oh dat is balen. Dat wordt een nieuwe starten...quote:Op dinsdag 19 juni 2018 21:12 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Ben benieuwd
In ander nieuws, mijn zuurdesem is overleden.
Gecondoleerdquote:Op dinsdag 19 juni 2018 21:12 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Ben benieuwd
In ander nieuws, mijn zuurdesem is overleden.
Hoe heb je die gemaakt?quote:Op zondag 17 juni 2018 16:05 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
[..]
het komt nog niet in de buurt van ui-kaasbroodjes. Voor mijn gevoel ging er toch veel ui doorheen
recept van levine genomen als basis, met 100 gr oude kaas ipv gruyère.quote:Op woensdag 20 juni 2018 08:47 schreef qltel het volgende:
[..]
Hoe heb je die gemaakt?
Ik heb pas een poging gedaan om ui-broodjes te maken. Daarbij heb ik 200 gram ui gebakken tot het bruin was en die door een brood van 600 gram gewerkt en gebakken. Prima brood alleen smaakte het totaal niet naar ui. Dus ik ben benieuwd naar jouw recept.
Balen van de zuurdesem. Nieuwe maken dus maar.
Dat is dus ook mijn ervaring. En toch wil ik eens een keer een uienbrood maken wat naar ui smaakt..quote:Op vrijdag 22 juni 2018 10:50 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
[..]
recept van levine genomen als basis, met 100 gr oude kaas ipv gruyère.
En 150 gr genipperde ui gebakken er er doorheen. Dat levert broodjes op die licht hartig zijn maar niet echt met duidelijke kaas of ui smaak
misschien is het de truc om ui en kaas bovenop het deeg te doen en het niet te mengen. En kaasuienbrood dat hier verkocht wordt is ook vrij plat, dus verhouding brood/kaasui is anders dan mijn experimentquote:Op vrijdag 22 juni 2018 11:16 schreef qltel het volgende:
[..]
Dat is dus ook mijn ervaring. En toch wil ik eens een keer een uienbrood maken wat naar ui smaakt..
vriendin van mij begon al te tellen. Is idd een brabo Maja ik ben een Groningse van oorsprong dus ben al blij dat ze eetbaar zijn. En ik begin nog maar net met brood bakkenquote:Op zondag 24 juni 2018 20:10 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Ze zien er wmb lekker uit, maar echte brabos gaan rellen denk ik
oh balen!quote:Op zaterdag 30 juni 2018 18:28 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Broodbakken met dit weer, na 45 minuten in 2erijs al overproofed
Zijn dat die kaasbroodjes uit deel 2? Superlekker en leuk om te maken, maar ze zijn inderdaad niet super-kazig. Ik denk dat als je het recept van het tomaat-kaasbrood neemt, dat dat misschien wat beter in de buurt kan komen. En veeeeeel uiquote:Op vrijdag 22 juni 2018 10:50 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
[..]
recept van levine genomen als basis, met 100 gr oude kaas ipv gruyère.
En 150 gr genipperde ui gebakken er er doorheen. Dat levert broodjes op die licht hartig zijn maar niet echt met duidelijke kaas of ui smaak
Gelukkig had ik jouw post gelezen en heb ik mijn brood per rijs een kwartier korter laten staanquote:Op zaterdag 30 juni 2018 18:28 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Broodbakken met dit weer, na 45 minuten in 2erijs al overproofed
idd kaasbroodjes uit deel twee, plus gebakken ui en minus de twist want daar had ik geen zin in.quote:Op maandag 2 juli 2018 20:19 schreef douche-eendje het volgende:
[..]
Zijn dat die kaasbroodjes uit deel 2? Superlekker en leuk om te maken, maar ze zijn inderdaad niet super-kazig. Ik denk dat als je het recept van het tomaat-kaasbrood neemt, dat dat misschien wat beter in de buurt kan komen. En veeeeeel ui
Je broodjes zien er goed uit Goitske!
[..]
Gelukkig had ik jouw post gelezen en heb ik mijn brood per rijs een kwartier korter laten staan
[ afbeelding ]
ik hoop de lekkerstequote:Op woensdag 4 juli 2018 21:06 schreef Hupje het volgende:
Ik heb laatst bij een workshop broodjes gebakken. Alleen geen idee of ik nu mijn eigen broodjes of die van een ander mee naar huis genomen heb
[ afbeelding ]
Ik had laatst mijn oude buren van verderop in de straat een berichtje gestuurd dat hun lunch in mijn diepvries zat dus of ze hem zelf even gingen pakken omdat ik op mijn werk zat.quote:Op zondag 24 juni 2018 20:00 schreef Goitske het volgende:
Worstenbroodjes uit de Broodbijbel
Verbeterpunt voor de volgende x, 2 bakplaten gebruiken ivm tussenruimte maar voor een eerste x prima en ze zijn lekker
[ afbeelding ]
Alles!!!quote:Op zondag 8 juli 2018 14:02 schreef douche-eendje het volgende:
De Broodbijbel en Brood uit eigen oven gekregen voor mijn verjaardag. Nu keuzestress, wat moet ik bakken
Turks brood staat nu te rijzen. Heb ik jaren niet meer kunnen eten. Bwoh ik hoop zo dat ie luktquote:
Ik hoop met je mee. Nu heb ik er ook trek in.quote:Op zondag 8 juli 2018 16:07 schreef douche-eendje het volgende:
[..]
Turks brood staat nu te rijzen. Heb ik jaren niet meer kunnen eten. Bwoh ik hoop zo dat ie lukt
Oh nice!!!quote:
thanks!quote:Op zaterdag 18 augustus 2018 18:33 schreef douche-eendje het volgende:
Voor Havermoutkoekje en degene die de Broodbijbel hebben, er staat een drukfoutje in het recept met de uienkruiers. Bij stap 1 staat boter vermeld, dat moet er niet in (staat ook niet in de ingrediëntenlijst). Heb hem gemeld bij de auteur.
Ja! Recept uit het 1e boek van Levine. Wel een werkje en dacht echt dat het mis zou gaan met het toeren van het deeg, maar ze zijn toch lekkerquote:Op zaterdag 25 augustus 2018 14:54 schreef Hupje het volgende:
Helemaal from scratch gemaakt? Netjes!
Ik heb het ooit 1x geprobeerd en besloten dat nooit meer zelf te doen
quote:Op zaterdag 25 augustus 2018 14:47 schreef douche-eendje het volgende:
[ afbeelding ]
Kickje met mijn 1e poging-croissantjes.
Ja, mijn persoonlijke uitdaging op pagina 1 van dit topic eindelijk aangegaanquote:
Gewoon proberen! Ik bak nu best veel dus was wel toe aan een nieuwe uitdaging. Had niet verwacht dat het gelijk zo zou lukken.quote:Op zaterdag 25 augustus 2018 19:20 schreef Bleie het volgende:
Wow, supermooi! Wil ik ook ooit maken, maar ik durf niet...
Ik maak vaak mueslibrood. Maar daar zijn ook makkelijk bollen van te maken. Alleen een recept heb ik er niet echt van. Ik maak een normaal tarwebrood met 500 gram meel, daar doe ik 2 gesnipperde appels doorheen, zo'n 50 gram geroosterde walnoot, 150 gram rozijnen en 100 gram muesli (of andere zaden en pitten). Na het vormen draai ik 'm nog door 100 gram muesli, zodat dat aan de buitenkant zit.quote:Op dinsdag 28 augustus 2018 09:14 schreef Bleie het volgende:
Ik wil trouwens ook weleens mueslibollen maken. Heeft iemand daar een goed recept voor?
quote:Op zondag 23 september 2018 15:35 schreef douche-eendje het volgende:
En omdat die van gisteren iets te goed is bevallen, nog maar een. Gisteren alleen tarwebloem, nu roggebloem en tarwebloem.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Die ziet er mooi uit! Hoeveel water zat er in het deeg? En hoe bepaal je of het deeg voldoende gekneed is?quote:Op zondag 23 september 2018 15:35 schreef douche-eendje het volgende:
En omdat die van gisteren iets te goed is bevallen, nog maar een. Gisteren alleen tarwebloem, nu roggebloem en tarwebloem.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
quote:Op vrijdag 28 september 2018 21:48 schreef -banaan2- het volgende:
[..]
Die ziet er mooi uit! Hoeveel water zat er in het deeg? En hoe bepaal je of het deeg voldoende gekneed is?
Dit deeg had een hydratie van 70% en het brood is gebakken in een voorverwarmde gietijzeren pan in de oven. En zoals havermoutkoekje aangeeft, een vliesje trekken inderdaad .quote:Op vrijdag 28 september 2018 21:48 schreef -banaan2- het volgende:
[..]
Die ziet er mooi uit! Hoeveel water zat er in het deeg? En hoe bepaal je of het deeg voldoende gekneed is?
Ik heb vandaag ook een poging gewaagd, zuurdesembrood met zonnebloempitten. Het recept komt van Levine, maar ik heb tarwedesem gebruikt ipv roggedesem. Volgens het recept moest de oven (met staan) voorverwarmd worden op 240, na de broden in de oven gedaan te hebben de temperatuur naar 220 voor 20 minuten en daarna nog 20 minuten op 200, in het totaal 40 minuten dus. Maar bij mij was de kerntemperatuur na 25 minuten al op 95 graden, dus heb ze er maar uit gehaald.
[ link | afbeelding ]
Als er iets slecht is voor het milieu is het wel katoen.quote:Op woensdag 3 oktober 2018 12:15 schreef Goitske het volgende:
Misschien nog een leuke tip
Bij de AH verkopen ze nu stoffen broodzakken. Het ligt in zo'n kartonnen standaard waar ook stoffen fruit/groente zakjes liggen. Laatst stond die bij de groente/fruit afdeling vandaag zag ik hem bij de brood afdeling. Euro per zak. Ook leuk om je eigen gebakken brood in te bewaren of mee te nemen naar de bakker om de hoeveelheid plastic te verminderen
[ afbeelding ]
ik heb ze voor de leuk gekochtquote:Op woensdag 3 oktober 2018 15:08 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als er iets slecht is voor het milieu is het wel katoen.
Heb je je desem gestart met ah cheap tarwebloem?quote:Op donderdag 18 oktober 2018 20:38 schreef TazDevl het volgende:
te koud weet ik niet ben wel gister ipv tarwebloem (AH cheap) over gestapt op bio tarwemeel
Roggemeel bevat ook veel meer micro-organismen dan tarwebloem, die heb je echt nodig om een starter te starten inderdaad.quote:Op vrijdag 19 oktober 2018 09:48 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Ik had hem toen gestart met roggemeel geloof ik.
Kijk ook eens of er een molen in de buurt is, of bestel via de zuidmolen.quote:Op zondag 21 oktober 2018 10:33 schreef TazDevl het volgende:
Niet gevonden, bij de Ozan (turk in leidschenhage) andere tarwebloem en gerstemeel gekocht. Zal wel zien of het verschil maakt
Las een stukje over een rustdag inlassen voor je starter. Ik laat em vandaag met rust.
Mooi hoor. maar was het de bedoeling om een vlecht te maken of zoiets? De vorm ziet er nogal "samengesteld" uit. Wat zit erin? Rozijnen, suiker zo te zien?quote:Op woensdag 24 oktober 2018 16:37 schreef Goitske het volgende:
Vandaag brood gebakken met een vriendin
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
nee was geen vlecht. Het was opgerold, in plakken gesneden, gehalveerd en hop het blik in gemikt. Had een recept gezien waar ze het zo deden en dacht dat is grappig dat kan ik ook.quote:Op woensdag 24 oktober 2018 18:46 schreef qltel het volgende:
[..]
Mooi hoor. maar was het de bedoeling om een vlecht te maken of zoiets? De vorm ziet er nogal "samengesteld" uit. Wat zit erin? Rozijnen, suiker zo te zien?
alcohol lucht is teken dat gisten honger hebben dacht ik. Niet zo erg als ik me goed herinner maar ik heb 2 zuurdesems vermoordquote:Op woensdag 24 oktober 2018 19:59 schreef TazDevl het volgende:
Heb sinds ik gerstemeel heb toegevoegd meer "micro" bubbels, vanochtend duidelijk meer volume. Vanmidddag... alcohol lucht en alles weer plat. Wegen & voeren doe ik s'avonds
Het ziet er zeker leuk uit!quote:Op woensdag 24 oktober 2018 22:28 schreef Goitske het volgende:
[..]
nee was geen vlecht. Het was opgerold, in plakken gesneden, gehalveerd en hop het blik in gemikt. Had een recept gezien waar ze het zo deden en dacht dat is grappig dat kan ik ook.
Er zitten rozijnen, suiker en kaneel in
Hij is erg lekker in elk geval en heb een hartige variant in mijn hoofd zitten die ik vrijdag of zaterdagochtend ga maken ivm verjaardagsvisite
klopt en dat kun je doen door wat water in te spuiten met een plantenspuit maar ook door een stoombadje te maken of een duur stoombakje in je oven te hangenquote:Op donderdag 8 november 2018 06:36 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Voor een knapperige korst moet je volgens mij met stoom bakken
Dat stoom probeer ik nu al, maar ik heb het idee dat doordat het een gas oven is, er continu verse lucht wordt aangevoerd en dus ook lucht wordt afgevoerd (de oven blaast warme lucht uit aan de bovenkant). Volgens mij zorgt dat ervoor dat de stoom maar kort blijft hangen in de oven, maar ik zal eens proberen met een plantenspuit oid het brood direct te bevochtigen.quote:Op donderdag 8 november 2018 08:54 schreef qltel het volgende:
Ik bak met boven en onderwarmte in een electrische oven. Daarbij gebruik ik 2 pizzastenen, 1 onderin en 1 bovenin de oven. Die pizzastenen werken echt geweldig, ze dekken de directe stralingswarmte af waardoor het brood minder donker wordt en ze houden de warmte geweldig vast.
Voor de knapperige korst heb ik een bakblik onderin de oven liggen, daar gooi ik als ik ga bakken een glas water in wat veel stoom vormt. Maar het brood besprenkelen met water kan natuurlijk ook.
Roggemeel en volkorenmeel zorgen beide voor een iets droger deeg, dus vergeleken met een 100% hydratatie tarwedesem zal een roggedesem iets vaster zijn. Misschien dat het over tijd iets vloeibaarder wordt omdat de gisten en bacteriën het roggemeel wat afbreken.quote:Op donderdag 8 november 2018 17:35 schreef TazDevl het volgende:
Heb 10kg roggemeel gekocht bij https://www.de-zuidmolen.nl en gelijk maar het zuurdeegje ververst
Kan het zijn dat nu de 1:1:1 verhouding wat droog is?
Heb overigens met ander bloem al wat meer beweging gehad de afgelopen week. Kijken hoe het er morgen bij staat. Denk dat ik dan de starter splits in een deel starter om zaterdag brood mee te maken.
volgens mij moet je daarvoor online zijn, oa de Zuidmolenquote:Op zaterdag 24 november 2018 00:21 schreef Gesloten het volgende:
Weet een van jullie of er in de omgeving Utrecht een winkel is waar je verschillende soorten bloem kunt kopen? Ik ben opzoek naar T65 bloem.
Keuringsdienst van Waarde gezien? Maar de Zuidmolen heeft het inderdaad. https://www.de-zuidmolen.(...)brood/frans-type-65/quote:Op zaterdag 24 november 2018 00:21 schreef Gesloten het volgende:
Weet een van jullie of er in de omgeving Utrecht een winkel is waar je verschillende soorten bloem kunt kopen? Ik ben opzoek naar T65 bloem.
Heb vorig weekend al een mislukte poging gedaan, dus die aflevering van de Keuringsdienst kwam als geroepen! Zou die bloem liever in de winkel kopen, maar als het niet anders kan, dan maar online. Dankjewel.quote:Op zaterdag 24 november 2018 07:32 schreef qltel het volgende:
[..]
Keuringsdienst van Waarde gezien? Maar de Zuidmolen heeft het inderdaad. https://www.de-zuidmolen.(...)brood/frans-type-65/
Ik heb zelf 2 boeken van Levine, maar wat ik lees in andere groepen kan niet iedereen evengoed met haar recepten overweg. Bij mij lukken ze altijd, dus ik ben van het positieve kamp. Ook heb ik de broodbijbel van Hiljo Hillebrand, die is ook erg leuk. Levine heeft bij haar recepten ook staan hoe lang iets gekneed moet worden in de BBM.quote:Op dinsdag 27 november 2018 09:51 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Hoihoi,
Ik heb een keukenmachine gekregen van mijn man. Door een chronische blessure aan mijn schouder is deeg kneden voor mij helaas geen doen meer maar daar heb ik nu dus mijn nieuwe speeltje als hulp voor zodat ik het nog maar gedeeltelijk zelf hoef te doen.
Nu was ik aan het kijken voor een leuk receptenboek over brood. Nu kwam ik uit bij Levine en Van Beckhoven. Welke is het beste voor een beginner? Ik hou ook van dingen als worstenbroodjes enzo
Ik lees dat ook weer over van Beckhoven. Ik kan wel aardig recepten lezen. (Koks opleiding gedaan)quote:Op dinsdag 27 november 2018 11:11 schreef douche-eendje het volgende:
[..]
Ik heb zelf 2 boeken van Levine, maar wat ik lees in andere groepen kan niet iedereen evengoed met haar recepten overweg. Bij mij lukken ze altijd, dus ik ben van het positieve kamp. Ook heb ik de broodbijbel van Hiljo Hillebrand, die is ook erg leuk. Levine heeft bij haar recepten ook staan hoe lang iets gekneed moet worden in de BBM.
om je keuze leuker te maken jr hebt ook nog de Broodbijbelquote:Op dinsdag 27 november 2018 09:51 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Hoihoi,
Ik heb een keukenmachine gekregen van mijn man. Door een chronische blessure aan mijn schouder is deeg kneden voor mij helaas geen doen meer maar daar heb ik nu dus mijn nieuwe speeltje als hulp voor zodat ik het nog maar gedeeltelijk zelf hoef te doen.
Nu was ik aan het kijken voor een leuk receptenboek over brood. Nu kwam ik uit bij Levine en Van Beckhoven. Welke is het beste voor een beginner? Ik hou ook van dingen als worstenbroodjes enzo
Ik maak maar een wensenlijstje voor kerstquote:Op dinsdag 27 november 2018 20:13 schreef Goitske het volgende:
[..]
om je keuze leuker te maken jr hebt ook nog de Broodbijbel
Ik heb hier meerdere Robert v beckboven staan en de Broodbijbel beide soorten ben ik erg blij mee. Levine vind ik zelf minder maar is persoonlijk. Vriendin van mij heeft het zelfde levine mislukt bij haar altijd 😂
Worstenbroodjes uit de Broodbijbel zijn echt lekker
kuch herkenbaar hierquote:Op dinsdag 27 november 2018 20:23 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
[..]
Ik maak maar een wensenlijstje voor kerst
Oh wacht ik heb de bak bijbel! Dan neem ik de broodbijbel als eerste.. Past mooi bij elkaar.. Beetje OCD is oké
Hoe zet je hem in de rijs?quote:Op vrijdag 30 november 2018 09:23 schreef Tinkerbel_ACC_ het volgende:
Ik ben ook begonnen met brood bakken! Heb het eerste boek van Levine, dus daar ben ik aan begonnen, met een bruinbrood met pitten en zaden (die ik ergens vooraan in dit topic voorbij heb zien komen). Heb (nog) geen broodbakmachine of kneedmixer, dus gewoon met het handje, goed voor de spierballen ...
Inmiddels ben ik bij poging 3: 1e poging was niet slecht maar niet zo goed gerezen leek het, 2e poging vond ik het deeg nog heel nat toen het uit de oven kwam (leek alsof het niet "gaar" was"), en nu 3e poging. Deze keer (op aanraden in het topic over bakken) langer gekneed de eerste keer, en ik heb nu alle spullen van de molen (een lokale uit het zuiden, dus ook nog goed voor het in stand houden van de lokale molen ). Dus eens kijken wat het vandaag wordt! We blijven stug proberen.
Ik heb het idee dat de broden niet goed genoeg rijzen bij mij ... Ik heb de helft van het recept gebruikt omdat ik alleen een kleiner bakblik al heb en niet meteen alles wil aanschaffen (laten we het eerst maar eens proberen). Heb overigens wel een lepel weegschaaltje aangeschaft, dus de gewichten moeten kloppen en heb een thermometer voor oa temperatuur van het water. Maar dat bakblik wordt tot nu toe niet helemaal goed gevuld, ongeveer 3/4 voordat het in de oven gaat en net over het randje als het uit de oven komt, terwijl ik zou verwachten: halve recept is hetzelfde uiterlijk alleen een kleinere uitvoering ... Dus als er nog tips zijn
Aanleiding was dat ik met kerst graag zelf een broodje bij de soep wil bakken, en ik vorig jaar het broodbak boek gekregen heb en nooit gebruikt, dus het werd wel eens tijd!
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |