FOK!forum / Culinesse ŗ gogo / BBQ Topic #7 hete kolen en rokend hout
borrepusmaandag 7 mei 2018 @ 22:38
Hier gooien we alles op de grill, smoker of barbecue.

De sparerib tutorial van userX, voor de liefhebbers. :)

Ribben van Erasmo (Weber)
2d0g8et.jpg

Pulled Pork van Xlarge
14w5dgm.jpg

Stoeltafel maakt een enorme procureur.
b8juhx.jpg

De fatty van Emil23 (Cobb)
UVSfZ5W.jpg

Ribben van DrParanoid
1k0.jpg

nelisb grillt biefstuk voor op de pasta
23wtzyg.jpg

Fietsie bereid een roast en rib van 4 kilo van een wroetvarken (steenoven)
360.jpg
360.jpg

Picana van Catch22 (uds)
Ah5EAQC.jpg

Kipdijsatť van GuitarJJ
QJo6spT.jpg

Pizzahuts spatchcock chicken
OyRKrJn.jpg

Beercan chicken van junkiexp
tQM5SG4.jpg

Bloemkool van Lucky_Strike
d4tOfvc.jpg

Smoke on!

[ Bericht 43% gewijzigd door Lucky_Strike op 09-05-2018 09:29:31 ]
borrepusmaandag 7 mei 2018 @ 22:42
Hele kip is altijd lekker, tegenwoordig ga ik voor de roadkill chicken. Hoef ik geen blikje bier op te offeren.
zlotkadinsdag 8 mei 2018 @ 09:52
Gisteren Shakshuka gemaakt op de barbecue, in een skillet. Vrij pittig maar erg lekker recept. Heel simpel op te doen ook
Xlargedinsdag 8 mei 2018 @ 12:25
quote:
1s.gif Op maandag 7 mei 2018 22:42 schreef borrepus het volgende:
Hele kip is altijd lekker, tegenwoordig ga ik voor de roadkill chicken. Hoef ik geen blikje bier op te offeren.
Je kan ook eerst het bier opdrinken, en dan vullen met water en eventueel een boulion blokje erbij :)
golferdinsdag 8 mei 2018 @ 12:53
Mooie foto's in de OP. :')
Patroondinsdag 8 mei 2018 @ 13:21
quote:
14s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 12:25 schreef Xlarge het volgende:

[..]

Je kan ook eerst het bier opdrinken, en dan vullen met water en eventueel een boulion blokje erbij :)
Ja blikje is puur om dat ding omhoog te houden. Wat je er in doet maakt niet uit.
borrepusdinsdag 8 mei 2018 @ 18:48
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 13:21 schreef Patroon het volgende:

[..]

Ja blikje is puur om dat ding omhoog te houden. Wat je er in doet maakt niet uit.
Precies dus bouillonblokje kan je ook net zo goed weg laten
Lucky_Strikedinsdag 8 mei 2018 @ 18:59
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 12:53 schreef golfer het volgende:
Mooie foto's in de OP. :')
Pareltjes he?

Deze OP bijwerken staat op m'n to do lijst. Tenzij TS er zin in heeft natuurlijk :P
JeSuisDroppiedinsdag 8 mei 2018 @ 19:00
Vorige week mini burgers, kipspiesjes, hotwings en BCC gemaakt.

Deze week maar even proberen ertussen te proppen.
borrepusdinsdag 8 mei 2018 @ 19:56
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 18:59 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Pareltjes he?

Deze OP bijwerken staat op m'n to do lijst. Tenzij TS er zin in heeft natuurlijk :P
Of de TS er zijn in heeft..... Waarom denk je dat we dit pareltje nog hebben ;)
Lucky_Strikedinsdag 8 mei 2018 @ 20:05
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 19:56 schreef borrepus het volgende:

[..]

Of de TS er zijn in heeft..... Waarom denk je dat we dit pareltje nog hebben ;)
Ik regel het wel. Niet als standaard service maar omdat BBQ plaatjes altijd leuk zijn :)
fietsiedinsdag 8 mei 2018 @ 20:40
Eerst maar eens fatsoenlijk houtskool zoeken.... mijn baal is leeg.
Fogeldinsdag 8 mei 2018 @ 22:42
Beestachtige BBQ getest...

Leuk stuk vlees gevonden tgdKbl1.jpg
SPOILER
a 60 euro per kilo :X
Qij382V.jpg
ęSaladeĽ erbij (broccoli, bearnaisesaus, cheddar en bacon)
9CuouNa.jpg
Helemaal prima!

[ Bericht 0% gewijzigd door Fogel op 09-05-2018 10:10:14 ]
fietsiedinsdag 8 mei 2018 @ 22:45
^O^
Pietverdrietdinsdag 8 mei 2018 @ 23:09
Belgie niet door?
golferdinsdag 8 mei 2018 @ 23:29
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 23:09 schreef Pietverdriet het volgende:
Belgie niet door?
Nee, de BBQ van BelgiŽ is afgebrand. ;)
Xlargewoensdag 9 mei 2018 @ 07:45
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 18:48 schreef borrepus het volgende:

[..]

Precies dus bouillonblokje kan je ook net zo goed weg laten
Ja, ik reageer op jouw bericht dat je geen blikje bier hoeft op te offeren, Dit is ook tegenstrijdig dan :)
Trouwens wel leuk dat je een linkje naar mijn ribben tutorial in de OP hebt gezet, jammer dat niet alle foto's ervan het niet meer doen
Helsinkiwoensdag 9 mei 2018 @ 07:53
Zaterdag een barbecue bij collega's van mijn vriend. Hij werkt er nog niet zo lang en ik heb ze nog niet eerder ontmoet. Nu hebben ze gevraagd of iedereen iets wil meenemen. Hebben jullie nog ideeŽn voor iets leuks maar simpels? Er zijn twee zwangeren aanwezig maar verder is er voor zover wij weten niets om rekening mee te houden.
littledrummergirlwoensdag 9 mei 2018 @ 08:28
quote:
7s.gif Op woensdag 9 mei 2018 07:53 schreef Helsinki het volgende:
Zaterdag een barbecue bij collega's van mijn vriend. Hij werkt er nog niet zo lang en ik heb ze nog niet eerder ontmoet. Nu hebben ze gevraagd of iedereen iets wil meenemen. Hebben jullie nog ideeŽn voor iets leuks maar simpels? Er zijn twee zwangeren aanwezig maar verder is er voor zover wij weten niets om rekening mee te houden.
couscoussalade ^O^ altijd n hit
borrepuswoensdag 9 mei 2018 @ 08:38
quote:
14s.gif Op woensdag 9 mei 2018 07:45 schreef Xlarge het volgende:

[..]

Ja, ik reageer op jouw bericht dat je geen blikje bier hoeft op te offeren, Dit is ook tegenstrijdig dan :)
Trouwens wel leuk dat je een linkje naar mijn ribben tutorial in de OP hebt gezet, jammer dat niet alle foto's ervan het niet meer doen
Ik heb eigenlijk gewoon de OP van het vorige deel ongezien doorgezet. Gok zo maar dat de foto's het al even niet meer doen
Vjenne12345woensdag 9 mei 2018 @ 09:11
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 22:42 schreef Fogel het volgende:
Beestachtige BBQ getest...

Leuk stuk vlees gevonden [ afbeelding ]
SPOILER
a 60 euro per kilo :X
[ afbeelding ]
ęSaladeĽ erbij (broccoli, bearbaisesaus, cheddar en bacon)
[ afbeelding ]
Helemaal prima!
hoe heb je die gekruid?
Lucky_Strikewoensdag 9 mei 2018 @ 09:30
OP is aangepast. Ik plaats hier veel te weinig foto's zie ik alweer.
Lucky_Strikewoensdag 9 mei 2018 @ 09:31
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 22:42 schreef Fogel het volgende:
Beestachtige BBQ getest...

Leuk stuk vlees gevonden [ afbeelding ]
SPOILER
a 60 euro per kilo :X
[ afbeelding ]
ęSaladeĽ erbij (broccoli, bearbaisesaus, cheddar en bacon)
[ afbeelding ]
Helemaal prima!
_O_
Jij houdt niet van halve maatregelen he?
Fogelwoensdag 9 mei 2018 @ 10:12
quote:
1s.gif Op woensdag 9 mei 2018 09:11 schreef Vjenne12345 het volgende:

[..]

hoe heb je die gekruid?
Peper en zout, lekker simpel, het vlees spreekt voor zich :)

quote:
12s.gif Op woensdag 9 mei 2018 09:31 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

_O_
Jij houdt niet van halve maatregelen he?
Valt het op? :+
Xlargewoensdag 9 mei 2018 @ 14:48
quote:
0s.gif Op woensdag 9 mei 2018 09:30 schreef Lucky_Strike het volgende:
OP is aangepast. Ik plaats hier veel te weinig foto's zie ik alweer.
De OP is leuk geworden zo, met die foto's van de verschillende users :)
Lucky_Strikewoensdag 9 mei 2018 @ 15:05
quote:
14s.gif Op woensdag 9 mei 2018 14:48 schreef Xlarge het volgende:

[..]

De OP is leuk geworden zo, met die foto's van de verschillende users :)
Thanks :)

Eens kijken of we dit topic sneller vol kunnen posten met nieuwe foto's.
borrepuswoensdag 9 mei 2018 @ 21:22
Ziet er goed uit zo ^O^

Zal er ook eens aan denken een foto te maken ipv alleen maar aan eten te denken
br00djekaas54321vrijdag 11 mei 2018 @ 15:27
Hallo lui,

Om het niveau van complete beginner te ontstijgen leek het me een goed idee om in ieder geval met de juiste materiaal aan de slag te gaan.

Vandaar dat ik mij afvroeg of jullie een specifieke houtskoolstarter konden aanraden.

Raden jullie Łberhaupt houtskoolstarters aan, is wellicht ook een interessante vraag.

Volgens mij kan je het ook een brikettenstarter noemen, maar op basis van uitspraken van anderen vermijd ik alles wat met briketten te maken heeft, inclusief woorden! (Of dat terecht is of niet, eerlijk gezegd geen idee.)
golfervrijdag 11 mei 2018 @ 15:47
Ik heb een Weberbrikettenstarter die prima voldoet bij het aansteken van mijn kokosBRIKETTEN. ^O^
The_strangervrijdag 11 mei 2018 @ 15:48
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2018 15:27 schreef br00djekaas54321 het volgende:
maar op basis van uitspraken van anderen vermijd ik alles wat met briketten te maken heeft, inclusief woorden! (Of dat terecht is of niet, eerlijk gezegd geen idee.)
Dat zou jammer zijn, aangezien kokosbriketten van het juiste merk bijzonder geschikt zijn voor het bbqen.
br00djekaas54321vrijdag 11 mei 2018 @ 16:15
Bedankt voor de reacties.

Ik heb geen idee waarom de personen in kwestie een 'afkeer' tegen briketten hebben, maar op basis van jullie reacties lijken kokosbriketten mij in ieder geval het proberen waard! Mag ik dan gelijk vragen welk merk aangeraden wordt?
Geraltvrijdag 11 mei 2018 @ 16:25
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2018 15:27 schreef br00djekaas54321 het volgende:
Hallo lui,

Om het niveau van complete beginner te ontstijgen leek het me een goed idee om in ieder geval met de juiste materiaal aan de slag te gaan.

Vandaar dat ik mij afvroeg of jullie een specifieke houtskoolstarter konden aanraden.

Raden jullie Łberhaupt houtskoolstarters aan, is wellicht ook een interessante vraag.

Volgens mij kan je het ook een brikettenstarter noemen, maar op basis van uitspraken van anderen vermijd ik alles wat met briketten te maken heeft, inclusief woorden! (Of dat terecht is of niet, eerlijk gezegd geen idee.)
Een Looftlighter schijnt ook prima te werken.
borrepusvrijdag 11 mei 2018 @ 16:27
Ligt eraan wat je gaat maken op de bbq, ga je een burgertje, steak, satť grillen dan is houtskool prima. Wordt heter en ik vind dat houtskool ook makkelijker aan gaat. nadeel van houtskool is dat het korter brand.

Heb zelf alleen ervaring met fire up kokosbriketten (want was de eerste die ik tegen kwam). Bevallen overigens prima voor langere sessies.
golfervrijdag 11 mei 2018 @ 16:48
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 mei 2018 16:15 schreef br00djekaas54321 het volgende:
Bedankt voor de reacties.

Ik heb geen idee waarom de personen in kwestie een 'afkeer' tegen briketten hebben, maar op basis van jullie reacties lijken kokosbriketten mij in ieder geval het proberen waard! Mag ik dan gelijk vragen welk merk aangeraden wordt?
Ik heb prima ervaringen met de kokosbriketten van Ecobrasa:
Ecobrasa11.jpg
zlotkavrijdag 11 mei 2018 @ 18:51
quote:
14s.gif Op vrijdag 11 mei 2018 16:48 schreef golfer het volgende:

[..]

Ik heb prima ervaringen met de kokosbriketten van Ecobrasa:
[ afbeelding ]
Deze gebruik ik ook, gaat prima voor lange sessies in de smoker. Houtskool gebruik ik alleen voor High&fast
br00djekaas54321vrijdag 11 mei 2018 @ 21:15
De Looftlighter ziet er interessant uit maar ik ben toch maar voor een brikettenstarter van Weber gegaan. In ieder geval bedankt voor de suggesties. Hopelijk kan ik binnenkort kokosbriketten een kans geven!

Volgens mij ontvangt niemand hier sponsorgeld van Weber dus ik vraag het maar even: levert Weber volgens jullie goed/acceptabel spul − waar voor je geld − of hebben ze voornamelijk goede marketing? Er zal vast wel een leuke winstmarge op zitten maar krijg je er een degelijk product voor terug?

Bedankt voor jullie tijd.
FrankRicardzaterdag 12 mei 2018 @ 14:09
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2018 21:15 schreef br00djekaas54321 het volgende:
De Looftlighter ziet er interessant uit maar ik ben toch maar voor een brikettenstarter van Weber gegaan. In ieder geval bedankt voor de suggesties. Hopelijk kan ik binnenkort kokosbriketten een kans geven!

Volgens mij ontvangt niemand hier sponsorgeld van Weber dus ik vraag het maar even: levert Weber volgens jullie goed/acceptabel spul − waar voor je geld − of hebben ze voornamelijk goede marketing? Er zal vast wel een leuke winstmarge op zitten maar krijg je er een degelijk product voor terug?

Bedankt voor jullie tijd.
Ik heb mijn brikettenstarter bij de Action gehaald, voor een paar euro, want ik vond dat Weber behoorlijk veel geld vroeg voor een simpel stukje metaal.
fietsiezaterdag 12 mei 2018 @ 14:33
Ik heb had er twee, vasn die brikettenstarters, een goedkope van de bouwmarkt, en een Weber.
Beiden zijn ongeveer evenveel gebruikt; de Weber is nog prima in orde, die van de bouwmarkt is veranderd in grofvuil.

Ik denk dat die dingen toch vrij snel erg erg heet worden, en ook weer snel afkoelen. Dat zal toch zijn impact hebben op het materiaal...

Persoonlijk vind ik het bij Weber altijd wel opletten; de BBQ is een prima ding.
Maar alu vet-lekbakjes kun je van andere merken veel en veel goedkoper vinden, en ik heb er nog nooit kwaliteits issues mee gehad.
"t Is dus net wat je zoekt.

Ik heb een Weber GBS grillrooster, maar de GBS pan ga ik echt niet aanschaffen. Een gietijzeren pan van een tientje van de rommelmarkt doet het meer dan prima.

Oftewel: ze hebben naar mijn idee goede spullen, maar ook pittige prijzen. Slim kiezen wat je wel "merk" koopt, en wat elders houdt het leuk.
br00djekaas54321zaterdag 12 mei 2018 @ 23:36
Bedankt voor de reacties.

Een beetje research en gezond verstand kan uiteraard geen kwaad!

Vergeleken met het 'geklungel' met aanmaakblokjes is zo een brikettenstarter wel handig, heb ik mogen ervaren.

Mensen hier die te spreken zijn over 'indirect grilling'?
Kalebatzmaandag 14 mei 2018 @ 00:43
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 mei 2018 23:36 schreef br00djekaas54321 het volgende:
Bedankt voor de reacties.

Een beetje research en gezond verstand kan uiteraard geen kwaad!

Vergeleken met het 'geklungel' met aanmaakblokjes is zo een brikettenstarter wel handig, heb ik mogen ervaren.

Mensen hier die te spreken zijn over 'indirect grilling'?
Ik heb een 5-euro-starter van de gamma, ding is al een paar jaar oud maar doet het prima en is nog niet doorgeroest. Gebruik ik uitsluitend voor briketten. Als ik op houtskool wil grillen gooi ik steek ik dat aan met een aantal aanmaakblokjes tussen het houtskool, rechtstreeks in de bbq.

Houtskool gebruik ik om direct te grillen. Met briketten kan dat natuurlijk ook, maar briketten zijn ook geschikt voor indirect.
Het is niet de vraag of mensen te spreken zijn over indirect grillen, beter vraag je hoe je het toe moet passen. Een beetje bbqer die een wat groter stukje vlees wil grillt ook indirect.

Voor kerntemperaturen etc., Google is je vriend.
Friday12maandag 14 mei 2018 @ 00:52
quote:
0s.gif Op maandag 7 mei 2018 22:38 schreef borrepus het volgende:

Kipdijsatť van GuitarJJ
[ afbeelding ]

Is hier een recept van ziet er goed uit :9
borrepusmaandag 14 mei 2018 @ 07:48
quote:
6s.gif Op maandag 14 mei 2018 00:52 schreef Friday12 het volgende:

[..]

Is hier een recept van ziet er goed uit :9
Geen idee wat voor recept hier gebruikt is, maar kan voor satť het volgende recept aanraden: http://www.bbqgenootschap(...)vleeskippenvlees%29/ (beter bekend als DanBras Sate). Ik gebruik het recept overigens als richtijn, kan best zijn dat de
er andere ingredienten in de marinade belanden.
Belangrijkste wat mij betreft is kippendijen (i.p.v. kipfilet) en ruim op tijd marineren.
Helsinkidinsdag 15 mei 2018 @ 11:02
quote:
1s.gif Op woensdag 9 mei 2018 08:28 schreef littledrummergirl het volgende:

[..]

couscoussalade ^O^ altijd n hit
Nog bedankt voor deze suggestie!
Ik wilde eerst tabouleh maken, maar het is kısır geworden en dat viel erg goed in de smaak *O*.
Geraltdinsdag 15 mei 2018 @ 11:25
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 mei 2018 14:33 schreef fietsie het volgende:


Persoonlijk vind ik het bij Weber altijd wel opletten; de BBQ is een prima ding.
Ik denk dat de BBQ's van Weber overpriced zijn. Als je kijkt naar bv een RŲsle, die zijn net wat gunstiger geprijsd en volgens mij kwalitatief minstens net zo goed als de Webers.
Geraltdinsdag 15 mei 2018 @ 11:28
Bij nader inzien zijn die eigenlijk net zo duur zie ik nu :@
Xlargedinsdag 15 mei 2018 @ 12:07
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 mei 2018 11:28 schreef Geralt het volgende:
Bij nader inzien zijn die eigenlijk net zo duur zie ik nu :@
Ik ken Rosle niet, en aangezien ze even duur zijn uiteindelijk, kunnen die misschien ook wel tegen een stootje.

Maar mijn Webers staan het gehele jaar buiten, zonder bescherming in alle soorten weer, en daar kunnen ze tegen, op een paar roestige moertjes na.
En dat al jaren lang, het is dan ook zeker zijn geld wel waard vind ik :)
Ferdiiwoensdag 16 mei 2018 @ 19:37
ik ben op zoek naar een goede kern thermometer met 2 sensoren, 1 voor de bbq en 1 voor de kern. Daarbij wil ik ze op de smartphone kunnen uitlezen. wie heeft er ervaring met een goede?
borrepuswoensdag 16 mei 2018 @ 20:01
Ik heb een inkbird uit China (29 dollar). Bluetooth bereik is goed genoeg en batterij duur ook, geen referentie met de grote merken.
App werkt prima op Android ben er blij mee
Lucky_Strikevrijdag 18 mei 2018 @ 11:30
quote:
0s.gif Op woensdag 16 mei 2018 19:37 schreef Ferdii het volgende:
ik ben op zoek naar een goede kern thermometer met 2 sensoren, 1 voor de bbq en 1 voor de kern. Daarbij wil ik ze op de smartphone kunnen uitlezen. wie heeft er ervaring met een goede?
iBood heeft vandaag een thermometer die goed getest is door BBQ-Helden. Ik heb er net een besteld met 4 probes. Onze oude had helaas waterschade.
Ferdiivrijdag 18 mei 2018 @ 18:21
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 mei 2018 11:30 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

iBood heeft vandaag een thermometer die goed getest is door BBQ-Helden. Ik heb er net een besteld met 4 probes. Onze oude had helaas waterschade.
thanks, 1 besteld *O*
fietsiezaterdag 19 mei 2018 @ 18:33
360.jpg360.jpg

Toevallig ontdekte ik dat de AH XL in Strijp een diepvries heeft met echt vlees...
Lucky_Strikezaterdag 19 mei 2018 @ 19:27
Eet smakelijk Fiets!

Wij gaan er morgen weer voor. Pulled pork en twee soorten varkensribben. Met koolsla en patatas bravas.

Maandag gaan we voor burgers. Het is dit weekend weinig origineel maar wel lekker :9~

Ik heb ook nog 3 snacks maar ik weet nog niet op welke dag we daar aan toe komen. Moinkballs, chorizo en pimentos de padrůn :9
Ferdiimaandag 21 mei 2018 @ 18:17
4fx537.jpg

Nu beenham op de bbq met eigen brouwsel rub, donderdag 2,5kg procureur *O*
aloamaandag 21 mei 2018 @ 18:23
quote:
1s.gif Op maandag 21 mei 2018 18:17 schreef Ferdii het volgende:
[ afbeelding ]

Nu beenham op de bbq met eigen brouwsel rub, donderdag 2,5kg procureur *O*
Dat wil wel?

Ga ik binnenkort proberen. :9
Ferdiimaandag 21 mei 2018 @ 18:25
quote:
1s.gif Op maandag 21 mei 2018 18:23 schreef aloa het volgende:

[..]

Dat wil wel?

Ga ik binnenkort proberen. :9
Gaat prima, alleen garing is best lastig zonder kerntermometer :{ iets te lang maakt snel droog
aloamaandag 21 mei 2018 @ 19:02
quote:
1s.gif Op maandag 21 mei 2018 18:25 schreef Ferdii het volgende:

[..]

Gaat prima, alleen garing is best lastig zonder kerntermometer :{ iets te lang maakt snel droog
Dat vroeg ik me af...ik stop ze altijd in de oven en dan zijn ze al :9
Hoe lang moet zoiets ongeveer? Ik neem aan sneller dan uit de oven!
Martijn1Pmaandag 21 mei 2018 @ 19:34
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 mei 2018 18:33 schreef fietsie het volgende:

Toevallig ontdekte ik dat de AH XL in Strijp een diepvries heeft met echt vlees...
Ja lekker! Mooi assortiment. Al heeft de reguliere ah hier ook graangevoerd vlees. Kiloprijs is enkel aan de forse kant, maarja.. aanbod is er in ieder geval
nelisbmaandag 21 mei 2018 @ 19:35
Mega baksteenburger gisteren.

nml2pv.jpg
golfermaandag 21 mei 2018 @ 20:25
Vandaag weer geBBQ-ed: gemarineerde kippendijsatť, gevlinderde grote gamba's, pipipiri spare ribs, aubergine, kabeljauw met een kreeftensausje een lekkere frisse salade en tenslotte perzik met karamel-zeezout.
Pizzahutdinsdag 22 mei 2018 @ 14:00
Mijn Weber "collectie" heeft weer een nieuw lid: Weber 57cm GBS Master Touch Blue Slate :W

Gelijk goed ingebrand met biefstukspies met Peruaanse groene saus, gemarineerde speklapjes, buffalo chicken wings, Moink balls en een spatchcock. Niet allemaal op een avond natuurlijk.

Heb nog twee Pork Shoulder Joints uit Engeland. Van plan deze ok lekker low en slow te gaan bereiden.
Maikuuulwoensdag 23 mei 2018 @ 05:12
quote:
0s.gif Op maandag 21 mei 2018 19:35 schreef nelisb het volgende:
Mega baksteenburger gisteren.

[ afbeelding ]
Wat een monsterburger :9 heerlijk

Iets meer dan een jaar geleden in Australie 1.2 kg steak op de bbq (ik weet het is niet de schoonste bbq :p )

a07wgg.jpg

Even bijkomen in de folie

21oaioo.jpg

Ozzie made aardappelsalade met spekjes :9

2rh8k68.jpg

[ Bericht 16% gewijzigd door Maikuuul op 23-05-2018 05:22:10 ]
Ferdiizondag 27 mei 2018 @ 19:07
Vandaag voor het eerst Pulled pork gemaakt *O*

Vlees uitpakken *O*
263k30l.jpg

Eerst in de Rub
2ibgeh5.jpg

Klaar om te beginnen :)
4ln414.jpg

Flink wat uurtjes verder 70 graden kerntemp, tijd om in te pakken
3qvew.jpg

88graden *O*

6o0axx.jpg

Nog even rusten in de Alu folie

o7w1nc.jpg

Nog als geheel

otlmc8.jpg

Pullen maar *O*

9bj2p2.jpg

Kruiden en bbq saus erdoor

zmilxs.jpg

Eindresultaat *O*

29mulub.jpg


Leerpunten voor de volgende keer: betere indirecte zone maken en eerst de bbq op lucht lekkage controleren :P hierdoor was temp in begin moeilijk onder controle te krijgen
br00djekaas54321zaterdag 9 juni 2018 @ 19:46
Horen we bij gebruik van een brikettenstarter i.c.m. met houtskool te wachten totdat de bovenste kolen volledig met as zijn bedekt? Of kan zoiets er na een minuut of twintig ook mee door:

51.jpg

Ik zal het vast wel verkeerd aanpakken, maar na 15-20 minuten hebben bij mij niet alle bovenste kolen een volledige laag as.
nelisbzaterdag 9 juni 2018 @ 20:09
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 juni 2018 19:46 schreef br00djekaas54321 het volgende:
Horen we bij gebruik van een brikettenstarter i.c.m. met houtskool te wachten totdat de bovenste kolen volledig met as zijn bedekt? Of kan zoiets er na een minuut of twintig ook mee door:

[ afbeelding ]

Ik zal het vast wel verkeerd aanpakken, maar na 15-20 minuten hebben bij mij niet alle bovenste kolen een volledige laag as.
Foto 1 is prima. Gaat hard zat in de grill nu. De rest zal ook as worden, temperatuur gaat dus nog wel omhoog.
br00djekaas54321zaterdag 9 juni 2018 @ 20:34
quote:
1s.gif Op zaterdag 9 juni 2018 20:09 schreef nelisb het volgende:

[..]

Foto 1 is prima. Gaat hard zat in de grill nu. De rest zal ook as worden, temperatuur gaat dus nog wel omhoog.
Bedankt voor de reactie. De kolen doen in principe wel hun werk, wat dat betreft inderdaad niets aan de hand!
Lucky_Strikezaterdag 9 juni 2018 @ 20:42
quote:
1s.gif Op zondag 27 mei 2018 19:07 schreef Ferdii het volgende:

Wat een tof en uitgebreid verslag _O_

Wij aten vanavond broodjes hamburger. Burger, ui, spek, tomaat en broodje allemaal van de bbq.

Morgen gaan lamskotelet, merguez, asperge, zoete aardappel en aubergine op de bbq.
br00djekaas54321zaterdag 9 juni 2018 @ 20:58
Over hamburgers (waar ik geen ervaring mee heb) gesproken: slaat de uitspraak 'slechts ťťn keer omdraaien' ergens op? Geen idee in hoeverre het resultaat zou verschillen als je de burger, laten we zeggen, om de 20 seconden zou omdraaien.
Lucky_Strikezaterdag 9 juni 2018 @ 21:38
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 juni 2018 20:58 schreef br00djekaas54321 het volgende:
Over hamburgers (waar ik geen ervaring mee heb) gesproken: slaat de uitspraak 'slechts ťťn keer omdraaien' ergens op? Geen idee in hoeverre het resultaat zou verschillen als je de burger, laten we zeggen, om de 20 seconden zou omdraaien.
Ik vind het ergens op slaan maar de meningen verschillen er wel over geloof ik. Wij draaien hem na 3 minuten voor de eerste en laatste keer om omdat juist dan een mooie korst op he vlees ontstaat en daar hou ik van.
Friday12zondag 10 juni 2018 @ 11:54
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 juni 2018 20:58 schreef br00djekaas54321 het volgende:
Over hamburgers (waar ik geen ervaring mee heb) gesproken: slaat de uitspraak 'slechts ťťn keer omdraaien' ergens op? Geen idee in hoeverre het resultaat zou verschillen als je de burger, laten we zeggen, om de 20 seconden zou omdraaien.
Als jij zelf je hamburgers maakt en elke 20 seconden gaat omdraaien tyft het uiteindelijk uit elkaar. Omdraaien als het sap aan de bovenkant erdoorheen komt
borrepuszondag 10 juni 2018 @ 12:37
Ik ben sowieso niet van het vlees 100 keer aanraken, nergens voor nodig.

Nu weber go anywhere aangeschaft voor op de camping. Nog even oefenen, maar lijkt er op dat ik hier heel blij mee ga zijn. Heb tot nu toe kippenboutjes met maÔs en keertje een broodje worst met gepofte ui gemaakt. Vanavond staat bavette op het menu
outcast_withinzondag 10 juni 2018 @ 18:13
Waar kan je het beste kolen halen (prijs/kwaliteit) ah? lidl? Action? bouwmarkt?
lightedzondag 10 juni 2018 @ 18:28
quote:
1s.gif Op zondag 10 juni 2018 12:37 schreef borrepus het volgende:
Ik ben sowieso niet van het vlees 100 keer aanraken, nergens voor nodig.

Nu weber go anywhere aangeschaft voor op de camping. Nog even oefenen, maar lijkt er op dat ik hier heel blij mee ga zijn. Heb tot nu toe kippenboutjes met maÔs en keertje een broodje worst met gepofte ui gemaakt. Vanavond staat bavette op het menu
topding.. veel beter dan zon goedkoop ding voor een vakantie
Spanky78zondag 10 juni 2018 @ 18:44
quote:
6s.gif Op zondag 10 juni 2018 11:54 schreef Friday12 het volgende:

[..]

Als jij zelf je hamburgers maakt en elke 20 seconden gaat omdraaien tyft het uiteindelijk uit elkaar. Omdraaien als het sap aan de bovenkant erdoorheen komt
Als je ze heel losjes vormt dan klopt dit. Echter voor de garing oid is een paar keer draaien beter. Het vlees wordt dan gelijkmatig warm, dus als je de boel enigzins sappig wilt houden is een paar keer draaien prima.

Ze riepen zoiets ook ooit over biefstuk. Is wetenschappelijk aangetoond dat regelmatig draaien een beter resultaat geeft.

Mag dus naar het zelfde fabelenrijk als het dichtschroeien. Dichtschroeien kan niet, hoe harder je bakt, hoe meer vocht het vlees verliest. Vooraf even goed aan braden maakt niets uit. Geeft wel een veel betere smaak trouwens.
Friday12zondag 10 juni 2018 @ 18:47
quote:
1s.gif Op zondag 10 juni 2018 18:44 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Als je ze heel losjes vormt dan klopt dit. Echter voor de garing oid is een paar keer draaien beter. Het vlees wordt dan gelijkmatig warm, dus als je de boel enigzins sappig wilt houden is een paar keer draaien prima.

Ze riepen zoiets ook ooit over biefstuk. Is wetenschappelijk aangetoond dat regelmatig draaien een beter resultaat geeft.

Mag dus naar het zelfde fabelenrijk als het dichtschroeien. Dichtschroeien kan niet, hoe harder je bakt, hoe meer vocht het vlees verliest. Vooraf even goed aan braden maakt niets uit. Geeft wel een veel betere smaak trouwens.
Ik maak ook geen hele dikke burgers.. net iets dikker dan bv die van de mcdonalds. vind ik zelf lekkerder
Lucky_Strikezondag 10 juni 2018 @ 19:44
We hebben ons er vandaag makkelijk van afgemaakt. Asperges, voorgekookte zoete aardappel, aubergine en lamskoteletten in een marinade van olie, ras el hanout en knoflook gezet.
Verder nog een merguez van de Turkse slager en een kwak Griekse yoghurt met citroensap, munt en peterselie.

De koteletten met de marinade waren geen enorm succes. De rest was boven verwachting lekker. Alleen niet zo fotogeniek.
l2ludAV.jpg
fietsiezondag 1 juli 2018 @ 19:45
Naar aanleiding van de CUL / BBQ meet bij L_S, de foto's besloot ik ribben mee te brengen naar de meet; dat werd dus ribben maken!

Om te beginnen de ribben: buikspareribs van Iberico varkens. Na een nachtje ontdooien waren ze klaar om bewerkt te worden:
540.jpg

Ontdaan van vliezen en het ergste loshangende vet heb ik ze ingesmeerd met mosterd.
Een grove mosterd die ik even door de blender had gehaald om de mosterdzaadjes te breken.
Zo hebben ze een werkdag in de koelkast gelegen zodat ik ze na het werk verder kon gaan bereiden:
540.jpg

Thuisgekomen van het werk was het tijd voor wat extra prep-werk:
- Rubben
- Een bbq saus maken.

Voor de rub heb ik gebruikt:
- Zeezout
- Selderijzout
- Venkelzaad
- Paprikapoeder
- Knoflookpoeder
- Uienpoeder

Het geheel is in de blender gemalen tot een poeder en toen, met rubberen handschoentjes aan, op de ribben gesmeerd. Zo ingesmeerd zijn de ribben van 17:00 - 19:00 terug de koeling in gegaan:
540.jpg

Daarna was het tijd voor de basis ingrediŽnten van de bbq-saus. (In de pan gingen flink meer tomaten):
540.jpg

De saus werd uiteindelijk gemaakt met:
- 1 zak spekjes van de AH
- Uien, fijngesneden
- Sjalotten, fijngesneden
- 2 bollen knoflook, fijngesneden

De spekjes verhit tot ze vet gingen loslaten, maar nog niet krokant waren.
Toen de rest van de bovenstaande ingrediŽnten erbij.
Dit verhit tot de uien glazig waren. Toen ging er bij

- Een flinke lading tomaten. Ontveld, in parten
- Een kom water

Dit verhit tot het geheel warm aan het worden was, en er toen de staafmixer in gezet net zo lang tot het geheel een dikke vloeistof geworden was, dit langzaam aan de kook gebracht

Vervolgens ging er in:
- 4 eetlepels versgemalen zwarte peper
- zes fijngesneden rode pepertjes
- een fles Jumbo huismerk biologische ketchup
- 350 gram rietsuiker
- 1 deciliter appel cider azijn
- 1 eetlepel selderij zout

Dit heeft de rest van de avond op een laag vuur met een warmhoudplaatje er tussen staan bubbelen. Vervolgens heb ik het door 2 zeven gewreven om alle nog aanwezige klontjes, stukjes spek e.d. eruit te halen.
540.jpg

Al vanaf smiddags 15:00 stond er een vuur in mijn houtoven; deze was rond 19:00 heet genoeg om het vuur eruit te kunnen halen en de ribben er voor in de plaats te kunnen zetten.
De ribben daarom zo in een ovenschaal gezet dat ze rondom goed verhit konden worden:
540.jpg

Zo gingen ze de (toen nog grofweg 400 graden hete) oven in, de eerste 10 minuten nog met een beetje kolen om een snelle terugval van temperatuur op te vangen:
540.jpg

Met de schoorsteenklep en de deur dicht, en al het vuur eruit bleven de ribben daar vervolgens een kleine 2 uur. Na een uurtje zijn ze voor het eerst ingesmeerd met een klein beetje van de saus, iets verdund met wat extra appelcider azijn:
540.jpg

Dit leverde de ribben op die, eenmaal afgekoeld, de koelkast in konden om de volgende dag gekoeld meegenomen te kunnen worden naar L_S:
540.jpg

Met een klein kolenvuurtje aan de zijkant van de weber werden de pan met saus en de ribben laaaangzaam opgewarmd tijdens het Bbq-feestje. Eenmaal warm werden de ribben per kant twee keer in de saus gezet, en vervolgens gesneden:
540.jpg
AnneXzondag 1 juli 2018 @ 19:53
Het was geweldig fietsie _O_
Wat een werk en wat een smaak B-)
Kaatje1zondag 1 juli 2018 @ 19:55
Het was goddelijk Fietsie _O_
RobinOokzondag 1 juli 2018 @ 21:22
Respect. _O_
Bluezzzondag 1 juli 2018 @ 21:44
Wauw fiets, wat een werk, liefde en aandacht zaten er in die ribben _O_
SPOILER
EN DIE HEBBEN WIJ GEMIST GOLFER :'( :( ):O
derLudolfzondag 1 juli 2018 @ 21:51
quote:
0s.gif Op zondag 1 juli 2018 21:44 schreef Bluezz het volgende:
Wauw fiets, wat een werk, liefde en aandacht zaten er in die ribben _O_
SPOILER
EN DIE HEBBEN WIJ GEMIST GOLFER :'( :( ):O
Maar je hebt wel een leuke coverband gehoord :P
Geerdzondag 1 juli 2018 @ 21:55
quote:
1s.gif Op zondag 27 mei 2018 19:07 schreef Ferdii het volgende:
Vandaag voor het eerst Pulled pork gemaakt *O*

Vlees uitpakken *O*
[ afbeelding ]

Eerst in de Rub
[ afbeelding ]

Klaar om te beginnen :)
[ afbeelding ]

Flink wat uurtjes verder 70 graden kerntemp, tijd om in te pakken
[ afbeelding ]

88graden *O*

[ afbeelding ]

Nog even rusten in de Alu folie

[ afbeelding ]

Nog als geheel

[ afbeelding ]

Pullen maar *O*

[ afbeelding ]

Kruiden en bbq saus erdoor

[ afbeelding ]

Eindresultaat *O*

[ afbeelding ]

Leerpunten voor de volgende keer: betere indirecte zone maken en eerst de bbq op lucht lekkage controleren :P hierdoor was temp in begin moeilijk onder controle te krijgen
Ziet er goed uit...en ingewikkeld...als je die homp nou in de pan rondom aanbakt en dan in 10 uur in zilverfolie op de bbq...laat garen eerst op kolen en dan steeds houtskool bij vullen..zou dat lukken?
Geerdzondag 1 juli 2018 @ 21:58
quote:
1s.gif Op zondag 10 juni 2018 18:44 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Als je ze heel losjes vormt dan klopt dit. Echter voor de garing oid is een paar keer draaien beter. Het vlees wordt dan gelijkmatig warm, dus als je de boel enigzins sappig wilt houden is een paar keer draaien prima.

Ze riepen zoiets ook ooit over biefstuk. Is wetenschappelijk aangetoond dat regelmatig draaien een beter resultaat geeft.

Mag dus naar het zelfde fabelenrijk als het dichtschroeien. Dichtschroeien kan niet, hoe harder je bakt, hoe meer vocht het vlees verliest. Vooraf even goed aan braden maakt niets uit. Geeft wel een veel betere smaak trouwens.
Op hoog temp dichtschroeien is toch om het vocht enzo in het vlees te houden ?
Spanky78zondag 1 juli 2018 @ 22:03
quote:
0s.gif Op zondag 1 juli 2018 21:58 schreef Geerd het volgende:

[..]

Op hoog temp dichtschroeien is toch om het vocht enzo in het vlees te houden ?
Nope.

Het vlees verliest meer vocht naarmate je harder bakt. Ook bij dichtschroeien.

Wat wel gebeurt is dat je suikers uit het vlees karamelliseert boven de 140 graden en dat je de maillardreactie een kickstart geeft. Je maakt smaak (baksmaak) en die kan dan daarna het vlees in trekken.

Maar vocht binnen houden
..nee. dan kun je beter op minder hoog vuur bakken.

Dat is dan ook handig: eerst aanbraden en dan de oven in om gelijkmatig te garen. Dan maak je wel veel smaak en verlies je daarna niet te veel vocht.
Spanky78zondag 1 juli 2018 @ 22:07
quote:
6s.gif Op zondag 1 juli 2018 19:45 schreef fietsie het volgende:
Naar aanleiding van de CUL / BBQ meet bij L_S, de foto's besloot ik ribben mee te brengen naar de meet; dat werd dus ribben maken!

Om te beginnen de ribben: buikspareribs van Iberico varkens. Na een nachtje ontdooien waren ze klaar om bewerkt te worden:
[ afbeelding ]

Ontdaan van vliezen en het ergste loshangende vet heb ik ze ingesmeerd met mosterd.
Een grove mosterd die ik even door de blender had gehaald om de mosterdzaadjes te breken.
Zo hebben ze een werkdag in de koelkast gelegen zodat ik ze na het werk verder kon gaan bereiden:
[ afbeelding ]

Thuisgekomen van het werk was het tijd voor wat extra prep-werk:
- Rubben
- Een bbq saus maken.

Voor de rub heb ik gebruikt:
- Zeezout
- Selderijzout
- Venkelzaad
- Paprikapoeder
- Knoflookpoeder
- Uienpoeder

Het geheel is in de blender gemalen tot een poeder en toen, met rubberen handschoentjes aan, op de ribben gesmeerd. Zo ingesmeerd zijn de ribben van 17:00 - 19:00 terug de koeling in gegaan:
[ afbeelding ]

Daarna was het tijd voor de basis ingrediŽnten van de bbq-saus. (In de pan gingen flink meer tomaten):
[ afbeelding ]

De saus werd uiteindelijk gemaakt met:
- 1 zak spekjes van de AH
- Uien, fijngesneden
- Sjalotten, fijngesneden
- 2 bollen knoflook, fijngesneden

De spekjes verhit tot ze vet gingen loslaten, maar nog niet krokant waren.
Toen de rest van de bovenstaande ingrediŽnten erbij.
Dit verhit tot de uien glazig waren. Toen ging er bij

- Een flinke lading tomaten. Ontveld, in parten
- Een kom water

Dit verhit tot het geheel warm aan het worden was, en er toen de staafmixer in gezet net zo lang tot het geheel een dikke vloeistof geworden was, dit langzaam aan de kook gebracht

Vervolgens ging er in:
- 4 eetlepels versgemalen zwarte peper
- zes fijngesneden rode pepertjes
- een fles Jumbo huismerk biologische ketchup
- 350 gram rietsuiker
- 1 deciliter appel cider azijn
- 1 eetlepel selderij zout

Dit heeft de rest van de avond op een laag vuur met een warmhoudplaatje er tussen staan bubbelen. Vervolgens heb ik het door 2 zeven gewreven om alle nog aanwezige klontjes, stukjes spek e.d. eruit te halen.
[ afbeelding ]

Al vanaf smiddags 15:00 stond er een vuur in mijn houtoven; deze was rond 19:00 heet genoeg om het vuur eruit te kunnen halen en de ribben er voor in de plaats te kunnen zetten.
De ribben daarom zo in een ovenschaal gezet dat ze rondom goed verhit konden worden:
[ afbeelding ]

Zo gingen ze de (toen nog grofweg 400 graden hete) oven in, de eerste 10 minuten nog met een beetje kolen om een snelle terugval van temperatuur op te vangen:
[ afbeelding ]

Met de schoorsteenklep en de deur dicht, en al het vuur eruit bleven de ribben daar vervolgens een kleine 2 uur. Na een uurtje zijn ze voor het eerst ingesmeerd met een klein beetje van de saus, iets verdund met wat extra appelcider azijn:
[ afbeelding ]

Dit leverde de ribben op die, eenmaal afgekoeld, de koelkast in konden om de volgende dag gekoeld meegenomen te kunnen worden naar L_S:
[ afbeelding ]

Met een klein kolenvuurtje aan de zijkant van de weber werden de pan met saus en de ribben laaaangzaam opgewarmd tijdens het Bbq-feestje. Eenmaal warm werden de ribben per kant twee keer in de saus gezet, en vervolgens gesneden:
[ afbeelding ]
Prachtig, was vast erg lekker.
Lucky_Strikezondag 1 juli 2018 @ 22:08
quote:
0s.gif Op zondag 1 juli 2018 21:55 schreef Geerd het volgende:

[..]

Ziet er goed uit...en ingewikkeld...als je die homp nou in de pan rondom aanbakt en dan in 10 uur in zilverfolie op de bbq...laat garen eerst op kolen en dan steeds houtskool bij vullen..zou dat lukken?
Waarom zou je ze eerst aanbakken? En waarom 10 uur?

Ribben gaan in de meest basic versie op ongeveer 120 graden voor een uur of 5-6. Na 3 uur doe je ze 2 uur in folie met eventueel drank, honing, boter. Het laatste uur weer zonder folie en dan besmeren met saus.

Als je fatsoenlijke houtskool van horecakwaliteit hebt, hoef je niet bij te vullen.
Geerdzondag 1 juli 2018 @ 22:08
quote:
1s.gif Op zondag 1 juli 2018 22:03 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Nope.

Het vlees verliest meer vocht naarmate je harder bakt. Ook bij dichtschroeien.

Wat wel gebeurt is dat je suikers uit het vlees karamelliseert boven de 140 graden en dat je de maillardreactie een kickstart geeft. Je maakt smaak (baksmaak) en die kan dan daarna het vlees in trekken.

Maar vocht binnen houden
..nee. dan kun je beter op minder hoog vuur bakken.

Dat is dan ook handig: eerst aanbraden en dan de oven in om gelijkmatig te garen. Dan maak je wel veel smaak en verlies je daarna niet te veel vocht.
Aaah!! Top.. ja in de oven doe ik ook vaak...maar een verse worst ofzo of tartaar langzaam bakken en dan zo een dikke beetje aangebrandekorst heerlijk!!!
Geerdzondag 1 juli 2018 @ 22:09
quote:
1s.gif Op zondag 1 juli 2018 22:08 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Waarom zou je ze eerst aanbakken? En waarom 10 uur?

Ribben gaan in de meest basic versie op ongeveer 120 graden voor een uur of 5-6. Na 3 uur doe je ze 2 uur in folie met eventueel drank, honing, boter. Het laatste uur weer zonder folie en dan besmeren met saus.

Als je fatsoenlijke houtskool van horecakwaliteit hebt, hoef je niet bij te vullen.
Ik bedoelde die pork.
Lucky_Strikezondag 1 juli 2018 @ 22:17
quote:
0s.gif Op zondag 1 juli 2018 22:09 schreef Geerd het volgende:

[..]

Ik bedoelde die pork.
Oh, verkeerd gelezen :')

Maar ook bij pulled pork hoef je echt niet aan te bakken. Zo'n mooie korst ontstaat vanzelf. De bereidingswijze is trouwens eigenlijk wel hetzelfde als ribben alleen dan duurt het langer.

Ik denk niet dat het lekker wordt als je het de volledige duur in folie laat garen. Het is wel belangrijk dat het vlees zijn vocht kwijt kan.
Geerdzondag 1 juli 2018 @ 22:28
quote:
1s.gif Op zondag 1 juli 2018 22:17 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Oh, verkeerd gelezen :')

Maar ook bij pulled pork hoef je echt niet aan te bakken. Zo'n mooie korst ontstaat vanzelf. De bereidingswijze is trouwens eigenlijk wel hetzelfde als ribben alleen dan duurt het langer.

Ik denk niet dat het lekker wordt als je het de volledige duur in folie laat garen. Het is wel belangrijk dat het vlees zijn vocht kwijt kan.
Ik vind het zonde om zo een stuk vlees te verneuken door onkunde...maar op een gewoon bbqtje

23106_1.jpg

4 euro van de action..kruiden rub? halen in de super.. paar kooltjes en houtskool.

En gaan met dat ding ?
Lucky_Strikezondag 1 juli 2018 @ 22:32
quote:
0s.gif Op zondag 1 juli 2018 22:28 schreef Geerd het volgende:

[..]

Ik vind het zonde om zo een stuk vlees te verneuken door onkunde...maar op een gewoon bbqtje

[ afbeelding ]

4 euro van de action..kruiden rub? halen in de super.. paar kooltjes en houtskool.

En gaan met dat ding ?
Ja, dat is wel begrijpelijk. Wij vonden het ook 'eng' in het begin. Duur vlees, veel tijd, straks is het niet lekker.

Maar helaas, op dit apparaat ga je niet low en slow kunnen barbecueen. Je hebt een deksel nodig om de temperatuur laag en constant te kunnen houden. Wat jij hebt is alleen bedoeld voor hoge temperaturen. Je kunt wel ribben of pulled pork in de oven maken en het laatste kwartier nog even grillen.
Geerdzondag 1 juli 2018 @ 22:35
quote:
1s.gif Op zondag 1 juli 2018 22:32 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Ja, dat is wel begrijpelijk. Wij vonden het ook 'eng' in het begin. Duur vlees, veel tijd, straks is het niet lekker.

Maar helaas, op dit apparaat ga je niet low en slow kunnen barbecueen. Je hebt een deksel nodig om de temperatuur laag en constant te kunnen houden. Wat jij hebt is alleen bedoeld voor hoge temperaturen. Je kunt wel ribben of pulled pork in de oven maken en het laatste kwartier nog even grillen.
Aaah ! Ja in de oven doe ik ook rollades..in gietijzeren pan even aanbakken en dan met pan in de oven 40 min op 110/120
Lucky_Strikezondag 1 juli 2018 @ 22:38
quote:
0s.gif Op zondag 1 juli 2018 22:35 schreef Geerd het volgende:

[..]

Aaah ! Ja in de oven doe ik ook rollades..in gietijzeren pan even aanbakken en dan met pan in de oven 40 min op 110/120
Dat is een veel beter idee Geerd ^O^
Geerdzondag 1 juli 2018 @ 22:41
quote:
1s.gif Op zondag 1 juli 2018 22:38 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Dat is een veel beter idee Geerd ^O^
Bedankt voor de tips, dat wordt wat voor de winter..
Lucky_Strikezondag 1 juli 2018 @ 22:45
quote:
0s.gif Op zondag 1 juli 2018 22:41 schreef Geerd het volgende:

[..]

Bedankt voor de tips, dat wordt wat voor de winter..
Nee joh. Kan elke dag van het jaar :9
THEFXRmaandag 2 juli 2018 @ 01:08
quote:
6s.gif Op zondag 1 juli 2018 19:45 schreef fietsie het volgende:
Naar aanleiding van de CUL / BBQ meet bij L_S, de foto's besloot ik ribben mee te brengen naar de meet; dat werd dus ribben maken!

Om te beginnen de ribben: buikspareribs van Iberico varkens. Na een nachtje ontdooien waren ze klaar om bewerkt te worden:
[ afbeelding ]

Ontdaan van vliezen en het ergste loshangende vet heb ik ze ingesmeerd met mosterd.
Een grove mosterd die ik even door de blender had gehaald om de mosterdzaadjes te breken.
Zo hebben ze een werkdag in de koelkast gelegen zodat ik ze na het werk verder kon gaan bereiden:
[ afbeelding ]

Thuisgekomen van het werk was het tijd voor wat extra prep-werk:
- Rubben
- Een bbq saus maken.

Voor de rub heb ik gebruikt:
- Zeezout
- Selderijzout
- Venkelzaad
- Paprikapoeder
- Knoflookpoeder
- Uienpoeder

Het geheel is in de blender gemalen tot een poeder en toen, met rubberen handschoentjes aan, op de ribben gesmeerd. Zo ingesmeerd zijn de ribben van 17:00 - 19:00 terug de koeling in gegaan:
[ afbeelding ]

Daarna was het tijd voor de basis ingrediŽnten van de bbq-saus. (In de pan gingen flink meer tomaten):
[ afbeelding ]

De saus werd uiteindelijk gemaakt met:
- 1 zak spekjes van de AH
- Uien, fijngesneden
- Sjalotten, fijngesneden
- 2 bollen knoflook, fijngesneden

De spekjes verhit tot ze vet gingen loslaten, maar nog niet krokant waren.
Toen de rest van de bovenstaande ingrediŽnten erbij.
Dit verhit tot de uien glazig waren. Toen ging er bij

- Een flinke lading tomaten. Ontveld, in parten
- Een kom water

Dit verhit tot het geheel warm aan het worden was, en er toen de staafmixer in gezet net zo lang tot het geheel een dikke vloeistof geworden was, dit langzaam aan de kook gebracht

Vervolgens ging er in:
- 4 eetlepels versgemalen zwarte peper
- zes fijngesneden rode pepertjes
- een fles Jumbo huismerk biologische ketchup
- 350 gram rietsuiker
- 1 deciliter appel cider azijn
- 1 eetlepel selderij zout

Dit heeft de rest van de avond op een laag vuur met een warmhoudplaatje er tussen staan bubbelen. Vervolgens heb ik het door 2 zeven gewreven om alle nog aanwezige klontjes, stukjes spek e.d. eruit te halen.
[ afbeelding ]

Al vanaf smiddags 15:00 stond er een vuur in mijn houtoven; deze was rond 19:00 heet genoeg om het vuur eruit te kunnen halen en de ribben er voor in de plaats te kunnen zetten.
De ribben daarom zo in een ovenschaal gezet dat ze rondom goed verhit konden worden:
[ afbeelding ]

Zo gingen ze de (toen nog grofweg 400 graden hete) oven in, de eerste 10 minuten nog met een beetje kolen om een snelle terugval van temperatuur op te vangen:
[ afbeelding ]

Met de schoorsteenklep en de deur dicht, en al het vuur eruit bleven de ribben daar vervolgens een kleine 2 uur. Na een uurtje zijn ze voor het eerst ingesmeerd met een klein beetje van de saus, iets verdund met wat extra appelcider azijn:
[ afbeelding ]

Dit leverde de ribben op die, eenmaal afgekoeld, de koelkast in konden om de volgende dag gekoeld meegenomen te kunnen worden naar L_S:
[ afbeelding ]

Met een klein kolenvuurtje aan de zijkant van de weber werden de pan met saus en de ribben laaaangzaam opgewarmd tijdens het Bbq-feestje. Eenmaal warm werden de ribben per kant twee keer in de saus gezet, en vervolgens gesneden:
[ afbeelding ]
pure hulde _O_ _O_
AnneXmaandag 2 juli 2018 @ 01:21
quote:
0s.gif Op maandag 2 juli 2018 01:08 schreef THEFXR het volgende:

[..]

pure hulde _O_ _O_
En dan heb je het niet eens geproefd!
Vanyelmaandag 2 juli 2018 @ 01:56
quote:
1s.gif Op zondag 1 juli 2018 22:08 schreef Lucky_Strike het volgende:
Als je fatsoenlijke houtskool van horecakwaliteit hebt, hoef je niet bij te vullen.
In de kamado niet of ook op de BBQ niet? En wat is van fatsoenlijke horecakwaliteit?
fietsiemaandag 2 juli 2018 @ 10:48
quote:
1s.gif Op maandag 2 juli 2018 01:56 schreef Vanyel het volgende:

[..]

In de kamado niet of ook op de BBQ niet? En wat is van fatsoenlijke horecakwaliteit?
Houtskool van harde houtsoorten, bij voorkeur ook hars-vrije houtsoorten.
In relatief grote stukken. Stevig, en zonder een lading stof-fijne prut onderin de zak.
Vaak verkocht in 15 - 20 -25 kilo balen.

Zegmaar de tegenpool van houtskool van de Hema, waar het fris geurend dennenbos je al tegemoet komt als je de zak open trekt...
Vanyelmaandag 2 juli 2018 @ 11:03
Ik zocht merken, webshops, kooptips ;)

Vooralsnog alleen kokosbriketten gebruikt, vind ik wel ok, maar breder uitproberen altijd fijn.
Lucky_Strikemaandag 2 juli 2018 @ 11:07
quote:
1s.gif Op maandag 2 juli 2018 11:03 schreef Vanyel het volgende:
Ik zocht merken, webshops, kooptips ;)

Vooralsnog alleen kokosbriketten gebruikt, vind ik wel ok, maar breder uitproberen altijd fijn.
Ik heb geen merken voor je. Wij kopen daar waar we in de buurt zijn. Als er 'horeca' op de zak staat, is het in principe wel goed. We kopen bij Makro, Sligro, Van Cranenbroek en zelfs een keer bij AH XL.
Vanyelmaandag 2 juli 2018 @ 11:11
Maar wel houtskool en niet briket?
fietsiemaandag 2 juli 2018 @ 11:24
quote:
1s.gif Op maandag 2 juli 2018 11:03 schreef Vanyel het volgende:
Ik zocht merken, webshops, kooptips ;)

Vooralsnog alleen kokosbriketten gebruikt, vind ik wel ok, maar breder uitproberen altijd fijn.
Ik kocht mijn laatste zak bij de Hornbach, was niet slecht, ook niet extreem goed.
De zak daarvoor in Naarden bij de BBQ-winkel van meneer Coronel. Maar dat was omdat ik daar mn BBQ ook kocht, en ophaalde.

Topmerken zijn hier online te koop:
https://www.beefexclusief.nl/tags/horeca-houtskool/
https://www.barbequeshop.nl/categorie/571/houtskool.html
Lucky_Strikemaandag 2 juli 2018 @ 11:34
quote:
1s.gif Op maandag 2 juli 2018 11:11 schreef Vanyel het volgende:
Maar wel houtskool en niet briket?
Op een kamado mag geen briket dus in ons geval is het altijd houtskool ja. Fiets weet dingen over briketten.
Vanyelmaandag 2 juli 2018 @ 11:48
^O^
Tnx
derLudolfmaandag 2 juli 2018 @ 13:03
quote:
0s.gif Op maandag 2 juli 2018 11:34 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Op een kamado mag geen briket dus in ons geval is het altijd houtskool ja. Fiets weet dingen over briketten.
Waarom mag dat niet? Briketten worden juist niet zo warm toch? :)
fietsiemaandag 2 juli 2018 @ 13:07
quote:
1s.gif Op maandag 2 juli 2018 13:03 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Waarom mag dat niet? Briketten worden juist niet zo warm toch? :)
Briketten zit zooi in (bindmiddel) wat het beluchtingssysteem van een kamado doet verstoppen
Ze worden gemaakt van het stof en de splintertjes overgebleven na de be- en verwerking van houtskool, dus ook met eventueel tijdens transport erin gekomen meuk.
(en eventueel beschadigd, mocht er een steentje oid in een briket beland zijn).
zlotkamaandag 2 juli 2018 @ 13:29
quote:
0s.gif Op maandag 2 juli 2018 13:07 schreef fietsie het volgende:

[..]

Briketten zit zooi in (bindmiddel) wat het beluchtingssysteem van een kamado doet verstoppen
Ze worden gemaakt van het stof en de splintertjes overgebleven na de be- en verwerking van houtskool, dus ook met eventueel tijdens transport erin gekomen meuk.
(en eventueel beschadigd, mocht er een steentje oid in een briket beland zijn).
Bij goede kwaliteit kokosbriketten zit er nagenoeg geen zooi in hoor. Zeker de dingen als spijkers/steentjes die je bij de goedkope briketten nog wel eens vindt niet. Bindmiddel ook zeer weinig
fietsiemaandag 2 juli 2018 @ 13:30
quote:
0s.gif Op maandag 2 juli 2018 13:29 schreef zlotka het volgende:

[..]

Bij goede kwaliteit kokosbriketten zit er nagenoeg geen zooi in hoor. Zeker de dingen als spijkers/steentjes die je bij de goedkope briketten nog wel eens vindt niet. Bindmiddel ook zeer weinig
Ik had het inderdaad over briketten, niet over kokosbriketten.
(En die heb ik 1x gebruikt, werd er niet bijzonder enthousiast van. Gebruik in de praktijk eigenlijk alleen houtskool)
Lucky_Strikemaandag 2 juli 2018 @ 13:37
quote:
0s.gif Op maandag 2 juli 2018 13:29 schreef zlotka het volgende:

[..]

Bij goede kwaliteit kokosbriketten zit er nagenoeg geen zooi in hoor. Zeker de dingen als spijkers/steentjes die je bij de goedkope briketten nog wel eens vindt niet. Bindmiddel ook zeer weinig
Oh, geen idee. Ik zou ook niet weten wat een goede reden is om briketten te gebruiken t.o.v. grote stukken houtskool.
zlotkamaandag 2 juli 2018 @ 13:38
quote:
0s.gif Op maandag 2 juli 2018 13:30 schreef fietsie het volgende:

[..]

Ik had het inderdaad over briketten, niet over kokosbriketten.
(En die heb ik 1x gebruikt, werd er niet bijzonder enthousiast van. Gebruik in de praktijk eigenlijk alleen houtskool)
Dan heb ik niks gezegd natuurlijk :P. Ik gebruik kokosbriketten in de smoker. Branden veel langer en constanter
JeSuisDroppiemaandag 2 juli 2018 @ 14:30
Gisteren ribs gemaakt.

pWsfjap.jpg
Geerdmaandag 2 juli 2018 @ 14:48
quote:
0s.gif Op maandag 2 juli 2018 14:30 schreef JeSuisDroppie het volgende:
Gisteren ribs gemaakt.

[ afbeelding ]
:o :9~
LovelyLadymaandag 2 juli 2018 @ 15:39
quote:
0s.gif Op maandag 2 juli 2018 14:30 schreef JeSuisDroppie het volgende:
Gisteren ribs gemaakt.

[ afbeelding ]
Dat ziet er goed uit
golfermaandag 2 juli 2018 @ 15:40
Hier ook zeer tevreden over kokosbriketten. Ook milieuvriendelijker dan houtskool.
nelisbmaandag 2 juli 2018 @ 16:14
quote:
1s.gif Op maandag 2 juli 2018 11:03 schreef Vanyel het volgende:
Ik zocht merken, webshops, kooptips ;)

Vooralsnog alleen kokosbriketten gebruikt, vind ik wel ok, maar breder uitproberen altijd fijn.
Flevoland? Dan heb ik wel tips voor je.
Vanyelmaandag 2 juli 2018 @ 18:47
Nope. Maar agz ik online winkel maakt dat me meestal niet zo uit.
Fretworkzaterdag 7 juli 2018 @ 13:03
Nu voor het eerst spareribs in de Kamado, ben benieuwd of het wat wordt.
Lucky_Strikezaterdag 7 juli 2018 @ 13:18
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 juli 2018 13:03 schreef Fretwork het volgende:
Nu voor het eerst spareribs in de Kamado, ben benieuwd of het wat wordt.
Lekker! Het komt vast goed.

Bij ons geen low and slow dit weeke d.
Gisterenavond hadden we mijn ouders op bezoek en aten we worstjes en satť van de rundveehoudij in de buurt. Vanavond eten we bij vrienzen, ik ben bang voor spekfakkels enzo *)
Morgenavond komen vrienden bij ons en ze nemen Joegoslavische worst mee.
Fretworkzaterdag 7 juli 2018 @ 13:25
quote:
1s.gif Op zaterdag 7 juli 2018 13:18 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Lekker! Het komt vast goed.

Bij ons geen low and slow dit weeke d.
Gisterenavond hadden we mijn ouders op bezoek en aten we worstjes en satť van de rundveehoudij in de buurt. Vanavond eten we bij vrienzen, ik ben bang voor spekfakkels enzo *)
Morgenavond komen vrienden bij ons en ze nemen Joegoslavische worst mee.
Vast wel, maar het is een mini kamado en dus was passen en meten.
Mariocashzaterdag 7 juli 2018 @ 17:13
quote:
0s.gif Op maandag 2 juli 2018 14:30 schreef JeSuisDroppie het volgende:
Gisteren ribs gemaakt.

[ afbeelding ]
Daaaamn, lekker.
Fretworkzaterdag 7 juli 2018 @ 19:08
Ging best goed, ze waren echt enorm lekker!
SPOILER
42541045994_c2c33b7e2e_b.jpg
Lucky_Strikezaterdag 7 juli 2018 @ 23:25
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 juli 2018 19:08 schreef Fretwork het volgende:
Ging best goed, ze waren echt enorm lekker!
SPOILER
Nice :Y

Wij kregen gelukkig geen spekfakkels maar best aardige burgers, worstjes, shaslicks en speklappen.
fietsiezondag 8 juli 2018 @ 23:14
Ik deed dit weekend de "CUL BBQ ribben" nog een keer, en een 1,5kg Cote de Boeuf. Helaas geen foto's.

De koe kreeg alleen zout, de ribben de al eerder geposte behandeling.
Red_85maandag 9 juli 2018 @ 00:15
quote:
0s.gif Op maandag 2 juli 2018 10:48 schreef fietsie het volgende:

[..]

Houtskool van harde houtsoorten, bij voorkeur ook hars-vrije houtsoorten.
In relatief grote stukken. Stevig, en zonder een lading stof-fijne prut onderin de zak.
Vaak verkocht in 15 - 20 -25 kilo balen.

Zegmaar de tegenpool van houtskool van de Hema, waar het fris geurend dennenbos je al tegemoet komt als je de zak open trekt...
Heb nu een zak bij de lidl vandaan getrokken en ik weet niet of ik geluk heb of dat dit standaard is, maar wat jij beschrijft zit er in. Stukken van een handpalm breed en dikke takken. Stoffijn zit er wel een beetje in overigens, maar overwegend grote brokken.

Raar maar waar.

Waar haal je trouwens goede kolen als je geen kvk inschrijving hebt?

Edit: Post 103 dus.
nelisbmaandag 9 juli 2018 @ 07:16
quote:
1s.gif Op maandag 9 juli 2018 00:15 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Heb nu een zak bij de lidl vandaan getrokken en ik weet niet of ik geluk heb of dat dit standaard is, maar wat jij beschrijft zit er in. Stukken van een handpalm breed en dikke takken. Stoffijn zit er wel een beetje in overigens, maar overwegend grote brokken.

Raar maar waar.

Waar haal je trouwens goede kolen als je geen kvk inschrijving hebt?

Edit: Post 103 dus.
Vuurenrook.nl
Rookoven.com
Barbecueshop.nl

Haal je goede kolen.
RickoKunmaandag 9 juli 2018 @ 09:39
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 juli 2018 19:08 schreef Fretwork het volgende:
Ging best goed, ze waren echt enorm lekker!
SPOILER
Die zien er mooi en sappig en niet verkoold uit :@
Ace1maandag 9 juli 2018 @ 10:14
Jumbo heeft gele zakken met horeca houtskool, grote stukken.
Lucky_Strikemaandag 9 juli 2018 @ 10:54
Ik ben weer vergeten om foto's te maken afgelopen weekend. Vooral gisteren was redelijk bijzonder. Een Servische vriend had Joegoslavische worst en toebehoren meegenomen. We aten Joegoslavische broodjes met ajvar, rode ui, kajmak (soort roomkaas) en worstjes :9~
Fretworkmaandag 9 juli 2018 @ 11:12
quote:
17s.gif Op maandag 9 juli 2018 09:39 schreef RickoKun het volgende:

[..]

Die zien er mooi en sappig en niet verkoold uit :@
Ik vind ze er op de foto dus veel verkoolde uitzien dan ze eigenlijk waren. De suiker in mijn rub karameliseerde wel vrij snel.

En ze waren echt mega sappig :), volgende keer honing mosterd proberen denk ik.
Lucky_Strikemaandag 9 juli 2018 @ 11:31
quote:
1s.gif Op maandag 9 juli 2018 11:12 schreef Fretwork het volgende:

[..]

Ik vind ze er op de foto dus veel verkoolde uitzien dan ze eigenlijk waren. De suiker in mijn rub karameliseerde wel vrij snel.

En ze waren echt mega sappig :), volgende keer honing mosterd proberen denk ik.
Dat is niet verkoold joh maar gewoon het begin van een mooie bark ;) Hoe donkerder, hoe lekkerder wat mij betreft.
Red_85maandag 9 juli 2018 @ 11:41
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 juli 2018 19:08 schreef Fretwork het volgende:
Ging best goed, ze waren echt enorm lekker!
SPOILER
Heb je ze tussendoor ook bespoten met iets? Appelcider ofso?
Red_85maandag 9 juli 2018 @ 12:05
quote:
1s.gif Op maandag 9 juli 2018 07:16 schreef nelisb het volgende:

[..]

Vuurenrook.nl
Rookoven.com
Barbecueshop.nl

Haal je goede kolen.
Nice. Ga daar eens kijken.
Fretworkmaandag 9 juli 2018 @ 13:14
quote:
0s.gif Op maandag 9 juli 2018 11:41 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Heb je ze tussendoor ook bespoten met iets? Appelcider ofso?
3 uur smoken, dan uurtje in aluminiumfolie met appelsap en dan nog 1 uur aflakken
Fretworkmaandag 9 juli 2018 @ 13:15
quote:
0s.gif Op maandag 9 juli 2018 11:31 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Dat is niet verkoold joh maar gewoon het begin van een mooie bark ;) Hoe donkerder, hoe lekkerder wat mij betreft.
Thanks :)
RickoKunmaandag 9 juli 2018 @ 14:21
quote:
0s.gif Op maandag 9 juli 2018 11:31 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Dat is niet verkoold joh maar gewoon het begin van een mooie bark ;) Hoe donkerder, hoe lekkerder wat mij betreft.
Ik vind ze er ook mooi uit zien.

Maar wat ik helaas te vaak nog zie (bij lokale barbecues dan!) zijn juist te verkoolde spareribs. Dat vind ik niet zo fijn smaken.
Enigszins met een mooi klein randje, prima, maar soms wel grote stukken vind ik een doodzonde.
Red_85maandag 9 juli 2018 @ 15:01
quote:
1s.gif Op maandag 9 juli 2018 13:14 schreef Fretwork het volgende:

[..]

3 uur smoken, dan uurtje in aluminiumfolie met appelsap en dan nog 1 uur aflakken
Ook een optie.
Ik spuit ze ieder half uur in met appelcider of sap met de plantenspuit.
fietsiezaterdag 21 juli 2018 @ 16:50
Varkenswangetjes, een experiment.

Drie uur gepekeld in een mix van zeezout, grofgemalen peper, knoflook en uienpoeder.

Afgespoeld.

Gerookt, 90 minuten , met eik.

sp9LwKT.jpg


WQXFZpA.jpg

Straks half uurtje in hete perencider.

6KZHW7J.jpg

0NEQR5S.jpg


Dan de cider met honing erbij indampen en de wangetjes op de grill glaseren.

cAPAamz.jpg


pcFs5XH.jpg

[ Bericht 18% gewijzigd door fietsie op 21-07-2018 18:14:01 ]
Lucky_Strikezondag 22 juli 2018 @ 22:14
We hadden geen zin in veel gedoe vandaag dus we hebben lui de gasbarbecue aangezet.

CŰte de boeuf, chorizo, pimentos de pŠdron, bloemkool met komijn.
bOZC47f.jpg
Paxliewoensdag 25 juli 2018 @ 19:40
Aankomende vrijdag ga ik bbq-en en daarvoor ben ik op zoek naar lekkere recepten. Ik kom echter alleen recepten tegen waarbij de bbq dicht moet kunnen. De bbq die ik tot mijn beschikking heb is een betonnen bbq. Dus een laag hitte (houtskool of briketten?) en dan daarboven een rooster.

Ik wil echter eens iets anders doen dan een standaard worstje of speklap. Ga sowieso karbonades marineren in bier met rozemarijn en knofloof, maar dat is uiteraard niet voldoende ;)

Heeft iemand nog lekkere recepten? De enige methode die ik heb om hitte lager te krijgen is het rooster hoger zetten helaas. Zal dus vooral uit marinades of rubs moeten komen.
Gripperwoensdag 25 juli 2018 @ 21:34
Je zou een stalen wok als deksel over het te grillen spul kunnen leggen, om toch een soort van dichte BBQ te creŽren?
THEFXRwoensdag 25 juli 2018 @ 22:09
quote:
0s.gif Op woensdag 25 juli 2018 19:40 schreef Paxlie het volgende:
Aankomende vrijdag ga ik bbq-en en daarvoor ben ik op zoek naar lekkere recepten. Ik kom echter alleen recepten tegen waarbij de bbq dicht moet kunnen. De bbq die ik tot mijn beschikking heb is een betonnen bbq. Dus een laag hitte (houtskool of briketten?) en dan daarboven een rooster.

Ik wil echter eens iets anders doen dan een standaard worstje of speklap. Ga sowieso karbonades marineren in bier met rozemarijn en knofloof, maar dat is uiteraard niet voldoende ;)

Heeft iemand nog lekkere recepten? De enige methode die ik heb om hitte lager te krijgen is het rooster hoger zetten helaas. Zal dus vooral uit marinades of rubs moeten komen.
varkenshaasjes, 8 delen olijfolie en 1 deel witte azijn icm met suflaki kruiden.
de marinade een paar uur in een soepkom laten intrekken en dan de haasjes ermee insmeren en 24 uur in de koelkast.
borrepuswoensdag 25 juli 2018 @ 22:48
Jodenhaas met chimichurri altijd lekker.

Overigens is er totaal niets mis met een lekker worstje
Gripperdinsdag 31 juli 2018 @ 13:23
Ik heb zondag voor mn verjaardag twee BBQ boeken gekregen:

Smokey-goodness-1.jpg en 8796c637de7f5bd551a5768834243bf9ea0e501e.jpg

Daar zit voorlopig wel weer even genoeg lekkere inspiratie in! :9
Maar vanavond gaat de Black Bastard aan voor pizza's.
Ferdiidinsdag 31 juli 2018 @ 13:29
smokey goodness heb ik hier ook, vooral de smokey goodness bbq saus/sparerib lak vind ik erg goed :)
Strychnoswoensdag 1 augustus 2018 @ 12:37
Vorig weekend pulled pork gemaakt. Tevreden met het resultaat maar de cocosbriketten die ik had van Fire-Up waren waardeloos, temp kwam na een tijd gewoon onder de 90 graden.

aNnWDe1.jpg
Pp2QD13.jpg
0JeAy0o.jpg
invmEDX.jpg
hi1TBLh.jpg
zQc4V7S.jpg
Gripperdonderdag 2 augustus 2018 @ 09:52
quote:
0s.gif Op woensdag 1 augustus 2018 12:37 schreef Strychnos het volgende:
Vorig weekend pulled pork gemaakt. Tevreden met het resultaat maar de cocosbriketten die ik had van Fire-Up waren waardeloos, temp kwam na een tijd gewoon onder de 90 graden.

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Ik vond het met een metalen weber ook altijd wel moeilijk om PP te maken, je was voortdurend bezig met de temperatuur stabiel houden en zorgen dat er genoeg nieuwe briketjes aan gingen. Voortdurend 4-5 goed gloeiende briketten is toch wel nodig om de temperatuur rond de 110-120 te houden.
Maar het resultaat ziet er goed uit! :9
Xlargedonderdag 2 augustus 2018 @ 10:32
quote:
0s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 09:52 schreef Gripper het volgende:

[..]

Ik vond het met een metalen weber ook altijd wel moeilijk om PP te maken, je was voortdurend bezig met de temperatuur stabiel houden en zorgen dat er genoeg nieuwe briketjes aan gingen. Voortdurend 4-5 goed gloeiende briketten is toch wel nodig om de temperatuur rond de 110-120 te houden.
Maar het resultaat ziet er goed uit! :9
Tip , zet een aluminium bakje, zoals op de foto als opvangbakje gebruikt, boven je hittebron, met water er in.
Dat houdt je ketel op ongeveer 110 graden :)
Gripperdonderdag 2 augustus 2018 @ 11:06
quote:
14s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 10:32 schreef Xlarge het volgende:

[..]

Tip , zet een aluminium bakje, zoals op de foto als opvangbakje gebruikt, boven je hittebron, met water er in.
Dat houdt je ketel op ongeveer 110 graden :)
Dat deed ik met de weber inderdaad ook. Waar ik op doelde was vooral dat je altijd wel druk bezig bent om te zorgen dat er voldoende kooltjes gaan gloeien (en blijven) om de boel warm te houden, Strychnos mopperde erover dat aan het einde de temperatuur te laag werd.

Inmiddels heb ik een black bastard, en is temperatuurschommeling niet meer zo'n issue :)
Strychnosdonderdag 2 augustus 2018 @ 12:02
quote:
0s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 11:06 schreef Gripper het volgende:
t deed ik met de weber inderdaad ook. Waar ik op doelde was vooral dat je altijd wel druk bezig bent om te zorgen dat er voldoende kooltjes gaan gloeien (en blijven) om de boel warm te houden, Strychnos mopperde erover dat aan het e
Ja het is wel altijd een gesteggel om die temperatuur constant te houden. Je moet er toch wel een beetje bij blijven met een Weber bbq, (Overigens waren die briketten gewoon echt slecht, warmte kwam van de houtblokken af die ik er de eerste uren op had gelegd).
Ferdiidonderdag 2 augustus 2018 @ 15:39
quote:
0s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 09:52 schreef Gripper het volgende:

[..]

Ik vond het met een metalen weber ook altijd wel moeilijk om PP te maken, je was voortdurend bezig met de temperatuur stabiel houden en zorgen dat er genoeg nieuwe briketjes aan gingen. Voortdurend 4-5 goed gloeiende briketten is toch wel nodig om de temperatuur rond de 110-120 te houden.
Maar het resultaat ziet er goed uit! :9
hier dezelfde struggle, zie eerdere fotos in dit topic :P

Toch tijd om een green egg aan te schaffen :D
Martijn137donderdag 2 augustus 2018 @ 17:13
of een cheap ass controller maken.
ik ga er binnenkort een maken voor mijn UDS.

afhankelijk van hoe fancy je het wilt kan je al klaar zijn voor een euro of 25-30

voorbeeld:
http://ukbbqreview.com/bb(...)t-smoker-controller/

op nederlandse BBQ fora is er ook nog genoeg van te vinden.
greatgonzozondag 5 augustus 2018 @ 14:40
Iemand een tip voor een goede wifi/bt thermometer?
Gevoelsmatig zou ik voor een Weber Igrill2 gaan, maar ik lees slechte ervaringen met de app, die continu aan moet staan. Zijn er nog goede alternatieven?
Ace1zondag 5 augustus 2018 @ 23:48
quote:
0s.gif Op zondag 5 augustus 2018 14:40 schreef greatgonzo het volgende:
Iemand een tip voor een goede wifi/bt thermometer?
Gevoelsmatig zou ik voor een Weber Igrill2 gaan, maar ik lees slechte ervaringen met de app, die continu aan moet staan. Zijn er nog goede alternatieven?
Herqs easy bbq pro
Red_85maandag 6 augustus 2018 @ 13:11
quote:
0s.gif Op woensdag 1 augustus 2018 12:37 schreef Strychnos het volgende:
Vorig weekend pulled pork gemaakt. Tevreden met het resultaat maar de cocosbriketten die ik had van Fire-Up waren waardeloos, temp kwam na een tijd gewoon onder de 90 graden.

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Hubba fucking hubba.

:9~
Ferdiimaandag 6 augustus 2018 @ 23:08
quote:
1s.gif Op zondag 5 augustus 2018 23:48 schreef Ace1 het volgende:

[..]

Herqs easy bbq pro
Dit ja,

Op aanraden van dit topic ook gekocht. Werkt perfect en doet wat nodig is, zonder moeilijk gedoe.

Kunnen tot 6 sensors in voor maximaal bbq genot. De app en het synchroniseren gaat ook super makkelijk
borrepusmaandag 10 september 2018 @ 13:43
Iemand ervaring met een Maverick Tip Top Temp (https://tiptoptemp.com/products/tip-top-temp) ? Product ziet er wel interessant uit voor de langere sessies, maar hoe goed werkt het nu in de praktijk?