FOK!forum / Politiek / Referendum, voor of tegen?
JordyKoningmaandag 26 februari 2018 @ 23:06
Fokkers,

''Een raadgevend referendum of correctief referendum is een referendum dat door een groep burgers is aangevraagd, met als doel de volksvertegenwoordiging raad te geven omtrent een wetsvoorstel. Het is de tegenhanger van het raadplegend referendum, dat door de volksvertegenwoordiging wordt uitgeschreven om de mening van de burgers te raadplegen. Raadgevende referenda kunnen zowel bindend als niet-bindend zijn. De terminologie die wordt gebruikt over referenda wisselt soms per land. In Nederland wordt het begrip raadgevend referendum specifiek gebruikt om een niet-bindend correctief raadgevend referendum mee aan te duiden, conform de Wet raadgevend referendum, en correctief referendum voor een bindend correctief raadgevend referendum.''

Bron: Wikipedia

Zoals velen hebben gezegd, is in de afgelopen week de democratie de nek omgedraaid. Als het aan de tweede kamer ligt wordt het raadgevend referendum afgeschaft, 76 Kamerleden voor, 69 tegen.

Terug blikkend op het raadgevend referendum betreft Oekraïne waren de mensen die het luidst hun mond opentrokken, degene die Jan Roos en Facebook als bron hadden. Vanuit de (social) media wordt er een mening gevormd waardoor jij je niet meer hoeft in te lezen, iedereen al weet wat de uitslag wordt en partijen als FVD en PVV een zetje krijgen om kei hard te lopen zeiken over wat er uiteindelijk met de uitslag wordt gedaan. Het volk is ontdaan, van slag en boos omdat de uitslag van het referendum uiteindelijk niks veranderd aan het besluit van de regering. Hou in je hoofd dat het hier om een 'raadgevend' referendum gaat.

Persoonlijk ben ik geen een voorstander van een referendum, zowel raadgevend als bindend. Laat ingewikkelde politieke kwesties vooral bij de mensen die daarvoor in de leer zijn geweest en daadwerkelijk kennis hebben van het betreffende onderwerp. Op het moment dat het volk een stem krijgt die daadwerkelijk mee telt is voor mij het einde inzicht. Ik zie het al helemaal voor me, wij simpele, nuchtere, Hollanders die een mening gaan geven over ingewikkelde vraagstukken waar vrij weinig mensen zich voldoende over zullen inlezen om daadwerkelijk een onderbouwde mening te kunnen geven en er 'iets' van kunnen vinden. Nu kan ik hier nog wel even over door ratelen maar mijn mening zal wel niet populair zijn en ik zal hem jullie daarom besparen.

Hypocriet als dat ik ben ga ik toch mijn stem laten horen op 21 maart wanneer ik mijn mening mag delen betreft het WIV referendum. Dit zal ik doen met het idee in mijn achterhoofd dat ik nog een keer mag deelnemen aan een nutteloze, verwarrende actie van het volk voordat de 'democratie de nek om wordt gedraaid'. Want, draai maar om dat ding.

Nu weet ik wat ik vind, maar mijn vraag luid als volgt: is er iemand die op het punt van emigreren staat door het besluit van de tweede kamer betreft het afschaffen van het referendum en voornamelijk: waar komt de behoefte vandaan om ergens iets van te vinden terwijl de materie te ingewikkeld is om er iets van te kunnen vinden, zodat je vervolgens zwaar aangeslagen kunt zijn omdat er niet naar je wordt geluisterd?

Om wat nuance aan te brengen, ja, natuurlijk zijn er mensen die er daadwerkelijk veel vanaf weten en een onderbouwde mening hebben.
Spanky78maandag 26 februari 2018 @ 23:07
Voor
loni55maandag 26 februari 2018 @ 23:11
Wat maakt het uit?
bijdehandmaandag 26 februari 2018 @ 23:15
quote:
0s.gif Op maandag 26 februari 2018 23:11 schreef loni55 het volgende:
Wat maakt het uit?
dit. Hoezo meteen emigreren?
JordyKoningmaandag 26 februari 2018 @ 23:20
quote:
1s.gif Op maandag 26 februari 2018 23:15 schreef bijdehand het volgende:

[..]

dit. Hoezo meteen emigreren?
Met een knipoog uiteraard.
#ANONIEMmaandag 26 februari 2018 @ 23:32
voor
bijdehandmaandag 26 februari 2018 @ 23:33
quote:
0s.gif Op maandag 26 februari 2018 23:20 schreef JordyKoning het volgende:

[..]

Met een knipoog uiteraard.
ah. Tegen.
Harvest89maandag 26 februari 2018 @ 23:35
Voor.
Nintexmaandag 26 februari 2018 @ 23:35
Voor meer democratie en dus voor het referendum.
richoliomaandag 26 februari 2018 @ 23:47
Tegen het raadgevend referendum, maar voor een correctief bindend referendum.
Pedrosodinsdag 27 februari 2018 @ 06:04
Voor een goed werkende parlementaire democratie die werkbaar is, dus uiteraard tegen.
Bondsrepubliekdinsdag 27 februari 2018 @ 06:38
quote:
Zoals Den Haag omgaat met referenda, behandelt China haar 'domme' burgers

De Haagse hooghartigheid omtrent referenda doet denken aan de omgang met 'domme' burgers door de Chinese partijstaat.

Door: Eric Hendriks 27 februari 2018, 02:00

Als Chinezen democratie bespreken, echoën ze meestal de staatspropaganda: China is te groot en haar plattelandsbevolking te dom en onopgeleid voor nationale verkiezingen. Helemaal gek is dat idee niet: een abrupte invoering van nationale verkiezingen zou inderdaad onverstandig zijn, gezien het lage opleidingsniveau, de zwakke journalistiek en het ontbreken van een burgerschapstraditie.

Nu doet de partijstaat er ook alles aan om dat zo te houden. De propaganda, censuur en intransparantie zorgen ervoor dat mensen zich niet kunnen ontwikkelen tot geïnformeerde, mondige burgers. Ondertussen trekt Xi, die de grondwet wijzigt om na twee termijnen aan te blijven als hoogste leider, steeds meer macht naar zich toe. Met zo'n geweldig leider en zo'n zorgzame Communistische Partij heeft toch zeker niemand behoefte aan inspraak of discussie?

Hoe anders is Nederland! Onze instituten zijn transparant, onze burgers mondig en onze publieke discussies scherp. Qua onderwijs spelen we mee op het hoogste niveau. Ons land is klein. We hebben een lange traditie van egalitarisme en vrijzinnigheid. Het Pew Research Center toont dat Nederland één van de landen in de wereld is waar men de nieuwsvoorziening het meest vertrouwt. Wellicht worden we daadwerkelijk goed geïnformeerd?

Toch bevindt zich in de Nederlandse bestuurscultuur een vreemde demofobie. Het volk zou referenda niet aankunnen. Referenda moesten worden afgeschaft en wel météén. Het satirische nieuwsblog De Speld vermeldt dat D66 van mening veranderd is over referenda, omdat gewone Nederlanders 'bij nader inzien tyfusdom blijken te zijn'. Het grappige is natuurlijk dat D66 en de regering er stiekem echt zo over denken.

Tegenover de directe democratie van referenda plaatst men het ideaal van de 'pure' representatieve democratie, maar de laatste is eigenlijk ontstaan als noodmiddel. Het oorspronkelijke democratische ideaal was directe participatie. In het democratische Athene waren weliswaar de meeste inwoners geen burgers, maar die toch substantiële groep van burgers nam wel direct deel aan het stadsbestuur. Vroegmoderne natiestaten, zoals de VS aan het einde van de achttiende eeuw, waren echter te groot voor zo'n Atheense democratie op nationaal niveau.

Men moest met vertegenwoordigers werken. Maar het huidige Nederland - klein, relatief hoogopgeleid en uitgerust met snelle, goedkope media - kan juist wel weer elementen van directe democratie invoeren.

Niet alleen referenda, maar ook de lokale politiek brengt de burger dichterbij en maakt de democratie zo 'directer'. Helaas wordt het lokale engagement al decennia ondermijnd door gemeentelijke herindelingen. Het aantal gemeenten is gedaald van 994 in 1960 en 537 in 2000 tot de huidige 388. Er zijn grote, onthechte eenheden ontstaan. Toen ik in Abcoude opgroeide, stond er een mooi gemeentehuisje in het dorpscentrum, maar in 2011 ging Abcoude op in de mega-gemeente Ronde Venen. Nu moet je een uur door de polder met een bus om bij het gemeentehuis in Mijdrecht te komen. Een mijl op zeven.

Je bent minder geneigd je te engageren, bijvoorbeeld als parttime raadslid, voor een eenheid waar je je niet verbonden mee voelt. En er zijn wel Abcoudenaren, maar geen Ronde Venenaren. Zo wordt het bestuur op afstand geplaatst, zowel ruimtelijk als gevoelsmatig.

Over afstand gesproken: op het moment dat ik dit schrijf, zit ik samen met een Australische vriend in een dorpje op het Chinese platteland, nabij de grens met Myanmar. We vieren Chinees Nieuwjaar op de boerderij van een gezamenlijke Chinese vriend. De dorpsbewoners, die tot de Dai minderheid behoren, zijn arm en laagopgeleid. De meesten zijn nog nooit buiten de provincie Yunnan geweest, laat staan in Peking. Alleen de jongeren spreken 'algemeen beschaafd Chinees' (Mandarijn); de voertaal is Dai.

Het moge duidelijk zijn: dit zijn precies het soort simpele mensen waar de Chinese partijstaat naar verwijst om haar autoritarisme te legitimeren. De dorpsbewoners staan op de grootst mogelijke afstand van ieder bestuur, worden nooit ergens bij betrokken en nergens over geïnformeerd. Ze gelden namelijk als 'tyfusdom'.

Toch werd hun vermogen tot zelfbestuur onlangs op de proef gesteld. In 2016 verwoestte een zware aardbeving het dorp. De verzekering keerde een klein geldbedrag uit, maar verder stond het dorp er alleen voor. Door te zwoegen, samen te werken en dieren te verkopen, wisten de bewoners het dorp binnen een jaar te herbouwen - en in betere staat. Bijna iedere familie woont nu in een groot huis met twee verdiepingen.

Als mensen nergens bij betrokken worden, op afstand worden gehouden, werkt dat domheid en passiviteit in de hand. Maar als burgers daarentegen hun lot in eigen hand mogen en moeten nemen, zijn ze soms verrassend competent. De vraag behoort daarom niet te zijn óf we nieuwe vormen van directe democratie en lokaal zelfbestuur moeten invoeren, maar hóé we dat gaan doen.
https://www.volkskrant.nl(...)me-burgers~a4573949/
Resistordinsdag 27 februari 2018 @ 06:57
Bij verkiezingen kan je maar op 1 partij stemmen, en maak je een keuze op de partij met wie je het minste oneens bent.

Een referendum is een middel om tegen de politiek te zeggen 'we hebben met meerderheid voor dit kabinet gekozen, maar we zijn het niet met alle ideeën eens', dus ik ben zeer zeker vóór een referendum.
Pandoradodinsdag 27 februari 2018 @ 08:13
In beginsel voor.

Maar ik moet zeggen dat als de bestaande referendumwet niet op een aantal punten verbeterd wordt, hij waarschijnlijk inderdaad beter kan worden afgeschaft.

Met name de keuze om de geldigheid van het referendum te laten afhangen van de opkomst in plaats van het aantal stemmen voor de winnende keuze, is zo beroerd dat ik me ergens afvraag of het geen vooropgezet plan was om het referendum zó slecht te regelen dat het vrijwel zeker weer spoedig zou worden afgeschaft.
Mystikvmdinsdag 27 februari 2018 @ 08:16
Ik zou voor referenda moeten zijn, maar aangezien de voorlichting vanuit beide kanten niets te maken heeft met onafhankelijke informatievoorziening en alles met propaganda denk ik niet dat een meerderheid van de stemmers een eerlijk afgewogen keuze maakt in het stemhokje. Daarom tegen elke vorm van referendum. Het zal vaak een populistisch pressiemiddel zijn.

Als er een referendum gehouden wordt, stem ik wel. Ik zie dat niet als hypocrisie, maar als gebruik maken van democratisch recht. Bovendien, aangezien ik van mening ben dat veel mensen op basis van onderbuik en niet op basis van rationele gronden hun keus maken is het juist belangrijk dat mensen die dat wel doen ook echt gaan stemmen. Zo kan een referendum toch nog tot een succes gemaakt worden.
Linus_van_Peltdinsdag 27 februari 2018 @ 08:28
Bij bepaalde onderwerpen en onder goede voorwaarden ben ik wel voor referenda. Het aankomend referendum vind ik een prima onderwerp bijvoorbeeld, mensen kunnen kiezen in een vrij heldere waardenstrijd (veiligheid vs privacy). Het is jammer dat de wet rammelt en dat de politiek het meteen mag negeren, maar desondanks lijkt het mij toch zinvol. Van mij hoeft een referendum trouwens niet bindend te zijn, maar er moet wel iets worden gedaan met de beslissing van de burgers.
#ANONIEMdinsdag 27 februari 2018 @ 08:33
Voor!
Dat er wat werk aan zit, absoluut. Verbetering is mogelijk. Afschaffing is een schande.
JordyKoningdinsdag 27 februari 2018 @ 14:44
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 februari 2018 08:28 schreef Linus_van_Pelt het volgende:
Bij bepaalde onderwerpen en onder goede voorwaarden ben ik wel voor referenda. Het aankomend referendum vind ik een prima onderwerp bijvoorbeeld, mensen kunnen kiezen in een vrij heldere waardenstrijd (veiligheid vs privacy). Het is jammer dat de wet rammelt en dat de politiek het meteen mag negeren, maar desondanks lijkt het mij toch zinvol. Van mij hoeft een referendum trouwens niet bindend te zijn, maar er moet wel iets worden gedaan met de beslissing van de burgers.
Hier kan ik mij zeker in vinden.
DeParodinsdag 27 februari 2018 @ 16:16
Het wordt nu te willekeurig gebruikt musschien heeft het nut met wat meer strategie.
Sicstusdinsdag 27 februari 2018 @ 18:16
Ik verafschuw populisme, dus tegen referenda. Als je voor referenda bent kun je beter maar meteen de macht overhevelen aan die untermenschen van pvv, fvd, geenstijl en andere verstandelijk gehandicapten.
Gohf046dinsdag 27 februari 2018 @ 18:35
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 februari 2018 18:16 schreef Sicstus het volgende:
Ik verafschuw populisme, dus tegen referenda. Als je voor referenda bent kun je beter maar meteen de macht overhevelen aan die untermenschen van pvv, fvd, geenstijl en andere verstandelijk gehandicapten.
Stel je voor dat de populisten ooit aan de macht komen of dat de huidige trend dat de partijen steeds meer naar rechts opschuiven doorzet. Zou het dan niet fijn zijn als de bevolking wetgeving waar ze het echt niet mee eens is zou kunnen stoppen?
Ryan3dinsdag 27 februari 2018 @ 18:51
Poll: Referendum voor of tegen.
Voor
Tegen
Geen mening.
Tussenstand:
results.cgi?pid=400162&layout=3&sort=prc
Ook een poll maken? Klik hier
Sicstusdinsdag 27 februari 2018 @ 18:58
quote:
1s.gif Op dinsdag 27 februari 2018 18:35 schreef Gohf046 het volgende:

[..]

Stel je voor dat de populisten ooit aan de macht komen of dat de huidige trend dat de partijen steeds meer naar rechts opschuiven doorzet. Zou het dan niet fijn zijn als de bevolking wetgeving waar ze het echt niet mee eens is zou kunnen stoppen?
'De bevolking' is geen entiteit op zich. Het is de tirannie van de meerderheid. En de meerderheid is dom. Dus nee, geen referendum; het parlementaire stelsel biedt voldoende waarborgen alsmede een broodnodige buffer tegen het populisme.
Kansenjongeredinsdag 27 februari 2018 @ 19:04
2798525b-9180-4cde-94ce-c36996b3f63a?width=700
grimselmandinsdag 27 februari 2018 @ 19:08
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 februari 2018 18:16 schreef Sicstus het volgende:
Ik verafschuw populisme, dus tegen referenda. Als je voor referenda bent kun je beter maar meteen de macht overhevelen aan die untermenschen van pvv, fvd, geenstijl en andere verstandelijk gehandicapten.
Wat moet jij een fan van de nazi’s zijn, die wisten wel raad met untermenschen.
Ryan3dinsdag 27 februari 2018 @ 19:09
quote:
Dus je bent wel tegen dus?
Sicstusdinsdag 27 februari 2018 @ 19:13
quote:
1s.gif Op dinsdag 27 februari 2018 19:08 schreef grimselman het volgende:

[..]

Wat moet jij een fan van de nazi’s zijn, die wisten wel raad met untermenschen.
Ze hadden niet helemaal ongelijk, alleen hadden ze de verkeerde bevolkingsgroep op de korrel.
Kansenjongeredinsdag 27 februari 2018 @ 19:14
quote:
10s.gif Op dinsdag 27 februari 2018 19:09 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Dus je bent wel tegen dus?
Het trekken van conclusies is nog altijd niet bepaald je sterkste eigenschap.
Ik heb er overigens nooit een geheim van gemaakt geen voorstander te zijn van referenda, het was alleen wat jammer dat jij vervolgens jouw vooroordelen op mij ging projecteren.
Ryan3dinsdag 27 februari 2018 @ 19:15
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 februari 2018 19:14 schreef Kansenjongere het volgende:

[..]

Het trekken van conclusies is nog altijd niet bepaald je sterkste eigenschap.
Ik heb er overigens nooit een geheim van gemaakt geen voorstander te zijn van referenda, het was alleen wat jammer dat jij vervolgens jouw vooroordelen op mij ging projecteren.
Ik heb geen vooroordelen hoor.
Sicstusdinsdag 27 februari 2018 @ 19:17
quote:
10s.gif Op dinsdag 27 februari 2018 19:15 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Ik heb geen vooroordelen hoor.
Iedereen heeft vooroordelen.
Ryan3dinsdag 27 februari 2018 @ 19:20
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 februari 2018 19:17 schreef Sicstus het volgende:

[..]

Iedereen heeft vooroordelen.
Tov bepaalde dingen wel, maar anderen zoals Kansenjongere de user niet.
DoubleUUdinsdag 27 februari 2018 @ 19:20
Ieder weldenkend mens is voor een referendum.
Sicstusdinsdag 27 februari 2018 @ 19:20
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 februari 2018 19:20 schreef DoubleUU het volgende:
Ieder weldenkend mens is voor een referendum.
Jouw definitie van 'weldenkend' is onjuist.
DoubleUUdinsdag 27 februari 2018 @ 19:21
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 februari 2018 19:20 schreef Sicstus het volgende:

[..]

Jouw definitie van 'weldenkend' is onjuist.
FIjn voor je. Bel een krant.
Sicstusdinsdag 27 februari 2018 @ 19:23
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 februari 2018 19:21 schreef DoubleUU het volgende:

[..]

FIjn voor je. Bel een krant.
Je moeder op een houtvlot!
DoubleUUdinsdag 27 februari 2018 @ 19:24
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 februari 2018 19:20 schreef Sicstus het volgende:

[..]

Jouw definitie van 'weldenkend' is onjuist.
Dit is gewoon onbeschoft om te zeggen:P wtfaq dude, wie ben jij ? Als je Jezus bent, moet je het ff melden. Heb jij de juiste definities van woorden? Kunnen we jou gebruiken als definitie-boy?
Kansenjongeredinsdag 27 februari 2018 @ 19:25
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 februari 2018 19:24 schreef DoubleUU het volgende:

[..]

Dit is gewoon onbeschoft om te zeggen:P wtfaq dude, wie ben jij ? Als je Jezus bent, moet je het ff melden. Heb jij de juiste definities van woorden? Kunnen we jou gebruiken als definitie-boy?
En dat uit de mond van iemand die iedereen met een andere mening wegzet als niet-weldenkend...
DoubleUUdinsdag 27 februari 2018 @ 19:27
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 februari 2018 19:25 schreef Kansenjongere het volgende:

[..]

En dat uit de mond van iemand die iedereen met een andere mening wegzet als niet-weldenkend...
wat is daar mis mee?
het is toch ook zo. Als je er wel over nagedacht had dan was je tot de conclusie gekomen dat je hoogstens geen fuck geeft. maar actief tegenwerken xD wat voor last heb je er van man ? wees er gewoon voor yea
Kansenjongeredinsdag 27 februari 2018 @ 19:28
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 februari 2018 19:27 schreef DoubleUU het volgende:

[..]

wat is daar mis mee?
het is toch ook zo. Als je er wel over nagedacht had dan was je tot de conclusie gekomen dat je hoogstens geen fuck geeft. maar actief tegenwerken xD wat voor last heb je er van man ? wees er gewoon voor yea
Aha, "het is toch ook zo". Tegen dat soort ijzersterke argumenten kan ik natuurlijk niet op, je hebt me overtuigd.
DoubleUUdinsdag 27 februari 2018 @ 19:40
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 februari 2018 19:28 schreef Kansenjongere het volgende:

[..]

Aha, "het is toch ook zo". Tegen dat soort ijzersterke argumenten kan ik natuurlijk niet op, je hebt me overtuigd.
Nee jij hebt een goed verhaal xD Sjongejonge..
Fir3flydinsdag 27 februari 2018 @ 19:52
Ik ben niet uit principe tegen een referendum, eerder het tegenovergestelde. Het is uiterst moeilijk om te kunnen bepalen wat 'het volk' (ook geen geweldige term) nou eigenlijk echt wil. Vaak is dat sowieso al iets anders dan dat men verkondigt. Een parlementair stelsel is wat mij betreft een absolute noodzaak om al die verschillende standpunten tot iets werkbaars te krijgen, maar ook dan blijft het lastig om onderscheid te maken op specifieke onderwerpen. Daarom vind ik een volksraadpleging (zoals het eigenlijk zou moeten heten) in principe een goed idee. Vooral voor het peilen van draagkracht voor bepaalde zaken. Ook voor de partijen zou het goed kunnen zijn om te zien hoe bepaalde stellingen het doen onder de bevolking.

Maar in de praktijk is een referendum daarvoor dan niet weer het juiste instrument zo blijkt. Ik ga niet mee met de denkwijze dat het volk 'te dom' zou zijn voor een referendum. Alleen al omdat ik dat geen geldig argument vind voor wat dan ook, hoe 'dom' het volk ook mag zijn men regeert zichzelf. Toch wel het basisprincipe van democratie. Wat ik wel denk is dat het overgrote deel van het volk simpelweg niet geïnteresseerd is in en daardoor ook niet geïnformeerd is over een heleboel onderwerpen. En dat vind ik ook eigenlijk geen probleem. Dat is ook een beetje waar ons parlementaire stelsel op gebouwd is, men kiest vertegenwoordigers om hun ideeën in het parlement te laten horen (dat onze politici ook nauwelijks geïnformeerd en behoorlijk incompetent zijn is een ander probleem).

Gevolg daarvan is dus wel dat als er een referendum komt, men wordt gedwongen om zich toch te verdiepen in onderwerpen waarin men eigenlijk niet eens geïnteresseerd is. En dus doet een groot deel van de bevolking dat ook niet, en dat kan ik ze niet kwalijk nemen eigenlijk. Wat ik mensen dan wel kwalijk kan nemen is, en dat is ook heel menselijk, om te denken dat men er wél verstand van heeft (Dunning-Krugereffect eigenlijk). Of, nog erger, zich dan maar aan te sluiten bij de eerste de beste die iets roept wat aansluit bij hun ideeën over een ander onderwerp. De overheid schiet uiteraard ook flink tekort met informatievoorziening. Dus komt er eigenlijk uit het hele gedoe niets waardevols. Dankzij bovenstaande is het onvermijdelijk dat een referendum gekaapt wordt door single-issue de facto politieke partijen, die zonder enige regeringsverantwoordelijkheid de uitslag naar hun hand kunnen zetten. En daarna stilletjes kunnen vertrekken terwijl de mensen die wel verantwoordelijkheid genomen hebben de rommel op kunnen ruimen.

Dus ik weet het eigenlijk niet. Kunnen we een volksraadpleging organiseren zonder dat het een referendum wordt? Misschien meerdere onderwerpen behandelen, geen ja/nee keuzes? Ik weet het eigenlijk niet zo goed. Bindend referendum ben ik sowieso tegen.

[ Bericht 0% gewijzigd door Fir3fly op 27-02-2018 20:18:40 ]
Fir3flydinsdag 27 februari 2018 @ 20:01
Over de huidige referendumwet kan ik kort zijn: een gedrocht dat veel eerder afgeschaft had moeten worden. Alleen al het feit dat er alleen een referendum aangevraagd kan worden over een wet die door het parlement al aangenomen is is een farce. Dat betekent dat alleen mensen en partijen die tegen een wet zijn een referendum kunnen organiseren en dus vanaf moment één het gesprek daarover kunnen domineren. Hierdoor wordt het enige doel een wet afschaffen, niet het volk peilen. En zoals gezegd kan men gewoon alles roepen om dat doel te bereiken, verantwoordelijkheid is er niet achteraf. De 30% opkomst benodigd is sowieso veel te laag, of het moet gewoon weg. Het is sowieso al raadgevend. De ja/nee vraag is te simpel. Men kan helemaal niets met de uitslag daardoor, omdat totaal niet duidelijk is waarom mensen ja of nee kiezen.

Ik ben blij dat men dat in de regering ook heeft ingezien.
Zelvadinsdag 27 februari 2018 @ 21:12
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 februari 2018 06:57 schreef Resistor het volgende:
Bij verkiezingen kan je maar op 1 partij stemmen, en maak je een keuze op de partij met wie je het minste oneens bent.

Een referendum is een middel om tegen de politiek te zeggen 'we hebben met meerderheid voor dit kabinet gekozen, maar we zijn het niet met alle ideeën eens', dus ik ben zeer zeker vóór een referendum.
Maar welk idee dan precies? Daar kom je met zo'n referendum totaal niet achter.
Monolithdinsdag 27 februari 2018 @ 21:50
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 februari 2018 21:12 schreef Zelva het volgende:

[..]

Maar welk idee dan precies? Daar kom je met zo'n referendum totaal niet achter.
Dat ligt maar net aan het onderwerp. In mijn ogen lenen een sleep- of donorwet zich prima voor een referendum.
devlinmrdinsdag 27 februari 2018 @ 21:59
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 februari 2018 19:20 schreef DoubleUU het volgende:
Ieder weldenkend mens is voor een referendum.
Helaas zijn er weinig weldenkende mensen, dus daarom tegen
Zelvadinsdag 27 februari 2018 @ 22:00
quote:
1s.gif Op dinsdag 27 februari 2018 21:50 schreef Monolith het volgende:

[..]

Dat ligt maar net aan het onderwerp. In mijn ogen lenen een sleep- of donorwet zich prima voor een referendum.
En hoe weet je precies waarom er nee (of ja) is gestemd? Stel dat straks hele hordes mensen het SP-advies opvolgen en bij het aanstaande referendum nee zeggen omdat ze willen dat het referendum als instrument an sich blijft, wat kan je dan nog met zo'n nee?

Zo'n uitslag zegt gewoon niets. Je weet niet waarom, met welke argumenten en op welke gronden er is gestemd en of dat überhaupt ook maar een greintje met het referendumonderwerp heeft te maken.
Monolithdinsdag 27 februari 2018 @ 23:38
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 februari 2018 22:00 schreef Zelva het volgende:

[..]

En hoe weet je precies waarom er nee (of ja) is gestemd? Stel dat straks hele hordes mensen het SP-advies opvolgen en bij het aanstaande referendum nee zeggen omdat ze willen dat het referendum als instrument an sich blijft, wat kan je dan nog met zo'n nee?

Zo'n uitslag zegt gewoon niets. Je weet niet waarom, met welke argumenten en op welke gronden er is gestemd en of dat überhaupt ook maar een greintje met het referendumonderwerp heeft te maken.
Dat geldt net zo goed voor verkiezingen natuurlijk. Je weet feitelijk niet waarom iemand op een partij heeft gestemd.
Als het een correctief referendum is, dan is het ook vrij simpel. Men wil de betreffende wet wel of juist niet. Vooral bij wetgeving waar er een sterke overkoepelende thematiek zoals in de twee voorbeelden die ik gaf is zelfs de gedachte vrij zeker vast te stellen, maar de uitkomst is simpel. Bij een nee gaat de wet niet door.
Kansenjongerewoensdag 28 februari 2018 @ 07:01
quote:
1s.gif Op dinsdag 27 februari 2018 23:38 schreef Monolith het volgende:

[..]

Dat geldt net zo goed voor verkiezingen natuurlijk. Je weet feitelijk niet waarom iemand op een partij heeft gestemd.
Als het een correctief referendum is, dan is het ook vrij simpel. Men wil de betreffende wet wel of juist niet. Vooral bij wetgeving waar er een sterke overkoepelende thematiek zoals in de twee voorbeelden die ik gaf is zelfs de gedachte vrij zeker vast te stellen, maar de uitkomst is simpel. Bij een nee gaat de wet niet door.
En dan? We zitten met een verouderde WIV waarvan volgens mij vriend en vijand het eens zijn dat hij vervangen moet worden. Als dan niet duidelijk is wat een "Nee" betekent (deugt de hele wet niet of moeten slechts bepaalde passages worden aangepast?) kun je er alsnog niet veel mee.
Ik zou dan ook graag van het Nee-kamp horen wat zij precies verwachten dat er gebeurt bij een "Nee". Tot nu toe heeft volgens mij alleen SP zich hierover uitgesproken, maar dat was mijns inziens nogal een idiote uitspraak (een "Nee" is eigenlijk een "Ja' voor het referendum).
Mystikvmwoensdag 28 februari 2018 @ 07:11
quote:
7s.gif Op dinsdag 27 februari 2018 20:01 schreef Fir3fly het volgende:
Over de huidige referendumwet kan ik kort zijn: een gedrocht dat veel eerder afgeschaft had moeten worden. Alleen al het feit dat er alleen een referendum aangevraagd kan worden over een wet die door het parlement al aangenomen is is een farce. Dat betekent dat alleen mensen en partijen die tegen een wet zijn een referendum kunnen organiseren en dus vanaf moment één het gesprek daarover kunnen domineren. Hierdoor wordt het enige doel een wet afschaffen, niet het volk peilen. En zoals gezegd kan men gewoon alles roepen om dat doel te bereiken, verantwoordelijkheid is er niet achteraf. De 30% opkomst benodigd is sowieso veel te laag, of het moet gewoon weg. Het is sowieso al raadgevend. De ja/nee vraag is te simpel. Men kan helemaal niets met de uitslag daardoor, omdat totaal niet duidelijk is waarom mensen ja of nee kiezen.

Ik ben blij dat men dat in de regering ook heeft ingezien.
Dit vind ik een goed argument. Op dit moment is het referendum onevenredig een middel van mensen die boos of tegen zijn. Daardoor werkt campagnevoeren ook propaganda in de hand. Als je maar voor of tegen stemt, op basis van welke argumenten maakt niet uit.

Misschien dat een volledig bindend referendum over zaken die nog niet door het parlement zijn uiteindelijk wel mijn handen op elkaar kan krijgen, omdat het dan meer een eerlijk speelveld is waar mensen oprecht om hun mening gevraagd kan worden. Laten we dan alsjeblieft wel stoppen met het beschikbaar stellen van campagnegelden aan de "voor"- en "tegen"-kampen. Geen campagne rondom referenda. Dan kan het gewoon om de inhoud gaan.
GhpHwoensdag 28 februari 2018 @ 08:21
Vóór referenda. Als voor D66 werkelijk de referendumwet iets had voorgesteld dan zouden ze hem geamendeerd hebben een niet nu ze het mandaat hebben het snel af te schaffen én ook nog onreferendeerbaar te maken.

Vergeet niet mensen dat D66 ook tégen het bindend referendum gestemd heeft! Als ze het hebben over burgerparticipatie vergroten, geloof hen niet! Het is een afleidingsmanoeuvre.

Ik vind het overigens zeer dom dat Ollongren het referendum in wilde ruilen voor "meer burgerlijke bevoegdheden in buurtcentra". Kajsa, we willen stemmen over de sleepwet en donorwet. Niet over de skelterrace in ons dorp.
BlauweHoofdwoensdag 28 februari 2018 @ 08:29
quote:
Pandoradowoensdag 28 februari 2018 @ 08:47
Het probleem dat mensen straks wellicht "tegen" de sleepwet stemmen omdat ze "voor" referenda zijn, zou natuurlijk maar al te eenvoudig zijn te ondervangen door niet botweg te weigeren om dáár een referendum over te houden.

Als mensen tegen stemmen vanwege hun mening over een totaal ander onderwerp dan waar het referendum eigenlijk over gaat, dan komt dat meer dan waarschijnlijk doordat ze het gevoel hebben dat hun mening over dat andere onderwerp totaal, compleet en volledig genegeerd wordt.

En voor wie zich naderhand afvraagt waarom mensen voor of tegen hebben gestemd: vraag het ze gewoon. Het is voor enig ministerie toch zeker wel mogelijk om naderhand aan een paar honderd willekeurige Nederlanders te vragen of ze gestemd hebben, wat ze gestemd hebben en waarom ze dan voor of tegen waren? Daaruit komt vast wel een redelijk beeld naar voren wat de belangrijkste bezwaren waren.
Fir3flywoensdag 28 februari 2018 @ 14:54
quote:
0s.gif Op woensdag 28 februari 2018 08:47 schreef Pandorado het volgende:

En voor wie zich naderhand afvraagt waarom mensen voor of tegen hebben gestemd: vraag het ze gewoon. Het is voor enig ministerie toch zeker wel mogelijk om naderhand aan een paar honderd willekeurige Nederlanders te vragen of ze gestemd hebben, wat ze gestemd hebben en waarom ze dan voor of tegen waren? Daaruit komt vast wel een redelijk beeld naar voren wat de belangrijkste bezwaren waren.
Waarom zou je dan nog een referendum nodig hebben? Dit voorstel zou je ook prima zonder referendum uit kunnen voeren. Geeft wat mij betreft het fundamentele punt aan: als instrument om de bevolking te peilen blijkt een referendum in de praktijk waardeloos.
Pandoradowoensdag 28 februari 2018 @ 15:18
quote:
2s.gif Op woensdag 28 februari 2018 14:54 schreef Fir3fly het volgende:

[..]

Waarom zou je dan nog een referendum nodig hebben? Dit voorstel zou je ook prima zonder referendum uit kunnen voeren. Geeft wat mij betreft het fundamentele punt aan: als instrument om de bevolking te peilen blijkt een referendum in de praktijk waardeloos.
Een cruciaal verschil is wel dat peilingen en enquetes kiesgerechtigden niet in staat stellen om vertegenwoordigers terug te fluiten; referenda wel, in ieder geval als ze bindend zijn en tot op zekere hoogte ook als ze niet bindend zijn. in die zin vult het één het ander aan.

Maar als peilinstrument zijn referenda inderdaad verre van ideaal.
Fir3flywoensdag 28 februari 2018 @ 15:33
quote:
0s.gif Op woensdag 28 februari 2018 15:18 schreef Pandorado het volgende:

[..]

Een cruciaal verschil is wel dat peilingen en enquetes kiesgerechtigden niet in staat stellen om vertegenwoordigers terug te fluiten;
Dat is wat mij betreft juist precies het probleem. Voor heel veel mensen gaat het dan juist alleen maar om het 'terugfluiten om het terugfluiten' en wordt het originele onderwerp vergeten. Zie bijvoorbeeld de belachelijke oproep van de SP om tegen te stemmen op het komende referendum om onvrede over de afschaffing te tonen.
Monolithwoensdag 28 februari 2018 @ 16:02
quote:
0s.gif Op woensdag 28 februari 2018 08:21 schreef GhpH het volgende:
Vóór referenda. Als voor D66 werkelijk de referendumwet iets had voorgesteld dan zouden ze hem geamendeerd hebben een niet nu ze het mandaat hebben het snel af te schaffen én ook nog onreferendeerbaar te maken.

Vergeet niet mensen dat D66 ook tégen het bindend referendum gestemd heeft! Als ze het hebben over burgerparticipatie vergroten, geloof hen niet! Het is een afleidingsmanoeuvre.

Ik vind het overigens zeer dom dat Ollongren het referendum in wilde ruilen voor "meer burgerlijke bevoegdheden in buurtcentra". Kajsa, we willen stemmen over de sleepwet en donorwet. Niet over de skelterrace in ons dorp.
Goh, de webcare van het FvD is er ook. Als ik je een tip mag geven zou ik proberen zieltjes te winnen onder CDA en VVD achterban. Daar zitten wel aardig wat voorstanders van een referendum (die ook qua overige opvattingen wat dichter bij het FvD liggen), die zich kennelijk niet realiseren dat hun partijen consequent het grootste struikelblok zijn geweest en nog steeds zijn. Als Wiegel er niet was geweest, dan hadden we dat bindende referendum al 18 jaar geleden gehad.

D66 heeft overigens niet zozeer tegengestemd, want er is niets in stemming gebracht. D66 heeft wel aangegeven niet akkoord te kunnen gaan met het voorstel zoals het er lag omdat dat internationale verdragen niet uitsluit van referenda. Die aanpassing was niet mogelijk in de wet onder behandeling omdat dit een tweede ronde van een grondwetswijziging betrof. Geen standpunt waar ik het mee eens ben verder, maar in de basis zijn ze niet tegen het bindend correctief referendum.
GL en PvdA zijn inmiddels definitief niet meer voor een bindend correctief referendum en scharen zich daarmee bij VVD en Christelijke partijen waardoor het vrijwel onmogelijk wordt om een dergelijk voorstel gerealiseerd te krijgen. Zelfs met D66 erbij kom je dan bij lange na niet aan de tweederde meerderheid in zowel eerste als tweede kamer die in tweede lezing benodigd is voor een grondwetswijziging.
DoubleUUwoensdag 28 februari 2018 @ 20:30
quote:
1s.gif Op dinsdag 27 februari 2018 21:59 schreef devlinmr het volgende:

[..]

Helaas zijn er weinig weldenkende mensen, dus daarom tegen
Blijkbaar.
Albert_Hofmannwoensdag 28 februari 2018 @ 22:16
Voor.

Democratie is iets wat wij met z'n allen moeten laten werken en dat kost moeite. Ik zie het daarom ook min of meer als een plicht en goed burgerschap om je (tot op zekere hoogte, mag je zelf bepalen) te verdiepen in keuzes die we met z'n allen moeten maken. Één keer in de 4 jaar stemmen we op onze vertegenwoordigers en dat is goed, vooral praktisch, maar soms worden er beslissingen genomen waar een hoop mensen niet achter staan en dan moet er een mogelijkheid zijn om dat (tijdig) bij te sturen.

Als jij dan geen zin hebt om je te verdiepen in een bepaald onderwerp, prima, maar dan interesseert het je dus kennelijk niet (genoeg) en moet je ook niet klagen als de uitkomst je niet bevalt.

Het argument dat het allemaal te ingewikkeld zou zijn/'het volk' te dom is, neem ik bij voorbaat niet serieus, omdat je daarmee de hele basis van democratie onderuithaalt. Bij mijn weten heeft een (nipte) meerderheid in zekere zin gekozen voor deze regering, dus is die meerderheid dan te dom of dan opeens niet meer?

Ik krijg vaak de indruk dat tegenstanders van referenda door gemakzucht geen zin hebben om na te denken over beslissingen die invloed op ons allemaal hebben en daarom vinden dat niemand zich mag uitspreken (want stel je voor dat het tegen hun belang ingaat). Vind ik vrij kwalijk, want we mogen gewoon heel blij zijn dat we inspraak hebben en dat mag best een beetje moeite kosten.

Ik vermoed ook dat heel veel mensen (een meerderheid) voor meer inspraak d.m.v. referenda zijn (sterker nog, nog niet zo heel lang geleden is een wetsvoorstel voor bindende referenda met een 2/3 meerderheid door de Tweede Kamer gegaan). Ik vrees alleen dat we daar jammergenoeg niet achter zullen komen, omdat de huidige referendumwet op slinkse wijze wordt afgeschaft.

Het mooie aan referenda vind ik ook dat het heel goed kan weergeven waar burgers het wél over eens zijn, los van de politieke hokjes.
Salvad0Rwoensdag 28 februari 2018 @ 22:55
gewoon de hele regering afschaffen en referenda de standaard maken.

begin het hele volk maar te lobbyen vieze bastaarden
Salvad0Rwoensdag 28 februari 2018 @ 23:00
een soort van Tinder maar dan voor politieke kwesties.

EZPZ
Pandoradodonderdag 1 maart 2018 @ 07:05
quote:
2s.gif Op woensdag 28 februari 2018 15:33 schreef Fir3fly het volgende:

[..]

Dat is wat mij betreft juist precies het probleem. Voor heel veel mensen gaat het dan juist alleen maar om het 'terugfluiten om het terugfluiten' en wordt het originele onderwerp vergeten. Zie bijvoorbeeld de belachelijke oproep van de SP om tegen te stemmen op het komende referendum om onvrede over de afschaffing te tonen.
Dat SP-argument is ook belachelijk, maar dat hebben de regeringspartijen in dit geval toch echt over zichzelf afgeroepen. Meer in het algemeen: als je mensen eerst op één onderwerp negeert, moet je niet raar opkijken als dat onderwerp terugkomt bij een ander onderwerp als je wél luistert.

Dat is gewoon menselijk en zulk gedrag komt natuurlijk ook voor in de Eerste en Tweede Kamer. Er zijn ongetwijfeld wetsvoorstellen gesneuveld, enkel omdat andere Kamerleden de initiatiefnemer geen succesje gunden.

De gebruikte argumenten zouden twijfel zuiverder zijn als er juist meer mogelijkheden voor referenda waren. Waarom zou je immers totaal ongerelateerde zaken erbij halen, als je over die andere zaken een apart referendum kunt afdwingen.

Verder helpt het bepaald niet dat na eerdere referenda de uitslagen goeddeels genegeerd zijn. We weten inmiddels uit ervaring dat de sleepwet er uiteindelijk gewoon gaat komen; wordt er tegen gestemd dan worden er wat cosmetische operaties uitgevoerd om te kunnen zéggen dat er naar de kiezers geluisterd is en het zal wat vertraging opleveren, maar daarna komt die wet er gewoon. Kiezers hebben dus ook alle vrijheid om zich niets van het werkelijke onderwerp aan te trekken en gewoon tegen te stemmen omdat ze het kabinet in verlegenheid willen brengen.
Ulxdonderdag 1 maart 2018 @ 09:01
Tegen. Het vereist zo ontzettend veel andere aanpassingen dat je tweehonderd jaar Nederlands parlement kunt afschaffen.
Kansenjongeredonderdag 1 maart 2018 @ 09:24
quote:
0s.gif Op donderdag 1 maart 2018 07:05 schreef Pandorado het volgende:

[..]

Dat SP-argument is ook belachelijk, maar dat hebben de regeringspartijen in dit geval toch echt over zichzelf afgeroepen.
Die houding van de SP komt de regeringspartijen natuurlijk alleen maar goed uit, want het geeft ze een extra argument om de uitslag naast zich neer leggen.
Maar ik kan me voorstellen dat degenen die dit referendum wel serieus nemen zich behoorlijk geschoffeerd zullen voelen door de SP.
Fir3flydonderdag 1 maart 2018 @ 15:57
quote:
0s.gif Op donderdag 1 maart 2018 07:05 schreef Pandorado het volgende:

[..]

Dat SP-argument is ook belachelijk, maar dat hebben de regeringspartijen in dit geval toch echt over zichzelf afgeroepen. Meer in het algemeen: als je mensen eerst op één onderwerp negeert, moet je niet raar opkijken als dat onderwerp terugkomt bij een ander onderwerp als je wél luistert.

Dat is gewoon menselijk en zulk gedrag komt natuurlijk ook voor in de Eerste en Tweede Kamer. Er zijn ongetwijfeld wetsvoorstellen gesneuveld, enkel omdat andere Kamerleden de initiatiefnemer geen succesje gunden.

Dat is inderdaad waar, maar mijn punt is dat juist om deze dingen die jij noemt in de praktijk een referendum geen goed instrument voor het beoogde doel is. Het originele idee achter een volksraadpleging is dat de overheid een goed of beter overzicht wil hebben van wat de bevolking denkt over een bepaald onderwerp. Dat wordt dus ondermijnd door dit onvermijdelijke maar zeer menselijke gedrag. En dus wordt het zinloos.

quote:
De gebruikte argumenten zouden twijfel zuiverder zijn als er juist meer mogelijkheden voor referenda waren. Waarom zou je immers totaal ongerelateerde zaken erbij halen, als je over die andere zaken een apart referendum kunt afdwingen.
Dit is speculatie op z'n best. Waarom zouden mensen meer referenda juist niet als nóg meer kansen zien om de regering een hak te zetten? Er is geen enkele aanwijzing dat men meer referenda serieus zal nemen, sowieso was de opkomst bij het eerste referendum al zeer laag en de praktijk leert dat hoe meer verkiezingen hoe lager de opkomst. Dus wordt het instrument nog weer wat zwakker.

quote:
Verder helpt het bepaald niet dat na eerdere referenda de uitslagen goeddeels genegeerd zijn. We weten inmiddels uit ervaring dat de sleepwet er uiteindelijk gewoon gaat komen; wordt er tegen gestemd dan worden er wat cosmetische operaties uitgevoerd om te kunnen zéggen dat er naar de kiezers geluisterd is en het zal wat vertraging opleveren, maar daarna komt die wet er gewoon. Kiezers hebben dus ook alle vrijheid om zich niets van het werkelijke onderwerp aan te trekken en gewoon tegen te stemmen omdat ze het kabinet in verlegenheid willen brengen.
Het één volgt niet uit het ander, er is geen enkele goede onderbouwing om uit rancune nee te stemmen. Niet snappen wat 'raadgevend' betekent is geen excuus. Je geeft hier juist weer een perfect voorbeeld waarom een raadgevend referendum zoals we dat hebben niet werkt. De uitslag van het vorige referendum is helemaal niet genegeerd, het probleem is alleen dat het totaal onduidelijk is wat de bezwaren van de nee-stemmers eigenlijk zijn. Alleen al omdat een groot deel van de stemmers niet eens wist waar het over ging en dus alleen maar uit rancune stemden. En dat zal ook met het volgende referendum zo zijn. Stel dat haalt de 30% opkomst, de uitslag is vrijwel zeker nee. Wat dan? Waarom stemden mensen nee? Daar kom je simpelweg niet achter.
Pandoradodonderdag 1 maart 2018 @ 16:46
quote:
14s.gif Op donderdag 1 maart 2018 15:57 schreef Fir3fly het volgende:

[..]

Dat is inderdaad waar, maar mijn punt is dat juist om deze dingen die jij noemt in de praktijk een referendum geen goed instrument voor het beoogde doel is. Het originele idee achter een volksraadpleging is dat de overheid een goed of beter overzicht wil hebben van wat de bevolking denkt over een bepaald onderwerp. Dat wordt dus ondermijnd door dit onvermijdelijke maar zeer menselijke gedrag. En dus wordt het zinloos.
Ik ben er niet van overtuigd dat dat het belangrijkste doel van een referendum is, zelfs als dat het originele idee is. Voor dat doel leent het zich namelijk nauwelijks; of leent het zich tenminste minder voor dan andere methodes, die vaak óók nog eens goedkoper zijn.
quote:
[..]

Dit is speculatie op z'n best. Waarom zouden mensen meer referenda juist niet als nóg meer kansen zien om de regering een hak te zetten? Er is geen enkele aanwijzing dat men meer referenda serieus zal nemen, sowieso was de opkomst bij het eerste referendum al zeer laag en de praktijk leert dat hoe meer verkiezingen hoe lager de opkomst. Dus wordt het instrument nog weer wat zwakker.

Ik verwacht ook zeker dat politieke partijen alles zullen blijven aangrijpen om kiezers te overtuigen, maar wel ook dat kiezers minder vatbaar zouden zijn voor het argument om "voor het referendum" te stemmen, als dat gewoon de maand erna kan in een referendum over dát onderwerp.

Dan blijft natuurlijk altijd nog de mogelijkheid over dat men "tegen het kabinet" stemt, maar als politici zelf niet zo moeilijk zouden doen over een "verloren" referendum en 9 van de 10 keer gewoon de uitslag overnemen, is het met die lol snel genoeg gedaan; dan gaat het politieke leven gewoon verder als voorheen en moeten mensen die tegen weet-ik-wat hebben gestemd daarna leven met de keuze die ze hebben gemaakt.

Over een lage opkomst maak ik me trouwens geen zorgen.
quote:
[..]

Het één volgt niet uit het ander, er is geen enkele goede onderbouwing om uit rancune nee te stemmen. Niet snappen wat 'raadgevend' betekent is geen excuus. Je geeft hier juist weer een perfect voorbeeld waarom een raadgevend referendum zoals we dat hebben niet werkt. De uitslag van het vorige referendum is helemaal niet genegeerd, het probleem is alleen dat het totaal onduidelijk is wat de bezwaren van de nee-stemmers eigenlijk zijn. Alleen al omdat een groot deel van de stemmers niet eens wist waar het over ging en dus alleen maar uit rancune stemden. En dat zal ook met het volgende referendum zo zijn. Stel dat haalt de 30% opkomst, de uitslag is vrijwel zeker nee. Wat dan? Waarom stemden mensen nee? Daar kom je simpelweg niet achter.
Ik blijf erbij dat men daar middels enquetes eenvoudig genoeg achter kan komen.

Hoe onbevredigend dat antwoord ook mag zijn vanuit het perspectief dat het primaire doel van referenda is om de mening van het volk te peilen.
Gehennadonderdag 1 maart 2018 @ 17:02
Ik ben denk ik ook uiteindelijk tegen. Op papier ben ik er eigenlijk wel voor, maar ik zie het gewoon niet werken in de praktijk

Ik kan ook eigenlijk vrijwel geen onderwerpen bedenken die daadwerkelijk referendabel zijn. Het is te complex of genuanceerd dat een simpele 'voor' of 'tegen' nergens op slaat. Of vragen waar de meerderheid van stemmen überhaupt niet het beste antwoord voor iedereen in Nederland is. (niet veel zullen voor nodige bezuinigen stemmen). Of men kan amper de impact voor de samenleving inschatten. Bijv.: Doodstraf voor veroordeelde pedofielen, zou er bijv. maar zo eens een meerderheid kunnen krijgen, maar dat betekend ook dat we geen EU-lid meer mogen zijn. Clubjes die niet per sé voor de doodstraf zijn, maar wel uit de EU willen, zouden dit kunnen oppakken voor hun eigen agenda.

Dat laatste zag ik bijvoorbeeld ook bij het Oekraïne referendum. Ineens staan allerlei clubjes op die de stemming in een bepaalde richting willen sturen, omdat dat past in hun agenda (namelijk uit de EU), zonder dat het referendum daar daadwerkelijk over gaat.

Sowieso was dat een referendum over niets imho. Ik had het verdrag in grote lijnen gelezen en er was niets waar ik nu echt fel tegen dan wel fel voor was. Het stelde gewoon niet zoveel voor, maar dat maakte het enorm lastig te verdedigen tegenover zoveel spookverhalen die erover verteld werden. Er was dan ook amper een pro-campagne. En zoals hier al benoemd was, was het raadgevendreferendum enkel bedoeld om wetten terug te trekken, wat dus sowieso alleen via een 'nee'-kamp kan worden georganiseerd.

Plus daarbij dat het raadgevende aspect niet geaccepteerd wordt door de bevolking. Zelfs al wordt de gehoorde kritiek verwerkt in een 'inlegvelletje' bron (lees: juridisch bindende verklaring, ondertekend door alle EU-regeringsleiders, die met een zestal punten de zorgen van tegenstanders moet wegnemen), dan nog wordt er overal geroepen "ZE HEBBEN SCHIJT AAN HET VOLK". Het leverde alleen maar gezeik op, terwijl het wel enorm veel belastinggeld kostte. Blij ook dat dat gedrocht weg is.

[ Bericht 0% gewijzigd door Gehenna op 01-03-2018 21:13:56 ]
martijnde3dezaterdag 3 maart 2018 @ 13:17
Ik twijfel nog of ik voor of tegen ga stemmen.
Voor mij is vooral de afweging: wat vind ik belangrijker, veiligheid of privacy.
westwoodblvdzaterdag 3 maart 2018 @ 13:39
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2018 13:17 schreef martijnde3de het volgende:
Ik twijfel nog of ik voor of tegen ga stemmen.
Voor mij is vooral de afweging: wat vind ik belangrijker, veiligheid of privacy.
Dat is volgens mij voor de meesten zo.

Tenminste, de mensen die niet naar de SP luisteren die er een heel ander thema op willen plakken.
Wegenbouwerzaterdag 3 maart 2018 @ 13:55
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2018 13:17 schreef martijnde3de het volgende:
Ik twijfel nog of ik voor of tegen ga stemmen.
Voor mij is vooral de afweging: wat vind ik belangrijker, veiligheid of privacy.
Het is alleen een valse tegenstelling. Met een overheid die alles van je privé weet, creëer je net zo goed een onveilige situatie, afhankelijk van hoe fout het regime is.
Old_Palzaterdag 3 maart 2018 @ 16:35
Tegen
Ik ben dat linkse geleuter zat.
sjorsie1982zondag 4 maart 2018 @ 17:45
Voor het referendum en of het nu bindend is of niet, dat maakt mij niks uit.

Maar goed, het is natuurlijk een lastig ding, want referendums worden in het algemeen alleen gehouden als er iets wordt besloten door politici wat de burger niet wil, en dat maakt het voor politici een lastig ding.
richoliozondag 4 maart 2018 @ 17:50
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2018 13:55 schreef Wegenbouwer het volgende:

[..]

Het is alleen een valse tegenstelling. Met een overheid die alles van je privé weet, creëer je net zo goed een onveilige situatie, afhankelijk van hoe fout het regime is.
Doe overheid weet niet ineens van je, dat klopt ook weer niet. Deze regering kan ik wel vertrouwen, maar je weet nooit welke gekken over tien jaar de regering vormen. Vooral daarom stem ik tegen
cempexozondag 4 maart 2018 @ 18:38
Erg voor.
Zie onder andere het netto besteedbaar inkomen alsmede het gevolg van een referendum, zowel economisch stimulerend als wel mentaal voor de mensen stimulerend.

Hier Europa en bekijk daarom Noorwegen, Denemarken en Zwitserland die werken en gewerkt hebben met referenda. Opklikken: http://i.imgur.com/nfsPWOO.jpg
Digi2zondag 4 maart 2018 @ 18:47
Voor omdat representatieve democratie op langere termijn niet blijkt te werken.

In Zwitserkand is een referendum gehouden over de publieke omroep en een meerderheid is voor het behoud van de publieke omroep.

Frontpage: Zwitsers schaffen omroepbijdrage niet af
cempexozondag 4 maart 2018 @ 18:58
quote:
0s.gif Op zondag 4 maart 2018 18:47 schreef Digi2 het volgende:
Voor omdat representatieve democratie op langere termijn niet blijkt te werken.

In Zwitserkand is een referendum gehouden over de publieke omroep en een meerderheid is voor het behoud van de publieke omroep.

Frontpage: Zwitsers schaffen omroepbijdrage niet af
Niet alles zal worden aangenomen, dat is het karakter van een referendum.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Referendum_in_Zwitserland
cempexozondag 4 maart 2018 @ 19:00
quote:
0s.gif Op zondag 4 maart 2018 18:47 schreef Digi2 het volgende:
Voor omdat representatieve democratie op langere termijn niet blijkt te werken.

Graag dat evaluatierapport.

[ Bericht 0% gewijzigd door cempexo op 04-03-2018 19:09:48 ]
Digi2zondag 4 maart 2018 @ 19:12
quote:
0s.gif Op zondag 4 maart 2018 19:00 schreef cempexo het volgende:

[..]

Graag een evaluatierapport.
Ik heb hier geen rapport van maar voor zover ik het kan waarnemen representeren de zogenaamde volksvertegenwoordigers hele andere belangen dan van degenen die op hen stemmen. De verwevenheid van de duitse automobiel industrie met de politiek is hier een goed voorbeeld van. Ik heb sterk de indruk dat veel politici lobyen voor een goedbetaalde baan bij een multinational en vooral hun belangen behartigen.
quote:
Bericht zu Abgasskandal, Berlin blockiert offenbar strengere Tests

Auch die Autoländer Spanien, Italien und Tschechien bremsen laut "Süddeutscher Zeitung" die Reformen in Brüssel aus. Einige Regierungen handelten mehr im Interesse ihrer Industrie als ihrer Bürger, warnten laut Zeitung EU-Vertreter.


[ Bericht 1% gewijzigd door Digi2 op 04-03-2018 19:21:43 ]
cempexozondag 4 maart 2018 @ 19:14
quote:
0s.gif Op zondag 4 maart 2018 19:12 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Ik heb hier geen rapport van maar voor zover ik het kan waarnemen representeren de zogenaamde volksvertegenwoordigers hele andere belangen dan van degenen die op hen stemmen. De verwevenheid van de duitse automobiel industrie met de politiek is hier een goed voorbeeld van. Ik heb sterk de indruk dat politici lobyen voor een goedbetaalde baan bij een multinational en vooral hun belangen behartigen.

[..]

Ik ben niet onder de indruk.
Fir3flyzondag 4 maart 2018 @ 19:16
quote:
0s.gif Op donderdag 1 maart 2018 16:46 schreef Pandorado het volgende:

[..]

Ik ben er niet van overtuigd dat dat het belangrijkste doel van een referendum is, zelfs als dat het originele idee is. Voor dat doel leent het zich namelijk nauwelijks; of leent het zich tenminste minder voor dan andere methodes, die vaak óók nog eens goedkoper zijn.

Ok, waar leent het zich dan wel voor? Wat is dan wel het doel? Als er veel betere en goedkopere manieren zijn om het volk te peilen waarom hebben we dan een referendum?

Je had het over 'terugfluiten', maar ook daar is het referendum niet adequaat in. Er blijft dus niets over.

quote:
Ik verwacht ook zeker dat politieke partijen alles zullen blijven aangrijpen om kiezers te overtuigen, maar wel ook dat kiezers minder vatbaar zouden zijn voor het argument om "voor het referendum" te stemmen, als dat gewoon de maand erna kan in een referendum over dát onderwerp.
Je kunt net zo goed zeggen dat mensen juist het als een extra kans zien om 'nee' te zeggen tegen de regering. Er is geen enkele aanwijzing voor de bewering die je maakt.

Daarnaast krijg je referenda-moeheid, denk je echt dat mensen tijd en zin hebben om zich elke maand weer te verdiepen in een nieuw ongerelateerd onderwerp? Dat zal alleen maar leiden tot lage opkomsten en biedt alleen nog maar meer openingen voor belangengroepen om zich te organiseren rond één bepaald onderwerp. Daardoor wordt de uitslag alleen nog maar meer troebel.

quote:
Dan blijft natuurlijk altijd nog de mogelijkheid over dat men "tegen het kabinet" stemt, maar als politici zelf niet zo moeilijk zouden doen over een "verloren" referendum en 9 van de 10 keer gewoon de uitslag overnemen, is het met die lol snel genoeg gedaan; dan gaat het politieke leven gewoon verder als voorheen en moeten mensen die tegen weet-ik-wat hebben gestemd daarna leven met de keuze die ze hebben gemaakt.
Dat is simpelweg chantage, en dan wordt het een de facto bindend referendum. En wederom volgt daar niet uit dat mensen dan maar wél gaan stemmen naar gelang een goed geïnformeerde mening over een bepaald onderwerp. Dat is gewoon een non sequitur.

quote:
Over een lage opkomst maak ik me trouwens geen zorgen.
Minder dan een derde van de kiesgerechtigde bevolking kwam opdagen voor het eerste referendum in deze stijl. Dat is laag, daar kun je niet omheen.

quote:
Ik blijf erbij dat men daar middels enquetes eenvoudig genoeg achter kan komen.

Hoe onbevredigend dat antwoord ook mag zijn vanuit het perspectief dat het primaire doel van referenda is om de mening van het volk te peilen.
Je lijkt constant twee dingen door elkaar te halen:
- Het volk peilen over een specifiek onderwerp
- De regering 'terugfluiten'

Een referendum is zoals aangetoond voor geen van beide acties een goed middel. Wat blijft er dan over?
Digi2zondag 4 maart 2018 @ 19:19
Tsja, Zwitserland is dan ook een land in totale chaos en een armenhuis want referenda werken niet.

quote:
DW Deutsch
Published on Mar 4, 2018
Der Geschäftsführer der Deutschen Umwelthilfe kritisiert, dass die Politik "immer häufiger Recht und Gesetz nicht umsetzt." Dazu sei sie aber verpflichtet, auch wenn "große Industriekonzerne andere Interessen hätten", sagt Resch im DW-Interview.


[ Bericht 30% gewijzigd door Digi2 op 04-03-2018 21:23:18 ]
Pandoradozondag 4 maart 2018 @ 21:46
quote:
14s.gif Op zondag 4 maart 2018 19:16 schreef Fir3fly het volgende:

[..]

Ok, waar leent het zich dan wel voor? Wat is dan wel het doel?
Ik denk niet dat referenda een intrinsiek doel hebben. Maar wie een referendum aanvraagt doet dit doorgaans omdat hij een voorstel van tafel wil hebben en niet om te weten hoe anderen erover denken.
quote:
Als er veel betere en goedkopere manieren zijn om het volk te peilen waarom hebben we dan een referendum?
Ik denk zomaar omdat de aanvragers van het referendum de "sleepwet" van tafel willen hebben; het peilen is voor hen niet het doel, maar een middel.
quote:
Je had het over 'terugfluiten', maar ook daar is het referendum niet adequaat in. Er blijft dus niets over.
Ik denk dat dat vooral van de vorm van een referendum afhangt. Met een bindend referendum kun je wel degelijk voorstellen blokkeren. Met een raadgevend referendum is dat lastiger maar het kán wel.

quote:
[..]

Je kunt net zo goed zeggen dat mensen juist het als een extra kans zien om 'nee' te zeggen tegen de regering.
quote:
0s.gif Op donderdag 1 maart 2018 16:46 schreef Pandorado het volgende:

Dan blijft natuurlijk altijd nog de mogelijkheid over dat men "tegen het kabinet" stemt, maar als politici zelf niet zo moeilijk zouden doen over een "verloren" referendum en 9 van de 10 keer gewoon de uitslag overnemen, is het met die lol snel genoeg gedaan; dan gaat het politieke leven gewoon verder als voorheen en moeten mensen die tegen weet-ik-wat hebben gestemd daarna leven met de keuze die ze hebben gemaakt.

quote:
Er is geen enkele aanwijzing voor de bewering die je maakt.
Mij lijkt het toch echt niet meer dan logisch. Het niet kunnen houden van een referendum over referenda, werkt in de hand dat het afschaffen van referenda een thema wordt in een referendum dat heel ergens anders over gaat.
quote:
Daarnaast krijg je referenda-moeheid, denk je echt dat mensen tijd en zin hebben om zich elke maand weer te verdiepen in een nieuw ongerelateerd onderwerp? Dat zal alleen maar leiden tot lage opkomsten en biedt alleen nog maar meer openingen voor belangengroepen om zich te organiseren rond één bepaald onderwerp. Daardoor wordt de uitslag alleen nog maar meer troebel.
Dat lijkt me een kwestie van de drempel voor het afdwingen van een referendum voldoende hoog leggen. Ter geruststelling: vooralsnog komen we niet eens in de buurt van één referendum per maand
quote:
[..]

Dat is simpelweg chantage, en dan wordt het een de facto bindend referendum.
Nee op beide.
quote:
En wederom volgt daar niet uit dat mensen dan maar wél gaan stemmen naar gelang een goed geïnformeerde mening over een bepaald onderwerp. Dat is gewoon een non sequitur.
Ach, wat is een goed geïnformeerde mening? Als het okee is dat parlementariërs hun fractiespecialisten vertrouwen, hoeven we van gewone kiezers ook niets uitzonderlijks te vragen.
quote:
[..]

Minder dan een derde van de kiesgerechtigde bevolking kwam opdagen voor het eerste referendum in deze stijl. Dat is laag, daar kun je niet omheen.
Dat is niet veel; alleen maak ik me daar geen zorgen om. Het opkomstpercentage moet wel erg laag worden, voordat in mijn beleving een stemming in het parlement een betere afspiegeling van de volkswil is dan de uitslag van een referendum.
quote:
[..]

Je lijkt constant twee dingen door elkaar te halen:
- Het volk peilen over een specifiek onderwerp
- De regering 'terugfluiten'

Een referendum is zoals aangetoond voor geen van beide acties een goed middel. Wat blijft er dan over?
Aangetoond? Niet dat ik weet.
Fir3flyzondag 4 maart 2018 @ 21:48
Nou ja, als iemand niet leest en simpelweg weggelegde standpunten blijft herhalen dan is de discussie klaar. Helaas.
Ulxzondag 4 maart 2018 @ 21:59
Hoe ga je voorkomen dat men democratisch met een referendum besluit dat gronings gas toch gewonnen moet worden?
bluemoon23dinsdag 6 maart 2018 @ 00:02
Ik ben voor referenda
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 februari 2018 18:58 schreef Sicstus het volgende:
'De bevolking' is geen entiteit op zich. Het is de tirannie van de meerderheid. En de meerderheid is dom.
:') |:( Je snapt dat de meerderheid van de bevolking ook kan kiezen voor een partij die niet jouw keuze is ?
Wat is daar anders aan ?
quote:
Dus nee, geen referendum; het parlementaire stelsel biedt voldoende waarborgen alsmede een broodnodige buffer tegen het populisme.
Wat voor waarborgen biedt het parlementaire stelsel ?
Waarborgen dat de de goede beslissingen worden genomen in het landsbelang ?
Blijkbaar niet, anders waren er niet zoveel slechte beslissingen genomen.......

En waarom zou je een buffer nodig hebben tegen het populisme :?
quote:
0s.gif Op woensdag 28 februari 2018 07:01 schreef Kansenjongere het volgende:
En dan? We zitten met een verouderde WIV waarvan volgens mij vriend en vijand het eens zijn dat hij vervangen moet worden. Als dan niet duidelijk is wat een "Nee" betekent (deugt de hele wet niet of moeten slechts bepaalde passages worden aangepast?) kun je er alsnog niet veel mee.
Om de veiligheid in dit land te garanderen is het echt niet gelijk noodzakelijk om de inlichtingendiensten verregaande bevoegdheden te geven.

Hoe vaak heb je de afgelopen jaren bij de aanslagen in de Europese steden niet gehoord; "de dader was bekend bij de inlichtingendiensten" ?
Jihad/Syrie gangers wordt geen strobreed in de weg gelegd bij hun terugkeer in Nederland (net als toen ze vertrokken naar Syrie), haatpredikers hebben vrij spel en worden niet aangepakt, vluchtelingen economische migranten worden niet gescreend of ze radical islamisten zijn, oorlogsmisdadigers worden bij twijfel gewoon binnengelaten, en bij afwijzen blijven ze gewoon illegaal in Nederland, enz enz.

Zo zijn er genoeg zaken te bedenken die je moet aanpakken voordat je de inlichtingendiensten de bevoegdheid moet geven om massaal de burgers af te luisteren.
quote:
2s.gif Op woensdag 28 februari 2018 14:54 schreef Fir3fly het volgende:
Waarom zou je dan nog een referendum nodig hebben? Dit voorstel zou je ook prima zonder referendum uit kunnen voeren.
Hoe dan wel ?
Met enquete`s en onderzoeken ?
Dan bekruipt mij altijd de gedachte "ze hebben mij niks gevraagd, wie nog meer niet ?, hoe betrouwbaar is dan de uitslag ? "
quote:
Geeft wat mij betreft het fundamentele punt aan: als instrument om de bevolking te peilen blijkt een referendum in de praktijk waardeloos.
Waarom, omdat de uitslag je niet bevalt ?
quote:
0s.gif Op woensdag 28 februari 2018 16:02 schreef Monolith het volgende:
D66 heeft overigens niet zozeer tegengestemd, want er is niets in stemming gebracht. D66 heeft wel aangegeven niet akkoord te kunnen gaan met het voorstel zoals het er lag omdat dat internationale verdragen niet uitsluit van referenda. Die aanpassing was niet mogelijk in de wet onder behandeling omdat dit een tweede ronde van een grondwetswijziging betrof.
Juist bij internationale en EU verdragen is het belangrijk dat de burger zich daarover met een referendum kan uitspreken.
Internationale verdragen hebben verstrekkende gevolgen voor soms decennia later, maar het parlement stemt er vaak klakkeloos mee in terwijl ze amper op de hoogte zijn van de inhoud van de verdragen en de gevolgen ervan.
quote:
maar in de basis zijn ze niet tegen het bindend correctief referendum.
En dus is D66 tegen een correctief referendum :{w
quote:
0s.gif Op zondag 4 maart 2018 19:12 schreef Digi2 het volgende:
Ik heb hier geen rapport van maar voor zover ik het kan waarnemen representeren de zogenaamde volksvertegenwoordigers hele andere belangen dan van degenen die op hen stemmen. De verwevenheid van de duitse automobiel industrie met de politiek is hier een goed voorbeeld van. Ik heb sterk de indruk dat veel politici lobyen voor een goedbetaalde baan bij een multinational en vooral hun belangen behartigen.
Precies, de onafhankelijkheid en objectiviteit is bij veel politici ver te zoeken.

Ze willen gewoon meedraaien in de partijpolitieke baantjesmachine.
Als het niet bij het bedrijfsleven is zoals jij zegt, dan wel bij de EU, NGO`s, semi-overheid, zorginstellingen etc
quote:
0s.gif Op zondag 4 maart 2018 19:19 schreef Digi2 het volgende:
Tsja, Zwitserland is dan ook een land in totale chaos en een armenhuis want referenda werken niet.
Ik rijd er elk jaar wel rond op vakantie.
Armoedige bende daar inderdaad, haperende democratie, ontevreden burgers die overal demonstreren etc etc

oh, wacht........ _O-
quote:
0s.gif Op zondag 4 maart 2018 21:59 schreef Ulx het volgende:
Hoe ga je voorkomen dat men democratisch met een referendum besluit dat gronings gas toch gewonnen moet worden?
Hoe ga je dit voorkomen als de minister dat nu besluit ?
Kansenjongeredinsdag 6 maart 2018 @ 06:51
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 maart 2018 00:02 schreef bluemoon23 het volgende:
Om de veiligheid in dit land te garanderen is het echt niet gelijk noodzakelijk om de inlichtingendiensten verregaande bevoegdheden te geven.

Hoe vaak heb je de afgelopen jaren bij de aanslagen in de Europese steden niet gehoord; "de dader was bekend bij de inlichtingendiensten" ?
Jihad/Syrie gangers wordt geen strobreed in de weg gelegd bij hun terugkeer in Nederland (net als toen ze vertrokken naar Syrie), haatpredikers hebben vrij spel en worden niet aangepakt, vluchtelingen economische migranten worden niet gescreend of ze radical islamisten zijn, oorlogsmisdadigers worden bij twijfel gewoon binnengelaten, en bij afwijzen blijven ze gewoon illegaal in Nederland, enz enz.

Zo zijn er genoeg zaken te bedenken die je moet aanpakken voordat je de inlichtingendiensten de bevoegdheid moet geven om massaal de burgers af te luisteren.
Dan heb je mijn reactie verkeerd begrepen. Ik beweer nergens dat de nieuwe WIV moet worden ingevoerd. Ik beweer alleen dat volgens mij heel breed wordt gedeeld dat de oude WIV niet meer voldoet en er dus EEN (niet per se deze) nieuwe wet nodig is.
Daarom zou ik van het Nee-kamp graag horen wat ze willen dat er gebeurt als de meerderheid "Nee" stemt. Als dat het schrappen en/of wijzigen van bepaalde passages (dan wel graag aangeven welke precies) is, dan zou dat mijns inziens kunnen leiden tot een betere wet.
Als dat echter in hun ogen enkel zou moeten betekenen dat de nieuwe WIV niet mag worden ingevoerd zonder met een alternatief te komen, dan lijkt het referendum me nogal zin- en kansloos.
Mystikvmdinsdag 6 maart 2018 @ 07:13
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 maart 2018 06:51 schreef Kansenjongere het volgende:

[..]

Dan heb je mijn reactie verkeerd begrepen. Ik beweer nergens dat de nieuwe WIV moet worden ingevoerd. Ik beweer alleen dat volgens mij heel breed wordt gedeeld dat de oude WIV niet meer voldoet en er dus EEN (niet per se deze) nieuwe wet nodig is.
Daarom zou ik van het Nee-kamp graag horen wat ze willen dat er gebeurt als de meerderheid "Nee" stemt. Als dat het schrappen en/of wijzigen van bepaalde passages (dan wel graag aangeven welke precies) is, dan zou dat mijns inziens kunnen leiden tot een betere wet.
Als dat echter in hun ogen enkel zou moeten betekenen dat de nieuwe WIV niet mag worden ingevoerd zonder met een alternatief te komen, dan lijkt het referendum me nogal zin- en kansloos.
Waarom is de WIV niet toereikend? Als het gaat om dat er nieuwe technologieën zijn waarin die wet niet voorziet dan lijkt het me wenselijk om daar bepalingen voor op te nemen.

Als er dan toch een nieuwe wet dient te komen dan dient die te gaan over de burger, niet over de veiligheidsdiensten.

Daarnaast weet ik niet zo goed waarom het Nee-kamp met een alternatief zou moeten komen. Als je tegen mij zegt dat we op vakantie gaan naar Spanje dan kan ik dat gewoon weigeren zonder een alternatief vakantieland voor te stellen. Je neemt aan dat ik op vakantie zou willen, terwijl helemaal niet op vakantie gaan gewoon een optie is. Dat is met deze wet net zo. Ik accepteer het veronderstelde risico dat gepaard gaat met het niet uitbreiden van de bevoegdheden van veiligheidsdiensten.
wawowiewadinsdag 6 maart 2018 @ 07:15
Tegen, de verkiezingen zijn genoeg
Weltschmerzdinsdag 6 maart 2018 @ 09:12
quote:
0s.gif Op woensdag 28 februari 2018 16:02 schreef Monolith het volgende:

D66 heeft overigens niet zozeer tegengestemd, want er is niets in stemming gebracht. D66 heeft wel aangegeven niet akkoord te kunnen gaan met het voorstel zoals het er lag omdat dat internationale verdragen niet uitsluit van referenda. Die aanpassing was niet mogelijk in de wet onder behandeling omdat dit een tweede ronde van een grondwetswijziging betrof. Geen standpunt waar ik het mee eens ben verder, maar in de basis zijn ze niet tegen het bindend correctief referendum.
Nee, in de basis zijn ze dus wél tegen een bindend correctief referendum. Ze willen alleen een uitzondering maken voor wetgeving die ondergeschikt is aan verdragen.
icecreamfarmer_NLdinsdag 6 maart 2018 @ 09:59
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 februari 2018 08:13 schreef Pandorado het volgende:
In beginsel voor.

Maar ik moet zeggen dat als de bestaande referendumwet niet op een aantal punten verbeterd wordt, hij waarschijnlijk inderdaad beter kan worden afgeschaft.

Met name de keuze om de geldigheid van het referendum te laten afhangen van de opkomst in plaats van het aantal stemmen voor de winnende keuze, is zo beroerd dat ik me ergens afvraag of het geen vooropgezet plan was om het referendum zó slecht te regelen dat het vrijwel zeker weer spoedig zou worden afgeschaft.
Mee eens, overigens is het gene wat mij het meeste tegenstaat van de huidige referenda dat ze vaak over van alles gaan behalve het onderwerp waarover besloten moet worden.
Tevens laten ze geen grijs of nuance zien, het is ja of nee en zo werkt het ook niet qua politiek of internationale verdragen.
Ulxdinsdag 6 maart 2018 @ 10:24
Daarom hebben ze in Zwitserland bijvoorbeeld contra-voorstellen bedacht.
bluemoon23dinsdag 6 maart 2018 @ 14:00
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 maart 2018 09:59 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
Mee eens, overigens is het gene wat mij het meeste tegenstaat van de huidige referenda dat ze vaak over van alles gaan behalve het onderwerp waarover besloten moet worden.
In de publieke opinie en in de media gaat het over van alles, maar in het stemhokje kun je toch echt alleen maar voor of tegen stemmen bij het onderwerp waar het over gaat ;)
quote:
Tevens laten ze geen grijs of nuance zien, het is ja of nee en zo werkt het ook niet qua politiek of internationale verdragen.
Wat verwacht je dan ?
Een open ruimte op het stembiljet waar iedereen even snel met zijn hanepoten een paar suggestie`s op kan schrijven ? _O-
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 maart 2018 06:51 schreef Kansenjongere het volgende:Daarom zou ik van het Nee-kamp graag horen wat ze willen dat er gebeurt als de meerderheid "Nee" stemt. Als dat het schrappen en/of wijzigen van bepaalde passages (dan wel graag aangeven welke precies) is, dan zou dat mijns inziens kunnen leiden tot een betere wet.
Als dat echter in hun ogen enkel zou moeten betekenen dat de nieuwe WIV niet mag worden ingevoerd zonder met een alternatief te komen, dan lijkt het referendum me nogal zin- en kansloos.
Hoe verwacht je dat ?
Waar en hoe moet het Nee-kamp dat aangeven dan ?

Als de meerderheid van de stemmers een voorstel/wet verwerpt dan is het gewoon simpel, de overheid heeft zijn huiswerk niet goed gedaan bij het maken van de wet, en heeft iets gemaakt waar de bevolking niet achterstaat.
Jammer dat je er zoveel tijd in hebt gestoken, maar dan had je beter je werk moeten doen......
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 maart 2018 07:15 schreef wawowiewa het volgende:
Tegen, de verkiezingen zijn genoeg
Jij bent een fan van "1x in de 4 jaar stemmen, en daarna je bek houden, wij beslissen wel wat goed voor je is" ?
icecreamfarmer_NLdinsdag 6 maart 2018 @ 14:11
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 maart 2018 14:00 schreef bluemoon23 het volgende:

[..]

In de publieke opinie en in de media gaat het over van alles, maar in het stemhokje kun je toch echt alleen maar voor of tegen stemmen bij het onderwerp waar het over gaat ;)

[..]

Wat verwacht je dan ?
Een open ruimte op het stembiljet waar iedereen even snel met zijn hanepoten een paar suggestie`s op kan schrijven ? _O-

[..]

Hoe verwacht je dat ?
Waar en hoe moet het Nee-kamp dat aangeven dan ?

Als de meerderheid van de stemmers een voorstel/wet verwerpt dan is het gewoon simpel, de overheid heeft zijn huiswerk niet goed gedaan bij het maken van de wet, en heeft iets gemaakt waar de bevolking niet achterstaat.
Jammer dat je er zoveel tijd in hebt gestoken, maar dan had je beter je werk moeten doen......

[..]

Jij bent een fan van "1x in de 4 jaar stemmen, en daarna je bek houden, wij beslissen wel wat goed voor je is" ?
Meer dan een dichotomy van ja of nee.
Maar zoiets als:
Ja, ik onderschrijf het volledig
Ja, maar dan volgens voorstel x;
Ja, maar volgens voorstel y;
Nee, maar wel graag lid blijven van z;
Nee, ik ben het er totaal niet mee eens.
Ulxdinsdag 6 maart 2018 @ 14:20
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 maart 2018 14:00 schreef bluemoon23 het volgende:

[..]

In de publieke opinie en in de media gaat het over van alles, maar in het stemhokje kun je toch echt alleen maar voor of tegen stemmen bij het onderwerp waar het over gaat ;)

In Zwitserland heb je een mogelijkheid dat iemand een extra optie op het referendum krijgt. Dat is wel absoluut noodzakelijk om bullshitreferenda te voorkomen. Stel je je vraag gewoon verkeerd komt er een derde optie van iemand met wie jij het misschien oneens bent.

Daar kun je figuren als Baudet en zo lekker mee fucken.

quote:
Bent U voor of tegen het associatieverdrag met Oekraine?

• Voor

• Tegen

• Maak ze maar gelijk lid van de EU. .
bluemoon23dinsdag 6 maart 2018 @ 14:46
Daar fuck je niet Baudet mee.
Oekraine lid maken van de EU, daar fuck je ook jezelf mee ;)
Daar gaan dan natuurlijk tientallen miljarden aan geld van de EU heen.
En aangezien Nederland netto-betaler is.....
westwoodblvddinsdag 6 maart 2018 @ 15:00
Voor bij nationale aangelegenheden, tegen bij internationale aangelegenheden. En een uitzonderingspositie voor een aantal issues zoals belastingen of dingen die in de grondwet zijn vastgelegd. En hoe dan ook alleen correctief anders is het een wassen neus.
Ulxdinsdag 6 maart 2018 @ 15:25
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 maart 2018 14:46 schreef bluemoon23 het volgende:
Daar fuck je niet Baudet mee.
Oekraine lid maken van de EU, daar fuck je ook jezelf mee ;)
Daar gaan dan natuurlijk tientallen miljarden aan geld van de EU heen.
En aangezien Nederland netto-betaler is.....
Daar fuck je Baudet natuurlijk wel mee aangezien het hele "Het Volk heeft besloten dat TEGEN bla bla" een beetje verzwakt wordt als 20% voor een toetreding van Oekraine zou zijn. Al was het maar om te trollen.

Het is overigens een willekeurig voorbeeld.

https://www.ch.ch/de/demo(...)-indirekter-gegenvo/
bluemoon23dinsdag 6 maart 2018 @ 15:35
Wat heb je toch met Baudet fucken en trollen ?
Met dat soort kinderachtige dingen heb je alleen maar jezelf, net als proteststemmen en strategisch stemmen bij 2e kamerverkiezingen.

Toetreding van Oekraine tot de EU, daar fuck je alleen maar jezelf mee.
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 maart 2018 15:00 schreef westwoodblvd het volgende:
Voor bij nationale aangelegenheden, tegen bij internationale aangelegenheden.
waarom dan niet bij internationale aangelegenheden ? 8)7
Juist internationale afspraken en verdragen zijn heel erg ingrijpend en gelden voor vele jaren, later durft vaak niemand er meer aan te tornen "oeh, we hebben een verdrag afgesproken, daar mogen we niet aan tornen"
Daar moet de bevolking zich voor kunnen uitspreken, het is naief om te denken dat de kamerleden allemaal wel weten wat die verdragen inhouden en dat ze instemmen met zo`n verdrag om dat dit gunstig is voor Nederland.
quote:
En een uitzonderingspositie voor een aantal issues zoals belastingen of dingen die in de grondwet zijn vastgelegd.
Nu ook al weer uitzonderingen voor belastingen en zaken die in de grondwet zijn vastgelegd ?

Wat blijft er dan over ??
Ulxdinsdag 6 maart 2018 @ 15:46
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 maart 2018 15:35 schreef bluemoon23 het volgende:
Wat heb je toch met Baudet fucken en trollen ?
Met dat soort kinderachtige dingen heb je alleen maar jezelf, net als proteststemmen en strategisch stemmen bij 2e kamerverkiezingen.

Omdat het belangrijk is dat er een mogelijkheid is een gemanipuleerde vraagstelling onschadelijk te maken door een tegenvoorstel in een referendum te krijgen. Het liefst twee - eentje van de regering (dat mag altijd) en ééntje vanuit de burgers (indien genoeg handtekeningen) omdat je met een coalitieregering zit en er dus mogelijk partijbelangen mee gaan spelen waardoor het niet zeker is dat de regering een tegenvoorstel doet.

En aangezien vooral Baudet en het GeenStijl-Trollvolk gebruik lijken te willen maken van referenda, troll je die dus hard terug.

Maar
Hugo862dinsdag 6 maart 2018 @ 15:46
quote:
0s.gif Op zondag 4 maart 2018 21:59 schreef Ulx het volgende:
Hoe ga je voorkomen dat men democratisch met een referendum besluit dat gronings gas toch gewonnen moet worden?
Waarom moet dat voorkomen worden? Als het in het belang van de meerderheid van het Nederlandse volk is hebben de Groningers er maar naar te schikken. Gaswinning is dan de wil van het volk en wie het er niet mee eens is moet z'n muil houden. Het is dan immers democratisch beslist door een referendum ^O^
Ulxdinsdag 6 maart 2018 @ 15:47
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 maart 2018 15:46 schreef Hugo862 het volgende:

[..]

Waarom moet dat voorkomen worden? Als het in het belang van de meerderheid van het Nederlandse volk is hebben de Groningers er maar naar te schikken. Gaswinning is dan de wil van het volk en wie het er niet mee eens is moet z'n muil houden. Het is dan immers democratisch beslist door een referendum ^O^
Dat kun je wel krijgen natuurlijk. Gaan ze in Groningen niet echt leuk vinden.
Hugo862dinsdag 6 maart 2018 @ 15:53
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 maart 2018 15:47 schreef Ulx het volgende:

[..]

Dat kun je wel krijgen natuurlijk. Gaan ze in Groningen niet echt leuk vinden.
Maar dat is natuurlijk niet het probleem van de rest van Nederland :P

Ik ben wel een voorstander van het volgende bindend referendum:

Alle asielzoekers moeten worden gehuisvest in één groot AZC op Schiermonnikoog.

[ ] Voor
[ ] Tegen

Aangezien Schiermonnikoog minder als duizend inwoners heeft kun je de uitslag van z'n referendum wel raden })

Puik plan, bindende referenda *O*
westwoodblvddinsdag 6 maart 2018 @ 15:54
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 maart 2018 15:35 schreef bluemoon23 het volgende:
Wat heb je toch met Baudet fucken en trollen ?
Met dat soort kinderachtige dingen heb je alleen maar jezelf, net als proteststemmen en strategisch stemmen bij 2e kamerverkiezingen.

Toetreding van Oekraine tot de EU, daar fuck je alleen maar jezelf mee.

[..]

waarom dan niet bij internationale aangelegenheden ? 8)7
Juist internationale afspraken en verdragen zijn heel erg ingrijpend en gelden voor vele jaren, later durft vaak niemand er meer aan te tornen "oeh, we hebben een verdrag afgesproken, daar mogen we niet aan tornen"
Daar moet de bevolking zich voor kunnen uitspreken, het is naief om te denken dat de kamerleden allemaal wel weten wat die verdragen inhouden en dat ze instemmen met zo`n verdrag om dat dit gunstig is voor Nederland.

[..]

Nu ook al weer uitzonderingen voor belastingen en zaken die in de grondwet zijn vastgelegd ?

Wat blijft er dan over ??
Het is naïef om te denken dat de Tweede Kamer snapt wat een bepaald verdrag inhoudt, maar niet naïef om te denken dat het Nederlandse electoraat dat beter kan weten? :')
Ulxdinsdag 6 maart 2018 @ 16:01
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 maart 2018 15:53 schreef Hugo862 het volgende:

[..]

Maar dat is natuurlijk niet het probleem van de rest van Nederland :P

Ik ben wel een voorstander van het volgende bindend referendum:

Alle asielzoekers moeten worden gehuisvest in één groot AZC op Schiermonnikoog.

[ ] Voor
[ ] Tegen

Aangezien Schiermonnikoog minder als duizend inwoners heeft kun je de uitslag van z'n referendum wel raden })

Puik plan, bindende referenda *O*
Ook een leuke:

Gemeentes moeten zelf het recht hebben te bepalen of iemand een NL paspoort krijgt. Dat haalt het ook.
Vervolgens schrijft één gemeente een lokaal referendum uit waarin ze de bewoner voorstellen paspoorten te verkopen aan asielzzoekers en de opbrengst te gebruiken om de lokale belastingen en heffingen af te schaffen. En dat paspoort is een geldig paspoort. De nieuwe nederlander mag in elk ander stadje of gemeente gaan wonen en werken.....

Puur democratisch.
Hexagondinsdag 6 maart 2018 @ 17:13
Referenda zijn een beetje als het communisme. Leuk op papier maar in de praktijk blijkt het niks. Er wordt er over ongeveer alles behalve het echte onderwerp gestemd.
Weltschmerzdinsdag 6 maart 2018 @ 17:24
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 maart 2018 17:13 schreef Hexagon het volgende:
Referenda zijn een beetje als het communisme. Leuk op papier maar in de praktijk blijkt het niks. Er wordt er over ongeveer alles behalve het echte onderwerp gestemd.
Gelukkig hebben we D66-ers om in het hoofd van de kiezers te kijken en te duiden wat ze eigenlijk bedoelden. Leuk op papier, maar in de praktijk blijkt het een regentenpartij van de allerergste soort.
Monolithdinsdag 6 maart 2018 @ 17:40
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 maart 2018 09:12 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Nee, in de basis zijn ze dus wél tegen een bindend correctief referendum. Ze willen alleen een uitzondering maken voor wetgeving die ondergeschikt is aan verdragen.
Geen idee wat je hier probeert te zeggen. Volgens mij iets analoog aan 'als je voor de vrijheid van meningsuiting bent zolang je niet oproept tot geweld ben je in de basis tegen de vrijheid van meningsuiting' of iets dergelijks.
wawowiewadinsdag 6 maart 2018 @ 17:59
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 maart 2018 14:00 schreef bluemoon23 het volgende:

Jij bent een fan van "1x in de 4 jaar stemmen, en daarna je bek houden, wij beslissen wel wat goed voor je is" ?
Correct, Het is wel kiezen tussen 2 kwaden
westwoodblvddinsdag 6 maart 2018 @ 18:09
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 maart 2018 17:13 schreef Hexagon het volgende:
Referenda zijn een beetje als het communisme. Leuk op papier maar in de praktijk blijkt het niks. Er wordt er over ongeveer alles behalve het echte onderwerp gestemd.
Ook op papier is communisme niks aan :P,
bluemoon23dinsdag 6 maart 2018 @ 18:33
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 maart 2018 15:46 schreef Hugo862 het volgende:
Waarom moet dat voorkomen worden? Als het in het belang van de meerderheid van het Nederlandse volk is hebben de Groningers er maar naar te schikken. Gaswinning is dan de wil van het volk en wie het er niet mee eens is moet z'n muil houden. Het is dan immers democratisch beslist door een referendum ^O^
Dat heeft toch niets met een referendum te maken ? :?

Toen Kamp de afgelopen jaren (en andere ministers in de decennia daarvoor) gewoon besliste dat er tientallen miljarden m3`s per jaar omhoog gehaald kon worden, toen moesten de Groningers er toch ook gewoon naar schikken ?
quote:
1s.gif Op dinsdag 6 maart 2018 15:54 schreef westwoodblvd het volgende:
Het is naïef om te denken dat de Tweede Kamer snapt wat een bepaald verdrag inhoudt, maar niet naïef om te denken dat het Nederlandse electoraat dat beter kan weten? :')
Het Nederlandse electoraat ondervind wel de gevolgen van die verdragen.
De plucheplakkers in Den Haag zijn dan al lang bezig met een lucratief ander baantje......
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 maart 2018 17:13 schreef Hexagon het volgende:
Referenda zijn een beetje als het communisme. Leuk op papier maar in de praktijk blijkt het niks.
Ik hoor die Zwitsers anders niet zo hard klagen hoor ?
quote:
Er wordt er over ongeveer alles behalve het echte onderwerp gestemd.
Dat is omdat burgers eindelijk een keer een kans hebben om zich te laten horen.
Als er vaker rekening gehouden wordt met de burger en er vaker naar de buger wordt geluisterd, dan krijg je ook niet zoveel van die proteststemmen.

Over de uibreiding van de EU en het hele megalomane EU project konden de burgers nooit stemmen, ja en als er dan een referendum komt over een Europese grondwet dan trappen ze op de rem.
Vind jij dat zo raar dan ?
Kansenjongeredinsdag 6 maart 2018 @ 18:42
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 maart 2018 14:00 schreef bluemoon23 het volgende:

[..]

Hoe verwacht je dat ?
Waar en hoe moet het Nee-kamp dat aangeven dan ?
Als straks de stemming is afgelopen hebben alle betrokken partijen het hoogste woord om mijn stem te duiden en voor mij te bepalen welk signaal ik daar zogenaamd mee af wilde geven.
Ik vraag ze om dat vooraf te doen, zodat ik kan kijken of ik me in dat signaal herken en daar rekening mee kan houden bij het uitbrengen van mijn stem. Is dat echt zo gek?

Vooralsnog zijn er echter maar twee partijen die zich hierover hebben uitgesproken:
CDA: Als u tegen stemt, negeren wij u.
SP: Die WIV boeit u geen flikker, u stemt tegen omdat u voor referenda bent.

Omdat ik bovendien de indruk heb dat de initiatiefnemers dit keer geen rellende pubers zijn, zoals bij het vorige referendum, maar mensen die zich daadwerkelijk zorgen maken over deze wet, hoor ik graag van hen hoe zij het dan wel zouden willen zien. Dat lijkt me een mooi onderdeel van een inhoudelijke campagne, want dat zou voor de verandering ook wel eens leuk zijn.
Weltschmerzdinsdag 6 maart 2018 @ 18:57
quote:
1s.gif Op dinsdag 6 maart 2018 17:40 schreef Monolith het volgende:

[..]

Geen idee wat je hier probeert te zeggen. Volgens mij iets analoog aan 'als je voor de vrijheid van meningsuiting bent zolang je niet oproept tot geweld ben je in de basis tegen de vrijheid van meningsuiting' of iets dergelijks.
Het was niet helemaal lekker geformuleerd, maar in principe kun je niet zeggen dat je voor een correctief bindend referendum bent als je daar bij voorbaat hele belangrijke uitzonderingen op gaat maken. Sterker nog, je kunt dan zelf bij verdrag zaken gaan regelen om het referendum te omzeilen. Het is een dusdanige aantasting van de corrigerende bevoegdheid, juist op die punten waarop de bevolking het partijkartel twee keer tevergeefs gecorrigeerd heeft wat de score 2 uit 2 maakt, dat ik ze zelfs niet meer tot papieren voorstanders van het correctief referendum kan rekenen.
quo_dinsdag 6 maart 2018 @ 20:25
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 februari 2018 18:16 schreef Sicstus het volgende:
Ik verafschuw populisme, dus tegen referenda. Als je voor referenda bent kun je beter maar meteen de macht overhevelen aan die untermenschen van pvv, fvd, geenstijl en andere verstandelijk gehandicapten.
Betere reclame vóór een referendum is lastig te bedenken.
martijnde3dedinsdag 6 maart 2018 @ 20:33
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 maart 2018 20:25 schreef quo_ het volgende:

[..]

Betere reclame vóór een referendum is lastig te bedenken.
Democratie is kennelijk enkel leuk als mensen de juiste partij kiezen of het juiste antwoord bij een referendum invullen. D666
icecreamfarmer_NLwoensdag 7 maart 2018 @ 08:55
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 maart 2018 17:24 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Gelukkig hebben we D66-ers om in het hoofd van de kiezers te kijken en te duiden wat ze eigenlijk bedoelden. Leuk op papier, maar in de praktijk blijkt het een regentenpartij van de allerergste soort.
Uhm dat doen alle partijen en dat is nu ook het grote probleem met referenda. Er is geen goede duiding over het waarom. Er is alleen een nee of ja maar wat je vervolgens met de uitslag moet doen of hoe het verder moet weet niemand.
Weltschmerzwoensdag 7 maart 2018 @ 09:08
quote:
0s.gif Op woensdag 7 maart 2018 08:55 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]

Uhm dat doen alle partijen en dat is nu ook het grote probleem met referenda. Er is geen goede duiding over het waarom. Er is alleen een nee of ja maar wat je vervolgens met de uitslag moet doen of hoe het verder moet weet niemand.
Nee hoor, politici die een stembusuitslag krijgen die ze niet hadden gewild willen daar dan van alles mee doen om toch zoveel mogelijk van hun zin te kunnen doordrijven. Dat geldt voor referendumuitslagen maar ook voor zetelverdelingen. Het is gewoon het grijpen van macht die je niet toekomt, verplaatsing van macht van de kiezer naar de partijen.

De journalistiek staat erbij en kijkt ernaar, het is weer gelul waar ze verslag van kunnen doen. Maar hun schaapachtigheid is geen reden om te doen alsof het normaal is. Een stembusuitslag is bepaalt het kader waarbinnen politici hun werk doen, het is niet iets wat ze kunnen inbrengen in hun werk alsof het een discussiestuk is.
icecreamfarmer_NLwoensdag 7 maart 2018 @ 10:22
quote:
0s.gif Op woensdag 7 maart 2018 09:08 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Nee hoor, politici die een stembusuitslag krijgen die ze niet hadden gewild willen daar dan van alles mee doen om toch zoveel mogelijk van hun zin te kunnen doordrijven. Dat geldt voor referendumuitslagen maar ook voor zetelverdelingen. Het is gewoon het grijpen van macht die je niet toekomt, verplaatsing van macht van de kiezer naar de partijen.

De journalistiek staat erbij en kijkt ernaar, het is weer gelul waar ze verslag van kunnen doen. Maar hun schaapachtigheid is geen reden om te doen alsof het normaal is. Een stembusuitslag is bepaalt het kader waarbinnen politici hun werk doen, het is niet iets wat ze kunnen inbrengen in hun werk alsof het een discussiestuk is.
De uitslag zelf niet maar wel wat er mee moet gebeuren. Zie Brexit: een ja of nee.
Maar hoe de toekomst er uit moet zien bij een nee werd niet gevraagd. Wat moet je dan als politicus met die uitslag?
Ulxwoensdag 7 maart 2018 @ 10:34
quote:
0s.gif Op woensdag 7 maart 2018 10:22 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]

De uitslag zelf niet maar wel wat er mee moet gebeuren. Zie Brexit: een ja of nee.
Maar hoe de toekomst er uit moet zien bij een nee werd niet gevraagd. Wat moet je dan als politicus met die uitslag?
Je kunt niet veel. Je hebt namelijk een verbod gekregen om een compromis te sluiten.
GayGuywoensdag 21 maart 2018 @ 10:14
Ik heb tegen gestemd
Gohf046woensdag 21 maart 2018 @ 10:15
Ik twijfel nog maar ik neig naar tegen.
Urquhartwoensdag 21 maart 2018 @ 10:17
Ik stem denk ik blanco
Gohf046woensdag 21 maart 2018 @ 10:18
quote:
0s.gif Op woensdag 7 maart 2018 10:22 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]

De uitslag zelf niet maar wel wat er mee moet gebeuren. Zie Brexit: een ja of nee.
Maar hoe de toekomst er uit moet zien bij een nee werd niet gevraagd. Wat moet je dan als politicus met die uitslag?
Kijken wat de grootste bezwaren zijn van het "nee" kamp en de wet aanpassen, zodat er een breed draagvlak ontstaat.
Marsenalwoensdag 21 maart 2018 @ 10:21
Ik stem tegen maar kan net zo goed dat stembiljet in mn reet stoppen, dus ben een beetje cranky er over
icecreamfarmer_NLwoensdag 21 maart 2018 @ 10:51
quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2018 10:18 schreef Gohf046 het volgende:

[..]

Kijken wat de grootste bezwaren zijn van het "nee" kamp en de wet aanpassen, zodat er een breed draagvlak ontstaat.
Ja maar dat wordt niet gevraagd. Dat is precies mijn bezwaar.
Gohf046woensdag 21 maart 2018 @ 10:56
quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2018 10:51 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]

Ja maar dat wordt niet gevraagd. Dat is precies mijn bezwaar.
Niet letterlijk in het referendum nee dat klopt.
icecreamfarmer_NLwoensdag 21 maart 2018 @ 10:57
quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2018 10:56 schreef Gohf046 het volgende:

[..]

Niet letterlijk in het referendum nee dat klopt.
Ja dus kun je er niets mee.
Gohf046woensdag 21 maart 2018 @ 11:02
Waarom niet? Valt genoeg uit de debatten te halen.
Drekkoningwoensdag 21 maart 2018 @ 11:30
Uiteindelijk besloten om alleen een stem uit te brengen op een gemeenteraadslid, referendumstempas heb ik weggegooid.

Inderdaad omdat ik niet achter referenda sta :)
icecreamfarmer_NLwoensdag 21 maart 2018 @ 11:46
quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2018 11:02 schreef Gohf046 het volgende:
Waarom niet? Valt genoeg uit de debatten te halen.
Hartstikke leuk maar dat geeft niet de mening van het volk weer.
Odaibawoensdag 21 maart 2018 @ 11:48
Natuurlijk ben ik voor het referendum. Je behoort als burger de overheid een signaal te kunnen geven.
Wombcatwoensdag 21 maart 2018 @ 12:15
Tegen referenda en daarom heb ik niet gestemd, wel voor de gemeenteraad gestemd.
martijnde3dewoensdag 21 maart 2018 @ 12:33
De referendumtest:

https://www.referendumtest.nl/survey/185a82ddd50557f/start#
ProFlamerwoensdag 21 maart 2018 @ 12:40
Voor een bindend referendum, tegen de sleepwet!
#ANONIEMwoensdag 21 maart 2018 @ 12:46
Voor de sleepwet gestemd
martijnde3dewoensdag 21 maart 2018 @ 12:58
Ik ben persoonlijk voor referenda en neig naar tegen vandaag. Ik ga mij nog een extra keer inlezen.
Paper_Tigerwoensdag 21 maart 2018 @ 13:02
Tegen het referendum. De overheid vertrouw ik niet met die data en vreemde overheden al helemaal niet. Ga nu stemmen.
raptorixwoensdag 21 maart 2018 @ 13:22
Alsof de politiek zich maar iets aantrekt van dit soort shit: https://nl.wikipedia.org/wiki/It_Grutte_Ear
Geraltwoensdag 21 maart 2018 @ 13:24
Was de vraag bent u voor of tegen het referendum of was de vraag bent u voor of tegen de wet????

:@ :@ :@
raptorixwoensdag 21 maart 2018 @ 13:26
quote:
11s.gif Op woensdag 21 maart 2018 13:24 schreef Geralt het volgende:
Was de vraag bent u voor of tegen het referendum of was de vraag bent u voor of tegen de wet????

:@ :@ :@
Altijd allebei aankruizen voor de zekerheid!
Weltschmerzwoensdag 21 maart 2018 @ 13:32
quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2018 13:22 schreef raptorix het volgende:
Alsof de politiek zich maar iets aantrekt van dit soort shit: https://nl.wikipedia.org/wiki/It_Grutte_Ear
Was dat niet die plek waar twee onderzoeksjournalisten van de VPRO langs gingen en de mannen bij de poort al wisten wie ze waren en wat ze kwamen doen?
Joppiezwoensdag 21 maart 2018 @ 13:34
Ik ga met het referendum tegenstemmen. De beoogde aftapmethoden zijn zo inefficient en duur als de neten. Naast de enorme volume aan data die per seconde door de kabels gaan (en je al deze data dus erg lang ergens moet parkeren totdat het geanalyseerd is, als dat al mogelijk is) is het meeste tegenwoordig versleuteld.

Ernaast kun je internetverkeer ook willekeurig laten lopen/omleiden om op termijn op plaats van bestemming te komen.

Dus ja ik denk dat ze iets anders moeten bedenken want dit gaat niet zo veel helpen. Behalve dan om veel zakken te vullen van consultants/experts.
raptorixwoensdag 21 maart 2018 @ 13:37
quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2018 13:32 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Was dat niet die plek waar twee onderzoeksjournalisten van de VPRO langs gingen en de mannen bij de poort al wisten wie ze waren en wat ze kwamen doen?
Kon ik zo snel niet vinden, maar is wel de reden dat de implementatie van 5G een stuk lastiger word in Nederland.
raptorixwoensdag 21 maart 2018 @ 13:39
quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2018 13:34 schreef Joppiez het volgende:
Ik ga met het referendum tegenstemmen. De beoogde aftapmethoden zijn zo inefficient en duur als de neten. Naast de enorme volume aan data die per seconde door de kabels gaan (en je al deze data dus erg lang ergens moet parkeren totdat het geanalyseerd is, als dat al mogelijk is) is het meeste tegenwoordig versleuteld.

Ernaast kun je internetverkeer ook willekeurig laten lopen/omleiden om op termijn op plaats van bestemming te komen.

Dus ja ik denk dat ze iets anders moeten bedenken want dit gaat niet zo veel helpen. Behalve dan om veel zakken te vullen van consultants/experts.
Het zal dan ook voornamelijk om metadata gaan, maar goed als je een VPN of Tor gebruikt dan hebben ze daar inderdaad niets aan. Overigens weten de jonge internettertjes hier dat Internet Explorer buiten Amerika geen 128 bits encryptie had en dat PGP als millitair wapen gold, heeft toen nog een developer de uitgeprinte source code overgetyped als ik me niet vergis ;)

Edit: Ging om netscape: https://en.wikipedia.org/(...)United_States#PC_era
Joppiezwoensdag 21 maart 2018 @ 13:49
quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2018 13:39 schreef raptorix het volgende:
Het zal dan ook voornamelijk om metadata gaan
Hier zijn ze dus erg vaag over. Wat verstaan ze onder metadata? Metadata kan bijvoorbeeld net zo goed een samenvatting van een conversatie zijn (en alsnog veel privacy gevoelige inhoud bevatten).

Ernaast heeft privacy meer en meer de publiciteit en terroristen zijn ook niet dom (wel een aantal, maar die kun je sowieso zonder deze wet ook al opsporen). Die gaan zich gewoon anticiperen op deze nieuwe wetgeving.
FireFox1woensdag 21 maart 2018 @ 13:53
Ik heb zojuist vóór het referendum gestemd :s)
Resistorwoensdag 21 maart 2018 @ 13:55
Ik ben benieuwd of we de politici 'opeens' heel veel meer gaan horen over de uitslag van het laatste referendum als het in hun voordeel is.

Doodzwijgen vooraf, en als er toch een meerderheid is voor hun plan is het opeens geweldig :')
Joppiezwoensdag 21 maart 2018 @ 13:57
quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2018 13:53 schreef FireFox1 het volgende:
Ik heb zojuist vóór het referendum gestemd :s)
Achja het maakt ook niet zo veel uit. Deze wet komt er rechts of links toch wel. Misschien is een uiteindelijke ja nog wel gunstiger met het idee het maatschappelijke referenda aantrekkelijk te houden bij de politiek omdat de uitslag ze aanstaat *) .
FireFox1woensdag 21 maart 2018 @ 14:03
quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2018 13:57 schreef Joppiez het volgende:

[..]

Achja het maakt ook niet zo veel uit. Deze wet komt er rechts of links toch wel. Misschien is een uiteindelijke ja nog wel gunstiger met het idee het maatschappelijke referenda aantrekkelijk te houden bij de politiek omdat de uitslag ze aanstaat *) .
Daarom heb ik dus voor gestemd, linksom of rechtsom, het komt er toch wel :')
Weltschmerzwoensdag 21 maart 2018 @ 14:24
quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2018 13:37 schreef raptorix het volgende:

[..]

Kon ik zo snel niet vinden, maar is wel de reden dat de implementatie van 5G een stuk lastiger word in Nederland.
Het staat me nog wel behoorlijk bij, iets met Echelon was het. Fraai stukje absurde televisie.
Zipportalwoensdag 21 maart 2018 @ 15:22
TEGEN.
martijnde3dewoensdag 21 maart 2018 @ 17:39
lol

Echt_Rechts twitterde op woensdag 21-03-2018 om 17:22:34 Geen grapje: in Rotterdam is de opkomst voor het referendum hoger dan voor de gemeenteraad #sleepwet #Referendum #GR2018 #gr18 #Verkiezingen2018 https://t.co/d8TdT9lphm reageer retweet
Ryan3woensdag 21 maart 2018 @ 17:40
Tegen gestemd.
martijnde3dewoensdag 21 maart 2018 @ 17:51
De opkomst in Groningen ( daar is alleen een referendum ) is momenteel bijna 25%, in 2016 was de totale opkomst bij het referendum bijna 32%. Het lijkt dat de opkomst hoger gaat worden, best wel een dingetje.
#ANONIEMwoensdag 21 maart 2018 @ 18:41
Tegen!

[ Bericht 9% gewijzigd door #ANONIEM op 21-03-2018 18:41:32 ]
poederbriefwoensdag 21 maart 2018 @ 19:25
voor
hmmmzwoensdag 21 maart 2018 @ 19:26
Voor!
Revancheswoensdag 21 maart 2018 @ 19:42
Tegen natuurlijk :)
Mr.Majorwoensdag 21 maart 2018 @ 19:53
quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2018 17:51 schreef martijnde3de het volgende:
De opkomst in Groningen ( daar is alleen een referendum ) is momenteel bijna 25%, in 2016 was de totale opkomst bij het referendum bijna 32%. Het lijkt dat de opkomst hoger gaat worden, best wel een dingetje.
Klopt, in mijn stemlokaal ook 25%. Of liever 1,25/4 t.o.v. de landelijke verkiezingen. Ik hoop op een hoge opkomst.
martijnde3dewoensdag 21 maart 2018 @ 19:55
quote:
1s.gif Op woensdag 21 maart 2018 19:53 schreef Mr.Major het volgende:

[..]

Klopt, in mijn stemlokaal ook. Hoop op een hoge opkomst.
Het leeft dus ondanks de weinige aandacht in de pers en TV meer dan het Oekraïne referendum. Ik denk dat dit referendum met volle aandacht alleen ( zonder gemeenteraad) tussen de 40% en 45% opkomst had gehaald.
Mr.Majorwoensdag 21 maart 2018 @ 19:57
quote:
0s.gif Op maandag 26 februari 2018 23:47 schreef richolio het volgende:
Tegen het raadgevend referendum, maar voor een correctief bindend referendum.
Why? Je kan een RR ook gewoon zo interpreteren. Dit is gewoon een kromme redenatie. Mag hoor maar wat is de reden dat het Oekraïnereferendum wel goed had geweest als het bindend was?
Mr.Majorwoensdag 21 maart 2018 @ 19:58
quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2018 19:55 schreef martijnde3de het volgende:

[..]

Het leeft dus ondanks de weinige aandacht in de pers en TV meer dan het Oekraïne referendum. Ik denk dat dit referendum met volle aandacht alleen ( zonder gemeenteraad) tussen de 40% en 45% opkomst had gehaald.
Ik hoop dat het aanleiding geeft om het afschaffen van het referendum nog eens te heroverwegen. In ieder geval kan er politiek spel mee worden gespeeld. Immers: dit geeft aan dat de bevolking betrokken raakt, dat het de kloof tussen burger en politiek kan dichten en dat het referendum volwassen wordt.
Wombcatwoensdag 21 maart 2018 @ 20:00
quote:
1s.gif Op woensdag 21 maart 2018 19:58 schreef Mr.Major het volgende:

[..]

Ik hoop dat het aanleiding geeft om het afschaffen van het referendum nog eens te heroverwegen.
Lijkt me niet. VVD en CDA waren altijd al tegen een referendum, die gaan daar echt niet anders over denken omdat de uitslag hen nu toevallig goed uitkomt.
Kansenjongerewoensdag 21 maart 2018 @ 20:01
quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2018 19:55 schreef martijnde3de het volgende:

[..]

Het leeft dus ondanks de weinige aandacht in de pers en TV meer dan het Oekraïne referendum. Ik denk dat dit referendum met volle aandacht alleen ( zonder gemeenteraad) tussen de 40% en 45% opkomst had gehaald.
Ik kan me niet voorstellen dat dit referendum zonder gekoppelde verkiezingen ooit de kiesdrempel zou halen, volgens mij leeft het maar bij een beperkte groep mensen en, afgezien van wat tv-spotjes van de Piratenpartij, is er nauwelijks campagne voor gevoerd, wat toch te denken geeft over die 2 miljoen aan subsidies die zijn uitgegeven.
Die weinige aandacht in de pers en op tv is ook maar deels waar, zo heeft Lubach er regelmatig aandacht aan besteed en heeft de Volkskrant er diverse uitgebreide inhoudelijke artikelen aan gewijd.
Begripvolwoensdag 21 maart 2018 @ 20:04
Die 69 kamerleden die tegen hebben gestemd die weten net zo goed als de burgers waarom ze tegen hebben gestemd.
Wombcatwoensdag 21 maart 2018 @ 20:06
quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2018 20:01 schreef Kansenjongere het volgende:

[..]

Ik kan me niet voorstellen dat dit referendum zonder gekoppelde verkiezingen ooit de kiesdrempel zou halen, volgens mij leeft het maar bij een beperkte groep mensen

Lijkt me ook. Als de opkomstpercentages bekend zijn, kun je er meer over zeggen. Als de opkomst voor het referendum lager is dan voor de gemeenteraad, kun je wmb veilig aannemen dat het opkomstpercentage niet gehaald was.
Kansenjongerewoensdag 21 maart 2018 @ 20:08
Teletekst 110:
quote:
In gemeenten waar alleen voor het referendum gestemd kan worden, ligt de opkomst fors lager dan in plaatsen waar ook een nieuwe raad kan worden gekozen. In 45 gemeenten wordt vanwege een herindeling alleen gestemd over het referendum,zoals in Groningen. Daar had om 16.30 uur 19,5 procent gestemd. Dat is veel minder dan in andere steden.
Mrmimewoensdag 21 maart 2018 @ 20:12
Voor
martijnde3dewoensdag 21 maart 2018 @ 20:12
quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2018 20:06 schreef Wombcat het volgende:

[..]

Lijkt me ook. Als de opkomstpercentages bekend zijn, kun je er meer over zeggen. Als de opkomst voor het referendum lager is dan voor de gemeenteraad, kun je wmb veilig aannemen dat het opkomstpercentage niet gehaald was.
Tenzij het wel boven de 30% is in die gemeente zonder gemeenteraadsverkiezingen.
Wombcatwoensdag 21 maart 2018 @ 20:12
quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2018 20:08 schreef Kansenjongere het volgende:
Teletekst 110:

[..]

Oh ja, die heb je ook nog. Ben wel benieuwd naar de verschillen in opkomst en uitkomst.
martijnde3dewoensdag 21 maart 2018 @ 20:13
quote:
1s.gif Op woensdag 21 maart 2018 19:58 schreef Mr.Major het volgende:

[..]

Ik hoop dat het aanleiding geeft om het afschaffen van het referendum nog eens te heroverwegen. In ieder geval kan er politiek spel mee worden gespeeld. Immers: dit geeft aan dat de bevolking betrokken raakt, dat het de kloof tussen burger en politiek kan dichten en dat het referendum volwassen wordt.
Er is een redelijke kans dat het wetvoorstel niet door de 1e kamer komt omdat: de eerste kamer het niet referendabel maken van de wet niet rechtschapen vindt.
Kansenjongerewoensdag 21 maart 2018 @ 20:15
quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2018 20:12 schreef martijnde3de het volgende:

[..]

Tenzij het wel boven de 30% is in die gemeente zonder gemeenteraadsverkiezingen.
Als het referendum over de Wiv onder jongere mensen meer leeft dan onder oudere mensen (wat me geen onrealistische aanname lijkt) dan kun je de opkomst in een studentenstad als Groningen natuurlijk niet zo maar extrapoleren naar de rest van het land.
Wombcatwoensdag 21 maart 2018 @ 20:15
quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2018 20:13 schreef martijnde3de het volgende:

[..]

Er is een redelijke kans dat het wetvoorstel niet door de 1e kamer komt omdat: de eerste kamer het niet referendabel maken van de wet niet rechtschapen vindt.
Vinden ze dat? Hoe weet je dat? De Raad van State heeft er geen probleem mee.
Kassamiepwoensdag 21 maart 2018 @ 20:17
quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2018 20:15 schreef Wombcat het volgende:

[..]

Vinden ze dat? Hoe weet je dat? De Raad van State heeft er geen probleem mee.
"Geen probleem" is niet geheel waar (of eigenlijk gewoon helemaal niet) - de RvS is zeer kritisch jegens de sleepwet.
Wombcatwoensdag 21 maart 2018 @ 20:18
quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2018 20:17 schreef Kassamiep het volgende:

[..]

"Geen probleem" is niet geheel waar (of eigenlijk gewoon helemaal niet) - de RvS is zeer kritisch jegens de sleepwet.
Het ging niet over de sleepwet, maar over de referendumwet en het niet referendabel maken van het opheffen van de die wet.

(Dit topic gaat ook niet over de sleepwet, maar of je voor of tegen een referendum bent).
#ANONIEMwoensdag 21 maart 2018 @ 20:20
quote:
0s.gif Op maandag 26 februari 2018 23:47 schreef richolio het volgende:
Tegen het raadgevend referendum, maar voor een correctief bindend referendum.
Dan heb je bij D66 weinig te zoeken. Die hebben onlangs nog tegen de benodigde grondwetswijziging gestemd.
martijnde3dewoensdag 21 maart 2018 @ 20:21
quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2018 20:15 schreef Kansenjongere het volgende:

[..]

Als het referendum over de Wiv onder jongere mensen meer leeft dan onder oudere mensen (wat me geen onrealistische aanname lijkt) dan kun je de opkomst in een studentenstad als Groningen natuurlijk niet zo maar extrapoleren naar de rest van het land.
We zullen zien wat Leeuwarden doet :)
martijnde3dewoensdag 21 maart 2018 @ 20:21
quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2018 20:15 schreef Wombcat het volgende:

[..]

Vinden ze dat? Hoe weet je dat? De Raad van State heeft er geen probleem mee.
D66 senatoren.
Kansenjongerewoensdag 21 maart 2018 @ 20:23
quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2018 20:20 schreef Arthur_Spooner het volgende:

[..]

Dan heb je bij D66 weinig te zoeken. Die hebben onlangs nog tegen de benodigde grondwetswijziging gestemd.
Kun je aangeven wanneer die stemming heeft plaatsgevonden?
Mr.Majorwoensdag 21 maart 2018 @ 20:25
quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2018 20:00 schreef Wombcat het volgende:

[..]

Lijkt me niet. VVD en CDA waren altijd al tegen een referendum, die gaan daar echt niet anders over denken omdat de uitslag hen nu toevallig goed uitkomt.
CDA en VVD zijn niet de enigen in de coalitie.
Zandkoekje2000woensdag 21 maart 2018 @ 20:25
Tegen
Mr.Majorwoensdag 21 maart 2018 @ 20:26
quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2018 20:04 schreef Begripvol het volgende:
Die 69 kamerleden die tegen hebben gestemd die weten net zo goed als de burgers waarom ze tegen hebben gestemd.
Die 76 kamerleden die voor hebben gestemd weten net zo goed als de burgers waarom ze voor hebben gestemd. Een deel daarvan doet dat bovendien ook nog een vanwege fractiediscipline, want zij waren fervent tegenstander.

Shoutout naar tarreltje verhoeven.
Mr.Majorwoensdag 21 maart 2018 @ 20:29
quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2018 20:13 schreef martijnde3de het volgende:

[..]

Er is een redelijke kans dat het wetvoorstel niet door de 1e kamer komt omdat: de eerste kamer het niet referendabel maken van de wet niet rechtschapen vindt.
Daar hoop ik ook op. Ik verwacht het eigenlijk ook maar ben ietwat cynisch geworden over de politiek. Voornamelijk door de houding van dit kabinet. Misschien heeft het er ook mee te maken dat er 4 partijen nodig zijn maar het is haast onmogelijk niet cynisch te worden.
Mr.Majorwoensdag 21 maart 2018 @ 20:32
quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2018 20:06 schreef Wombcat het volgende:

[..]

Lijkt me ook. Als de opkomstpercentages bekend zijn, kun je er meer over zeggen. Als de opkomst voor het referendum lager is dan voor de gemeenteraad, kun je wmb veilig aannemen dat het opkomstpercentage niet gehaald was.
Mwah. Dat zomaar even stellen is wachten op verkeerde aannames. Ik denk dat veel mensen, ook in groningen en andere heringedeelde gemeenten, zich vooral met de gemeenteraadsverkiezingen hebben beziggehouden. Als het referendum een losstaande campagne had gekregen hadden meer mensen ervanaf geweten.
Kansenjongerewoensdag 21 maart 2018 @ 20:38
Ik ben trouwens ook wel benieuwd naar het aantal blanco/ongeldige stemmen. Ik las een aantal reacties van mensen die zeiden "Ik ben tegen referenda dus stem ik ongeldig" zich daarbij vermoedelijk niet realiserend dat hun stem vervolgens wel meetelt voor het opkomstpercentage.
Drekkoningwoensdag 21 maart 2018 @ 20:41
quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2018 20:38 schreef Kansenjongere het volgende:
Ik ben trouwens ook wel benieuwd naar het aantal blanco/ongeldige stemmen. Ik las een aantal reacties van mensen die zeiden "Ik ben tegen referenda dus stem ik ongeldig" zich daarbij vermoedelijk niet realiserend dat hun stem vervolgens wel meetelt voor het opkomstpercentage.
Dat is nogal dom dan inderdaad. Gewoon je stempas weggooien, heb ik ook gedaan.
raptorixwoensdag 21 maart 2018 @ 20:49
quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2018 14:24 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Het staat me nog wel behoorlijk bij, iets met Echelon was het. Fraai stukje absurde televisie.
Echelon dat is lang terug, ik ben geen BNW type maar als ik de USA was zou ik gewoon een google oprichten, lijkt in ieder geval wel sterk erop.
Gohf046woensdag 21 maart 2018 @ 21:12
1e exitpoll 49% voor 48% tegen

48% opkomst.
Sjors_Peterwoensdag 21 maart 2018 @ 21:17
Paupers die voor gestemd hebben :')
Drekkoningwoensdag 21 maart 2018 @ 21:19
quote:
1s.gif Op woensdag 21 maart 2018 21:17 schreef Sjors_Peter het volgende:
Paupers die voor gestemd hebben :')
Mad
Kansenjongerewoensdag 21 maart 2018 @ 21:20
quote:
1s.gif Op woensdag 21 maart 2018 21:17 schreef Sjors_Peter het volgende:
Paupers die voor gestemd hebben :')
Past toch geheel in de lijn van een rechtse meerderheid?
Wat dat betreft is het nog best wonderlijk als de uitslag 50/50 zou worden.
DKUpwoensdag 21 maart 2018 @ 21:26
Tegen
#ANONIEMwoensdag 21 maart 2018 @ 22:04
quote:
1s.gif Op woensdag 21 maart 2018 21:17 schreef Sjors_Peter het volgende:
Paupers die gestemd hebben :')
Fixed
poederbriefwoensdag 21 maart 2018 @ 22:23
Gelukkig maar dat het het kabinet aan hun reet kan roesten wat de uitslag is, in het geval van een tegen. En dat het het laatste referendum is. Alleen de politiek moet aan de knoppen zitten, niet allerlei volk.
MakkieRwoensdag 21 maart 2018 @ 23:49
Volk - Regering 3 - 0 :P
Kansenjongeredonderdag 22 maart 2018 @ 00:22
quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2018 23:49 schreef MakkieR het volgende:
Volk - Regering 3 - 0 :P
Dan had ik zeker een verkeerd stembiljet, dat van mij ging niet over de regering maar over de Wiv.
MakkieRdonderdag 22 maart 2018 @ 00:24
quote:
0s.gif Op donderdag 22 maart 2018 00:22 schreef Kansenjongere het volgende:

[..]

Dan had ik zeker een verkeerd stembiljet, dat van mij ging niet over de regering maar over de Wiv.
Daar bedoel ik mee dat de regering drie keer een tik op zijn neus krijgt van het volk :)
Kansenjongeredonderdag 22 maart 2018 @ 00:33
quote:
0s.gif Op donderdag 22 maart 2018 00:24 schreef MakkieR het volgende:

[..]

Daar bedoel ik mee dat de regering drie keer een tik op zijn neus krijgt van het volk :)
Hoezo de regering? D66 stemde tegen deze wet, terwijl een groot deel van de oppositie juist ervoor stemde.
yatsdonderdag 22 maart 2018 @ 00:52
Tegen!

Een wet die het beroepsgeheim van artsen, juristen etc zo ondermijnd als deze wet doet hoort niet in Nederland thuis.
MangoTreedonderdag 22 maart 2018 @ 01:55
de Stemnussen op teletekst :D

Pagina is weer weg, ging over voorsprong van nee.
#ANONIEMdonderdag 22 maart 2018 @ 01:59
Op dit moment (bron: nosteletekst):

Voor: 46.7%
Tegen: 49.4%

^O^ _O_

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 22-03-2018 02:00:47 ]
MangoTreedonderdag 22 maart 2018 @ 02:08
2z84whh.png

Pagina is al weg maar voor de archieven ;-)
Stabieldonderdag 22 maart 2018 @ 05:08
Het noordelijke, rode blok. _O_

A7dAHBo.png
Papierversnipperaardonderdag 22 maart 2018 @ 07:28
quote:
1s.gif Op donderdag 22 maart 2018 01:59 schreef bakfietsmoeder het volgende:
Op dit moment (bron: nosteletekst):

Voor: 46.7%
Tegen: 49.4%

^O^ _O_
Ik heb gewonnen *O*
#ANONIEMdonderdag 22 maart 2018 @ 07:30
quote:
1s.gif Op donderdag 22 maart 2018 05:08 schreef Stabiel het volgende:
Het noordelijke, rode blok. _O_

[ afbeelding ]
Weten we waar het aftappen kan beginnen.
Linus_van_Peltdonderdag 22 maart 2018 @ 07:33
Noord-Nederland stemt natuurlijk wel vaker anders dan de rest, ze zijn over het algemeen ook wel veel linkser. Maar ik had dit niet verwacht. Mooi hoor.
supernigerdonderdag 22 maart 2018 @ 07:38
Tegen w/
Drekkoningdonderdag 22 maart 2018 @ 07:39
De noordelijke gemeentes hebben eigenhandig het referendum over de streep getrokken inderdaad. Nu kijken wat de wetgever ermee doet, hopelijk direct een besluit tot inwerkingtreding (en dat ligt ook wel in de lijn der verwachting eerlijk gezegd).
RedFever007donderdag 22 maart 2018 @ 07:59
quote:
1s.gif Op donderdag 22 maart 2018 05:08 schreef Stabiel het volgende:
Het noordelijke, rode blok. _O_

[ afbeelding ]
:7 uiteraard! Zelf ook tegengestemd

Grunnen _O_
goviedonderdag 22 maart 2018 @ 08:00
in mijn gemeente van 25/30k heeft 52% voor de sleepwet gestemd. Laat mooi zien hoe internet je beeld vertroebeld van de realitiet. Er wonen hier ook veel senioren en die geven dan toch de doorslag of de verkiezingen zijn rigged, kan ook nog.
#ANONIEMdonderdag 22 maart 2018 @ 08:02
quote:
1s.gif Op donderdag 22 maart 2018 07:59 schreef RedFever007 het volgende:

[..]

:7 uiteraard! Zelf ook tegengestemd

Grunnen _O_
Ergens heb ik het idee dat mensen uit het noorden sneller tegen een voorstel uit Den Haag stemmen dan de rest van Nederland.

Iets met een lichte aversie tegen de het establishment in de randstad.
Linus_van_Peltdonderdag 22 maart 2018 @ 08:04
quote:
10s.gif Op donderdag 22 maart 2018 08:02 schreef spiritusbus het volgende:

[..]

Ergens heb ik het idee dat mensen uit het noorden sneller tegen een voorstel uit Den Haag stemmen dan de rest van Nederland.

Iets met een lichte aversie tegen de het establishment in de randstad.
Dan zou je ook meer rood in Limburg verwachten.

Mijn gok is dat dit toch eerder te maken heeft met het linksere electoraat daar.
Drekkoningdonderdag 22 maart 2018 @ 08:05
quote:
0s.gif Op donderdag 22 maart 2018 08:00 schreef govie het volgende:
in mijn gemeente van 25/30k heeft 52% voor de sleepwet gestemd. Laat mooi zien hoe internet je beeld vertroebeld van de realitiet. Er wonen hier ook veel senioren en die geven dan toch de doorslag of de verkiezingen zijn rigged, kan ook nog.
Is het zo moeilijk te accepteren dat mensen het soms gewoon niet met je eens zijn? Ook jongvolwassenen stemmen voor, ik ben er eentje van.
En natuurlijk, de verkiezingen zijn rigged... dan hadden ‘ze’ er wel een landelijk positieve uitslag uit laten rollen, denk je niet?
goviedonderdag 22 maart 2018 @ 08:06
quote:
1s.gif Op donderdag 22 maart 2018 08:05 schreef Drekkoning het volgende:

[..]

Is het zo moeilijk te accepteren dat mensen het soms gewoon niet met je eens zijn? Ook jongvolwassenen stemmen voor, ik ben er eentje van.
En natuurlijk, de verkiezingen zijn rigged... dan hadden ‘ze’ er wel een landelijk positieve uitslag uit laten rollen, denk je niet?
Ik vind jouw reactie nogal een beetje dom omdat je ervan uit gaat dat ik hoe ik gestemd heb en dat ik ergens moeite mee zou hebben? Ga een hobby zoeken.
Fir3flydonderdag 22 maart 2018 @ 08:06
Volgens mij hebben mensen dit topic verkeerd begrepen, dit gaat niet over het referndum van gisteren maar over referenda algemeen.
Drekkoningdonderdag 22 maart 2018 @ 08:07
quote:
0s.gif Op donderdag 22 maart 2018 08:04 schreef Linus_van_Pelt het volgende:

[..]

Dan zou je ook meer rood in Limburg verwachten.

Mijn gok is dat dit toch eerder te maken heeft met het linksere electoraat daar.
Het heeft vooral te maken met het feit dat er daar bijna nergens gemeenteraadsverkiezingen zijn. Volgens mij zijn de tegenstemmers veel gemotiveerder.
In andere gemeente is gewoon veel meer voorgestemd door mensen die niet goed ingelicht zijn maar toch hebben gestemd omdat ze toch naar de stembus gingen voor de gemeenteraad. Die mensen zijn in het noorden allemaal thuis gebleven.
Drekkoningdonderdag 22 maart 2018 @ 08:09
quote:
0s.gif Op donderdag 22 maart 2018 08:06 schreef govie het volgende:

[..]

Ik vind jouw reactie nogal een beetje dom omdat je ervan uit gaat dat ik hoe ik gestemd heb en dat ik ergens moeite mee zou hebben? Ga een hobby zoeken.
Als je begint te roepen dat de verkiezingen rigged zijn, kan ik deze reactie ook omkeren.
Linus_van_Peltdonderdag 22 maart 2018 @ 08:09
quote:
1s.gif Op donderdag 22 maart 2018 08:07 schreef Drekkoning het volgende:

[..]

Het heeft vooral te maken met het feit dat er daar bijna nergens gemeenteraadsverkiezingen zijn. Volgens mij zijn de tegenstemmers veel gemotiveerder.
In andere gemeente is gewoon veel meer voorgestemd door mensen die niet goed ingelicht zijn maar toch hebben gestemd omdat ze toch naar de stembus gingen voor de gemeenteraad. Die mensen zijn in het noorden allemaal thuis gebleven.
Dat speelt ook een rol, maar het is er sowieso flink rood. Ook bij gemeentes waar er wel gewone verkiezingen waren.
Drekkoningdonderdag 22 maart 2018 @ 08:09
quote:
3s.gif Op donderdag 22 maart 2018 08:06 schreef Fir3fly het volgende:
Volgens mij hebben mensen dit topic verkeerd begrepen, dit gaat niet over het referndum van gisteren maar over referenda algemeen.
Ah dan ben ik tegen.
Heremeteitdonderdag 22 maart 2018 @ 08:24
quote:
0s.gif Op maandag 26 februari 2018 23:06 schreef JordyKoning het volgende:

Persoonlijk ben ik geen een voorstander van een referendum, zowel raadgevend als bindend. Laat ingewikkelde politieke kwesties vooral bij de mensen die daarvoor in de leer zijn geweest en daadwerkelijk kennis hebben van het betreffende onderwerp.
Met dat argument kun je de hele democratie maar beter afschaffen. Onder een "goede" dictator die zich omringt met experts die hem adviseren, gaat het met een land veel beter dan met figuren als Rutte en Pechtold die eigenlijk nergens iets van afweten.

Goed voorbeeld is natuurlijk Singapore, dat zich onder leiding van LKY in een generatie van derdewereldland tot welvarende stadsstaat heeft kunnen ontwikkelen.
Tomatenboerdonderdag 22 maart 2018 @ 08:48
quote:
0s.gif Op donderdag 22 maart 2018 08:24 schreef Heremeteit het volgende:

[..]

Met dat argument kun je de hele democratie maar beter afschaffen. Onder een "goede" dictator die zich omringt met experts die hem adviseren, gaat het met een land veel beter dan met figuren als Rutte en Pechtold die eigenlijk nergens iets van afweten.

Goed voorbeeld is natuurlijk Singapore, dat zich onder leiding van LKY in een generatie van derdewereldland tot welvarende stadsstaat heeft kunnen ontwikkelen.
Precies, als een oordeel vormen over één enkel vraagstuk voor mensen al te moeilijk zou zijn, dan is het helemaal onmogelijk om een oordeel te vellen over een heel programma aan ingewikkelde kwesties en genuanceerde benaderingen hierin.

Je kunt hooguit zeggen dat een simpel "JA" of "NEE" te kort door de bocht is om ingewikkelde vraagstukken ter discussie te stellen. Daarmee doe je de vraagstukken tekort. Bovendien laten uitslagen zich daardoor moeilijk wegen (omdat veel mensen vanwege weer andere argumenten bij een "JA" of "NEE" uitkomen).

Maar met een goed inhoudelijk debat zou dat probleem toch ook te tackelen moeten zijn.

Punt is een beetje dat het debat allang niet meer 100% inhoudelijk wordt gevoerd, ook niet in de Tweede Kamer zonder dat het campagnetijd is. Helaas spelen er altijd electorale / populistische motieven mee en geldingsdrang ten opzichte van de ander / niks willen toegeven enz.
Drekkoningdonderdag 22 maart 2018 @ 08:53
quote:
0s.gif Op donderdag 22 maart 2018 08:48 schreef Tomatenboer het volgende:

[..]

Precies, als een oordeel vormen over één enkel vraagstuk voor mensen al te moeilijk zou zijn, dan is het helemaal onmogelijk om een oordeel te vellen over een heel programma aan ingewikkelde kwesties en genuanceerde benaderingen hierin.

Je kunt hooguit zeggen dat een simpel "JA" of "NEE" te kort door de bocht is om ingewikkelde vraagstukken ter discussie te stellen. Daarmee doe je de vraagstukken tekort. Bovendien laten uitslagen zich daardoor moeilijk wegen (omdat veel mensen vanwege weer andere argumenten bij een "JA" of "NEE" uitkomen).

Maar met een goed inhoudelijk debat zou dat probleem toch ook te tackelen moeten zijn.

Punt is een beetje dat het debat allang niet meer 100% inhoudelijk wordt gevoerd, ook niet in de Tweede Kamer zonder dat het campagnetijd is. Helaas spelen er altijd electorale / populistische motieven mee en geldingsdrang ten opzichte van de ander / niks willen toegeven enz.
Met een stem op een partij stem je op een vertegenwoordiger die een bepaalde lijn aan houdt, daarvoor hoef je niet elk programma uit je hoofd te kennen.
Die vertegenwoordiger is er onder andere om onderzoek te (laten) doen naar wetsvoorstellen, zodat je dat zelf niet meer hoeft te doen. Ik denk inderdaad dat het gros van de mensen helemaal geen zin en tijd heeft zich in elk wetsvoorstel te verdiepen.

Daarnaast is een volksraadpleging op deze manier zwaar in het nadeel van de minderheid. Het huidige systeem geeft daar meer invulling aan dan directe democratie.