Je moet doen wat je niet laten kan, maar het is onverstandigquote:Op woensdag 11 april 2018 16:28 schreef Hexx. het volgende:
[..]
Ik eet ook vaak rijst uit de koelkast van gisteren...
In de koelkast kan een dagje niet zoveel kwaad. Het gevaar van de Bacilles Cereus zit hem vooral in het lang rond kamertemperatuur houden van de rijst.quote:Op woensdag 11 april 2018 16:30 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je moet doen wat je niet laten kan, maar het is onverstandig
Verstandiger is gewoon rijst en pasta die overblijft weg te gooien, we hebben het over dubbeltjes en vers gekookt smaakt het beterquote:Op woensdag 11 april 2018 18:20 schreef Jordy-B het volgende:
[..]
In de koelkast kan een dagje niet zoveel kwaad. Het gevaar van de Bacilles Cereus zit hem vooral in het lang rond kamertemperatuur houden van de rijst.
Snel koelen is het devies. Snel gekoelde rijst is wel een paar dagen in de koelkast houdbaar.
Persoonlijk heb ik nog nooit klachten ondervonden van bijvoorbeeld nasi van de Chinees (of van mezelf) uit de koelkast.
De sporen van Bacilles Cereus worden geactiveerd bij koken, de bacterie groeit vervolgens echter traag in een koude koelkast en kan zelf niet tegen temperaturen boven 75°C. Dus goed koud bewaren en goed verhitten voor gebruik, dan kan er weinig fout gaan.
Mocht het wel fout gaan, dan ben je een dagje aan de race.
quote:Bacillus cereus komt voor in veel verschillende milieu's, waaronder grond, klei, stof, water, vegetatie en vele voedselsoorten, voornamelijk granen, melk, gedroogd voedsel, kruiden, vlees en groenten. Het organisme kan dus in lage aantallen voorkomen in voedingsmiddelen. Bij isolatie van meer dan 10 5 kolonievormende eenheden per gram (kve/ g) voedsel kan het organisme een rol gaan spelen bij voedselvergiftiging. Deze grote aantallen veroorzaken geen waarneembaar bederf van het voedsel.
B. cereus kan groeien bij temperaturen van 10 tot 50 °C met een optimum tussen 28 en 35 °C. Sommige psychrotrofe varianten kunnen zelfs groeien en bederf veroorzaken bij temperaturen tot 5 °C. Deze varianten kunnen dus ook groeien in de koelkast. De sporen groeien ook uit bij deze temperaturen
(Cliver DO, 1990).
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |