abonnement Unibet Coolblue
pi_178284913
Dag allemaal,

De situatie: Ik heb een 3D model geprint met een oppervlak waarin conische diamanten passen. Deze diamanten moeten bevestigd worden aan het plastic van de 3D printer. Dit heb ik met een bepaald soort lijm gedaan (https://nl.aliexpress.com(...)s.9042311.0.0.uiqaFU). Nu valt mij het grote verschil in schittering op tussen de gelijmde en niet gelijmde (waar dus nog een kleine luchtlaag aanwezig is) diamanten die zich in het plastic bevinden. Het liefst heb ik zoveel mogelijk schittering.

Vermoedelijke oorzaak: Ik vermoed dat de verminderde schittering is ontstaan doordat het verschil in brekingsindex tussen de diamant en lijm kleiner is geworden t.o.v. de situatie mét lucht en zonder lijm.

Mijn vraag: Heeft iemand een (creatieve) oplossing voor dit probleem? Dus een verbindend materiaal met een lagere brekingsindex dan bij de lijm die ik heb gebruikt?

Ik hoop dat iemand mij kan helpen! Alvast bedank:)
pi_178286583
Een spiegelende laag aanbrengen? Verzilveren is mogelijk, zie bvb: https://www.wikihow.com/Make-Mirrors-by-Silvering-Glass
(op die tekeningen zien de kom en lepel er metaalachtig uit, maar glas of plastic lijkt me veiliger, NaOH tast metaal aan).

Moet je nadien misschien een beschermlaag erover aanbrengen (nagellak of iets dergelijks?), opdat de lijm het niet aantast en het niet oxideert door blootstelling aan de lucht.
Ich glaube, dass es manchmal nicht genügend Steine gibt und
Ich bin mir sicher, dass auch schöne Augen weinen
pi_178289454
Diamant wordt meestal door middel van een vatting bevestigd.
Is het niet een beetje rare combinatie diamant - kunststof?
pi_178304512
@crystal_meth Bedankt voor je tip! Dit zal echter niet helpen als het probleem inderdaad wordt veroorzaakt door een te klein verschil in brekingsindex. Voordat het licht bij de zilveren laag komt, is (een deel van) het licht al geabsorbeerd door de lijmlaag die ertussen zit.
pi_178304526
@Schonedal Ja, het is iets nieuws. Vandaar dat ik deze vraag stel. Een antwoord heb ik namelijk niet kunnen vinden.
pi_178356914
De brekingsindex van een stof wordt altijd aangegeven tussen de betreffende stof en lucht.
Neem je voor lucht iets anders; water, metaal, kunststof of lijm dan verandert de brekingsindex totaal.
Gevolg minder schittering van de diamant.
pi_178357399
Je zou dan een lijm moeten hebben met een brekingsindex die in de buurt komt van lucht (of vacuum). Zover ik weet bestaan die niet.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_178374892
De conclusie luidt dus, hang de diamant op in lucht d.m.v. een vatting.
Dit kan zijn een aantal klemmetjes langs de buitenomtrek van de diamant of een ring die de diamant helemaal inklemt.
Het beste materiaal hiervoor dat de diamant eer aandoet is goud, maar iets anders kan ook, als het maar stevig zit anders loop je het risico de steen te verliezen.
Verder weet ik niet zoveel van sieraden maken daar bestaat lesmateriaal over.
pi_178395930
Dank voor jullie reacties!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')