat was een andere munt. Dit gaat over dezelfde munt.
Dat was niet zozeer een andere munt, het was vooral een reset van de toenmalige munt. Tijdelijk hebben ze toen de nieuwe TL gehad welke daarna ook weer TL is gaan heten.
Maar in alle gevallen was het de TL.
  woensdag 23 mei 2018 @ 12:08:01 #24
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_179335668
quote:
0s.gif Op woensdag 23 mei 2018 12:00 schreef GereDathan het volgende:

[..]

Dat was niet zozeer een andere munt, het was vooral een reset van de toenmalige munt. Tijdelijk hebben ze toen de nieuwe TL gehad welke daarna ook weer TL is gaan heten.
Maar in alle gevallen was het de TL.
Sparen in Turkije heeft alleen zin als je het op een buitenlandse (NL/DU) bank wegzet. Dus je kunt wel raden dat er een enorme kapitaalvlucht bezig is. Of alles omzetten in goud/bitcoins dat kan natuurlijk ook.
pi_179335715
Kom maar door met de ontkenningen van Turken op twitter. _O_
Charity is injurious unless it helps the recipient to become independent of it.
Socialisten vechten allang niet meer tegen het kapitalisme maar tegen de realiteit.
  woensdag 23 mei 2018 @ 12:16:38 #26
38559 WheeledWarrior
More than meets the eye
pi_179335745
Voor een land met 80 miljoen inwoners heeft Turkije echt een hele matige economie.
  woensdag 23 mei 2018 @ 12:21:57 #27
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_179335798
Fitch announces Turkey office closure just before credit report due
Fitch Ratings said it will shut down its office in Istanbul, citing changes to its office network.


The announcement came hours before the company was due to publish an assessment of Turkey's credit rating.

“The decision reflects Fitch’s desire to maintain an optimal office network structure and sufficient level of resource in each geographic location in which it operates,” the company said in a statement on Friday.

President Recep Tayyip Erdoğan has warned Fitch and rival credit agency Moody’s that his government could sever ties with them, saying their reports on the country were politically-motivated. Both firms have cut Turkey's debt to junk.
==========================================
Daar is veel meer aan de hand. :P
  woensdag 23 mei 2018 @ 12:37:40 #28
54837 nixxx
NIET broer van TD
pi_179336085
quote:
0s.gif Op woensdag 23 mei 2018 12:21 schreef Drugshond het volgende:
Fitch announces Turkey office closure just before credit report due
Fitch Ratings said it will shut down its office in Istanbul, citing changes to its office network.


The announcement came hours before the company was due to publish an assessment of Turkey's credit rating.

“The decision reflects Fitch’s desire to maintain an optimal office network structure and sufficient level of resource in each geographic location in which it operates,” the company said in a statement on Friday.

President Recep Tayyip Erdoğan has warned Fitch and rival credit agency Moody’s that his government could sever ties with them, saying their reports on the country were politically-motivated. Both firms have cut Turkey's debt to junk.
==========================================
Daar is veel meer aan de hand. :P
Die willen niet het gevang in natuurlijk. De waarheid publiceren is terrorisme.
ik ben niet gek.. ik ben volstrekt niet gek, ik ben helemaal niet gek... ik ben een nagemaakte gek
gooi alles weg neem een besluit, doe als het moet alles opnieuw
  woensdag 23 mei 2018 @ 12:40:29 #29
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_179336136
quote:
1s.gif Op woensdag 23 mei 2018 12:37 schreef nixxx het volgende:

[..]

Die willen niet het gevang in natuurlijk. De waarheid publiceren is terrorisme.
Ik zie dit al helemaal voor me. Op de terugvlucht. "<New Ratings Send>". . Zo ons werk zit erop. :P
pi_179336192
quote:
0s.gif Op woensdag 23 mei 2018 12:40 schreef Drugshond het volgende:

[..]

Ik zie dit al helemaal voor me. Op de terugvlucht. "<New Ratings Send>". . Zo ons werk zit erop. :P
Op de terugvlucht, wel pas als men uit het Turkse luchtruim is. 8-)
pi_179337000
Gaten graven om andere gaten te vullen. Daar zijn ze goed in en wanneer het mis gaat gaan ze de schuld bij andere landen neerleggen. In een slachtofferrol kruipen... ook daar zijn ze goed in.
Ô mon citoyens vous serez unis.
  woensdag 23 mei 2018 @ 14:09:51 #32
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_179337754
Het gaat ook gewoon door he

https://www.xe.com/currencycharts/?from=USD&to=TRY&view=12h

Wel iets om in de gaten te houden idd. Gisteren kreeg je 4,60 lira voor een dollar, nu al 4,90....
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
  woensdag 23 mei 2018 @ 14:47:48 #33
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_179338424
quote:
2s.gif Op woensdag 23 mei 2018 14:09 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Het gaat ook gewoon door he

https://www.xe.com/currencycharts/?from=USD&to=TRY&view=12h

Wel iets om in de gaten te houden idd. Gisteren kreeg je 4,60 lira voor een dollar, nu al 4,90....
6 % devaluatie in 1 dag.Dat gaan mensen zeker voelen. :X .

Tussen mei 2010 en mei 2014 is de munt met 23 % in elkaar geklapt.
Tussen mei 2014 en mei 2018 is de munt met 75 % in elkaar geklapt. (in Juni 2014 tot op heden was Erdogan president).
pi_179338791
Dat extreme nationalisme daar kent natuurlijk een eind. Je kan de bevolking een tijdje voor de gek houden met abstracte zaken als 'trots' en 'vaderlandsliefde', maar als mensen het echt gaan voelen in hun portemonnee gaan ze wel anders nadenken over hun sultan.

Overigens is Erdogan zelf niet echt Turks, hij schijnt uit Georgie te komen. Charlatan pur sang dus.
pi_179338815
quote:
0s.gif Op woensdag 23 mei 2018 15:09 schreef Homey het volgende:
Dat extreme nationalisme daar kent natuurlijk een eind. Je kan de bevolking een tijdje voor de gek houden met abstracte zaken als 'trots' en 'vaderlandsliefde', maar als mensen het echt gaan voelen in hun portemonnee gaan ze wel anders nadenken over hun sultan.

Overigens is Erdogan zelf niet echt Turks, hij schijnt uit Georgie te komen. Charlatan pur sang dus.
De zogenaamde Turken in Turkije zijn allemaal niet Turks, het zijn gehersenspoelde Koerden, Grieken, Albanezen, Grieken, Armeniërs ( ;( ) , Arabieren enzovoort enzovoort.

Maar dat klopt inderdaad wat je zegt, je kan een bevolking niet voor altijd voorliegen. Uiteindelijk gaan ze het voelen en dan keren ze zich tegen fascist Erdogan.

[ Bericht 7% gewijzigd door #ANONIEM op 23-05-2018 15:12:34 ]
  woensdag 23 mei 2018 @ 15:17:23 #36
229532 Twiitch
Speelt met zichzelf
pi_179338892
quote:
0s.gif Op woensdag 23 mei 2018 15:11 schreef vigen98 het volgende:
Uiteindelijk gaan ze het voelen en dan keren ze zich tegen fascist Erdogan.
Of tegen een andere zondebok.
pi_179338904
quote:
7s.gif Op woensdag 23 mei 2018 15:17 schreef Twiitch het volgende:

[..]

Of tegen een andere zondebok.
Als dat gebeurd dan verdient Turkije alle foute dingen die op ze afkomen.
pi_179339043
lijkt de jaren 90 wel dit soort economische data over de turkse economie. de akp/erdo zijn aan de macht gekomen door een economische crisis. zal de geschiedenis zich herhalen en zullen ze het veld moeten ruimen door een economische crisis?

tashecon twitterde op woensdag 23-05-2018 om 04:38:37 It’s no longer a philosophical game over economic theory, this is the hard reality of the market. Erdogan is getting his market education and fast. The time for the CBRT action is now or this will set Turkey back 20 years in terms of the economy. https://t.co/35EFw7mrX7 reageer retweet
tashecon twitterde op woensdag 23-05-2018 om 12:40:04 Guess this is the + spin. Every econ worth his salt knew the economy was overheating and there needed to be an adjustment. This is it. Thing is RTE does not realise that with FX in spin growth will also suffer. Hiking rates earlier wud have been less painful. https://t.co/Tp2nFh3xiD reageer retweet
MarkABentley twitterde op woensdag 23-05-2018 om 12:53:32 It looks like Erdogan has decided to let the lira go -- people will get poorer, jobs will be lost and many firms may default on their debts -- but this is his choice as the economy corrects itself.Now let's see how he does in the election and in framing things reageer retweet
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
pi_179339054
Mooi toch die cijfers. Hoeven al die Turkse-"Nederlanders" hun geld niet meer naar Turkije op te sturen. Blijft er meer geld in onze economie. ^O^
Op zondag 9 september 2018 00:02 schreef remlof het volgende:
ik ben alles behalve intellectueel.
  woensdag 23 mei 2018 @ 15:30:15 #40
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_179339067
quote:
0s.gif Op woensdag 23 mei 2018 15:29 schreef oranjevogel1 het volgende:
Mooi toch die cijfers. Hoeven al die Turkse-"Nederlanders" hun geld niet meer naar Turkije op te sturen. Blijft er meer geld in onze economie. ^O^
? Het wordt juist beter om euro's naar Turkije te sturen...
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_179339074
quote:
0s.gif Op woensdag 23 mei 2018 15:29 schreef oranjevogel1 het volgende:
Mooi toch die cijfers. Hoeven al die Turkse-"Nederlanders" hun geld niet meer naar Turkije op te sturen. Blijft er meer geld in onze economie. ^O^
het zal juist aantrekkelijker worden om geld te sturen omdat hun euros meer waard zijn straks :P
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
pi_179339088
quote:
2s.gif Op woensdag 23 mei 2018 15:30 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]

? Het wordt juist beter om euro's naar Turkije te sturen...
volgens Erdostat niet. Geld in overvloed daar. ^O^ Nog even en er volg een overname golf van Europese bedrijven door Turkse bedrijven.
Op zondag 9 september 2018 00:02 schreef remlof het volgende:
ik ben alles behalve intellectueel.
  woensdag 23 mei 2018 @ 15:32:26 #43
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_179339098
quote:
0s.gif Op woensdag 23 mei 2018 15:31 schreef oranjevogel1 het volgende:

[..]

volgens Erdostat niet. Geld in overvloed daar. ^O^ Nog even en er volg een overname golf van Europese bedrijven door Turkse bedrijven.
Ome Erdo kan zoveel zeggen. De markt doet gewoon zijn ding...
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_179339113
quote:
2s.gif Op woensdag 23 mei 2018 15:32 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]

Ome Erdo kan zoveel zeggen. De markt doet gewoon zijn ding...
wat? Wilde jij beweren dat ome Erdo liegt? Dat hij niet de wereldeconomie bestuurt? :{
Op zondag 9 september 2018 00:02 schreef remlof het volgende:
ik ben alles behalve intellectueel.
pi_179339117
Ik las van de week in de FT het volgende citaat van de grote Turkse leider:

quote:
Mr Erdogan has for years harboured a deep antagonism towards high interest rates, taking the unconventional view that they cause rather than curb inflation. Last week, he warned that they were “the mother and father of all evil”, fuelling concern that he would not allow the central bank the freedom to raise rates. The Turkish president told Bloomberg that cutting interest rates would lower inflation. “The lower the interest rate is, the lower inflation will be,” he said.
Met zo'n opvattingen gaat de Turkse valuta inderdaad wel door het putje ja :')
  woensdag 23 mei 2018 @ 15:34:31 #46
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_179339120
quote:
0s.gif Op woensdag 23 mei 2018 15:33 schreef oranjevogel1 het volgende:

[..]

wat? Wilde jij beweren dat ome Erdo liegt? Dat hij niet de wereldeconomie bestuurt? :{
Ah. Nee je hebt gelijk. Ome Erdo en Kim zijn samen world emperors waarvan zelfs Trump nachtmerries heeft.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_179339123
quote:
2s.gif Op woensdag 23 mei 2018 15:32 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]

Ome Erdo kan zoveel zeggen. De markt doet gewoon zijn ding...
wat dat betreft is de markt een soort natuur fenomeen die je simpelweg dient te accepteren zoals die is
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
pi_179339164
quote:
1s.gif Op woensdag 23 mei 2018 15:34 schreef J.B. het volgende:
Ik las van de week in de FT het volgende citaat van de grote Turkse leider:

[..]

Met zo'n opvattingen gaat de Turkse valuta inderdaad wel door het putje ja :')
Ligt er een beetje aan of hij maatregelen heeft getroffen om een kapitaalvlucht tegen te gaan.
Op zondag 9 september 2018 00:02 schreef remlof het volgende:
ik ben alles behalve intellectueel.
  woensdag 23 mei 2018 @ 16:01:22 #49
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
  woensdag 23 mei 2018 @ 16:34:26 #50
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_179340032
quote:
6s.gif Op woensdag 23 mei 2018 16:01 schreef Drugshond het volgende:
Zoiets noemen we een perfect storm.
Ben benieuwd hoe het de komende weken gaat.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_179340242
quote:
6s.gif Op woensdag 23 mei 2018 10:29 schreef Drugshond het volgende:

[..]

[..]

Nu is het 20 % in 1 maand.
Het is veel, maar betekend niet dat dit hoeft door te zetten, daarnaast zijn Turken bekend met dit fenomeen, daarom zie je in dit soort landen ook dat mensen geld investeren in waardevaste meuk zoals sieraden en vastgoed.
🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️ TikTok next Block
pi_179340363
quote:
0s.gif Op woensdag 23 mei 2018 16:47 schreef raptorix het volgende:

[..]

Het is veel, maar betekend niet dat dit hoeft door te zetten, daarnaast zijn Turken bekend met dit fenomeen, daarom zie je in dit soort landen ook dat mensen geld investeren in waardevaste meuk zoals sieraden en vastgoed.
idd de boom en bust economie
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
pi_179340508
Ja elke Turk heeft thuis wel een goudvoorraadje voor dit soort momenten.

Er wordt nu ook veel goud ingekocht wat de prijs weer omhoog stuwt.
Met extra vezels!
pi_179340556
quote:
ABN Amro verwacht geen plotselinge crisis. "Veel spannender wordt het als Erdogan na de verkiezingen zijn stimulerende beleid afbouwt." Een verzachtende factor is dat veel Turkse commerciële banken buitenlandse moederbanken hebben die kunnen bijspringen in geval van nood.
Mensen die hopen op vuurwerk kunnen overigens beter naar huis.
Op korte termijn zal de rente waarschijnlijk omhooggaan, dit zal wat ademruimte geven.

Op de lange termijn wordt het wel interessanter. Vanuit ideologische motieven wil de huidige president graag de rente afbouwen, de vraag is of dit mogelijk is zonder enorme inflatie of een ineenstortende lira.
Met extra vezels!
pi_179340568
Wellicht een katalysator voor de oppositie die wel een soort momentum pakt nu, eerste peilingen verschenen waarin ze in totaal meer stemmen halen dan de regerinskandidaat in de eerste ronde.

Maar ook als de oppositie wint wacht hun een heel zware taak.
Met extra vezels!
pi_179340675
Overigens heeft Turkije geen “nep-economie”. Vrij gediversifieerde en ontwikkelde en moderne economie.

Echter wordt er teveel geconsumeerd/geïmporteerd en uitgegeven in vergelijking met export/productie. Daarnaast trekt de stijgende rente in de VS sowieso veel geld weg uit “emerging markets” en hebben de huidige beleidsmakers in Turkije een hekel aan een hoge rente (niet zonder reden overigens) maar deze combinatie is nu dus niet helemaal gezond, dus ziet er naar uit dat ze er toch aan moeten.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Turkey
Met extra vezels!
pi_179340694
quote:
1s.gif Op woensdag 23 mei 2018 16:59 schreef Volkorenbrood het volgende:
Wellicht een katalysator voor de oppositie die wel een soort momentum pakt nu, eerste peilingen verschenen waarin ze in totaal meer stemmen halen dan de regerinskandidaat in de eerste ronde.
bedoel je als je alle niet erdo stemmers bij elkaar optelt? das niks nieuws al een tijdje zo. het ziet er sowieso naar uit dat de akp de meerderheid in het parlement gaat verliezen en het een tweede ronde zal worden voor de presidentsverkiezingen, nek aan nek race tussen de twee belangrijkste tegenkadidaten ince en aksener.
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
pi_179340754
quote:
10s.gif Op woensdag 23 mei 2018 17:03 schreef Slayage het volgende:

[..]

bedoel je als je alle niet erdo stemmers bij elkaar optelt? das niks nieuws al een tijdje zo. het ziet er sowieso naar uit dat de akp de meerderheid in het parlement gaat verliezen het een tweede ronde zal worden voor de presidentsverkiezingen, nek aan nek race tussen de twee belangrijkste tegenkadidaten ince en aksener.
Dat is best wel nieuws hoor. Is iets van de afgelopen weken/hooguit maanden. :P

En na 16 jaar AKP-dominantie is “niks nieuws” sowieso iets te makkelijk gezegd.

Ze hebben allemaal nog een maand de tijd, kan dus echt alle kanten voor iedereen.
Met extra vezels!
pi_179340791
quote:
1s.gif Op woensdag 23 mei 2018 17:05 schreef Volkorenbrood het volgende:

[..]

Dat is best wel nieuws hoor. Is iets van de afgelopen weken/hooguit maanden. :P

En na 16 jaar AKP-dominantie is “niks nieuws” sowieso iets te makkelijk gezegd.

Ze hebben allemaal nog een maand de tijd, kan dus echt alle kanten voor iedereen.
alles is zeker mogelijk. op hoop van zegen, of je nou pro of anti erdo bent :P
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
  woensdag 23 mei 2018 @ 18:51:43 #60
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_179342538
Prima, lekker goedkoop rondreizen in inslaan daar :~
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_179342602
Turkije :')

De EU die zich laat chanteren door een derdewereldland :')
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_179342639
quote:
10s.gif Op woensdag 23 mei 2018 17:03 schreef Slayage het volgende:

[..]

bedoel je als je alle niet erdo stemmers bij elkaar optelt? das niks nieuws al een tijdje zo. het ziet er sowieso naar uit dat de akp de meerderheid in het parlement gaat verliezen en het een tweede ronde zal worden voor de presidentsverkiezingen, nek aan nek race tussen de twee belangrijkste tegenkadidaten ince en aksener.
Ik dacht dat iedere Turk op Erdogan stemt.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_179342674
quote:
1s.gif Op woensdag 23 mei 2018 18:57 schreef Sigaartje het volgende:

[..]

Ik dacht dat iedere Turk op Erdogan stemt.
Dat denk jij nogal verkeerd.

Genoeg Turken die die vent uitkotsen.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_179342798


De centrale bank heeft de rente net een oplater omhoog gegeven, waardoor de munt wat herstelt.
Met extra vezels!
pi_179342799
quote:
1s.gif Op woensdag 23 mei 2018 18:59 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Dat denk jij nogal verkeerd.

Genoeg Turken die die vent uitkotsen.
Ik zie alleen maar juichende Turken op tv. Dus ik denk, dat wordt een supervette overwinning.
Hier op FOK! zijn ook alle Turken erg Erdohan-fan.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_179342807
quote:
1s.gif Op woensdag 23 mei 2018 18:57 schreef Sigaartje het volgende:

[..]

Ik dacht dat iedere Turk op Erdogan stemt.
Nee hoor. Nooit meer dan 55% van de stemmen gehaald. Doorgaans minder zelfs.
Met extra vezels!
  woensdag 23 mei 2018 @ 19:14:24 #67
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_179342884
quote:
1s.gif Op woensdag 23 mei 2018 19:07 schreef Sigaartje het volgende:

[..]

Ik zie alleen maar juichende Turken op tv. Dus ik denk, dat wordt een supervette overwinning.
Hier op FOK! zijn ook alle Turken erg Erdohan-fan.
Je ziet juichende turken op TV, dus is iedereen fan van Erdogan. Oke dan.

In de meer ontwikkelde gebieden tot het CHP toch echt wel beter.
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_179342889
quote:
7s.gif Op woensdag 23 mei 2018 15:17 schreef Twiitch het volgende:

[..]

Of tegen een andere zondebok.
Vandaar dat zwart-wit beeld wat Erdogan de bevolking voorspiegelt. Turken zijn altijd al ontvankelijk geweest voor complottheorien. "iedereen is tegen ons" dat verhaal. Wat iemand anders al roept hier, voor een bevolking van 80 miljoen hebben ze een hele matige economie en amper innovatie.
pi_179342894
quote:
1s.gif Op woensdag 23 mei 2018 19:08 schreef Volkorenbrood het volgende:

[..]

Nee hoor. Nooit meer dan 55% van de stemmen gehaald. Doorgaans minder zelfs.
Nou sorry, dat doet Rutte hem niet na.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_179342995
quote:
0s.gif Op woensdag 23 mei 2018 19:14 schreef Homey het volgende:

[..]

Vandaar dat zwart-wit beeld wat Erdogan de bevolking voorspiegelt. Turken zijn altijd al ontvankelijk geweest voor complottheorien. "iedereen is tegen ons" dat verhaal. Wat iemand anders al roept hier, voor een bevolking van 80 miljoen hebben ze een hele matige economie en amper innovatie.
“Voor een bevolking van x” geeft natuurlijk precies hetzelfde vertekende beeld als dat je een lijst met grootste economieën ter wereld gaat bekijken.

Je kunt dan beter kijken naar GDP per capita en dan kom je uit op nummertje 63 (van de 187) van het IMF, wel hoger dan landen als Maleisië, Indonesië, Pakistan, China etc.

Maar inderdaad niet behorend bij de top. Verder wordt er wel een hoop aan elektronica geproduceerd bijvoorbeeld maar ze zitten ook duidelijk in de middle-income-trap. Dus ligt een beetje aan je definitie van matig. Ik zou eerder bovenkantmiddelmatig zeggen.
Met extra vezels!
pi_179343020
quote:
1s.gif Op woensdag 23 mei 2018 19:15 schreef Sigaartje het volgende:

[..]

Nou sorry, dat doet Rutte hem niet na.
Dat klopt, maar dat is zijn hoogste score ooit. Nog niet zo lang geleden kreeg hij slechts 40% en op een dergelijk percentage staan ze weer in de peilingen. En toen hij voor het eerst won 35%.

Dus zeker niet “alle Turken zijn voor Erdogan”.
Met extra vezels!
pi_179343062
quote:
1s.gif Op woensdag 23 mei 2018 19:07 schreef Volkorenbrood het volgende:
[ afbeelding ]

De centrale bank heeft de rente net een oplater omhoog gegeven, waardoor de munt wat herstelt.
Over de hele maand gezien heeft het overigens weinig waarde.


Met extra vezels!
  woensdag 23 mei 2018 @ 19:31:51 #73
476957 Ciclon
San Lorenzo de Almagro
pi_179343110
Erdogan heeft het in economisch opzicht toch enorm goed gedaan sinds hij aan de macht is? (ondanks dat het een megalomaan dictatoretje is)
  woensdag 23 mei 2018 @ 19:32:12 #74
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_179343114
Maar de gemaakte schulden in het buitenland gaat voor Turkije heel duur worden. Je kunt niet voorbij het feit dat de rating BB- of zelfs BBB is. Met andere woorden hun schuldenpositie in het buitenland is junk. Geen drol beter Dan Italie of Griekenland. Reken maar dat de geldpers voo aan staat, en dat de locale burgers de eerste klappen krijgen.
pi_179343117
quote:
1s.gif Op woensdag 23 mei 2018 19:27 schreef Volkorenbrood het volgende:

[..]

Over de hele maand gezien heeft het overigens weinig waarde.


[ afbeelding ]
Nou, dat valt toch wel mee?
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_179343161
quote:
0s.gif Op woensdag 23 mei 2018 19:31 schreef Ciclon het volgende:
Erdogan heeft het in economisch opzicht toch enorm goed gedaan sinds hij aan de macht is? (ondanks dat het een megalomaan dictatoretje is)
Onder zijn regering is het een midden-inkomen land geworden, nu zijn er dus ongunstige ontwikkelingen gaande.

Is ook deels gerelateerd aan dat er sowieso geld uit opkomende economieën wegvloeit , omdat de Amerikanen de rente langzaam verhogen.

Maar er zijn ook verder structurele problemen zoals het handelstekort.
Met extra vezels!
  woensdag 23 mei 2018 @ 19:40:00 #77
400841 Marcus_Zaagius
Ta eis heauton
pi_179343229
Tijd om weer een coup in scene te zetten, zijn de Turken weer even afgeleid van het drama wat Turkije heet.
pi_179343279
quote:
1s.gif Op woensdag 23 mei 2018 19:07 schreef Sigaartje het volgende:

[..]

Hier op FOK! zijn ook alle Turken erg Erdohan-fan.
das niet waar
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
pi_179343288
quote:
1s.gif Op woensdag 23 mei 2018 18:57 schreef Sigaartje het volgende:

[..]

Ik dacht dat iedere Turk op Erdogan stemt.
50/50
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
pi_179343297
quote:
10s.gif Op woensdag 23 mei 2018 19:43 schreef Slayage het volgende:

[..]

das niet waar
Ze herkennen niet-Erdogan fans niet als mensen met Turkse roots. :P
Met extra vezels!
pi_179343299
quote:
Turkish Lira soars sharply as Central Bank lifts rates

Turkey’s Central Bank has sharply increased one of its primary lending rates as it looks to stem the embattled Turkish Lira’s decline.

In an extraordinary Monetary Policy Committee meeting late on May 23, the Central Bank increased the late liquidity window lending rate to 16.5 percent from 13.5 percent.

Investors had been betting the sharp selloff in the lira - it has fallen some 20 percent so far this year and touched a series of record lows - would force the bank into making such a move.

The long-awaited move sent the lira rallying after a tumble.

The currency eased to 4.5717 against the greenback. It had traded earlier at a record low of 4.93 to the dollar during the day.

It is high time that Turkey restored monetary policy credibility, Deputy Prime Minister Mehmet Şimşek also said late on May 23, shortly after the Central Bank’s move.

In tweeted comments, he also said he supported any action by the Bank to stem the slide in the lira and achieve price stability.
http://www.hurriyetdailyn(...)k-lifts-rates-132281
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
pi_179343307
quote:
1s.gif Op woensdag 23 mei 2018 19:44 schreef Volkorenbrood het volgende:

[..]

Ze herkennen niet-Erdogan fans niet als mensen met Turkse roots. :P
haha, dat zal het wel zijn :P
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
pi_179343330
quote:
Over de hele maand gezien is het nog steeds behoorlijk ongezond.

Ben nu wel benieuwd naar de situatie achter de schermen, zou Erdogan alsnog groen licht hebben gegeven? Hebben ze hem gebaseerd? Etc.

En de rente verhogen is natuurlijk geen wondermiddel. Iedereen (ook bedrijven)die geld moet lenen of schulden heeft draagt de last hiervan.
Met extra vezels!
  woensdag 23 mei 2018 @ 19:58:56 #84
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_179343610
quote:
1s.gif Op woensdag 23 mei 2018 19:47 schreef Volkorenbrood het volgende:

[..]

Over de hele maand gezien is het nog steeds behoorlijk ongezond.

Ben nu wel benieuwd naar de situatie achter de schermen, zou Erdogan alsnog groen licht hebben gegeven? Hebben ze hem gebaseerd? Etc.

En de rente verhogen is natuurlijk geen wondermiddel. Iedereen (ook bedrijven)die geld moet lenen of schulden heeft draagt de last hiervan.
idd. er spelen natuurlijk zo veel factoren waarom de dingen gaan zoals ze gaan momenteel en die rente voet is daar slechts 1 factor van, maar ik vraag me ook af wat er is gebeurd. erdo tot inkeer gekomen door zijn adviseurs? lijkt er wel op, denk niet dat mensen hem zomaar kunnen passeren zonder consequenties te incasseren op termijn.
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
pi_179343841
quote:
0s.gif Op woensdag 23 mei 2018 19:58 schreef Drugshond het volgende:
Schulden hebben is niet goed en een matras vol lira's ook niet. Niet echt een gewenst geld of ruilmiddel op langere termijn.
Ja, maar niemand heeft daar lira’s in de matras hoor. Ze kopen gouden munten en dergelijke.
Met extra vezels!
  woensdag 23 mei 2018 @ 20:13:11 #87
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_179343886
quote:
1s.gif Op woensdag 23 mei 2018 20:11 schreef Volkorenbrood het volgende:

[..]

Ja, maar niemand heeft daar lira’s in de matras hoor. Ze kopen gouden munten en dergelijke.
Ja dit is allemaal niet ter verdienste voor hun eigen economie. En handelstekort (en daar gaat de economie een beetje stuk van). Het is meer een leen-economie of buitenlandse spaar economie geworden. Was Griekenland ook niet zoiets ?
pi_179343944
quote:
1s.gif Op woensdag 23 mei 2018 20:11 schreef Volkorenbrood het volgende:

[..]

Ja, maar niemand heeft daar lira’s in de matras hoor. Ze kopen gouden munten en dergelijke.
dollars en euros ook natuurlijk, hoewel dat in de laatste jaren toch minder was geworden omdat de TL redelijk stabiel was
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
pi_179344094
quote:
10s.gif Op woensdag 23 mei 2018 20:15 schreef Slayage het volgende:

[..]

dollars en euros ook natuurlijk, hoewel dat in de laatste jaren toch minder was geworden omdat de TL redelijk stabiel was
Laat me raden wiens kloon jij bent...
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_179344150
quote:
1s.gif Op woensdag 23 mei 2018 20:24 schreef Sigaartje het volgende:

[..]

Laat me raden wiens kloon jij bent...
wiens kloon ben ik?
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
pi_179344352
quote:
10s.gif Op woensdag 23 mei 2018 20:28 schreef Slayage het volgende:

[..]

wiens kloon ben ik?
Dat weet je zelf het beste, maat.
Ik heb mijn database vernietigd, maar het zit in mijn hoofd.
De dag dat je hier startte en toen een ander eindigde.
Dat lachebekje, de topics.
Ik dacht, shit, hij is er weer.

Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_179344660
Mooi ondertitel wel, dat moet ik zeggen. :7

Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.

Zo zie je ze nog weinig.

Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend
Dit is tegeltjeswerk. Dit gaat op mijn grafsteen. Mooi hoor.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_179344699
Eeuwige trouw aan Erdo:

"Nu er binnenkort weer verkiezingen zijn zie je dat er allemaal spelletjes over Turkije worden gespeeld. Turkije heeft slechtere dagen gehad, noemen zij dit een economische crisis.. ze weten echt niets over Turkije hé?"

_O_
pi_179344745
quote:
17s.gif Op woensdag 23 mei 2018 21:10 schreef Triggershot het volgende:
Eeuwige trouw aan Erdo:

"Nu er binnenkort weer verkiezingen zijn zie je dat er allemaal spelletjes over Turkije worden gespeeld. Turkije heeft slechtere dagen gehad, noemen zij dit een economische crisis.. ze weten echt niets over Turkije hé?"

_O_
Hij komt zo op TRT voor een lang interview. Kun je weer genieten.
Met extra vezels!
pi_179345979
quote:
9s.gif Op woensdag 23 mei 2018 21:12 schreef Volkorenbrood het volgende:

[..]

Hij komt zo op TRT voor een lang interview. Kun je weer genieten.
*O*
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_179346051
quote:
17s.gif Op woensdag 23 mei 2018 21:10 schreef Triggershot het volgende:
Eeuwige trouw aan Erdo:

"Nu er binnenkort weer verkiezingen zijn zie je dat er allemaal spelletjes over Turkije worden gespeeld. Turkije heeft slechtere dagen gehad, noemen zij dit een economische crisis.. ze weten echt niets over Turkije hé?"

_O_
Lol. :P
I think that it’s extraordinarily important that we in computer science keep fun in computing
For all who deny the struggle, the triumphant overcome
pi_179346070
quote:
1s.gif Op woensdag 23 mei 2018 22:30 schreef FlippingCoin het volgende:

[..]

Lol. :P
Zo zie je maar weer, politiek is in Turkije net zoals voetbal. Ook al staat je club 8-0 achter, je blijft voor ze juichen tot het laatste moment.
pi_179346092
quote:
9s.gif Op woensdag 23 mei 2018 21:12 schreef Volkorenbrood het volgende:

[..]

Hij komt zo op TRT voor een lang interview. Kun je weer genieten.
http://www.trt.net.tr/anasayfa/canli.aspx?y=tv&k=trthaber livestream voor Turken.
pi_179346178
Mooi studiootje wel
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_179346204
Gaat weer over ons.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')