FOK!forum / Culinesse à gogo / Ingrediënten toevoegen aan ontdooid voedsel
_Hestia_dinsdag 3 april 2018 @ 21:46
Pas had ik groentensoep gemaakt en ingevroren. Maar ik was de vermicelli vergeten te kopen toen ik het ging koken. Dus toen ik een andere keer soep wilde eten en het ontdooid had, wilde ik er gewoon dan vermicelli doorheen doen. Maar een vriendin van me zei dat je dat beter niet kunt doen?

Of bijvoorbeeld als je pastasaus ingevroren en weer ontdooid hebt dat je dan met opbakken er beter niet nog verse groenten (bijv als je dan nog een paprika hebt liggen) of vers vlees doorheen kunt doen (ook al was de saus verder vegetarisch)?

Wie kan me uitleggen of dit klopt? Zij zegt dat het dan bederft, maar ik zie niet in hoe dat kan :@
Hiddendoedinsdag 3 april 2018 @ 21:48
Goeie vraag. Ik heb daar geen ervaring mee dus ik ben wel benieuwd of iemand het weet.
Karinadinsdag 3 april 2018 @ 21:50
Ik zou niet weten waarom dat niet kan. Ik vries bijvoorbeeld soms macaronisaus in en dan doe ik daar de net gekookte macaroni bij. Kan geen reden bedenken waarom iets opeens zou bederven omdat het ingevroren is geweest.
Jordy-Bdinsdag 3 april 2018 @ 21:51
Het wordt geadviseerd om eens ingevroren producten niet opnieuw in te vriezen, maar dat heeft vooral te maken met dat je niet kan inschatten in hoeverre het bederft tijdens het ontdooid geweest zijn. Ik vermoed dat je vriendin daarmee in de war is.

Je kan rustig spullen toevoegen aan spul uit de vriezer. Je moet er alleen wel voor zorgen dat die ingrediënten goed verhit worden. Niet zozeer voor vermicelli, maar wel als je bijvoorbeeld vlees of groente gaat toevoegen aan een saus uit de vriezer.
_Hestia_dinsdag 3 april 2018 @ 21:55
Ja precies dat van het opnieuw invriezen wist ik idd wel. Maar hier had ik verder nog nooit van gehoord en ik snap het dus ook niet waarom het dan opeens zou bederven. Goed verhitten doe ik wel.
Lunatiekdinsdag 3 april 2018 @ 21:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 april 2018 21:51 schreef Jordy-B het volgende:
Het wordt geadviseerd om eens ingevroren producten niet opnieuw in te vriezen, maar dat heeft vooral te maken met dat je niet kan inschatten in hoeverre het bederft tijdens het ontdooid geweest zijn. Ik vermoed dat je vriendin daarmee in de war is.

Je kan rustig spullen toevoegen aan spul uit de vriezer. Je moet er alleen wel voor zorgen dat die ingrediënten goed verhit worden. Niet zozeer voor vermicelli, maar wel als je bijvoorbeeld vlees of groente gaat toevoegen aan een saus uit de vriezer.
Dat, en dan opeten en niet opnieuw invriezen.
realAIVDdinsdag 3 april 2018 @ 21:56
Zolang je de data in de gaten houdt waarop de oudste zaken die er in de maaltijd zitten bederven is er niets aan de hand.

Ik zou er wel een avondje voor uittrekken om die vriendin te laten uitleggen wat precies het probleem is en haar dan niet laten wegkomen met een verhaal dat het "een gevoel" is.
Lucky_Strikedinsdag 3 april 2018 @ 22:02
Die vriendin van je gelooft in sprookjes :D
#ANONIEMdinsdag 3 april 2018 @ 22:07
Wat een onzin.

Zou het volgens haar logica ook gevaarlijk zijn om de opgewarmde soep te eten en daarna los wat net gekookte vermicelli? Dat is toch hetzelfde. _O-
Jordy-Bdinsdag 3 april 2018 @ 22:21
quote:
1s.gif Op dinsdag 3 april 2018 22:07 schreef Stompzinnig het volgende:
Zou het volgens haar logica ook gevaarlijk zijn om de opgewarmde soep te eten en daarna los wat net gekookte vermicelli? Dat is toch hetzelfde. _O-
Of dus pastasaus uit de vriezer met vers gekookte pasta. Hartstikke gevaarlijk.
Pilesdinsdag 3 april 2018 @ 22:22
Hoe werkt die vriendin dan met diepvriesgroente? Alleen eten met diepvriesaardappeltjes en diepvriesvlees?
RobinOokdinsdag 3 april 2018 @ 22:25
Ik zou juist aanraden zoiets als pasta of vermicelli of verse groenten niet mee in te vriezen. Veel lekkerder om die "vers" toe te voegen. Kan ook echt nul redenen verzinnen waarom iemand zou kunnen denken dat dat een slecht idee is.

[ Bericht 1% gewijzigd door RobinOok op 04-04-2018 06:54:09 ]
_Hestia_dinsdag 3 april 2018 @ 22:29
Ja ik snap het dus ook niet hoor maar echt een duidelijk antwoord had ze ook niet echt toen behalve dat het dan sneller bederft. Zal het nog eens vragen.

En ja pasta kook ik ook gewoon altijd vers erbij.

Ik vond het ook gewoon een vreemd verhaal dus blij dat het uit de wereld is nu. Scheelt toch weer haha.

[ Bericht 0% gewijzigd door _Hestia_ op 04-04-2018 01:00:40 ]
Lunatiekwoensdag 4 april 2018 @ 04:42
Klinkt meer als de pan soep die nooit leegraakt omdat er steeds verse ingrediënten (en water) worden toegevoegd.
Maar dan dus in de vriezer. Iets invriezen, ontdooien, verse ingrediënten erbij, invriezen, ontdooien, bereiden met verse ingrediënten, (eventueel een deel eten), de restanten invriezen, etc... Dat lijkt me inderdaad geen goed idee.
_Hestia_woensdag 4 april 2018 @ 09:17
quote:
1s.gif Op woensdag 4 april 2018 04:42 schreef Lunatiek het volgende:
Klinkt meer als de pan soep die nooit leegraakt omdat er steeds verse ingrediënten (en water) worden toegevoegd.
Maar dan dus in de vriezer. Iets invriezen, ontdooien, verse ingrediënten erbij, invriezen, ontdooien, bereiden met verse ingrediënten, (eventueel een deel eten), de restanten invriezen, etc... Dat lijkt me inderdaad geen goed idee.
Nee dat lijkt me zeker geen goed idee. Maar daar ging het niet over dus. Ging echt over iets eenmalig ontdooien, toevoegen en opeten.
Pietverdrietwoensdag 4 april 2018 @ 20:26
quote:
1s.gif Op dinsdag 3 april 2018 21:46 schreef _Hestia_ het volgende:
Pas had ik groentensoep gemaakt en ingevroren. Maar ik was de vermicelli vergeten te kopen toen ik het ging koken. Dus toen ik een andere keer soep wilde eten en het ontdooid had, wilde ik er gewoon dan vermicelli doorheen doen. Maar een vriendin van me zei dat je dat beter niet kunt doen?

Of bijvoorbeeld als je pastasaus ingevroren en weer ontdooid hebt dat je dan met opbakken er beter niet nog verse groenten (bijv als je dan nog een paprika hebt liggen) of vers vlees doorheen kunt doen (ook al was de saus verder vegetarisch)?

Wie kan me uitleggen of dit klopt? Zij zegt dat het dan bederft, maar ik zie niet in hoe dat kan :@
Lijkt me een typisch geval van klok en klepel
Vers gekookte pasta bij ontdooide saus is heel verstandig.
Pasta of rijst koken, en die eerst op het aanrecht laten afkoelen en dan invriezen om weer te ontdooien is onverstandig.
Spanky78donderdag 5 april 2018 @ 19:24
quote:
1s.gif Op woensdag 4 april 2018 09:17 schreef _Hestia_ het volgende:

[..]

Nee dat lijkt me zeker geen goed idee. Maar daar ging het niet over dus. Ging echt over iets eenmalig ontdooien, toevoegen en opeten.
Geen enkel probleem dus.

Of het lekker wordt is een tweede. Vermicelli zou ik net als Robin ook liever achteraf toevoegen anders kook en vries je dat tot snot.
Botje-woensdag 11 april 2018 @ 16:16
Het enige dat ik kan bedenken wat nog een soort van logisch klinkt, is dat wanneer je soep opnieuw opwarmt, je deze beter niet kunt laten koken. Als je er dan rauwe vermicelli ingooit, wordt die dus niet gaar, of je moet de soep alsnog gaan koken.
Lienekienwoensdag 11 april 2018 @ 16:18
quote:
0s.gif Op woensdag 11 april 2018 16:16 schreef Botje- het volgende:
Het enige dat ik kan bedenken wat nog een soort van logisch klinkt, is dat wanneer je soep opnieuw opwarmt, je deze beter niet kunt laten koken. Als je er dan rauwe vermicelli ingooit, wordt die dus niet gaar, of je moet de soep alsnog gaan koken.
En waarom zou je ontdooide soep beter niet kunnen laten koken?
Botje-woensdag 11 april 2018 @ 16:21
quote:
1s.gif Op woensdag 11 april 2018 16:18 schreef Lienekien het volgende:

[..]

En waarom zou je ontdooide soep beter niet kunnen laten koken?
Gebonden soep zou kunnen gaan schiften, reeds gare ingrediënten worden tot moes gekookt..

Maar dat heeft verder dus niets met de 'houdbaarheid' van de soep te maken, meer met smaak.
Pietverdrietwoensdag 11 april 2018 @ 16:24
quote:
0s.gif Op woensdag 11 april 2018 16:21 schreef Botje- het volgende:

[..]

Gebonden soep zou kunnen gaan schiften, reeds gare ingrediënten worden tot moes gekookt..

Maar dat heeft verder dus niets met de 'houdbaarheid' van de soep te maken, meer met smaak.
Bij gebonden soep voeg je geen vermicelli toe.
#ANONIEMwoensdag 11 april 2018 @ 16:24
quote:
1s.gif Op woensdag 4 april 2018 20:26 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Lijkt me een typisch geval van klok en klepel
Vers gekookte pasta bij ontdooide saus is heel verstandig.
Pasta of rijst koken, en die eerst op het aanrecht laten afkoelen en dan invriezen om weer te ontdooien is onverstandig.
Waarom?

Men zegt ook constant dat je ontdooide rauwe kip niet meer mag invriezen en dan weer ontdooien om te koken. Maar ik doe dat al sinds ik kan koken. Dan heb ik misschien teveel ontdooid of ik ga toch geen kip meer koken dus dan leg ik het weer in de freezer. Nooit ziek geworden ervan.
Pietverdrietwoensdag 11 april 2018 @ 16:27
quote:
0s.gif Op woensdag 11 april 2018 16:24 schreef Hexx. het volgende:

[..]

Waarom?

Bacillus cereus
Groeit als kool in lauwe rijst of pasta en is verantwoordelijk voor enorm smerige en gemene voedselvergiftigingen
#ANONIEMwoensdag 11 april 2018 @ 16:28
quote:
1s.gif Op woensdag 11 april 2018 16:27 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Bacillus cereus
Groeit als kool in lauwe rijst of pasta en is verantwoordelijk voor enorm smerige en gemene voedselvergiftigingen
Ik eet ook vaak rijst uit de koelkast van gisteren...
Botje-woensdag 11 april 2018 @ 16:30
quote:
1s.gif Op woensdag 11 april 2018 16:24 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Bij gebonden soep voeg je geen vermicelli toe.
Het was ook maar een voorbeeld van een 'vers' ingrediënt wat je later toe kunt voegen aan iets wat uit de diepvries komt. Ik had het in mijn eerste bericht over soep in het algemeen, niet per se gebonden soep. En het was sowieso enkel een gedachte die bij me opkwam als mogelijke klok-en-klepel oorzaak van de vriendin van TS.
Pietverdrietwoensdag 11 april 2018 @ 16:30
quote:
0s.gif Op woensdag 11 april 2018 16:28 schreef Hexx. het volgende:

[..]

Ik eet ook vaak rijst uit de koelkast van gisteren...
Je moet doen wat je niet laten kan, maar het is onverstandig
Jordy-Bwoensdag 11 april 2018 @ 18:20
quote:
1s.gif Op woensdag 11 april 2018 16:30 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Je moet doen wat je niet laten kan, maar het is onverstandig
In de koelkast kan een dagje niet zoveel kwaad. Het gevaar van de Bacilles Cereus zit hem vooral in het lang rond kamertemperatuur houden van de rijst.

Snel koelen is het devies. Snel gekoelde rijst is wel een paar dagen in de koelkast houdbaar.

Persoonlijk heb ik nog nooit klachten ondervonden van bijvoorbeeld nasi van de Chinees (of van mezelf) uit de koelkast.

De sporen van Bacilles Cereus worden geactiveerd bij koken, de bacterie groeit vervolgens echter traag in een koude koelkast en kan zelf niet tegen temperaturen boven 75°C. Dus goed koud bewaren en goed verhitten voor gebruik, dan kan er weinig fout gaan.

Mocht het wel fout gaan, dan ben je een dagje aan de race.
Pietverdrietwoensdag 11 april 2018 @ 18:38
quote:
1s.gif Op woensdag 11 april 2018 18:20 schreef Jordy-B het volgende:

[..]

In de koelkast kan een dagje niet zoveel kwaad. Het gevaar van de Bacilles Cereus zit hem vooral in het lang rond kamertemperatuur houden van de rijst.

Snel koelen is het devies. Snel gekoelde rijst is wel een paar dagen in de koelkast houdbaar.

Persoonlijk heb ik nog nooit klachten ondervonden van bijvoorbeeld nasi van de Chinees (of van mezelf) uit de koelkast.

De sporen van Bacilles Cereus worden geactiveerd bij koken, de bacterie groeit vervolgens echter traag in een koude koelkast en kan zelf niet tegen temperaturen boven 75°C. Dus goed koud bewaren en goed verhitten voor gebruik, dan kan er weinig fout gaan.

Mocht het wel fout gaan, dan ben je een dagje aan de race.
Verstandiger is gewoon rijst en pasta die overblijft weg te gooien, we hebben het over dubbeltjes en vers gekookt smaakt het beter
Verder
quote:
Bacillus cereus komt voor in veel verschillende milieu's, waaronder grond, klei, stof, water, vegetatie en vele voedselsoorten, voornamelijk granen, melk, gedroogd voedsel, kruiden, vlees en groenten. Het organisme kan dus in lage aantallen voorkomen in voedingsmiddelen. Bij isolatie van meer dan 10 5 kolonievormende eenheden per gram (kve/ g) voedsel kan het organisme een rol gaan spelen bij voedselvergiftiging. Deze grote aantallen veroorzaken geen waarneembaar bederf van het voedsel.
B. cereus kan groeien bij temperaturen van 10 tot 50 °C met een optimum tussen 28 en 35 °C. Sommige psychrotrofe varianten kunnen zelfs groeien en bederf veroorzaken bij temperaturen tot 5 °C. Deze varianten kunnen dus ook groeien in de koelkast. De sporen groeien ook uit bij deze temperaturen
(Cliver DO, 1990).