abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_177700078
quote:
De partij slokt steeds meer macht van de staat op

Xi wil nu ook de corruptie buiten de communistische partij aanpakken en daarmee komt de partij steeds meer boven de wet te staan. Rechters en advocaten staan buitenspel.

..
Het instellen van de Nationale Commissie en de nieuwe wet waarop die is gebaseerd hebben ingrijpende gevolgen. Tot nog toe zag de Chinese staatsstructuur er, in elk geval op papier, vergelijkbaar uit met die in bijvoorbeeld Nederland, met een rechtsprekende, wetgevende en uitvoerende macht. De nieuwe commissie komt straks in feite boven de rechtsprekende macht te staan. Ook het Chinese kabinet, het hoogste staatsorgaan, krijgt er geen zeggenschap over. Daarmee ontstaat dus een orgaan dat door niemand wordt gecontroleerd behalve door de partij, die mensen kan vasthouden zonder dat er een rechter of advocaat aan te pas hoeft te komen.

https://www.nrc.nl/nieuws(...)de-staat-op-a1595017
pi_177700299
De leidende rol van de partij, dat doet me aan de Sovjet-Unie denken :P
pi_177723282
Wat eigenlijk veel interessanter is betreft dat veel Chinese bedrijven de afgelopen jaren in allerlei landen zijn gaan investeren, allemaal [onzin-]projecten zijn gestart die ze vaak helemaal niet konden realiseren, en die de Chinese reputatie ook enigszins te grabbel hebben gegooid. Veel analysten dachten dat het het een bewuste politiek was van China, en dat was het ook omdat het geld moest blijven draaien, maar China had feitelijk niet altijd evenveel controle op wat sommige bedrijven uitspoken buiten de eigen grenzen. Nu wil China de Ambassadeurs een veto-recht geven, in een desbetreffend land, of een specifiek bedrijf een specifiek project mag beginnen. Natuurlijk blijft het gevaar van corruptie in stand maar het geeft China wel meer vrijheid om het 'One Belt One Road'-project meer te controleren dat het momenteel doet.
pi_177741316
quote:
Volkscongres China stemt voor 'president voor het leven'

Het Chinese Nationale Volkscongres heeft ingestemd met een grondwetswijziging die het voor een president mogelijk maakt om meer dan twee termijnen van vijf jaar aan te blijven. Die maatregel plaveit de weg voor president Xi Jinping om onbeperkt aan de macht te blijven.

Op de jaarlijkse conferentie hebben de bijna drieduizend afgevaardigden zondag in de Grote Hal van het Volk hun stem uitgebracht. Twee leden stemden tegen de wetswijziging en er waren drie onthoudingen.
We can't afford the illusion anymore
pi_177743674
quote:
0s.gif Op zondag 11 maart 2018 09:37 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Handschriftanalyse op die twee tegenstembriefjes is al begonnen denk ik ;(
pi_177743725
Toevoeging:

quote:
Het Volkscongres verankerde ook Xi's "gedachtengoed voor het nieuwe tijdperk van socialisme naar Chinese snit" als nieuwe richtlijn in de grondwet. Hierdoor kan kritiek op Xi als overtreding van de grondwet bestraft worden.
https://nos.nl/artikel/22(...)voor-twee-tegen.html
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')