abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  Moderator woensdag 2 mei 2018 @ 18:39:03 #26
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_178896441
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
NdtYzze.jpg

Lepra: al duizend jaar dezelfde plaag
De genetische resistentie van Europeanen tegen lepra is toegenomen, maar wereldwijd is de ziekte nog altijd een groot probleem.

Aan de leprabacterie is in de laatste duizend jaar genetisch niet zo veel veranderd. Maar de erfelijke gevoeligheid van de mens voor lepra is wel iets afgenomen. Tot die conclusie komen Deense en Duitse onderzoekers nadat ze DNA van de leprabacterie en lepralijders uit de middeleeuwen en nu vergeleken. Ze publiceren hun resultaten deze week in Nature Commmunications. (NRC).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_178913171
01-05-2018

Archeologen denken verloren stad van mythische koning David uit Bijbel gevonden te hebben

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © Getty/RV

Wetenschap & Planeet Archeologen hebben vlakbij het Hebrongebergte de resten blootgelegd van een gebouw waarvan ze denken dat het ooit deel uitmaakte van de verloren stad van koning David uit de Bijbel. Historici debatteren er al langer over of Bijbelse figuren zoals koning David of koning Solomon ooit echt bestonden. De onderzoekers zien hun ontdekking als het bewijs dat de Bijbel accuraat is.

Een van de leiders van de opgraving is professor Avraham Faust van de universiteit van Bar-Ilan in Israël. Hij publiceerde zijn bevindingen samen met zijn collega Yair Sapir in het wetenschappelijk tijdschrift Radiocarbon.

Herdersjongen

Volgens de Bijbel zou koning David – de herdersjongen die de reus Goliath versloeg – een van de voorvaderen geweest zijn van Jezus en moet hij geleefd hebben rond 1.000 voor Christus. Koolstofdatering van de funderingen en de vloeren zou volgens Faust bevestigen dat het gebouw effectief uit die tijd stamt. Volgens hem kan het deel uitgemaakt hebben van de stad Eglon, een van de vijf steden die volgens de Bijbel tegen de Israëlieten vochten, voor ze veroverd werden. (lees hieronder verder)


763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © Getty/RV - Professor Avraham Faust.

Volgens Faust gaat het om indirect bewijs: er werden geen artefacten gevonden met de namen van koning David of koning Solomon op, maar wel aanwijzingen van een maatschappelijke transformatie die overeenstemt met de verandering van Kanaänitische naar joodse cultuur. “Die vond plaats in de periode dat het koninkrijk van David aan een expansie begon in de regio en het is duidelijk dat dit gebouw deel uitmaakte van deze periode zoals ze in de Bijbel beschreven wordt”, zegt hij.

Binnenplaats

Het gebouw is bijna compleet bewaard en bestond uit een grote binnenplaats met kamers aan drie kanten. “We hebben honderden artefacten opgegraven”, aldus de professor. “Onder meer heel wat keramiek, een weefgetouw, metalen voorwerpen, resten van planten en pijlpunten. Dat laatste kan bewijs zijn van de strijd tijdens de verovering van de site door de Assyriërs.”

Dat de Bijbel historisch accuraat is, wordt door heel wat wetenschappers in twijfel getrokken. Voor de meeste gebeurtenissen is er geen enkel historisch bewijs te vinden. Er zijn wel inscripties gevonden die verwijzen naar David, maar zijn bestaan en het verhaal achter zijn figuur worden door heel wat archeologen en geschiedkundigen nog altijd betwist.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_178913550
03-05-2018

700.000 jaar oude afgeslachte neushoorn ontdekt op de Filipijnen

Blijkbaar liepen mensachtigen hier honderdduizenden jaren eerder rond dan gedacht!

Tijdens opgravingen op het eiland Luzon – het grootste meest noordelijke eiland dat onderdeel uitmaakt van de Filipijnen – hebben onderzoekers een vrijwel compleet neushoornskelet opgegraven. Niet zo bijzonder, zul je denken. Tot je hoort dat het skelet 700.000 jaar oud is en getuigt van een heuse afslachting. Verschillende botten zijn bewerkt met een scherp, mes-achtig object. En andere botten zijn duidelijk herhaaldelijk met een steen geslagen, mogelijk om het merg eruit te kunnen halen. De opgravingen vertellen een duidelijk verhaal: hier leefden mensachtigen zich meer dan 700.000 jaar geleden(!) al uit!

Gereedschappen
In de buurt van het skelet hebben onderzoekers bovendien 57 stenen gereedschappen opgegraven. Ze komen uit kleilagen die tussen de 777.000 en 631.000 jaar oud zijn.

Wat is een mensachtige?

De term mensachtigen verwijst naar alle mensachtige soorten die nauw verwant zijn aan of gerekend kunnen worden tot de voorouders van de moderne mens.

Fantastische vondsten
Het zijn fantastische vondsten die aanzienlijk ouder zijn dan de oudste sporen van mensachtigen die ons tot voor kort op de Filipijnen bekend waren. Eerder had men in een nabijgelegen grot een klein voetbotje teruggevonden dat bewees dat mensachtigen hier 67.000 jaar geleden al rondliepen. Maar de laatste vondst is honderdduizenden jaren ouder!

Verspreiding
Het zet ons aan het denken over de wijze waarop mensachtigen zich over de eilanden die Zuidoost-Azië rijk is, verspreidden. In het blad Nature schrijven de onderzoekers dat de vondsten erop wijzen dat de Filipijnen een sleutelrol hebben gespeeld in die verspreiding van de mensachtigen in dit gebied. Waarschijnlijk volgden de mensachtigen de oceaanstromingen en verspreidden ze zich van het noorden naar het zuiden, waarbij Luzon een belangrijk tussenstation was. Uiteindelijk zouden de mensachtigen zo Flores (Indonesië) hebben bereikt, waar uiteindelijk een compleet nieuwe mensensoort ontstond: de Homo floresiensis (bijgenaamd ‘de hobbit’). “Onze hypothese is dat de voorouders van de hobbit vanuit het noorden kwamen,” aldus onderzoeker Gerrit van den Bergh.

Per boot?
Lang werd gedacht dat de voorlopers en familieleden van moderne mensen er niet in slaagden om eilanden als Luzon en Flores te bereiken, omdat ze daarvoor per boot moesten reizen. Maar de ontdekking van hobbits op Flores (in 2003) en recentere vondsten op Sulawesi laten zien dat mensachtigen al vroeg hun weg naar deze eilanden wisten te vinden. Recent zijn er zelfs aanwijzingen gevonden dat de voorouders van de hobbits rond 700.000 jaar geleden – dus rond dezelfde tijd dat er mensachtigen op Luzon rondliepen – al op Flores te vinden waren. Hoe deze mensachtigen de eilanden bereikten, is giswerk. Van den Bergh kan niet uitsluiten dat zij in staat waren om simpele vlotten te bouwen, maar denkt toch dat de mensachtigen per ongeluk op de eilanden tercht kwamen. “Ze kunnen gepakt zijn door een tsunami en naar zee zijn gesleurd (…) Deze regio is tektonisch actief, dus tsunami’s komen veel voor en ongeveer elke honderd jaar vindt er wel een grote plaats. Een week na de tsunami die in 2004 in de Indische Oceaan plaatsvond, werden er op 60 kilometer van de kust nog mensen uit het water gehaald, waaronder een zwangere vrouw. Zij wisten acht dagen te overleven door regenwater te drinken. Iets soortgelijks kan in het verre verleden zijn gebeurd.”

Welke soort?
Tot welke soort de mensachtigen waarvan nu op Luzon sporen zin ontdekt, behoorden is eveneens onduidelijk. Waarschijnlijk waren ze nauw verwant aan Homo erectus. Moderne mensen arriveerden – voor zover we nu weten – pas zo’n 50.000 jaar geleden op de Filipijnen.

De zoektocht naar sporen van mensachtigen op Luzon gaat onverminderd door. Van den Bergh hoopt er op nog oudere resten te stuiten. Dat lijkt niet vergezocht: “Afgaand op stenen gereedschappen zijn we vrij zeker dat mensachtigen ongeveer 1 miljoen jaar geleden op Flores arriveerden,” stelt Van den Bergh. “Maar we weten niet wanneer mensachtigen voor het eerst op Luzon aankwamen. We kunnen nu in oudere lagen gaan kijken of we daar meer objecten – of nog beter: fossiele resten – kunnen vinden.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_178926847
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Fransman die amper Engels sprak, werkte mee aan "oer-Engelse" King James Bijbel

interview:
Een Franse geleerde die amper Engels sprak of begreep, heeft meegewerkt aan de vertaling van de "oer-Engelse" King James Bijbel uit 1611. Dat heeft een onderzoeker in Birmingham ontdekt op basis van eeuwenoude bronnen.

Alexander Verstraete
17:06
https://www.vrt.be/vrtnws(...)an--oer-engelse--ki/
pi_178926889
quote:
'Nederlandse blik op de oorlog nog steeds beperkt'

Achtergrond - 3 mei 2018 - Auteur: Marja Verburg

Buitenlandse historici kijken met verbazing naar het Nederlandse debat over de Tweede Wereldoorlog. Dat is erg op zichzelf gericht en er wordt weinig kritisch onderzoek gedaan, zeggen zij. “Nederland moet het verleden na 70 jaar nog steeds zien te verwerken”, zegt de Amerikaanse historica Jazmine Contreras tegen Duitslandweb.
hele artikel: https://duitslandinstituu(...)g-nog-steeds-beperkt
pi_178947958
De Europese oermens wit en blond? Nee hoor, Europa werd grotendeels door donkere mensen bewoond Dat suggereren verrassende ontdekkingen in de wetenschap De oorspronkelijke Europeaan is wit, blond en licht van oogkleur. Toch? Een verrassende reeks ontdekkingen wijst in een heel andere richting. Steeds meer begint het erop te lijken dat de witte huid nog maar net de overhand heeft gekregen – en dat Europa 99,4 procent van de tijd werd bewoond door donkere mensen.

https://beta.volkskrant.n(...)en-bewoond~bfa1ac4d/

763?appId=93a17a8fd81db0de025c8abd1cca1279&quality=0.8
pi_178989065
registreer om deze reclame te verbergen
06-05-2018

Dan toch geen verborgen kamers in het graf van Toetanchamon

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © Getty - De sarcofaag van Toetanchamon in diens grafkamer (archiefbeeld).

Onderzoek door een team Italiaanse archeologen heeft uitgewezen dat er geen verborgen kamers bestaan in het graf van Toetanchamon. Dat heeft de Egyptische minister van Oudheden vandaag meegedeeld.

“Onderzoek met scanners en detectoren binnenin het graf hebben aangetoond dat er geen kamers of sporen van deurkaders of drempels aanwezig zijn”, zei Mostafa Waziri in een communiqué van het ministerie van Oudheden. De nieuwe bevindingen spreken de theorie tegen over het bestaan van gangen of kamers naast of in het graf van Toetanchamon, klinkt het.

De Britse egyptoloog Nicholas Reeves had eerder gezegd dat een gedetailleerd onderzoek van foto’s en scans van de noordelijke grafmuur suggereerde dat er een verborgen opening was die naar een andere kamer leidde. Reeves vermoedde dat in de verborgen kamer het graf van Nefertiti, de vrouw van Toetanchamons vader farao Achnaton, zou bevatten.

Uniek graf

Toetanchamon was een van de laatste farao’s van de 18e dynastie van Oud Egypte. Hij stierf op 19-jarige leeftijd onder mysterieuze omstandigheden. Zijn graf, dat in 1922 werd ontdekt, was omwille van zijn rijkelijke inhoud een unieke vondst onder de faraonische graven in de Vallei van de Koningen in Luxor. In tegenstelling tot andere graven was het niet systematisch geplunderd in vroegere tijden.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_178989901
03-05-2018

Resten van opstand tegen Romeinen opgegraven in Krefeld

gellep_modell.jpg

Romeinse opgravingen KrefeldIn het Duitse Krefeld, een plaats vlakbij Düsseldorf, is bij een grote opgraving een grote hoeveelheid overblijfselen uit de Romeinse tijd gevonden. Volgens Duitse media zou het gaan om overblijfselen uit de tijd van de opstand van Julius Civilis.

Dat Krefeld een Romeinse geschiedenis heeft, was al bekend. De plek werd al beschreven door Plinius de Oudere. Rond het jaar 69 zouden de Romeinen een militaire post hebben gevestigd op de plek van wat nu Krefeld is. Zij noemden de plek op een heuveltop aan de oever van de Rijn Gelduba. Vandaag de dag ligt daar de stadswijk Gellep, dat onderdeel is van Krefeld.

Grote opgravingen in Krefeld

En dat zou ook de plek zijn geweest waar een leger opstandelingen van Julius Civilis en een Romeins leger elkaar bevochten tijdens Civilis' Bataafse Opstand. Tijdens de meest recente opgravingen werd in tien maanden tijd een gebied van 37.000 vierkante meter opgegraven.

Resten van de opstand van Julius Civilis

Tijdens de opgravingen kwamen duizenden vondsten aan het licht. Daaronder zijn vondsten die aantonen dat de plek aan een belangrijke handelsroute lag, zoals munten en sierraden. Maar ook zijn er sporen gevonden die volgens de archeologen direct zijn te linken aan het gevecht tussen de opstandelingen van Julius Civilis en Romeinse troepen. Daaronder zijn honderden paardenskeletten.

Grootste begraafplaats uit de oudheid

Tijdens de opgravingen werd ook een begraafplaats gevonden, waar bijna 6500 mensen zijn begraven. Met die hoeveelheid graven is de begraafplaats een van de grootste –bekende- begraafplaatsen uit de oudheid ten noorden van de Alpen. De graven dateren uit de periode tussen 800 voor christus en 800 na christus.
Na de opstand van Julius Civilis bleef Gelduba een belangrijke militaire post, waar legionairs uit alle uithoeken van het Romeinse rijk werden gelegerd. De uit hout gebouwde legerplaats werd omgebouwd tot een stenen castellum, waarvan resten zijn teruggevonden.

Vanaf 2019 zullen de vondsten worden tentoongesteld in het Burg Linn Museum in Krefeld.

Bronnen:

The Local.de: Roman relics found in Rhine region show evidence of bloody uprising

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_179134122
quote:
Maria van Antwerpen, transgender uit de 18de eeuw


Transgender, travestie, MVX. Tegenwoordig is het thema wel vaker in de media: denk aan Bo Van Spilbeeck of Petra De Sutter… Maar reeds in de 18de eeuw leefde ene Maria van Antwerpen jarenlang als man. Hij/zij trad in dienst als soldaat, was gehuwd en liet zichzelf als vader registreren bij de doop van zijn/haar kind tot de ontmaskering en veroordeling in 1769.

Ontdek het wonderlijke levensverhaal van Maria van Antwerpen, transgender uit de 18de eeuw.
https://www.canvas.be/can(...)der-uit-de-18de-eeuw
pi_179221824
15-05-2018

Tombe van Egyptische generaal ontdekt in Sakkara

32169345_1774671982578444_2464650361286164480_nkl.jpg

In Sakkara, in Egypte, is de graftombe gevonden van een Egyptische generaal uit de tijd van Ramses II. De vondst van de tombe van generaal Iwrhya werd door het Egyptische Ministerie van Oudheden bekend gemaakt op Facebook. De tombe is nog niet helemaal uitgegraven, maar de eerste vondsten zijn veelbelovend.

Generaal onder Seti I en Ramses II

Mummies hebben de archeologen nog niet gevonden, maar de eerste vondsten zijn interessant. Op basis van de eerste inscripties die gevonden zijn, hebben archeologen kunnen achterhalen dat het draait om het graf van generaal Iwrhya. Hij begon zijn militaire carrière onder de heerschappij van farao Seti I, en die carrière kon voortzetten onder de heerschappij van Ramses II. In de inscripties worden ook zijn zoon en kleinzoon vermeld. Daarom vermoeden archeologen dat het draait om een familiegraf, maar zolang er geen menselijke overblijfselen zijn gevonden, blijft dat nog giswerk. Ook de afkomst van de generaal is nog een raadsel. Er zijn aanwijzingen dat hij misschien wel van buitenlandse komaf was.

Het graf voldoet aan de standaarden van die tijd. Een voorkamer, daarna een kamer met beelden met aan weerszijden meer opslagkamers. Daarna een kamer met zuilengalerij met meerdere kamers eromheen. Die laatsten zijn nog niet uitgewerkt.

Unieke reliëfs

Op de muren zijn verschillende reliëfs gevonden die meer informatie prijsgeven over het leven van generaal Iwrhya. Daarbij gaat het niet alleen over zijn veldtochten, maar ook over zijn contacten met buitenlandse mogendheden. Zo zijn er afbeeldingen van schepen met Kanaänitische wijn die aanleggen. Uniek is een afbeelding waarop de muren die de oostgrens van het Egyptische rijk vormden, staan afgebeeld. De enige andere bekende afbeelding daarvan is teruggevonden op een muur in de tempel van Karnak, maar dat de muren hebben bestaan is aangetoond in een eerdere opgraving bij de opgravingssite Tell Heboua I en II.

Meer onderzoek

Archeologen hopen dat verder onderzoek meer informatie over generaal oplevert. Ook moet de grafkamer nog open gemaakt worden. Dan wordt er ook meer duidelijk over de afkomst van de generaal.

Sakkara is ook de plek waar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden sinds 1975 meewerkt aan opgravingen. Daar werden de graven van Maya en Merit gevonden.

Bron en afbeelding:

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_179221856
16-05-2018

Paardenskelet opgegraven in Pompeï

cavallo.jpg

Even buiten Pompeï hebben archeologen een paardenskelet gevonden. De resten van het paard werden even buiten de stad gevonden tussen de ruïnes van wat volgens archeologen een stallencomplex is geweest.

Eerste complete paardenskelet in Pompeï

Het is voor het eerst dat er een compleet paardenskelet is gevonden in de stad. In het stallencomplex werd volgens de archeologen ook een trog gevonden. Het paard is zichtbaar gemaakt op dezelfde manier zoals dat bij veel resten van mensen in Pompeï is gedaan. De holte die in de dikke laag vulkanische as achterbleef nadat het lichaam van het paard is vergaan, werd gevuld met vloeibaar gips, zodat de contouren van het paard zichtbaar werden.

De resten van het paardenskelet wijzen erop dat het paard een schofthoogte had van ongeveer één meter vijftig. Dat is naar huidige standaarden vrij klein, maar gezien het feit dat paarden in de Romeinse tijd een stuk kleiner waren, was het paard voor Romeinse begrippen waarschijnlijk behoorlijk groot.

Dure leidsels

Bij het paard werden resten van een duur leidsel van ijzer en brons gevonden. Dat, en het grote formaat van het paard wijzen er volgens de archeologen op dat het een duur paard was, dat speciaal gefokt was voor speciale, ceremoniële gelegenheden.

Leven na de ramp in Pompeï

Het paard was niet de enige vondst die werd gedaan. Tijdens de opgraving werden ook resten van gereedschap en keukengerei gevonden. Bijzonder was ook een graf dat werd gevonden. Dat graf, waarin een man begraven lag, werd volgens de archeologen gedolven na de uitbarsting van de Vesuvius in 79. Dat wijst erop dat mensen na de uitbarsting terugkeerden en probeerden te leven in de ruïnes van de stad.

Illegale opgeravingen

De vondst is volgens de archeologen extra bijzonder, omdat de vondst is gedaan in een gedeelte van Pompeï waar in de afgelopen decennia veel illegale opgravingen plaatsvonden. Daarom zijn er nieuwe onderzoeken naar het gebied gestart, zodat het overgebleven erfgoed beter beschermd blijft.

Bronnen:

The Local
Parco Archeologico Pompei

(archeologieonline.nl)

[ Bericht 0% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 18-05-2018 16:18:19 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_179234320
quote:
'Marx' teksten hebben een enorme aantrekkingskracht'

Boeken - 17 mei 2018 - Auteur: Lynn Stroo

Toen 'Das Kapital', het wereldberoemde werk van Karl Marx, in 1867 uitkwam, duurde het nog jaren voordat zijn boodschap politieke navolging kreeg. “Marx en het marxisme zijn niet hetzelfde”, stelt historica Christina Morina woensdagavond in een gesprek met cultuurfilosoof Maarten Doorman in Amsterdam. “De teksten van Marx waren een uitgangspunt. Het was een groep geëngageerde intellectuelen die de ideeën vormgaven en door Europa verspreidde.”
https://duitslandinstituu(...)e-aantrekkingskracht
pi_179301791
21-05-2018

Franse onderzoekers bevestigen: Adolf Hitler stierf in 1945

Rusland heeft voor het eerst westerse wetenschappers onderzoek laten doen naar de stoffelijke resten van Adolf Hitler die na de Tweede Wereldoorlog in Moskou zijn terechtgekomen. De Franse onderzoekers bevestigen dat de Duitse nazileider in 1945 in Berlijn zelfmoord heeft gepleegd. Een conclusie die de Russen zelf al in 1946 hadden getrokken en alleen nog door complotdenkers in twijfel werd getrokken.

De Franse medici kregen vorig jaar toestemming om gebitsresten en een stuk schedel te onderzoeken, die in het archief van de geheime dienst FSB (voorheen KGB) liggen opgeslagen. "Dat die dingen er waren, was bekend", zei historicus Willem Melching in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat ze een team uit het Westen toegang geven tot dat materiaal is wel opmerkelijk."

Vermoedelijk wilden de Russen definitief een einde maken aan de geruchten dat Hitler aan het einde van de oorlog naar Zuid-Amerika of een ander werelddeel is ontsnapt. Dat lijkt te zijn gelukt. "We kunnen aan alle complottheorieën een eind maken", zei de Franse onderzoeksleider Philippe Charlier tegen persbureau AFP. "Hij is niet met een duikboot naar Argentinië gevlucht, hij zit niet op een geheime basis op de Zuidpool en ook niet aan de achterkant van de maan."

Charlier en zijn team vergeleken het schedelfragment in Moskou met röntgenfoto's die een jaar voor Hitlers dood werden gemaakt. De vorm van het schedelfragment kwam "volkomen" overeen met wat de foto's laten zien. In het fragment zit een gat, veroorzaakt door een schot uit een vuurwapen.

xxl.jpg
Foto's van de gebitresten op een tentoonstelling in Moskou in 2000 EPA

De gebitsresten werden vergeleken met gegevens die over het slechte gebit van Hitler en zijn tandprotheses bewaard zijn gebleven. Ze laten er volgens Charlier geen twijfel over bestaan dat ze aan Hitler hebben toebehoord. De blauwe aanslag op de kunsttanden duidt op een chemische reactie die door het contact van het gif cyanide met het metaal van de protheses is veroorzaakt.

Dat Hitler cyanide heeft ingenomen is nu absoluut zeker, zei Melching. "Hij zou dan eerst de capsule met cyanide hebben genomen. Die heeft hij eerst uitgeprobeerd op zijn hond en dat werkte. En hij zou dan tegelijkertijd door zijn hoofd hebben geschoten, van achteren. Maar je zou ook een ander scenario kunnen bedenken, dat hij de capsule heeft genomen en dat een van zijn lijfwachten, of wie dan ook, hem een genadeschot heeft gegeven."

Hoe de volgorde precies is geweest, blijft onbekend. Zeker is dat Hitlers lijfwachten of andere medewerkers zijn lichaam, en dat van zijn vriendin Eva Braun, na hun zelfmoord in de tuin van de Rijkskanselarij in brand hebben gestoken. Nadat de Russen Berlijn hadden veroverd, kwamen de resten in handen van de KGB.

xxl.jpg
Het verslag van de onderzoekers is gepubliceerd in de European Journal of Internal Medicine.
Het bovengrondse deel van de Führerbunker in Berlijn, waar Hitler zelfmoord gepleegd heeft Bundesarchiv, Bild 183-V04744 / CC-BY-SA 3.0

(nos.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 22 mei 2018 @ 09:26:47 #39
293036 DeMolay
Asmodeus & Me
pi_179316026
De vorige keer was de conclusie dat het een vrouw was...dit was niet de eerste keer dat ze erbij mochten.

Beetje vaag
TTT [img]http://symboldictionary.net/library/graphics/symbols/tripletau.jpg[/img]
Δημοσθένης
http://www.youtube.com/watch?v=18FgnFVm5k0&fmt=37&hd=1&autoplay=1
pi_179333483
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 mei 2018 09:26 schreef DeMolay het volgende:
De vorige keer was de conclusie dat het een vrouw was...dit was niet de eerste keer dat ze erbij mochten.

Beetje vaag
wie heeft dat onderzoek dan gedaan?
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_179333507
22-05-2018

‘Heilige graal van scheepswrakken’ blijkt voor 14 miljard aan goud, zilver en smaragden aan boord te hebben, maar ontdekkers willen niet onthullen waar hij ligt

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © Woods Hole Oceanographic Institution - De vernietiging van de San José op een schilderij van Samuel Scott. Rechts een van de foto's die gemaakt werden van het wrak.

Hij werd drie eeuwen geleden tot zinken gebracht, in een woeste zeeslag met Britse schepen tijdens de Spaanse Successieoorlog. Toen de San José op 8 juni 1708 voor de kust van Colombia in de golven verdween, ging ook zijn fabelachtige lading goud, zilver en smaragden verloren. Na eeuwen van zoeken werd de ‘heilige graal van de scheepswrakken’ echter gevonden. De ontdekkers hebben daar nu meer details over vrijgegeven. Maar wat ze niet willen zeggen, is waar het wrak exact ligt.

Het was een indrukwekkend handelsschip, de San José. Een Spaans galjoen met drie masten, 62 kanonnen en zo’n 600 man aan boord. Het had handelsgoederen naar het Caraïbische gebied gebracht en was op de terugweg met een schat aan rijkdommen voor de Spaanse kroon, toen de Britten toesloegen. Het was nacht en het is niet helemaal duidelijk hoe het precies ging, maar feit was dat de San José in een mum van tijd zonk, zonder dat er tijd was om nog iets van boord te redden. Alleen een handvol manschappen overleefde.

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © RV

Nadat het meer dan drie eeuwen op de bodem van de zee had gelegen, werd het wrak op 27 november 2015 gevonden door een internationaal team van wetenschappers en ingenieurs. Het bleek zich ergens voor de kust van Cartagena in Colombia te bevinden, op meer dan 600 meter diepte. Drijvende kracht achter de ontdekking was Roger Dooley, een archeoloog van Maritime Archaeology Consultants (MAC). Hij doorzocht meer dan 33 jaar allerhande archieven om alles te weten te komen over de San José: van zijn bouw tot zijn laatste reis.

De plaats waar het schip uiteindelijk zonk, werd lang beschouwd als een van de grote maritieme mysteries. Met de hulp van een onbekende kaart uit 1729 die hij ontdekte, slaagde Dooley er echter in om de route te reconstrueren die de San José had genomen op zijn allerlaatste trip.

Zoeken

Op basis daarvan werd een gebied afgebakend waarin het wrak zich moest bevinden en nadat er toestemming was van het Colombiaanse ministerie van cultuur, begon het zoeken. Over de details daarvan heeft het Amerikaanse Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) gisteren voor het eerst bericht. Het instituut leverde een speciale duikboot die bij het onderzoek hielp en die er met sonar in slaagde om het scheepswrak te lokaliseren.

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © Woods Hole Oceanographic Institution - Een overzichtsbeeld van de plaats waar het wrak ligt.

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © Woods Hole Oceanographic Institution

De REMUS 6000 daalde vervolgens af tot 9 meter boven het wrak en nam daar foto’s. Daarop zijn onder meer gravures van dolfijnen te zien op de kanonnen, iets waarmee de definitieve identificatie van het schip gebeurde. “Het wrak was bedekt met sediment, maar op de beelden die de camera maakte op grotere diepte konden we toch nieuwe details ontwaren”, aldus Mike Purcell, de expeditieleider van WHOI. “Het gaf een groot gevoel van voldoening toen we het schip eindelijk vonden”, vult collega Munier aan, die alles telefonisch volgde. ’Het was een ongelofelijk moment.”

Titanic

Het was niet de eerste keer dat de REMUS 6000 imponeerde met zijn kunnen. De duikboot - die langdurige missies kan uitvoeren in uitgestrekte gebieden - slaagde er ook al in om het wrak te helpen vinden van een vliegtuig van Air France dat in 2009 neerstortte in zee, op enkele honderden kilometers voor de kust van Brazilië. REMUS maakte ook al foto’s en een kaart van de legendarische Titanic tijdens een missie in 2010.

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © Woods Hole Oceanographic Institution - Theekopjes uit het wrak.

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © Woods Hole Oceanographic Institution - De kanonnen van de San José.

Wat de San José betreft: de schat die aan boord was van het schip, werd de inzet van een juridische strijd tussen verscheidene landen en private bedrijven. Omgerekend zou die schat dan ook iets van een 14 miljard euro waard zijn, zo schrijft de New York Post. Maar het wrak is ook belangrijk omwille van zijn culturele en historische waarde. De artefacten aan boord kunnen immers een licht werpen op het economische, sociale en politieke klimaat in Europa in de vroege 18de eeuw.

UNESCO

Enkele weken geleden riep de UNESCO Colombia nog op om het wrak niet meteen commercieel te exploiteren. Colombia maakte intussen plannen bekend om een museum en een state of the art conservatielaboratorium te bouwen om de resten van het schip te bewaren en tentoon te stellen. De schat ligt vooralsnog op de bodem van de zee. En de exacte locatie blijft een staatsgeheim.

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © Woods Hole Oceanographic Institution - De REMUS 6000 die het wrak vond

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_179351120
22-05-2018

Grote opgraving in België legt sporen uit WOI bloot

zadeltas.png


Bij een groot opgravingsproject in de buurt van het Belgische Zonnebeke zijn veel sporen uit de Eerste Wereldoorlog aan het licht gekomen. De opgravingen vonden plaats op het tracé van een nieuw aan te leggen leiding, die dwars door het strijdperk van de Derde slag om Ieper, ook bekend als de Battle for Passchendaele, loopt.

Tijdens een vooronderzoek werd over de gehele lengte van het tracé een vier meter brede sleuf gegraven. Op basis van dat vooronderzoek werden twaalf zones aangewezen waar verder onderzoek moest plaatsvinden. In die zones werd nader onderzoek gedaan. Daarbij werden bijzonder veel vondsten uit de Eerste Wereldoorlog gedaan, van bomkraters tot stellingen voor artilleriegeschut, maar ook veel persoonlijke voorwerpen van soldaten.

duitse_stelling.png
Vondsten uit WOI bij archeologische opgraving Zonnebeke

Artilleriestelling en Engelse rumkruik

Op een aantal plekken is het verloop van de oorlog nog goed te zien. Aan de Tresorierstraat in Zonnebeke werden de betonnen resten van een Duitse artilleriestelling gevonden. Vlak daarnaast lagen ook houten resten van barakken voor de arbeiders die de stelling moesten aanleggen. Onder de betonnen structuren werden echter resten van Britse onderkomens gevonden. De archeologen herkende de Britse onderkomens aan de bouwwijze, maar ook aan een typisch Britse rumkruik die tussen de resten werd aangetroffen. Tussen de resten van de Duitse bunkers lagen ook persoonlijke voorwerpen. Daaronder waren uniformdelen en uitrustingsstukken, maar ook meer persoonlijke voorwerpen zoals een pantoffel en zelfs een gebitsprothese.

Albrechtstellung

Even verderop werd een goed bewaard deel van de Albrechtsstellung teruggevonden. Deze linie was de tweede linie van het Duitse systeem en bestond uit een loopgraaf in zigzagpatroon, die volledig was verstevigd met hout en vlechtwerk. Het deel van de loopgraaf dat terug werd gevonden verkeert nog in bijzonder goede staat. Zelfs een deel van de riolering werd teruggevonden.

albrechstellung.png
Albrechstellung uit WOI bij archeologische opgraving Zonnebeke

Oorlogsgraven

Vlak bij de Duitse bunkers werd ook een massagraf met daarin de resten van acht soldaten aangetroffen. Waarschijnlijk gaat het om een graf voor soldaten die omkwamen tijdens het najaarsoffensief in 1918. Ook op andere plekken werden de resten van gesneuvelde soldaten gevonden. In totaal werden negentien lichamen geborgen en overgedragen aan de autoriteiten.

Paardenzadel en stuk van een tank

Op veel andere plekken werden resten van het slagveld gevonden. Tientallen later opgevulde bomkraters zijn onderzocht, daarbij werden ook nog bijzondere vondsten gedaan. Zo werd de complete voorplaat van een Britse Mark IV tank gevonden en werd een leren transportzadel gevonden, compleet met niet afgevuurde granaten erin. Met zulke zadels werd oorlogsmaterieel te paard verplaatst. Hoewel tijdens de Eerste Wereldoorlog duizenden paarden voor dergelijke transporten werden ingezet, is dit de eerste keer dat er zo'n compleet zadel werd blootgelegd.

Na het onderzoek

Op dit moment wordt het onderzoek verder uitgewerkt en wordt er een groot rapport opgesteld. Wat er met de gevonden spullen gaat gebeuren staat nog niet in alle gevallen vast. De voorplaat van de tank is inmiddels overgedragen aan het Memorial Museum te Paschendaele. Wat er met de andere voorwerpen gebeurt, wordt nog bepaald.

De lichamen van de gesneuvelde soldaten zullen worden geïdentificeerd. De lichamen van de geallieerde soldaten zijn daarvoor overgedragen aan de Commonwealth War Grave Comission. De Duitse soldaten worden overgedragen aan de Duitse Kriegsgräberfürsorge. Gevonden explosieven zijn zoals gebruikelijk geregistreerd en opgehaald door de Belgische ontmijningsdienst DOVO.

Het onderzoek werd uitgevoerd door ADEDE bvba, een archeologisch bedrijf gespecialiseerd in opgravingen van explosieven. In België en Noord-Frankrijk worden nog altijd veel explosieven uit de Eerste Wereldoorlog opgegraven. Vaak niet tijdens dit soort opgravingen, maar door boeren die hun land bewerken.

Bron en afbeeldingen:
•ADEDE bvba/Aaron Verleyssen, David Moutter, Florian Duchatelle, Edwin Hoven
•Orthofoto: De Steekproef

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_179351155
22-05-2018

Archeologen ontdekken middeleeuws made-in-China-label op oude scheepslading

fig4jswjianningfubox_preview.jpeg

Chinees scheepswrak in de JavazeeIn de jaren '80 werden op de bodem van de Javazee de resten van een scheepslading gevonden. De herkomst van de duizenden stukken keramiek op ze zeebodem bleef lang onbekend, maar de ontdekking van een subtiele aanwijzing op een stuk keramiek heeft archeologen nieuwe informatie gegeven.

'Made in China'- label

Al sinds de ontdekking in de jaren '80 doen archeologen onderzoek naar de herkomst van de verloren scheepslading. In de jaren '90 werd de lading na onderzoek gedateerd als midden- tot laat dertiende-eeuws. Maar archeologen die verder gingen met het onderzoek ontdekten bewijs dat aantoont dat de scheepslading waarschijnlijk een eeuw ouder is. Archeologen troffen op het aardewerk markeringen aan die de herkomst aangeven. Een middeleeuwse variant op een 'made in China'- label dus. Uit dat label bleek dat de lading aardewerk werd gemaakt in de Chinese regio Jianning Fu.

Dat was de aanwijzing die de archeologen nodig hadden om het aardewerk te dateren. De spelling van Jianning Fu werd namelijk na de Mongoolse invasie van 1278 veranderd in Jianning Lu. Volgens de archeologen was dat een aanwijzing dat de lading veel ouder was, wellicht uit de twaalfde eeuw.

fig2jswivoryb_preview.jpeg

Koolstofdatering bevestigt vermoeden

Chinees scheepswrak in de JavazeeOm de leeftijd van de scheepslading beter vast te kunnen stellen, werd er ook naar andere delen van de lading gekeken. Een deel van de lading bestond namelijk uit slagtanden, waarvan de leeftijd met behulp van koolstofdatering nauwkeurig kon worden bepaald. Ook deze koolstofdatering gaf aan dat de lading niet zevenhonderd jaar, maar achthonderd jaar oud was.

Vondst past in het historische plaatje

Met deze nieuwe resultaten wordt ook het historische verhaal over de Chinese zeevaarders in deze periode completer. In deze tijd richtten Chinese handelaren zich meer op de handel overzee, dan op de handel via de zijderoute over land. De vondst van een grote scheepslading uit deze tijd ondersteunt dit verhaal.

Bron en afbeeldingen

The Field Museum

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 25 mei 2018 @ 09:13:22 #44
293036 DeMolay
Asmodeus & Me
pi_179372293
quote:
0s.gif Op woensdag 23 mei 2018 08:33 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

wie heeft dat onderzoek dan gedaan?
https://www.theguardian.c(...)icide-skull-fragment
TTT [img]http://symboldictionary.net/library/graphics/symbols/tripletau.jpg[/img]
Δημοσθένης
http://www.youtube.com/watch?v=18FgnFVm5k0&fmt=37&hd=1&autoplay=1
pi_179378957
quote:
:)

Officials in Moscow say they have no record of a US researcher who claims to have examined a skull fragment said to belong to the late Nazi dictator.
https://www.telegraph.co.(...)er-skull-theory.html
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_179393072
quote:
‘Market Garden was gewoon een slecht plan’

De poging van de geallieerden om in september 1944 de grote rivieren in bezet Nederland over te steken was zinloos en wreed, legt de Britse historicus Anthony Beevor uit in zijn nieuwe boek. ‘Veldmaarschalk Bernard Montgomery leed aan een vorm van asperger.’

Bart Funnekotter
24 mei 2018
https://www.nrc.nl/nieuws(...)slecht-plan-a1604133
pi_179451895
28-05-2018

Drie gevonden Belgische soldaten WOI alsnog geïdentificeerd met uniek DNA-onderzoek

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © War Heritage Institute

DNA-onderzoek heeft officieel tot de identiteit geleid van drie soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog nabij Diksmuide. De identiteit en het programma rond het herbegraving werden vandaag bekendgemaakt in De Panne, waar ze een laatste rustplaats krijgen. Voor een vierde soldaat bleek identificatie onmogelijk.

De vier soldaten werden in juni 2016 opgegraven tijdens een archeologisch bodemonderzoek in het kader van een nieuwe verkaveling. Al snel bleek het om één Fransman te gaan, die inmiddels begraven is op de begraafplaats van Saint-Charles de Potyze in Ieper, en drie Belgen.

Het bleken soldaten van het 12de linieregiment, dankzij de vondst van uniformknopen. Ze moeten gesneuveld zijn tussen 16 oktober en 10 november 1914. Uit onderzoek kwamen drie namen naar boven, die van Petrus Pintens (Mortsel/Hoboken), Gerard Joseph Dethier (Villers L’Evêque, Luik) en Félix Jacquet (Luik). Pintens en Dethier konden geïdentificeerd worden aan de hand van DNA van familieleden. Door deductie kon ook Félix Jacquet geïdentificeerd worden.

Het DNA-onderzoek is een primeur. De soldaten worden op 1 juli begraven door de gemeente De Panne en het War Heritage Institute op de Belgische Militaire Begraafplaats in De Panne. Het zal dan exact 100 jaar geleden zijn dat de begraafplaats werd ingewijd.

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © Foto Steen - Twee jaar terug werden de restanten van de drie Belgische militairen en één Franse fuselier gevonden bij graafwerken voor een woonproject in de Tuinwijk in Diksmuide.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_179452039
24-05-2018

Sporen van 2000 jaar oude moordpartij in Denemarken

2kl.jpg

Opgravingen Alken EngeBij Alken Enge in Denemarken zijn archeologen op een grote hoeveelheid menselijke beenderen gestuit. In het grafveld lagen meer dan 2000 botten die toebehoorden aan 82 mensen. Waarschijnlijk gaat het om een groep krijgers, die tijdens een gevecht ongeveer 2000 jaar geleden volledig werd afgeslacht. Na jaren van opgravingen en onderzoek werden de bevindingen deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

Ongewoon slagveld

Resten van slagvelden zijn niet zeldzaam, maar deze vondst is ongewoon. Volgens de archeologen zijn de lichamen niet na de strijd begraven, maar zijn ze pas lang na de slag begraven. Veel botten vertoonden niet alleen tekenen van wonden door wapens, maar ook bijtsporen. Dat doet de archeologen vermoeden dat de gesneuvelden nog lange tijd op het slagveld hebben gelegen.

Verminkt na de slag

Dat slagveld lag echter niet op de plek waar de lichamen door de archeologen werden aangetroffen. Gezien de manier waarop de lichamen gepositioneerd waren, vermoeden archeologen dat de lichamen later op een rituele manier van het slagveld zijn gehaald en in een meer zijn gegooid. Wie dat gedaan heeft, en waarom is echter niet helemaal duidelijk. Daarbij werden veel van de lichamen verminkt. Armen en benen werden afgehakt en schedels werden –ten overvloede- ingeslagen.

Op basis van de posities van de verschillende lichamen en lichaamsdelen in het veld vermoeden de archeologen dat de groep gesneuvelde krijgers waarschijnlijk veel groter was. Zij schatten dat de troepenmacht zo'n 400 man sterk moet zijn geweest. Dat de gevonden beenderen geen oude sporen van verwondingen bevatten, doet de archeologen ook vermoeden dat het een leger 'groentjes' was dat het strijdperk betrad en bij hun vuurdoop meteen genadeloos werd afgeslacht.

Gruwelijke rituelen

In Romeinse bronnen uit deze tijd wordt verhaald van gruwelijke en gewelddadige rituelen waarmee na de strijd het slagveld werd ontruimd. Omdat de archeologen geen aanwijzingen vonden dat er bij dit gevecht Romeinse troepen aanwezig waren, gaan ze ervanuit dat het ging om een conflict tussen twee 'barbaarse' stammen. Daarmee zou deze vondst het eerste tastbare bewijs zijn van de Romeinse verhalen over de gruwelijke taferelen na een veldslag.

Strijd tussen Germaanse groepen

Dat er strijd was tussen verschillende Germaanse groepen is volgens de archeologen niet verwonderlijk. In de tijd dat het gevecht plaatsvond, was het Romeinse rijk volop in expansie. Die alsmaar groeiende invloed van de Romeinen zorgden voor conflict tussen Germaanse stammen, die door de Romeinen verdreven werden, of juist allianties met ze aangingen. Daarbij kwam het regelmatig tot bloedige conflicten.

Bronnen:

Alken Enge
Pnas.org

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_179484777
29-05-2018

Archeologen stuiten in Pompeii op dramatisch tafereel: skelet van man, onthoofd door steen toen hij zich vergaapte aan vulkaanuitbarsting

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © EPA - Op de plaats van 's mans hoofd rust een 300 kilo zwaar stuk steen

Wetenschap & Planeet Onderzoekers hebben bij opgravingen in de verwoeste stad Pompeii, die in 79 na Christus onder as en stenen uit de vulkaan de Vesuvius werd bedolven, een onthoofd lichaam aangetroffen.

Het gaat om resten van een man die vermoedelijk zo’n 35 jaar oud was toen hij stierf. Archeologen vermoeden dat de man naar de uitbarsting keek toen hij werd geraakt door een stuk steen van 300 kilo. Daardoor verloor hij zijn hoofd, bericht persbureau ANSA. Een verwonding aan het been van de man zou het onmogelijk hebben gemaakt tijdig te vluchten voor het natuurgeweld. De leider van de opgraving bij de oude Romeinse stad, Massimo Osanna, noemde de vondst ‘dramatisch en uitzonderlijk’.

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © AP - Antropoloog Valeria Amoretti bij het skelet van de in het jaar 79 omgekomen man

Wedstrijdpaard

Eerder deze maand werden bij opgravingen in de antieke stad een paardenstal en de overblijfselen van een renpaard gevonden. De afdruk die het dier achterliet doet vermoeden dat het om een volbloed ging dat voor wedrennen werd gebruikt en niet als lastdier. Het stallencomplex maakt deel uit van een villa aan de noordelijke kant van de stad. Bij de blootlegging van de woning kwamen ook keukengerei en een houten bed aan het licht. Grote delen van het gebied moeten echter nog worden uitgegraven.

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © AP - Archeologen vermoeden dat de man naar de uitbarsting keek toen hij werd geraakt door een stuk steen van 300 kilo en zijn hoofd verloor.

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © EPA - Een verwonding aan het been van de man zou hem hebben belet een veilig heenkomen te zoeken tijdens de uitbarsting.

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © EPA - Eerder deze maand werd een compleet skelet van een paard aangetroffen bij uitgravingen in de Italiaanse plaats.

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © EPA

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_179484803
28-05-2018

Archeologen ontdekken nog meer woestijntekeningen in Peru

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © EPA - De figuur 'Los Manos' maakt deel uit van de Nazcalijnen in Peru.

Wetenschap Archeologen hebben met drones meer dan 25 nieuwe geogliefen ontdekt nabij de Nazcalijnen in de kustwoestijn in het zuiden van Peru. Dat deelt het ministerie van Cultuur vandaag mee.

De geogliefen zijn enorme tekeningen in het woestijnzand in de Peruaanse pampa’s. Dankzij dronebeelden hebben wetenschappers nog meer reusachtige afbeeldingen ontdekt, onder andere van een orka en een dansende vrouw.

De meerderheid van de recent ontdekte afbeeldingen zijn het werk van de Paracascultuur. Ze zijn meer dan 2.000 jaar oud en bijgevolg honderden jaren ouder dan de Nazcalijnen van de hand van het Nazcavolk. Dat zegt Johnny Isla, een archeoloog van het Peruaanse ministerie van Cultuur.

Drones “geven ons de kans om onze documentatie te vergroten en nieuwe groepen van figuren te ontdekken”, aldus Isla. “We hebben nog niet tussen [de geogliefen] gewandeld, we hebben alleen foto’s genomen. Dit is de eerste fase van het onderzoek”, zegt de archeoloog.

In tegenstelling tot de Nazcalijnen, waarvan de meerderheid enkel zichtbaar is vanuit de lucht, zijn de pas ontdekte ‘Palpalijnen’ aangebracht op heuvels en kunnen ze gezien worden vanaf de grond.

Mysterie

De Nazcalijnen zijn tientallen figuren van dieren en geometrische vormen die werden aangebracht in het woestijnzand op de Peruaanse hoogvlakte. Dankzij de unieke klimaatomstandigheden in de regio werden de figuren al die tijd bewaard. Niemand weet precies waartoe de Nazca- en Palpalijnen precies dienen, waarom ze zo groot zijn of waarom ze zo lang deel uitmaakten van de cultuur van de precolumbiaanse volkeren. “In totaal spreken we over ongeveer 1200 jaar waarin geogliefen gemaakt werden” in de regio, aldus Isla.

De Nazcalijnen werden in 1994 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed, maar hebben te lijden onder de druk van Peruanen die zich illegaal in het gebied vestigen en verkeer dat van de nabijgelegen snelweg afwijkt.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')