abonnement Unibet Coolblue
  zondag 20 mei 2018 @ 23:39:37 #1
268038 kwakz0r
kwakveense
pi_179293463
Welkom in het Peutertopic!!



Happy new topic!
Kwak
  zondag 20 mei 2018 @ 23:44:55 #2
268038 kwakz0r
kwakveense
pi_179293545
Waar lieverkoekjes soms wel en soms niet gebakken worden.

Ik vind dit eetgedoe echt moeilijk trouwens. Ik was zelf heel moeilijk en dat is nooit overgegaan, probeer Melba er zo min mogelijk van mee te laten krijgen maar dat is lastig. Het is geen onwil, ben er zelfs mee in therapie geweest.

Ik herken wat pinquit zegt over haar zoon... moeilijk op kamp en bij vriendinnen enzo. Dat is nog steeds zo! Uit eten gaat vaak juist wel prima.
Kwak
pi_179295886
Wat lastig om een slechte eter te hebben. J eet vrijwel alles (al zijn er ook dagen dat hij niets lust), alleen altijd kleine porties. Ik vind het belangrijk dat hij stopt met eten als hij vol zit (wat kwakz0r zegt), dus niets hoeft op. Hij krijgt steeds een halve snee brood per keer (maar mag zo vaak als hij wil vragen om meer). Tijdens het koken krijgt hij rauwkost, daar is hij dol op. Eet hij niets, ook goed. Ik maak niets vervangends, behalve als ik zie dat hij te moe is om te eten. Toetje (meestal fruit) krijgt hij altijd als hij wil.

Wij waren gisteren bij een kasteel, zo leuk om dat te bekijken door de ogen van een peuter O+
  maandag 21 mei 2018 @ 08:44:28 #4
149959 SQ
snelle trees
pi_179296458
Je hoeft het er ook niet mee eens te zijn en ik beweer nérgens dat je er makkelijke eters van krijgt.

Ik reageerde namelijk vooral op die kinderen die ergens anders wél gewoon eten en thuis niet. Dan is het dús een machtsspel en géén kwestie van niet lusten.

Als je kind niks "lust" (en ik zet het expres tussen aanhalingstekens, omdat ik denk dat ook "lusten" DEELS, let wel, deels! een machtsspel is) is dat lastiger natuurlijk. Maar daar doelde ik dus niet op.

Ik zal de volgende keer weer een duidelijke disclaimer plaatsen ;) sorry voor alle kwetsuren.
disclaimer
pi_179296468
Welk kasteel was dat Hupje, ik vind dat wel iets om vandaag te bekijken met Nora :)

Eten gaat hier trouwens op zich best goed, alleen het ontbijten gaat soms wat moeizaam.

Wij maken nu ook nooit een vervangend iets, maar meestal is dat ook niet nodig. Ik heb hier een kind dat verzot is op aardappelpuree en daar eet ze dan alles wat betreft groente bij. Er is ook een tijd geweest dat het wat minder ging en dan maakte ik gezonde smoothies met de blender. Werkte op zich prima toen.

[ Bericht 18% gewijzigd door Sunshine1982 op 21-05-2018 08:53:09 ]
pi_179296614
quote:
1s.gif Op maandag 21 mei 2018 08:45 schreef Sunshine1982 het volgende:
Welk kasteel was dat Hupje, ik vind dat wel iets om vandaag te bekijken met Nora :)


Volgens mij zijn er met Pinksteren best veel open. Wij waren gisteren bij kasteel Doornenburg en daar was Middeleeuwse bewoning en ridders enzo.
pi_179296663
quote:
1s.gif Op maandag 21 mei 2018 08:55 schreef Hupje het volgende:

[..]

Volgens mij zijn er met Pinksteren best veel open. Wij waren gisteren bij kasteel Doornenburg en daar was Middeleeuwse bewoning en ridders enzo.
Ik vind dat echt een leuk idee! Ik ga eens even kijken op internet waar we zoal naartoe kunnen :)
pi_179296872
quote:
1s.gif Op maandag 21 mei 2018 08:58 schreef Sunshine1982 het volgende:

[..]

Ik vind dat echt een leuk idee! Ik ga eens even kijken op internet waar we zoal naartoe kunnen :)
er zijn vandaag open boerderijdagen van Campina, misschien ook wel leuk.
pi_179297507
Inhakend op het verhaal van Franny en alle "LUSSIKNIEEE!'S": ik heb mijn kleuter al behoorlijk lang de afspraak dat ik dat allemaal niet hoef te horen. Hij hoeft niets lekker te vinden en hoeft het ook niet op te eten. Hij mag rustig een keer vertellen of iets lekker is of niet en dan is het genoeg en alle andere uitlatingen van 'bleh vies, bah mot ik niet' mag hij voor zichzelf houden.

Daar tegenover staat dat ik ook niet zeur over het eten. Ik zorg dat er altijd is bij is wat hij lekker vindt (rijst, couscous, wrap), rauwkost mag ook altijd extra. Hij moet van alles een hapje proeven maar hoeft verder niets; als hij één hap is het ook goed en hij krijgt altijd een toetje. (Maar ik ga geen boterhammen smeren ;) ).

Hij eet daardoor niet meer of beter maar het is wel een heel stuk gezelliger als het eten niet voortdurend onderwerp van gesprek is ^O^
I'm not troubled or sad, I'm just ready for bed.
pi_179298061
Mee eens, Clubsoda. Jammergenoeg wordt het al strijd als we willen dat ze een hapje proeft. En ook dus als we vragen of ze niet steeds haar 'bleh's en bah's' wil laten horen. I doet er dan juist een schepje bovenop en weigert alles. Ik vind het zelf best verdrietig dat we ondanks dat we echt bewust gewerkt hebben om het te voorkomen het avondeten toch een machtsstrijd is geworden. Dat wil niet zeggen dat het nooit gezellig is, dat is het gelukkig ook nog gewoon wel vaak.

SQ, ik voelde me niet gekwetst hoor. Wilde alleen even delen hoe moeilijk het soms kan zijn en dat dan niets echt werkt. Behalve dan weer het mantra van loslaten, loslaten, loslaten. En bepaalde basisregels zo goed en zo kwaad als dat gaat handhaven.
"All that maybe the slightly better ones do is sort of get inside your head and leave something there"
pi_179298121
Goeie techniek, clubsoda!

Ik probeer het inderdaad ook wel los te laten. Geen gezeur erover aan tafel en soms met een grapje stimuleren.
Mijn zussen en ik hebben vroeger 15 jaar lang het avondeten verziekt met ons gezeik, maar dat werd ook in de hand gewerkt door de eeuwige discussies die erom werden gehouden. Doe ik dus niet (in theorie, in de praktijk zo min mogelijk).
Mijn moeder aanschouwde het laatst en had er spijt van dat ze dat vroeger nooit losgelaten heeft.

Ondanks die peuterbuien kan ik de laatste tijd zo ontzettend lachen om hem. Heerlijke humor heeft hij O+
‘Jouw ouders hadden zeker liever een jongetje gehad?’
  maandag 21 mei 2018 @ 11:03:07 #12
149959 SQ
snelle trees
pi_179298480
Oh maar dat bedoel ik óók hoor franny. Ik beweer niet dat het probleem per definitie opgelost kan worden. Ik weet alleen wél dat het aanbieden van een alternatief niét werkt. Om heel veel redenen.

Dus bij watdanookweigers hier negeer ik het tegenwoordig ook maar. (Hier wordt zo ongeveer alles geweigerd behalve eten, dus ik ben er niet totaal onbekend mee, het verschijnsel :'))
disclaimer
pi_179298483
Die afspraak hanteren wij hier ook Clubsoda, en ook extra rauwkost mag altijd.

De mijne eten niet alles, maar wel veel.
pi_179299586
Interessant om jullie voedingsuitdagingen te lezen.

Hier is het verschil tussen beide kinderen heel groot. Kleinste vindt bijna alles lekker en probeert graag nieuwe dingen. Grootste zou t liefst alleen friet, mie en broccoli eten. Ik pureer vaak groente door de saus bij de mie en maak een paar keer per week groentefruitsap met spinazie en avocado. Ik laat het maar los voor de sfeer aan tafel, maar ik kan me de frustratie bij anderen zo voorstellen!

Shop, ik zou er denk ik ook voor kiezen om zonder beloning/stickers te werken. Er zit een ontwikkelingstuk aan verbonden waar ze geen controle over hebben, dan lijkt mij concurrentie averechts werken.

Franny, ik had laatst wel gelezen wat er gebeurde, maar nog niet gereageerd. Wat zullen jullie geschrokken zijn. Je hebt er van geleerd en we zijn ook maar mens...

Aerenia, wat klinkt het pittig voor je. Zou een gastouder aan huis misschien prettig zijn voor je? Die zou dan ook wat huishouden en het koken voor rekening kunnen nemen. En anders misschien de aangeboden hulp hier toch aannemen!

[ Bericht 5% gewijzigd door Madivi op 21-05-2018 18:06:58 ]
pi_179299690
Ah ja Madivi, dat wil hier ook nog wel eens werken, macaroni/spaghetti met heel veel verborgen groenten in de saus gepureerd. Ligt alsnog aan de bui, maar soms komen er dan ineens toch wat groenten naar binnen *)
‘Jouw ouders hadden zeker liever een jongetje gehad?’
  maandag 21 mei 2018 @ 15:03:51 #16
349615 AwayTL
Guess whoohoo...
pi_179302062
Franny, I klinkt altijd als een leergierig kind. Wat bij V enigszins werkt en misschien nu of op termijn bij I, haar laten beschrijven hoe het smaakt en voelt. In haar mond en daarbuiten.

Zacht, groen, sappig, sponzig, knapperig. Dat zijn dan de omschrijvingen.

Het werkt niet als hij moe is, dan is er info overload.
Als je twijfelt aan bovenstaande tekst, neem dan contact op met je medisch specialist.
pi_179302592
Away, goede tip voor straks idd!
Hier wel redelijk eten, vooral voeren helaas, maar van te voren eten we rauwkost voor de tv, op gevoerd maar goed.

Blote billen werkt geniaal. Met pot continu bij hem, werkt goed. In onderbroek en broek, gaat het wel zo nu en dan mis, maar wandelen in bos gaat dan weer goed zonder luier. Vanmorgen even bloot in zijn kamer, met pot erbij, zat hij er even later op te poepen *O* maar zonder pot in de buurt, gaat het sowieso mis geloof ik.

Drift aanvallen hier weinig met 3,5, maar soms wel groot verdriet als iets anders loopt dan verwacht. Gelukkig sporadisch. Wat dat betreft weinig te klagen.
Vorige week naar Legoland Denemarken geweest,was super leuk, aanrader vanaf deze leeftijd, 100 cm. Echt zo gaaf alles, vond het zelf ook gewoon erg leuk. Nu is hij in de ban van Ninjago, maar vind dat nog te geweldig.
pi_179303032
quote:
2s.gif Op maandag 21 mei 2018 10:37 schreef Franny_G het volgende:
Mee eens, Clubsoda. Jammergenoeg wordt het al strijd als we willen dat ze een hapje proeft. En ook dus als we vragen of ze niet steeds haar 'bleh's en bah's' wil laten horen. I doet er dan juist een schepje bovenop en weigert alles. Ik vind het zelf best verdrietig dat we ondanks dat we echt bewust gewerkt hebben om het te voorkomen het avondeten toch een machtsstrijd is geworden. Dat wil niet zeggen dat het nooit gezellig is, dat is het gelukkig ook nog gewoon wel vaak.

SQ, ik voelde me niet gekwetst hoor. Wilde alleen even delen hoe moeilijk het soms kan zijn en dat dan niets echt werkt. Behalve dan weer het mantra van loslaten, loslaten, loslaten. En bepaalde basisregels zo goed en zo kwaad als dat gaat handhaven.
Je vraagt niet om advies, maar ik gooi mijn ervaring er even in, misschien heb je er wat aan. Hier helpt om afspraken op een ander moment te maken dan het moment waar het om gaat. Ik doe er dan ook een beetje gewichtig over, dat ik een probleem opgemerkt heb en of hij me wil helpen naar een oplossing te zoeken. En dat betekent dat we allebei kunnen inbrengen wat we niet fijn vinden aan de situatie en suggesties mogen doen om het te verbeteren. Natuurlijk stuur ik daarin, maar ik laat hem ook zijn 'overwinning' erin hebben. Zo hebben we hier laatst een heel gesprek over het naar bed gaat gehad en uiteindelijk wilde hij heel graag tien minuten later naar bed dan ik in mijn hoofd had. Prima, hij krijgt zijn 10 minuten en aan die afspraak hou ik me heel expliciet, maar daarvoor moet hij ook zich ook aan zijn kant van de deal houden.

Hij vindt het zeer belangrijk om serieus genomen te worden en zijn grenzen te mogen aangeven en als ik hem om deze manier tegemoet kom, dan is hij richting zijn verplichtingen ook een stukje makkelijker. In het begin moet ik het soms van tevoren nog wel bevestigen ("we gaat zo eten, wil je me nog even helpen herinneren wat we ook alweer voor afspraak hadden?") maar na een tijdje beklijft het wel. Ik merk meer en meer dat hij op het moment dat de spanning oploopt helemaal niet meer voor rede vatbaar is. Dus zodra we beginnen met een irritatie over wel of niet een hapje dat het gegarandeerd uitloopt op een wedstrijd wie het langst zijn poot stijf kan houden en ik ben er inmiddels wel achter dat ík dat niet ben :+ De ratio is dan echt even weg. Dus ik probeer een beroep te doen op zijn ratio op een moment dat er geen emoties zijn.

En als dat ene hapje al een ding is, dan zou ik dat denk ook een poosje laten. Om haar even te bevestigen dat het haar keus is. En dan meer een beroep doen op de nieuwsgierige, verbale kant: open vragen hoe je eigenlijk kunt weten dat het niet lekker is als je niets geproefd hebt, of welke smaken wel en niet lekker zijn of inderdaad wat Away ook zegt.
I'm not troubled or sad, I'm just ready for bed.
pi_179304309
Weet je wat het ook een beetje is: we hebben al heel veel geprobeerd, ook variaties op bovenstaande tips. En ik zou het best nog eens kunnen aanpakken zo, maar waar ik nu ook achter ben: hoe meer energie ik stop in een positieve benadering of aanpak hoe groter dan ook weer de teleurstelling als dat ook niet echt de oplossing blijkt te zijn en I haar kont tegen de krib gooit. Zij voelt dat ook feilloos aan soms.. Dat is precies de reden dat ik mijn geduld laatst verloor. Dus ik ben eigenlijk voor mezelf momenteel nog aan het verwerken wat er is gebeurd. Ook al was het een ongeluk, ik was er toch goed door van slag. We modderen met dat eten wel door en wie weet dat ik over een tijdje weer de energie voel om er echt iets moois van te maken.
"All that maybe the slightly better ones do is sort of get inside your head and leave something there"
pi_179304659
quote:
1s.gif Op maandag 21 mei 2018 09:18 schreef Nazil het volgende:

[..]

er zijn vandaag open boerderijdagen van Campina, misschien ook wel leuk.
We zijn vandaag geweest (in Pijnacker), voor het eerst. Het was hartstikke leuk. Mooi weer, leuke spelletjes en goed georganiseerd. Wel enorm druk.

Dank voor je tip!
pi_179304897
quote:
1s.gif Op maandag 21 mei 2018 17:44 schreef Sunshine1982 het volgende:

[..]

We zijn vandaag geweest (in Pijnacker), voor het eerst. Het was hartstikke leuk. Mooi weer, leuke spelletjes en goed georganiseerd. Wel enorm druk.

Dank voor je tip!
Wij zijn ook geweest maar was iets te overweldigend voor onze dreumes. Hij vond het wel helemaal geweldig (tractor!) maar na een uur was de koek echt op. Hij heeft wel echt genoten. Idd goed georganiseerd, veel te zien en te doen.
pi_179309423
Iemand trouwens een tip om de overgang van blote billen zindelijk naar onderbroek zindelijk te vergemakkelijken? Hij vindt wel zijn onderbroek en broek naar beneden doen, lastig. Moet ik dat misschien eerst oefenen (vind hij frustrerend, neeee memmy doen roept hij dan). Pot sleep ik al mee naar waar hij heen gaat.
Plassen in onderbroek vindt hij niet eens echt vies, ik kwam er achter toen ik zijn onderbroek uit deed.
Op dagen dat we thuis zijn, kan hij bloot. Maar naar de winkel en dat soort uitstapjes gaan er sowieso kleding aan (al dan niet met luier). Naar het bos vanochtend zonder luier ging goed. Naar de opvang woensdag durf ik nog niet zonder luier aan denk ik juist omdat het met onderbroek dus mis gaat. Niet continu, hij houdt het opvallend langer op dan vroeger. Maar bijvoorbeeld volgende weekend op een verjaardagsvisite bij mijn moeder, daar wil ik hem niet bloot laten lopen maar wel oefenen...
pi_179309714
Wij zijn net een weekend in een pretpark geweest (6 uur rijden enkele reis) en mooi dat O het hele weekend een luier om had, zelfs al zijn er thuis nauwelijks ongelukjes. Ik had echt geen zin in gedoe, en zij zelf ook niet. Ze had het veel te veel naar haar zin om met plassen bezig te zijn.

Zindelijk elders dan thuis vraagt een hoop concentratie, want ze zijn dan met zo veel indrukken bezig. Ervaring van mijn werk leert ook dat het kdv (vooral met buitenspelen daar) de laatste plek is waar ze zindelijk worden.

Qua ondebroekjes zou ik gewoon oefenen. Heeft hij boxers of slips? Boxers lijken me lastigers, maar goedkope slips met slap elastiek zijn makkelijk uit te trekken voor die kleintjes.
pi_179309995
De broek vindt J soms ook nog lastig. Hij heeft duidelijk zijn voorkeur voor kleding nu hij zelf naar de wc gaat.
Misschien eerst alleen onderbroek aan doen? Ik hielp eerst wel bij het uit doen, maar niet meer bij het weer aantrekken. Daarna hielp ik alleen aan de achterkant van de onderbroek met 1 vinger en tegenwoordig kan hij het zelf. Behalve als er haast bij is, dan doe ik het :D
Wij deden de eerste tijd buitenshuis ook standaard een luier aan trouwens. En nu nemen we een potje mee in de auto voor als we lang weggaan en niet weten of er een wc zal zijn.
pi_179310141
Sjaak draagt al 3 maanden joggingbroeken of spijkerbroeken met een elastische band, omdat hij ze anders zelf niet uit krijgt. En dan is het te laat. Dus dan maar even een paar maanden wat minder sjiek gekleed hoor.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')