abonnement Unibet Coolblue
  zaterdag 19 mei 2018 @ 18:33:50 #51
84152 fietsie
Don't Panic.
pi_179269820


Toevallig ontdekte ik dat de AH XL in Strijp een diepvries heeft met echt vlees...
Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
  zaterdag 19 mei 2018 @ 19:27:41 #52
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_179271008
Eet smakelijk Fiets!

Wij gaan er morgen weer voor. Pulled pork en twee soorten varkensribben. Met koolsla en patatas bravas.

Maandag gaan we voor burgers. Het is dit weekend weinig origineel maar wel lekker :9~

Ik heb ook nog 3 snacks maar ik weet nog niet op welke dag we daar aan toe komen. Moinkballs, chorizo en pimentos de padrón :9
Spoilers!
pi_179305321


Nu beenham op de bbq met eigen brouwsel rub, donderdag 2,5kg procureur *O*
hardcoholic
pi_179305447
quote:
1s.gif Op maandag 21 mei 2018 18:17 schreef Ferdii het volgende:
[ afbeelding ]

Nu beenham op de bbq met eigen brouwsel rub, donderdag 2,5kg procureur *O*
Dat wil wel?

Ga ik binnenkort proberen. :9
pi_179305488
quote:
1s.gif Op maandag 21 mei 2018 18:23 schreef aloa het volgende:

[..]

Dat wil wel?

Ga ik binnenkort proberen. :9
Gaat prima, alleen garing is best lastig zonder kerntermometer :{ iets te lang maakt snel droog
hardcoholic
pi_179306131
quote:
1s.gif Op maandag 21 mei 2018 18:25 schreef Ferdii het volgende:

[..]

Gaat prima, alleen garing is best lastig zonder kerntermometer :{ iets te lang maakt snel droog
Dat vroeg ik me af...ik stop ze altijd in de oven en dan zijn ze al :9
Hoe lang moet zoiets ongeveer? Ik neem aan sneller dan uit de oven!
pi_179306869
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 mei 2018 18:33 schreef fietsie het volgende:

Toevallig ontdekte ik dat de AH XL in Strijp een diepvries heeft met echt vlees...
Ja lekker! Mooi assortiment. Al heeft de reguliere ah hier ook graangevoerd vlees. Kiloprijs is enkel aan de forse kant, maarja.. aanbod is er in ieder geval
pi_179306886
Mega baksteenburger gisteren.

  maandag 21 mei 2018 @ 20:25:35 #59
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_179307891
Vandaag weer geBBQ-ed: gemarineerde kippendijsaté, gevlinderde grote gamba's, pipipiri spare ribs, aubergine, kabeljauw met een kreeftensausje een lekkere frisse salade en tenslotte perzik met karamel-zeezout.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  dinsdag 22 mei 2018 @ 14:00:05 #60
137690 Pizzahut
Het Bora Bora Gebergte
pi_179320561
Mijn Weber "collectie" heeft weer een nieuw lid: Weber 57cm GBS Master Touch Blue Slate :W

Gelijk goed ingebrand met biefstukspies met Peruaanse groene saus, gemarineerde speklapjes, buffalo chicken wings, Moink balls en een spatchcock. Niet allemaal op een avond natuurlijk.

Heb nog twee Pork Shoulder Joints uit Engeland. Van plan deze ok lekker low en slow te gaan bereiden.
Disturbed Mind
Het leven: Soms ben je de duif, soms het standbeeld.
  woensdag 23 mei 2018 @ 05:12:38 #61
79000 Maikuuul
Dat zeg ik ook altijd
pi_179332230
quote:
0s.gif Op maandag 21 mei 2018 19:35 schreef nelisb het volgende:
Mega baksteenburger gisteren.

[ afbeelding ]
Wat een monsterburger :9 heerlijk

Iets meer dan een jaar geleden in Australie 1.2 kg steak op de bbq (ik weet het is niet de schoonste bbq :p )



Even bijkomen in de folie



Ozzie made aardappelsalade met spekjes :9



[ Bericht 16% gewijzigd door Maikuuul op 23-05-2018 05:22:10 ]
[b]Mag ik niet zeggen voor me moeder
Van het Concert des Levens krijgt niemand een Program
Sokkel Lolleromfg[/b]
pi_179429266
Vandaag voor het eerst Pulled pork gemaakt *O*

Vlees uitpakken *O*


Eerst in de Rub


Klaar om te beginnen :)


Flink wat uurtjes verder 70 graden kerntemp, tijd om in te pakken


88graden *O*



Nog even rusten in de Alu folie



Nog als geheel



Pullen maar *O*



Kruiden en bbq saus erdoor



Eindresultaat *O*




Leerpunten voor de volgende keer: betere indirecte zone maken en eerst de bbq op lucht lekkage controleren :P hierdoor was temp in begin moeilijk onder controle te krijgen
hardcoholic
pi_179696994
Horen we bij gebruik van een brikettenstarter i.c.m. met houtskool te wachten totdat de bovenste kolen volledig met as zijn bedekt? Of kan zoiets er na een minuut of twintig ook mee door:



Ik zal het vast wel verkeerd aanpakken, maar na 15-20 minuten hebben bij mij niet alle bovenste kolen een volledige laag as.
pi_179697504
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 juni 2018 19:46 schreef br00djekaas54321 het volgende:
Horen we bij gebruik van een brikettenstarter i.c.m. met houtskool te wachten totdat de bovenste kolen volledig met as zijn bedekt? Of kan zoiets er na een minuut of twintig ook mee door:

[ afbeelding ]

Ik zal het vast wel verkeerd aanpakken, maar na 15-20 minuten hebben bij mij niet alle bovenste kolen een volledige laag as.
Foto 1 is prima. Gaat hard zat in de grill nu. De rest zal ook as worden, temperatuur gaat dus nog wel omhoog.
pi_179698036
quote:
1s.gif Op zaterdag 9 juni 2018 20:09 schreef nelisb het volgende:

[..]

Foto 1 is prima. Gaat hard zat in de grill nu. De rest zal ook as worden, temperatuur gaat dus nog wel omhoog.
Bedankt voor de reactie. De kolen doen in principe wel hun werk, wat dat betreft inderdaad niets aan de hand!
  zaterdag 9 juni 2018 @ 20:42:50 #66
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_179698220
quote:
1s.gif Op zondag 27 mei 2018 19:07 schreef Ferdii het volgende:

Wat een tof en uitgebreid verslag _O_

Wij aten vanavond broodjes hamburger. Burger, ui, spek, tomaat en broodje allemaal van de bbq.

Morgen gaan lamskotelet, merguez, asperge, zoete aardappel en aubergine op de bbq.
Spoilers!
pi_179698546
Over hamburgers (waar ik geen ervaring mee heb) gesproken: slaat de uitspraak 'slechts één keer omdraaien' ergens op? Geen idee in hoeverre het resultaat zou verschillen als je de burger, laten we zeggen, om de 20 seconden zou omdraaien.
  zaterdag 9 juni 2018 @ 21:38:15 #68
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_179699474
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 juni 2018 20:58 schreef br00djekaas54321 het volgende:
Over hamburgers (waar ik geen ervaring mee heb) gesproken: slaat de uitspraak 'slechts één keer omdraaien' ergens op? Geen idee in hoeverre het resultaat zou verschillen als je de burger, laten we zeggen, om de 20 seconden zou omdraaien.
Ik vind het ergens op slaan maar de meningen verschillen er wel over geloof ik. Wij draaien hem na 3 minuten voor de eerste en laatste keer om omdat juist dan een mooie korst op he vlees ontstaat en daar hou ik van.
Spoilers!
  zondag 10 juni 2018 @ 11:54:49 #69
194233 Friday12
Originele kloon
pi_179706355
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 juni 2018 20:58 schreef br00djekaas54321 het volgende:
Over hamburgers (waar ik geen ervaring mee heb) gesproken: slaat de uitspraak 'slechts één keer omdraaien' ergens op? Geen idee in hoeverre het resultaat zou verschillen als je de burger, laten we zeggen, om de 20 seconden zou omdraaien.
Als jij zelf je hamburgers maakt en elke 20 seconden gaat omdraaien tyft het uiteindelijk uit elkaar. Omdraaien als het sap aan de bovenkant erdoorheen komt
pi_179706957
Ik ben sowieso niet van het vlees 100 keer aanraken, nergens voor nodig.

Nu weber go anywhere aangeschaft voor op de camping. Nog even oefenen, maar lijkt er op dat ik hier heel blij mee ga zijn. Heb tot nu toe kippenboutjes met maïs en keertje een broodje worst met gepofte ui gemaakt. Vanavond staat bavette op het menu
pi_179711975
Waar kan je het beste kolen halen (prijs/kwaliteit) ah? lidl? Action? bouwmarkt?
pi_179712200
quote:
1s.gif Op zondag 10 juni 2018 12:37 schreef borrepus het volgende:
Ik ben sowieso niet van het vlees 100 keer aanraken, nergens voor nodig.

Nu weber go anywhere aangeschaft voor op de camping. Nog even oefenen, maar lijkt er op dat ik hier heel blij mee ga zijn. Heb tot nu toe kippenboutjes met maïs en keertje een broodje worst met gepofte ui gemaakt. Vanavond staat bavette op het menu
topding.. veel beter dan zon goedkoop ding voor een vakantie
pi_179712406
quote:
6s.gif Op zondag 10 juni 2018 11:54 schreef Friday12 het volgende:

[..]

Als jij zelf je hamburgers maakt en elke 20 seconden gaat omdraaien tyft het uiteindelijk uit elkaar. Omdraaien als het sap aan de bovenkant erdoorheen komt
Als je ze heel losjes vormt dan klopt dit. Echter voor de garing oid is een paar keer draaien beter. Het vlees wordt dan gelijkmatig warm, dus als je de boel enigzins sappig wilt houden is een paar keer draaien prima.

Ze riepen zoiets ook ooit over biefstuk. Is wetenschappelijk aangetoond dat regelmatig draaien een beter resultaat geeft.

Mag dus naar het zelfde fabelenrijk als het dichtschroeien. Dichtschroeien kan niet, hoe harder je bakt, hoe meer vocht het vlees verliest. Vooraf even goed aan braden maakt niets uit. Geeft wel een veel betere smaak trouwens.
Whatever...
  zondag 10 juni 2018 @ 18:47:48 #74
194233 Friday12
Originele kloon
pi_179712437
quote:
1s.gif Op zondag 10 juni 2018 18:44 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Als je ze heel losjes vormt dan klopt dit. Echter voor de garing oid is een paar keer draaien beter. Het vlees wordt dan gelijkmatig warm, dus als je de boel enigzins sappig wilt houden is een paar keer draaien prima.

Ze riepen zoiets ook ooit over biefstuk. Is wetenschappelijk aangetoond dat regelmatig draaien een beter resultaat geeft.

Mag dus naar het zelfde fabelenrijk als het dichtschroeien. Dichtschroeien kan niet, hoe harder je bakt, hoe meer vocht het vlees verliest. Vooraf even goed aan braden maakt niets uit. Geeft wel een veel betere smaak trouwens.
Ik maak ook geen hele dikke burgers.. net iets dikker dan bv die van de mcdonalds. vind ik zelf lekkerder
  zondag 10 juni 2018 @ 19:44:50 #75
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_179713397
We hebben ons er vandaag makkelijk van afgemaakt. Asperges, voorgekookte zoete aardappel, aubergine en lamskoteletten in een marinade van olie, ras el hanout en knoflook gezet.
Verder nog een merguez van de Turkse slager en een kwak Griekse yoghurt met citroensap, munt en peterselie.

De koteletten met de marinade waren geen enorm succes. De rest was boven verwachting lekker. Alleen niet zo fotogeniek.
Spoilers!
  zondag 1 juli 2018 @ 19:45:41 #76
84152 fietsie
Don't Panic.
pi_180169926
Naar aanleiding van de CUL / BBQ meet bij L_S, de foto's besloot ik ribben mee te brengen naar de meet; dat werd dus ribben maken!

Om te beginnen de ribben: buikspareribs van Iberico varkens. Na een nachtje ontdooien waren ze klaar om bewerkt te worden:


Ontdaan van vliezen en het ergste loshangende vet heb ik ze ingesmeerd met mosterd.
Een grove mosterd die ik even door de blender had gehaald om de mosterdzaadjes te breken.
Zo hebben ze een werkdag in de koelkast gelegen zodat ik ze na het werk verder kon gaan bereiden:


Thuisgekomen van het werk was het tijd voor wat extra prep-werk:
- Rubben
- Een bbq saus maken.

Voor de rub heb ik gebruikt:
- Zeezout
- Selderijzout
- Venkelzaad
- Paprikapoeder
- Knoflookpoeder
- Uienpoeder

Het geheel is in de blender gemalen tot een poeder en toen, met rubberen handschoentjes aan, op de ribben gesmeerd. Zo ingesmeerd zijn de ribben van 17:00 - 19:00 terug de koeling in gegaan:


Daarna was het tijd voor de basis ingrediënten van de bbq-saus. (In de pan gingen flink meer tomaten):


De saus werd uiteindelijk gemaakt met:
- 1 zak spekjes van de AH
- Uien, fijngesneden
- Sjalotten, fijngesneden
- 2 bollen knoflook, fijngesneden

De spekjes verhit tot ze vet gingen loslaten, maar nog niet krokant waren.
Toen de rest van de bovenstaande ingrediënten erbij.
Dit verhit tot de uien glazig waren. Toen ging er bij

- Een flinke lading tomaten. Ontveld, in parten
- Een kom water

Dit verhit tot het geheel warm aan het worden was, en er toen de staafmixer in gezet net zo lang tot het geheel een dikke vloeistof geworden was, dit langzaam aan de kook gebracht

Vervolgens ging er in:
- 4 eetlepels versgemalen zwarte peper
- zes fijngesneden rode pepertjes
- een fles Jumbo huismerk biologische ketchup
- 350 gram rietsuiker
- 1 deciliter appel cider azijn
- 1 eetlepel selderij zout

Dit heeft de rest van de avond op een laag vuur met een warmhoudplaatje er tussen staan bubbelen. Vervolgens heb ik het door 2 zeven gewreven om alle nog aanwezige klontjes, stukjes spek e.d. eruit te halen.


Al vanaf smiddags 15:00 stond er een vuur in mijn houtoven; deze was rond 19:00 heet genoeg om het vuur eruit te kunnen halen en de ribben er voor in de plaats te kunnen zetten.
De ribben daarom zo in een ovenschaal gezet dat ze rondom goed verhit konden worden:


Zo gingen ze de (toen nog grofweg 400 graden hete) oven in, de eerste 10 minuten nog met een beetje kolen om een snelle terugval van temperatuur op te vangen:


Met de schoorsteenklep en de deur dicht, en al het vuur eruit bleven de ribben daar vervolgens een kleine 2 uur. Na een uurtje zijn ze voor het eerst ingesmeerd met een klein beetje van de saus, iets verdund met wat extra appelcider azijn:


Dit leverde de ribben op die, eenmaal afgekoeld, de koelkast in konden om de volgende dag gekoeld meegenomen te kunnen worden naar L_S:


Met een klein kolenvuurtje aan de zijkant van de weber werden de pan met saus en de ribben laaaangzaam opgewarmd tijdens het Bbq-feestje. Eenmaal warm werden de ribben per kant twee keer in de saus gezet, en vervolgens gesneden:
Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
pi_180170098
Het was geweldig fietsie _O_
Wat een werk en wat een smaak B-)
pi_180170175
Het was goddelijk Fietsie _O_
We have far more in common than that which devides us..
  zondag 1 juli 2018 @ 21:22:05 #79
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_180172787
Respect. _O_
pi_180173465
Wauw fiets, wat een werk, liefde en aandacht zaten er in die ribben _O_
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
  Moderator zondag 1 juli 2018 @ 21:51:43 #81
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_180173665
quote:
0s.gif Op zondag 1 juli 2018 21:44 schreef Bluezz het volgende:
Wauw fiets, wat een werk, liefde en aandacht zaten er in die ribben _O_
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Maar je hebt wel een leuke coverband gehoord :P
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_180173797
quote:
1s.gif Op zondag 27 mei 2018 19:07 schreef Ferdii het volgende:
Vandaag voor het eerst Pulled pork gemaakt *O*

Vlees uitpakken *O*
[ afbeelding ]

Eerst in de Rub
[ afbeelding ]

Klaar om te beginnen :)
[ afbeelding ]

Flink wat uurtjes verder 70 graden kerntemp, tijd om in te pakken
[ afbeelding ]

88graden *O*

[ afbeelding ]

Nog even rusten in de Alu folie

[ afbeelding ]

Nog als geheel

[ afbeelding ]

Pullen maar *O*

[ afbeelding ]

Kruiden en bbq saus erdoor

[ afbeelding ]

Eindresultaat *O*

[ afbeelding ]

Leerpunten voor de volgende keer: betere indirecte zone maken en eerst de bbq op lucht lekkage controleren :P hierdoor was temp in begin moeilijk onder controle te krijgen
Ziet er goed uit...en ingewikkeld...als je die homp nou in de pan rondom aanbakt en dan in 10 uur in zilverfolie op de bbq...laat garen eerst op kolen en dan steeds houtskool bij vullen..zou dat lukken?
Ik zwaai naar dieren.
pi_180173875
quote:
1s.gif Op zondag 10 juni 2018 18:44 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Als je ze heel losjes vormt dan klopt dit. Echter voor de garing oid is een paar keer draaien beter. Het vlees wordt dan gelijkmatig warm, dus als je de boel enigzins sappig wilt houden is een paar keer draaien prima.

Ze riepen zoiets ook ooit over biefstuk. Is wetenschappelijk aangetoond dat regelmatig draaien een beter resultaat geeft.

Mag dus naar het zelfde fabelenrijk als het dichtschroeien. Dichtschroeien kan niet, hoe harder je bakt, hoe meer vocht het vlees verliest. Vooraf even goed aan braden maakt niets uit. Geeft wel een veel betere smaak trouwens.
Op hoog temp dichtschroeien is toch om het vocht enzo in het vlees te houden ?
Ik zwaai naar dieren.
pi_180174034
quote:
0s.gif Op zondag 1 juli 2018 21:58 schreef Geerd het volgende:

[..]

Op hoog temp dichtschroeien is toch om het vocht enzo in het vlees te houden ?
Nope.

Het vlees verliest meer vocht naarmate je harder bakt. Ook bij dichtschroeien.

Wat wel gebeurt is dat je suikers uit het vlees karamelliseert boven de 140 graden en dat je de maillardreactie een kickstart geeft. Je maakt smaak (baksmaak) en die kan dan daarna het vlees in trekken.

Maar vocht binnen houden
..nee. dan kun je beter op minder hoog vuur bakken.

Dat is dan ook handig: eerst aanbraden en dan de oven in om gelijkmatig te garen. Dan maak je wel veel smaak en verlies je daarna niet te veel vocht.
Whatever...
pi_180174136
quote:
6s.gif Op zondag 1 juli 2018 19:45 schreef fietsie het volgende:
Naar aanleiding van de CUL / BBQ meet bij L_S, de foto's besloot ik ribben mee te brengen naar de meet; dat werd dus ribben maken!

Om te beginnen de ribben: buikspareribs van Iberico varkens. Na een nachtje ontdooien waren ze klaar om bewerkt te worden:
[ afbeelding ]

Ontdaan van vliezen en het ergste loshangende vet heb ik ze ingesmeerd met mosterd.
Een grove mosterd die ik even door de blender had gehaald om de mosterdzaadjes te breken.
Zo hebben ze een werkdag in de koelkast gelegen zodat ik ze na het werk verder kon gaan bereiden:
[ afbeelding ]

Thuisgekomen van het werk was het tijd voor wat extra prep-werk:
- Rubben
- Een bbq saus maken.

Voor de rub heb ik gebruikt:
- Zeezout
- Selderijzout
- Venkelzaad
- Paprikapoeder
- Knoflookpoeder
- Uienpoeder

Het geheel is in de blender gemalen tot een poeder en toen, met rubberen handschoentjes aan, op de ribben gesmeerd. Zo ingesmeerd zijn de ribben van 17:00 - 19:00 terug de koeling in gegaan:
[ afbeelding ]

Daarna was het tijd voor de basis ingrediënten van de bbq-saus. (In de pan gingen flink meer tomaten):
[ afbeelding ]

De saus werd uiteindelijk gemaakt met:
- 1 zak spekjes van de AH
- Uien, fijngesneden
- Sjalotten, fijngesneden
- 2 bollen knoflook, fijngesneden

De spekjes verhit tot ze vet gingen loslaten, maar nog niet krokant waren.
Toen de rest van de bovenstaande ingrediënten erbij.
Dit verhit tot de uien glazig waren. Toen ging er bij

- Een flinke lading tomaten. Ontveld, in parten
- Een kom water

Dit verhit tot het geheel warm aan het worden was, en er toen de staafmixer in gezet net zo lang tot het geheel een dikke vloeistof geworden was, dit langzaam aan de kook gebracht

Vervolgens ging er in:
- 4 eetlepels versgemalen zwarte peper
- zes fijngesneden rode pepertjes
- een fles Jumbo huismerk biologische ketchup
- 350 gram rietsuiker
- 1 deciliter appel cider azijn
- 1 eetlepel selderij zout

Dit heeft de rest van de avond op een laag vuur met een warmhoudplaatje er tussen staan bubbelen. Vervolgens heb ik het door 2 zeven gewreven om alle nog aanwezige klontjes, stukjes spek e.d. eruit te halen.
[ afbeelding ]

Al vanaf smiddags 15:00 stond er een vuur in mijn houtoven; deze was rond 19:00 heet genoeg om het vuur eruit te kunnen halen en de ribben er voor in de plaats te kunnen zetten.
De ribben daarom zo in een ovenschaal gezet dat ze rondom goed verhit konden worden:
[ afbeelding ]

Zo gingen ze de (toen nog grofweg 400 graden hete) oven in, de eerste 10 minuten nog met een beetje kolen om een snelle terugval van temperatuur op te vangen:
[ afbeelding ]

Met de schoorsteenklep en de deur dicht, en al het vuur eruit bleven de ribben daar vervolgens een kleine 2 uur. Na een uurtje zijn ze voor het eerst ingesmeerd met een klein beetje van de saus, iets verdund met wat extra appelcider azijn:
[ afbeelding ]

Dit leverde de ribben op die, eenmaal afgekoeld, de koelkast in konden om de volgende dag gekoeld meegenomen te kunnen worden naar L_S:
[ afbeelding ]

Met een klein kolenvuurtje aan de zijkant van de weber werden de pan met saus en de ribben laaaangzaam opgewarmd tijdens het Bbq-feestje. Eenmaal warm werden de ribben per kant twee keer in de saus gezet, en vervolgens gesneden:
[ afbeelding ]
Prachtig, was vast erg lekker.
Whatever...
  zondag 1 juli 2018 @ 22:08:13 #86
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_180174157
quote:
0s.gif Op zondag 1 juli 2018 21:55 schreef Geerd het volgende:

[..]

Ziet er goed uit...en ingewikkeld...als je die homp nou in de pan rondom aanbakt en dan in 10 uur in zilverfolie op de bbq...laat garen eerst op kolen en dan steeds houtskool bij vullen..zou dat lukken?
Waarom zou je ze eerst aanbakken? En waarom 10 uur?

Ribben gaan in de meest basic versie op ongeveer 120 graden voor een uur of 5-6. Na 3 uur doe je ze 2 uur in folie met eventueel drank, honing, boter. Het laatste uur weer zonder folie en dan besmeren met saus.

Als je fatsoenlijke houtskool van horecakwaliteit hebt, hoef je niet bij te vullen.
Spoilers!
pi_180174159
quote:
1s.gif Op zondag 1 juli 2018 22:03 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Nope.

Het vlees verliest meer vocht naarmate je harder bakt. Ook bij dichtschroeien.

Wat wel gebeurt is dat je suikers uit het vlees karamelliseert boven de 140 graden en dat je de maillardreactie een kickstart geeft. Je maakt smaak (baksmaak) en die kan dan daarna het vlees in trekken.

Maar vocht binnen houden
..nee. dan kun je beter op minder hoog vuur bakken.

Dat is dan ook handig: eerst aanbraden en dan de oven in om gelijkmatig te garen. Dan maak je wel veel smaak en verlies je daarna niet te veel vocht.
Aaah!! Top.. ja in de oven doe ik ook vaak...maar een verse worst ofzo of tartaar langzaam bakken en dan zo een dikke beetje aangebrandekorst heerlijk!!!
Ik zwaai naar dieren.
pi_180174202
quote:
1s.gif Op zondag 1 juli 2018 22:08 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Waarom zou je ze eerst aanbakken? En waarom 10 uur?

Ribben gaan in de meest basic versie op ongeveer 120 graden voor een uur of 5-6. Na 3 uur doe je ze 2 uur in folie met eventueel drank, honing, boter. Het laatste uur weer zonder folie en dan besmeren met saus.

Als je fatsoenlijke houtskool van horecakwaliteit hebt, hoef je niet bij te vullen.
Ik bedoelde die pork.
Ik zwaai naar dieren.
  zondag 1 juli 2018 @ 22:17:54 #89
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_180174514
quote:
0s.gif Op zondag 1 juli 2018 22:09 schreef Geerd het volgende:

[..]

Ik bedoelde die pork.
Oh, verkeerd gelezen :')

Maar ook bij pulled pork hoef je echt niet aan te bakken. Zo'n mooie korst ontstaat vanzelf. De bereidingswijze is trouwens eigenlijk wel hetzelfde als ribben alleen dan duurt het langer.

Ik denk niet dat het lekker wordt als je het de volledige duur in folie laat garen. Het is wel belangrijk dat het vlees zijn vocht kwijt kan.
Spoilers!
pi_180175065
quote:
1s.gif Op zondag 1 juli 2018 22:17 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Oh, verkeerd gelezen :')

Maar ook bij pulled pork hoef je echt niet aan te bakken. Zo'n mooie korst ontstaat vanzelf. De bereidingswijze is trouwens eigenlijk wel hetzelfde als ribben alleen dan duurt het langer.

Ik denk niet dat het lekker wordt als je het de volledige duur in folie laat garen. Het is wel belangrijk dat het vlees zijn vocht kwijt kan.
Ik vind het zonde om zo een stuk vlees te verneuken door onkunde...maar op een gewoon bbqtje



4 euro van de action..kruiden rub? halen in de super.. paar kooltjes en houtskool.

En gaan met dat ding ?
Ik zwaai naar dieren.
  zondag 1 juli 2018 @ 22:32:30 #91
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_180175218
quote:
0s.gif Op zondag 1 juli 2018 22:28 schreef Geerd het volgende:

[..]

Ik vind het zonde om zo een stuk vlees te verneuken door onkunde...maar op een gewoon bbqtje

[ afbeelding ]

4 euro van de action..kruiden rub? halen in de super.. paar kooltjes en houtskool.

En gaan met dat ding ?
Ja, dat is wel begrijpelijk. Wij vonden het ook 'eng' in het begin. Duur vlees, veel tijd, straks is het niet lekker.

Maar helaas, op dit apparaat ga je niet low en slow kunnen barbecueen. Je hebt een deksel nodig om de temperatuur laag en constant te kunnen houden. Wat jij hebt is alleen bedoeld voor hoge temperaturen. Je kunt wel ribben of pulled pork in de oven maken en het laatste kwartier nog even grillen.
Spoilers!
pi_180175365
quote:
1s.gif Op zondag 1 juli 2018 22:32 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Ja, dat is wel begrijpelijk. Wij vonden het ook 'eng' in het begin. Duur vlees, veel tijd, straks is het niet lekker.

Maar helaas, op dit apparaat ga je niet low en slow kunnen barbecueen. Je hebt een deksel nodig om de temperatuur laag en constant te kunnen houden. Wat jij hebt is alleen bedoeld voor hoge temperaturen. Je kunt wel ribben of pulled pork in de oven maken en het laatste kwartier nog even grillen.
Aaah ! Ja in de oven doe ik ook rollades..in gietijzeren pan even aanbakken en dan met pan in de oven 40 min op 110/120
Ik zwaai naar dieren.
  zondag 1 juli 2018 @ 22:38:14 #93
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_180175479
quote:
0s.gif Op zondag 1 juli 2018 22:35 schreef Geerd het volgende:

[..]

Aaah ! Ja in de oven doe ik ook rollades..in gietijzeren pan even aanbakken en dan met pan in de oven 40 min op 110/120
Dat is een veel beter idee Geerd ^O^
Spoilers!
pi_180175674
quote:
1s.gif Op zondag 1 juli 2018 22:38 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Dat is een veel beter idee Geerd ^O^
Bedankt voor de tips, dat wordt wat voor de winter..
Ik zwaai naar dieren.
  zondag 1 juli 2018 @ 22:45:04 #95
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_180175920
quote:
0s.gif Op zondag 1 juli 2018 22:41 schreef Geerd het volgende:

[..]

Bedankt voor de tips, dat wordt wat voor de winter..
Nee joh. Kan elke dag van het jaar :9
Spoilers!
  maandag 2 juli 2018 @ 01:08:06 #96
147172 THEFXR
Alpha Bear
pi_180178185
quote:
6s.gif Op zondag 1 juli 2018 19:45 schreef fietsie het volgende:
Naar aanleiding van de CUL / BBQ meet bij L_S, de foto's besloot ik ribben mee te brengen naar de meet; dat werd dus ribben maken!

Om te beginnen de ribben: buikspareribs van Iberico varkens. Na een nachtje ontdooien waren ze klaar om bewerkt te worden:
[ afbeelding ]

Ontdaan van vliezen en het ergste loshangende vet heb ik ze ingesmeerd met mosterd.
Een grove mosterd die ik even door de blender had gehaald om de mosterdzaadjes te breken.
Zo hebben ze een werkdag in de koelkast gelegen zodat ik ze na het werk verder kon gaan bereiden:
[ afbeelding ]

Thuisgekomen van het werk was het tijd voor wat extra prep-werk:
- Rubben
- Een bbq saus maken.

Voor de rub heb ik gebruikt:
- Zeezout
- Selderijzout
- Venkelzaad
- Paprikapoeder
- Knoflookpoeder
- Uienpoeder

Het geheel is in de blender gemalen tot een poeder en toen, met rubberen handschoentjes aan, op de ribben gesmeerd. Zo ingesmeerd zijn de ribben van 17:00 - 19:00 terug de koeling in gegaan:
[ afbeelding ]

Daarna was het tijd voor de basis ingrediënten van de bbq-saus. (In de pan gingen flink meer tomaten):
[ afbeelding ]

De saus werd uiteindelijk gemaakt met:
- 1 zak spekjes van de AH
- Uien, fijngesneden
- Sjalotten, fijngesneden
- 2 bollen knoflook, fijngesneden

De spekjes verhit tot ze vet gingen loslaten, maar nog niet krokant waren.
Toen de rest van de bovenstaande ingrediënten erbij.
Dit verhit tot de uien glazig waren. Toen ging er bij

- Een flinke lading tomaten. Ontveld, in parten
- Een kom water

Dit verhit tot het geheel warm aan het worden was, en er toen de staafmixer in gezet net zo lang tot het geheel een dikke vloeistof geworden was, dit langzaam aan de kook gebracht

Vervolgens ging er in:
- 4 eetlepels versgemalen zwarte peper
- zes fijngesneden rode pepertjes
- een fles Jumbo huismerk biologische ketchup
- 350 gram rietsuiker
- 1 deciliter appel cider azijn
- 1 eetlepel selderij zout

Dit heeft de rest van de avond op een laag vuur met een warmhoudplaatje er tussen staan bubbelen. Vervolgens heb ik het door 2 zeven gewreven om alle nog aanwezige klontjes, stukjes spek e.d. eruit te halen.
[ afbeelding ]

Al vanaf smiddags 15:00 stond er een vuur in mijn houtoven; deze was rond 19:00 heet genoeg om het vuur eruit te kunnen halen en de ribben er voor in de plaats te kunnen zetten.
De ribben daarom zo in een ovenschaal gezet dat ze rondom goed verhit konden worden:
[ afbeelding ]

Zo gingen ze de (toen nog grofweg 400 graden hete) oven in, de eerste 10 minuten nog met een beetje kolen om een snelle terugval van temperatuur op te vangen:
[ afbeelding ]

Met de schoorsteenklep en de deur dicht, en al het vuur eruit bleven de ribben daar vervolgens een kleine 2 uur. Na een uurtje zijn ze voor het eerst ingesmeerd met een klein beetje van de saus, iets verdund met wat extra appelcider azijn:
[ afbeelding ]

Dit leverde de ribben op die, eenmaal afgekoeld, de koelkast in konden om de volgende dag gekoeld meegenomen te kunnen worden naar L_S:
[ afbeelding ]

Met een klein kolenvuurtje aan de zijkant van de weber werden de pan met saus en de ribben laaaangzaam opgewarmd tijdens het Bbq-feestje. Eenmaal warm werden de ribben per kant twee keer in de saus gezet, en vervolgens gesneden:
[ afbeelding ]
pure hulde _O_ _O_
pi_180178243
quote:
0s.gif Op maandag 2 juli 2018 01:08 schreef THEFXR het volgende:

[..]

pure hulde _O_ _O_
En dan heb je het niet eens geproefd!
pi_180178396
quote:
1s.gif Op zondag 1 juli 2018 22:08 schreef Lucky_Strike het volgende:
Als je fatsoenlijke houtskool van horecakwaliteit hebt, hoef je niet bij te vullen.
In de kamado niet of ook op de BBQ niet? En wat is van fatsoenlijke horecakwaliteit?
Op zaterdag 24 februari 2024 16:25 schreef Claudia_x het volgende:
Sterker nog, als ik reacties als die van @:vanyel lees, dan vraag ik me af of ik niet op het verkeerde geslacht val. :Y)
  maandag 2 juli 2018 @ 10:48:02 #99
84152 fietsie
Don't Panic.
pi_180182419
quote:
1s.gif Op maandag 2 juli 2018 01:56 schreef Vanyel het volgende:

[..]

In de kamado niet of ook op de BBQ niet? En wat is van fatsoenlijke horecakwaliteit?
Houtskool van harde houtsoorten, bij voorkeur ook hars-vrije houtsoorten.
In relatief grote stukken. Stevig, en zonder een lading stof-fijne prut onderin de zak.
Vaak verkocht in 15 - 20 -25 kilo balen.

Zegmaar de tegenpool van houtskool van de Hema, waar het fris geurend dennenbos je al tegemoet komt als je de zak open trekt...
Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
pi_180182637
Ik zocht merken, webshops, kooptips ;)

Vooralsnog alleen kokosbriketten gebruikt, vind ik wel ok, maar breder uitproberen altijd fijn.
Op zaterdag 24 februari 2024 16:25 schreef Claudia_x het volgende:
Sterker nog, als ik reacties als die van @:vanyel lees, dan vraag ik me af of ik niet op het verkeerde geslacht val. :Y)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')