abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_177747838
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven.
Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten.

Basisprincipes
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!

http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm

De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag :+ ):
http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/

Filmpje van O+ Vincent Talleu O+ :
pi_177747890
Sorry, even geen tijd om plaatjes uit vorige topic te zoeken. Ik kwam alleen even snel mijn baksel van vandaag showen.

Brood met zaden en pitten uit Levine 1. Heeft tweede rijs vannacht in de koelkast gedaan. Errug lekker.




Er zit alleen wel een gat in...
pi_177748308
Beetje jammer van dat gat idd :D
Ik heb nog nooit succes gehad met rijzen in de koelkast, dus ik vind een heel goed resultaat
pi_177748324
quote:
0s.gif Op zondag 11 maart 2018 15:30 schreef Bleie het volgende:
Sorry, even geen tijd om plaatjes uit vorige topic te zoeken. Ik kwam alleen even snel mijn baksel van vandaag showen.

Brood met zaden en pitten uit Levine 1. Heeft tweede rijs vannacht in de koelkast gedaan. Errug lekker.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Er zit alleen wel een gat in...
Ziet er mooi uit! ^O^
pi_177753788
Mooi Bleie!

Hier ook weer een productief weekend gehad.


Tarwebloem/speltmeel met vijgen en karwijzaad

Tarwebloem met 2 soorten kaas en zongedroogde tomaten.

Beide uit Levine deel 2 :s)
pi_177753836
Mooi! En die met kaas en tomaat is heerlijk, ook weleens gemaakt.
pi_177858941
quote:
17s.gif Op maandag 19 februari 2018 10:35 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Ah kijk. Iets met never change a winning team ;)

Ik ga zo maar eens aan de slag met wat brood. Kaasbroodjes voor de leuk en een ander brood voor de rest van de week.
Het is toch weer de Patissier geworden, in een iets andere uitvoering was het ding weer te bestellen *O*

En net ook het, ik denk, eerste boek van Levine besteld want ik heb een heel stoer 6-pitsfornuis met oven van SMEG gekocht O+ (zie pats hier met je nieuwe keukenspullen-topic in CUL voor fotootjes ;) )

Hopelijk bak ik straks net zulke mooie broden en broodjes zoals jullie doen hier in het topic O+
Op woensdag 25 oktober 2023 21:15 schreef Nattekat het volgende:
Ben je in een pot met sarcasme gevallen als kind ofzo?
pi_178056937
Het is weer bijna Pasen dus tijd voor duivekater, dit is brood met honing, steranijs en citroenrasp
:s)
pi_178058477
En baksel 2, ciabatta uit Levine2
pi_178060715
Mooi havermoutkoekje!

Ik wil croissants gaan maken, welk recept zouden jullie daarvoor gebruiken?
pi_178060986
Ik waag me daar niet aan :D
pi_178061134
quote:
1s.gif Op zaterdag 24 maart 2018 18:21 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Ik waag me daar niet aan :D
Ik hou wel van een uitdaging
pi_178061171
quote:
10s.gif Op zaterdag 24 maart 2018 18:30 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Ik hou wel van een uitdaging
nou dan zou ik deze doen, ben je gelijk 3 dagen bezig :W
https://www.weekendbakery(...)e-franse-croissants/
pi_178064026
quote:
1s.gif Op zaterdag 24 maart 2018 14:32 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Het is weer bijna Pasen dus tijd voor duivekater, dit is brood met honing, steranijs en citroenrasp
[ afbeelding ] :s)
Oh, dat wil ik ook weleens proberen. Heb je een recept?
pi_178070403
quote:
1s.gif Op zaterdag 24 maart 2018 21:02 schreef Bleie het volgende:

[..]

Oh, dat wil ik ook weleens proberen. Heb je een recept?
https://www.foodiesmagazine.nl/recepten/duivewater/
Deze heb ik aangehouden voor hoeveelheden. Recept gebruikt verse gist, dus even omrekenen als je gedroogde gebruikt. En dat papje hoeft ook niet
pi_178070713
Dank!
  zondag 25 maart 2018 @ 08:33:31 #17
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_178070745
quote:
1s.gif Op zondag 25 maart 2018 07:56 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

https://www.foodiesmagazine.nl/recepten/duivewater/
Deze heb ik aangehouden voor hoeveelheden. Recept gebruikt verse gist, dus even omrekenen als je gedroogde gebruikt. En dat papje hoeft ook niet
Wel nasty MI bij duivewater ;(
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_178070943
quote:
1s.gif Op zondag 25 maart 2018 08:33 schreef Molo het volgende:

[..]

Wel nasty MI bij duivewater ;(
oh die typo in link was me niet eens opgevallen :)
Maar ik heb hele goede herinneringen aan Duivekater, vroeger moest ik voor familie naar de bakker hier om een bestelling mee naar oosten des lands te nemen maar die dingen zijn nog best duur.
Heerlijk met roomboter
pi_178236952
Duivekater namen oom en tante mee uit Krommenie, als zij kwamen logeren in Den Haag.

Gister begonnen en vanochtend gebrunch’d met brioche.
http://www.kokenmetkarin.nl/2016/04/05/briochebloem/

Simpel te doen, zag eruit als op de plaatjes en smaakte voortreffelijk.
# boter - jam - hagelslag puur.

Heeft iemand anders zich al eens gewaagd aan brioche.
Of is dit té simpel? :7
pi_178236972
Maal twee. Fok had vertraging.
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 1 april 2018 @ 15:54:24 #21
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_178237392
quote:
1s.gif Op zondag 1 april 2018 15:41 schreef AnneX het volgende:
Heeft iemand anders zich al eens gewaagd aan brioche.
Of is dit té simpel? :7
Mooi brood op het plaatje, nog nooit gemaakt, toch eens proberen! Het recept bewaar ik dus maar even.

Chinois is trouwens ook heel erg lekker. In Duitsland wordt dat al erg lang verkocht en daar kochten we dat vaak vroeger.
pi_178237490
quote:
1s.gif Op zondag 1 april 2018 15:41 schreef AnneX het volgende:

Heeft iemand anders zich al eens gewaagd aan brioche.
Of is dit té simpel? :7
ik heb ooit kleine brioches gemaakt, deeg zat zo vol met boter dat het lastig te verwerken was
  zondag 1 april 2018 @ 16:07:39 #23
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_178237770
Ik heb gisteren mijn eerste brood gebakken. Hij was smakelijk, maar niet helemaal gaar geworden.

Ik ga dit topic volgen voor tips en inspiratie.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_178239043
quote:
1s.gif Op zondag 1 april 2018 15:58 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

ik heb ooit kleine brioches gemaakt, deeg zat zo vol met boter dat het lastig te verwerken was
Nu ben ik geen ervaren ( brood) bakker.
75 gram boter vond ik wel meevallen, tóch?en 60 gram suiker slechts.
En een vleug vanille geproefd van een volwassen Madagascar vanille stokje: bijna een theelepel.

Beetje jammer Kaneelstokje. -O-
Wat kun je anders doen?
Lag het aan de oven bijv.?
pi_178239163
quote:
1s.gif Op zondag 1 april 2018 16:53 schreef AnneX het volgende:

[..]

Nu ben ik geen ervaren ( brood) bakker.
75 gram boter vond ik wel meevallen, tóch?en 60 gram suiker slechts.
jouw recept is niet het enige recept ter wereld hoor. Ik had 250 gr boter en 6 eieren
https://www.bbc.co.uk/food/recipes/brioches__ttes_39328
pi_178239326
quote:
10s.gif Op zondag 1 april 2018 16:59 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

jouw recept is niet het enige recept ter wereld hoor. Ik had 250 gr boter en 6 eieren
https://www.bbc.co.uk/food/recipes/brioches__ttes_39328
Wow...een pakje boter. _O_

Er zijn ( inderdaad) vele recepten te vinden.
Karin vertrouw ik altijd wel met simpel en smakelijk.
  zondag 1 april 2018 @ 17:30:04 #27
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_178239966
quote:
1s.gif Op zondag 1 april 2018 16:53 schreef AnneX het volgende:

[..]

Nu ben ik geen ervaren ( brood) bakker.
75 gram boter vond ik wel meevallen, tóch?en 60 gram suiker slechts.
En een vleug vanille geproefd van een volwassen Madagascar vanille stokje: bijna een theelepel.

Beetje jammer Kaneelstokje. -O-
Wat kun je anders doen?
Lag het aan de oven bijv.?
Het is waarschijnlijk de oven.
Ik merkte het ook met mijn boterkoek, en met mijn zandkoekjes.

Hoger zetten lukt niet, hij stond al op max.
Dus ik denk langer laten staan.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_178241440
quote:
0s.gif Op zondag 1 april 2018 17:30 schreef Kaneelstokje het volgende:

[..]

Het is waarschijnlijk de oven.
Ik merkte het ook met mijn boterkoek, en met mijn zandkoekjes.

Hoger zetten lukt niet, hij stond al op max.
Dus ik denk langer laten staan.
Was het wel goed gerezen? Als het te vast is binnenin wordt het ook lastiger gaar. Anders langer erin laten inderdaad.
pi_178242002
Ik heb helemaal mijn brood vergeten........ietssssss te lange eerste rijs 8)7
Kijken of er nog iets te redden is
pi_178242104
quote:
13s.gif Op zondag 1 april 2018 19:35 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Ik heb helemaal mijn brood vergeten........ietssssss te lange eerste rijs 8)7
Kijken of er nog iets te redden is
Heb ik laatst ook een keer gehad... is niet meer goed gekomen :N
pi_178242520
quote:
1s.gif Op zondag 1 april 2018 19:41 schreef cafca het volgende:

[..]

Heb ik laatst ook een keer gehad... is niet meer goed gekomen :N
ik zal het zien, het extra half uur van eerste rijs maar afgetrokken van de tweede. Staat net in de oven :D
pi_178245060
Oei. Is het nog goedgekomen?
pi_178245161
quote:
0s.gif Op zondag 1 april 2018 21:35 schreef Bleie het volgende:
Oei. Is het nog goedgekomen?
nou valt mee, best wat ovenspring nog en opengesprongen aan de zijkant zoals vaak bij busbroden bij mij. Hij is nog beetje te warm om te snijden maar eerste kapje smaakte goed (lichtbruin, uit Levine2)
pi_178245255
Gelukkig!
pi_178740301
Zonnebloempitten brood uit Levines tweede boek



Helaas blijkt mijn gist aan t overlijden dus minder gerezen dan de bedoeling was, nu maar hopen dat de smaak prima is.

Mis m’n desem wel een beetje maar gelukkig is brood met gist bakken ook leuk O+
pi_178779903
Mooi zo is dat! Ik heb deze week voor het eerst een busbrood geprobeerd te maken, ik ben nog niet helemaal tevreden over de vorm :P

Vandaag een lading kaasbroodjes uit Levine deel 2
heb 2x deeg gemaakt, wat variaties op het recept uit het boek. Belegen kaas met zwarte olijven en parmezaanse kaas met oregano.

Morgen de kokos-macadamia broodjes met witte chocolade maken voor een babyshower. Komt nog foute roze en blauwe glittersuiker bovenop.

[ Bericht 0% gewijzigd door douche-eendje op 27-04-2018 19:21:31 ]
pi_178779953
Ik denk dat die met zwarte olijven heel lekker zijn, zien er goed uit ook
pi_178827571
quote:
1s.gif Op vrijdag 27 april 2018 19:14 schreef douche-eendje het volgende:
Mooi zo is dat! Ik heb deze week voor het eerst een busbrood geprobeerd te maken, ik ben nog niet helemaal tevreden over de vorm :P

Vandaag een lading kaasbroodjes uit Levine deel 2
[ afbeelding ]heb 2x deeg gemaakt, wat variaties op het recept uit het boek. Belegen kaas met zwarte olijven en parmezaanse kaas met oregano.

Morgen de kokos-macadamia broodjes met witte chocolade maken voor een babyshower. Komt nog foute roze en blauwe glittersuiker bovenop.
Oeh die zien er perfect uit! Sn klinken heel lekker! Ben ook erg benieuwd naar de babyshower broodjes, lekker kitsch *O*
pi_178988427
Ik ben laatst bij levine geweest voor een workshop brood bakken en daar hebben we een vloerbrood met sesamzaad gemaakt welke echt heerlijk was. Nu heb ik thuis het recept ook al een paar keer geprobeerd. Maar de broden blijven zo klein. Ze zien er verder prachtig uit maar gewoon klein. Wat zou hiervan de reden kunnen zijn?

Navragen zegt dat we precies hetzelfde recept hebben gebruikt op de workshop maar daar waren de broden.veel groter.

Oh en edit 2. Het gist dat ik gebruikte was nieuw gekocht in de ah want na de eerste poging dacht ik dat het gist misschien wel dood was

[ Bericht 15% gewijzigd door tetsuo-shima op 07-05-2018 14:07:46 ]
pi_178989462
Bij Levine kneed je met goede machines, en een professionele oven dat scheelt behoorlijk
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 7 mei 2018 @ 15:04:18 #41
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_178990129
En behalve de apparatuur, kan de grondstof ook nog schelen. Er zijn veel verschillende soorten meel. Ik gebruikte eerst Duits volkoren van de Zuidmolen en kreeg daar een redelijk rijzend brood mee. Nu gebruik ik volkoren natuur (ook van de Zuidmolen) en dat rijst fantastisch, het scheelt echt enorm. En zelfs tussen 2 batches van hetzelfde meel kunnen nog verschillen optreden.
pi_178990442
Ja de ingrediėnten had ik ook allemaal nieuw besteld bij de zuidmolej na de eerste keer idd omdat ik dat dus wilde uitsluiten. Maar misschien dat het kneden wel scheelt ja. Ik gebruik een Kenwood apparaat en zij een echte brooddeegkneefmachine.
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 7 mei 2018 @ 15:48:33 #43
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_178991602
quote:
0s.gif Op maandag 7 mei 2018 15:13 schreef tetsuo-shima het volgende:
Ja de ingrediėnten had ik ook allemaal nieuw besteld bij de zuidmolej na de eerste keer idd omdat ik dat dus wilde uitsluiten. Maar misschien dat het kneden wel scheelt ja. Ik gebruik een Kenwood apparaat en zij een echte brooddeegkneefmachine.
Welk meel gebruik je?
pi_178992491
tawemeel van de zuidmolen
quote:
0s.gif Op maandag 7 mei 2018 15:48 schreef qltel het volgende:

[..]

Welk meel gebruik je?
de melen/bloemen die ik gebruik zijn van de zuidmolen:
- volkorenmeel
- donker moutmeel
- tarwebloem
- roggebloem
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 7 mei 2018 @ 16:19:50 #45
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_178992559
quote:
0s.gif Op maandag 7 mei 2018 16:18 schreef tetsuo-shima het volgende:
tawemeel van de zuidmolen
Okee, maar ze hebben ongeveer 20 soorten. Welke daarvan?
pi_178992618
quote:
0s.gif Op maandag 7 mei 2018 16:19 schreef qltel het volgende:

[..]

Okee, maar ze hebben ongeveer 20 soorten. Welke daarvan?
ja dat bedacht ik me ook toen ik het neergezet had, de precieze linkjes van het product zal ik even opzoeken en hier neerzetten
pi_178992775
volkoren tarwemeel
https://www.de-zuidmolen.(...)d/volkorentarwemeel/

moutmeel
https://www.de-zuidmolen.(...)rstemoutmeel-donker/

tarwebloem
https://www.de-zuidmolen.(...)it-brood/tarwebloem/

roggebloem
https://www.de-zuidmolen.(...)se-melen/roggebloem/

dit zijn de pakketten die ik gebruikt heb en dus ook nieuw besteld na de eerste poging.
pi_178993056
Als het platte pannenkoeken worden heb je te lang gewacht en deeg niet goed gevormd maar als brood klein blijft is hoeveelheid gluten of kneden meestal eerste om aan te denken.
Ik bak overigens al vrij lang en mijn brood is nooit zo mooi als dat van Levine of andere profi bakkers.

[ Bericht 0% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 07-05-2018 17:20:09 ]
pi_178993380
nou ja platte pannekoeken kan ik niet zeggen, maar ze zijn gewoon echt veel kleiner dan tijdens de workshop
dit was het resultaat:
https://imgur.com/a/Q08VEhI

de foto deed het niet, waarom weet ik niet, dus maar even een linkje
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 7 mei 2018 @ 17:15:59 #50
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_178993859
Het tarwemeel wat je besteld hebt is minder geschikt voor de broodbakmachine staat erbij. Mijn ervaring is dat het dan ook een lastiger te verwerken meel is.

Ik bestel altijd deze: https://www.de-zuidmolen.(...)ood/volkoren-natuur/ . Het voordeel daarvan is ook dat er al tarwemoutmeel (zorgt voor beter rijzen), tarwegluten (zorgt voor betere gluten) en ascorbinezuur/E300 oftewel vitamine C in zit die de gluten sterker maakt.

Ik bak hiermee vaak normaal tarwebrood en dat rijst echt de pan (eeeh, het blik) uit. Als je weer gaat bestellen, probeer het eens.

Uiteraard is goed kneden (zoals HaverMoutKoekje al zegt) een must, en ik heb dan wel het voordeel van een professionele planeetkneder. Maar als het niet mooi wordt is het nooit verkeerd om eens een andere soort meel te proberen.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')