FOK!forum / Sport / Doping #138 Dopingzondaar naar de Giro
Frozen-assassindinsdag 24 april 2018 @ 12:23
EPO.jpg

laatste update 17/08/2015

Er bestaat een hele waaier aan dopingmiddelen, hieronder vind je een (vereenvoudigd) beknopt overzicht:

(Androgene) Anabole steroïden: zorgen ondermeer voor een hogere eiwitaanmaak en mindere eiwitafbraak in het lichaam wat kan resulteren in extra spiergroei en kracht. Hierdoor kan een atleet meer en harder trainen omdat zijn lichaam veel beter recupereert van de verrichte arbeid. Kan ook bij blessures gebruikt worden om weer sneller op de been te zijn.
Bv. Stanozolol, Nandrolon, Dianabol, Deca durabolin, Estragol, THG, ...

Groeihormonen: kunnen voor wat extra spier- en weefselgroei zorgen (regelmatig in combinatie met anabole steroïden), vetverbranding en helpen ook om sneller te genezen bij een blessure . Wordt sinds de jaren ’80 gebruikt en is zelfs nu nog steeds moeilijk op te sporen.
HGH, GH, Somatrotopine, Somatropine

Peptides: peptides zijn aminozuurketens die de bouwstenen vormen van proteïnen. Peptides zijn de nieuwe generatie van dopingmiddelen te noemen.
- GHRP: afkorting voor growth hormone releasing peptide.
aminozuurketens die ons lichaam triggeren om meer groeihormoon af te geven waardoor het lichaam de voordelen van extra groeihormoon krijgt. Worden blijkbaar vrij snel gemetaboliseerd en zijn daardoor niet makkelijk op te sporen.
Bv. GHRP - 6, CJC 1295, TB-500, ...

- GW1516:een stofje dat zich bind aan de PPARdelta receptor en er voor zorgt dat er meer proteïnen vrijkomen die helpen bij de energie uitstoot. In combinatie met AICAR zou het een erg goede verbetering moeten geven van het uithoudingsvermogen.
Bij ratten hielp GW1516 bij het vetmetabolisme en bescherming tegen zwaarlijvigheid. Omdat het erg kankerverwekkend was, werd deze stof niet meer verder ontwikkeld en is enkel op de zwarte markt te verkrijgen. Ze is zo gevaarlijk dat het WADA atleten specifiek voor deze stof waarschuwt , maar ondanks deze waarschuwing zijn er toch al meerdere atleten betrapt op het gebruik ervan.

- SARM: afkorting voor Selective Androgen Receptor Modulator.
SARMs binden aan de androgeen receptor, maar hebben weefselafhankelijke effecten door bijv. de verschillen in co-expressie van relevante cofactoren. Streven in het kader van sport is hierbij het maximaliseren van androgene activiteit in skeletspierweefsel, maar het minimaliseren in bijv. de prostaat om zodoende sportprestaties te maximaliseren, en tegelijkertijd androgene bijwerkingen te minimaliseren.

- AICAR afkorting voor amino-imidazole carboxamide ribotide
een stof die de aanmaak van nucleotiden stimuleert. Nucleotiden spelen een rol bij het doorgeven van signalen in en tussen cellen en de energielevering in cellen. Het zorgt voor een verandering naar spiervezeltype 1 dat belangrijk is bij duursporten, zorgt voor een betere doorbloeding en heeft effect op het koolhydraat en vetmetabolisme. Gebruik is moeilijk te traceren omdat het een lichaamseigen stof is, maar ondertussen zijn er wel limieten vastgesteld.

AOD9604 (Lipotropin) Vetverbander is gebaseerd op een stuk van de menselijke molecule van het de groeihormoon. Dit hormoon, dat natuurlijk in het lichaam voorkomt en dat vet metabolisme bevordert, wordt onderdrukt in het lichaam.

- GAS6 een lichaamseigen eiwit dat de aanmaak van rode bloedcellen stimuleert. Is ontwikkeld om nierpatiënten met anemie, die slecht of niet reageren op EPO, te helpen om hun hematocriet terug richting een normaler niveau te brengen. Als GAS6 werd gebruikt, reageerde de patient ook beter op EPO. Terwijl bij EPO voorzichtig moet omgesprongen worden met de dosering om geen trombose te veroorzaken, is dit bij GAS6 minder het geval en dus veiliger in gebruik. dan EPO. Volgens de onderzoeken gaf de combinatie van de 2 de beste resultaten in functie van het hematocrietniveau.

EPO: dit hormoon zorg er voor dat er meer rode bloedlichaampjes worden aangemaakt. Hierdoor kan het bloed meer zuurstof transporteren en dat zorgt er voor dat je een inspanning langer kan volhouden.
Erytropoëtine, rhEPO, Darbepoëtine alfa (Aranesp), epoëtine delta (Dynepo), CERA

FG-4592 (zuurstof in een pil) is bedoeld voor mensen die een tekort hebben aan rode bloedlichaampjes, zoals mensen met nierproblemen. Het middel stimuleert de aanmaak van rode bloedlichaampjes en werkt dus als epo, maar dan in pilvorm. Het is dus makkelijker toe te dienen dan epo zelf, dat werkt met een spuit."
FG-4592 alleen beschikbaar voor deelnemers aan klinische proeven. Het geneesmiddel bevindt zich in de laatste testfase, maar is nog niet goedgekeurd voor de markt. Toch kan het al op verschillende websites besteld worden, als de koper tenminste kan laten zien dat hij onderzoeker is.

Mechano groeifactor (Mechano Growth Factor) (MGF) is een variant van de spier insuline-achtige groeifactor-1 (IGF-1) die op strikte lichaamsbeweging en spierschade. Structureel anders dan andere groeifactoren, zoals IGF-1, dat wordt gesynthetiseerd door de lever, MGF gaat spiervezels skeletspier weefsel te herstellen en voorkomt beschadigde cellen sterven af. Het voegt stamcellen in de spier en wordt geactiveerd door een puls van stimulatie na spierweefsel belangrijke mechanische belasting ondergaan. Genen voor MGF getranscribeerd in mindere mate het ouder daarom spiermassa afneemt bij ouderen en bepaalde ziekten ook interfereren met de productie ervan

Bloedtransfusie: Een atleet laat bloed aftappen om later terug te injecteren. Bij de heropname van dat bloed zal de atleet zijn aantal rode bloedlichaampjes goed zien toenemen, waardoor zijn uithoudingsvermogen beter zal zijn.

Stimulantia: bevorderen de werking van het centrale zenuwstelsel, je reageert sneller/harder op prikkels en voelt je ook alerter/energieker.
efedra, ritalin, amfetamine, cocaïne, cafeïne, nicotine, ...

Beta 2 agonisten : verhogen de stofwisseling en worden onder meer bij wielrenners gebruikt omdat je hiermee goed vet kan verbranden zonder kostbare spieren te verliezen. Het is mogelijk dat er een beetje extra spiergroei onder invloed van deze middelen plaatsvind. Je vindt ze bijvoorbeeld in astmamedicijnen.
Clenbuterol, Salbutamol

Insuline: een hormoon dat de suikerspiegel in het bloed regelt en kan gebruikt worden om extra koolhydraten in de spieren op te slaan, waardoor de spieren een grotere energievoorraad hebben.

Diuretica: medicijnen die de urineproductie verhogen. Hierdoor kunnen verboden middelen sneller uit het lichaam verdwijnen en wordt de urine erg waterachtig. Dit resulteert dan in geen positieve test voor de dopingmiddelen die een atleet gebruikt, maar wel een positieve test voor diuretica en dat kan zoals het geval F. Schleck heel wat vragen oproepen.
Furosemide, Xipamide, ...

Probenicide: een middel dat (doping)metabolieten aan zich vasthecht waardoor het dopinggebruik gemaskeerd wordt omdat ze niet in de urinetest terechtkomen. Is eigenlijk een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij jicht.

Dopingtesten
SPOILER
under construction
urine controle
Bij deze controle dien je een urinestaal af te staan. Er moet minimum 90 ml urine geproduceerd worden. Ben je aanvankelijk niet in staat om 90 ml te produceren, dan zul je moeten wachten tot je dit toch zal lukken. Dit is nodig omdat het A-staal 60 ml moet zijn en het B staal minstens 30 ml. Deze urine zal gecontroleerd worden op de afbraakstoffen die dopingmiddelen achterlaten in het lichaam. Er zijn 2 stalen nodig om een foutief uitgevoerde test uit te sluiten. Als een A staal positief wordt bevonden, dan dient het B-staal in aanwezigheid van de atleet geopend te worden en gecontroleerd om zo het A-staal te bevestigen of te weerleggen.

bloedanalyse
Bij bloedanalyse wordt onder meer gekeken naar volgende stoffen:

-hematocriet: het volume aan bloedcellen (voornamelijk rode bloedlichaampjes) dat door middel van centrifuge gescheiden kan worden van het bloedplasma;
-hemoglobine: de concentratie van het ijzerhoudende eiwit in de rode bloedcel dat zuurstof transporteert van de longen naar de spieren voor de energielevering;
-erytrocyten: het aantal rode bloedlichaampjes;
-reticulocyten: het aantal en percentage nieuwe, nog niet geheel 'volgroeide' rode bloedlichaampjes

De waardes van de hier opgesomde stoffen worden meestal gecontroleerd ivm het gebruik van EPO of bloedtransfusies. Er wordt naar nog veel meer gekeken natuurlijk, maar deze 4 waren de laatste jaren erg belangrijk.

T/E-ratio
Testosteron/epitestosteron ratio: bij een normale mens is deze ratio 1:1, maar er bestaan uitschieters. Er is een grens vastgelegd van 4:1, kom je daarboven dan zal er een aanvullend onderzoek gedaan worden om het gebruik van testosteron of prohormonen aan te tonen of uit te sluiten. Een aanvullend onderzoek kan bestaan uit IRMS, isotopenratio massaspectrometrie, om vast te stellen of het lichaamseigen of lichaamsvreemd testosteron is.

biomedisch paspoort
een elektronisch document waarin de resultaten van bloed- en urinecontroles over een langere periode worden bijgehouden. Hierdoor wordt een beeld geschetst van de 'normale' waarden van de atleet. Worden er bij een controle pieken vastgesteld in vergelijking met het bloedpaspoort, dan is dit een eerste alarmsignaal dat er mogelijk doping wordt gebruikt. Om een atleet op basis van het biomedisch paspoort te straffen, moet dit wel uitvoerig gemotiveerd en gestaafd worden.

haaranalyse
Wordt soms als aanvullende test toegepast aangezien het WADA niet echt zeker is van de nauwkeurigheid van deze test. Het voordeel is dat afbraakstoffen over een langere periode in het haar op te sporen zijn. Het nadeel is dat door kleursopoelingen e.d. de nauwkeurigheid nog sneller verminderd en hierdoor zeker niet als een volwaardige test kan doorgaan. De politie gebruikt deze test wel om druggebruik vast te stellen.

Niet echt een test maar ook een onderdeel van het anti-dopingbeleid:

Whereabouts
Sporters die whereabouts moeten indienen, zullen per kwartaal in elk geval de volgende informatie moeten aanleveren:

Een correct en actueel postadres, waar de sporter ook bij verblijf in het buitenland post kan (laten) ophalen en (laten) lezen;
Voor elke dag het volledige adres van de locatie waar de sporter verblijft. Dit kan een thuislocatie zijn, maar ook de locatie van een hotel op een trainingslocatie, of het adres van ouders of partner;
Voor elke dag het 1-hour time slot (het Uur): voor een aaneengesloten periode van zestig minuten een specifieke locatie waarop de sporter zeker beschikbaar is voor een dopingcontrole;
Het wedstrijdschema van de sporter inclusief de adressen van de wedstrijdlocaties;
De namen en adressen van locaties waar de sporter reguliere activiteiten uitvoert, zoals trainen, werken en/of studeren;
De tijdstippen waarop deze reguliere activiteiten plaatsvinden.

Enkele notoire gezichten:
SPOILER
Tom Simpson, de bekendste dopingdode
15i2q8w.jpg

Jarmila Kratochvílová liep op 26 juli 1983 in München de 800 m in 1.53,28. Dit is het oudste officiële wereldrecord in de vrouwenatletiek (outdoor). Is het geen schatje O+ 2qkntqw.jpg

Marita Koch, een van de superatletes gevormd door Staatsplan 14.25 van de DDR (haar WR uit 1985 op de 400 m. is nog steeds een onbereikbare droom voor de huidige topatletes)
hx4wie.jpg

Ben Johnson, een kantelpunt in de anti-dopingwedloop
3537gx0.jpg

Bjarne Riis, mr. 60%
drcohv.jpg

Marion Jones, het gezicht van de Balco affaire
34rhirb.jpg

Lance Armstrong, de man die de professionaliteit in dopinggebruik een trapje hoger schakelde
maexhu.jpg

Dr. Michele Ferrari, begeleidde onder meer Lance Armstrong, Alexander Vinokourov, Thomas Dekker, Axel Merckx, Mario Cippolini, ....
2zziz6a.jpg

Fuentes, Spaans gynaecoloog die sporters van vers bloed voorzag.
eufemiano-fuentes_2465130b.jpg

Tyson Gay, de Amerikaanse topsprinter die in 2013 werd betrapt. De substantie waarop is niet vrijgegeven.
2n8t347.jpg
Docu's, interviews en lezingen
SPOILER
Doping in de DDR video van yt gehaald :'(

Die Goldmacher: Sport in der DDR (2008) Duitstalige docu
(je vindt deel 2 tem 7 bij dit filmpje in youtoube)

Reputations: The Ben Johnson Story
(Je vindt deel 2 tem 5 bij dit filmpje in youtube.)

Catche me if you can: de Balco-affaire (Je vindt deel 2 tem 5 bij dit filmpje in youtube)

Australische journalist neemt peptides en geeft zijn ervaring

ForaTV lezing over doping (voornamelijk effectiviteit van Epo, en de opsoring van Epo) door 2 profs van de universiteit van Zurich:

Al Jazeera Investigates - The Dark Side

Danish documentary. It's like Supersize Me with steroids. Guy uses steroids to shape his body in a documentary!
Engelse ondertitels

Filmpjes van legendarische prestaties op doping :P
SPOILER
https://vimeo.com/101032213
51a740b816.jpg

CjxoeCdUoAEUauv.jpg
supernigerdinsdag 24 april 2018 @ 15:14
Fipo :r
Thijs :r
OProgdinsdag 24 april 2018 @ 15:36
quote:
1s.gif Op dinsdag 24 april 2018 11:17 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:

Verder vraag ik me af of jij er heel vrolijk van zou worden als vertrouwelijke informatie die je hebt gedeeld tijdens een sollicitatiegesprek ineens in de krant staat. Denk het niet. Thijs is een grandioze klootzak.
Ik vraag me eigenlijk vooral af wie bij dat gesprek zaten. Kan me moeilijk voorstellen dat je daar 1 of andere matige columnist en stukjesschrijver laat zitten. En ook vanuit welke koker dat moetje van de bekentenis kwam.
maxi-musdinsdag 24 april 2018 @ 15:41
quote:
15s.gif Op dinsdag 24 april 2018 15:36 schreef OProg het volgende:

[..]

Ik vraag me eigenlijk vooral af wie bij dat gesprek zaten. Kan me moeilijk voorstellen dat je daar 1 of andere matige columnist en stukjesschrijver laat zitten. En ook vanuit welke koker dat moetje van de bekentenis kwam.
Als hij dat analyseren samen met Thijs zou doen kan ik me wel voorstellen dat hij erbij zat. En informatie tijdens de sollicitatie is gewoon vertrouwelijke informatie of het nou gaat om doping of niet. Thomas Dekker moet helemaal zijn bek dicht houden.
showtimerdinsdag 24 april 2018 @ 15:50
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 april 2018 15:41 schreef maxi-mus het volgende:

[..]

Als hij dat analyseren samen met Thijs zou doen kan ik me wel voorstellen dat hij erbij zat. En informatie tijdens de sollicitatie is gewoon vertrouwelijke informatie of het nou gaat om doping of niet. Thomas Dekker moet helemaal zijn bek dicht houden.
Op zich wel interessant dat uiteindelijk Elijzen mee ging met die AD ploeg. Maatje van Dekker en in tegenstelling tot Kroon nog wel actief in en rond het profpeloton.
OProgdinsdag 24 april 2018 @ 15:54
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 april 2018 15:41 schreef maxi-mus het volgende:

[..]

Als hij dat analyseren samen met Thijs zou doen kan ik me wel voorstellen dat hij erbij zat. En informatie tijdens de sollicitatie is gewoon vertrouwelijke informatie of het nou gaat om doping of niet.
Dat klopt, maar ik vraag me vooral de setting af. Ik neem aan dat een krant een naam wil strikken en dus een idee heeft, hoe zou dat overleg dan zijn gegaan vooraf en met wie? :o
OProgdinsdag 24 april 2018 @ 15:54
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 april 2018 15:50 schreef showtimer het volgende:

[..]

Op zich wel interessant dat uiteindelijk Elijzen mee ging met die AD ploeg. Maatje van Dekker en in tegenstelling tot Kroon nog wel actief in en rond het profpeloton.
Elijzen had de carrière die Kroon zou hebben gehad zonder doping.
showtimerdinsdag 24 april 2018 @ 16:03
quote:
9s.gif Op dinsdag 24 april 2018 15:54 schreef OProg het volgende:

[..]

Elijzen had de carrière die Kroon zou hebben gehad zonder doping.
Dat sluit ik niet uit.
ThePlaneteerdinsdag 24 april 2018 @ 16:08
Hopelijk gaat AD nu andere oud renners vragen om te solliciteren als analyticus!
kaasplankjedinsdag 24 april 2018 @ 16:11
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 april 2018 16:08 schreef ThePlaneteer het volgende:
Hopelijk gaat AD nu andere oud renners vragen om te solliciteren als analyticus!
sunfield wrijft handen gif
showtimerdinsdag 24 april 2018 @ 16:18
Meltdown van Thijs is overigens begonnen
maxi-musdinsdag 24 april 2018 @ 16:19
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 april 2018 16:18 schreef showtimer het volgende:
Meltdown van Thijs is overigens begonnen
Die heeft inmiddels een kratje achter de kiezen?
maxi-musdinsdag 24 april 2018 @ 16:20
Ik zie de suggestie voorbijkomen dat ik iets gepubliceerd zou hebben uit een sollicitatiegesprek met Kroon. Ik begrijp het punt, maar ik ben nooit zijn potentiële, toekomstige werkgever geweest. Ik zou hem niet betalen of contracteren.

Dat hij niet de werkgever is wil niet zeggen dat die sollicitatiegesprekken niet alsnog vertrouwelijk zijn.
Szuradinsdag 24 april 2018 @ 16:22
Slappe verdediging ook. ‘Ja maar ik zou hem niet aannemen of betalen!’, nee maar je was kennelijk wel bij de sollicitatieprocedure betrokken en hebt vertrouwelijke info op straat gegooid.
Szuradinsdag 24 april 2018 @ 16:25
Bovendien denk ik dat het belangrijk is om dit soort dingen te publiceren - juist als signaal naar de huidige generatie sporters: als je doping gebruikt, dan betekent het dat het je de rest van je leven achtervolgt.

Ja pas op jongens, anders komt Thijs van de morele politie over 15 jaar achter je aan!
Frozen-assassindinsdag 24 april 2018 @ 16:36
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 april 2018 16:20 schreef maxi-mus het volgende:
Ik zie de suggestie voorbijkomen dat ik iets gepubliceerd zou hebben uit een sollicitatiegesprek met Kroon. Ik begrijp het punt, maar ik ben nooit zijn potentiële, toekomstige werkgever geweest. Ik zou hem niet betalen of contracteren.

Dat hij niet de werkgever is wil niet zeggen dat die sollicitatiegesprekken niet alsnog vertrouwelijk zijn.
Dit is echt een slap excuus. Bij meeste bedrijven praat je niet meteen rechtstreeks met de baas/salarisbetaler.
wimderondinsdag 24 april 2018 @ 16:40
quote:
1s.gif Op dinsdag 24 april 2018 16:11 schreef kaasplankje het volgende:

[..]

sunfield wrijft handen gif
5adf41cd03262-thijs14.gif
OProgdinsdag 24 april 2018 @ 16:57
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 april 2018 16:25 schreef Szura het volgende:
Ja pas op jongens, anders komt Thijs van de morele politie over 15 jaar achter je aan!
Mocht Thijs een beste vriend hebben die hem ooit heeft verteld dat hij aan het begin van zijn relatie een scheve schaats te hebben gereden, dan is Thijs de moraalridder die twee dagen voor het huwelijk tien jaar later dit nog even uit de doeken komt doen. :')
rubbereenddinsdag 24 april 2018 @ 17:22
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 april 2018 16:57 schreef OProg het volgende:

[..]

Mocht Thijs een beste vriend hebben die hem ooit heeft verteld dat hij aan het begin van zijn relatie een scheve schaats te hebben gereden, dan is Thijs de moraalridder die twee dagen voor het huwelijk tien jaar later dit nog even uit de doeken komt doen. :')
Dat is toch wat anders, als journalist is dit toch gewoon je taak
Evertjandinsdag 24 april 2018 @ 17:36
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 april 2018 16:40 schreef wimderon het volgende:

[..]

[ afbeelding ]
Evertjandinsdag 24 april 2018 @ 17:40
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 april 2018 17:22 schreef rubbereend het volgende:

[..]

Dat is toch wat anders, als journalist is dit toch gewoon je taak
je moet als journalist ook eens achter je oren krabben wat voor ellende je af en toe te weeg breng met het brengen van dit soort nieuws. Karsten Kroon heeft niet in kinderporno gehandeld.

Mooi voorbeeld is Johan Derksen die zwartgeld-affaire bloot legde bij FC Groningen in de jaren 80. begint rond minuut 3 in het YT filmpje

_-_ratjetoe_-_dinsdag 24 april 2018 @ 19:23
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 april 2018 16:25 schreef Szura het volgende:
Bovendien denk ik dat het belangrijk is om dit soort dingen te publiceren - juist als signaal naar de huidige generatie sporters: als je doping gebruikt, dan betekent het dat het je de rest van je leven achtervolgt.

Ja pas op jongens, anders komt Thijs van de morele politie over 15 jaar achter je aan!
Thijs doet wat irritant is aan dopingzondaars die gepakt worden: alsnog je straatje proberen schoon te vegen.

Zeg gewoon dat je inderdaad onethisch hebt gehandeld voor eigen gewin. Net als Kroon.
Joost-mag-het-wetendinsdag 24 april 2018 @ 19:27
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 april 2018 16:25 schreef Szura het volgende:
Bovendien denk ik dat het belangrijk is om dit soort dingen te publiceren - juist als signaal naar de huidige generatie sporters: als je doping gebruikt, dan betekent het dat het je de rest van je leven achtervolgt.

Ja pas op jongens, anders komt Thijs van de morele politie over 15 jaar achter je aan!
Eerlijk gezegd, het feit dat het vele jaren nadien nog ontdekt kan worden en je dan alsnog gestraft kan worden is weldegelijk het enige wat iemand moreel gezien ertoe kan dwingen om een op dat moment onopspoorbaar product toch niet te gebruiken ...
Rellende_Rotscholierdinsdag 24 april 2018 @ 19:28
Thijs is ook zo hypocriet als een deur omdat hij ons steevast wijs probeert te maken dat de huidige generatie zoveel beter is. Nooit een kritische vraag aan Sunweb bijvoorbeeld, wat na de prestaties van Dumoulin wel terecht zou zijn. Nee, daar heeft hij dan net als Walsh bij Sky een paar dagen rond moeten lopen en nu weet hij 100% zeker dat ze niks geks doen.

Maar ondertussen moet wel alles uit het verleden wat we al lang weten nog een keer bevestigd worden. Ex-renners kan je makkelijk aanpakken, want die kom je toch nooit meer tegen. Ondertussen wel de schone schijn ophouden over het huidige peloton, anders kan ie met z'n kutkrant geen interviewtjes meer doen na de wedstrijden.

Thijs Zonneveld is zelf net zo goed schuldig aan het in stand houden van de omerta. Ik walg van die man.
_-_ratjetoe_-_dinsdag 24 april 2018 @ 19:55
quote:
1s.gif Op dinsdag 24 april 2018 19:27 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:

[..]

Eerlijk gezegd, het feit dat het vele jaren nadien nog ontdekt kan worden en je dan alsnog gestraft kan worden is weldegelijk het enige wat iemand moreel gezien ertoe kan dwingen om een op dat moment onopspoorbaar product toch niet te gebruiken ...
Is ook een prima argument. Het een sluit het ander niet uit natuurlijk.
maxi-musdinsdag 24 april 2018 @ 19:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 april 2018 19:28 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:
Thijs is ook zo hypocriet als een deur omdat hij ons steevast wijs probeert te maken dat de huidige generatie zoveel beter is. Nooit een kritische vraag aan Sunweb bijvoorbeeld, wat na de prestaties van Dumoulin wel terecht zou zijn. Nee, daar heeft hij dan net als Walsh bij Sky een paar dagen rond moeten lopen en nu weet hij 100% zeker dat ze niks geks doen.

Maar ondertussen moet wel alles uit het verleden wat we al lang weten nog een keer bevestigd worden. Ex-renners kan je makkelijk aanpakken, want die kom je toch nooit meer tegen. Ondertussen wel de schone schijn ophouden over het huidige peloton, anders kan ie met z'n kutkrant geen interviewtjes meer doen na de wedstrijden.

Thijs Zonneveld is zelf net zo goed schuldig aan het in stand houden van de omerta. Ik walg van die man.
_O_
_-_ratjetoe_-_dinsdag 24 april 2018 @ 20:00
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 april 2018 19:28 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:
Thijs is ook zo hypocriet als een deur omdat hij ons steevast wijs probeert te maken dat de huidige generatie zoveel beter is. Nooit een kritische vraag aan Sunweb bijvoorbeeld, wat na de prestaties van Dumoulin wel terecht zou zijn. Nee, daar heeft hij dan net als Walsh bij Sky een paar dagen rond moeten lopen en nu weet hij 100% zeker dat ze niks geks doen.

Maar ondertussen moet wel alles uit het verleden wat we al lang weten nog een keer bevestigd worden. Ex-renners kan je makkelijk aanpakken, want die kom je toch nooit meer tegen. Ondertussen wel de schone schijn ophouden over het huidige peloton, anders kan ie met z'n kutkrant geen interviewtjes meer doen na de wedstrijden.

Thijs Zonneveld is zelf net zo goed schuldig aan het in stand houden van de omerta. Ik walg van die man.
Nou, hij trekt best fel van leer tegen bijvoorbeeld Sky en Cavendish.

Maar roepen dat Tom / Sunweb clean is, als hij dat inderdaad doet, lijkt me op z'n minst erg onverstandig
Rellende_Rotscholierdinsdag 24 april 2018 @ 20:06
quote:
1s.gif Op dinsdag 24 april 2018 20:00 schreef _-_ratjetoe_-_ het volgende:

[..]

Nou, hij trekt best fel van leer tegen bijvoorbeeld Sky en Cavendish.

Maar roepen dat Tom / Sunweb clean is, als hij dat inderdaad doet, lijkt me op z'n minst erg onverstandig
Hij roept dat steevast, bij iedere gelegenheid. Dit was bijvoorbeeld een column na de Giro:

quote:
Je kunt doen alsof het dopingprobleem niet bestaat of bestond - of je kunt een actief antidopingbeleid voeren en je erover uitspreken. Sunweb (met manager Iwan Spekenbrink voorop) heeft ervoor gekozen om dat laatste te doen. Ze rekruteerden geen renners met een verdacht verleden, ze zetten mensen uit de ploeg die ze niet volledig vertrouwden en ze waren een van de grootste voorvechters van de MPCC - een beweging van ploegen die zich probeert in te zetten voor een geloofwaardigere wielersport. De ploeg is van heel ver gekomen - in de eerste jaren werden ze uitgelachen. Maar door de jaren heen zijn ze gegroeid. Er werd meer en meer gewonnen. Zonder één positieve test.

Geloofwaardig

Binnen het peloton wordt Sunweb door veel renners en ploegleiders gezien als schone ploeg. Of dat volledig zo is weet je nooit - maar ze voeren als ploeg in ieder geval een actief en tot op heden geslaagd antidopingbeleid. Dumoulin heeft mede voor Sunweb gekozen vanwege dat imago - en hij zal waarschijnlijk zijn contract verlengen. Als je hem vraagt naar zijn standpunt over doping geeft hij normaal antwoord. En twee jaar geleden deelde hij als een van de eerste renners al zijn vermogensgevens van de Ronde van Spanje vanuit het oogpunt van transparantie.

Ik weet niet of Dumoulin schoon rondrijdt - dat weet alleen hijzelf. Maar er is geen enkel bewijs, geen enkele aanleiding, om hem ergens van te verdenken (en ja, ik heb ernaar gezocht). Integendeel: hij en zijn ploeg proberen actief een bijdrage te leveren aan een geloofwaardigere sport.

Daarom, met één slag om de arm: de overwinning van Dumoulin is niet alleen een zegen voor het Nederlandse wielrennen.

Het is een zegen voor de sport.
Ik vind dat je jezelf als serieuze journalist buitenspel zet door dit soort teksten.
_-_ratjetoe_-_dinsdag 24 april 2018 @ 20:11
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 april 2018 20:06 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:

[..]

Hij roept dat steevast, bij iedere gelegenheid. Dit was bijvoorbeeld een column na de Giro:

[..]

Ik vind dat je jezelf als serieuze journalist buitenspel zet door dit soort teksten.
Daar lepelt 'ie wel een aardig aantal drogredenen op inderdaad.

Dumoulin heeft overigens wel eens salbutamol gebruikt, een "probleem" dat zich magischerwijs heeft opgelost aangezien hij later met astma de Giro kon winnen. Daar zou ik dan een dun vraagtekentje bij zetten als ik Thijs was.
Frozen-assassindinsdag 24 april 2018 @ 20:16
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 april 2018 20:06 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:

[..]

Hij roept dat steevast, bij iedere gelegenheid. Dit was bijvoorbeeld een column na de Giro:

[..]

Ik vind dat je jezelf als serieuze journalist buitenspel zet door dit soort teksten.
Maar hij heeft ernaar gezocht hoor!!
Wombcatdinsdag 24 april 2018 @ 20:17
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 april 2018 20:06 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:

[..]

Hij roept dat steevast, bij iedere gelegenheid. Dit was bijvoorbeeld een column na de Giro:

[..]

Ik vind dat je jezelf als serieuze journalist buitenspel zet door dit soort teksten.
Wat moet 'ie dan zeggen? Ik heb er naar gezocht, kon niets vinden, maar geloof er niets van. Tom wint, dus hij zal wel doping gebruiken?

Hij zegt in de column nota bene ook nog twee keer dat hij ook niet zeker weet of ze clean zijn, maar dat hij er in ieder geval geen aanwijzing voor heeft gevonden. En hij is wel kritisch tegenover ploegen waar wel aanwijzingen zijn, of waar rotte appels rondlopen. Dat is al een stuk beter dan het overgrote deel van de rest van de wielerjournalisten doet.

Misschien zou hij er niets over moeten zeggen dan? Maar dan zou je er weer over klagen dat hij het er niet over heeft en daarmee onder het tapijt schuift.
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 april 2018 20:16 schreef Frozen-assassin het volgende:

[..]

Maar hij heeft ernaar gezocht hoor!!
Hij is echt een stuk kritischer dan de andere wielerjournalisten. Die komen helemaal nooit verder dan "Heb je ooit doping gebruikt" "nee" "OK dan".
Frozen-assassindinsdag 24 april 2018 @ 20:19
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 april 2018 20:17 schreef Wombcat het volgende:

[..]

Wat moet 'ie dan zeggen? Ik heb er naar gezocht, kon niets vinden, maar geloof er niets van. Tom wint, dus hij zal wel doping gebruiken?

Hij zegt in de column nota bene ook nog twee keer dat hij ook niet zeker weet of ze clean zijn, maar dat hij er in ieder geval geen aanwijzing voor heeft gevonden. En hij is wel kritisch tegenover ploegen waar wel aanwijzingen zijn, of waar rotte appels rondlopen. Dat is al een stuk beter dan het overgrote deel van de rest van de wielerjournalisten doet.

Misschien zou hij er niets over moeten zeggen dan? Maar dan zou je er weer over klagen dat hij het er niet over heeft en daarmee onder het tapijt schuift.

[..]

Hij is echt een stuk kritischer dan de andere wielerjournalisten. Die komen helemaal nooit verder dan "Heb je ooit doping gebruikt" "nee" "OK dan".
Dat is zeker waar. Maar goed, onderzoeksjournalistiek op gebied van doping is natuurlijk lastig. Alhoewel hij wat mij betreft best wat meer beerputten mag openen bij Sky. Dit verhaal rondom Kroon is geen verrassing. Zijn hele generatie heeft doping gebruikt, daar kan je wel wat meer mee doen lijkt me. Maar goed, wellicht wordt hij voor maar 4 uur per week betaald door AD dan houdt het op omdat hij dat al kwijt is aan het kijken van een koersje.
_-_ratjetoe_-_dinsdag 24 april 2018 @ 20:21
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 april 2018 20:17 schreef Wombcat het volgende:

[..]

Wat moet 'ie dan zeggen? Ik heb er naar gezocht, kon niets vinden, maar geloof er niets van. Tom wint, dus hij zal wel doping gebruiken?

Hij zegt in de column nota bene ook nog twee keer dat hij ook niet zeker weet of ze clean zijn, maar dat hij er in ieder geval geen aanwijzing voor heeft gevonden. En hij is wel kritisch tegenover ploegen waar wel aanwijzingen zijn, of waar rotte appels rondlopen. Dat is al een stuk beter dan het overgrote deel van de rest van de wielerjournalisten doet.

Misschien zou hij er niets over moeten zeggen dan? Maar dan zou je er weer over klagen dat hij het er niet over heeft en daarmee onder het tapijt schuift.

[..]

Hij is echt een stuk kritischer dan de andere wielerjournalisten. Die komen helemaal nooit verder dan "Heb je ooit doping gebruikt" "nee" "OK dan".
Niets zeggen lijkt mij inderdaad de beste optie in dezen. Heel veel van die argumenten die hij geeft kan / kon je voor de meest notoire dopingteams gebruiken. Hij gooit er nota bene nog even een "nooit gepakt"-je in :D
Rellende_Rotscholierdinsdag 24 april 2018 @ 20:21
quote:
1s.gif Op dinsdag 24 april 2018 20:11 schreef _-_ratjetoe_-_ het volgende:

[..]

Daar lepelt 'ie wel een aardig aantal drogredenen op inderdaad.

Dumoulin heeft overigens wel eens salbutamol gebruikt, een "probleem" dat zich magischerwijs heeft opgelost aangezien hij later met astma de Giro kon winnen. Daar zou ik dan een dun vraagtekentje bij zetten als ik Thijs was.
Dat was inderdaad ook een mooi verhaal, waar merkwaardig genoeg geen enkele journalist vraagtekens bij heeft geplaatst. Hij gebruikte salbutamol, maar omdat het niet werkte stopte hij er weer mee. Waarom gebruikte hij het dan in eerste instantie? Waarom werkte het niet? Is hij toen een ander middel gaan gebruiken? En zo kan je nog wel wat vragen bedenken, maar die worden niet gesteld.

Vooral Thijs laat zich gewoon gebruiken. Hij treedt op als woordvoerder van Sunweb. Extreem kritisch als het over het verleden gaat of over een boef als Vino, maar zodra het over Sunweb gaat is hij net de Iraakse minister van informatie. Geen positieve tests, niks aan de hand. Zegen voor de sport.
Rellende_Rotscholierdinsdag 24 april 2018 @ 20:39
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 april 2018 20:17 schreef Wombcat het volgende:

[..]

Wat moet 'ie dan zeggen? Ik heb er naar gezocht, kon niets vinden, maar geloof er niets van. Tom wint, dus hij zal wel doping gebruiken?

Hij zegt in de column nota bene ook nog twee keer dat hij ook niet zeker weet of ze clean zijn, maar dat hij er in ieder geval geen aanwijzing voor heeft gevonden. En hij is wel kritisch tegenover ploegen waar wel aanwijzingen zijn, of waar rotte appels rondlopen. Dat is al een stuk beter dan het overgrote deel van de rest van de wielerjournalisten doet.

Misschien zou hij er niets over moeten zeggen dan? Maar dan zou je er weer over klagen dat hij het er niet over heeft en daarmee onder het tapijt schuift.

[..]

Hij is echt een stuk kritischer dan de andere wielerjournalisten. Die komen helemaal nooit verder dan "Heb je ooit doping gebruikt" "nee" "OK dan".
Hij kan inderdaad beter niets zeggen. 100%.

Dit vind ik echt veel kwalijker, aangezien hij ons probeert wijs te maken dat Sunweb écht anders is, dat ze écht schoon zijn. Dat is pure minachting van de kijker en de lezer. Komt nog wat extra bedrog bij, namelijk dat hij écht wel heeft gezocht hoor, maar niks kon vinden. Terwijl je Thijsje iedere keer weer in het kontje van Dumoulin en Spekenbrink ziet kruipen. Hij heeft het waarschijnlijk ooit een keer gevraagd, natuurlijk een voorspelbaar antwoord gekregen en niet meer doorgevraagd. Hij heeft ooit mee mogen lopen bij Sunweb, maar ook dan ga je vanzelfsprekend niets aantreffen.

Hij heeft ook gewoon geen goed verhaal. Het zijn een aantal open deuren en wat drogredenen, daar zou dan uit moeten blijken dat ze schoon zijn. Er is blijkbaar niets vreemds aan Dumoulin, terwijl hij tijdens de Giro een paar keer net zo hard een berg opknalde als Pantani. Dat alleen al is genoeg reden om meteen je overwinning weer in te leveren. Dumoulin is eigenlijk vrij goed te vergelijken met een Wiggins of een Froome. Als je die parallel trekt wordt het al snel een pijnlijk verhaal voor onze Tom, maar onze Thijs ziet geen aanleiding om dat te doen.

Ik vind dat je als journalist aan waarheidsvinding moet doen. Thijs probeert dat vaak te doen, behalve als het over Sunweb gaat. Dan is hij eerder een PR-mannetje. Hij weet zogenaamd niet of ze bij Sunweb helemaal schoon zijn, maar in de volgende zin zegt hij dan dat er geen aanleiding is om te twijfelen aan de ploeg. Niet eens het voordeel van de twijfel, nee, er is überhaupt geen twijfel. Dat is zeker in een sport als het wielrennen geen fatsoenlijke houding voor een journalist.
Slobeendwoensdag 25 april 2018 @ 09:40
https://twitter.com/vremdetweet/status/988637941470810112?s=19
TargaFloriowoensdag 25 april 2018 @ 09:46
quote:
_O-
Sloggiwoensdag 25 april 2018 @ 09:47
Thijs Zonneveld is te protestants voor het wielrennen.
maxi-muswoensdag 25 april 2018 @ 09:50
quote:
Stefan laatste op doping? :D
heywooduwoensdag 25 april 2018 @ 09:52
quote:
Fabian Wegmann lijkt me uit de hele top-19 de enige zonder positieve test of op z'n minst de geur van een enorme beerput om zich heen?
maxi-muswoensdag 25 april 2018 @ 09:53
quote:
10s.gif Op woensdag 25 april 2018 09:52 schreef heywoodu het volgende:

[..]

Fabian Wegmann lijkt me uit de hele top-19 de enige zonder positieve test of op z'n minst de geur van een enorme beerput om zich heen?
Top 20 kun je gerust zeggen hoor.
heywooduwoensdag 25 april 2018 @ 09:57
quote:
0s.gif Op woensdag 25 april 2018 09:53 schreef maxi-mus het volgende:

[..]

Top 20 kun je gerust zeggen hoor.
Maar wat is bij VDB de directe aanleiding, behalve ergens hoog op een gelekt lijstje staan? Niet positief getest en volgens mij ook niet direct beschuldigd (zoals Bettini, door Sinkewitz).
maxi-muswoensdag 25 april 2018 @ 09:58
quote:
0s.gif Op woensdag 25 april 2018 09:57 schreef heywoodu het volgende:

[..]

Maar wat is bij VDB de directe aanleiding, behalve ergens hoog op een gelekt lijstje staan? Niet positief getest en volgens mij ook niet direct beschuldigd (zoals Bettini, door Sinkewitz).
Niet op zo'n manier nee, maar Discovery Channel was nou niet bepaald clean en het niveau van zijn eerste jaren heeft hij later ook niet bepaald meer aangetikt hé.
Frozen-assassinwoensdag 25 april 2018 @ 09:59
Ik zou Gerolsteiner ook niet echt clean willen noemen, maar vooruit; voordeel van twijfel. In principe ga ik ervanuit dat heel peloton aan doping zat.
maxi-muswoensdag 25 april 2018 @ 10:00
quote:
0s.gif Op woensdag 25 april 2018 09:59 schreef Frozen-assassin het volgende:
Ik zou Gerolsteiner ook niet echt clean willen noemen, maar vooruit; voordeel van twijfel. In principe ga ik ervanuit dat heel peloton aan doping zat.
Stefan Schumacher wordt daar laatste terwijl die toegegeven heeft vanaf 2000 doping te hebben gebruikt. _O-
Frozen-assassinwoensdag 25 april 2018 @ 10:06
quote:
0s.gif Op woensdag 25 april 2018 10:00 schreef maxi-mus het volgende:

[..]

Stefan Schumacher wordt daar laatste terwijl die toegegeven heeft vanaf 2000 doping te hebben gebruikt. _O-
Er staan wel meer namen bij. Thomas Dekker, Jorg Jaksche, Bert, Kashechkin, Wesemann, Basso, enz enz enz
heywooduwoensdag 25 april 2018 @ 10:06
quote:
0s.gif Op woensdag 25 april 2018 09:58 schreef maxi-mus het volgende:

[..]

Niet op zo'n manier nee, maar Discovery Channel was nou niet bepaald clean en het niveau van zijn eerste jaren heeft hij later ook niet bepaald meer aangetikt hé.
Snap ik, het is ook niet dat ik denk dat hij wél clean was ofzo, maar toch vind ik het dan net weer wat minder 'bijzonder' dan renners die daadwerkelijk betrapt of beschuldigd zijn :+
Frozen-assassinwoensdag 25 april 2018 @ 10:07
Je kan gewoon alvast helft gaan schrappen hoor.
Wuwwawoensdag 25 april 2018 @ 10:12
Heb Karsten ooit bij de Avondetappe zien zitten, waarbij het ging over de praktijken bij CSC en Riis. Toen zag je hem ook al draaien als een drol in een pispot, maar dienstdoende gastheer (ik gok DeMart) durfde het niet aan om het toen op de man af te vragen. Thijs wel, want die gaat hier lekker op.
Kingstownwoensdag 25 april 2018 @ 12:30
quote:
0s.gif Op woensdag 25 april 2018 10:00 schreef maxi-mus het volgende:

Stefan Schumacher wordt daar laatste terwijl die toegegeven heeft vanaf 2000 doping te hebben gebruikt. _O-
Als er 154 gedopeerde renners meedoen, dan is het best wel logisch dat de nummer 154 ook doping gebruikt. Zelfs met doping is er altijd nog 1 iemand laatste. Zo goed was die doping ook weer niet dat er 154 renners in de top-10 eindigden.
maxi-muswoensdag 25 april 2018 @ 12:41
quote:
0s.gif Op woensdag 25 april 2018 12:30 schreef Kingstown het volgende:
Als er 154 gedopeerde renners meedoen,
Ja dat was dus precies mijn punt.
wimderonwoensdag 25 april 2018 @ 12:44
Ik sta v vo volledig achter Chris Horner.
Chiappucciwoensdag 25 april 2018 @ 12:51
quote:
0s.gif Op woensdag 25 april 2018 12:41 schreef maxi-mus het volgende:

[..]

Ja dat was dus precies mijn punt.
Er zullen vast wel een aantal LTD's of Jan Boven's zijn geweest die op water en brood reden.
Frozen-assassinwoensdag 25 april 2018 @ 12:57
quote:
0s.gif Op woensdag 25 april 2018 12:51 schreef Chiappucci het volgende:

[..]

Er zullen vast wel een aantal LTD's of Jan Boven's zijn geweest die op water en brood reden.
Laurens werd 54e daar. Wat zegt dat volgens jou?
Chiappucciwoensdag 25 april 2018 @ 13:45
quote:
1s.gif Op woensdag 25 april 2018 12:57 schreef Frozen-assassin het volgende:

[..]

Laurens werd 54e daar. Wat zegt dat volgens jou?
Dat als iedereen zuiver reed, Laurens die wedstrijd had kunnen winnen ;)
THEFXRwoensdag 25 april 2018 @ 14:16
ze gebruiken gewoon allemaal nog icm met TUE's. WADA ligt qua testen soms wel 10 jaar achter.
_-_ratjetoe_-_woensdag 25 april 2018 @ 19:13
quote:
0s.gif Op woensdag 25 april 2018 14:16 schreef THEFXR het volgende:
ze gebruiken gewoon allemaal nog icm met TUE's. WADA ligt qua testen soms wel 10 jaar achter.
TUE's openbaar maken lijkt me stap 1.
IkeDubaku99zaterdag 28 april 2018 @ 10:58
quote:
Oud-renner Westra geeft in biografie toe cortisonen gebruikt te hebben

Lieuwe Westra heeft zich tijdens zijn carrière als wielprof schuldig gemaakt aan het gebruik van cortisonen. De 35-jarige Fries werd nooit betrapt, omdat hij zich kon verschuilen achter een medisch attest.

Daardoor kon Westra het verboden stresshormoon probleemloos gebruiken, onthult hij in een voorpublicatie van zijn biografie Het beest: het wielerleven van Lieuwe Westra op de site van de Lieuwe Westra heeft zich tijdens zijn carrière als wielprof schuldig gemaakt aan het gebruik van cortisonen. De 35-jarige Fries werd nooit betrapt, omdat hij zich kon verschuilen achter een medisch attest.

Daardoor kon Westra het verboden stresshormoon probleemloos gebruiken, onthult hij in een voorpublicatie van zijn biografie Het beest: het wielerleven van Lieuwe Westra op de site van de Leeuwarder Courant.

"Ik spoot het in mijn eigen lijf om harder te fietsen, om prijzen te pakken, om complimenten in ontvangst nemen", bekent de oud-coureur, die voor Vacansoleil-DCM en Astana koerste en begin vorig jaar zijn fiets aan de haak hing.

Westra kwam in zijn eerste jaar als prof tot de conclusie dat het niet mogelijk was om met alleen hard trainen serieuze resultaten neer te zetten. "Wilde je meedoen met de grote jongens, dan moest je de grenzen van het toelaatbare opzoeken."

"Ik had binnen een paar maanden in de gaten dat renners klooiden met cortison. Er werd stiekem over gesproken. Je voelde na zo'n injectie geen pijn, je kon dieper gaan en de euforie werd meester van je lichaam. Elke renner van naam zorgde voor een medisch attest voor klassiekers en andere grote wedstrijden."

Verleiding
Omdat het gemeengoed binnen het peloton was, heeft Westra er geen spijt van dat hij naar de cortisonen greep. "Omdat ik niet het gevoel heb dat ik echt iets fout heb gedaan. Bijna iedereen van mijn generatie werkte op deze manier naar piekmomenten toe."

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Lance Armstrong en Michael Boogerd heeft Westra nooit naar epo gegrepen of een bloedtransfusie ondergaan. "Ik prijs me tot de dag van vandaag gelukkig dat mijn professionele carrière pas in 2009 begon. Had ik eerder de overstap van de amateurs gemaakt, dan was de verleiding te sterk geweest."

Medisch attest
Het was volgens Westra niet moeilijk om cortisonen te gebruiken. Hij kreeg met hulp van de ploegarts een medisch attest, waardoor hij een vrijbrief had om de verboden middelen tot zich te nemen.

"Het medisch attest kreeg ik vaak met een geveinsde blessure, bijvoorbeeld een ontsteking in de knie. Het loonde die jaren om een blessure aan de knie te faken. Volgens het rennersboekje liep ik al jaren rond met knieproblemen. Zo kon ik op belangrijke piekmomenten in het seizoen met een kuur cortison beginnen."

Volgens de Fries kneep de ploegleiding een oogje dicht. "De ploegleiding wilde volgens mij in die jaren niet weten wat er speelde, dan konden ze er ook niet op worden aangesproken. Al wisten ze het vaak wel natuurlijk, maar we spraken er niet openlijk over. Wij moesten presteren en het maakte hen niet uit, zolang we maar niet gepakt werden. Wat niet weet, wat niet deert."

Depressie
Westra beleefde zijn hoogtepunt in Parijs-Nice van 2012. Hij won er een etappe en eindgde als tweede in het algemeen klassement. In 2016 won de Fries de Driedaagse De Panne-Koksijde en hij boekte ook ritzeges in het Critérium du Dauphiné en de Ronde van Catalonië.

Vorig jaar maakte Westra na drie jaar bij Astana, de Kazachse formatie die achtervolgd wordt door dopingschandalen, de overstap naar Wanty-Groupe Gobert. Hij reed echter nooit een koers voor de Belgische equipe.

Nog voor zijn seizoen begonnen was, besloot Westra een punt achter zijn loopbaan te zetten. Daar lagen een depressie, motivatieproblemen en zakelijke conflicten aan ten grondslag, onthulde hij later op Facebook.

"Ik spoot het in mijn eigen lijf om harder te fietsen, om prijzen te pakken, om complimenten in ontvangst nemen", bekent de oud-coureur, die voor Vacansoleil-DCM en Astana koerste en begin vorig jaar zijn fiets aan de haak hing.

Westra kwam in zijn eerste jaar als prof tot de conclusie dat het niet mogelijk was om met alleen hard trainen serieuze resultaten neer te zetten. "Wilde je meedoen met de grote jongens, dan moest je de grenzen van het toelaatbare opzoeken."

"Ik had binnen een paar maanden in de gaten dat renners klooiden met cortison. Er werd stiekem over gesproken. Je voelde na zo'n injectie geen pijn, je kon dieper gaan en de euforie werd meester van je lichaam. Elke renner van naam zorgde voor een medisch attest voor klassiekers en andere grote wedstrijden."

Verleiding
Omdat het gemeengoed binnen het peloton was, heeft Westra er geen spijt van dat hij naar de cortisonen greep. "Omdat ik niet het gevoel heb dat ik echt iets fout heb gedaan. Bijna iedereen van mijn generatie werkte op deze manier naar piekmomenten toe."

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Lance Armstrong en Michael Boogerd heeft Westra nooit naar epo gegrepen of een bloedtransfusie ondergaan. "Ik prijs me tot de dag van vandaag gelukkig dat mijn professionele carrière pas in 2009 begon. Had ik eerder de overstap van de amateurs gemaakt, dan was de verleiding te sterk geweest."

Medisch attest
Het was volgens Westra niet moeilijk om cortisonen te gebruiken. Hij kreeg met hulp van de ploegarts een medisch attest, waardoor hij een vrijbrief had om de verboden middelen tot zich te nemen.

"Het medisch attest kreeg ik vaak met een geveinsde blessure, bijvoorbeeld een ontsteking in de knie. Het loonde die jaren om een blessure aan de knie te faken. Volgens het rennersboekje liep ik al jaren rond met knieproblemen. Zo kon ik op belangrijke piekmomenten in het seizoen met een kuur cortison beginnen."

Volgens de Fries kneep de ploegleiding een oogje dicht. "De ploegleiding wilde volgens mij in die jaren niet weten wat er speelde, dan konden ze er ook niet op worden aangesproken. Al wisten ze het vaak wel natuurlijk, maar we spraken er niet openlijk over. Wij moesten presteren en het maakte hen niet uit, zolang we maar niet gepakt werden. Wat niet weet, wat niet deert."

Depressie
Westra beleefde zijn hoogtepunt in Parijs-Nice van 2012. Hij won er een etappe en eindgde als tweede in het algemeen klassement. In 2016 won de Fries de Driedaagse De Panne-Koksijde en hij boekte ook ritzeges in het Critérium du Dauphiné en de Ronde van Catalonië.

Vorig jaar maakte Westra na drie jaar bij Astana, de Kazachse formatie die achtervolgd wordt door dopingschandalen, de overstap naar Wanty-Groupe Gobert. Hij reed echter nooit een koers voor de Belgische equipe.

Nog voor zijn seizoen begonnen was, besloot Westra een punt achter zijn loopbaan te zetten. Daar lagen een depressie, motivatieproblemen en zakelijke conflicten aan ten grondslag, onthulde hij later op Facebook.

Bron: https://www.nu.nl/wielren(...)gebruikt-hebben.html
Niet een bepaalde grote verrassing in mijn ogen. Hij reed voor ploegen zoals Vacansoleil-DCM en Astana.
Aguerozaterdag 28 april 2018 @ 10:59
Cortisonen, is dat alles?
IkeDubaku99zaterdag 28 april 2018 @ 11:01
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 april 2018 10:59 schreef Aguero het volgende:
Cortisonen, is dat alles?
Ik denk ook dat er meer is.
Mani89zaterdag 28 april 2018 @ 11:24
Een met cortisonen verrijkte zak bloed ja.
Mani89zaterdag 28 april 2018 @ 11:24
De man die in 2007 3de werd op het WK tijdrijden heeft ook wat te melden.
Stefclement twitterde op zaterdag 28-04-2018 om 10:59:23 Dankzij het openhartig betoog van @lieuwewestra beschouw ik mezelf vanaf heden als ‘een hele knaap’. ‘Gemeengoed’ is blijkbaar het gebruikelijke excuus-woord geworden voor individuele zwakte. Óf ik loop ongemerkt al mijn hele carrière met oogkleppen op door de wielerwereld... reageer retweet
franklopzaterdag 28 april 2018 @ 11:28
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 april 2018 10:59 schreef Aguero het volgende:
Cortisonen, is dat alles?
Zat ook beetje van meh. Iets wat halve peloton al neemt/ krijgt bij 'blessures' zie ik al geeneens als doping
Van_Poppelzaterdag 28 april 2018 @ 11:28
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 april 2018 11:01 schreef IkeDubaku99 het volgende:

[..]

Ik denk ook dat er meer is.
Dat weet ik wel zeker...niet normaal hoe hij toen in Parijs-Nice schroeide.
kikoooooozaterdag 28 april 2018 @ 11:31
Haha Westra. Verrassend :O
wimderonzaterdag 28 april 2018 @ 13:09
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 april 2018 11:24 schreef Mani89 het volgende:
De man die in 2007 3de werd op het WK tijdrijden heeft ook wat te melden.
Stefclement twitterde op zaterdag 28-04-2018 om 10:59:23 Dankzij het openhartig betoog van @lieuwewestra beschouw ik mezelf vanaf heden als ‘een hele knaap’. ‘Gemeengoed’ is blijkbaar het gebruikelijke excuus-woord geworden voor individuele zwakte. Óf ik loop ongemerkt al mijn hele carrière met oogkleppen op door de wielerwereld... reageer retweet
Er zelf niet aan meedoen is één, maar er niets van meekrijgen lijkt me onmogelijk.
THEFXRzaterdag 28 april 2018 @ 13:11
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 april 2018 10:59 schreef Aguero het volgende:
Cortisonen, is dat alles?
dit, braafste jongetje van de klas.
showtimerzaterdag 28 april 2018 @ 13:20
Db3Z0BUXUAEu_Xb.jpg
Pepersauszaterdag 28 april 2018 @ 13:25
quote:
9s.gif Op zaterdag 28 april 2018 13:20 schreef showtimer het volgende:
"Ik ben nooit betrapt en heb naar mijn mening dus nooit doping gebruikt."
:|W
THEFXRzaterdag 28 april 2018 @ 13:26
quote:
lol, nooit betrapt, dus niks gebruikt, ga weg, man :{w
Mani89zaterdag 28 april 2018 @ 13:26
Lieuwe is niet zo'n intelligente jongen.
Frozen-assassinzaterdag 28 april 2018 @ 13:26
Ik heb iemand vermoord maar ben niet schuldig omdat niemand mij gezien heeft.

Lekker lieuwe
Rellende_Rotscholierzaterdag 28 april 2018 @ 13:30
Tja, Lieuwe Westra. Hij heeft nog net geen syndroom van Down.
Ericrzaterdag 28 april 2018 @ 13:36
Ah Lieuwe wil dus wat meer boekjes verkopen.
TargaFloriozaterdag 28 april 2018 @ 14:00
In het voetbal wordt er waarschijnlijk ook wekelijks met cortisonen en pijnstillers gespoten maar daar kraait geen haan naar. Ik ben die selectieve verontwaardiging van journalisten en fans een beetje beu.
Taradozaterdag 28 april 2018 @ 14:02
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 april 2018 13:26 schreef THEFXR het volgende:

[..]

lol, nooit betrapt, dus niks gebruikt, ga weg, man :{w
Lance vindt dit wel een aardige opmerking
Szurazaterdag 28 april 2018 @ 14:04
Westra zat voor z'n profcarrière toch al in pillenhandeltjes enzo?

In ieder geval geen verrassing dat ie gepakt heeft :').
wimderonzaterdag 28 april 2018 @ 14:05
quote:
Ook mooi dat die cursor na 'epo' staat, alsof hij even heeft moeten denken wat daar precies te typen.
heywooduzaterdag 28 april 2018 @ 14:11
Wondersnelwandeltrainer Viktor Chegin (voor het leven geschorst nadat tientallen van z'n atleten - goed voor heel veel medailles op WK's en Spelen - aan de doping bleken te zitten) is opgedoken in Kirgizië of all places, waar hij, verrassend, de Russische nationale selectie in het geniep aan het trainen was _O_

http://www.rusada.ru/en/n(...)ng-rules-violations/
Faraday01zaterdag 28 april 2018 @ 14:16
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 april 2018 14:00 schreef TargaFlorio het volgende:
In het voetbal wordt er waarschijnlijk ook wekelijks met cortisonen en pijnstillers gespoten maar daar kraait geen haan naar. Ik ben die selectieve verontwaardiging van journalisten en fans een beetje beu.
Het is en blijft competitievervalsing om cortisonen te nemen zonder echte medische noodzaak. Het is niet voor niets dat er voor het WK Veldrijden elk jaar geruchten de ronde doen. Gewoon verbieden en als je ze echt nodig hebt uit medische noodzaak, dan tenminste een maand uit competitie.
Faraday01zaterdag 28 april 2018 @ 14:17
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 april 2018 14:11 schreef heywoodu het volgende:
Wondersnelwandeltrainer Viktor Chegin (voor het leven geschorst nadat tientallen van z'n atleten - goed voor heel veel medailles op WK's en Spelen - aan de doping bleken te zitten) is opgedoken in Kirgizië of all places, waar hij, verrassend, de Russische nationale selectie in het geniep aan het trainen was _O_

http://www.rusada.ru/en/n(...)ng-rules-violations/
niets aan de hand daar, gewoon doorlopen _O-
supernigerzaterdag 28 april 2018 @ 14:18
Medische attesten :r
THEFXRzaterdag 28 april 2018 @ 14:40
Spieszaterdag 28 april 2018 @ 15:20
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 april 2018 14:04 schreef Szura het volgende:
Westra zat voor z'n profcarrière toch al in pillenhandeltjes enzo?

In ieder geval geen verrassing dat ie gepakt heeft :').
Westra nam ooit 25 XTC pillen op één avond vertelt hij vandaag in het AD.
supernigerzaterdag 28 april 2018 @ 15:54
Herman Ram heeft ook een mening hierover.
https://nos.nl/artikel/22(...)arheid-op-tafel.html
showtimerzaterdag 28 april 2018 @ 19:10
quote:
Official statament about Lieuwe Westra
28/04/2018 / Press releases

We’re shocked to read about Lieuwe Westra and his use of drugs in the period he had a contract with Astana Pro Team, as the team never provided him with any of the medicines that are mentioned in the media today.

We’re shocked about the news and we want to make clear that at Astana Pro Team forbidden drugs are never and will never be provided to any rider.

In case that the use of prohibited drugs really took place, Astana Team reserves the right to demand financial compensation from the rider, since the use of doping is strictly prohibited by the internal regulations of the team, which is signed by each rider.
THEFXRzaterdag 28 april 2018 @ 19:14
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 april 2018 15:54 schreef superniger het volgende:
Herman Ram heeft ook een mening hierover.
https://nos.nl/artikel/22(...)arheid-op-tafel.html
wat een sukkel, die ram, altijd er achter aan lopen. ga eens fatsoenlijk testen met je nieuwe grote budget!
Rellende_Rotscholierzaterdag 28 april 2018 @ 19:25
quote:
10s.gif Op zaterdag 28 april 2018 19:10 schreef showtimer het volgende:

[..]

Dat wordt een paardenhoofd in het bed van Lieuwe.
Tommekezaterdag 28 april 2018 @ 19:40
quote:
10s.gif Op zaterdag 28 april 2018 19:10 schreef showtimer het volgende:

[..]

_O- _O- _O- _O- _O- _O- _O- _O-
Faraday01zaterdag 28 april 2018 @ 19:47
quote:
10s.gif Op zaterdag 28 april 2018 19:10 schreef showtimer het volgende:

[..]

:D Vino is tot na de tour aan het schaterlachen hiervan
THEFXRzaterdag 28 april 2018 @ 20:19
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 april 2018 19:47 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

:D Vino is tot na de tour aan het schaterlachen hiervan
ik denk dat hij een brief schrijft, had fatsoenlijke doping genomen, had je tenminste wat gewonnen.
_-_ratjetoe_-_zaterdag 28 april 2018 @ 20:24
quote:
10s.gif Op zaterdag 28 april 2018 19:10 schreef showtimer het volgende:

[..]

Lekker trollen _O_.

Maar serieus, tussen de regels door zegt Westra wel serieuzere dingen. Hij praat alleen over zijn cortisonen gebruik omdat dat legaal was (subtekst hij wacht met over verboden doping praten tot het vermaard is) en men zou de "daders" bij de dokters moeten zoeken.

Op zich ook niet heel schokkend allemaal, maar wel nieuwswaardiger dan wat cortisonen gebruik imo.
kaasplankjezondag 29 april 2018 @ 09:04
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 april 2018 14:16 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Het is en blijft competitievervalsing om cortisonen te nemen zonder echte medische noodzaak. Het is niet voor niets dat er voor het WK Veldrijden elk jaar geruchten de ronde doen. Gewoon verbieden en als je ze echt nodig hebt uit medische noodzaak, dan tenminste een maand uit competitie.
Ik denk dat je af moet vd illusie dat op topniveau de competitie eerlijk is. Is nooit geweest en zal nooit worden.
Faraday01zondag 29 april 2018 @ 10:06
quote:
0s.gif Op zondag 29 april 2018 09:04 schreef kaasplankje het volgende:

[..]

Ik denk dat je af moet vd illusie dat op topniveau de competitie eerlijk is. Is nooit geweest en zal nooit worden.
Daar heb je gelijk in. Tegelijkertijd zou de UCI en de dopinginstanties alles moeten doen om het zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. En dat betekent af van alle TUE's en bij cortisonengebruik niet een week maar tenminste een maand aan de kant.
Pino112zondag 29 april 2018 @ 10:40
TourDeJose twitterde op zaterdag 28-04-2018 om 09:56:22 Blijft toch interessant dat alleen Nederlandse renners in die tijd massaal blijken te hebben gebruikt. Ik heb nog maar weinig andere bekentenissen gelezen uit bv Spanje, Italië, Frankrijk, Engeland, Duitsland, Rusland, Denemarken, Noorwegen, België etc.https://www.lc.nl/sport/L(...)nen-op-23137654.html reageer retweet
thijszonneveld twitterde op zondag 29-04-2018 om 10:17:19 Ja, laten we vooral miepen en naar andere landen wijzen.(En dan ook nog naar landen waarin justitie en politie wél talloze dopingnetwerken hebben blootgelegd.) https://twitter.com/TourDeJose/status/990137632574369793 reageer retweet
Falcozondag 29 april 2018 @ 10:52
Fittie Jose - Sunfield _O_

#TeamJose natuurlijk
Chiappuccizondag 29 april 2018 @ 10:53
quote:
14s.gif Op zondag 29 april 2018 10:40 schreef Pino112 het volgende:
TourDeJose twitterde op zaterdag 28-04-2018 om 09:56:22 Blijft toch interessant dat alleen Nederlandse renners in die tijd massaal blijken te hebben gebruikt. Ik heb nog maar weinig andere bekentenissen gelezen uit bv Spanje, Italië, Frankrijk, Engeland, Duitsland, Rusland, Denemarken, Noorwegen, België etc.https://www.lc.nl/sport/L(...)nen-op-23137654.html reageer retweet
thijszonneveld twitterde op zondag 29-04-2018 om 10:17:19 Ja, laten we vooral miepen en naar andere landen wijzen.(En dan ook nog naar landen waarin justitie en politie wél talloze dopingnetwerken hebben blootgelegd.) https://twitter.com/TourDeJose/status/990137632574369793 reageer retweet
Thijs :'). José heeft op zich best een punt. Vooral vanuit de journalistiek is de druk op de renners om te bekennen veel groter dan in andere landen, waardoor je als leek de indruk krijgt dat Nederland veel meer een dopingbolwerk was dan andere landen. Het oprollen door justitie van dopingnetwerken is dan weer een ander verhaal.
Rellende_Rotscholierzondag 29 april 2018 @ 10:58
José is dus blijkbaar een voorstander van het in stand houden van de omerta.

Met die bultrug kom je echt nergens.
Chiappuccizondag 29 april 2018 @ 11:06
quote:
0s.gif Op zondag 29 april 2018 10:58 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:
José is dus blijkbaar een voorstander van het in stand houden van de omerta.

Met die bultrug kom je echt nergens.
Volgens mij zegt ze dat niet, maar goed. Zit jij niet te wachten op bekentenissen van Peter van Petegem, Andy Schleck en Damiano Cunego?
Szurazondag 29 april 2018 @ 11:12
José en Thijs zijn allebei dropstaven.
Einde discussie.
Rellende_Rotscholierzondag 29 april 2018 @ 11:14
quote:
0s.gif Op zondag 29 april 2018 11:06 schreef Chiappucci het volgende:

[..]

Volgens mij zegt ze dat niet, maar goed. Zit jij niet te wachten op bekentenissen van Peter van Petegem, Andy Schleck en Damiano Cunego?
Jawel, maar dat is toch geen reden om moeilijk te doen over Nederlandse bekentenissen?

Iedere bekentenis is mooi meegenomen, wat boeit het uit welk land het komt?
Blikzondag 29 april 2018 @ 11:27
Virenque mag ook wel bekennen van mij
Van_Poppelzondag 29 april 2018 @ 11:28
José heeft wel een punt. Het blijft angstvallig stil in het buitenland. Blijkbaar heeft men daar geen zin om oude helden te ontmaskeren.
TargaFloriozondag 29 april 2018 @ 11:36
Enerzijds hebben dit soort bekentenissen weinig zin omdat ik en iedereen die de sport volgt toch wel weet dat in die periode praktisch iedereen pakte. Anderzijds is dat gedraai van ex-renners om het d-woord maar te ontwijken behoorlijk gênant.
Faraday01zondag 29 april 2018 @ 11:46
quote:
0s.gif Op zondag 29 april 2018 11:06 schreef Chiappucci het volgende:

[..]

Volgens mij zegt ze dat niet, maar goed. Zit jij niet te wachten op bekentenissen van Peter van Petegem, Andy Schleck en Damiano Cunego?
en Boonen, Cancellara, Gilbert, Bettini
Rellende_Rotscholierzondag 29 april 2018 @ 11:47
Ik denk vooral dat we moeten stoppen met termen als 'die tijd' of 'die periode'. Het is nu nog exact dezelfde tijd. Westra bijvoorbeeld is pas iets meer dan een jaar gestopt en cortisonenmisbruik is actueler dan ooit.
Faraday01zondag 29 april 2018 @ 11:48
quote:
0s.gif Op zondag 29 april 2018 11:47 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:
Ik denk vooral dat we moeten stoppen met termen als 'die tijd' of 'die periode'. Het is nu nog exact dezelfde tijd. Westra bijvoorbeeld is pas iets meer dan een jaar gestopt en cortisonenmisbruik is actueler dan ooit.
zoals ik al zei, cortisonen moet gewoon 4 weken out worden
Van_Poppelzondag 29 april 2018 @ 11:52
quote:
1s.gif Op zondag 29 april 2018 11:48 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

zoals ik al zei, cortisonen moet gewoon 4 weken out worden
Yep, er moet een einde aan die attesten komen. Als je middelen voor je gezondheid nodig hebt dan is dat prima, maar dan mag je een aantal weken niet aan wedstrijden deelnemen. Eigenlijk zou je ook niet mogen trainen, maar dat is een stuk lastiger te handhaven.
_-_ratjetoe_-_zondag 29 april 2018 @ 12:48
quote:
0s.gif Op zondag 29 april 2018 11:52 schreef Van_Poppel het volgende:

[..]

Yep, er moet een einde aan die attesten komen. Als je middelen voor je gezondheid nodig hebt dan is dat prima, maar dan mag je een aantal weken niet aan wedstrijden deelnemen. Eigenlijk zou je ook niet mogen trainen, maar dat is een stuk lastiger te handhaven.
Dit roepen velen met mij al tijden. Toch verandert het niet. Wat zegt dat?
_-_ratjetoe_-_zondag 29 april 2018 @ 12:48
quote:
0s.gif Op zondag 29 april 2018 10:53 schreef Chiappucci het volgende:

[..]

Thijs :'). José heeft op zich best een punt. Vooral vanuit de journalistiek is de druk op de renners om te bekennen veel groter dan in andere landen, waardoor je als leek de indruk krijgt dat Nederland veel meer een dopingbolwerk was dan andere landen. Het oprollen door justitie van dopingnetwerken is dan weer een ander verhaal.
De gemiddelde leek denkt inderdaad dat Nederlanders veel meer doping gebruiken dan Spanjaarden.
TheArtzondag 29 april 2018 @ 12:54
quote:
0s.gif Op zondag 29 april 2018 11:47 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:
Ik denk vooral dat we moeten stoppen met termen als 'die tijd' of 'die periode'. Het is nu nog exact dezelfde tijd. Westra bijvoorbeeld is pas iets meer dan een jaar gestopt en cortisonenmisbruik is actueler dan ooit.
'Die tijd' of 'die periode' draait om het grootschalige gebruik van EPO, bloedzakken en weet ik veel. Natuurlijk worden die ook nu nog wel gebruikt, maar wel volgens mij op veel kleinere schaal dan toen. Ja, o.a. cortisonenmisbruik is nu een probleem en daar moet absoluut een einde aan komen. En ja misbruik van welk medicijn dan ook, is heel slecht voor de sport, maar als je niet inziet dat EPO/bloedzakken of cortisonen twee hele verschillende werelden zijn, dan is er iets mis met je.
_-_ratjetoe_-_zondag 29 april 2018 @ 13:05
quote:
0s.gif Op zondag 29 april 2018 12:54 schreef TheArt het volgende:

[..]

'Die tijd' of 'die periode' draait om het grootschalige gebruik van EPO, bloedzakken en weet ik veel. Natuurlijk worden die ook nu nog wel gebruikt, maar wel volgens mij op veel kleinere schaal dan toen. Ja, o.a. cortisonenmisbruik is nu een probleem en daar moet absoluut een einde aan komen. En ja misbruik van welk medicijn dan ook, is heel slecht voor de sport, maar als je niet inziet dat EPO/bloedzakken of cortisonen twee hele verschillende werelden zijn, dan is er iets mis met je.
Waarom precies? En hoe kijk je dan aan tegen EPO voordat dat verboden was?

Overigens is medicijngebruik voor prestatiebevordering nu net zo goed verboden. Je kan het dus beter zien als het gebruik van niet-traceerbare doping (zoals bloedzakken pre-bloedpaspoort, epo pre-epo test).
Rellende_Rotscholierzondag 29 april 2018 @ 13:08
quote:
0s.gif Op zondag 29 april 2018 12:54 schreef TheArt het volgende:

[..]

'Die tijd' of 'die periode' draait om het grootschalige gebruik van EPO, bloedzakken en weet ik veel. Natuurlijk worden die ook nu nog wel gebruikt, maar wel volgens mij op veel kleinere schaal dan toen. Ja, o.a. cortisonenmisbruik is nu een probleem en daar moet absoluut een einde aan komen. En ja misbruik van welk medicijn dan ook, is heel slecht voor de sport, maar als je niet inziet dat EPO/bloedzakken of cortisonen twee hele verschillende werelden zijn, dan is er iets mis met je.
Uiteindelijk blijft het vals spel. Ik denk dat het een utopie is om te stellen dat er nu op een minder grootschalige manier wordt gebruikt dan 'toen'. Het enige waar je dat op zou kunnen baseren zijn de geluiden vanuit het peloton, maar waarom zouden we die geluiden serieus nemen? Dat is gewoon pure minachting van de kijker en het proberen schoon te vegen van je eigen straatje. Mensen trappen daar graag in, want ze kijken graag naar 'eerlijke' sport, maar realistisch is het niet.

Je moet ook niet vergeten dat de geluiden over mechanische doping nu sterker zijn dan ooit. Als dat ooit uitkomt is dat erger dan welke bloedzak dan ook. Kortom, ik hecht niet zoveel waarde aan mensen die zeggen dat het 'nu' minder erg is dan 'toen'. Sowieso vrij lastig om een scheidslijn aan te brengen. Wanneer eindigde die tijd en wanneer was er een nieuwe generatie? Onmogelijk om vast te stellen. Ook omdat de renners wel veranderen, maar de omkadering niet. Alsof Lefevere op een ochtend wakker werd en dacht: we gaan het nu helemaal zonder doping doen! De nieuwe ploegen voegen in dat kader ook niet echt veel toe, als je kijkt naar Sky bijvoorbeeld.

Nee, laten we toch echt maar stoppen met 'die tijd'. Bij voorbaat dank.
TheArtzondag 29 april 2018 @ 13:14
quote:
1s.gif Op zondag 29 april 2018 13:05 schreef _-_ratjetoe_-_ het volgende:

[..]

Waarom precies? En hoe kijk je dan aan tegen EPO voordat dat verboden was?

Overigens is medicijngebruik voor prestatiebevordering nu net zo goed verboden. Je kan het dus beter zien als het gebruik van niet-traceerbare doping (zoals bloedzakken pre-bloedpaspoort, epo pre-epo test).
Ik zie het ook zeker als doping. Het blijft dus evengoed slecht. Ik ben het dan ook zeker niet eens met Westra die het niet ziet als doping, want dat is het wel. Maar dan nog zijn het verschillende werelden, al kijk je alleen maar naar wat het ene product doet met je lijf t.o.v. het andere. En ook de mate van voordeel die je haalt uit het ene product t.o.v. het andere. Of gaan we neusdruppels en hoestdranken, waarvan sommige varianten ook verboden zijn, ook op gelijke schaal zetten met EPO?
_-_ratjetoe_-_zondag 29 april 2018 @ 13:18
quote:
0s.gif Op zondag 29 april 2018 13:14 schreef TheArt het volgende:

[..]

Ik zie het ook zeker als doping. Het blijft dus evengoed slecht. Ik ben het dan ook zeker niet eens met Westra die het niet ziet als doping, want dat is het wel. Maar dan nog zijn het verschillende werelden, al kijk je alleen maar naar wat het ene product doet met je lijf t.o.v. het andere. En ook de mate van voordeel die je haalt uit het ene product t.o.v. het andere. Of gaan we neusdruppels en hoestdranken, waarvan sommige varianten ook verboden zijn, ook op gelijke schaal zetten met EPO?
Dat valt nog te bezien, als je de transformatie en klimtijden van Froome vergelijkt met het EPO-tijdperk. Er zijn een paar records van gekken met hematocrieten van 60, maar Froome's tijden liggen vaak genoeg rond of onder die van Armstrong in de Tour.
DeeBeezondag 29 april 2018 @ 13:22
Alles verbieden, gewoon nooit meer over hebben. Als je iets nodig hebt, dikke pech, dan had je maar geen sporter moeten worden...

Anders blijf je dat soort grappen houden als de Noorse skiclub die met 340.000 kg astamedicijnen naar de Olympische Spelen trekt...
TargaFloriozondag 29 april 2018 @ 13:53
quote:
1s.gif Op zondag 29 april 2018 12:48 schreef _-_ratjetoe_-_ het volgende:

[..]

De gemiddelde leek denkt inderdaad dat Nederlanders veel meer doping gebruiken dan Spanjaarden.
De gemiddelde leek denkt dat alle wielrenners doping gebruiken. :P
THEFXRzondag 29 april 2018 @ 17:12
quote:
0s.gif Op zondag 29 april 2018 13:53 schreef TargaFlorio het volgende:

[..]

De gemiddelde leek denkt dat alle wielrenners doping gebruiken. :P
dat is toch ook zo
Godshandzondag 29 april 2018 @ 18:00
quote:
0s.gif Op zondag 29 april 2018 17:12 schreef THEFXR het volgende:

[..]

dat is toch ook zo
Voetballers overleven alleen op koffie :P
_-_ratjetoe_-_zondag 29 april 2018 @ 18:55
quote:
0s.gif Op zondag 29 april 2018 13:53 schreef TargaFlorio het volgende:

[..]

De gemiddelde leek denkt dat alle wielrenners doping gebruiken. :P
Daar zijn de meeste leken die ik ken wel verdeeld over, sommigen zijn ook grenzeloos naïef, maar hoe dan ook zijn ze sneller geneigd te geloven in Nederlanders
showtimerdinsdag 1 mei 2018 @ 11:22
quote:
Zo lang de depressies hem geselen durft Westra niet na te denken over zijn toekomst

Hele dagen lag Lieuwe Westra in bed in zijn appartement in Monaco, depressief als hij was. Vorig jaar keerde de ex-renner die zes ton per bij elkaar fietste terug naar Friesland. Platzak.

Zijn biografie, Het Beest, wordt dinsdag pas gepresenteerd, maar Lieuwe Westra is er al ‘mooi klaar mee’. In zijn boek geeft de voormalig renner van de Nederlandse formatie Vacansoleil en het Kazachse Astana het gebruik toe van cortisonen, een middel waarmee renners hun pijngrens kunnen verleggen. Cortisonen staat op de dopinglijst, maar Westra simuleerde knieblessures, waardoor hij vrijstelling kreeg voor de medicatie.

Dus doping? Nee, meent Westra. ‘Met een attest mag je cortisonen gebruiken, dus ik zie niet in wat ik verkeerd heb gedaan. Als topsporter zoek je de grenzen op. Dat is in mijn optiek wat anders dan doping gebruiken. Maar nu hoor ik overal in het dorp: wat erg. Mijn moeder wil zelfs de straat niet meer op.’

Westra is 35 jaar oud en sinds anderhalf jaar ex-renner. Zijn erelijst vermeldt overwinningen in Parijs-Nice en Critérium du Dauphiné, twee Nederlands titels tijdrijden, een eindzege in Driedaagse De Panne en een glansrol als helper van Tourwinnaar Vincenzo Nibali in 2014. Maar het was vooral zijn levensverhaal dat auteur Thomas Sijtsma bewoog om hem voor een biografie te benaderen.

Housescene
Zo fanatiek als Westra in zijn jeugd als fietser was, zo fanatiek stortte hij zich in zijn tienerjaren in de housescene, met alles wat daar bij hoorde. In weekeinden slikte hij niet één xtc-pilletje, nee, het waren er meteen 25. Dat extreme heeft Westra altijd gehad in zijn karakter. Als wielrenner zocht hij ook geregeld de grenzen op.

Cortisonen, tramadol, cafeïnepillen, herstelpreparaten; alles was geoorloofd om de fysieke limieten op te rekken. In zijn boek schrijft hij: ‘Sommige ochtenden tikte ik zo twintig pillen naar binnen. Met een beetje fantasie voelde ik me dan weer de gabber die als voorheen stond te rammen.’

‘Elke renner van naam zorgde voor een belangrijke wedstrijd voor een attest’, stelt Westra. ‘Na het gesjoemel met epo en bloedtransfusies zocht zijn generatie naar nieuwe mogelijkheden om voordeel te halen in de koers.’

Nadat Westra met zijn onthullingen was gekomen, reageerde Astana direct met een statement op de website. De ploeg stelde nooit verboden middelen te hebben verstrekt aan welke renner dan ook. Ook voormalig teambaas Daan Luijkx van Vacansoleil spreekt Westra tegen. De Nederlandse wielerploeg hield in 2013 op te bestaan.

Eenzaamheid en depressies
Westra zette in 2017 een punt achter zijn carrière. Hij werd geteisterd door eenzaamheid en depressies, een ander thema in zijn biografie. Vanuit Monaco, waar hij een appartement huurde, keerde hij vorig jaar terug naar Friesland. Platzak, want van zijn zes ton aan jaarsalaris bij Astana was niets meer over na slepend juridisch conflict met zijn voormalige zaakwaarnemer en een exorbitant uitgavenpatroon. ‘Ik ging elke avond uit eten. Bij een beetje restaurant in Monaco ben je dan toch al snel vijfhonderd euro kwijt.’

Nee, geld is geen reden geweest om het boek te maken, bezweert hij. Westra wil het taboe op depressie doorbreken. ‘Vier van de vijf mensen die je in de apotheek ziet, komt voor antidepressiva. Maar slechts een paar mensen durven daar openlijk voor uit te komen.’ Hele dagen lag hij soms in bed in Monaco, in zijn laatste jaar als renner. ‘Dan was de pizzakoerier de enige die ik nog zag.’

Met dank aan antidepressiva wisselt hij nu goeie weken met een enkele slechte dag af. Maar zo lang de depressies hem nog geselen, durft Westra niet na te denken over zijn toekomst. Eerst de kop goedkrijgen.

Acht seizoenen was hij profrenner. Voor iemand die zijn geld verdiend had als stratenmaker, en zichzelf in zijn jeugd alleen maar verstaanbaar kon maken in het Fries, was dat soms een onwerkelijk gevoel. Zodra hij met de felgekleurde bus van Astana voor de koers het startterrein opdraaide, gaapten mensen hem aan. Hij, Lieuwe Westra uit Moleneind, wás iemand.

'Knieproblemen'
‘Het Beest’ had er keihard voor gewerkt om zover te komen. Maar er was meer dan alleen eerzucht en talent nodig om zich in de top te handhaven. Volgens Westra kampten veel renners van Vacansoleil met ‘knieproblemen’. ‘Vaak werd in overleg met de ploegarts een ontsteking verzonnen, zodat er een attest kon worden uitgeschreven voor een cortisoneninjectie. Cortisonen geven een enorme oppepper. Je bent prof, dus elk procentje dat je verder kan helpen, grijp je aan.’

Westra won Driedaagse De Panne, maar niet nadat hij eerst tramadol had geslikt, een pijnstiller, zodat hij zijn pijngrens kon oprekken in de afsluitende tijdrit. Daarna: een cafeïnepil van 600 milligram, gelijk aan zo’n zes koppen koffie, voor nét dat beetje extra energie. Extreem? Westra schudt zijn hoofd. Er is, zegt hij, een verschil tussen hoe de buitenwereld tegen dergelijke preparatie aankijkt en hoe de renners daarmee omgaan. ‘Mensen zeggen: waarom gebruik je tramadol? Waarom een puffertje? Je hebt toch geen astma? Het antwoord is simpel: omdat het mag en omdat je er beter van gaat presteren. En als ik het niet doe, dan doet een ander het wel. Zó denkt een wielrenner.’

Westra is er van overtuigd dat het huidige wielrennen, met dank aan de verscherpte regelgeving, schoner is dan ooit, al zullen er zullen er ook altijd renners blijven die, net als hijzelf deed, in het grijze gebied opereren. Met belangstelling volgt hij de zaak rond Chris Froome, bij wie vorig jaar in de Vuelta 2.000 nanogram per milliliter salbutamol, een astmamedicijn, in zijn urine is aangetroffen. Het zou neerkomen op 32 pufjes met een inhalator.

‘Ik kan me dat gewoon niet voorstellen’, zegt Westra. ‘Voor een koers nam ik vier, vijf keer zo’n pufje. Het hoogste aantal dat ik heb gehaald was zeven, maar toen stond ik echt te shaken. Met 32 sta je compleet op de kop. Daarom ben ik heel benieuwd naar zijn uitleg.’

In zijn boek rept Westra van een schonere sport. Het lijkt er eerder op dat hij bedoelt ‘eerlijkere sport’. ‘Het is zo simpel: laat een neutrale dokter voor een grote ronde kijken of je écht astma hebt. Dan is iedereen gelijk en hadden ook problemen zoals nu bij Froome voorkomen kunnen worden.’

Westra vertelt in zijn biografie ook over het kopen en verkopen van koersen. Het gebeurt nog altijd, meent hij. Ja, ook op het hoogste niveau, met al die camera’s rond een kopgroep. ‘Je rijdt kop over kop. In het voorbijgaan roep je een bedrag. Zo moeilijk is dat niet.’

Zelf kocht hij in 2009 een koers. Het was misschien wel het belangrijkste advies uit zijn carrière dat collega Aart Vierhouten hem gaf: ‘Zorg dat er een overwinning achter je naam staat, Lieuwe, desnoods betaal je ervoor, want je verdient het altijd terug bij je contractonderhandelingen’. Tijdens de Arno Wallaard Memorial was het zover. Westra: ‘Ik was weg met een Duitser sprinter, Eric Baumann. Ik zou sowieso verliezen en waagde het er op. ‘Duizend?’, riep ik. Hij knikte. Na de koers heb ik dat geld gepind. Zo simpel was dat dus.’

Een paar weken terug zag hij tijdens Parijs-Roubaix Peter Sagan samen aankomen op de beroemde wielerbaan, samen met Silvan Dillier, een Zwitserse baanwielrenner. ‘Ik zei meteen voor de tv: die zal morgen met plezier naar zijn bankrekening kijken. Bewijzen kun je het niet. Maar Peter heeft geld genoeg. Waarom zou hij niet wat hebben geboden zodat hij er zeker van was dat hij de sprint niet zou verliezen?’

En nee, dat is geen vals spelen, vindt Westra. ‘Je moet het alleen niet te opzichtig doen.’
hhh38dinsdag 1 mei 2018 @ 11:33
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 11:22 schreef showtimer het volgende:

[..]

Misschien dat Westra de praktijken in de ploegen waar hij heeft gereden projecteert op andere ploegen, maar dit zal toch een einde maken aan de meeste illusies die mensen nog hebben over wielrennen
Frozen-assassindinsdag 1 mei 2018 @ 11:35
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 11:33 schreef hhh38 het volgende:

[..]

Misschien dat Westra de praktijken in zijn ploeg projecteert op andere ploegen, maar dit zal toch een einde maken aan de meeste illusies die mensen nog hebben over wielrennen
Uran - Vino _O_
Tommekedinsdag 1 mei 2018 @ 11:43
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 11:33 schreef hhh38 het volgende:

[..]

Misschien dat Westra de praktijken in de ploegen waar hij heeft gereden projecteert op andere ploegen, maar dit zal toch een einde maken aan de meeste illusies die mensen nog hebben over wielrennen
Dit is overal schering en inslag. Dat kopen en verkopen ook.
hhh38dinsdag 1 mei 2018 @ 11:45
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 11:43 schreef Tommeke het volgende:

[..]

Dit is overal schering en inslag. Dat kopen en verkopen ook.
De meesten weten dit ook al, maar toch goed om af en toe te bevestiging te krijgen vanuit renners die een paar jaar terug nog rondreden. Anders word je weer weggezet als cynist en complotdenker
Zorrodinsdag 1 mei 2018 @ 11:46
Ik vind deze wel treurig eigenlijk. Tenminste, als het klopt is het treurig dat Froome nog steeds rondfietst :') (Dat was het al, maar hoe kan dit nog een twijfelgeval zijn?)

quote:
Met belangstelling volgt hij de zaak rond Chris Froome, bij wie vorig jaar in de Vuelta 2.000 nanogram per milliliter salbutamol, een astmamedicijn, in zijn urine is aangetroffen. Het zou neerkomen op 32 pufjes met een inhalator.

‘Ik kan me dat gewoon niet voorstellen’, zegt Westra. ‘Voor een koers nam ik vier, vijf keer zo’n pufje. Het hoogste aantal dat ik heb gehaald was zeven, maar toen stond ik echt te shaken. Met 32 sta je compleet op de kop. Daarom ben ik heel benieuwd naar zijn uitleg.’
Rellende_Rotscholierdinsdag 1 mei 2018 @ 11:54
Froome heeft gewoon een ander metabolisme en nierfalen en hij was uitgedroogd en hij nam vlak na de wedstrijd nog een paar pufjes om fris een interview te kunnen geven en bilharzia.
Tommekedinsdag 1 mei 2018 @ 11:55
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 11:45 schreef hhh38 het volgende:

[..]

De meesten weten dit ook al, maar toch goed om af en toe te bevestiging te krijgen vanuit renners die een paar jaar terug nog rondreden. Anders word je weer weggezet als cynist en complotdenker
Ja, helemaal eens :Y

Die hele zaak Froome maakt het er ook niet beter op natuurlijk :')
de_boswachterdinsdag 1 mei 2018 @ 11:56
Hopelijk trappen ze Chris van z'n fiets.
kaasplankjedinsdag 1 mei 2018 @ 12:09
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 11:43 schreef Tommeke het volgende:

[..]

Dit is overal schering en inslag. Dat kopen en verkopen ook.
Die overwinning van jou ook natuurlijk recent, kan gewoon niet anders.
kaasplankjedinsdag 1 mei 2018 @ 12:10
Gewoon vrijgeven die handel, alleen gezondheidscontroles.
Frozen-assassindinsdag 1 mei 2018 @ 12:11
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 12:10 schreef kaasplankje het volgende:
Gewoon vrijgeven die handel, alleen gezondheidscontroles.
Dan gaan er renners sterven. Iedereen propt zich dan vol. Types als Westra al helemaal.
_-_ratjetoe_-_dinsdag 1 mei 2018 @ 12:13
Omkopen geen vals spelen :D.

Bijzonder verhaal wel, wat een extreme gast.
THEFXRdinsdag 1 mei 2018 @ 12:38
quote:
USADA announced today that Shaun Moffett, of San Antonio, Texas, an athlete in the sport of cycling, has accepted a 21-month sanction for his possession and use of testosterone and clomiphene. Moffett, 39, tested positive for clomiphene as the result of an out-of-competition urine sample he provided on December 6, 2017. Clomiphene is a Specified Substance in the class of Hormone and Metabolic Modulators and is prohibited at all times under the USADA Protocol for Olympic and Paralympic Movement Testing, the United States Olympic Committee National Anti-Doping Policies, and the International Cycling Union Anti-Doping Rules, all of which have adopted the World Anti-Doping Code and the WADA Prohibited List.

During USADA’s investigation, Moffett submitted medical records documenting his use of clomiphene shortly before his positive test and use of testosterone beginning in June 2017. Testosterone is a non-Specified substance in the class of Anabolic Agents and prohibited at all times. After a thorough review of the available information, including Moffett’s medical records, USADA accepted his explanation that his use of clomiphene and testosterone was pursuant to prescriptions he was taking in a therapeutic dose under the care of a qualified physician. However, Moffett lacked a valid Therapeutic Use Exemption (TUE).

Although an athlete may be prescribed a prohibited substance by a physician, it is important to understand that a prescription in and of itself is not adequate evidence to authorize the use of a prohibited substance in sport. Under the USADA TUE Policy, an athlete has the responsibility to demonstrate in advance of using a prohibited substance that the medical need to treat an acute or chronic condition satisfies all four strict criteria within the WADA International Standard for TUEs (ISTUE). Anabolic agents like testosterone and hormone modulators like clomiphene have powerful performance-enhancing capabilities and can give an athlete an unfair advantage over fellow competitors, which is why the ISTUE requires rigorous criteria be fulfilled, beyond merely providing a prescription.

Moffett’s twenty-one month period of ineligibility began on December 6, 2017, the date his positive sample was collected. In addition, Moffett has been disqualified from all competitive results obtained on and subsequent to June 19, 2017, the approximate first date he began using testosterone, including forfeiture of any medals, points and prizes.
kaasplankjedinsdag 1 mei 2018 @ 12:41
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 12:13 schreef _-_ratjetoe_-_ het volgende:
Omkopen geen vals spelen :D.

Bijzonder verhaal wel, wat een extreme gast.
Toen ik net begonnen was met wielrennen, reed ik op de club een trainingswedstrijdje op woensdagavond, zoals elke week. Alleen 1 vd jongens was jarig en zijn ouders stonden te kijken. Toen wilde hij heel graag winnen, we waren met een groepje 3 of 4 vooruit. En toen heb ik gezegd geef maar een tientje dan. Daar ging hij op in. :D
opgebaardedinsdag 1 mei 2018 @ 13:02
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 12:41 schreef kaasplankje het volgende:

[..]

Toen ik net begonnen was met wielrennen, reed ik op de club een trainingswedstrijdje op woensdagavond, zoals elke week. Alleen 1 vd jongens was jarig en zijn ouders stonden te kijken. Toen wilde hij heel graag winnen, we waren met een groepje 3 of 4 vooruit. En toen heb ik gezegd geef maar een tientje dan. Daar ging hij op in. :D
Maar je zegt niet of hij gewonnen heeft... De winnaar op zijn bek geslagen omdat hij jou een tientje heeft gekost?
Blikdinsdag 1 mei 2018 @ 13:06
quote:
0s.gif Op zondag 29 april 2018 11:52 schreef Van_Poppel het volgende:

[..]

Yep, er moet een einde aan die attesten komen. Als je middelen voor je gezondheid nodig hebt dan is dat prima, maar dan mag je een aantal weken niet aan wedstrijden deelnemen. Eigenlijk zou je ook niet mogen trainen, maar dat is een stuk lastiger te handhaven.
Waarom niet trainen? Wat is de gedachte daarachter?
kaasplankjedinsdag 1 mei 2018 @ 13:17
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 13:02 schreef opgebaarde het volgende:

[..]

Maar je zegt niet of hij gewonnen heeft... De winnaar op zijn bek geslagen omdat hij jou een tientje heeft gekost?
Ja we hebben hem toen laten winnen.
showtimerdinsdag 1 mei 2018 @ 13:17
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 12:13 schreef _-_ratjetoe_-_ het volgende:
Omkopen geen vals spelen :D.

Bijzonder verhaal wel, wat een extreme gast.
quote:
Die zomer maakte hij zich op voor zijn eerste grote ronde, de Vuelta, toen zijn vader een hartstilstand kreeg en voor zijn ogen dood neerviel. In de drie weken die volgden reed hij op verdriet naar Madrid. Pa zou dat zo gewild hebben. Nu, jaren later, concludeert hij dat hij geen idee heeft of dat wel klopt. „Mijn vader heb ik eigenlijk helemaal niet gekend. Later hoorde ik dat hij ook flink kon zuipen. Als dat klopt, heb ik dat in elk geval van hem.”
:{

Maar het leest wel lekker weg. Nog eentje. :@

SPOILER
Cortisonen brachten euforie, daarna kwam de depressie

Oud-wielrenner Lieuwe Westra (35) veinsde blessures om met cortisonen wedstrijden te kunnen winnen. ‘Het Beest’ zit nu depressief thuis. „Ik ben alles al kwijt.”

Hij zegt dat het goed met hem gaat, al heeft hij nog slechte dagen. Laatst ging hij kijken bij de Amstel Gold Race, dat combineerde hij met een vrijgezellenfeest van een vriend. Zat hij in Maastricht te ontbijten, parkeerde uitgerekend de bus van Astana, zijn oude werkgever, pal voor zijn neus. De dag erna lag hij gebroken op bed. Kapot van alle indrukken, teruggeworpen in de ziekte die de wielersport in hem aanwakkerde.

Hij heeft een buikje gekregen. Komt door de medicijnen, zegt hij. Dat is nou juist de pest. Als hij die slikt komt hij aan, als hij stopt wordt hij „hartstikke gek” – wat dat precies inhoudt kan hij amper omschrijven. „Dan heb ik nergens meer zin in”. Topsporter kon hij zo niet blijven.

Aan de kop van de stamtafel ligt een opengeslagen agenda vol afspraken – interviews, televisieoptredens, gesprekken met zijn advocaat, met wie hij nog een lange weg te gaan heeft. Hij is al maanden verwikkeld in een proces tegen zijn voormalig zaakwaarnemer, die een percentage van zijn laatst verdiende salaris claimt op basis van een al dan niet gesloten overeenkomst. Daarover moet een rechter zich buigen. De zaak heeft hem al „twee ton” gekost. En het einde is nog niet in zicht. Maar hij wil van geen wijken weten. „Ik ben alles al kwijt. Ik zoek geen wraak, wel gerechtigheid.”

In het midden van de eettafel ligt zijn biografie; vier exemplaren van Het Beest, dat dinsdagavond wordt gepresenteerd. De titel is een metafoor voor de manier waarop hij leefde, trainde en koerste, maar ook voor de ziekte in zijn kop.

De vensterbank ligt bezaaid met meisjesspeelgoed. Zijn broer woont na een scheiding met twee kinderen bij hem in. Druk, want ze schreeuwen zo veel. Door die twee is hij gaan twijfelen of hij zelf ooit kinderen wil. Voor nu is het leuk, is hij tenminste niet alleen. Bovendien kan hij wat terugdoen. In zijn zwartste periode, toen hij in een klein appartementje in Monaco alleen maar in bed lag en de dagen doorkwam met bier, was het Jan-Hendrik die hem uit de put trok. Zijn broer is zijn alter ego: gedisciplineerd, kalm, kleurt altijd binnen de lijntjes.

Feesten, werken, wielrennen

Hij vat zijn leven als volgt samen: feesten, werken, wielrennen. Meer kan hij niet. Pa werkte bij het waterschap, ma deed het huishouden. School heeft hem nooit geboeid. Hij kon niet leren, daarom deed hij het ook niet. Na de basisschool deed hij „de mavo min één”, zegt hij. „Ik weet niet meer hoe je dat niveau noemde.” Als specialisatie koos hij motorvoertuigen.

In zijn vroege tienerjaren kon hij aardig schaatsen, maar nog beter kon hij hard fietsen door de Friese landerijen. Rond zijn veertiende was hij een van de besten in Nederland. Tijdrijden werd zijn specialisme: stampen tot hij erbij neerviel. Zo trainde hij ook, bijna altijd alleen, soms achter de scooter van zijn vader, richting Afsluitdijk en weer terug, 160 kilometer. Niks geen tempoblokken, nee, uren maken. Zelfkastijding. Op de regionale televisie zei hij: ik ga profwielrenner worden.

Toch koos hij op zijn zestiende „voor die andere kant”, schoon genoeg had hij ervan om steeds af te taaien als zijn kameraden de stad in gingen. Vijf jaar lang ging hij uit zijn plaat, „lekker ouwehoeren met de mannen”, in zijn woorden. „Dat feestleventje was altijd gezellig.”

Xtc, coke en speed

Hij vond een baan als stratenmaker. Zijn salaris ging op aan blowen, drinken, en later ook aan xtc, coke en speed, of een mix daarvan. Hij genoot van zijn „gabbertijd”, heerlijk vond hij het om stijf van de drugs naar hardcorefeesten te gaan – nog altijd traint hij met die beukmuziek in zijn oren.

Regelmatig maakte hij Mûnein, gemeente Tytsjerksteradiel, onveilig door bezopen achter het stuur te kruipen. Zijn ouders hadden niks door, of wilden dat niet door hebben. Over lastige onderwerpen werd thuis niet gesproken. „Spijt heb ik er absoluut niet van, ik heb een mooie tijd gehad. Denk wel dat mijn ouders het zwaar hadden. Die zagen hun zoon zijn wielercarrière weggooien.”

Vijf jaar later en dertig kilo zwaarder was het van de ene op de andere dag over. Het gabberbestaan begon te vervelen. „Ik heb een doel nodig. Het is zwart of wit, geen grijs gebied.” In Het Beest staat hoe hij tijdens de verjaardag van zijn moeder in beschonken toestand vol branie verkondigde dat hij zo weer hard kon fietsen. Er volgde hoongelach. Nog die avond hervatte hij zijn training.

220 euro per maand

Binnen een half jaar reed hij amateurwedstrijden, na een jaar won hij een criterium. Hij werd binnengehaald door het bescheiden Krolstone, een team waar hij 220 euro per maand verdiende – een overwinning op zichzelf. De vraag was nu: hoe ver kon hij reiken?

Twee jaar lang bleef hij ernaast ‘straten’. Zo kwam het voor dat hij op woensdag een koers van 200 kilometer moest rijden tussen profs die „trainden en daarna op de bank lagen”, waarna hij op donderdagochtend om half zes weer naast zijn bed stond om op tijd „op mijn knietjes” aan het werk te gaan.

In 2008 hield hij dat ritme niet meer vol: wilde hij prof worden, dan moest hij stoppen met werken. Zijn familie was daar niet blij mee, want zo gooide hij opnieuw zijn leven weg. Maar Precies rond die tijd richtte ene Daan Luijkx een Nederlands wielerteam op onder de naam Vacansoleil en met „een beetje geluk” kreeg hij een contract aangeboden. Vanaf 2009 werd hij wielerprof. Hij won zijn eerste profkoers, de Arno Wallaard Memorial, door zijn medevluchter voor 1.000 euro om te kopen. „Zonder overwinning kom je niet verder in deze sport.”

Die zomer maakte hij zich op voor zijn eerste grote ronde, de Vuelta, toen zijn vader een hartstilstand kreeg en voor zijn ogen dood neerviel. In de drie weken die volgden reed hij op verdriet naar Madrid. Pa zou dat zo gewild hebben. Nu, jaren later, concludeert hij dat hij geen idee heeft of dat wel klopt. „Mijn vader heb ik eigenlijk helemaal niet gekend. Later hoorde ik dat hij ook flink kon zuipen. Als dat klopt, heb ik dat in elk geval van hem.”

Allerhande herstelmiddelen

Bij Vacansoleil injecteerde hij zich met allerhande herstelmiddelen, beschrijft hij in Het Beest. Doodnormaal was dat. Voor 2011 gold in het peloton nog geen no-needle policy – teamdoktoren schreven een mix van vitaminen, ijzer en mineralen voor en na een paar keer voordoen konden renners zelf voortaan een spuit zetten. In het post-epo-tijdperk was dat tot 2011 allemaal nog toegestaan.

Maar het bleef niet bij herstelinjecties. In aanloop naar belangrijke koersen vroeg hij bij de dokter van Vacansoleil om cortisonen, ontstekingsremmers. Die stonden op de dopinglijst, maar middels een medisch attest kon hij het geneesmiddel toch krijgen. Hij veinsde geregeld een knieblessure om „met een euforisch gevoel in je donder” en „met verdoofde benen” te koersen. Hij won er wedstrijden mee. „In mijn wereld hoorde dat erbij, het betekende professioneel met je sport bezig zijn. Ik zie het niet als doping. Ja, ik jokte. Maar goed, iedereen deed dat.”

Toen naalden in de wielersport werden verboden, zocht hij zijn toevlucht tot een bijnierschorshormoon, in pilvorm beschikbaar. In 2013 liep een Portugese renner voor dat medicijn een schorsing van twee jaar op. Hij moet lachen als hij dat hoort. „Sukkel”, zegt hij. „Dan is hij vergeten een attest te regelen.”

Al zijn overwinningen bij de profs heeft hij behaald met medische hulpmiddelen. Hij spreekt van een finalekoker in het achterzakje van zijn wielershirt. „Zonder heb ik nooit een koers gereden. Er zaten pillen met cafeïne in, pijnstillers, luchtwegverwijders. Die nam ik meestal rond 50 kilometer voor de finish. In 2009 mocht je nog pseudo-efedrine gebruiken. Dat was net als xtc. Toen ik de Ronde van Picardië won, stond het kippenvel op mijn armen, net als op een gabberfeest.” _O-

Hij verkaste in 2014 naar Astana, verdiende tot zes ton per jaar. Hij kocht er een Porsche Cayenne en een vrijstaand huis in Friesland van. In 2014 speelde hij een grote rol in de Tourzege van Vincenzo Nibali, maar in het seizoen erop belandde hij op een zijspoor. Hij vereenzaamde in Monaco en op de achtergrond liep dat conflict met zaakwaarnemer André Boskamp, die nog altijd een percentage van zijn salaris eist. Een rechter deed een uitspraak in het voordeel van Boskamp. Eind dit jaar volgt een beroepszaak.

„Door Boskamp ben ik in een depressie beland”, zegt Lieuwe Westra resoluut. „De keuze om te stoppen met wielrennen is voor mij gemaakt. Ik wil alsnog gerechtigheid en ik ben ervan overtuigd dat ik ga winnen. Daarna vertrek ik naar Spanje. Ga ik fietsclinics geven of zo.”
wimderondinsdag 1 mei 2018 @ 13:19
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 11:22 schreef showtimer het volgende:

[..]

Zou Aart z'n enige overwinning, in de late herfst van z'n carrière, ook gekocht hebben?
Tommekedinsdag 1 mei 2018 @ 13:21
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 12:09 schreef kaasplankje het volgende:

[..]

Die overwinning van jou ook natuurlijk recent, kan gewoon niet anders.
Ssshhhht!
showtimerdinsdag 1 mei 2018 @ 13:21
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 13:19 schreef wimderon het volgende:

[..]

Zou Aart z'n enige overwinning, in de late herfst van z'n carrière, ook gekocht hebben?
Ha, binnen een week twee keer Met Heeman er op gelegd. _O_
hhh38dinsdag 1 mei 2018 @ 13:24
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 13:17 schreef showtimer het volgende:

[..]

[..]

:{

Maar het leest wel lekker weg. Nog eentje. :@

SPOILER
Cortisonen brachten euforie, daarna kwam de depressie

Oud-wielrenner Lieuwe Westra (35) veinsde blessures om met cortisonen wedstrijden te kunnen winnen. ‘Het Beest’ zit nu depressief thuis. „Ik ben alles al kwijt.”

Hij zegt dat het goed met hem gaat, al heeft hij nog slechte dagen. Laatst ging hij kijken bij de Amstel Gold Race, dat combineerde hij met een vrijgezellenfeest van een vriend. Zat hij in Maastricht te ontbijten, parkeerde uitgerekend de bus van Astana, zijn oude werkgever, pal voor zijn neus. De dag erna lag hij gebroken op bed. Kapot van alle indrukken, teruggeworpen in de ziekte die de wielersport in hem aanwakkerde.

Hij heeft een buikje gekregen. Komt door de medicijnen, zegt hij. Dat is nou juist de pest. Als hij die slikt komt hij aan, als hij stopt wordt hij „hartstikke gek” – wat dat precies inhoudt kan hij amper omschrijven. „Dan heb ik nergens meer zin in”. Topsporter kon hij zo niet blijven.

Aan de kop van de stamtafel ligt een opengeslagen agenda vol afspraken – interviews, televisieoptredens, gesprekken met zijn advocaat, met wie hij nog een lange weg te gaan heeft. Hij is al maanden verwikkeld in een proces tegen zijn voormalig zaakwaarnemer, die een percentage van zijn laatst verdiende salaris claimt op basis van een al dan niet gesloten overeenkomst. Daarover moet een rechter zich buigen. De zaak heeft hem al „twee ton” gekost. En het einde is nog niet in zicht. Maar hij wil van geen wijken weten. „Ik ben alles al kwijt. Ik zoek geen wraak, wel gerechtigheid.”

In het midden van de eettafel ligt zijn biografie; vier exemplaren van Het Beest, dat dinsdagavond wordt gepresenteerd. De titel is een metafoor voor de manier waarop hij leefde, trainde en koerste, maar ook voor de ziekte in zijn kop.

De vensterbank ligt bezaaid met meisjesspeelgoed. Zijn broer woont na een scheiding met twee kinderen bij hem in. Druk, want ze schreeuwen zo veel. Door die twee is hij gaan twijfelen of hij zelf ooit kinderen wil. Voor nu is het leuk, is hij tenminste niet alleen. Bovendien kan hij wat terugdoen. In zijn zwartste periode, toen hij in een klein appartementje in Monaco alleen maar in bed lag en de dagen doorkwam met bier, was het Jan-Hendrik die hem uit de put trok. Zijn broer is zijn alter ego: gedisciplineerd, kalm, kleurt altijd binnen de lijntjes.

Feesten, werken, wielrennen

Hij vat zijn leven als volgt samen: feesten, werken, wielrennen. Meer kan hij niet. Pa werkte bij het waterschap, ma deed het huishouden. School heeft hem nooit geboeid. Hij kon niet leren, daarom deed hij het ook niet. Na de basisschool deed hij „de mavo min één”, zegt hij. „Ik weet niet meer hoe je dat niveau noemde.” Als specialisatie koos hij motorvoertuigen.

In zijn vroege tienerjaren kon hij aardig schaatsen, maar nog beter kon hij hard fietsen door de Friese landerijen. Rond zijn veertiende was hij een van de besten in Nederland. Tijdrijden werd zijn specialisme: stampen tot hij erbij neerviel. Zo trainde hij ook, bijna altijd alleen, soms achter de scooter van zijn vader, richting Afsluitdijk en weer terug, 160 kilometer. Niks geen tempoblokken, nee, uren maken. Zelfkastijding. Op de regionale televisie zei hij: ik ga profwielrenner worden.

Toch koos hij op zijn zestiende „voor die andere kant”, schoon genoeg had hij ervan om steeds af te taaien als zijn kameraden de stad in gingen. Vijf jaar lang ging hij uit zijn plaat, „lekker ouwehoeren met de mannen”, in zijn woorden. „Dat feestleventje was altijd gezellig.”

Xtc, coke en speed

Hij vond een baan als stratenmaker. Zijn salaris ging op aan blowen, drinken, en later ook aan xtc, coke en speed, of een mix daarvan. Hij genoot van zijn „gabbertijd”, heerlijk vond hij het om stijf van de drugs naar hardcorefeesten te gaan – nog altijd traint hij met die beukmuziek in zijn oren.

Regelmatig maakte hij Mûnein, gemeente Tytsjerksteradiel, onveilig door bezopen achter het stuur te kruipen. Zijn ouders hadden niks door, of wilden dat niet door hebben. Over lastige onderwerpen werd thuis niet gesproken. „Spijt heb ik er absoluut niet van, ik heb een mooie tijd gehad. Denk wel dat mijn ouders het zwaar hadden. Die zagen hun zoon zijn wielercarrière weggooien.”

Vijf jaar later en dertig kilo zwaarder was het van de ene op de andere dag over. Het gabberbestaan begon te vervelen. „Ik heb een doel nodig. Het is zwart of wit, geen grijs gebied.” In Het Beest staat hoe hij tijdens de verjaardag van zijn moeder in beschonken toestand vol branie verkondigde dat hij zo weer hard kon fietsen. Er volgde hoongelach. Nog die avond hervatte hij zijn training.

220 euro per maand

Binnen een half jaar reed hij amateurwedstrijden, na een jaar won hij een criterium. Hij werd binnengehaald door het bescheiden Krolstone, een team waar hij 220 euro per maand verdiende – een overwinning op zichzelf. De vraag was nu: hoe ver kon hij reiken?

Twee jaar lang bleef hij ernaast ‘straten’. Zo kwam het voor dat hij op woensdag een koers van 200 kilometer moest rijden tussen profs die „trainden en daarna op de bank lagen”, waarna hij op donderdagochtend om half zes weer naast zijn bed stond om op tijd „op mijn knietjes” aan het werk te gaan.

In 2008 hield hij dat ritme niet meer vol: wilde hij prof worden, dan moest hij stoppen met werken. Zijn familie was daar niet blij mee, want zo gooide hij opnieuw zijn leven weg. Maar Precies rond die tijd richtte ene Daan Luijkx een Nederlands wielerteam op onder de naam Vacansoleil en met „een beetje geluk” kreeg hij een contract aangeboden. Vanaf 2009 werd hij wielerprof. Hij won zijn eerste profkoers, de Arno Wallaard Memorial, door zijn medevluchter voor 1.000 euro om te kopen. „Zonder overwinning kom je niet verder in deze sport.”

Die zomer maakte hij zich op voor zijn eerste grote ronde, de Vuelta, toen zijn vader een hartstilstand kreeg en voor zijn ogen dood neerviel. In de drie weken die volgden reed hij op verdriet naar Madrid. Pa zou dat zo gewild hebben. Nu, jaren later, concludeert hij dat hij geen idee heeft of dat wel klopt. „Mijn vader heb ik eigenlijk helemaal niet gekend. Later hoorde ik dat hij ook flink kon zuipen. Als dat klopt, heb ik dat in elk geval van hem.”

Allerhande herstelmiddelen

Bij Vacansoleil injecteerde hij zich met allerhande herstelmiddelen, beschrijft hij in Het Beest. Doodnormaal was dat. Voor 2011 gold in het peloton nog geen no-needle policy – teamdoktoren schreven een mix van vitaminen, ijzer en mineralen voor en na een paar keer voordoen konden renners zelf voortaan een spuit zetten. In het post-epo-tijdperk was dat tot 2011 allemaal nog toegestaan.

Maar het bleef niet bij herstelinjecties. In aanloop naar belangrijke koersen vroeg hij bij de dokter van Vacansoleil om cortisonen, ontstekingsremmers. Die stonden op de dopinglijst, maar middels een medisch attest kon hij het geneesmiddel toch krijgen. Hij veinsde geregeld een knieblessure om „met een euforisch gevoel in je donder” en „met verdoofde benen” te koersen. Hij won er wedstrijden mee. „In mijn wereld hoorde dat erbij, het betekende professioneel met je sport bezig zijn. Ik zie het niet als doping. Ja, ik jokte. Maar goed, iedereen deed dat.”

Toen naalden in de wielersport werden verboden, zocht hij zijn toevlucht tot een bijnierschorshormoon, in pilvorm beschikbaar. In 2013 liep een Portugese renner voor dat medicijn een schorsing van twee jaar op. Hij moet lachen als hij dat hoort. „Sukkel”, zegt hij. „Dan is hij vergeten een attest te regelen.”

Al zijn overwinningen bij de profs heeft hij behaald met medische hulpmiddelen. Hij spreekt van een finalekoker in het achterzakje van zijn wielershirt. „Zonder heb ik nooit een koers gereden. Er zaten pillen met cafeïne in, pijnstillers, luchtwegverwijders. Die nam ik meestal rond 50 kilometer voor de finish. In 2009 mocht je nog pseudo-efedrine gebruiken. Dat was net als xtc. Toen ik de Ronde van Picardië won, stond het kippenvel op mijn armen, net als op een gabberfeest.” _O-

Hij verkaste in 2014 naar Astana, verdiende tot zes ton per jaar. Hij kocht er een Porsche Cayenne en een vrijstaand huis in Friesland van. In 2014 speelde hij een grote rol in de Tourzege van Vincenzo Nibali, maar in het seizoen erop belandde hij op een zijspoor. Hij vereenzaamde in Monaco en op de achtergrond liep dat conflict met zaakwaarnemer André Boskamp, die nog altijd een percentage van zijn salaris eist. Een rechter deed een uitspraak in het voordeel van Boskamp. Eind dit jaar volgt een beroepszaak.

„Door Boskamp ben ik in een depressie beland”, zegt Lieuwe Westra resoluut. „De keuze om te stoppen met wielrennen is voor mij gemaakt. Ik wil alsnog gerechtigheid en ik ben ervan overtuigd dat ik ga winnen. Daarna vertrek ik naar Spanje. Ga ik fietsclinics geven of zo.”
Fietsclinics van Lieuwe in Spanje _O_
kaasplankjedinsdag 1 mei 2018 @ 13:30
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 13:24 schreef hhh38 het volgende:

[..]

Fietsclinics van Lieuwe in Spanje _O_
Met 25 pillen erbij zeker, nou ik ga wel naar Johnny en Gerda.
Rellende_Rotscholierdinsdag 1 mei 2018 @ 13:31
Ik heb het idee dat Westra zichzelf een nogal stoere jongen vindt.

Wat een onvoorstelbare pannenkoek.
showtimerdinsdag 1 mei 2018 @ 13:39
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 13:31 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:
Ik heb het idee dat Westra zichzelf een nogal stoere jongen vindt.

Wat een onvoorstelbare pannenkoek.
Wie is die Portugese sukkel? Bijnierschorshormoon, wat een woord. :D
Rellende_Rotscholierdinsdag 1 mei 2018 @ 13:43
quote:
10s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 13:39 schreef showtimer het volgende:

[..]

Wie is die Portugese sukkel? Bijnierschorshormoon, wat een woord. :D
Ik denk dat Westra het over onze grote vriend Alejandro Marque heeft. Die daardoor zijn transfer naar Movistar in rook zag opgaan. _O-
Frozen-assassindinsdag 1 mei 2018 @ 13:43
Wat een genot _O_ Meer meer meer
Rellende_Rotscholierdinsdag 1 mei 2018 @ 13:45
Betamethason is een bijnierschorshormoon dat ontstekingen remt en schilfering, jeuk en zwellingen vermindert. Betamethason is een stereo-isomeer van dexamethason. Het wordt gebruikt bij de behandeling van psoriasis.

Lekker man.
de_boswachterdinsdag 1 mei 2018 @ 13:49
Goed verhaal zeg van Lieuwe, leest zich lekker weg! Is het in PDF vorm te verkrijgen?
hhh38dinsdag 1 mei 2018 @ 13:49
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 13:31 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:
Ik heb het idee dat Westra zichzelf een nogal stoere jongen vindt.

Wat een onvoorstelbare pannenkoek.
Hij kent vooral weinig schaamte. Extreem openhartig voor iemand met zo'n leven. Ik denk niet dat het hem iets boeit wat anderen van 'm vinden of dat ie zich bewust stoer opstelt.
hhh38dinsdag 1 mei 2018 @ 13:50
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 13:49 schreef de_boswachter het volgende:
Goed verhaal zeg van Lieuwe, leest zich lekker weg! Is het in PDF vorm te verkrijgen?
Koop dat boekje gewoon joh, die man zit financieel aan de grond en dan ga je ook nog gierig om een gratis versie vragen.
Blikdinsdag 1 mei 2018 @ 13:53
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 13:50 schreef hhh38 het volgende:

[..]

Koop dat boekje gewoon joh, die man zit financieel aan de grond en dan ga je ook nog gierig om een gratis versie vragen.
Koop lekker het ebook voor een tientje

https://www.bol.com/nl/p/(...)IhA.1.8.ProductImage
Rellende_Rotscholierdinsdag 1 mei 2018 @ 13:55
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 13:49 schreef hhh38 het volgende:

[..]

Hij kent vooral weinig schaamte. Extreem openhartig voor iemand met zo'n leven. Ik denk niet dat het hem iets boeit wat anderen van 'm vinden of dat ie zich bewust stoer opstelt.
Ik denk vooral dat hij echt oerdom is.

Trots zijn op het feit dat je 25 pillen xtc op een avond naar binnen werkt, dan hoor je samen met tong80 ergens in een kliniek weggestopt te worden.
hhh38dinsdag 1 mei 2018 @ 14:01
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 13:55 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:

[..]

Ik denk vooral dat hij echt oerdom is.

Dat lijkt me duidelijk ja _O-
Tommekedinsdag 1 mei 2018 @ 14:32
Heb hem wel eens gesproken. Doodgoeie kerel, niks mis mee.
Rellende_Rotscholierdinsdag 1 mei 2018 @ 14:33
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 14:32 schreef Tommeke het volgende:
Heb hem wel eens gesproken. Doodgoeie kerel, niks mis mee.
Heb je toevallig ook wel eens bij hem in de ploeg gezeten, Karsten?
kaasplankjedinsdag 1 mei 2018 @ 14:40
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 14:33 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:

[..]

Heb je toevallig ook wel eens bij hem in de ploeg gezeten, Karsten?
Hij heeft met hem gekoerst!!
ThePlaneteerdinsdag 1 mei 2018 @ 14:42
Ging het nou echt over 25 XTC pillen? Ergens lees ik dat hij XTC neemt en ergens anders dat hij 25 andere pillen nam.

25 xtc pillen is volgens mij gewoon zelfmoord namelijk.
kaasplankjedinsdag 1 mei 2018 @ 14:51
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 14:42 schreef ThePlaneteer het volgende:
Ging het nou echt over 25 XTC pillen? Ergens lees ik dat hij XTC neemt en ergens anders dat hij 25 andere pillen nam.

25 xtc pillen is volgens mij gewoon zelfmoord namelijk.
Als jij of ik er in 1x 25 wegtikt ga je zeker hartstikke dood, maar als je dat elke week doet dan doen die dingen weinig meer. Dat overmatige druggebruik kan ook oorzaak zijn vd depressie, maar dat kan ook door de slaapmeds komen.
Tommekedinsdag 1 mei 2018 @ 15:09
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 14:33 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:

[..]

Heb je toevallig ook wel eens bij hem in de ploeg gezeten, Karsten?
Neuh, hij deed ooit eens mee aan een amateurtijdritje waar ik ook meedeed. Daar maakte hij iedereen belachelijk qua eindtijd om vervolgens oprecht verbaasd te zijn over z’n eigen gemiddelde :P
THEFXRdinsdag 1 mei 2018 @ 19:07
wat nemen die toppers dan allemaal niet als deze gemiddelde dit al neemt?
wimderondinsdag 1 mei 2018 @ 20:31
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 14:42 schreef ThePlaneteer het volgende:
Ging het nou echt over 25 XTC pillen? Ergens lees ik dat hij XTC neemt en ergens anders dat hij 25 andere pillen nam.

25 xtc pillen is volgens mij gewoon zelfmoord namelijk.
Db2VPiRW0AAqH3I.jpg:large
Bugnodinsdag 1 mei 2018 @ 22:45
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 14:42 schreef ThePlaneteer het volgende:
Ging het nou echt over 25 XTC pillen? Ergens lees ik dat hij XTC neemt en ergens anders dat hij 25 andere pillen nam.

25 xtc pillen is volgens mij gewoon zelfmoord namelijk.
Ik koop ze per 50.
_-_ratjetoe_-_dinsdag 1 mei 2018 @ 23:53
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 15:09 schreef Tommeke het volgende:

[..]

Neuh, hij deed ooit eens mee aan een amateurtijdritje waar ik ook meedeed. Daar maakte hij iedereen belachelijk qua eindtijd om vervolgens oprecht verbaasd te zijn over z’n eigen gemiddelde :P
Dit verhaal wordt pas leuk als blijkt dat jij je scharrel aan 'em hebt proberen te koppelen
_-_ratjetoe_-_dinsdag 1 mei 2018 @ 23:54
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 22:45 schreef Bugno het volgende:

[..]

Ik koop ze per 50.
In dit tijd stelden die pilletjes ook niets voor joh
maxi-musdinsdag 1 mei 2018 @ 23:54
Ik kan me niet voorstellen dat iemand 25 xtc pillen op een avond weg tikt.
supernigerwoensdag 2 mei 2018 @ 00:45
Ik lees alleen maar machogebral van Westra
Tommekewoensdag 2 mei 2018 @ 00:52
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 23:53 schreef _-_ratjetoe_-_ het volgende:

[..]

Dit verhaal wordt pas leuk als blijkt dat jij je scharrel aan 'em hebt proberen te koppelen
Helaas.
kaasplankjewoensdag 2 mei 2018 @ 07:33
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 23:53 schreef _-_ratjetoe_-_ het volgende:

[..]

Dit verhaal wordt pas leuk als blijkt dat jij je scharrel aan 'em hebt proberen te koppelen
Ik stond met Lieuwe op Hellraiser toen heb ik mijn scharrel geruild voor een halve gram speed.
Lucyintheafternoonwoensdag 2 mei 2018 @ 07:39
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 23:54 schreef maxi-mus het volgende:
tellen dat iemand 25 xtc pillen o
Volgens mij kan dit niet nee. Als je dan niet meteen sterft sterf je de volgende dag wel van de kater.
Mansjesterwoensdag 2 mei 2018 @ 07:52
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 23:54 schreef maxi-mus het volgende:
Ik kan me niet voorstellen dat iemand 25 xtc pillen op een avond weg tikt.
Bullshit ja. Met 1 sta je al strak
Frozen-assassinwoensdag 2 mei 2018 @ 08:48
quote:
1s.gif Op woensdag 2 mei 2018 07:52 schreef Mansjester het volgende:

[..]

Bullshit ja. Met 1 sta je al strak
Hangt van dosis af natuurlijk. Wellicht werd Lieuwe opgelicht (dat zou me niet eens verbazen)
de_boswachterwoensdag 2 mei 2018 @ 08:49
Lieuwe heeft het IQ van een pannenlap.
_-_ratjetoe_-_woensdag 2 mei 2018 @ 09:10
quote:
0s.gif Op woensdag 2 mei 2018 07:33 schreef kaasplankje het volgende:

[..]

Ik stond met Lieuwe op Hellraiser toen heb ik mijn scharrel geruild voor een halve gram speed.
Kijk zo komen we ergens.
Chiappucciwoensdag 2 mei 2018 @ 09:42
https://www.ad.nl/giro/ee(...)stond-niet~a49b154b/

Thijs heeft weer eens een diepgravend onderzoekje bij een Nederlandse wielerploeg gedaan.
Frozen-assassinwoensdag 2 mei 2018 @ 09:46
quote:
0s.gif Op woensdag 2 mei 2018 09:42 schreef Chiappucci het volgende:
https://www.ad.nl/giro/ee(...)stond-niet~a49b154b/

Thijs heeft weer eens een diepgravend onderzoekje bij een Nederlandse wielerploeg gedaan achteraf lullen-stukje geschreven.
Marcosswoensdag 2 mei 2018 @ 09:49
Die Luijkx kwam al nooit heel betrouwbaar over in z'n tijd bij Vacansoleil, die wilde iets te graag scoren en in de publiciteit komen en Rabobank van de troon stoten als dé Nederlandse wielerploeg..
I.R.Baboonwoensdag 2 mei 2018 @ 09:55
Dat gebash op Thijs... hij schrijft iig íets, van de rest van de wielerjournalisten (wat er toch een behoorlijk aantal zijn in NL) hoor ik helemaal geen nieuws.
Koffieplanterwoensdag 2 mei 2018 @ 10:10
Maar het verhaal dat ze zich bij Vacansoleil helemaal volgespoten hebben met van alles en nog wat is toch niet iets dat nieuw is of als een klap aan moet komen of zo? Iedereen kon die conclusie wel trekken na de Vuelta van Hoogerland en de Parijs tegen Nice van Westra. Dat de ploeg zelf overal schijt aan had werd ook wel duidelijk toen ze Ricco een contract onder zijn neus schoven.
Mani89woensdag 2 mei 2018 @ 10:11
quote:
0s.gif Op woensdag 2 mei 2018 09:49 schreef Marcoss het volgende:
Die Luijkx kwam al nooit heel betrouwbaar over in z'n tijd bij Vacansoleil, die wilde iets te graag scoren en in de publiciteit komen en Rabobank van de troon stoten als dé Nederlandse wielerploeg..
Overambitieus en een napoleoncomplexje. Als je Ricco, Maskeera en in mindere mate Novikov contracteert ben je gewoon een totaalmalloot.
Taradowoensdag 2 mei 2018 @ 10:16
matthewsyed twitterde op maandag 30-04-2018 om 09:13:14 Another great image of the building blocks of success. It is stuff we don’t see that matters most. #GrowthMindset https://t.co/JuQclOwQ0c reageer retweet
DcA2OymX0AAZLEM.jpg
Swift__Girl twitterde op dinsdag 01-05-2018 om 14:28:03 Hi @matthewsyed I saw some glaring omissions in your building blocks of success picture... but don’t worry, I’ve fixed it for you! https://t.co/cxYzllbI6Y reageer retweet
DcHH29nX0AAaIWd.jpg
Koffieplanterwoensdag 2 mei 2018 @ 10:19
Van Leukemans weet ik ook wel zeker dat hij tot aan zijn kin gevuld zat met alles wat God verboden heeft. Die kwam ook opeens topresultaten rijden in allerlei monumenten en wereldkampioenschappen.
Rellende_Rotscholierwoensdag 2 mei 2018 @ 10:22
Mercato was in die jaren ook lachwekkend goed.
Frozen-assassinwoensdag 2 mei 2018 @ 10:24
Hele peloton zat toen aan doping. Ik geloof dat er veel meer renners zijn die hun verhaal willen doen maar soms lijkt het alsof de journalisten er niet achteraan gaan. Zeker weten doe ik niet.
Koffieplanterwoensdag 2 mei 2018 @ 10:36
quote:
0s.gif Op woensdag 2 mei 2018 10:24 schreef Frozen-assassin het volgende:
Hele peloton zat toen aan doping. Ik geloof dat er veel meer renners zijn die hun verhaal willen doen maar soms lijkt het alsof de journalisten er niet achteraan gaan. Zeker weten doe ik niet.
Als ze hun verhaal kwijt wilden, hadden ze net als Westra wel een of ander do, re, mi, fa, sol alweer een blaadje vol kutboekje in elkaar geknutseld om hun zakken te vullen. Alleen Erik Dakkor is de enige die tot hij twee meter onder de grond ligt vol blijft houden dat hij toch echt niets gebruikt heeft hoor.
showtimerwoensdag 2 mei 2018 @ 10:53
quote:
0s.gif Op woensdag 2 mei 2018 10:19 schreef Koffieplanter het volgende:
Van Leukemans weet ik ook wel zeker dat hij tot aan zijn kin gevuld zat met alles wat God verboden heeft. Die kwam ook opeens topresultaten rijden in allerlei monumenten en wereldkampioenschappen.
Nou en. Wat heeft Leuki jou misdaan?
Koffieplanterwoensdag 2 mei 2018 @ 11:01
quote:
9s.gif Op woensdag 2 mei 2018 10:53 schreef showtimer het volgende:

[..]

Nou en. Wat heeft Leuki jou misdaan?
Om heel eerlijk te zijn heb ik er toentertijd nooit zo bij stilgestaan en vond ik Leukemans in die jaren dan ook een topcoureur. Nu ik er zo aan terugdenk kan ik er eigenlijk alleen maar om lachen en sloeg hetgeen hij in die jaren deed natuurlijk helemaal nergens op.
showtimerwoensdag 2 mei 2018 @ 11:11
quote:
0s.gif Op woensdag 2 mei 2018 11:01 schreef Koffieplanter het volgende:

[..]

Om heel eerlijk te zijn heb ik er toentertijd nooit zo bij stilgestaan en vond ik Leukemans in die jaren dan ook een topcoureur. Nu ik er zo aan terugdenk kan ik er eigenlijk alleen maar om lachen en sloeg hetgeen hij in die jaren deed natuurlijk helemaal nergens op.
Renners die terugkomen na een schorsing -terecht, al dan niet onterecht- hebben een streepje voor. Uitgezonderd doetjes als Thomas Dekker natuurlijk.
DeeBeewoensdag 2 mei 2018 @ 11:14
quote:
0s.gif Op woensdag 2 mei 2018 09:42 schreef Chiappucci het volgende:
https://www.ad.nl/giro/ee(...)stond-niet~a49b154b/

Thijs heeft weer eens een diepgravend onderzoekje bij een Nederlandse wielerploeg gedaan.
Weer zielig allerlei quotjes bij elkaar geraapt en wat emo eroverheen en Thijs kon de rest van de dag weer aan de fles...
opgebaardewoensdag 2 mei 2018 @ 11:36
quote:
0s.gif Op woensdag 2 mei 2018 09:42 schreef Chiappucci het volgende:
https://www.ad.nl/giro/ee(...)stond-niet~a49b154b/

Thijs heeft weer eens een diepgravend onderzoekje bij een Nederlandse wielerploeg gedaan.
Ik ben normaliter niet antiThijs en als de gemiddelde fokker de maat is dan ben ik een thijsfanboy, maar wat een waardeloos stuk en geen idee wat hij hier nu mee wil bereiken. Triest

Ik begrijp ineens waar zijn debiele reactie vandaan kwam op een tweet van José Been vorige week
fathankwoensdag 2 mei 2018 @ 12:17
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 13:55 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:

[..]

Ik denk vooral dat hij echt oerdom is.

Trots zijn op het feit dat je 25 pillen xtc op een avond naar binnen werkt, dan hoor je samen met tong80 ergens in een kliniek weggestopt te worden.
Wat een kutpillen waren dat dan. Dat hoef je met die 200+ mg klappers van tegenwoordig niet te proberen.

quote:
0s.gif Op dinsdag 1 mei 2018 14:51 schreef kaasplankje het volgende:

[..]

Als jij of ik er in 1x 25 wegtikt ga je zeker hartstikke dood, maar als je dat elke week doet dan doen die dingen weinig meer. Dat overmatige druggebruik kan ook oorzaak zijn vd depressie, maar dat kan ook door de slaapmeds komen.
Depressies van overmatig xtc gebruik kan zeker. Heel je serotonine huishouding naar de vaantjes. Maar 25 stuks is enorm extreem, dan ben je echt een tolerantie opgebouwd van heb ik jou daar.
Mani89woensdag 2 mei 2018 @ 12:29
quote:
0s.gif Op woensdag 2 mei 2018 10:22 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:
Mercato was in die jaren ook lachwekkend goed.
Mercator trainde gewoon lekker bij Ferrari.
Lucyintheafternoonwoensdag 2 mei 2018 @ 12:37
Wij schijnen hier allemaal ineens XTC-geleerden te zijn.

giphy.gif
THEFXRwoensdag 2 mei 2018 @ 12:48
quote:
0s.gif Op woensdag 2 mei 2018 12:37 schreef Lucyintheafternoon het volgende:
Wij schijnen hier allemaal ineens XTC-geleerden te zijn.

[ afbeelding ]
ze maken 1 pil en als dat niet genoeg is, hadden ze ze wel groter gemaakt
wimderonwoensdag 2 mei 2018 @ 12:53
quote:
0s.gif Op woensdag 2 mei 2018 12:29 schreef Mani89 het volgende:

[..]

Mercator trainde gewoon lekker bij Ferrari.
En Jolige_Jens werd nog steeds zo'n beetje overal laatste.
maxi-muswoensdag 2 mei 2018 @ 12:55
quote:
0s.gif Op woensdag 2 mei 2018 12:37 schreef Lucyintheafternoon het volgende:
Wij schijnen hier allemaal ineens XTC-geleerden te zijn.

[ afbeelding ]
Geleerd niet maar elk weldenkend mens weet dat je die dingen niet vreet als skittles en er geen 25 op een avond doorheen jast.
heywooduwoensdag 2 mei 2018 @ 12:58
Groot Keniaantje gepakt, naar verluidt. Nog geen naam genoemd, maar 'Dominated world championships over the years'.
https://www.standardmedia(...)hlete-tests-positive

Kijkend naar meervoudig wereldkampioenen van de laatste 10 jaar kom je dan bij deze namen uit:

- David Rudisha
- Asbel Kiprop
- Ezekiel Kemboi
- Vivian Cheruiyot
- Edna Kiplagat
- Abel Kirui

Ik zou de touwen alvast bij wimderon uit de buurt houden.
Lucyintheafternoonwoensdag 2 mei 2018 @ 13:14
quote:
0s.gif Op woensdag 2 mei 2018 12:55 schreef maxi-mus het volgende:
erd niet maar elk weldenkend mens weet dat je die dingen niet vreet als skittles en er geen 25 op een avond doorheen jast.
Ik zei het ook gekscherend - maar, heeft een van jullie wel eens een pilletje genomen of is dit nut dun in een wielertopic :{ ?
maxi-muswoensdag 2 mei 2018 @ 13:15
quote:
0s.gif Op woensdag 2 mei 2018 13:14 schreef Lucyintheafternoon het volgende:

[..]

Ik zei het ook gekscherend - maar, heeft een van jullie wel eens een pilletje genomen of is dit nut dun in een wielertopic :{ ?
Wel eens gedaan ja, best leuk voor een keer.
Lucyintheafternoonwoensdag 2 mei 2018 @ 13:16
quote:
0s.gif Op woensdag 2 mei 2018 12:48 schreef THEFXR het volgende:

[..]

ze maken 1 pil en als dat niet genoeg is, hadden ze ze wel groter gemaakt
Ik heb wel eens gehoord dat sommige mensen van één pil niets voelen. Plus daarbij verschillen ze nogal in sterkte,
Mani89woensdag 2 mei 2018 @ 13:17
Ik heb nog nooit drugs gebruikt.
Frozen-assassinwoensdag 2 mei 2018 @ 13:18
quote:
0s.gif Op woensdag 2 mei 2018 12:58 schreef heywoodu het volgende:
Groot Keniaantje gepakt, naar verluidt. Nog geen naam genoemd, maar 'Dominated world championships over the years'.
https://www.standardmedia(...)hlete-tests-positive

Kijkend naar meervoudig wereldkampioenen van de laatste 10 jaar kom je dan bij deze namen uit:

- David Rudisha
- Asbel Kiprop
- Ezekiel Kemboi
- Vivian Cheruiyot
- Edna Kiplagat
- Abel Kirui

Ik zou de touwen alvast bij wimderon uit de buurt houden.
Lekker hoor
maxi-muswoensdag 2 mei 2018 @ 13:19
quote:
0s.gif Op woensdag 2 mei 2018 13:17 schreef Mani89 het volgende:
Ik heb nog nooit drugs gebruikt.
Alcohol is ook drugs.
opgebaardewoensdag 2 mei 2018 @ 13:41
quote:
0s.gif Op woensdag 2 mei 2018 13:17 schreef Mani89 het volgende:
Ik heb nog nooit drugs gebruikt.
Bang voor naalden zeker :{w
TargaFloriowoensdag 2 mei 2018 @ 15:48
quote:
0s.gif Op woensdag 2 mei 2018 13:14 schreef Lucyintheafternoon het volgende:

[..]

Ik zei het ook gekscherend - maar, heeft een van jullie wel eens een pilletje genomen of is dit nut dun in een wielertopic :{ ?
Het volgen van de wielersport is een serieuze bezigheid daar horen geen drank en drugs bij.
SaintOfKillerswoensdag 2 mei 2018 @ 15:58
quote:
0s.gif Op woensdag 2 mei 2018 11:01 schreef Koffieplanter het volgende:

[..]

Om heel eerlijk te zijn heb ik er toentertijd nooit zo bij stilgestaan en vond ik Leukemans in die jaren dan ook een topcoureur. Nu ik er zo aan terugdenk kan ik er eigenlijk alleen maar om lachen en sloeg hetgeen hij in die jaren deed natuurlijk helemaal nergens op.
Het was nog altijd logischer dan wat De Gendt toen allemaal kon.

De enige die nu beter rijdt dan toen is Poels, maar die is eens halfdood van het asfalt geschraapt en dat zorgt bij menig renner voor een groeicurve in de carrière.
ThePlaneteerwoensdag 2 mei 2018 @ 16:06
quote:
0s.gif Op woensdag 2 mei 2018 13:16 schreef Lucyintheafternoon het volgende:

[..]

Ik heb wel eens gehoord dat sommige mensen van één pil niets voelen. Plus daarbij verschillen ze nogal in sterkte,
Dat klopt allemaal, maar bij 5 zit je toch wel aan de max.
25 is echt een overdosis, tenzij de dosering zo laag is dat je gewoon genaaid bent door de dealer.
Koffieplanterwoensdag 2 mei 2018 @ 16:11
quote:
99s.gif Op woensdag 2 mei 2018 15:58 schreef SaintOfKillers het volgende:

[..]

Het was nog altijd logischer dan wat De Gendt toen allemaal kon.

De enige die nu beter rijdt dan toen is Poels, maar die is eens halfdood van het asfalt geschraapt en dat zorgt bij menig renner voor een groeicurve in de carrière.
Als je over De Gendt zegt dat hij van top tot teen gevuld is geloof ik het, als je over De Gendt zegt dat hij nog geen neusspray gebruikt geloof ik het ook. Hoge pieken, maar net zulke diepe dalen. Voor elke overwinning die hij viert, eindigt hij wel een keer of acht op de 129e plaats of zo. Ik weet niet of het hem allemaal überhaupt wel genoeg interesseert om naar dat soort dingen te grijpen.
ThePlaneteerwoensdag 2 mei 2018 @ 16:54
quote:
0s.gif Op woensdag 2 mei 2018 12:37 schreef Lucyintheafternoon het volgende:
Wij schijnen hier allemaal ineens XTC-geleerden te zijn.

[ afbeelding ]
XTC is denk één van de weinige doping in dit topic waar we meerdere ervaringsdeskundigen van hebben dus dan is '25 pillen is teveel' nou niet echt een opmerking waar je geleerd voor moet hebben :')
Lucyintheafternoonwoensdag 2 mei 2018 @ 16:58
quote:
0s.gif Op woensdag 2 mei 2018 16:54 schreef ThePlaneteer het volgende:

[..]

XTC is denk één van de weinige doping in dit topic waar we meerdere ervaringsdeskundigen van hebben dus dan is '25 pillen is teveel' nou niet echt een opmerking waar je geleerd voor moet hebben :')
giphy.gif
Lucyintheafternoonwoensdag 2 mei 2018 @ 17:00
quote:
0s.gif Op woensdag 2 mei 2018 15:48 schreef TargaFlorio het volgende:

[..]

Het volgen van de wielersport is een serieuze bezigheid daar horen geen drank en drugs bij.
Ik heb wel eens XTC gedaan, heb toen geen wielerwedstrjid kunnen volgen nee. :@
wimderonwoensdag 2 mei 2018 @ 21:01
quote:
0s.gif Op woensdag 2 mei 2018 12:58 schreef heywoodu het volgende:
Groot Keniaantje gepakt, naar verluidt. Nog geen naam genoemd, maar 'Dominated world championships over the years'.
https://www.standardmedia(...)hlete-tests-positive

Kijkend naar meervoudig wereldkampioenen van de laatste 10 jaar kom je dan bij deze namen uit:

- David Rudisha
- Asbel Kiprop
- Ezekiel Kemboi
- Vivian Cheruiyot
- Edna Kiplagat
- Abel Kirui

Ik zou de touwen alvast bij wimderon uit de buurt houden.
Asbel, DeeBee vindt dit niet leuk.

Ezekiel doet zoiets niet.
wimderonwoensdag 2 mei 2018 @ 21:05
KipropAsbel twitterde op zondag 29-04-2018 om 20:12:31 Jesus had to died for your conveniency. But rose for your dreams. He died for us. He is alive & so we shall. reageer retweet
(lol)
heywooduwoensdag 2 mei 2018 @ 21:18
quote:
0s.gif Op woensdag 2 mei 2018 21:01 schreef wimderon het volgende:

[..]

Asbel, DeeBee vindt dit niet leuk.

Ezekiel doet zoiets niet.
De naam van Kiprop ging vanmiddag rond als gerucht ja, ik had nog even de hoop dat dat fout was en het zo'n marathonloper was ;(
Immerdebestebobwoensdag 2 mei 2018 @ 21:26
Ut Beest gebruikt paardenmiddelen xd xd
kaasplankjewoensdag 2 mei 2018 @ 21:29
quote:
0s.gif Op woensdag 2 mei 2018 21:05 schreef wimderon het volgende:
Jesus had to died for your conveniency. But rose for your dreams. He died for us. He is alive & so we shall.
:')
DeeBeedonderdag 3 mei 2018 @ 06:16
quote:
0s.gif Op woensdag 2 mei 2018 21:01 schreef wimderon het volgende:

[..]

Asbel, DeeBee vindt dit niet leuk.

Ezekiel doet zoiets niet.
Ik ben vies MAD nu ik het lees. :(

Al heb ik verder geen enkele illusie over Keniaantjes hoor, die hebben zoveel incentive om te gebruiken dat iedereen lekker vol gepropt zit.

Ik vind Kiprop een toffe atleet, vooral zijn verschijning. :D Ik ben wel positief (HA, HA HA) verrast dat ze grote namen beginnen te pakken... Ben erg benieuwd naar wie er komend seizoen geen poot meer vooruit komen. _O-

Overigens ben ik wel vies MAD dat er helemaal niks gebeurd is met die Jama Aden en z'n mega voorraad EPO waarmee 'ie Dibaba en co. aan het vol laden was, doofpotaffaire is dat geworden... :r
_-_ratjetoe_-_donderdag 3 mei 2018 @ 10:24
TD weer lekker aan het trollen op Twitter. Ook keihard lachen om de suggestie dat Erik schoon was _O_

Het heeft wel wat, deze aanpak.
THEFXRdonderdag 3 mei 2018 @ 14:59
quote:
1s.gif Op donderdag 3 mei 2018 06:16 schreef DeeBee het volgende:

[..]

Ik ben vies MAD nu ik het lees. :(

Al heb ik verder geen enkele illusie over Keniaantjes hoor, die hebben zoveel incentive om te gebruiken dat iedereen lekker vol gepropt zit.

Ik vind Kiprop een toffe atleet, vooral zijn verschijning. :D Ik ben wel positief (HA, HA HA) verrast dat ze grote namen beginnen te pakken... Ben erg benieuwd naar wie er komend seizoen geen poot meer vooruit komen. _O-

Overigens ben ik wel vies MAD dat er helemaal niks gebeurd is met die Jama Aden en z'n mega voorraad EPO waarmee 'ie Dibaba en co. aan het vol laden was, doofpotaffaire is dat geworden... :r
stel je toch niet zo aan, ze zitten allemaal vol gepropt. niet aan denken en lekker kijken
THEFXRdonderdag 3 mei 2018 @ 18:32
Scienceofsport twitterde op donderdag 03-05-2018 om 17:35:09 Asbel Kiprop’s statement on his EPO positive. It boils down to: He paid a bribe to doping officials not knowing it was a bribe, but didn’t pay enough (he wasn’t told this), so they contaminated his sample. He then got told to confess to doping in order to be made an ambassador… https://t.co/Kz8vuEX4Cd reageer retweet
franklopdonderdag 3 mei 2018 @ 18:40
quote:
0s.gif Op donderdag 3 mei 2018 18:32 schreef THEFXR het volgende:
Scienceofsport twitterde op donderdag 03-05-2018 om 17:35:09 Asbel Kiprop’s statement on his EPO positive. It boils down to: He paid a bribe to doping officials not knowing it was a bribe, but didn’t pay enough (he wasn’t told this), so they contaminated his sample. He then got told to confess to doping in order to be made an ambassador… https://t.co/Kz8vuEX4Cd reageer retweet
quote:
If I had wanted to dope then it would be less than clever to dope 7 months (in November 2017) long before my planned competition [in May 2018], when I would need the boost.
Ja want beter/langer kunnen trainen helpt echt niet

quote:
I am told EPO is put into the body using injection. The last time I had an injection was in 2014 when I was given a yellow fever vaccination before travelling to Bahamas for a competition.
Jaja
Faraday01donderdag 3 mei 2018 @ 18:50
quote:
0s.gif Op donderdag 3 mei 2018 18:32 schreef THEFXR het volgende:
Scienceofsport twitterde op donderdag 03-05-2018 om 17:35:09 Asbel Kiprop’s statement on his EPO positive. It boils down to: He paid a bribe to doping officials not knowing it was a bribe, but didn’t pay enough (he wasn’t told this), so they contaminated his sample. He then got told to confess to doping in order to be made an ambassador… https://t.co/Kz8vuEX4Cd reageer retweet
altijd leuk die creatieve verklaringen :D ik denk trouwens dat vervuilde samples met DNA testen te achterhalen zijn
Frozen-assassinvrijdag 4 mei 2018 @ 11:20
De internationale atletiekfederatie IAAF heeft vijf Russische snelwandelaars geschorst. Onder hen is ook Sergej Sjirobokov, die vorig jaar bij het WK in Londen zilver behaalde.

Het vijftal kreeg vorig jaar van de IAAF toestemming om onder neutrale vlag mee te doen aan internationale wedstrijden. Dat besluit is nu teruggedraaid omdat de snelwandelaars in Karakol een trainingskamp hadden onder leiding van Viktor Tsjegin, oud-trainer van de Russische nationale snelwandelploeg die in 2016 voor het leven werd geschorst.

Rusland is door de IAAF sinds november 2015 uitgesloten van deelname aan alle atletiekwedstrijden. De oorzaak is een grootschalig door de staat geleid dopingsysteem.
ThePlaneteervrijdag 4 mei 2018 @ 11:24
quote:
0s.gif Op donderdag 3 mei 2018 18:32 schreef THEFXR het volgende:
Scienceofsport twitterde op donderdag 03-05-2018 om 17:35:09 Asbel Kiprop’s statement on his EPO positive. It boils down to: He paid a bribe to doping officials not knowing it was a bribe, but didn’t pay enough (he wasn’t told this), so they contaminated his sample. He then got told to confess to doping in order to be made an ambassador… https://t.co/Kz8vuEX4Cd reageer retweet
Haha deze is ook mooi hoor _O-.
Hoe komen ze er toch elke keer weer op.
heywooduvrijdag 4 mei 2018 @ 12:00
Tja, een dag vooraf even gebeld worden voor een verrassingscontrole is ook raar natuurlijk. Dat heeft de Athletics Integrity Unit ook bevestigd, waarbij ze het teleurstellend noemen. Vaag verhaal allemaal, aan de ene kant sta ik niet te kijken van controleurs die atleten afpersen, aan de andere kant zegt de AIU letterlijk dat het gelooft dat het geteste sample ook daadwerkelijk van Kiprop komt. Maar goed, dat Kiprop zegt makkelijk de test te hebben kunnen ontlopen als hij doping in zijn bloed had en een dag vooraf gebeld werd is ook geen complete onzin natuurlijk.

Raar verhaal.
wimderonzaterdag 5 mei 2018 @ 23:06
MLaGattina twitterde op zaterdag 05-05-2018 om 20:02:09 #Ciclismo #doping el ganador de la @vueltasanjuanok @NajarGonzalo dio positivo y su compañero de equipo @SEPSANJUAN Gaston Javier también. reageer retweet
MLaGattina twitterde op zaterdag 05-05-2018 om 22:53:23 @mb78surf @vueltasanjuanok @NajarGonzalo @SEPSANJUAN Se hará oficial el lunes. Sustancia de Najar es CERA. Abandonó la concentración de la selección que mañana corre el panamericano. Javier dio exceso de Testosterona. reageer retweet
OProgmaandag 7 mei 2018 @ 15:17
Gonzalo Najar is inderdaad tijdens de Vuelta a San Juan betrapt op CERA.

En als ze hem schrappen krijgt Oscar Sevilla er zowel een eindzege als een ritoverwinning bij. :) Maar ik snap vooral even niet waarom dit een 'ingewikkelde zaak' zou zijn.
poiuytrmaandag 7 mei 2018 @ 20:10
quote:
De Britse renner van Sky ligt al maanden onder vuur, nadat vorig jaar bij hem een te hoge waarde van het verboden middel salbutamol werd aangetroffen. Volgens Froome gebruikte hij het vanwege zijn astma op medisch voorschrift, maar desondanks dreigt nog altijd een straf. Maar de gerenommeerde Britse krant The Times schrijft dat het CHDR, dat gevestigd is in Leiden, nieuwe inzichten geeft in de veelbesproken zaak van Froome.

Lees ook: - Controverse rondom Froome

Volgens het onderzoeksinstituut valt liefst 15,4 procent van alle geteste salbutamolwaarden onterecht positief uit. Na afloop van de achttiende rit in de Vuelta werd in de urine van Froome een waarde van 2000 nanogram per milliliter geconstateerd, wat het dubbele is van de hoeveelheid die het wereldantidopingagentschap WADA toestaat. Volgens het CHBR is zo'n waarde echter niet voldoende om het verschil tussen acceptabel en onacceptabel gebruik aan te tonen.

In navolging van wat de Nederlandse dopingdeskundige Douwe de Boer onlangs al aangaf, vraagt ook de CHBR zich af of het gebruik van salbutamol wel prestatiebevorderend is en daarom wel op de dopinglijst thuishoort. Al deze conclusies maken de positieve test van Froome volgens het instituut 'compleet onacceptabel'.
https://www.telegraaf.nl/(...)ompleet-onacceptabel
Rellende_Rotscholiermaandag 7 mei 2018 @ 20:13
Een onderzoekje van dezelfde mensen die een stuk of tien viesdikke amateurs met 50 kilo overgewicht en twee spuiten EPO want meer was gevaarlijk over de Ventoux jaagden om vervolgens te concluderen dat je van EPO niet harder gaat fietsen.

Ja, dat was top. Dit onderzoek vast ook.

Douwe de Boer ook nog even opvoeren. :D Dit is echt puur trollgenot.
Bonobo11maandag 7 mei 2018 @ 20:15
quote:
Haha, CHDR zijn deze droeftoeters:

https://chdr.nl/news/the-(...)oad-race-performance
DeeBeemaandag 7 mei 2018 @ 20:32
In The Clinic ook al paar goede posts hierover. Onderzoek ook betaald door Sky / BC, lachwekkend om je hiervoor te lenen als onderzoeker.

Overigens hebben ze niks getest, maar gemodelleerd, o.a. met aannames gebaseerd op metingen in dieren en zaken als uniforme inname van salbutamol gedurende 24u zonder enige vorm van urineren...
Immerdebestebobmaandag 7 mei 2018 @ 20:38
quote:
1s.gif Op maandag 7 mei 2018 20:32 schreef DeeBee het volgende:
In The Clinic ook al paar goede posts hierover. Onderzoek ook betaald door Sky / BC, lachwekkend om je hiervoor te lenen als onderzoeker.

Overigens hebben ze niks getest, maar gemodelleerd, o.a. met aannames gebaseerd op metingen in dieren en zaken als uniforme inname van salbutamol gedurende 24u zonder enige vorm van urineren...
Diermodel zegt heel vaak niet alles. Vaak zat dat medecijnen werken op dieren, maar niet op mensen.

Ook vaak zat van die experimenten waar ze muizen een mooi snelgroeiend gezwel geven en dat die dan kleiner wordt door een bepaald medicijn. In het echt heb je echt niet zulke snelgroeiende kanker.
THEFXRmaandag 7 mei 2018 @ 21:02
quote:
0s.gif Op maandag 7 mei 2018 20:13 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:
Een onderzoekje van dezelfde mensen die een stuk of tien viesdikke amateurs met 50 kilo overgewicht en twee spuiten EPO want meer was gevaarlijk over de Ventoux jaagden om vervolgens te concluderen dat je van EPO niet harder gaat fietsen.

Ja, dat was top. Dit onderzoek vast ook.

Douwe de Boer ook nog even opvoeren. :D Dit is echt puur trollgenot.
harm kuipers level
0ne_of_the_fewmaandag 7 mei 2018 @ 21:28
Het lichaam van elke betrapte wielrenner is toch altijd zo uniek dat het niet te modelleren is?
Frozen-assassinwoensdag 9 mei 2018 @ 08:21
https://nos.nl/artikel/22(...)pingzaak-froome.html

Matig dat deze onderzoekers nog een podium krijgen
_-_ratjetoe_-_woensdag 9 mei 2018 @ 08:29
quote:
1s.gif Op woensdag 9 mei 2018 08:21 schreef Frozen-assassin het volgende:
https://nos.nl/artikel/22(...)pingzaak-froome.html

Matig dat deze onderzoekers nog een podium krijgen
Herman Ram zou binnen enkele weken een uitkomst hebben in zo'n zaak, dat is het enige nieuwswaardige uit dat artikel.
ThePlaneteerwoensdag 9 mei 2018 @ 12:42
Tenenkrommend weer. Waar komt die 15.4% vandaan? Van professionele wielrenners of muizen (:'))
opgebaardewoensdag 9 mei 2018 @ 12:44
quote:
0s.gif Op woensdag 9 mei 2018 12:42 schreef ThePlaneteer het volgende:
Tenenkrommend weer. Waar komt die 15.4% vandaan? Van professionele wielrenners of muizen (:'))
Van een model.

Wel interessant dat er zo’n grote afwijking mogelijk is, bij alle middelen die in beperkte mate of met een attest toegestaan zijn.
DeeBeewoensdag 9 mei 2018 @ 12:52
Deze mensen vinden zichzelf ietsje te belangrijk en dan lekker geil gaan lopen doen voor de camera...

Als die 15% zou kloppen zouden we wel een bak meer 'Froome-verhalen' hebben met een heel peloton vol astmalijers.
opgebaardewoensdag 9 mei 2018 @ 13:04
quote:
9s.gif Op woensdag 9 mei 2018 12:52 schreef DeeBee het volgende:
Deze mensen vinden zichzelf ietsje te belangrijk en dan lekker geil gaan lopen doen voor de camera...

Als die 15% zou kloppen zouden we wel een bak meer 'Froome-verhalen' hebben met een heel peloton vol astmalijers.
Als je met de pufjes een waarde van 800 kan halen (ergens gelezen) en het limiet is op 1000 gesteld. Dan is er al rekening gehouden met die bijna 15% afwijking (zoals Ram suggereert).

Dus het gestelde limiet bij de rest van de middelen ook zo is, dan is het niet zo gek dat wij die tientallen of honderden positieve gevallen missen.

Edit: m.i. wordt er te weinig aandacht geschonken aan de waarde die bij Froome gevonden is, namelijk twee keer te hoog. Want die 15% verklaart dat absoluut niet
DeeBeewoensdag 9 mei 2018 @ 13:28
Dat bedoel ik ook natuurlijk. Als dit echt zou kloppen zouden er tientallen false positives zijn, maar die zijn er niet.

En dat is ook correct, het is geen 1001 maar een compleet belachelijke waarde...
_-_ratjetoe_-_woensdag 9 mei 2018 @ 13:53
Als je figuur 2 op pagina 18 bekijkt wordt het wel wat duidelijker, of figuur 2 van Haase et al. waar het model op gebaseerd is (ik zit mobiel dus kopiëren plakken is lastig). Als je in 1x 1600 mcg zou innemen, komen in gedehydrateerde staat (meest extreme case) twee van de 13 punten (want dit alles is gebaseerd op een onderzoek onder 13 honden _O_) boven de 1000, waarvan een boven de decision limit; die zit rond de 1300 ng/liter urine. De tijd tot de test is wel erg belangrijk, want bij 1.5 uur en gedehydrateerd zijn het vier honden, waarvan er een zelfs boven de waarde van Froome zat.

Dat is allemaal niet heel rullevant aangezien de wada na publicatie van dit soort artikelen de regels heeft aangepast naar max 1600 mcg in 24 uur en max 800 in 12 uur (dus niet 1600 in een keer). Maar goed, daar hebben ze dus een model voor gebouwd zodat er met 800 mcg doses alsnog wat boven de limieten vallen. Hoe wordt niet helemaal duidelijk, maar je kan je wel voorstellen dat die ene extreme hond nogal veel invloed heeft op de standaarddeviatie, en dat je aannames over de verdeling daardoor allesbepalend zijn voor je resultaten.

TL;DR
Er heeft ooit een hond bestaan die gek reageerde op salbutamol.
DeeBeewoensdag 9 mei 2018 @ 14:16
Maar Froome is The Dawg...illuminati confirmed.
Rellende_Rotscholierwoensdag 9 mei 2018 @ 14:48
Wacht, wat, de steekproef is 13 honden?
Frozen-assassinwoensdag 9 mei 2018 @ 15:05
quote:
10s.gif Op woensdag 9 mei 2018 14:48 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:
Wacht, wat, de steekproef is 13 honden?
Ze hebben waardes in modellen gestopt die zijn gevonden uit dierproeven. Zulke tests hebben ze nooit gedaan op mensen derhalve weten ze niet hoe de waardes zouden kunnen zijn bij mensen.
Rellende_Rotscholierwoensdag 9 mei 2018 @ 15:09
quote:
1s.gif Op woensdag 9 mei 2018 15:05 schreef Frozen-assassin het volgende:

[..]

Ze hebben waardes in modellen gestopt die zijn gevonden uit dierproeven. Zulke tests hebben ze nooit gedaan op mensen derhalve weten ze niet hoe de waardes zouden kunnen zijn bij mensen.
En Sky wil dit 'onderzoek' serieus gaan aanvoeren?

Beetje jurist is zich nu echt de krampen aan het lachen.
Frozen-assassinwoensdag 9 mei 2018 @ 15:13
quote:
0s.gif Op woensdag 9 mei 2018 15:09 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:

[..]

En Sky wil dit 'onderzoek' serieus gaan aanvoeren?

Beetje jurist is zich nu echt de krampen aan het lachen.
Ze zullen zich wellicht beroepen op; zie je wel dat 15% faalt.

Maar hier wordt er 800mg in een keer genomen en daaruit komt een waarde uit terwijl froome zelf zei dat hij paar pufjes nam. Met een paar pufjes kom je niet aan 800mg.

Maar goed dit is zelfde groep die EPO gaf aan stel dikzakken en hun Ventoux op liet fietsen en daarna konden ze beweren dat EPO niet werkt
DeeBeewoensdag 9 mei 2018 @ 15:15
Normaal gesproken trekken juist media veel te snel te sterke conclusies uit dit soort onderzoek, omdat ze de aannames niet vermelden. Je kunt nog steeds gedegen onderzoek doen met wiskundig modelleren en statistiek namelijk...

Des te gekker dat nu de wetenschappers deze sterke claims de wereld in gooien en doen alsof dit een perfecte argument voor Froome z'n zaak is. Of ze zijn erg publiciteitsgeil of ze worden betaald door Sky.. Het eerste lijkt mij zeker met hun EPO-onderzoek van niveautje profielwerkstuk en hun conclusie de wereld inslingeren dat EPO niet werkt, maar het tweede lijkt mij ook niet uit te sluiten...

Deel van de Sky strategie is beeldvorming creeren en twijfel zaaien rond de testprocedure, zoveel is wel duidelijk. Ze proberen namelijk niet eens meer te bewijzen / ontkennen dat hij niet gebruikt heeft...
En dit betekent waarschijnlijk ook dat labtests bij Froome zelf met alleen pufjes nooit de waarden hebben laten zien, dus nu focussen op de testprocedures zelf...
Syntixwoensdag 9 mei 2018 @ 15:51
Wetenschappelijk dus bewezen dat Froome een GOD is _O_ Kunnen ze mooi snel die uitspraak ook ff doen en kan die mooi weer ff de tour (en giro) winnen _O_
wimderondinsdag 15 mei 2018 @ 22:57
rikspekenbrink twitterde op dinsdag 15-05-2018 om 22:47:51 Nieuws. Olympisch medaillewinnares Yara van Kerkhof moet zich verdedigen bij het CAS. Morgen ook uitgebreid in de papieren krant. https://t.co/efCCQdTunX reageer retweet
Rellende_Rotscholierdinsdag 15 mei 2018 @ 22:59
quote:
Ze stelde een team van deskundigen op, met onder anderen bondsarts Karin Top en dopingdeskundige Douwe de Boer.
Yara doet niet meer mee.
Frozen-assassindinsdag 15 mei 2018 @ 23:03
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 mei 2018 22:59 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:

[..]

Yara doet niet meer mee.
Eerste wat ik dacht...
Szuradinsdag 15 mei 2018 @ 23:04
Tussen vier jaar en vrijspraak zit nogal wat verschil zeg :P
Frozen-assassindinsdag 15 mei 2018 @ 23:08
Dit kan wellicht een lang staartje krijgen. ISU was ook lang aan het kloten met zaak-Pechstein
Slobeenddinsdag 15 mei 2018 @ 23:10
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 mei 2018 22:59 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:

[..]

Yara doet niet meer mee.
Yara had een slap verhaal over reizen.
de_boswachterdinsdag 15 mei 2018 @ 23:11
Sow die Yara....... maar ja Nederlanders gebruiken geen doping dus ze zal wel vrijgesproken worden.
Nu Sjinkie nog.
Rellende_Rotscholierdinsdag 15 mei 2018 @ 23:11
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 mei 2018 23:10 schreef Slobeend het volgende:

[..]

Yara had een slap verhaal over reizen.
Ze zou echt nóóit doping gebruiken hoor.

Met haar volgespoten bakkes.
Evertjandinsdag 15 mei 2018 @ 23:12
wel weer gelijk aan de schandpaal die kan nooit meer normaal sporten zonder dat er verdachtmakingen over haar gedaan worden
Slobeenddinsdag 15 mei 2018 @ 23:13
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 mei 2018 23:11 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:

[..]

Ze zou echt nóóit doping gebruiken hoor.

Met haar volgespoten bakkes.
Ze had er niet eens aan gedacht!
maxi-musdinsdag 15 mei 2018 @ 23:14
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 mei 2018 23:11 schreef de_boswachter het volgende:
Sow die Yara....... maar ja Nederlanders gebruiken geen doping dus ze zal wel vrijgesproken worden.
Nu Sjinkie nog.
En die aandachtshoer.
Rellende_Rotscholierdinsdag 15 mei 2018 @ 23:14
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 mei 2018 23:13 schreef Slobeend het volgende:

[..]

Ze had er niet eens aan gedacht!
Ja, het was echt bijzonder overtuigend. Die heeft op internet even naar wat oude interviews gezocht, alle clichés genoteerd en die even over tafel gebraakt.

Ik kan daar zo slecht tegen.
Szuradinsdag 15 mei 2018 @ 23:16
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 mei 2018 23:14 schreef maxi-mus het volgende:

[..]

En die aandachtshoer.
Instagram genot
maxi-musdinsdag 15 mei 2018 @ 23:17
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 mei 2018 23:16 schreef Szura het volgende:

[..]

Instagram genot
Ziekelijk aandachtsgeil.
Szuradinsdag 15 mei 2018 @ 23:18
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 mei 2018 23:17 schreef maxi-mus het volgende:

[..]

Ziekelijk aandachtsgeil.
Dat is iedereen die op Instagram zit toch?
maxi-musdinsdag 15 mei 2018 @ 23:19
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 mei 2018 23:18 schreef Szura het volgende:

[..]

Dat is iedereen die op Instagram zit toch?
In meer of mindere mate wel ja.
de_boswachterdinsdag 15 mei 2018 @ 23:23
Op wie doelen jullie?
maxi-musdinsdag 15 mei 2018 @ 23:23
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 mei 2018 23:23 schreef de_boswachter het volgende:
Op wie doelen jullie?
Suzanne Schulting.
de_boswachterdinsdag 15 mei 2018 @ 23:25
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 mei 2018 23:23 schreef maxi-mus het volgende:

[..]

Suzanne Schulting.
Ja is ze zo aandachtsgeil? Nooit gedacht.
Houtenbeendinsdag 15 mei 2018 @ 23:27
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 mei 2018 23:25 schreef de_boswachter het volgende:

[..]

Ja is ze zo aandachtsgeil? Nooit gedacht.
O+
de_boswachterdinsdag 15 mei 2018 @ 23:30
Zou raken 12/10
Tommekedinsdag 15 mei 2018 @ 23:36
Technische sport.
IbanMayodinsdag 15 mei 2018 @ 23:39
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 mei 2018 23:36 schreef Tommeke het volgende:
Technische sport.
franklopwoensdag 16 mei 2018 @ 06:23
Wel knap dat ze alles 2.5 jaar stil heeft weten te houden
_-_ratjetoe_-_woensdag 16 mei 2018 @ 07:36
Douwe de Boer zou Mayo, Landaluze, Beltran, Moises Dueñas en Valverde nog verdedigen.

Oh wacht, dat heeft hij ook gedaan.
_-_ratjetoe_-_woensdag 16 mei 2018 @ 07:42
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 mei 2018 23:04 schreef Szura het volgende:
Tussen vier jaar en vrijspraak zit nogal wat verschil zeg :P
Ja soms heb je van die alles of niets zaken, dan gaat het alleen om de vraag of iemand schuldig is of niet.
Ericrwoensdag 16 mei 2018 @ 15:32
https://nos.nl/artikel/22(...)of-naar-het-cas.html

Op zich wel handig zo'n afwijking mocht ze hierdoor wederom vrijgepleit worden. Gewoon je tjokvol doping laden als je gaat vliegen en gooi het op de vliegreis dat je waarden afwijken.
Coppiwoensdag 16 mei 2018 @ 16:09
quote:
0s.gif Op woensdag 16 mei 2018 15:32 schreef Ericr het volgende:
https://nos.nl/artikel/22(...)of-naar-het-cas.html

Op zich wel handig zo'n afwijking mocht ze hierdoor wederom vrijgepleit worden. Gewoon je tjokvol doping laden als je gaat vliegen en gooi het op de vliegreis dat je waarden afwijken.
Ik vind de arts in het interview in dat artikel behoorlijk met de mond vol meel spreken. Het lijkt alsof ze een persmomentje willen plannen maar zo weinig mogelijk willen zeggen.
Wanneer de interviewer de teamarts vraagt naar de afwijking zegt de arts niets, en als de interviewer iets doorvraagt dan komt ze met een heel summiere medische verklaring.
Wat ik er wel uit kan afleiden is dat het gaat om het aantal reticulocyten in het bloed (net als destijds bij Pechstein). Dit in combinatie met een toegenomen pulmonale perfusie. Nu ben ik geen specialist, maar ik kan geen medische verklaring vinden waarom een toegenomen longperfusie zou leiden tot een afwijkend reticulocyt-beeld. Wel bij een afgenomen longdoorbloeding, maar dat is blijkbaar niet het geval.
Coppiwoensdag 16 mei 2018 @ 16:26
Wat was ook alweer de verklaring van Pechstein voor haar toegenomen aantal jonge erytrocyten?
0ne_of_the_fewwoensdag 16 mei 2018 @ 18:59
quote:
0s.gif Op woensdag 16 mei 2018 16:26 schreef Coppi het volgende:
Wat was ook alweer de verklaring van Pechstein voor haar toegenomen aantal jonge erytrocyten?
Evolutienair effect van opgroeien in de DDR.
wimderonwoensdag 16 mei 2018 @ 22:54
quote:
Joao Pedro, de Braziliaanse aanvaller van Cagliari, is woensdag door het Italiaans antidopingagentschap (NADO) voor zes maanden geschorst na tot twee maal toe positief te hebben getest. Pedro mag opnieuw in competitie uitkomen op 16 september en mist zo enkel het begin van het nieuwe seizoen.

In eerste instantie werd een straf van vier jaar gevorderd tegen de 26-jarige spits nadat hij in februari in de wedstrijden van Cagliari, de ploeg van Senna Miangue, bij Sassuolo en Chievo Verona telkens positief testte op hydrochloorthiazide, een middel dat dopinggebruik kan maskeren.

Joao Pedro hield echter hardnekkig vol dat hij het product ongewild had binnengekregen via vervuilde voedingssupplementen en werd daarin gevolgd door het NADO.

“Deze beslissing is fantastisch nieuws voor mij, gezien de vier jaar schorsing die mij boven het hoofd hing”, reageerde de Braziliaan. “Het is een overwinning voor mij dat men mijn verdediging geloofde. Er was geen kwaad opzet in het spel.”
Coppiwoensdag 16 mei 2018 @ 23:34
quote:
1s.gif Op woensdag 16 mei 2018 18:59 schreef 0ne_of_the_few het volgende:

[..]

Evolutienair effect van opgroeien in de DDR.
_O- Ha ha, iets genetisch inderdaad.
rubbereenddonderdag 17 mei 2018 @ 00:41
quote:
1s.gif Op woensdag 16 mei 2018 06:23 schreef franklop het volgende:
Wel knap dat ze alles 2.5 jaar stil heeft weten te houden
en nadat het AD er lucht van kreeg zeggen dat je er zelf wel mee naar buiten zou komen _O-

WADA gaat zelden in beroep las ik en in dit geval wel, dat maakt de zaak knap verdacht
wimderondonderdag 17 mei 2018 @ 23:09
quote:
Kevyn Ista van WB-Aqua Protect-Veranclassic legde in de Ster van Bessèges een positieve test af. De 33-jarige Belg werd geschrapt van de uitslag in de Franse rittenkoers en werd door zijn ploeg op non-actief gezet, maar komt er bij de UCI vanaf met een waarschuwing.

Kevyn Ista eindigde anoniem als 28e in de Ster van Bessèges (31 januari - 4 februari ) maar achteraf bleek dat hij positief had getest op Furosemide, een waterafdrijvend geneesmiddel dat onder meer gebruikt wordt bij hartfalen, levercirrose en nierfalen maar ook wordt ingezet als bloeddrukverlagend middel.

Het middel staat op de dopinglijst van het WADA maar de UCI schorst de renner niet omdat er slechts een heel klein spoor van werd teruggevonden. De renner beweert ook dat een geneesmiddel bij de apotheker werd “besmet” met het product in kwestie. Ista komt ervan af met een reprimande of waarschuwing en mag van WB-Aqua Protect-Veranclassic vanaf nu ook weer koersen.

“Ik nam een voorbereiding van de apotheker die was besmet met een product, Furosemide, uit een eerdere bereiding”, aldus Ista in een officiële mededeling... Ik werd compleet vrijgesproken nadat ik kon bewijzen dat deze besmetting onvrijwillig was. Ik werd nooit geschorst en ik ben klaar om terug te koersen. Ik zal de competitie in Gulleghem (op 2 juni) hervatten.”

De ploeg zette Ista in afwachting van een beslissing op non-actief maar neemt hem nu dus weer op in zijn selectie.
THEFXRdonderdag 17 mei 2018 @ 23:35
Spanish Anti-Doping Agency sanction five athletes in connection with Operation Chamberi

https://www.insidethegame(...)h-operation-chamberi
TargaFloriozaterdag 19 mei 2018 @ 16:43
quote:
Waarom deel je niet alles, Van Kerkhof?

Afgelopen dinsdag werd bekend dat er een dopingzaak loopt tegen meervoudig olympisch medaillewinnares Yara van Kerkhof. haar verhaal roept veel vragen op. Heeft ze doping gebruikt? Of is ze slachtoffer van het systeem?


Door Thijs Zonneveld

Stel je eens voor dat ze een Russische langlaufster was geweest. Of een Spaanse wielrenner. Of dat ze Claudia Pechstein had geheten. Laten we eerlijk zijn: dan hadden we het allemaal wel geweten. Haar excuus voor de abnormale waarden in haar bloedpaspoort zou zijn weggehoond.

Maar Yara van Kerkhof is een Nederlandse shorttrackster. Dan is de publieke opinie blijkbaar toch iets milder. Deze week zat ze met grote ogen en een dun stemmetje tegenover enkele journalisten om haar verhaal te doen. Ze besloot, in overleg met de KNSB, om naar buiten te treden. Het gebeurde overigens pas nadat journalisten van de Leeuwarder Courant en het AD er vragen over hadden gesteld omdat ze lucht hadden gekregen van een dopingonderzoek naar een Nederlandse olympiër.

De feiten: bij Van Kerkhof zijn twee keer afwijkende bloedwaarden geconstateerd, in december 2015 en maart 2016. Het zou gaan om een teveel aan rode bloedlichaampjes. In juni 2017 kreeg ze bericht van de internationale schaatsfederatie ISU dat die een dopingzaak tegen haar begon. Dat gebeurt niet zomaar – een bond doet zoiets pas als er gegronde redenen zijn om aan te nemen dat er doping in het spel is.

IJle lucht
Van Kerkhof zocht hulp bij een team van specialisten. Samen met hen kwam ze tot de conclusie dat de reden van haar afwijkende bloedwaarden ergens anders ligt: een combinatie van ijle lucht en een hartprobleem waaraan ze op haar zevende werd geholpen. Meer in het bijzonder: ze zou een week na lange vliegreizen afwijkende bloedwaarden scoren. Dat verweer werd door de ISU geaccepteerd, mede omdat haar medische team er ondersteunend bewijs voor zou hebben gepresenteerd. Maar het wereld-antidopingagentschap Wada gaat niet met de vrijspraak akkoord. Haar zaak dient binnenkort bij het tribunaal voor de sport CAS.

Het is ingewikkelde materie. Het bloedpaspoort is een antidopinginstrument dat nog altijd in ontwikkeling is. In eerste instantie was het bedoeld om de bloedwaarden van sporters beter te kunnen monitoren en extra dopingtests te kunnen doen in geval van verdachte waarden. Maar ondertussen kunnen de verdachte waarden op zichzelf óók al reden genoeg zijn om straffen op te leggen.

Flinterdun
De meest essentiële informatie in het dossier is niet openbaar. En ergens wringt dat.

Het is een vorm van antidopingbeleid waarbij de bewijslast in individuele gevallen soms wel flinterdun is. Het Wada wil het bloedpaspoort ten koste van alles beschermen – vandaar dat ze tegen de vrijspraak van Van Kerkhof in beroep gaan. Ze willen niet zomaar toestaan dat er een precedent wordt geschapen waarop andere sporters zich massaal kunnen beroepen.

Tot nog toe is er geen – bekende – zaak waarbij het excuus van vliegreizen werd geaccepteerd. Bloedpaspoortdeskundige Robin Parisotto: ,,Een normale, gezonde atleet heeft weken verblijf op een hoogte van 2500 meter nodig om een positief effect op de bloedwaarden te zien.” De cabinedruk in een vliegtuig zorgt ervoor dat eenzelfde hoogte wordt nagebootst, maar een vlucht duurt nooit meer dan een etmaal.

Maar het probleem van het bloedpaspoort is nu juist dat het uit gaat van ‘normale, gezonde atleten’. De centrale vraag bij Van Kerkhof is of ze daar wel onder valt. Dat ze een hartprobleem heeft gehad in haar kinderjaren is duidelijk, maar welk effect heeft dat nu nog op haar cardiovasculaire systeem en de aanmaak van rode bloedcellen? Naar eigen zeggen is er veel onderzoek naar gedaan en heeft ze ‘een supersterke zaak’, maar of dat werkelijk zo is weten we pas nadat het CAS uitspraak heeft gedaan. Want Van Kerkhof wil de onderzoeksresultaten vooralsnog niet delen. Iets wat Claudia Pechstein overigens wél deed.

De meest essentiële informatie in het dossier is dus niet openbaar. En ergens wringt dat. Bij een dopingzaak die bijna een jaar lang werd stilgehouden, zou iets meer transparantie lang geen slecht idee zijn.
Bron: https://www.ad.nl/schaats(...)an-kerkhof~ad9d3181/
THEFXRzaterdag 19 mei 2018 @ 17:46
quote:
heeft Ram het een jaar onder de pet gehouden?
wimderonwoensdag 23 mei 2018 @ 16:29
quote:
De Japanse zwemmer Junya Koga is betrapt op het gebruik van een verboden spierversterkend middel. Dat heeft de Japanse zwembond JSF woensdag bekendgemaakt. De 30-jarige Koga zwom in 2009 nog naar de wereldtitel op de 100 meter rugslag.

Koga riskeert een schorsing van vier jaar, en mag al zeker niet deelnemen aan de Aziatische Spelen die deze zomer op de agenda staan. De Japanner werd afgelopen maart betrapt op een controle buiten competitie uitgevoerd door het Wereldantidopingagentschap WADA.

“Ik heb het middel niet bewust genomen”, liet Koga in een reactie weten. “Ik schaam me, en voel me heel triest en gefrustreerd.”
heywooduwoensdag 23 mei 2018 @ 16:38
Niet bewust genomen, wat een verdriet weer.
THEFXRwoensdag 23 mei 2018 @ 18:02
quote:
is het familie van die nos kerkhof?
Koffieplanterdonderdag 24 mei 2018 @ 01:19
http://www.cyclingnews.co(...)fore-tour-de-france/
http://www.cyclingnews.co(...)fore-tour-de-france/

_O- (dit zijn twee verschillende links)
DeeBeedonderdag 24 mei 2018 @ 07:50
Het blijft een grof schandaal dat deze dopeur nog koerst.
heywoodudonderdag 24 mei 2018 @ 07:57
quote:
Following story of Lithuanian Police investigating doping in Lithuanian Weightlifting Federation, Lithuanian Anti-Doping Agency provided information that some of doping might had been supplied from Lithuanian Cycling Federation associates.

Yesterday Criminal Centre of Klaipėda District pressed charged on two cycling coaches for possessing doping substances and supplying it to others. Antanas Jakimavičius and Solveiga Balei¨ytė - both are now in jail. Both of them was working with national team members of Track Cycling. (although both stripped from their coaching licenses at the moment) training Olivija Balei¨ytė (World Junior Record holder and daughter of Solveiga), Kristina Kazlauskaitė, Lithuanian Junior Girls National team.

Lithuanian Cycling Federation announced that they are working closely with WADA and cyclists who worked with these coaches had to do doping test and are under the radar during investigation.

Lithuanian Olympic Committee condemned recent situation and expressed their support for investigations.
https://www.15min.lt/spor(...)ta-seselis-26-973156
OProgdonderdag 24 mei 2018 @ 09:39
quote:
Misschien kunnen ze gewoon wachten tot na afloop van zijn carrière.

Wat een treurigheid.
TargaFloriodonderdag 24 mei 2018 @ 12:29
Froome zal op het einde van het seizoen wel stoppen met koersen en daarmee komt er ook een einde aan de salbutamol zaak....
rubbereenddonderdag 24 mei 2018 @ 13:32
quote:
Prudhomme had toch gezegd dat Froome niet welkom is als de zaak nog loopt?
Fretworkvrijdag 25 mei 2018 @ 17:07
En go!
alpekovrijdag 25 mei 2018 @ 17:07
quote:
0s.gif Op donderdag 24 mei 2018 12:29 schreef TargaFlorio het volgende:
Froome zal op het einde van het seizoen wel stoppen met koersen en daarmee komt er ook een einde aan de salbutamol zaak....
Drie rondes op rij winnen. Zelfs Amstrong waagde zich daar niet aan _O-
heywooduzondag 27 mei 2018 @ 09:58
Lekker hoor, paar maandjes voor EPO :9

Honkballer Castillo half seizoen geschorst wegens EPO
Frozen-assassinzondag 27 mei 2018 @ 11:43
quote:
1s.gif Op zondag 27 mei 2018 09:58 schreef heywoodu het volgende:
Lekker hoor, paar maandjes voor EPO :9

Honkballer Castillo half seizoen geschorst wegens EPO
De straffen in Amerikaanse topcompetities zijn extreem lachwekkend
trein2000maandag 28 mei 2018 @ 16:00
Leuk dat het kastje van froome juist op die ene etappe stuk was...