abonnement Unibet Coolblue
pi_183258453
19-11-2018

MUMMIES VAN MESTKEVERS EN KATTEN GEVONDEN IN EGYPTE



Tijdens opgravingen in Egypte, zijn tientallen dierenmummies gevonden, waaronder mummies van mestkevers, katten en slangen. Dat maakte het Egyptische ministerie van Oudheden bekend. De opgravingen vonden plaats bij het graf van farao Oeserkaf, bij Sakkara.

In April begon het Egyptisch Ministerie van Oudheden in samenwerking met Franse en Britse onderzoekers opgravingen bij Sakkara. Tijdens de opgravingen troffen de archeologen meerdere tombes aan, waaronder de tombe van Khufu Imhat, de beheerder van de koninklijke gebouwen tijdens de overgangsperiode van de vijfde naar de zesde dynastie. Daarnaast zijn tombes voor katten uit het Nieuwe Rijk gevonden.

KATTENMUMMIES EN KROKODILLENMUMMIES
De archeologen troffen tientallen gemummificeerde katten aan, evenals zo’n honderd houten kattenbeeldjes en een bronzen beeld van de godin Bastet, die vaak met een kattenhoofd werd afgebeeld. In de dierentombes werden ook sarcofagen met gemummificeerde slangen en gemummificeerde krokodillen gevonden.

GEMUMMIFICEERDE SCARABEEËN
Bijzonder was de vondst van een aantal gemummificeerde scarabeeën. Die werden aangetroffen in een sarcofaag met deksel, waarop scarabeeën waren afgebeeld. De mestkevers waren in linnen gewikkeld en verkeerden nog in uitstekende staat. In een andere kleinere sarcofaag werden nog een aantal gemummificeerde mestkevers gevonden.

RESTEN VAN MENSEN
In de graven werden ook resten van begravingen van mensen gevonden. Er werden canopen, gevonden, manden met menselijke resten en stukken papyrus met daarop teksten uit het dodenboek, zodat de doden de weg naar het dodenrijk konden vinden. Daarbij werden ook veel amuletten gewijd aan verschillende goden gevonden, waaronder Anoebis, Horus en Isis.

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_183355127
quote:
'En toen begon het me te dagen: dit is een stad!'

ZA 3 NOVEMBER, 20:01BUITENLAND

GESCHREVEN DOOR
Bram Vermeulen
correspondent Zuid-Afrika

Om zijn drukke woonplaats Johannesburg te ontsnappen, gaat professor Karim Sadr graag wandelen in het natuurreservaat Suikerbosrand ten zuiden van de metropool. Daar stuitte hij al jaren geleden op hopen stenen die veel weg hadden van eeuwenoude nederzettingen. Pas toen hij het gebied vanuit de ruimte ging bekijken, met Google Earth en een lasertechnologie die LiDAR heet, begon hem te dagen: "Hier lag een hele stad".

De eerste bebouwing van het gebied blijkt uit de 15de eeuw te dateren, ruim vier eeuwen voor de eerste Europeanen arriveerden in het gebied dat nu Johannesburg heet. "Ik realiseerde me niet alleen hoe uitgebreid de stad was, maar ook hoe welvarend", zegt Sadr. Hij noemt de stad Kweneng, de hoofdstad van de Tswana-gemeenschap.
De ontdekking is groot nieuws onder de kenners van de geschiedenis van zuidelijk Afrika. "Dit verandert alles", zegt de directeur van het Afrika-Studiecentrum in Leiden, Jan-Bart Gewald. Dat heeft te maken met de koloniale vertelling over het gebied rondom Johannesburg. Volgens die vertelling troffen de eerste Europese kolonisten die in 1836 daar aankwamen een leeg land aan, met hier en daar wat nomaden en kleine huishoudens. Die vertelling rechtvaardigde koloniale wetten, zoals de Landwet uit 1913, en wetten uitgevaardigd door het apartheidsregime (1948-1994), die ruim 3,5 miljoen Zuid-Afrikanen van hun land verjoegen.

"Veel Zuid-Afrikanen is geleerd dat er niemand was hier. En dat is overduidelijk onwaar", zegt Sadr, uitkijkend over een nu overgroeid gebied dat hij beschrijft als "het centrum van een grote stad". De stad werd in 1820 verwoest in een burgeroorlog die bekend staat als de Difeqane.

Erkenning

Het werk van Sadr en zijn studenten van de Witwatersrand Universiteit is ook van grote betekenis voor de Tswana-gemeenschap, de Bakwena, wiens voorouders in de grond bij Suikerbosrand liggen begraven. "Wij hadden alleen onze orale geschiedenis en de verhalen die ons grootouders vertelden. Maar nu erkennen ook wetenschappers ons bestaan hier", zegt Jacob Ngakane, voorman van de Bakwena.

De Bakwena vechten al sinds het einde van de apartheid in 1994 voor teruggave van land waarvan zijn voorouders werden verdreven. Het werk van professor Sadr ziet hij als welkome hulp in dat gebied. Maar het woord ontdekking gebruikt hij liever niet. "De Nederlander Jan van Riebeeck (die in 1652 aan wal ging in Kaap de Goede Hoop, red.) ontdekt niets. Wij waren al. En we zullen altijd blijven. We gaan nergens heen."
voor video zie: https://nos.nl/artikel/22(...)dit-is-een-stad.html
pi_183452236
29-11-2018

"Sommige Chinese keizers lijnden hun graf uit met 'de poolster van de toekomst'"

Regeren is vooruitzien.

De Egyptische piramides kennen we allemaal. Maar wist je dat de wereldberoemde Chinese kiezer Qin Shi Huangdi – in zijn grafcomplex werd het terracottaleger aangetroffen – ook een soort piramide voor zichzelf liet oprichten? Het – nog altijd niet opgegraven – graf van de grondlegger van de Qin-dynastie gaat schuil onder een gigantische, kunstmatig aangelegde heuvel. Die heuvel heeft de vorm van een piramide. De basis heeft zijden die zo’n 350 meter lang zijn. En de heuvel is meer dan 40 meter hoog. En Qin Shi Huangdi bleek een trendsetter. De machthebbers van een volgende Chinese dynastie – de Westelijke Han – kozen er ook voor om onder zo’n piramide-achtige vorm begraven te worden. Al met al zijn ons meer dan veertig van deze Chinese piramides bekend, waarvan slechts een fractie grondig onderzocht is.

Oriëntatie
In een nieuwe studie heeft onderzoeker Giulio Magli zich nog eens over deze Chinese piramides gebogen. Hij richtte zich daarop op de oriëntatie van de piramides. En die blijkt – in sommige gevallen – wat vreemd te zijn.

Het belang van de windstreken
Het is over het algemeen wel bekend dat de Egyptenaren zich bij het uitlijnen van hun piramides lieten leiden door de windstreken. Een puntje op het noorden, een puntje op het zuiden, een puntje op het westen en een puntje op het oosten. En dat ging ze uitstekend af. Hoe ze het precies voor elkaar kregen? Daar wordt nog over gediscussieerd. Waarom ze het deden? Dat heeft alles te maken met de ideeën die de farao’s hadden over het hiernamaals. Aangenomen werd dat overledenen die een goed leven hadden geleid in de boot van de zonnegod – van oost naar west – langs de hemel reisden. En ook het noorden was belangrijk voor de Egyptenaren: tussen circumpolaire sterren zou zich de hemel bevinden waar de farao ook mocht vertoeven.

Afwijking
Hoewel er geen enkel verband is tussen de Egyptische en Chinese piramides zou je aan kunnen nemen dat ook de Chinezen hun piramides uitlijnden volgens de windstreken. Net als de Egyptische farao’s waren de Chinese keizers ervan overtuigd dat ze van hogerhand waren aangesteld als leiders. En ook de Chinese keizers dachten dat de hemel zich in het circumpolaire gebied bevond. En inderdaad: verschillende piramides zijn – behoorlijk nauwkeurig – uitgelijnd volgens de windstreken. Maar Magli ontdekte dat er ook piramides zijn die net niet op het noorden gericht zijn. En wat opvalt, is dat ze allemaal net dezelfde afwijking hebben. Hoe komt dat? Volgens Magli deden de Chinezen het bewust. Ze wilden hun piramides niet richten op het huidige verlengde van de aardas – waar in die tijd geen ster te vinden was – maar kozen ervoor om deze te richten op de ster die in de toekomst in het verlengde van de aardas aan de noordelijke hemelpool zou staan: Polaris, oftewel de Poolster.

Vandaag de dag ligt die ster dicht bij het verlengde van de aardas aan de noordelijke hemelpool, maar dat was in de tijd dat de Chinese keizers hun piramides optrokken, wel anders. Het is allemaal te herleiden naar de precessie van de aarde. Je zou onze planeet kunnen vergelijken met een tol die niet precies recht op staat. Het puntje van die tol – de aardas – wijst dus niet altijd in dezelfde richting. En daardoor vinden we op langere tijdschalen in het verlengde van de aardas niet altijd dezelfde sterren. De Chinese astronomen waren zich daarvan bewust, aldus Magli. In de tijd van de Han-keizers was de noordpool nog behoorlijk ver van Polaris verwijderd en de afstand tussen de noordpool en Polaris (in graden) komt netjes overeen met het aantal graden dat de Chinese piramides van het geografische noorden afwijken.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_183473512
quote:
DONDERDAG 29 NOVEMBER 2018, 17:33
DEEL DIT ARTIKEL:

Museum Boerhaave viert 350ste verjaardag van eigen naamgever

LEIDEN - Het is feest in het Leidse Rijksmuseum Boerhaave. Op 31 december is het precies 350 jaar geleden dat de naamgever van het museum is geboren. Om dat te vieren is er vanaf vrijdag de jubileumtentoonstelling 'Herman Boerhaave & de Gouden Eeuw van de wetenschap' te zien.

De tentoonstelling is een eerbetoon aan een van de beroemdste mannen van Europa aan het eind van de 17de en begin van de 18de eeuw. Zijn roem dankte hij niet aan een belangrijke ontdekking, zegt museumconservator Tim Huisman: 'Zijn onderzoekende geest en systematische werkwijze maakte hem tot het prototype van een moderne onderzoeker en wetenschapper.'

Een van de hoogtepunten op de tentoonstelling is het familieportret van Rembrandt-leerling Aert de Gelder, dat Museum Boerhaave in bruikleen heeft van het Rijksmuseum. Het schilderij is voor het eerst weer te zien sinds het recentelijk werd gerestaureerd. Tot grote vreugde van Huisman: 'Op foto's is te zien dat er een gele sluier overhing. Nu is het weer kraakhelder geworden. Allerlei details zijn weer zichtbaar.'
https://www.omroepwest.nl(...)-van-eigen-naamgever
pi_183513831
29-11-2018

ARCHEOLOGEN ONTDEKKEN ANGELSAKSISCHE BEGRAAFPLAATS IN ENGELAND


Het graf waarin een vrouw met een baby in haar armen werd begraven
Sheffield University

In Scremby, in het Engelse Lincolnshire hebben archeologen een begraafplaats uit de vijfde en zesde eeuw ontdekt. Het is de grootste Angelsaksische begraafplaats in de regio en de eerste sinds de negentiende eeuw die is ontdekt.

ONTDEKT DOOR METAALDETECTORISTEN
De locatie kwam in beeld nadat een lokale amateurarcheoloog met zijn metaaldetector een aantal Angelsaksische voorwerpen aantrof. Zulke voorwerpen waren eerder gevonden in vroege Angelsaksische begraafplaatsen en dat deed bij archeologen het vermoeden rijzen dat het nu ook wel eens om een begraafplaats kon gaan. onder leiding van archeologen van de Universiteit van Sheffield werd besloten om het gebied op te graven, voordat de grond door bijvoorbeeld landbouw te veel verstoord zou raken.

Een gezelschap van Internationale vrijwilligers, studenten van de University of Sheffield en medewerkers van nabijgelegen luchtmachtbases van de RAF onderzocht in de zomer van 2018 het gebied en vond daarbij twintig graven.

RIJKE GRAFGIFTEN: WAPENS EN SIERADEN
In alle twintig graven werden veel grafgiften aangetroffen. opvallend daarbij was dat de graven van veel vrouwen waren voorzien van bijzonder veel en rijke grafgiften. Zij droegen rijk versierde kettingen met kralen van barnsteen en kristal en rijk versierde broches. Twee van hen droegen zelfs zilveren ringen.

In het grafveld werden ook mannen aangetroffen. Hun grafgiften bestonden hoofdzakelijk uit wapens. Kinderen werden niet in het grafveld aangetroffen, al was een van de vrouwen begraven met een baby in haar armen.

GROOT ONDERZOEK NAAR SKELETTEN EN GRAFGIFTEN
De graven en de giften worden verder onderzocht om zo veel mogelijk te weten te komen over de gemeenschap die eens in de omgeving geleefd moet hebben. Ook hopen de archeologen zo te achterhalen waar de begraven mensen zijn opgegroeid. Dat kan veel zeggen over de migratiestromen in vijfde- en zesde-eeuws Engeland.

BRON EN AFBEELDING:
Sheffield University: Remains of Anglo-Saxon cemetery discovered

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_183562188
quote:
De afgehakte handen van Leopold II
Canvas Curiosa geschiedenis oostende leopold II geschreven op 22 november 2018


Op de dijk van Oostende staat een ruiterstandbeeld van Leopold II, een controversieel monument. 'Dankbare Congolezen' brengen hulde aan de koning omdat hij hen uit de slavernij zou bevrijd hebben. In 2004 werd een bronzen hand van één van de Afrikanen afgezaagd om het schrikbewind van Leopold II aan te klagen. Wie zat achter deze actie en waarom?

Canvas Curiosa gaat op onderzoek…
https://www.canvas.be/can(...)anden-van-leopold-ii
pi_183579642
04-12-2018

Taaie leren laarzen samen met restanten van skelet gevonden in rivier Theems


MOLA Headlind Infrastructure Rondom de voeten van het skelet zat duidelijk een stevig paar leren laarzen.

Archeologen van MOLA Headlind Infrastructure ontdekten een nieuw skelet in de Theems in Engeland, dat dateert van de middeleeuwen. Samen met enkele beenderen bleven ook de leren kniehoge laarzen die de man droeg toen hij stierf, goed bewaard. Van degelijk schoeisel gesproken, schoeisel dat het de archeologen overigens erg makkelijk maakt om de identiteit van de man te achterhalen.

Op de bodem van de Theems vonden enkele archeologen onlangs de restanten van een skelet van meer dan vijf eeuwen oud. Hij lag met zijn hoofd naar de grond gericht en zijn rechterarm boven het hoofd wat suggereert dat hij viel of geduwd werd.

Maar nog merkwaardiger: al waren de kleren al lang vergaan, rondom de voeten zaten nog enkele kniehoge laarzen. Die zijn bijzonder goed bewaard gebleven. Omdat het paar schoenen dat de man droeg toen hij stierf eerder uniek is, vroegen de archeologen zich af of zijn schoeisel wat meer over de identiteit van de man kon vertellen.


Leren laarzen in de middeleeuwen

Van het skelet konden de archeologen alvast afleiden dat de man leefde omstreeks het jaartal 1400 à 1500. Omdat het toen -tijdens de middeleeuwen- eerder uitzonderlijk was om met zulke hoge leren laarzen rond te lopen, was de zoektocht naar enkele antwoorden niet zo moeilijk. De botten waren niet versierd met gouden, zilveren of koperen details dus rijk was de man alvast niet.

Verder bleek nog dat de man met enkele gewrichtsaandoeningen kampte. Vooral zijn ruggengraat en heupgewricht waren ernstig aangetast wat op zware fysieke arbeid wijst. En vermoedelijk was de middeleeuwse man iets ouder dan 35 jaar de dag dat hij stierf.

Vermoedelijk ging het om een dokwerker, havenarbeider, visser of marinier. Vooral mariniers droegen destijds vaak leren laarzen. Dat bleek al uit eerdere vondsten waaronder het 16e-eeuwse oorlogsschip de Mary Rose dat dateert van de Tudordynastie. Het scheepswrak werd in 1971 ontdekt met aan boord nog meer dan 18.000 artefacten.

Geen kwaad opzet
Misschien werkte hij aan de rivier en viel hij, misschien werd hij verrast door het tij, misschien was hij zo moe waarop hij viel, misschien had hij wel gedronken. Maar de onderzoekers geloven niet meteen dat er kwaad opzet mee gemoeid was.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_183596504
quote:
Vondst liefdesbrief in Leiden groot nieuws in Japan | Omroep West

LEIDEN - Het is landelijk nieuws in Japan: de ontdekking van een 3 meter lange Japanse liefdesbrief in de Leidse Universiteitsbibliotheek. Het gaat om een brief van een Japanse prostituee aan Phillip von Siebold, de Leidse arts en Japankenner die in 1829 verbannen werd uit de Nederlandse handelsenclave Dejima bij Nagasaki.

Von Siebold is nog altijd de beroemdste Nederlander in Japan en misschien wel populairder dan Nijntje. Hij introduceerde als arts de westerse geneeskunst in Japan en bracht tegelijkertijd veel Japanse objecten naar Nederland. Dat varieerde van kimono’s, muziekinstrumenten, boeken en kaarten tot opgezette dieren. Veel daarvan is nu te zien in het Sieboldmuseum aan het Rapenburg in Leiden. Ook introduceerde hij de hortensia in Nederland.

In Japan trouwde hij met Sonogi, een prostituee die in Dejima de Nederlandse mannen gezelschap hield. ‘Er ontstond een relatie en ze kregen ook een kind samen’, weet Ivo Smits van de Universiteit Leiden. ‘Maar Von Siebold werd beschuldigd van spionage door de Japanners en moest met flinke tegenzin de enclave verlaten.’

Sonogi komt dichterbij

De brief die nu gevonden is, is de eerste brief die Sonogi aan Von Siebold schreef. ‘Heel bijzonder’, zegt Smits. ‘Het is prachtig dat-ie zo lang is en het is natuurlijk heel mooi dat je ‘m kan aanraken. Sonogi komt ineens ontzettend dichtbij.’
Voor video zie https://m.omroepwest.nl/nieuws/3734415~b297eac
pi_183667716
quote:
Poetin geeft brieven van koning Albert I aan België terug (en u kan ze lezen)

Een collectie persoonlijke brieven van koning Albert I die Vladimir Poetin begin dit jaar aan premier Charles Michel teruggaf, staat voortaan online. Dat meldt het Algemeen Rijksarchief. "Mogelijk gaat het om oorlogsbuit uit WO II", zegt algemeen directeur Karel Velle aan VRT NWS.

Alexander Verstraete
18:02
Voor video: https://www.vrt.be/vrtnws(...)rt-i-aan-belgie-ter/
  dinsdag 11 december 2018 @ 19:56:39 #186
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_183667902
quote:

Putins Stasi-Ausweis in Dresdner Archiv gefunden
"Es ist schon eine kleine Sensation": Russlands Präsident Putin war in den Achtzigerjahren als KGB-Offizier in Dresden stationiert - und hatte auch einen Ausweis der Stasi. Das Dokument wurde zufällig entdeckt.

Russlands Präsident Wladimir Putin war nicht immer Politiker. Vor dem Zusammenbruch der Sowjetunion war er Offizier des KGB-Geheimdiensts. In dieser Funktion war der heute 66-jährige russische Präsident in Dresden tätig. Dort hatte er auch einen Ausweis der Staatssicherheit der DDR, wie nun bekannt wurde. Das Dokument habe jahrelang unbemerkt im Archiv gelegen, sagte der Dresdner Außenstellenleiter der Stasiunterlagenbehörde, Konrad Felber. Der Ausweis war am 31. Dezember 1985 ausgestellt und bis Ende 1989 immer wieder verlängert worden. (Spiegel).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_183717578
quote:
WOENSDAG 12 DECEMBER 2018, 21:36
DEEL DIT ARTIKEL:

Vijf vragen over: het standbeeld van Aletta Jacobs

DEN HAAG - In 2019 wordt er een standbeeld van Aletta onthuld in Den Haag. De gehele Haagse gemeenteraad staat achter het voorstel van de PvdA die meer standbeelden wil van vrouwen die wat hebben betekend voor de samenleving. Jacobs is mogelijk het eerste in een reeks standbeelden. Maar nu de vraag: wie was Aletta Jacobs en waarom moet er een standbeeld van haar in Den Haag komen? Wij zochten het uit.
https://www.omroepwest.nl(...)ld-van-Aletta-Jacobs
pi_183733984
quote:
Van sansculotten over de baret van Che Guevara tot de gele hesjes: de geschiedenis bulkt van revolutionaire kledij

In enkele weken tijd zijn gele hesjes een herkenbaar attribuut geworden van een protestbeweging. Maar niets is nieuw. Een overzicht van de meest revolutionaire kledij uit de geschiedenis: over de sansculotten, de pet van Mao, de baret van Che Guevara, zelfs helemaal naakt.

Jos Vandervelden
wo 12 dec 20:49
NSFW: https://www.vrt.be/vrtnws(...)a-tot-de-gele-hesje/
pi_183738009
quote:
Google opent virtuele versie afgebrand museum Brazilië

In september brandde het Nationaal Museum van Brazilië af. De verloren collectie is voor een deel weer te zien in een nieuwe virtuele versie van het museum die Google donderdag online heeft gezet.
https://www.rtlnieuws.nl/(...)rand-museum-brazilie
pi_183767395
quote:
Prentenboek Reinaert de Vos verovert Nederland, waarom is de sluwe vos zo aantrekkelijk?

Een hedendaagse hertaling van Reinaert de Vos met tekeningen van bijna 20 illustratoren is aan een opmars in Nederland bezig. Wat is de aantrekkingskracht van de sluwe vos?

Kristien Bonneure
10:22
https://www.vrt.be/vrtnws(...)-verovert-nederland/
pi_183784699
quote:
Moet dat serieus uitgelegd worden, ik dacht dat dat algemene kennis was.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_183800494
quote:
Wie vrijgezel was, moest extra belasting betalen
Zondag, 07:35

Tsaar Peter de Grote wilde dat zijn Russen met de tijd meegingen en hun baard afknipten, de Engelse premier William Pitt had hard geld nodig om zijn oorlog tegen de Fransen te kunnen betalen en keizer Augustus en dictator Mussolini zagen de bevolking graag groeien. Wat doe je dan als leider? Belasting heffen.

Twintig 'bizarre belastingen' van over de hele wereld vormen vanaf dit weekend het onderwerp van een tentoonstelling in het Belasting- en douanemuseum in Rotterdam.

Het valt niet mee om belastingen aantrekkelijk uit te stallen in een museumzaal. "We hebben eigenlijk maar een paar museumstukken", legt conservator Wim van Es uit. Zoals bijvoorbeeld een klein zilveren muntje, met daarop een neus, een puntige snor, een sik en wat Russische letters.

Het stuk stamt uit de tijd van tsaar Peter de Grote. Toen die terugkwam in Rusland na zijn verblijf in West-Europa, was hij tot het inzicht gekomen dat het dragen van baarden niet hygiënisch is. Alle baarden moesten eraf. Wie zijn baard toch liet staan moest belasting betalen. "Het muntje was het bewijs dat iemand baardbelasting had betaald", verklaart Van Es.

Elke belasting een eigen kleur

In de museumzaal hangt het muntje achter glas, voor een kappersstoel naast een draaiend kappersuithangbord. Alles is roze geverfd. "Elke belasting heeft zijn eigen kleur." Dat maakt de tentoonstelling aantrekkelijker voor posts op sociale media. Wie wil, kan in de roze kappersstoel gaan zitten en een selfie nemen.

Even verderop staat een levensgrote pop van een jonge man, vanaf de grond reiken vrouwenarmen naar hem omhoog. Allemaal feloranje. Van Es: "Dat is de vrijgezel. Onder de Romeinse keizer Augustus en ook onder dictator Mussolini moesten vrijgezellen belasting betalen." Om maar te stimuleren dat ze zo snel mogelijk zouden trouwen en kinderen krijgen, zodat de bevolking zou groeien.

In een blauwe vitrine ligt een oud spel kaarten uitgestald. Op de schoppenaas staat een stempel: bewijs dat de speelkaartenbelasting is betaald. Vanaf de 16e eeuw moest iedereen van buiten het gewest Holland betalen voor de invoer van het spel, dat werd doorberekend aan de koper. Een voorloper van de omzetbelasting, volgens de conservator.

Geen groot succes, legt Van Es uit. "Speelkaarten werden massaal gesmokkeld vanuit België. De naleving van de belastingwet kostte meer dan dat het opleverde. En dus is die weer afgeschaft."
De belasting die William Pitt in de 18e eeuw op klokken en horloges invoerde had ook weinig effect. Het was een noodgreep van de Engelse premier om te voorkomen dat het land door de oorlog tegen de Fransen failliet zou gaan.

Dat leidde tot veel verzet. Niet alleen onder klokkenmakers: burgers deden massaal hun uurwerken weg. In herbergen en pubs kwamen juist klokken met grote wijzerplaten te hangen, voor wie gratis wilde weten hoe laat het was. Binnen een jaar was de belasting geschiedenis.

Het Belasting- en douanemuseum hoort bij het ministerie van Financiën. Heel soms ontstaan daardoor tegenstrijdige belangen, vertelt conservator Wim van Es. Een mogelijke tentoonstelling over belastingparadijzen heeft hij een paar jaar terug zelf maar bij voorbaat afgeblazen, omdat het onderwerp politiek te gevoelig lag.

Bij elkaar vormen de twintig belastingen een inkijkje in de samenleving, denkt Van Es. "Dat is de essentie van belastingen. Als je de geschiedenis bekijkt, dan is die zo nauw verbonden met de ontwikkeling van de Nederlandse samenleving. En niet alleen de geschiedenis: het democratisch systeem dat we hebben is mede gebouwd op belastingen. En dat we als burger weten dat ze worden vastgesteld door een regering die we zelf kiezen."

Want uiteindelijk moeten we er maar blij mee zijn dat we ze betalen, vindt hij. "Dagelijks profiteer je, bewust of onbewust, van het geweldige stelsel dat we hebben. Alles dat je terugkrijgt van de overheid: van de straatverlichting die 's nachts brandt, tot het onderwijs dat we kunnen genieten tegen relatief lage kosten. Wees je daarvan bewust en geniet ervan."
https://nos.nl/artikel/22(...)lasting-betalen.html
pi_183801909
17-12-2018

11-jarige scholieren ontdekken dat vloot spookschepen nog steeds verder ‘vaart’


Carlos Ayesta - Guillaume Bre Illustratiebeeld

In Mallows bay, een kleine baai in Maryland in de Verenigde Staten, liggen meer dan 200 scheepswrakken, aandenkens aan WOI en WOII. Sommige dateren zelfs van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865). En ze bewegen. Dat ontdekten enkele nieuwsgierige 11-jarige scholieren na een schooluitstapje.

Mallows Bay is Maryland is een wereldberoemde baai in de Potomac rivier. Er liggen maar liefst 230 schepen, restanten van zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog. Maar ook de Amerikaanse Burgeroorlog leverde enkele militaire scheepswrakken op. De wrakken zijn er overigens niet toevallig maar met opzet tot zinken gebracht, na de strijd. Op die manier trachtte men het verleden te bewaren voor de toekomst.

Tijdens een uitstap naar de fameuze baai, stelden een groepje 11-jarigen zich vervolgens de vraag wat er eigenlijk allemaal met de schepen gebeurde nadat ze zonken. Ze voeren nog enkele kilometers verder, zo blijkt uit hun onderzoek dat ze samen met een lid van de American Geophysical Union (AGU) voerden.

‘Vergane glorie’
Voordat ze tot die conclusie kwamen, raadpleegden ze kaarten met bekende scheepsposities doorheen de tijd. Daaruit bleek dat de wrakken zich niet veel aantrokken van hun zogenaamde vergane glorie. Enkele schepen voeren zelfs nog 32 kilometer verder sinds de dag dat ze zonken. Dat komt voornamelijk door natuurfenomenen waaronder overstromingen, erosie en hevige stormen.

Marien heiligdom
Momenteel vormen de scheepswrakken een habitat voor het lokale ecosysteem. Denk daarbij aan Amerikaanse arenden die de baai af en toe bezoeken, vissen die er rondzwemmen en andere dieren en plantjes die er leven.

Omdat het maritiem leven er zo uitgebreid is, en er ongelofelijk veel schepen met een verhaal liggen, overweegt de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) in de Verenigde Staten zelfs om het gebied te erkennen als ‘marien heiligdom’.

Jammer genoeg dreigen degradatie en drift roet in het eten te gooien. Delen van de wrakken, blootgesteld aan verschillende natuurelementen, vertonen immers al ernstige alteraties. Verder onderzoek moet uitwijzen of de vloot nog een tijdje verder kan ‘spoken’.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_183801927
17-12-2018

Uitzonderlijk goed bewaard gebleven tombe ontdekt in Egypte

De graftombe is prachtig versierd met onder meer kleurrijke muurtekeningen.

De tombe is opgericht voor Wahtye: een zeer belangrijke ambtenaar en priester die de farao Neferirkare diende. Neferirkare was de derde farao uit de vijfde dynastie van Egypte en regeerde in de eerste helft van de 25e eeuw voor Christus. Het betekent dat de tombe die nu in Egypte is teruggevonden bijna 4500 jaar oud is. Ondanks die hoge leeftijd is de tombe uitstekend bewaard gebleven.


Afbeelding: Egyptisch Ministerie van Oudheden.

Priester en inspecteur
Wahtye was zoals gezegd een belangrijk man in de tijd van Neferirkare. In de tombe wordt hij onder meer betiteld als de koninklijke priester en inspecteur van de heilige boot. Op de wanden van de tombe zijn verschillende kleurrijke taferelen ontdekt. De meeste ervan laten de overledene zien, in het gezeldschap van zijn moeder (Merit Meen), vrouw (aangeduid als Weret Ptah) en verdere familie. Ook zijn er wandschilderingen van zeilboten, de jacht, de productie van aardwerk en wijn teruggevonden.


De ingang van de tombe. Afbeelding: Egyptisch Ministerie van Oudheden.

Beelden
Daarnaast zijn in het bovenste deel van de tombe zo’n achttien niches ontdekt waarin maar liefst 24, wederom kleurrijke, beelden staan. Het gaat om beelden van de overledene en zijn familie. In een lager gelegen deel van de tombe zijn nog eens 26 kleine niches aangetroffen met daarin 31 in de rotsen uitgehakte beelden. Waarschijnlijk zijn ook dit afbeeldingen van de overledene en zijn familie.


Enkele beelden die in niches in de tombe staan. Afbeelding: Egyptisch Ministerie van Oudheden.

De tombe is opgebouwd uit een tien meter lange hal, een kelder en meerdere grafkamers. Die grafkamers moeten nog onderzocht worden. In één ervan zou de Wahtye begraven liggen. In de andere verwachten archeologen de resten van zijn moeder aan te treffen.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_183885226
quote:
Waarom roodborsten op kerstkaarten staan
Geplaatst op 17 december 2018

Iedere wintervogel verdient een plekje op zo’n gezellig besneeuwde kerstkaart die u binnenkort misschien krijgt. Toch is het altijd en eeuwig de roodborst die erop pronkt. Waarom geen goudvink, of een grote bonte specht? Om maar wat te noemen.
https://www.vogelbescherm(...)p-kerstkaarten-staat
pi_183887928
quote:
Windkracht 6 niet genoeg voor historische zeilwagen | Omroep West

DEN HAAG - Wat in het jaar 1602 wel lukte, is deze vrijdag niet gelukt. De replica van de historische zeilwagen van ingenieur Simon Stevin kwam ondanks een flinke wind, gehesen zeilen en het nodige duw- en trekwerk niet van zijn plek. Het was de bedoeling om van Scheveningen naar Wassenaar te rijden.
https://m.omroepwest.nl/nieuws/3741774~c0fa309
pi_183931966
quote:
De ontploffing van Krakatau in 1883: de eerste "wereldwijde" ramp, lang voor de tsunami in Indonesië

De vulkaan die in Indonesië dood en vernieling heeft gezaaid, ontplofte al eens eerder. Dat gebeurde in augustus 1883 met tienduizenden doden tot gevolg. Zowel door meteorologische effecten als door technologische vernieuwing was de ramp destijds wereldwijd voelbaar.

Alexander Verstraete
19:21
https://www.vrt.be/vrtnws(...)te-wereldwijde-ramp/
  Spellchecker zondag 23 december 2018 @ 23:10:02 #198
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_183932315
Vrijwilligers maken zich op voor lichtjes op de oorlogsbegraafplaatsen
BERGEN OP ZOOM - Op 24 december zullen er ruim 2400 kaarsjes branden op de oorlogsgraven van Bergen op Zoom. De organisatie heeft zeer veel aanmeldingen mogen ontvangen van vele vrijwilligers die mee zullen werken om deze avond te laten slagen.

Om 15.15 uur begint het opening-programma. Burgemeester van Woensdrecht, Bergen op Zoom en de Voorzitter van 75 bevrijding Bergen op Zoom zullen het eerste kaarsje plaatsen. Daarna zullen de velden verder verlicht worden door het plaatsen van de vele kaarsjes. Er zullen alleen doedelzakspelers zijn en verder geen toespraken. Rond 18.00 uur is de afsluiting. De herdenking zal altijd doorgang vinden, ook al is het weer slecht.

De organisatie laat verder weten dat er ook 1 kaarsje extra zal branden voor Wim Musters die mede organisator was van het evenement. De lichtjes avond wordt mede mogelijk gemaakt door Rotary club de Brabantse wal, Rotary club noord en de Stichting 75 jaar bevrijding Brabantse wal. Het is de bedoeling dat het komende jaren op kerstavond herhaald blijft worden aldus de organisatie.

Zie ook 2400 indrukwekkende laatste rustplaatsen in Bergen op Zoom
Helaas een premium-artikel ....
Dus kan alleen maar dit quoten:
Op de oorlogsbegraafplaatsen in Bergen op Zoom worden maandag 2400 kaarsjes geplaatst. Een eerbetoon aan de jongemannen die sneuvelden en ver van huis werden begraven. Enkele achtergronden over de twee erevelden.
Ruim 2400 graven
De twee oorlogskerkhoven behoren samen tot de grootste van het land. Ze zijn te zien vanaf de A58, niet ver van knooppunt Zoomland, en worden van elkaar gescheiden door een smalle groenstrook. De Bergen-op-Zoom War Cemetary, de officiële naam, telt 1296 graven. De soldaten kwamen met name uit Groot-Brittannië, maar ook uit onder meer Australië en Nieuw-Zeeland. Bij het naastgelegen Bergen-op-Zoom Canadian War Cemetery gaat het om 1115 graven. Bij elkaar ruim 2400 graven.

Voorbeelden van andere grote oorlogskerkhoven van het Gemenebest in Nederland: Groesbeek (2619 graven), Oosterbeek (1770), Jonkerbos bij Nijmegen (1643) en Holten (1394). In het Limburgse Ysselsteyn ligt een Duitse oorlogsbegraafplaats met zo’n 32.000 graven en in Margraten een begraafplaats ter herinnering aan 8301 Amerikanen. Op het Nationaal Ereveld in Loenen rusten bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers.
West-Brabant kent onder meer het Pools Militair Ereveld in Breda waar 161 gesneuvelde Polen hun laatste rustplaats hebben en in Willemstad is een Belgische Erebegraafplaats. Hier werden 134 Belgische krijgsgevangenen begraven die omkwamen met de ramp met de Rhenus 127. Dit schip vervoerde op 30 mei 1940 1200 krijgsgevangenen en voer op het Hollandsch Diep bij Willemstad tegen een mijn.

Waarom twee begraafplaatsen naast elkaar?
“Canada heeft er destijds voor gekozen om zoveel mogelijk gesneuvelde soldaten bij elkaar te begraven", vertelt Alex Kalma van de Commonwealth War Graves Commission, de organisatie die in 150 landen wereldwijd verantwoordelijk is voor begraafplaatsen en bijna 1,7 miljoen graven van gesneuvelde militairen uit het Gemenebest. Canadezen die al waren begraven, werden niet herbegraven.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 29 december 2018 @ 00:29:28 #199
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_184049174
Oscar Winner Peter Jackson to retell The Dam Busters’ story.

Peter Jackson has confirmed that he still holds the film rights to the iconic Dam Busters story and that he is keen to get a re-make into production soon.

https://m.warhistoryonlin(...)r-peter-jackson.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_184074647
quote:
Stijgende prijzen, vollere schatkist: btw viert vijftigste verjaardag

24 december 2018 15:56
Aangepast: 27 december 2018 14:42

Er is er een jarig, hoera, hoera. Dat kun je wel zien dat is de btw. Maar of wij dat allen zo prettig - ja, ja - vinden? De mensen stonden een halve eeuw geleden bepaald niet te juichen. "Een funeste belasting met rampzalige gevolgen!"
https://www.rtlnieuws.nl/(...)en-koopkracht-verzet
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')