Zeer mooi lijstje. Heb daarvan volgens mij alleen de Anagram gehad en die heb ik niet zo heel hoog staan (gewoon 4 ofzo).quote:Op dinsdag 10 april 2018 15:46 schreef PrideoftheSouth het volgende:
Ik zit inmiddels op ruim 1600 unieke bieren, en daarop slechts één 5* rating: Speedway Stout Vietnamese Coffee.
Wel een heel rijtje met bieren op 4,75*, zoals:
- Rodenbach Vintage 2012
- Struise XXX Quad Reserve BBA
- Emelisse White Label RIS Ardbeg BA
- La Pirata Black Block BA
- Prairie BA Bible Belt
- BCBS
- Cantillon Fou’ Foune
- Hoof Hearted Key Bump
- Omnipollo Anagram
Zolang ze nog naar zeep smaken zijn ze vers.quote:Op woensdag 11 april 2018 19:18 schreef Sinister-D- het volgende:
Even een vraagje ivm IPA's: tot wanneer kunnen deze nog als vers beschouwd worden? 6 maanden na productie datum, of een jaar vóór de tht datum, of.... , of....
Kom daar nog niet goed aan uit.
Ik stel die vraag eigenlijk naar de opmerking van PrideoftheSouth hier.
Er is wel een soort regel, ik geloof dat Saind hem wel eens gepost heeft, 3 dagen, 3 weken, 3 maanden, qua versheid.quote:Op woensdag 11 april 2018 19:18 schreef Sinister-D- het volgende:
Even een vraagje ivm IPA's: tot wanneer kunnen deze nog als vers beschouwd worden? 6 maanden na productie datum, of tot een jaar vóór de tht datum, of.... , of....
Kom daar nog niet goed aan uit, en heb nog niet echt een eenduidig antwoord gevonden wat als richtlijn gehanteerd kan worden waar ik op moet letten als ik IPA's aan wil schaffen.
Ik stel die vraag eigenlijk naar de opmerking van PrideoftheSouth hier.
Wat je er voor over hebtquote:Op donderdag 12 april 2018 14:07 schreef robuust89 het volgende:
Is ¤16,50 een normale prijs voor een blik Tree House Julius?
Ja, ik zou het zelf in ieder geval zo ophoesten voor zo'n blik. Waar heb je het vandaan? Want op zich is het goedkoper dan een bezoekje aan de brouwerijquote:Op donderdag 12 april 2018 14:07 schreef robuust89 het volgende:
Is ¤16,50 een normale prijs voor een blik Tree House Julius?
Je weet al welke FB groep zie ikquote:Op donderdag 12 april 2018 14:55 schreef Saind het volgende:
Zou het trouwens niet kopen omdat ik die gast die het verkoopt geen geld gun
Dat is een lul joh, niet te zuinig
Alcoholvrij is imo juist een leuke stijl, het begint echt op te komen en in kwaliteit te verbeteren. Ik werk, om een voorbeeld te noemen, zelf part-time in het onderwijs waarbij ik ook avondbijlessen geef, en dan is het erg prettig om wel te kunnen eten met een biertje zonder alcohol te drinken (want werken met jongeren terwijl je onder invloed kan écht niet in mijn ogen). Ook op andere momenten is alcoholvrij echt een uitkomst.quote:Op donderdag 12 april 2018 06:15 schreef PrideoftheSouth het volgende:
Om de één of andere reden laat ik alcoholvrij echt bijna altijd in het schap staan als ik bier insla. En sessions eigenlijk ook.
Welke groep?quote:Op donderdag 12 april 2018 15:07 schreef robuust89 het volgende:
[..]
Je weet al welke FB groep zie ik
vergis je niet in de verzendkosten vanuit America, dat meegerekend dan is 16,50 echt geen extreme prijs hoor. Is overigens wel echt erg lekker al van in de Haze van de boomhutjes die ik tot nu toe gehad heb het lekkerst.quote:Op donderdag 12 april 2018 14:52 schreef Saind het volgende:
[..]
Wat je er voor over hebt
Ze kosten 4 of 5 dollar aan de brouwerij maar het is ook alleen maar aan de brouwerij, in Massachusetts, te koop.
Facebookgroep waar je anaal vernedert kunt worden door biernerdsquote:Op donderdag 12 april 2018 16:23 schreef johannes_vermeer het volgende:
Is er een Facebook groep met goede dealtjes?
Waar?
Geil, broekje uit.quote:Op donderdag 12 april 2018 16:55 schreef Saind het volgende:
[..]
Facebookgroep waar je anaal vernedert kunt worden door biernerds
Goeie deals nooit
Maar hij heet Dutch and Belgian Beertraders
quote:Op donderdag 12 april 2018 14:55 schreef Saind het volgende:
Zou het trouwens niet kopen omdat ik die gast die het verkoopt geen geld gun
Dat is een lul joh, niet te zuinig
Het zijn steeds meer bieren die je vrij makkelijk zelf via een webshop kunt kopen. Er zitten zelfs mensen tussen die zelf een webshop of winkel hebben en daardoor het bier voor inkoopprijzen halen en met een grotere marge aan kunnen bieden. Het is wachten op iemand die ze aangeeft bij de belastingdienst.quote:Op donderdag 12 april 2018 21:15 schreef PrideoftheSouth het volgende:
Saind heeft trouwens wel gelijk imo over die FB-groep. Zit er nu een half jaartje in, maar de tendens wordt daar een beetje bepaald door een select groepje traders die tot doel lijkt te hebben om van iedere deal zelf een beetje beter te worden. En dan heb ik het nog niet over die raffle groep, waarin voor een groot deel dezelfde mensen erg actief zijn...met hetzelfde doel.
Klopt. Sommige mensen rafflen standaard het nieuwe assortiment van DeCaigny.quote:Op vrijdag 13 april 2018 09:24 schreef opperkleurder het volgende:
[..]
Het zijn steeds meer bieren die je vrij makkelijk zelf via een webshop kunt kopen.
tja als de lootjes verkocht worden is dat ook geen probleem toch. Zo is het gokken om redelijk goedkoop rijtje bieren te kunnen krijgen. Als je de prijzen van de spots optelt dan zie je dat er vaak wel flinke winsten gemaakt worden.quote:Op vrijdag 13 april 2018 09:53 schreef PrideoftheSouth het volgende:
[..]
Klopt. Sommige mensen rafflen standaard het nieuwe assortiment van DeCaigny.
Zoals?quote:Op vrijdag 13 april 2018 15:39 schreef Tchock het volgende:
Ik houd van speciaalbier maar het jargon dat hier gebezigd wordt is me echt vreemd.
"Raffen", een "spot pakken", etc.quote:
Tree House heb ik nog nooit in een webshop gezien.quote:Op vrijdag 13 april 2018 15:55 schreef MrBanaan1 het volgende:
Een dezer dagen de BCBS 2017 opentrekken Benieuwd joh, blij dat ik hem mee heb kunnen nemen van vakantie.
Ik lees dat er dus op FB groepen zijn waar ook de TreeHouse bieren worden aangeboden. Weet iemand of er ook webshops zijn waar je deze kunt krijgen? Een beetje zoals Westvleteren; officieel krijg je het alleen in de brouwerij, maar er zijn zat webshops waar je het wel krijgt.
Ik ook niet inderdaad, maar wie weet had iemand een tipquote:Op vrijdag 13 april 2018 16:00 schreef opperkleurder het volgende:
[..]
Tree House heb ik nog nooit in een webshop gezien.
Rafflen is bier verloten. En een spot pakken is een lot kopen voor zo’n loterij.quote:
Hangt van het aantal spots af en de fles. Soms een paar euro, soms een tientjequote:Op vrijdag 13 april 2018 17:10 schreef ThePlaneteer het volgende:
Hoeveel kost een lot voor een raffle dan ongeveer? Wel slim systeem eigenlijk (lees: commercieel interessant).
vorige week heel kort op misterhop, maar was zo weg. 16,95 geloof ikquote:Op vrijdag 13 april 2018 16:00 schreef opperkleurder het volgende:
[..]
Tree House heb ik nog nooit in een webshop gezien.
Klinkt als hipsterbier.quote:Op dinsdag 17 april 2018 10:53 schreef JaafkeJunior het volgende:
Van het weekend een speciaal biertje op ergens, alleen kan nergens meer vinden
Donker papier en allemaal kleine passievruchten erop. donkere fles,
Een beetje cartoonig..
Iemand een idee? mijn dank is eeuwig
https://honestbrew.co.uk/shop/brewski-pango-passion-fruit-apa/quote:Op dinsdag 17 april 2018 10:53 schreef JaafkeJunior het volgende:
Van het weekend een speciaal biertje op ergens, alleen kan nergens meer vinden
Donker papier en allemaal kleine passievruchten erop. donkere fles,
Een beetje cartoonig..
Iemand een idee? mijn dank is eeuwig
Woei wel deze stijl maar dan met een stuk of 20/30 kleine passion fruits!quote:Op dinsdag 17 april 2018 12:30 schreef robuust89 het volgende:
[..]
https://honestbrew.co.uk/shop/brewski-pango-passion-fruit-apa/
Deze heb ik liggen, lijkt erop?
Slim ga ik even doen via untappd!. Telefoon was toen net leeg en kon niet inchecken! dacht onthou het toch wel :<quote:Op dinsdag 17 april 2018 12:46 schreef GurneyIsBestOke het volgende:
Helpt als je de locatie geeft waar je het bier hebt gedronken (dan kan ik nakijken of iemand anders op die locatie dat biertje heeft gedronken) en eventueel ook wat de stijl was van het bier.
mijn eerste gedachte was ook Brewski, maar die hebben grotendeels etiketten met een witte achtergrond.quote:Op dinsdag 17 april 2018 12:30 schreef robuust89 het volgende:
[..]
https://honestbrew.co.uk/shop/brewski-pango-passion-fruit-apa/
Deze heb ik liggen, lijkt erop?
Kan me ook alleen biertjes bedenken met een licht etiket, misschien deze?quote:Op dinsdag 17 april 2018 13:02 schreef JaafkeJunior het volgende:
[..]
Woei wel deze stijl maar dan met een stuk of 20/30 kleine passion fruits!
Thanks alvast iedereen
[..]
Slim ga ik even doen via untappd!. Telefoon was toen net leeg en kon niet inchecken! dacht onthou het toch wel :<
De echt speciale varianten van Cantillon / 3 Fonteinen zijn inderdaad wel prijzig, als je in de buurt van de Belgische grens woont loont het zich om bij de brouwers zelf wat op te halen, ik woon zelf aan de andere kant van het land dus ik loop nog wat achter op dat gebied, hier zijn er 1 of 2 slijterijen met nog niet eens de meest bijzondere geuzes die daar al de hoofdprijs voor vragen dus dan pas ik en kies ik liever voor dat geld drie of vier goede IPA's of stouts.quote:Op dinsdag 17 april 2018 12:56 schreef MrBanaan1 het volgende:
Sow, als ik alles hier lees hebben veel mensen toch wel enorme voorraad en zeer speciale biertjes daartussen. Ik moet zeggen dat het geen goedkope hobby is als je meer en bijzondere flessen wil aanschaffen, dus ik houd het nogal kleinschalig. Probleem is ook dat ik nog niet zo veel kennis heb. Zo weet ik bijvoorbeeld niets over geuzes, behalve dat ik overal Cantillion en 3 Fonteinen lees terug komen haha.
Volgende keer als ik naar de Belgische slijter/super/drankenzaak ga zal ik er zeker eens naar kijken.quote:Op dinsdag 17 april 2018 13:31 schreef johannes_vermeer het volgende:
[..]
De echt speciale varianten van Cantillon / 3 Fonteinen zijn inderdaad wel prijzig, als je in de buurt van de Belgische grens woont loont het zich om bij de brouwers zelf wat op te halen, ik woon zelf aan de andere kant van het land dus ik loop nog wat achter op dat gebied, hier zijn er 1 of 2 slijterijen met nog niet eens de meest bijzondere geuzes die daar al de hoofdprijs voor vragen dus dan pas ik en kies ik liever voor dat geld drie of vier goede IPA's of stouts.
Geuze drinken is wel iets dat je een beetje moet leren denk ik, had eerst eens de Boon oude geuze uit de supermarkt, dat was niet weg te krijgen vond ik toen, achteraf bleek het gewoon een matige geuze te zijn, maar het hielp wel om mij te laten herkennen dat andere geuzes die ik daarna had duidelijk beter zijn. Het goede nieuws is dat de 'standaard' geuzes van 3 Fonteinen en Cantillon al goed niveau zijn, ook nog wel beschikbaar via webshops en zo'n 6 / 7 euro per stuk, afhankelijk hoe je het bekijkt of je dat betaalbaar vindt, maar je kan het altijd eens uitproberen. Afhankelijk waar je woont heeft een lokale slijter het misschien ook wel.
Ik hoop me in de toekomst nog toe te leggen op de bijzondere varianten van 3 Fonteinen en Cantillon zoals Hommage en Fou Foune maar 30 euro per fles als het niet meer is vind ik wel een drempel waar ik tot nu toe nog niet overheen ben.
Men heeft hier in het topic geloof ik nog wel wat tips over Belgische speciaalzaken zoals de Caigny en dergelijke.quote:Op dinsdag 17 april 2018 13:34 schreef MrBanaan1 het volgende:
[..]
Volgende keer als ik naar de Belgische slijter/super/drankenzaak ga zal ik er zeker eens naar kijken.
Maar buiten de Belgische bieren zijn er zo veel US/UK/etc bieren die mensen overal weten uit te halen haha. Laat staan al die trades (ook op groepen). Ach, nog veel te leren zullen we maar zeggen.
Nee het is zelfs een enorm dure hobby. Punt is dat als je eenmaal de echt goede bieren er uit haalt, je daar een smaak voor gaat ontwikkelen. Voor goede DIPA's betaal je wel 4 tot 6 euro (en vaak nog meer), voor goede Imperial Stouts ben je vaak minimaal 7 euro kwijt en dan heb je mazzel. Daarnaast zijn er ook flink goede Lambics (zoals van Cantillon en 3 fonteinen) maar ook daar zijn de prijzen bijzonder hoog.quote:Op dinsdag 17 april 2018 12:56 schreef MrBanaan1 het volgende:
Sow, als ik alles hier lees hebben veel mensen toch wel enorme voorraad en zeer speciale biertjes daartussen. Ik moet zeggen dat het geen goedkope hobby is als je meer en bijzondere flessen wil aanschaffen, dus ik houd het nogal kleinschalig. Probleem is ook dat ik nog niet zo veel kennis heb. Zo weet ik bijvoorbeeld niets over geuzes, behalve dat ik overal Cantillion en 3 Fonteinen lees terug komen haha.
Nou ik bedoel vooral ook kennis! Veel merken ken ik alleen omdat ik ze op fora of social media lees. Verder niet zo veel verstand ervan. Neem geuzes; als ik in de winkel sta zou ik niet weten welke ik zou moeten nemen. In het buitenland idem dito. In de VS wist ik dat ik iets van Founders en Boulevard wilde. Maar verder kende ik bijster weinig. En om dan nu 300 bieren op te gaan zoeken, is ook erg lastigquote:Op dinsdag 17 april 2018 13:40 schreef johannes_vermeer het volgende:
[..]
Men heeft hier in het topic geloof ik nog wel wat tips over Belgische speciaalzaken zoals de Caigny en dergelijke.
Online kan je eens kijken op
https://www.beergium.com/en/
http://bieresgourmet.be/catalog/
https://www.hopt.nl/
https://beerrepublic.eu/
Boon is helemaal niet matig gekquote:Op dinsdag 17 april 2018 13:31 schreef johannes_vermeer het volgende:
[..]
De echt speciale varianten van Cantillon / 3 Fonteinen zijn inderdaad wel prijzig, als je in de buurt van de Belgische grens woont loont het zich om bij de brouwers zelf wat op te halen, ik woon zelf aan de andere kant van het land dus ik loop nog wat achter op dat gebied, hier zijn er 1 of 2 slijterijen met nog niet eens de meest bijzondere geuzes die daar al de hoofdprijs voor vragen dus dan pas ik en kies ik liever voor dat geld drie of vier goede IPA's of stouts.
Geuze drinken is wel iets dat je een beetje moet leren denk ik, had eerst eens de Boon oude geuze uit de supermarkt, dat was niet weg te krijgen vond ik toen, achteraf bleek het gewoon een matige geuze te zijn, maar het hielp wel om mij te laten herkennen dat andere geuzes die ik daarna had duidelijk beter zijn. Het goede nieuws is dat de 'standaard' geuzes van 3 Fonteinen en Cantillon al goed niveau zijn, ook nog wel beschikbaar via webshops en zo'n 6 / 7 euro per stuk, afhankelijk hoe je het bekijkt of je dat betaalbaar vindt, maar je kan het altijd eens uitproberen. Afhankelijk waar je woont heeft een lokale slijter het misschien ook wel.
Ik hoop me in de toekomst nog toe te leggen op de bijzondere varianten van 3 Fonteinen en Cantillon zoals Hommage en Fou Foune maar 30 euro per fles als het niet meer is vind ik wel een drempel waar ik tot nu toe nog niet overheen ben.
Untappd downloaden! Je kan altijd bieren opzoeken en kijken naar welke in kwaliteit het beste zijn. Vaak kan je ook de locatie zelf opzoeken via Untappd om hun menu te openen, vervolgens selecteer je een stijl en kan je de lijst ordenen op de algemene rating. Zo vis ik tenminste mijn bieren eruit.quote:Op dinsdag 17 april 2018 13:42 schreef MrBanaan1 het volgende:
[..]
Nou ik bedoel vooral ook kennis! Veel merken ken ik alleen omdat ik ze op fora of social media lees. Verder niet zo veel verstand ervan. Neem geuzes; als ik in de winkel sta zou ik niet weten welke ik zou moeten nemen. In het buitenland idem dito. In de VS wist ik dat ik iets van Founders en Boulevard wilde. Maar verder kende ik bijster weinig. En om dan nu 300 bieren op te gaan zoeken, is ook erg lastig
Iig bedankt, ik zal zeker kijken. Bestellinkje is wel al snel prijzig, dus even goed kijken wat ik wil.
Heb, en gebruik ik uiteraard. Maar ik was in een zeer grote liquor store, met letterlijk honderden bieren. Dan is er geen tijd om ze een voor een te bekijken. Ik miste wat basis kenning om een schifting te maken zegmaarquote:Op dinsdag 17 april 2018 13:46 schreef GurneyIsBestOke het volgende:
[..]
Untappd downloaden! Je kan altijd bieren opzoeken en kijken naar welke in kwaliteit het beste zijn. Vaak kan je ook de locatie zelf opzoeken via Untappd om hun menu te openen, vervolgens selecteer je een stijl en kan je de lijst ordenen op de algemene rating. Zo vis ik tenminste mijn bieren eruit.
Binnenkort ben ik in Kuala Lumpur en naast mijn hotelletje zit een craft bier café die hun menu update op Untappd. Ben nu al aan het bijhouden wat voor bier ze hebben bijvoorbeeld
Als je echt hele bijzondere dingen gaat verzamelen wordt het inderdaad duur. Maar 99% van de speciaalbieren kost minder dan 5 euro per flesje en je kunt echt héél lang vooruit met goedkope(re) dingen als je meer bier wilt ontdekken.quote:Op dinsdag 17 april 2018 12:56 schreef MrBanaan1 het volgende:
Sow, als ik alles hier lees hebben veel mensen toch wel enorme voorraad en zeer speciale biertjes daartussen. Ik moet zeggen dat het geen goedkope hobby is als je meer en bijzondere flessen wil aanschaffen, dus ik houd het nogal kleinschalig. Probleem is ook dat ik nog niet zo veel kennis heb. Zo weet ik bijvoorbeeld niets over geuzes, behalve dat ik overal Cantillion en 3 Fonteinen lees terug komen haha.
Toen ik het had vond ik het niet te hachelen. Is wel een paar jaar geleden natuurlijk, dus ik sluit niet uit dat ik het nu hoger zou geven dan 2,25. Desalniettemin is het met een rating van 3,53 op untappd voor geuze begrippen matig te noemen.quote:
Proost!quote:Op dinsdag 17 april 2018 13:48 schreef Saind het volgende:
Ik ga zo eens een paar liter Boon oude Geuze wegwerken
Godenbier
Nehquote:Op dinsdag 17 april 2018 13:49 schreef johannes_vermeer het volgende:
[..]
Toen ik het had vond ik het niet te hachelen. Is wel een paar jaar geleden natuurlijk, dus ik sluit niet uit dat ik het nu hoger zou geven dan 2,25. Desalniettemin is het met een rating van 3,53 op untappd voor geuze begrippen matig te noemen.
BREAKING: smaak is persoonlijk.quote:Op dinsdag 17 april 2018 13:50 schreef Saind het volgende:
[..]
Neh
Girardin scoort ook lager dan Cantillon maar is veeeel beter
Mensen op untappd zijn dom
Dat klopt wel, ze kunnen Schultenbrau ook niet waarderen terwijl dat ook topspul is (mits lauw gedronken natuurlijk)quote:Op dinsdag 17 april 2018 13:50 schreef Saind het volgende:
[..]
Neh
Girardin scoort ook lager dan Cantillon maar is veeeel beter, vers iig
Mensen op untappd zijn dom
Oppassen johan anders gaan ze weer moddererenquote:Op dinsdag 17 april 2018 13:51 schreef johannes_vermeer het volgende:
[..]
Dat klopt wel, ze kunnen Schultenbrau ook niet waarderen terwijl dat ook topspul is (mits lauw gedronken natuurlijk)
Interessant is wel dat mensen uit de VS hetzelfde bier gemiddeld zo'n 0.2 punt hoger oordelen dan mensen uit Europa.quote:Op dinsdag 17 april 2018 13:50 schreef Saind het volgende:
[..]
Neh
Girardin scoort ook lager dan Cantillon maar is veeeel beter, vers iig
Mensen op untappd zijn dom
Ja hun 4.0 is onze 3.75 ofzoquote:Op dinsdag 17 april 2018 13:52 schreef GurneyIsBestOke het volgende:
[..]
Interessant is wel dat mensen uit de VS hetzelfde bier gemiddeld zo'n 0.2 punt hoger oordelen dan mensen uit Europa.
Beetje edgy inderdaad, vroeger noemden ze dat een Geus. Ergo: ontopicquote:Op dinsdag 17 april 2018 13:52 schreef Saind het volgende:
[..]
Oppassen johan anders gaan ze weer moddereren
Er is hier natuurlijk wel veel meer speciaalbier en sowieso meer biercultuur. Misschien zijn ze in de VS gemiddeld genomen iets minder kritisch daardoor.quote:Op dinsdag 17 april 2018 13:52 schreef GurneyIsBestOke het volgende:
[..]
Interessant is wel dat mensen uit de VS hetzelfde bier gemiddeld zo'n 0.2 punt hoger oordelen dan mensen uit Europa.
Schultenbrau staat uiteraard ook te pronken op mijn wenslijst, maar wel lauw/licht warm geserveerd uit een half liter blik op een te zonnige middag uiteraard. Dan komen de smaken het beste naar boven.quote:Op dinsdag 17 april 2018 13:51 schreef johannes_vermeer het volgende:
[..]
Dat klopt wel, ze kunnen Schultenbrau ook niet waarderen terwijl dat ook topspul is (mits lauw gedronken natuurlijk)
Haha neequote:Op dinsdag 17 april 2018 13:55 schreef Tchock het volgende:
[..]
Er is hier natuurlijk wel veel meer speciaalbier en sowieso meer biercultuur. Misschien zijn ze in de VS gemiddeld genomen iets minder kritisch daardoor.
Er is daar echt veel meer speciaalbier, Hans.quote:Op dinsdag 17 april 2018 13:55 schreef Tchock het volgende:
[..]
Er is hier natuurlijk wel veel meer speciaalbier en sowieso meer biercultuur. Misschien zijn ze in de VS gemiddeld genomen iets minder kritisch daardoor.
Welnee.quote:Op dinsdag 17 april 2018 13:55 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:
[..]
Er is daar echt veel meer speciaalbier, Hans.
Hmm ja, qua kennis is het inderdaad een kwestie van ervaring opdoen, als ik dan in een hele grote store zou zijn zou ik letten op brouwerijen waarvan ik bijna altijd goed spul heb gehad, minder op andere zaken zoals ratings want het is toch niet mogelijk die voor elk biertje te checken. Als je tussen twee twijfelt kan je altijd nog even op untappd checken wat Saind het enigma voor cijfer heeft gegeven. Of andere kenners natuurlijk.quote:Op dinsdag 17 april 2018 13:42 schreef MrBanaan1 het volgende:
[..]
Nou ik bedoel vooral ook kennis! Veel merken ken ik alleen omdat ik ze op fora of social media lees. Verder niet zo veel verstand ervan. Neem geuzes; als ik in de winkel sta zou ik niet weten welke ik zou moeten nemen. In het buitenland idem dito. In de VS wist ik dat ik iets van Founders en Boulevard wilde. Maar verder kende ik bijster weinig. En om dan nu 300 bieren op te gaan zoeken, is ook erg lastig
Iig bedankt, ik zal zeker kijken. Bestellinkje is wel al snel prijzig, dus even goed kijken wat ik wil.
Ik heb een paar flesjes in de kast boven de kachel gezet om te rijpen, ben benieuwd welke smaken over een paar jaar boven zullen komen.quote:Op dinsdag 17 april 2018 13:55 schreef GurneyIsBestOke het volgende:
[..]
Schultenbrau staat uiteraard ook te pronken op mijn wenslijst, maar wel lauw/licht warm geserveerd uit een half liter blik op een te zonnige middag uiteraard. Dan komen de smaken het beste naar boven.
Ben zelf ook wel van halve blikken Holtland Export drinken in de trein terwijl ik naast mij een stinkende Xenos tas heb staan met oude kleren er in en een beetje in mijzelf mijmer en om de drie slokken hoest, maar die ervaring gaat mensen ook te boven, waardoor het maar een 1.53 op Untappd krijgt gemiddeld. Helaas.
Beersupply is ook prima.quote:Op dinsdag 17 april 2018 14:00 schreef johannes_vermeer het volgende:
[..]
Hmm ja, qua kennis is het inderdaad een kwestie van ervaring opdoen, als ik dan in een hele grote store zou zijn zou ik letten op brouwerijen waarvan ik bijna altijd goed spul heb gehad, minder op andere zaken zoals ratings want het is toch niet mogelijk die voor elk biertje te checken. Als je tussen twee twijfelt kan je altijd nog even op untappd checken wat Saind het enigma voor cijfer heeft gegeven. Of andere kenners natuurlijk.
Van die sites die ik noemde is mijn persoonlijke voorkeur Etre Gourmet, die zetten niet zomaar troep op hun site, wat bijvoorbeeld Hopt wel doet. En ze verzenden gratis boven de 50 euro.
Je hebt ook nog
https://beerdome.nl/
https://www.debierliefhebber.nl/
Maar daar heb ik persoonlijk nooit wat gekocht.
Ik geloof dat Seul debierliefhebber tegenwoordig aardig leeg kooptquote:Op dinsdag 17 april 2018 14:00 schreef johannes_vermeer het volgende:
[..]
Hmm ja, qua kennis is het inderdaad een kwestie van ervaring opdoen, als ik dan in een hele grote store zou zijn zou ik letten op brouwerijen waarvan ik bijna altijd goed spul heb gehad, minder op andere zaken zoals ratings want het is toch niet mogelijk die voor elk biertje te checken. Als je tussen twee twijfelt kan je altijd nog even op untappd checken wat Saind het enigma voor cijfer heeft gegeven. Of andere kenners natuurlijk.
Van die sites die ik noemde is mijn persoonlijke voorkeur Etre Gourmet, die zetten niet zomaar troep op hun site, wat bijvoorbeeld Hopt wel doet. En ze verzenden gratis boven de 50 euro.
Je hebt ook nog
https://beerdome.nl/
https://www.debierliefhebber.nl/
Maar daar heb ik persoonlijk nooit wat gekocht.
Per capita ja. In Europa zijn gewoon veel meer brouwerijen en dus veel meer verschillende bieren en bovendien drinken Europeanen ook nog eens veel meer.quote:Op dinsdag 17 april 2018 13:59 schreef Saind het volgende:
Nederland heeft 17 brouwerijen per miljoen inwoners
België 15
VS 20
Speciaal/craft heeft daar wel een groter deel van de markt in handen. Is rap gegaanquote:Op dinsdag 17 april 2018 14:02 schreef Tchock het volgende:
[..]
Per capita ja. In Europa zijn gewoon veel meer brouwerijen en dus veel meer verschillende bieren en bovendien drinken Europeanen ook nog eens veel meer.
dan snap je er al helemaal niks van, schultenbrau en holtland serveer je uit blik, en dan het liefste uit halve liters. Verder is de kachel wel echt een goede plek, maar in de zomer kan je ze het beste gewoon permanent buiten zetten in de felle zon, dan rijpt hij wat natuurlijker.quote:Op dinsdag 17 april 2018 14:02 schreef johannes_vermeer het volgende:
[..]
Ik heb een paar flesjes in de kast boven de kachel gezet om te rijpen, ben benieuwd welke smaken over een paar jaar boven zullen komen.
Schültenbrau in fles? Barbaar.quote:Op dinsdag 17 april 2018 14:02 schreef johannes_vermeer het volgende:
[..]
Ik heb een paar flesjes in de kast boven de kachel gezet om te rijpen, ben benieuwd welke smaken over een paar jaar boven zullen komen.
Dat is misschien wel waar, maar daar staat wel tegenover dat de bestverkochte bieren stuk voor stuk piswater zijn. Doe mij dan maar die pilswoestijn hoorquote:Op dinsdag 17 april 2018 14:03 schreef Saind het volgende:
[..]
Speciaal/craft heeft daar wel een groter deel van de markt in handen. Is rap gegaan
Europa is buiten een paar landen toch nog best wel pilswoestijn
Dat lijkt mij een volledig acceptabele aanname, tenzij je reden hebt om aan te nemen dat ze in de VS per craft beer brewery veel meer soorten bier maken. Ik heb dat nog niet gezien in elk geval.quote:Op dinsdag 17 april 2018 14:05 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:
Je maakt een behoorlijke denkfout als je meent dat meer brouwerijen ook automatisch meer verschillende bieren betekent.
Ik heb het natuurlijke rijpingsproces in de zon al in ogenschouw genomen, ik ben bang dat blik niet het gewenste 'funky' effect heeft omdat het mogelijk toch enige zonnestralen tegen houdt.quote:Op dinsdag 17 april 2018 14:05 schreef GurneyIsBestOke het volgende:
[..]
dan snap je er al helemaal niks van, schultenbrau en holtland serveer je uit blik, en dan het liefste uit halve liters. Verder is de kachel wel echt een goede plek, maar in de zomer kan je ze het beste gewoon permanent buiten zetten in de felle zon, dan rijpt hij wat natuurlijker.
Als je hem hebt werkt boven de openhaard ook heel goed, soms smelt het blikje dan een beetje dus dan komt er ook een soort van ijzersmaak door het bier.
Who cares manquote:Op dinsdag 17 april 2018 14:07 schreef Tchock het volgende:
[..]
Dat is misschien wel waar, maar daar staat wel tegenover dat de bestverkochte bieren stuk voor stuk piswater zijn. Doe mij dan maar die pilswoestijn hoor
[ afbeelding ]
Wellicht kun je proberen het in glas uit te schenken, dan in de zon te laten rijpen en daarna weer terug in het blik te gieten voor consumptie.quote:Op dinsdag 17 april 2018 14:09 schreef johannes_vermeer het volgende:
[..]
Ik heb het natuurlijke rijpingsproces in de zon al in ogenschouw genomen, ik ben bang dat blik niet het gewenste 'funky' effect heeft omdat het mogelijk toch enige zonnestralen tegen houdt.
Ik heb de top vijf van die lijst gedronken en elke keer ben ik weer blij met onze Heineken en Amstel. Dat is zó veel lekkerder (en dat wil nogal wat zeggen, bedoel ik maar). Bud light smaakt gewoon echt naar niks.quote:Op dinsdag 17 april 2018 14:11 schreef Saind het volgende:
[..]
Who cares man
Of je nou Bud of Jup hijst
Nee, dat jij nog niet veel hebt gezien is wel duidelijk. Ik vind je arrogante houding in deze discussie nogal hinderlijk.quote:Op dinsdag 17 april 2018 14:09 schreef Tchock het volgende:
[..]
Dat lijkt mij een volledig acceptabele aanname, tenzij je reden hebt om aan te nemen dat ze in de VS per craft beer brewery veel meer soorten bier maken. Ik heb dat nog niet gezien in elk geval.
Ja precies. Als je Bud hebt gehad ben je al blij met Heineken. En dan heb je Bud light en dan smeek je zelfs voor Amstel.quote:Op dinsdag 17 april 2018 14:12 schreef Tchock het volgende:
[..]
Ik heb de top vijf van die lijst gedronken en elke keer ben ik weer blij met onze Heineken en Amstel. Dat is zó veel lekkerder (en dat wil nogal wat zeggen, bedoel ik maar). Bud light smaakt gewoon echt naar niks.
Eerst zo sneren en dan mij een arrogante houding verwijten is nogal ironisch.quote:Op dinsdag 17 april 2018 14:13 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:
[..]
Nee, dat jij nog niet veel hebt gezien is wel duidelijk. Ik vind je arrogante houding in deze discussie nogal hinderlijk.
Dat zeg ik toch helemaal niet. Jemmig, jij kunt echt voor geen meter discussiëren.quote:Europa loopt qua craft echt jaren achter op Amerika. Alles wat we hier nu tegenwoordig doen is komen overwaaien uit Amerika. Maar volgens jou hebben ze afgelopen week voor het eerst van bier gehoord in Amerika. Lekker man.
Overschenken dan inderdaad, je kan hem laten rijpen op fles en dan overschenken in een eerder geopend blik. Zorg er wel voor dat je bij het eerder geopende blik waar je het inschenkt een klein beetje bier in laat zitten, dan krijg je een mengproces tussen 75% oud bier en 25% nieuw bier (doet Rodenbach bijvoorbeeld ook).quote:Op dinsdag 17 april 2018 14:09 schreef johannes_vermeer het volgende:
[..]
Ik heb het natuurlijke rijpingsproces in de zon al in ogenschouw genomen, ik ben bang dat blik niet het gewenste 'funky' effect heeft omdat het mogelijk toch enige zonnestralen tegen houdt.
Ik gooi er wel een scheutje oud bruin bij (die van Heineken dan he), heb wel zin in een vensterbank-aged sjoes.quote:Op dinsdag 17 april 2018 14:15 schreef GurneyIsBestOke het volgende:
[..]
Overschenken dan inderdaad, je kan hem laten rijpen op fles en dan overschenken in een eerder geopend blik. Zorg er wel voor dat je bij het eerder geopende blik waar je het inschenkt een klein beetje bier in laat zitten, dan krijg je een mengproces tussen 75% oud bier en 25% nieuw bier (doet Rodenbach bijvoorbeeld ook).
Als je het trouwens op fles laat rijpen, zoek een fles waar eerder ander bier heeft ingezeten. Ik rijp het liefste op 0.0 ijsthee radler flessen van een paar weken oud, meestal zijn die lekker plakkerig en zwemmen daar nog een paar dode muggen in. Voor je rijping is dat écht lekker.
Je doet wel, ten onrechte, nogal geringschattend over bier in Amerika. Getuigt niet echt van heel veel kennis. En dat is prima hoor, maar dan moet je natuurlijk niet met zoveel bombarie dingen beweren.quote:Op dinsdag 17 april 2018 14:14 schreef Tchock het volgende:
[..]
Eerst zo sneren en dan mij een arrogante houding verwijten is nogal ironisch.
[..]
Dat zeg ik toch helemaal niet. Jemmig, jij kunt echt voor geen meter discussiëren.
Welnee, dat doe ik helemaal niet.quote:Op dinsdag 17 april 2018 14:23 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:
[..]
Je doet wel, ten onrechte, nogal geringschattend over bier in Amerika. Getuigt niet echt van heel veel kennis. En dat is prima hoor, maar dan moet je natuurlijk niet met zoveel bombarie dingen beweren.
Goeie, ik rijp momenteel ook New England IPA's in halfopgedronken Heineken Oud Bruin flessen.quote:Op dinsdag 17 april 2018 14:19 schreef johannes_vermeer het volgende:
[..]
Ik gooi er wel een scheutje oud bruin bij (die van Heineken dan he), heb wel zin in een vensterbank-aged sjoes.
Het feit dat je hier alles aan het nuanceren bent geeft wel aan dat je opmerking in eerste instantie niet echt heel sterk was.quote:Op dinsdag 17 april 2018 14:27 schreef Tchock het volgende:
[..]
Welnee, dat doe ik helemaal niet.
Het ging er over waarom hetzelfde bier in de VS een (iets) hoger cijfer krijgt dan in Europa. Daarop opperde ik dat er daar minder speciaalbier is (wat objectief waar is) en dat er minder biercultuur heerst (wat in mijn ogen waar is, maar daar kun je over twisten uiteraard). Uiteraard wil ik daarmee niet zeggen dat ze in de VS niet van bier hebben gehoord of zoiets belachelijks zoals jij er van maakt. Het zijn hooguit kleine verschillen, zoals het verschil in beoordeling ook subtiel is. Er zijn vele duizenden brouwerijen die vele tienduizenden goede bieren maken aan beide kanten van de Atlantische oceaan, iets wat natuurlijk volstrekt evident is maar wat ik hier blijkbaar toch even moet bevestigen omdat jij niet goed leest.
Nee, dat geeft aan dat ik in de eerste plaats al een vrij genuanceerd standpunt had.quote:Op dinsdag 17 april 2018 14:50 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:
[..]
Het feit dat je hier alles aan het nuanceren bent geeft wel aan dat je opmerking in eerste instantie niet echt heel sterk was.
Pas op, nu komt Rellende_Rotscholier je standpunt volledig uit context trekken en grotesk opblazen om vervolgens te concluderen dat je er niks van snapt en arrogant bent.quote:Op dinsdag 17 april 2018 14:56 schreef GurneyIsBestOke het volgende:
Is niet eens per definitie biergerelateerd, de verschillende schalen. Nederland is naast VS het meest actieve land op Untappd en ik hoorde op de uni wel eens verhalen van uitwisselingsstudenten in Nederland die heel teleurgesteld waren met een 8 of een 8.5. Blijkbaar is het in de VS heel normaal om altijd boven de 8 te krijgen, terwijl je in Nederland in je handen mag knijpen met zo'n beoordeling. Dat speelt ook mee in zo'n app natuurlijk. Nederlanders raten gewoon lager dan Amerikanen, in het algemeen. Is een cultuurgebonden dingetje.
wil je mij aub niet betrekken bij jullie discussie? Ik laat mij daar liever buiten.quote:Op dinsdag 17 april 2018 15:08 schreef Tchock het volgende:
[..]
Pas op, nu komt Rellende_Rotscholier je standpunt volledig uit context trekken en grotesk opblazen om vervolgens te concluderen dat je er niks van snapt en arrogant bent.
Maandelijks toch een bestelling van 100-150¤... Prijzen nagenoeg hetzelfde als in de bierzaken hier, en aangezien ik zelf niet rijd...quote:Ik geloof dat Seul debierliefhebber tegenwoordig aardig leeg koopt
Wow Hoe veel bieren koop je dan ongeveer?quote:Op dinsdag 17 april 2018 15:48 schreef Seul het volgende:
[..]
Maandelijks toch een bestelling van 100-150¤... Prijzen nagenoeg hetzelfde als in de bierzaken hier, en aangezien ik zelf niet rijd...
In Zwolle is ook een Stanislaus geopend vorig jaar, prima winkel! Daarvoor was het beste in de stad ongeveer de Mitra. Erg vriendelijk personeel ook.quote:Op dinsdag 17 april 2018 15:52 schreef Kreator het volgende:
Enschede krijgt volgens mij nu ook een stanislaus brewskovitch kroegding. Is wel prima bier dat ze maken (prima red ipa). Hopelijk gaat dat lopen, want het is nu best droevig in de omgeving hier qua speciaalbiertjes.
De enige kroeg die Ipa uit het vat schenkt is de Beiaard.
Graag gedaan voor deze nutteloze informatie.
(tevens ben ik een biernewbie)
Groetjes,
Krea.
ja, ik zag het net op de interwebs. Ze gaan hier een kerkje die verbouwd was tot discotheek nu ombouwen tot bierliefhebberskroeg.quote:Op dinsdag 17 april 2018 15:56 schreef Tchock het volgende:
[..]
In Zwolle is ook een Stanislaus geopend vorig jaar, prima winkel! Daarvoor was het beste in de stad ongeveer de Mitra. Erg vriendelijk personeel ook.
In Groningen heb je dat ook, je hebt de Pintelier, wat overigens nog steeds erg populair en bekend is, maar voor het bieraanbod hoef je er niet heen te gaan. Jarenlang was dit zo ongeveer de enige plek waar je een redelijk biertje kon krijgen, er is toch wel veel veranderd de laatste jaren.quote:Op dinsdag 17 april 2018 15:59 schreef JDude het volgende:
Ik kwam er in Breda een tijdje geleden achter dat de tent die >10 jaar terug nog de toon leek te zetten qua speciaalbier inmiddels eigenlijk hopeloos achterloopt. Het kan verkeren...
Dit zie ik in andere steden ook wel. Het aantal brouwerijen, speciaalbierzaken en -café's explodeert hier echt in Amsterdam. Ik houd mijn hart vast wat er gaat gebeuren als de speciaalbierhype weer gaat liggen straks.quote:Op dinsdag 17 april 2018 16:02 schreef johannes_vermeer het volgende:
[..]
Jarenlang was dit zo ongeveer de enige plek waar je een redelijk biertje kon krijgen, er is toch wel veel veranderd de laatste jaren.
Ik ben echt direct getriggerd als iemand het een hype noemt maar ik hou me inquote:Op dinsdag 17 april 2018 16:04 schreef Tchock het volgende:
[..]
Dit zie ik in andere steden ook wel. Het aantal brouwerijen, speciaalbierzaken en -café's explodeert hier echt in Amsterdam. Ik houd mijn hart vast wat er gaat gebeuren als de speciaalbierhype weer gaat liggen straks.
Amerikaanse toestanden daar.quote:Op dinsdag 17 april 2018 16:04 schreef Tchock het volgende:
[..]
Dit zie ik in andere steden ook wel. Het aantal brouwerijen, speciaalbierzaken en -café's explodeert hier echt in Amsterdam. Ik houd mijn hart vast wat er gaat gebeuren als de speciaalbierhype weer gaat liggen straks.
Waarom? Oprechte vraag.quote:Op dinsdag 17 april 2018 16:04 schreef Saind het volgende:
[..]
Ik ben echt direct getriggerd als iemand het een hype noemt maar ik hou me in
Hype is per definitie iets van korte termijn dat ook echt weer verdwijnt. Flippo's zeg maar.quote:Op dinsdag 17 april 2018 16:07 schreef Tchock het volgende:
[..]
Waarom? Oprechte vraag.
Volgens mij is er duidelijk sprake van een hype, al is dat woord nogal aan inflatie onderhavig op FOK!. Wat ik bedoel is dat speciaalbier overduidelijk "in" is momenteel, wat je ziet door explosieve groei van het aanbod en aantal verkooplocaties en zeer veel aandacht in media (van online tot kranten tot tv etc). De consumptie stijgt ook gigantisch.
Als het grote publiek zijn aandacht op iets anders richt over een aantal jaren en de vraag weer daalt, vraag ik me af wat er gebeurt. Het lijkt me haast onvermijdelijk dat een hoop van die nieuwe brouwerijtjes het niet gaan redden op lange termijn, al hoop ik uiteraard van niet.
Een modeverschijnsel/hype kan ook iets langer duren natuurlijk. Maar ik hoop het met je mee hoor, vind het erg prettig dat je tegenwoordig vrijwel overal fatsoenlijk bier kunt bestellen.quote:Op dinsdag 17 april 2018 16:09 schreef Saind het volgende:
[..]
Hype is per definitie iets van korte termijn dat ook echt weer verdwijnt. Flippo's zeg maar.
Dit is meer een echte verandering in de biercultuur
Dat er daar wat kutte brouwerijen over de kop gaan lijkt me wel wenselijk maar dat is ook gewoon logisch. Niet meteen een teken ofzo dat er iets mis is.quote:Op dinsdag 17 april 2018 16:09 schreef Tchock het volgende:
Ter illustratie: er zijn momenteel 47 brouwerijen in Amsterdam, waarvan er slechts vijf (!) zijn opricht vóór 2010. De overgrote meerderheid is van de afgelopen 3-5 jaar.
https://www.biernet.nl/bi(...)ij,brouwerij_huurder
Wat dronken al die mensen tien jaar geleden? Geen speciaalbier in elk geval.quote:Op dinsdag 17 april 2018 16:08 schreef JDude het volgende:
Alle bierdrinkers gaan dan over op wijn of wat?
Definieer "iets langer". Is een Sierra Nevada dan met een bijna 40 jarige hype bezig of zo?quote:Op dinsdag 17 april 2018 16:11 schreef Tchock het volgende:
[..]
Een modeverschijnsel/hype kan ook iets langer duren natuurlijk. Maar ik hoop het met je mee hoor, vind het erg prettig dat je tegenwoordig vrijwel overal fatsoenlijk bier kunt bestellen.
Ik snap je vraag niet helemaal. Het is toch niet zo dat elke brouwerij onderdeel is van de hype?quote:Op dinsdag 17 april 2018 16:13 schreef OMG het volgende:
[..]
Definieer "iets langer". Is een Sierra Nevada dan met een bijna 40 jarige hype bezig of zo?
Ja.quote:Op dinsdag 17 april 2018 16:16 schreef Tchock het volgende:
Ik merk dat mijn woordkeuze voor "hype" nogal wat mensen tegen de schenen schopt. We zijn het er toch wel over eens dat er in de recente jaren een ontwikkeling plaats heeft gevonden waarin speciaalbier veel meer mainstream is geworden, het aanbod veel groter is en er veel meer aandacht voor is?
Nou ja, dat bedoel ik dus. Niet zoals in VBL "de AZ-hype" of zo.quote:
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |