abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  zondag 11 maart 2018 @ 23:55:14 #1
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_177758787
registreer om deze reclame te verbergen
Franciscus, geliefd bij het volk, omstreden bij de kerkleiding

quote:
Vandaag, 06:57 Aangepast om 13:47

Hij is nog altijd zeer populair. In vijf jaar tijd heeft paus Franciscus vele harten voor zich gewonnen met zijn humor en maatschappelijk engagement. Maar zijn onorthodoxe stijl heeft ook verdeeldheid gezaaid binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Ook in Nederland.

Eerste indrukken kloppen vaak. Paus Franciscus' openingswoorden vanaf het balkon van de Sint-Pieter, op de avond van 13 maart 2013, gaven blijk van eenvoud en lichte zelfspot.

"Broeders en zusters. Goedenavond", zei de Argentijn. "U weet dat het de taak van het conclaaf was om Rome een bisschop te geven. Blijkbaar hebben mijn broeders de kardinalen hem uit de verste uithoek van de wereld gehaald."

Het publiek was op slag verkocht, zowel op het plein als overal ter wereld achter de tv. Velen verklaarden de liefde aan deze eerste jezu´et die het tot paus schopte, een man die de naam Franciscus uitkoos wegens zijn verbondenheid met de armen, iets dat hij deelt met de heilige Franciscus van Assisi.

xxl.jpg
Franciscus voor de menigte op het Sint-Pietersplein AFP

"Hij is geliefd vanwege zijn vriendelijke, toegankelijke en laagdrempelige stijl", zegt cultuurtheoloog Frank Bosman. "Ik denk aan dat gouden moment dat hij op het balkon van de Sint-Pieter stond en iedereen het aan hem zag dat hij dacht: oh jee, waar ben ik in terechtgekomen? In Nederland houden we van zulke authentieke, benaderbare leiders."

Die communicatiestijl verklaart voor een deel waarom veel mensen binnen en buiten de kerkgemeenschap voor deze paus zijn gevallen. Een andere reden is dat hij haast moderne opvattingen lijkt te hebben. Over homoseksualiteit zei Franciscus: "Wie ben ik om te oordelen?" Ook prees hij het "vrouwelijk genie" en "wat de vrouw de samenleving en ook ons kan bijbrengen".

Twitterpaus

Wat een verademing, vonden velen. Wat een breuk met het verleden. Voor de buitenwacht lijkt het alsof Franciscus de starre, aartsconservatieve houding van de kerk wil inruilen voor een vrijere, inclusievere kerkvisie. Een visie waar veel behoefte aan is in een tijd van angst en onverdraagzame retoriek van machthebbers als Donald Trump, Vladimir Poetin en Kim Jong-un.

De frisse blik van Franciscus leverde hem op sociale media een enorme schare fans op. Toen hij in maart 2013 het Twitteraccount @pontifex overnam van Benedictus XVI, erfde hij anderhalf miljoen volgers. Sindsdien is dat aantal meer dan vertienvoudigd.

xxl.jpg
De paus heeft 17 miljoen volgers. De Dalai Lama 18 miljoen, maar zijn Twitteraccount bestaat vier jaar langer AFP

Maar de hoge verwachtingen die Franciscus heeft gewekt, dreigen zich nu tegen hem te keren. De laatste maanden is er veel kritiek van de slachtoffers van seksueel misbruik door priesters. In januari zette Franciscus kwaad bloed toen hij Chileense slachtoffers van laster beschuldigde. Daarvoor waren er al tekenen aan de wand toen twee slachtoffers, een Brit en een Ierse, opstapten uit de Pauselijke Commissie ter Bescherming van Minderjarigen.

Voor Raymond Lelkens, zelf slachtoffer van het door jezu´eten bestuurde Canisiuscollege in Nijmegen, is de maat vol. "Aanvankelijk leek de paus uit ander hout gesneden, maar gaandeweg werd duidelijk dat er weinig is veranderd. Er worden mooie woorden gesproken, maar het ontbreekt nog steeds aan transparantie en het beschermen van de eigen organisatie blijft prioriteit nummer een."

'' Hij heeft het over vrouwelijk genie. Vooruit met de geit.
- Laetitia van der Lans

Activisten voor vrouwenrechten zijn weliswaar milder over paus Franciscus, maar hun geduld raakt ook langzamerhand op.

"Ik zou tegen hem willen zeggen: geef vrouwen leidinggevende posities in het Vaticaan." Laetitia van der Lans, theoloog en communicatieadviseur voor Nederlandse parochies, is nog steeds enthousiast over Franciscus. Maar hij moet volgens haar wel de daad bij het woord voegen.

"Hij heeft het over vrouwelijk genie. Vooruit met de geit. En ik heb het echt niet over vrouwelijke priesters. Laat vrouwen meebesturen en niet alleen op het gebied van communicatie en cultuur. Met een vrouwelijker kerk zou ook op het gebied van misbruik in de kerk het hele beeld kunnen kantelen."

'Ketterij'

Anderen in de kerkgemeenschap willen dat de paus zich juist minder laat meeslepen door maatschappelijke druk. De gepensioneerde Brabantse pastoor Cor Mennen ging zelfs zo ver dat hij Franciscus betichtte van het verspreiden van ketterijen. Dat deed hij als medeondertekenaar van een brief aan de paus van conservatieve geestelijken en wetenschappers.

"Franciscus geeft de indruk de deur op een kier te zetten voor het homohuwelijk. En hij vertaalt zijn liefde voor de armen in een linkse politieke koers. Met steun aan Cuba en onderhandelingen met het communistische regime in China. Hij moet de eenheid bewaren en de christelijke leer verspreiden", aldus Mennen.

xxl.jpg
Franciscus zocht ook toenadering met Cuba, hier ontmoet hij Ra˙l Castro EPA

Fel verzet tegen Franciscus komt ook uit de kerkleiding zelf. Aangevoerd door kardinaal Wim Eijk houdt de Nederlandse bisschoppenconferentie de paus letterlijk op afstand. Pogingen om een pauselijk bezoek aan Nederland te organiseren, die al in 2013 begonnen, zijn door Eijk tegengehouden. Met grote spanningen als gevolg.

Waarom de Nederlandse kerkleiding niets voelt voor een bezoek van Franciscus, blijft gissen. Maar bronnen binnen de kerk denken dat het te maken heeft met een verschil in visie over de richting van de Rooms-Katholieke Kerk. Kardinaal Eijk, en veel Nederlandse bisschoppen met hem, zouden voorstanders zijn van een kerk waarin iedereen zich strikt aan de regels houdt, ook als dat er toe leidt dat de kerk kleiner wordt. Dat in tegenstelling tot Franciscus, die een visie aanhoudt van een open en gastvrije kerk waar iedereen welkom is.

Smeulend conflict

Sommige bronnen zien tekens van een smeulend conflict dat wordt uitgevochten tussen het Vaticaan en de Nederlandse kerkprovincie. Met de benoeming in 2016 van Gerard de Korte als bisschop in Den Bosch, zou Franciscus zijn invloed hebben willen doen gelden. De Korte is een van de weinige Nederlandse bisschoppen die Franciscus' visie van een open en toegankelijke kerk delen.

xxl.jpg
Wim Eijk zit niet te wachten op pauselijk bezoek ANP

Voorlopig zal een toenadering tussen de Nederlandse kerkleiding en de paus uitblijven. Het is niet waarschijnlijk dat de paus daar wakker van ligt. De ruim vier miljoen Nederlandse katholieken (en dat is inclusief het overgrote deel dat maar zelden naar de kerk gaat) maken 0,25 procent uit van alle rooms-katholieken ter wereld. En dat aandeel slinkt alleen maar.

Ondertussen geldt Franciscus nog steeds als een sprankje hoop in barre tijden. "Franciscus staat voor een kerk waar mensen boven regels gaan tegenover een kerk waar regels boven mensen gaan", zegt Laetitia van der Lans. "Dat is het grote verschil."

NOS
Gegroet,

Uiteraard met dank aan de schrijver namens mij met 'n Rooms tintje, is het hier aan mij om u verslag te doen van Franciscus' vijfjarige ambt als hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk. O-) Vanmorgen in de parochie was hiervoor uiteraard passende aandacht tijdens de dienst. *) Tegen de avond in een chique Haarlems restaurant :Y) klonken we gezamenlijk de glazen op deze menselijke paus en het katholicisme in zijn algemeen. drinky.gif

Tijdens de dis :Y) :9 kwam een bezoek onzerzijds aan het Vaticaan van 'n aantal maanden terug nog even ter sprake. *) Alle pracht en praal binnen was wederom oogverblindend, en in de tuinen van het Vaticaan sleten oude geestelijken zichtbaar hun laatste jaren. Daarbij dachten wij zelfs nog 'n glimp opgevangen te hebben van Benedictus XVI. smokey2.gif

Franciscus is ook de jongste niet meer, maar we hopen ondanks z'n vrij hoge leeftijd uiteraard dat hij van Onze Lieve Heer nog 'n aantal jaartjes op Aarde zal mogen doorbrengen. O-) Echter is hij omstreden vanwege zijn eigenzinnige koers :s), hetgeen alle beginselen van een oude kerkelijke leer flink tart. Immers schrijft de Bijbel nou eenmaal eeuwenoude dingen voor die hiermee zeer in strijd zijn, zo ook in onze ogen. :o

Maar omdat deze paus veel menselijks heeft en probeert een brug te slaan tussen het ouderwets katholicisme, waarbij bepaalde dingen simpelweg niet mogen, gunnen we hem z'n ambt in de wetenschap dat iemand anders zijn taken zal opvolgen. :s) :s) :s)
Daarbij hebben mijn partner en ik *) ook best veel begrip voor de terughoudendheid van kardinaal Wim Eijk. }:| :o Het is iemand die wij zien als roomser dan de paus zelf, en misschien ook wel 'n waardig opvolger als paus wanneer Franciscus' tijd gekomen is, maar wie zijn wij? smokey2.gif

Het liefst ziet hij 'n kleinere maar bovenal een selecte groep heuse katholieken overblijven, waaronder zich zowel kinderen als volwassenen blijven scharen :s) :s) :s) die het oude katholicisme levend zullen houden, nadat het 'onorthodoxe' als sneeuw voor de zon verdwenen is. Men zal een strenggelovig kerkgenootschap op nahouden waarvan wij mettertijd ook deel zullen uitmaken. O-) Het omstreden zijn van deze paus, de ophef in 2013 over het afhouden van pauselijk bezoek, valt hiermede prima te rijmen. Maar komt tijd, komt raad, want ooit zal een ander de zetel in het Vaticaan over gaan nemen en daar zijn wij gelovigen ons terdege van bewust. :o

Enfin. Jong of oud, als katholiek beweegt men thans naar eigen goeddunken soms geheel mee op het 'ritme' :9~ van Franciscus' nobele ambt. ;) ''Mensen boven de regels, i.p.v. regels boven de mensen'', aldus Laetitia van de Lans die de woorden 'vooruit met de geit' :9~ bezigde. ):O Hoewel hij stevig geschiedenis schrijft als 'te modern', zijn wij bovendien ook erg onder de indruk geraakt van zijn gevoel voor onrecht in de wereld. :* *)

Hij bemoeit zich misschien wat teveel met buitenkerkelijke aangelegenheden, politiek en zo, maar ˇˇk hij heeft belangrijke stappen gezet bij het onderzoeken en oplossen van wijdverspreid en grootschalig misbruik overal ter wereld. :s) :s) :s) Verder heeft het verwezenlijken van 'volledige transparantie' aanzienlijk wat tijd nodig. Mogelijk zal zijn opvolger deze beladen taak ooit moeten voortzetten. Hoe dan ook, wij delen niet de mening dat er sprake zou zijn van 'mooie woorden', aldus wij samen met Haerlemsche kerkgenoten. smokey2.gif

Als geen ander heeft hij de nodige aandacht voor dit onverteerbare onrecht, en verschillende geestelijken zijn ondertussen al vervolgd. :R Hij maakte wel ÚÚn fout door Chileense misbruikslachtoffers van laster te beschuldigen, maar de tijd leert dat laster jammer genoeg ook herhaaldelijk geschiedt waar mensen zijn, me dunkt. Maar behalve deze 'misstap' biedt hij de wereld godzijdank erg veel moois in de tijd die nog te gaan heeft. o|O

Tot zover. smokey2.gif

Scjvb
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
  maandag 12 maart 2018 @ 00:05:27 #2
136343 BasEnAad
, die clown en die acrobaat!
pi_177758898
Haha de paus komt echt niet meer naar Nederland sinds het grote drama in 1985.

Maar met een wat vrijere paus als Franciscus kan je alleen maar blij zijn, er is natuurlijk een lange weg te gaan nog. Ik kon me al nauwelijks voorstellen dat de kardinalen voor zo'n relatief tolerante paus zouden kiezen.
pi_177759111
quote:
0s.gif Op maandag 12 maart 2018 00:05 schreef BasEnAad het volgende:
Haha de paus komt echt niet meer naar Nederland sinds het grote drama in 1985.

Maar met een wat vrijere paus als Franciscus kan je alleen maar blij zijn, er is natuurlijk een lange weg te gaan nog. Ik kon me al nauwelijks voorstellen dat de kardinalen voor zo'n relatief tolerante paus zouden kiezen.
Eens
[quote][img]http://i.fokzine.net/p/10s.gif[/img] Op vrijdag 28 augustus 2015 22:42 schreef Californium het volgende:
Ik ben de grootste fok!slet :)
[/quote]
pi_177759120
registreer om deze reclame te verbergen
Slechtste paus die we ooit gehad hebben.
[i]No temptation has overtaken you that is not common to man. God is faithful, and he will not let you be tempted beyond your ability, but with the temptation he will also provide the way of escape, that you may be able to endure it.[/i]
  maandag 12 maart 2018 @ 00:35:14 #5
136343 BasEnAad
, die clown en die acrobaat!
pi_177759153
quote:
1s.gif Op maandag 12 maart 2018 00:26 schreef bamibij het volgende:

[..]

Eens
Prachtig verhaal hier trouwens over het bezoek van de paus in 1985:
https://anderetijden.nl/p(...)us-in-Nederland-1985
pi_177759202


Dit waren nog eens tijden.. _O_
Lekker hard!
  maandag 12 maart 2018 @ 00:49:20 #7
150517 SpecialK
No hesitation, no delay.
pi_177759247
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op maandag 12 maart 2018 00:35 schreef BasEnAad het volgende:

[..]

Prachtig verhaal hier trouwens over het bezoek van de paus in 1985:
https://anderetijden.nl/p(...)us-in-Nederland-1985
Niet echt iets om trots op te zijn of?
It's muffin time.
  maandag 12 maart 2018 @ 00:58:13 #8
136343 BasEnAad
, die clown en die acrobaat!
pi_177759295
quote:
1s.gif Op maandag 12 maart 2018 00:49 schreef SpecialK het volgende:

[..]

Niet echt iets om trots op te zijn of?
Ik denk het wel. Nederland had altijd een unieke geschiedenis met de verzuiling. Maar de eigen wil en de afkeer van gezag en autoriteit heeft er toch voor gezorgd dat zelf onder de katholieken de paus niet meer 'heilig' was. Even los van dat het in bepaald opzicht een beschamende vertoning was, stond dat bezoek toch wel symbool voor hoe Nederland in elkaar stak toen.
pi_177759349
Met zijn autoriteit zo'n uitgesproken politieke houding innemen in het migratiedebat, en de toestroom van vluchtelingen toejuichen is ongelofelijk onverantwoordelijk en een schande voor een religieuze leider die veel volgelingen heeft.

Daarbij is natuurlijk de Paus gewoon de antichrist en dienen wij als Nederland ons met alle macht tegen de Paapse leugens te verzetten.
There live not three good men unhanged in England: and one of them is fat..
  maandag 12 maart 2018 @ 01:19:52 #10
93076 BaajGuardian
De echte BG, die tof is.
pi_177759372
Gewoon een oplichter en een puppet verder. Nietszeggende clown is het.
Vraag yvonne maar hoe tof ik ben, die gaf mij er ooit een tagje voor.
  maandag 12 maart 2018 @ 08:07:10 #11
148813 Vader_Aardbei
Goddeloos genieten
pi_177760987
Niet alleen de kerkleiders. Deze paus is een slechte grap.
  maandag 12 maart 2018 @ 08:15:16 #12
229532 Twiitch
Speelt met zichzelf
pi_177761026
Liever Turks dan Paaps.
  maandag 12 maart 2018 @ 08:33:04 #13
78680 Nielsch
zie signature
pi_177761119
Tsja zo kennen we de katholieke kerk weer: eerst allemaal jongetjes anaal verkrachten en hen daarna gaan beschuldigen van laster. Pedobeschermer Franciscus doet er gewoon aan mee.

[ Bericht 0% gewijzigd door Nielsch op 12-03-2018 09:16:07 ]
zie ondertitel
pi_177761231
quote:
0s.gif Op maandag 12 maart 2018 01:10 schreef JimmyDean het volgende:
Met zijn autoriteit zo'n uitgesproken politieke houding innemen in het migratiedebat, en de toestroom van vluchtelingen toejuichen is ongelofelijk onverantwoordelijk en een schande voor een religieuze leider die veel volgelingen heeft.

Daarbij is natuurlijk de Paus gewoon de antichrist en dienen wij als Nederland ons met alle macht tegen de Paapse leugens te verzetten.
Zulke uitspraken brengen de kerk versneld ten val!
Ik zou best christen en verlost willen zijn, als de christenen er maar wat verloster uit zouden zien.
(Nietzsche)
pi_177761463
quote:
0s.gif Op maandag 12 maart 2018 00:05 schreef BasEnAad het volgende:
Haha de paus komt echt niet meer naar Nederland sinds het grote drama in 1985.

Maar met een wat vrijere paus als Franciscus kan je alleen maar blij zijn, er is natuurlijk een lange weg te gaan nog. Ik kon me al nauwelijks voorstellen dat de kardinalen voor zo'n relatief tolerante paus zouden kiezen.
Ik hoopte toen stiekem dat er een aanslag op hem zou worden gepleegd :@ Ja ik weet het ik was toen jong en dom en een gruwelijke hekel aan religie
Wem die Scheisse bis zum Hals steht, sollte den Kopf nicht hńngen lassen
pi_177763640
Daar kon je op wachten natuurlijk. Deze paus is links, terwijl de katholieke kerk traditioneel heult met junta's en andere rechtse regimes om samen het goddeloze socialisme te bestrijden. De moraliteit moet over homo's en overige sexuele moraal gaan, die mag niet over armoede gaan.
Vroeger was niet alles beter maar de toekomst wel.
  maandag 12 maart 2018 @ 12:08:16 #17
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_177764944
quote:
0s.gif Op maandag 12 maart 2018 00:35 schreef BasEnAad het volgende:

[..]

Prachtig verhaal hier trouwens over het bezoek van de paus in 1985:
https://anderetijden.nl/p(...)us-in-Nederland-1985
quote:
1s.gif Op maandag 12 maart 2018 00:49 schreef SpecialK het volgende:

[..]

Niet echt iets om trots op te zijn of?
In ieder geval heb ik nergens de veronderstelling gedaan dat Franciscus ons land ooit nog zal gaan bezoeken. Van mij hoeft 'ie dat heus niet te doen.

Maar stiekem hoop ik wel - en dat heb ik in de OP al geschreven - dat kardinaal Eijk van het bisdom Utrecht ooit paus zal worden als Franciscus komt te overlijden of vanwege gezondheidsredenen zijn eervolle kerkelijke taken neerlegt. Dat zou tevens ook nog hele andere koek zijn, en daarbij een opsteker voor hen die zo langzamerhand toch een wat meer roomse impuls oftewel koers behoeven. O-)

En verder, och dat hele gebeuren omtrent het pauselijk bezoek in '85 illustreert gewoon niets minder dan laakbaar gedrag jegens de toenmalige kerkvader. Temeer van het gros dat anti-christen was of gewoon relletjes wilden veroorzaken met stenen gooien en zulks, net als tijdens de kroning van Beatrix in '80. (Iedereen weet nog wat 'n bewogen vrouw zij tot 2013 is geweest als 'moeder van het volk', en achter de schermen zet zij zich nog steeds in voor haar medemens).

Dus, of het nou 'geen kroning geen woning' was, het conservatieve karakter en andere criteria ;) omtrent de kerk; relschoppers zijn van alle tijden. :o

Echter hielden deze groepen een groot aantal enthousiastelingen over het toenmalige bezoek van de paus gewoon van straat thuis achter de buis. Deze mensen zag men om die reden uiteraard ook niet, vandaar dus ook die schijnbaar zwaar tegenvallende publieke animo in 1985. Maar goed, het was jammer, als waardige gelovigen beweegt men zich nu eenmaal niet tussen relletjesplegers. smokey2.gif

Inderdaad 'n beetje jammer van de zichtbaar tegenvallende ontvangst daardoor wat ons betreft, maar eigenlijk stond men daar gewoon massaal boven, mij dunkt!

Scjvb
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
  maandag 12 maart 2018 @ 12:13:35 #18
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_177765043
quote:
0s.gif Op maandag 12 maart 2018 09:06 schreef maryen65 het volgende:

[..]

Ik hoopte toen stiekem dat er een aanslag op hem zou worden gepleegd :@ Ja ik weet het ik was toen jong en dom en een gruwelijke hekel aan religie
Mja, de wijsheid komt met de jaren, dus het is u wat mij betreft inmiddels wel vergeven.
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
  maandag 12 maart 2018 @ 12:34:48 #19
471419 Otger
Reconquista
pi_177765497
Het volk? De buitenstaanders van zijn kerkgemeenschap misschien. Allemaal erg leuk en aardig dat progressieve athe´sten een beter beeld hebben van de paus maar dat zorgt er niet voor dat zij spontaan bekeren tot het katholicisme, integendeel, de kerken zijn juist nu harder aan het leegstromen omdat de meer orthodoxe kerkaanhangers zich gedistantieerd voelen van het huidige beleid van de paus. Uiteindelijk zal de katholieke kerk hetzelfde lot begaan als o.a. de kerk van Zweden, een hyper-progressieve institutie waar eigenlijk niemand meer naar toe gaat behalve voor de sporadische bruiloft.
  maandag 12 maart 2018 @ 13:46:41 #20
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_177767478
quote:
3s.gif Op maandag 12 maart 2018 12:34 schreef Otger het volgende:
Het volk? De buitenstaanders van zijn kerkgemeenschap misschien. Allemaal erg leuk en aardig dat progressieve athe´sten een beter beeld hebben van de paus maar dat zorgt er niet voor dat zij spontaan bekeren tot het katholicisme, integendeel, de kerken zijn juist nu harder aan het leegstromen omdat de meer orthodoxe kerkaanhangers zich gedistantieerd voelen van het huidige beleid van de paus. Uiteindelijk zal de katholieke kerk hetzelfde lot begaan als o.a. de kerk van Zweden, een hyper-progressieve institutie waar eigenlijk niemand meer naar toe gaat behalve voor de sporadische bruiloft.
Gun het wat tijd.

De thans vrij onorthodoxe koers die Franciscus vaart, mede waardoor de kerken zouden leegstromen, zou zoals gezegd dus van tijdelijk aard kunnen zijn. Misschien is zijn opvolger wel een strenggelovig iemand die het oorspronkelijke orthodoxe van de rooms-katholieke Kerk weer doet opleven. Tevens iets waarnaar elke conservatieve katholiek al jarenlang snakt. :o

Strenggelovigen mogen het beeld van hem hebben dat hij niet rooms genoeg is voor zijn taken, te modern is en dingen versoepelt die volgens de Bijbel ten strengste verboden zijn. Zij hebben daarin volkomen gelijk. Echter, sympathisanten van hem prijzen daarentegen weer zijn menselijkheid boven de regels, ondanks dat het niet zo hoort in de puurste vorm ven het katholicisme. O-)

De wereld is vergeven van de menselijke verschillen. Athe´sten, maar inderdaad ook veel gelovigen die rooms-katholiek gedoopt zijn en waarbij het katholicisme met de paplepel ingegoten is :9, gedogen zijn versoepeling van de door conservatieve geestelijken omstreden Bijbelse verboden steeds meer, ongeacht dat het inderdaad niet zo hoort en dit tegen het zere been is van geestelijken als bijvoorbeeld Wim Eijk. :o

Scjvb

[ Bericht 2% gewijzigd door sp3c op 13-03-2018 16:18:31 ]
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
pi_177767966
Ach, in elk geval blijft ook hij zich gedragen en kleden zoals de Bijbel voorspelde in Openbaring dat Babylon de Hoer en Antichrist zich zou gedragen en kleden. Voorspelling Bijbel uitgekomen in de RKK en elke paus.
  maandag 12 maart 2018 @ 14:05:18 #22
381065 vigen98
Cryptokoning 2018
pi_177767987
quote:
1s.gif Op maandag 12 maart 2018 08:33 schreef Nielsch het volgende:
Tsja zo kennen we de katholieke kerk weer: eerst allemaal jongetjes anaal verkrachten en hen daarna gaan beschuldigen van laster. Pedobeschermer Franciscus doet er gewoon aan mee.
Doe eens normaal joh randdebiel.
Elke pen is machtiger dan een zwaard of een blaffer.
  maandag 12 maart 2018 @ 14:06:39 #23
381065 vigen98
Cryptokoning 2018
pi_177768025
quote:
0s.gif Op maandag 12 maart 2018 00:58 schreef BasEnAad het volgende:

[..]

Ik denk het wel. Nederland had altijd een unieke geschiedenis met de verzuiling. Maar de eigen wil en de afkeer van gezag en autoriteit heeft er toch voor gezorgd dat zelf onder de katholieken de paus niet meer 'heilig' was. Even los van dat het in bepaald opzicht een beschamende vertoning was, stond dat bezoek toch wel symbool voor hoe Nederland in elkaar stak toen.
Ja leuk man uniek zijn :') Noord Korea is ook wel uniek met het Juche systeem. Dit is gewoon een schande hoe de paus in 1985 is ontvangen in Nederland. Als je geen respect kunt geven aan de grootste leider van de wereld tja dan ben je redelijk onfatsoenlijk.
Elke pen is machtiger dan een zwaard of een blaffer.
pi_177768287
quote:
0s.gif Op maandag 12 maart 2018 00:35 schreef BasEnAad het volgende:

[..]

Prachtig verhaal hier trouwens over het bezoek van de paus in 1985:
https://anderetijden.nl/p(...)us-in-Nederland-1985
Haha geniaal.
pi_177768373
quote:
0s.gif Op maandag 12 maart 2018 14:05 schreef vigen98 het volgende:

[..]

Doe eens normaal joh randdebiel.
Wat is er precies mis met die uitspraak?
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')